Депутат започва акция срещу ненужната бюрокрация за бизнеса

Председателят на икономическата комисия в парламента Петър Кънев (БСП) започва акция срещу ненужната бюрокрация, която тормози малкия и средния бизнес.

Обратно в новината

Коментари - Депутат започва акция срещу ненужната бюрокрация за бизнеса | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

КТ и изискванията на Инспекцията по труда са малоумни в огромната си част. Няма как еднолични фирми, семейни дружества, малки ООД-ета с по 2-5-10 души персонал да отговарят на всички бюрократични изисквания било по отношение на документи, обгрижване от фирми по ЗБУТ и т.н. Всички тези неща хрантутят една чиновническа каста в Министерството на труда и СГ, в повечето от времето си която изпитва съмнения от своята полза, както и неудобството, че много често е подлагана на рушветчийство. Стига с тая бюрокрация, аман бе! ЕС ни натресе безброй бюрокартични норми, които изобщо не съответстват на българските икономически условия и традиции. Това са малоумни неща, които трябва да се отсеят като от уруганен вятър !

Тоя човек ще го изгорят като еретик преди да се е чуло дори за него :-). "Дребната частна собственост ежечасно, ежеминутно ражда капитализъм" - евангелие по Ленин. Като спрат да пречат - за което трябва повече отколкото този иска, макар това което иска да изглежда добро - ще повярвам, че съветската власт изпуска положението тук. Далече сме от реализацията на такива мечти.

Най-после и комунист да предложи нещо смислено. Моя сблъсък с бюрокрацията е като собственик на магазинче за хранителни стоки.Закона ми налага да попълвам всекидневно над 5 дневника за какво ли не. Като се започне от дневник за постъпилите продукти до дневник за почистване на обекта. Кому са нужни тия дневници? Нима проверяващите не могат да видят дали обекта е почистен , дали има стоки с изтекъл срок , дали хладилниците работят, дали правилно се съхраняват стоките и т. н. Като взема да ги попълвам тия дневници и откачам , защото мразя да си губя времето с безмислени работи. Инспекторите от агенцията по храните също осъзнават ,че тия дневници са една голяма глупост , но закона им налага да ги проверяват и това и правят.

МММ, най-големите комунисти са в ГЕРБ, ако не си разбрал още. Всичките боклуци и най-долни комунисти, мутри и престъпници и некадърници се събраха в тази клика ГЕРБ, която слугуваща на "големия брат" е готова да смени дори пола си.

Че тези наредби са още от соца сега се сетила Мара да се побара .

Коня преди да пише е хубаво първо да прочете, ако може да чете разбира се.

В някой държави дребният бизнес не е длъжен да има дори касови апарати. Но нашите пишат законите, за да могат да глобяват, а не за да вършат работа и да регулират средата. Депутатите постоянно са заети да мислят, как да ни прецакат, да ни хванат в издънка и да ни глобят и съберат повече пари, за да може да си ги харчат както им е кеф /там с харченето има ли опит за контрол, настава голям вой/. Презумпцията на писане на закони и наредби е сгрешена изначално!

За едно малко селско магазинче има доста бумащини които трябва да се попълват всеки ден За стоките които се получават При положение че аз стоковата бележка има Датата на производство и датата на срока който изтича и виждам смисъл защо трябва да се попълват допълнително в книги Коетоотнема много време и ресурси

За едно малко селско магазинче има доста бумащини които трябва да се попълват всеки ден За стоките които се получават При положение че аз стоковата бележка има Датата на производство и датата на срока който изтича и виждам смисъл защо трябва да се попълват допълнително в книги Коетоотнема много време и ресурси

Това не може да стане. Не зная, дали е имало такъв конгрес и такива решения, но в Програмата за изтребването на българския народ, приета на московския ционистки конгрес през 1988 г. - т.VІІ е записано, че хората трябва да бъдат мачкани чрез бюрократични спънки. Като чете човек дори да я приеме за конспирация, се убеждава, че всичко е вярно.

С годините на т.нар. демокрация у нас се нагледахме и наслушахме на какви ли не стойки и пози Ф, само и само някой да се направи на интересен пред населението, не за друго. И този депутат, включително неговата трибуквеница (партия) не са от вчера в България и в политиката. Нищо не са направили по този въпрос. И никак не е вярно, че сега са разбрали какво се случва с хартията и "захранването" на разни никому неполезни канцеларии с хартия, "издадена" от други такива канцеларии?! Всъщност, ако щете ми вярвайте, в Канада властите са вменили успешно този ангажимент изцяло на администрацията. Там буквално се случва така, че ако искаш след разумен период фирмите да спазват някое правило, то преди това няколко пъти те е посетил инспектор, който не ти се прави на страшен, а първо те е информира какво следва да направиш, после ти казва как да го направиш и дори ако е нещо, в полза на всички го прави вместо теб. Винаги има разумен срок, който не е 7 дни, включително почивните, като че ли ти си виновен за дето администрацията почива?! Защото осъзнават, че всъщност за да им носиш данъци, ти трябва да прекарваш времето си в мислене как да работиш, какво да работиш, как да го реализираш и т.н. Защото ти осигуряваш поне себе си и не тежиш на обществото. Да не говорим, че ако си успешен ще назначиш и други съграждани. Това разбира се са приказки от друга планета за нас. Ние ще продължаваме да възклицаваме, сами да си създаваме трудностите, да си ги изпълняваме и така дружно да пилеем енергия за глупости. А утре, дори и да сме осмислили какво става, може вече да нямаме възможност толкова енергично да се трудим. Такъв е животът. И е добре, че всеки може да реши за себе си как ще прекара живота си.

Само в чисто исторически план да напомня, че над 70% от бумагщината и малоумните наредби се въведоха в последните 6-8 години. Точно през управлението на великия вездесъщ Боко. Четете държавен вестник. Там лесно се вижда кой, какво е сътворил по време на своето управление.

Добре, че дойде време и някой трезво мислещ да съзре този абсурд. Не може с един аршин да се измерва всичко и да се прилага спрямо всички!

Узря ви яйцето , пък кога ще го снесете е съвсем друг въпрос. А до тогава я камилата , я камиларя с бизнеса на много от нас.

За импеданса е важно. Най-вероятно става дума за заземителното съпротивление. Може и един човек да работи, но да има машина - хладилна витрина например. За неговата безопасност става дума и за безопасността на клиентите. Не е чак толкова да се направи измерването и да се състави протокол. За здравето и живота на хората е ! Няма значение колко е малка фирмата, клиентите и, дай боже, може да са хиляди !

става въпрос за заземяването, а за зануляването. Нарича се "импеданс фаза-защитен проводник". Мери се предимна на контактите и ел.уреди. Периода е 5 г.

И големината на шрифта на ценоразписите е много важен и евакуационният план на гаража- работилница в която клиента освен до вратата няма къде другаде да стои. Абе всичко е важно , само дека човекот требе да роботи за 5-те лева , а не с други работи да се занимава , постоянно и неотменно.

голяма част от тези документи може да са в електронен вид и за по-лесно да са формуляри попълвани он-лайн на страницата на съответното контролно звено. А за другарката от ДПС да кажа, че който е учил в електротехникум знае що е то "импеданс", а останалите трябва да не мислят, а да слушат и изпълняват.

За електронния вид е вярно, само че има купища ненужни документи и справки, които изискват от фирмите. Например: годишен финансов отчет от фирми без дейност през изминалата година или такива, които изобщо не са имали каквато и да било дейност.

Калинките държат ГЕРБ на власт. 200 000 Калинки в администрацията + семействата им + купените цигански гласове + работещите във фирмите от обръчите на ГЕРБ = ГЕРБ на власт. Може би затова от БСП са готови да действат по този начин. При съкращаване на администрацията ГЕРБ отива на слон в гЪ3a! Но дори това да е замисъла, аз съм за! Без смазване на тази посткомунистическа мафия, наречена "държавна администрация" сме обречени на катастрофа. Няма инвестиции, няма малки и средни предприятия, няма бъдеще!

Нема да стане. Как ще уволняваме наши хора и кой после ще гласува за нас?

КАК НИКОЙ НЕ КАЗА , ЧЕ 240 депутати са много бре ??

То и за субсидията им по партии никой не продумва ,а си ги взимат /4 пъти по-високи от тази в богата Германия/и си ги харчат как си знаят .Та не БСП не Герб не който и да било от тук управляващите ни .

Хартията е бизнес! ГЛОБАТА за липсваща хартия си е бая голяма индустрия!!! Който си я подрежда сам е създал смисъла на живота си!!!

"Боже , боже ... Колко популизъм има на този свят" би казал Моканина. Глобили някой , че няма замерване за електробезопасност. Но ако влезе някое . дете и го удари тока, ПОСЛЕ ЩЕ се изсипе целия АД от хорски приказки и медийни простотии върху инспекцията , че не си е свършила работата . Когато има проверки - Стига сте ни тормозили !!!!! КАто стане смъртен случай - КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА ????? Майната ви, не може да ви се угоди на боклуците и хейтърите .

Бюрокрацията е нещо страшно!!!! Изискват се документи, които нямат никакъв смисъл! Но това е направено с цел, да се оправдават заплатите на администрацията. Гледах едно интервю на Гриша Ганчев, който каза, че в България администрацията е 220 000 души. На два милиона работещи, това е прекалено голяма администрация. Ясно е,че от тези 220 000 души, реално работата се върши от 60 000. Другите са назначени, заради партийни интереси и със сигурност, не знаят, за какво точно отговарят и каква им е длъжностната характеристика.

Депутатите работят за бизнеса. Избранниците на народа прост.

Много е сложно, г-н Кънев. Не можем да преценим така. Нека суверена да си каже. Нали цялата власт идва от суверена - българския народ. ИСКАМ РЕФЕРЕНДУМ ПО ВЪПРОСА! Само не разбрах, защо Лукойл може да си го позволи. Искате да кажете, че подкрепяте корупцията само при големия бизнес? Не ви разбрах. ИСКАМ РЕФЕРЕНДУМ!!!

При мен идваха от инспекцията по труда и все пак намериха за какво да се хванат. Предписанието ми беше да си сложа лампа на бюрото! "Ама аз работя на компютъра, тая лампа за какво ми е? Все пак аз съм собственикът, ако ми трябваше лампа щях да си сложа". Връчиха ми официално предписание, купих си за 20 лева лампа, сложих я и мирясаха. Никога не съм я включвал.

ща та полазят пак и ще започнеш да я включваш...

Къде е прокуратурата? като депутат от НС този няма право да има фирма. Би трябвало отдавна да я е прехвърлил на някого. Или се е изтървал (той може и да я е прехвърлил, но само формално), или не е спазил закона. Или е толкова нагъл, че въобще не му пука. И такъв лайнар ще ми дава акъл. Айде сиктир!

Прекалено много са и в строителството - от началото до края.

специално за строителството има смисъл да е описан всеки пирон, забит в строежа. Ако не ми вярваш може да се допиташ до строителен инженер и до адвокат (в този ред).

Документите може и доста да са по много, зависи от случая, но губенето на време и постоянното мотивиране с по някой лев на неграмотни чиновници, ликвидира напълно смисъла да започваш каквото и да е, или караш през просото докато може то е същото като първото, щото и в двата случая хрантутниците си прибират тяхното.

Партията която реално започне да нищи административния рекет върху малкия и среден бизнес има най голям шанс да управлява следващите няколко мандата.

В България за никакъв нормален бизнес не може да се говори. Т.н. "контролни органи" нямат за цел да внесат някакъв ред, а да изнудват , притискат и т.н. В един момент ще остане само раздутия охранен държавен апарат и мафиотските които никой не проверява и нищо не плащат . Тогава ми е чудно с какво ще се храни тази престъпна организация нарекла се "държава" ?

Точно това потомствено комуне, което забогатя с двойната смяна на талоните на колите за две години(неговата печатница печата талоните). да говори такива приказки не го разбирам. Той не плаща осигуровки и данъци а тръгнал да се жалва от административната тежест.

И аз недоумявам много неща в тази държава а едно от тях е това че се разкарваш 4 пъти на година до личния лекар за заверка на рецептурна книжка (рецепти). Та това са 4 дена отпуск защото чакането пред кабинета на личния лекар отнема време особено ако има майки с деца. РАзкарването на бумашина от администрация, личен лекар, болници, банки и т.н.т. при наличието на толкова информационни системи също е глупаво. Недоумявам защо вучилищата децата не пеят двата куплета от химна всяка сутрин и не издигат знамето ??? .... та нали те имено ще изградят съзнание за национална идентичност и гордост, хъс и знания.. та нали точно те утре в други ден ще окачат лика на Левски зад бюрата си с гордост и национална отговорност за това което правят ....... но всичко това не може да се направи нали защото е много по удобно да се вземат едни пари под масата и да не се прави нищо. ЖАЛКО

ходите по 4 пъти до личния лекар , защото той е някакъв тъпак и не чете нормативите ...това е глупаво !!

Какъв тъпак бе на година рецептите издадени с рецептурна кнужка трябва да се преиздават от личния през три месеца такава е Наредбата отвори и прочети.

Добро утро ! В БГ не може да се прави честен бизнес. Инспекция след инспекция, ревизия след ревизия. Огромен репресивен апарат, просто търсят да намерят някакво малко недоглеждане, следва глоба и разтакаване. Това е държавна политика. За пълнене на хазната и огромен държавен апарат - гласоподаватели. Бях в Италия, халета за произвоство в малко градче в Тоскана. Набитото ми око хвана доста нарушения, по навик. На наивния ми въпрос как са с инспекциите - охрана на труда, противопожарна, екология, НАП ми се изсмяха "Та нали ние ги храним с нашия труд"

Правилно-или си предприемач, или си администратор. Администрацията трябва да помага на фирмите да се справят с бумагите, а не да ги натоварва допълнително, достатъчно им е,че взимат толкова данъци. И самата бюрокрация като численост на хора е твърде обемиста, трябва да се съкрати.

С'а без да съм електротехник или електро инженер ми е ясно, че импденаса показва доколко са занулени уредите и машините. Сега се чудя важно ли е за работниците или клиентите на фирмата дали ще ги удари ток, като пипнат нещо из помещението?! Обаче съм сигурен, че зам.председателката на икономическата комисия ми е много нужна, защото без нея икономиката не върви брат.....

Ако ги направи, евала!!!! Има невероятни глупости в нашето законодателство!!!

Не е вярно! Нашата администрация са най-почтенните хора! За всичко са виновни само ББ и ГЕРБ!

Ако под почтенни разбираш: мързеливи, необразовани, немотивирани, кисели и невъзпитани лелички ...да.

"Бюрокрацията", която тормози хората, всъщност са турскочевените тахтаби. Такова е нареждането от ДС когато "наште" не са на власт. Тормозът е съвсем предумишлен и системен. Тези боклуци трябва да се изметат и да бъдат заключени при другите цигани зад решетките, където им е мястото.

Ето това е едно практично и добро предложение.Безмислената бумажтина е факт.Губене на време и ресурс. Милиони се изхарчиха за"Електронно Правителство".Има някакъв напредък,но е много малък. Крайно време е НС да се заеме с реалните проблеми на хората.

Не, не са милиони, а са два милиарда! Откраднати са от семействата на същите нищожества, които от 1944 не спират да лъжат, крадат и мачкат хората.

Бъркаш нещо. Фактите са следните: 2011 г.: Взето е решение за внедряване на естонския модел на е-правителство и е учреден Съвет за електронно управление от тогавашните членове на управляващото правителство Бойко Борисов (министър-председател), Симеон Дянков (министър на финансите) Цветан Цветанов (министър на вътр. работи), Ивайло Московски (министър на транспорта, ИТ и съобщенията) и Томислав Дончев (министър по управление на средствата от ЕС).

Точно попадение. Най-накрая някой да уцели какво трябва да се прави в тази скапана държава. Това е истината. Ненужните изисквания са направени, за да тормозят малките и средните, да дават преднина на големите и да подхранват корумпираната армия от Калинки в държавната администрация. Електронно правителство, орязване на Калинките и парите за тях, увеличаване на наказанията за корумпетата = край на корупцията. Дано като дойдат на власт след няколко месеца, от БСП не забравят какво са искали да правят.

Защо "БРАВО", този е опасен за нас държавните и общински чиновници.

А те вече бяхааа.....хохохо

Това не е корупция. В икономиката това се нарича административна рента.

ТОЗИ лобира за премахване на контрола! Законите и наредбите на ГИТ са писани с кръв и трябва да се спазват от всички ! Замерване на импеданс е изключително важно за добра електрическа инсталация !

Да така е но това измерване се случва при въвеждане на сградата в експлоатация. Прави се периодично за сградата, правят го от електроразпределение. Защо да го правя аз по 5 пъти. На мен ми направиха проблем за това , че една колона била с 0,5 см. по-в дясно а не там където трябва да е по чертеж. 0,5 см. представете си!

Ха-ха-ха-ха, да ти имам въображението? Как ги измериха тия 0,5см бе пич и спрямо какво, да не искаш да кжеш 0,5 метра, което са си 50 сантиметра?!

Честно казано за много неща е прав човека. Нормативни актове бол без рушвет на днешно време не може нищо да стане. А в неговия случай му пречи да прибира повечко.

На фалшиви акцизни бандероли докарал стотици милиони в касичката на червено - костовистките капиталисти.