Петкова: За какви цени на тока говори бизнесът?

За мен е голяма загадка за какви цени на енергията говори бизнесът”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV.

Обратно в новината

Коментари - Петкова: За какви цени на тока говори бизнесът? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние говерим от името на джоба си, госпожо Тръткова! От 10 години насам, въпреки всички икономични крушки, LED, скъпи икономични електроуреди, лаптопи вмвсто настолни компютри и т.н., сметката която плащаме за ток вкъщи се е вдигнала 2 пъти, а потреблението ни е намаляло над 3 пъти. За какво говори това? Братовчед ми живее в Щатите от много години и за ток плаща 7 цента за киловатчас. 7 цента! Това са малко над 10 стотинки, хайде 11 да са. Ние тука плащаме по 20! Е 2 пъти ли сме по-богати от американците, да ви е.. м.. !

Този път е права, макар и седнала. Те изедниците по-скоро да говорят за цената на труда и тежката експлоатация на хората, едва свързващи двата края, ама не им изнася. Ако можеше, и ангария да им работят - така биха били най-спокойни и без разходи. Особено онова човече с очилата.

Преди време си мислех, че против АЕЦ са само ВЕИ мафията, но сега се оказва, че и търговците на ток имат файда от недостига на ток! Цените се вдигат когато има недостиг и спадат когато има излишък! Така, че от дефицита основно печелят търговците! Просто е: Купуваш максимално евтино и продаваш максимално скъпо! А балъците потребители ще плащат цената която търговците определят. Така е като няма държава и резерв който да регулира цените! Каква ли щеше да бъде цената на петрола, ако САЩ не подържаха колосален петролен запас?

горе-долу налучкваш в разсъжденията си за файдата.Според мен ,от това да няма АЕЦ Белене има файда не само ВЕЦ мафията както я наричаш,а и всички онези европейски приятели наши,които искат да нямаме производство.За нас е отредена ролята на аграрна страна и то само да копае по примитивен начин,винаги ще ни казват,че продукцията може да е и екологично чиста,но пък сме били от соц лагера и тя е по презумция отровена.На аграрна страна АЕЦ не и е нужен,АЕЦ имат страни които ще развиват икономика.Страни в които имат АЕЦ,няма цветни революции и намеси от други страни(само не ми давайте обратният пример с Украйна,говорим за нормални и не измислени държави)

Герберастка наглост....Като не е в час,да се пръждосва!

Тази въобще не е в час. Да види цените на ЧЕЗ ТРЕЙД БЪЛГАРИЯ от началото на 2018. Имат увеличение от 30 до 60 %!!!!

Колкото повече посредници (спекуланти) се закачат във веригата, толкова цената на тока ще е по-скъпа. Преди години, когато спря токът в Ню Йорк за повече от денонощие, се оказа, че търговци (на ток) плащали на електро централи да НЕ произвеждат ток, за да се вдигне цената!

Абе чета и се чудя- тук пишещите се правят на гламави или са си гламави? Найстина ли не правят разлика между регулиран или нерегулиран пазар? А в статията удобно и умишлено е пропусната една много важна думичка на министърката от интервюто- " държавните". Министърката каза че държавните предприятия продават на цена 60 -70 лева на мвт. И това е така. После тези от РЕГУЛИРАНИЯ ПАЗАР го продават на цени определени от комисия и цената е около 177 лева. В тази цена са пренос, достъп и разни други. А тези от свободния пазар го пазаруват на 70 лв и го продавят на колкото си искат. Никой не може да ги спре. Преди 3-5 години тези дето сега реват / бизнеса/ отидоха при търговците на свободния пазар и плащаха по 90 -115 лева за мгв а вие плащахте по 150-160. Сега частните търговци на ток почват да ги шарбакат и те изреваха. Вие що ревете?

Дали Брорисов е поканил най-способните за министри е спорно,но безспорно те са най-наглите

Значи, че ако министЕрката, не знае за високи цени, те не съществуват? Така ли е или нещо не сванах? А тези с оплакванията що ревът, че някой продал евтино, а не че друг продал скъпо. Логика и чудо

Много добре знае! Сега в типично мутро-герберски стил се извъртя на 180 градуса!! "Предвид поскъпването на тока за индустрията от 1-ви февруари, държавата е заделила над 280 милиона лева, за да подпомогне бизнеса, каза в интервю за БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова." - 9 януари 2018 г.

Бизнеса трябва добре да си направи сметката и през месеците когато режиините разходи са прекалено високи да затваря временно като преди това подсигури на склад продукция с която да се издържа. В Тайван през най-топлите летни месеци не работят фадрикоте за процесори, памети о твърди дискове, т.к. производството им е нерентабилно. Затова понякога в началото на есента цените на тези компоненти е висока когато се изчерпат складовите наличности.

=+++

Държавата трябва да подсигури резерв с който да може да регулира цените! Без такъв резерв цените през зимата ще се покачват неудържимо! Справка: В САЩ нямат резерв на природен газ и затова през тази зима цената скочи от 63 $ на 6300 $ за 1000 кум.м. Аз съм сигурен, че САЩ са си направили сметката и тази грешка няма да бъде повторена. Ние (ДЪРЖАВАТА) обаче трябва да построим АЕЦ Белене за да имаме резерв с който да можем да натискаме цените надолу през зимата, а през лятото като изключим реакторите за профилактика ще можем да стабилизираме цените за да не се станат отрицателни като в Германия преа лятото.

и изчезвай!

Борисов и тази ли я срещна на някое кръстовище или ти я натресоха по комунистическа линия ?

Не стреляйте по министърката, тя толкова си може! Завършила е счетоводство жената, не инжетерство!

Как веднъж на герб и париотарите не им омръзна да лъжат! Лъжа до лъжа и така им текат мандатите. Крайно време е този който ги сложи на власт да си ги прибере. Визирам Германския капитал.

От благодарност за одита в Белене Бойко те сложи на министерското кресло но не забравяй,че нашия петел бие собствените си кокошки.

а дано по скоро дойде бсп на власт,тогава да видите кон боб яде ли и магаре стока ли е,щото доста хора мяй нямат памет за безчинствата на бсп и компания от турски произход,тогава тока няма да поскъпне с 30% а направо със 100,защото бизнеса ни е станал такъв точно от куфарчетата на бсп и трябва да се връщат парите на бсп,защо на българите паметта е толкова къса та винаги тичаме към по голямото зло

ГЕРБ е по-малкото зло? Пожелавам ти да умреш от преяждане със суджук!

ако преям със суджук значи имам пари да си го купя,а помня как преди 22 години надницата не ми стигаше и за хляб,а тогава беше бсп на власт и същия тоя бизнес пак се беше оял със бесепарски пари и ни затъркваше,така че незнам кое е по лошото,да работя и да нямам пари за хляб,или да работя и да преяждам със суджук

Онази мая, дето вкара парите на бех в ктб за да ги гепап от там, сега е посланик в Азербайджан.За награда!

Я не се прави на вода ненапита, а кажи за тайните преговори!!!

Алчния ни бизнес вдигна цените още преди да са се вдигнали цените на тока!!!! Тук постоянно се вдигат цени,заплатите не мърдат и става все по зле и по зле...

Цените ги усещаме всеки месец, за разлика от вас мръсните и долни крадливи ГРОБАРИ вие сте на + от цялата тази работа собственици сте на ВЕИ. Нагли продажни джендари!!!!!

балъци от нас българите няма.Да се оставим нещо което е било наше и подло приватизирано да ни се отнеме и да ни дерат кожите .И тези екопроизводители,как така се уредиха....

,,приватизацията,,или присвояването на активите на държавата България и ограбване на населението извършиха комунистите и шефовете им от Москва с разни ялови енергийни проекти!

Когато и да им светнеш лампата на ГРОП все крадат ли крадат.Като мравки са-неуморни.

На Петкова трябва да се признав,че по-интелигентен манипулатор и меко казано лъжец от Борисов,Цветанов ,Биков и Караянчева взети заедно с техните неадекватни ,арогантнии ,нискокачествени лъжи и манипулации.

Поредната герберска калинка е тази, изобщо това правителство начело с лъжливия простак Борисов е най-крадливото и некомпетентно пребивавало,някога в МС.Изчезвайте бе изро.и.

Освен ободи и обвинения без факти друго можеш ли? Гнусна комуно/мутросоциалистическа антисоциална и антиевропейска продажна гад

Бизнесът говори за техните си цени. Трябва да си много голям дебил /разбирай министър/ за да не разбереш, че това ще доведе до повишаване на цените.

Много мазна баница т'ва енергетиката...И тя, както и здравеопазването докарват луди пари на замесените. Другите плащаме като луди...

Като имат на разположение 1,435 млрд лева какви подабрения за бита и бизнеса правят,освен да си увеличават заплатите

A бе бизнеса да го духа, важното е да има за лапачите на държавна издръжка и енергийната мафия! Да не забравите да вдигнете с поне 30% и на останалите потребители, няма нищо, че в САЩ и в момента тока е по-евтин. Ама той Тръмп един некадърник.

Тая се прави на луда , ами това са Мариците и ЕРП-тата и др. посредници. Замазването , не и е случайно.

Уважаема госпожо Министър, Моля да извършите проверка по отнишение на това, как едновременно АЕЦ Козлодуй и ТЕЦ МИ-2 започнаха да продават ел.енергия на цена от 80-85 лева. А НЕК стигна и по далече с цена от 49 евро, и това беше през месец декември 2017. Информацията е публична, макар и вече да не е налична на съответните сайтове на дружествата!

Ти си много прос.т бил бре. Амине го купувай директно от АЕЦ Козлодуй(което според твой думи е най-евтиния ток), ами са намери търговец и си внеси ток за 10-15 лева от русия, където е без пари .... комунистическото племе е много бездарно ...

Толкова е далеч от проблемите в енергетиката, че даже съвет не може да й се даде.

От 1.02.2018 г. ЧЕЗ ми предложиха цена 116,00 лева вместо досегашните 76,00 лева и се върнах на регулирания пазар на 85,00лева.....Да си свери часовника Петканова и да не се излага....сега Боко да я уволни за лъжи

не!

Я пак си помисли? Чез България е точно на регулирания пазар. Държават определя цената на която продава. Преди 1-2 години си се направил на отворен и си минал на свободния пазар нали? При чез треид. Ми честито. Това обаче не е едно и също.

От много, много години НЕК изкупува електроенергията от "американските Марици"/Марица изток-1 и Марица изток-3/ на преференциални/твърде високи цени/. Това е така, защото има подписан договор от Иван Костов по въпроса. Същото е и положението с енергията от ВЕИ. Благодарение на "американските Марици" и ВЕИ в България се поддържаше космическа цена на електроенергията. Защото хората са дошли тук да печелят и затова плащаме всички ние. През същият този период държавната "Марица изток-2" и държавната АЕЦ"Козлодуй" продават енергията си на НЕК на смешни цени/в сравнение с цените на първата група/. Сега вече има Енергийна борса. На тая борса обаче са само държавните "Марица изток-2" и АЕЦ"Козлодуй". ОСТАНАЛИТЕ НЕ СА! ТЕ СИ ЗНАЯТ ХУБАВИТЕ ЦЕНИ, КОИТО СА ИМ ГАРАНТИРАНИ! ВКУСНО, НАЛИ? И СЕГА СЛЕДВА ВЪПРОСЪТ: ЗАЩО ТИЯ КОИТО СА НА БОРСАТА НЯМАТ ПРАВО ДА ОПРЕДЕЛЯТ ЦЕНИТЕ СИ?! НА БОРСАТА ВАЖИ ЗАКОНЪТ ЗА ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО!!ТОВА ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ГО? КОЙ ЩЕ ИМ ЗАБРАНИ? ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА ЛИ? И ОЩЕ НЕЩО! ЗАЩО ДЪРЖАВНИТЕ "МАРИЦА ИЗТОК-2" И АЕЦ"КОЗЛОДУЙ" ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕЦАКВАНИ ПАК? И аз искам цената на тока да е по-ниска, но всички трябва да са равнопоставени! А не да осигуряваме с преференциални цени хубави печалби на "американските Марици" и на ВЕИ, а другите да се оправят някак! Така не става госпожо! ПРИ КАПИТАЛИЗМА Е В СИЛА ЗАКОНА ЗА ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО! И ТОВА, ДЕТО ВИЕ ЩЕ СЕ СКАРАТЕ НА ТЕЗИ ДЕТО ПРЕДЛАГАТ НА БОРСАТА НА ПО-ВИСОКА ЦЕНА, ЩЕ СТАНЕ НЯКОЙ ДРУГ ЖИВОТ! БОРСАТА ЗАТОВА Е БОРСА, ГОСПОЖО!

Понеже не виждам статия за снощните приказки на Горанов, ще призова да намерите статията: Какъв ли е истинският мотив да влезем по-бързо в чакалнята на Еврозоната?! Може да останете неприятно изненадани от евентуалната причина за бързането с еврото.

Изроди мръсни ! Как се ненаядохте. Наследствени крадци. Това Правителство е най-крадливото досега. Не става въпрос за корупция, а за бутален обир.

Аз съм сигурен че в слуая твоето е "крадеца вика дръжте крадеца И братлета, вдигнете малко нивото, толкова сте елементарни, че освен мен май вече няма случайно минаващи през форума, игонихте всички с нивото си на тролене. Съвет към шефовете ви- редуцирайте ги с 90%, по-малко, но по-качествено тролене...

Електроенергията, която дружествата продават, е на цени от 76,09 лв., допълни Петкова Петкова къде видя тази евтина енергия. На свободният пазар ЧЕЗ продава на цени над 100 лева на мегават.

Патицо долна. Ела да видиш в южна България ЕВН как съветват фирмите, че ще има излезне по евтино да преминат на регулиран пазар, на който цената е 130 лева За такива долнопробни същества ЛИНЧ е малко. Ей това децата и внуците на комунистите сте най-долното племе, заедно с вожда Ви.

тъз ко са прай на ощипана булка-ами използва похватите на Бате Бойко-ни лук яли -ни мирисали,,божи кравички,невинни.....боклуци ,така е докато Боко ни управлява ще си лягаме с едни цени,ще ставаме с други-лайнари долни,а тоз робски народ докато мълчи и не излезе на улицата ще го мачкат ...но другарю Борисов ,имайте предвид вие и всички дрисльовци и калутки дето пърхат около вас ,че търпението си има граници и народният гняв ще се отприщи и бедна вий майка,тогава не ще могат и брюкселските мекерета да ви помогнат...

"Тя допълни, че е призовала бизнесът да подаде сигнал до компетентните органи" - вместо да роптаят и обединяват синдикати и работодатели, което го няма никаде по света, ами да подадад сигнал в прокуратурата

УВЕДОМЛЕНИЕ от ЧЕЗ Електро България АД за предстояща промяна в цена за доставка на електрическа енергия по договор 112xxxxxxxx Уважаеми Господин/Госпожо, Благодарим Ви за оказаното ни доверие като Ваш доставчик на електрическа енергия! През последните месеци на пазара на електрическа енергия в България са налице динамични промени, които рефлектират върху регионалните и национални цени на електрическа енергия. В тази връзка с настоящото писмо Ви уведомяваме, че се налага ЧЕЗ Електро България АД да се възползва от правото си по чл. 9, ал. 4 от сключения Комбиниран договор за покупко-продажба на електрическа енергия 11xxxxxxxx в сила от xxxxxxxx, и да промени цената за доставка на електрическа енергия. Оптималната цена, която ЧЕЗ Електро България АД може да Ви предложи в момента, отговаряща на динамиката и прогнозата за развитие на ценовите равнища на пазара на едро на електрическа енергия, е 116.43 лв/МВтч.

Нещо да кажете Г-жо Петканова освен само ЛЪЖИ,ЛЪЖИ от ГЕРБ

това май е цена за бита ЧЕЗ държат мрежа низко напрежение

Не е това е от дружеството им което оперира на свободния пазар

А такса задължение към обществото от 38 лева къде е сложи. Към тези 116 лева прибави и 38 лева и сметката за ток стана 144 лева на мегават

грешка 154 лева

просто направете публично на кого продават държавните ТЕЦ и какви количества

"По думите ѝ оценката на Мудис за БЕХ се е повишила с два пункта," Начи, не гледайте цените, гледайте "оценката на Мудис" :-) И как еди-си-кой похвалил Баце и го тупнал по гърба, и го прегърнал- приятелски ! :-) Честито Европредседателство, българи! Най-после признание за хубавия ни живот!

-. Стратегически погледнато, трябва да се плаща на Софиските ТЕЦ-ове вместо на Американските и топлинната енегия, като вторичен продукт, да е почти без пари - т.е. общо досъпна и по-ефина от другите алтернативи!!! - това ще премахне замърсяването на София!!!!

ше рАзбереш.

Тя ще се чуе накрая за какви цени говорим. Много взехте да наглеете и позабравихте некои избори напоследък. Зорлем карате хората да търсят някаква алтернатива. И понеже всички политически партии са пълни с такива елити, може алтернативата да е болезнена за вас.

Явно определени търговци купуват на цена 78лв за Мв/час от държавните ТЕЦи продават за 110лв за Мв/час на бизнеса

БЕХ е частна компания. Чия?