Бизнесът: Има ”икономическа шизофрения” в енергетиката

Бизнесът прогнозира скок в цената на тока с до 30% за домакинствата, ако цената на електроенергия, която купуват на свободния пазар, продължава да расте.

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът: Има ”икономическа шизофрения” в енергетиката | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А това няма нищо общо с борсовата търговия и либерализацията на тока? Убеждаваха ни преди около година, че цените няма да се променят.

Като се увеличат цените на тока, ще се реши проблема със замърсяване на въздуха. Хората ще минат на екологично гориво: гуми, пластмаси, въглища, лигнит, дърва, бакелит и т.н. каквото намерят, стари обувки, дрехи от найлон, балатум. Имам на вилата един тон изхвърлен балатум, който ще бъде употребен по предназначение - в камината.

"Цените на електроенергията са увеличени спекулативно и няма основание за това. Около тази теза се обединиха в националния пресклуб на БТА представители на Асоциацията на организациите на българските работодатели, които държат 82% от работните места в страната." Доживяхме и това Асоциацията на организациите на българските работодатели, да е недоволна от търговците на ел. енергия които са техни колеги "бизнесмени". Не разбирам защо АЕЦ продава на международния пазар енергията на по-ниски цени отколкото в България? В същност е ясно, на международния пазар по международни цени, а в България на завишени!!!

то да беше само икономическа и само шизофрения....

Хибридните на путлер пак са активираха. В цяла Европа е така и не можем да сме различни от ЕС. Хайде да се стегнем и да си подобрим живота. Не може все да сме назадничави и да сме в услуга на мурзилките.

А в услуга на Сорос ли искаш да бъдем? И колко ти плаща на пост?

Да ти кажа - добре им плащат , гледам че не ровят по кофите като русофилите

сосроидните апостоли у лево

такава е цялата държава, не само енергетиката

1.Стабилно правителство 2.Високи цени 3.ХОП в Евро зоната

Ще видят те "шизофрения", като почнат да излизат една по една ТЕЦ-овете (все пак не са вечни) и се получи дебаланс от 2000 MW базови мощности, както е по доклада на БАН за Белене. Поне това никой не го оспорва. И тогава да видиш картел ли, недостиг ли, внос ли ...

Няма икономическа шизофрения, а има административен капитализъм с фашизиран уклон, който няма нищо общо с така наречения Свободен Пазар.

административен фашизъм зад капиталистически параван

Какво му е свободно - цената за искупване от перките - фиксирана и никой не може да я бутне, западни банки са ги финансирали. Цената на слънчевите централи - фиксирана, западни банки са ги финансирани, да фалират ли ? Цената на изкупване на тока от "американските" марици - фиксирана, американците си държат на тях. Обема на изкупване на енергия пак от тях - фиксиран, трябва да печелят. Обемите, изкупвани от АЕЦ-а, най-евтината енергия - фиксирани в долна точка, сакън да не спечелят руснаците с доставка на гориво. Всичко административно фиксирано. Както при административно-пазарната икономика. Какъв свободен пазар, каква свободна икономика ! Свободна беше докато ни купуваха заводите и централите "по пазарни цени", сринати до земята. После вече - дирижирани цени.

... така де , като е фиксирана , защо расте?

Ура-а-а-а, заживяваме все по-добре.......................

да спират перките и слънчевите панели

Само пълен идиот би си помислил, че когато се правеше либерализация на пазара на ток, ще има поевтиняване на цената.Никой и никога у нас не прави някакава подобна промяна, за да поевтинее нещо. А иначе зад подобни поскъпвания винаги стои държавата. С повишаване на цента на основен енергиен източник се повишават масово всички стоки и услуги. А кой печели от подобно нещо ? Ами държавата, защото се повишават приходите от ДДС върху вече по-високите цени на всичко. За 2017 г от този паразитен данък ДДС, държавата е прибрала над 10 милиарда лева. Тази тенденция само ще нараства, защото България нищо не произвежда, а режима на ГЕРБ наизтегли милиарди кредити, които няма как без поскъпване на всичко да се връщат.

Мдааа.. защо тези на свободния пазар имат такса 20% задължения към обществото :) ? Това обезмисля целия свободен пазар. С тази такса цената става като на другите. Ако малко падне цената на свободния пазар вдигат тази такса за да стане като на другите. Държавата да не е луда да губи от ДДС. Няма свободен пазар ! Направих си такъв с 20 палки инвестиция в панели и режеш кабела на енергото. Имаш топло и ток до края на живота си.

stan_posta@

А през нощта откъде ток ? Съмнявам се малко, че сте стигнали до рязане на кабела от енергото ... ?

за ток? Повече от 50% от цената на ел. енергия се дължи на въглищарките! айде сега разровете се и разберете защо на въглищарките, защо цените им са високи и защо АЕЦ Козлодуй въпреки ниските цени неможе да произведе повече!

и аз точно това съм се чудил... защо не ползваме евтиното гориво от АЕЦ-а а плащане за въглища. Интересен е въпроса щом в сметките ни е включено само 8% ток от АЕЦ-а то къде отива останалото произведено електричество???

stan_posta@

Никъде не отива. Централата се държи недонатоварена. За да се държат натоварени "американските" Марици и да печелят. Който доставя, той печели. Особено когато цената му е фиксирана доста над пазарната с административни и политически средства. За какво да печели АЕЦ, тя е държавна. Печелят частните американски централи. Вижте пак в същата разпечатка - там 40% от тока е от тях ! АЕЦ може да работи и за износ, ако има пазар. Но не се натоварва изцяло ! Когато е натоварена изцяло ракторът спира на всеки 2 години да се презарежда. А скоро не си спомням да са спирали реактор, не ги гори прътите. Сакън да не спечелят руснаците, като доставят нови. Може и да не съм прав. Кой да ти каже ? Ето, и вие се чудите !

Токът от АЕЦ е много евтин, само 3 ст/кВч. Токът от американски ТЕЦ е 15 ст/кВч. Токът от ВЕИ е 50 ст/кВч. Прави се микс, т.е. усредняване на цена-производство. Така, макар че количеството електроенергия от АЕЦ е 30%, в сметката е само 8% от цената, защото е много евтина. По тази схема на микс, печалбата от АЕЦ, която е около един милиард лв, се подарява на ВЕИ и американските ТЕЦ.

Ей така че го свалиме Боко, та да додат нашите другари. И Меркел, Макрон и прочие да избягат завинаги и ние да си станем Путинова губерния.

Моята заплата я вдигнаха. Я млък!!!

а, то дойна крава! Стопяват се мишлетата, едно време бяхме 9 млн, сега сме към 5, като останат само цигани си наврете всичкото ток и вода ... знаете къде.

Едно време бяхме защото имаше геноцид. Комунистите ни избиваха не като розовото турско присъствие.Сега е демокрация, красота. Останахме на половина.

Като им е скъп тока да ползват катарска газ!

За това ли вдигнаха заплатите на ушеви?! А :) А сещайте се. Шъ ми протестирате, а? А палка в бедната муцуна :) Става готино :)

Още 2 години и на никой няма да му пука от полицейския бой,както толкова народ се самозапали без да му пука.

В условията на дефицит на електроенергията си купуваме такава от свободния пазар, т.е от комшиите Румъния и Турция. Евтината електроенергия от АЕЦ Козлодуй пък се изнася на същия този "свободен пазар"- за нас остава токът от Мариците и ВЕИ-тата на олигарсите.

АЕЦ продава на свободния пазар само ако има излишна квота след като е покрил плана си за вътрешния. Ако подаде по малко или дори повече ток от плана веднага следват глоби!

Сериозно? Да те питам кой следи за това и ти, лично, познаваш ли хората, които следят тези квоти? Вярваш ли на институциите днес, с други думи?

тука да се продава тока от американските Марици и фото волтаиците. Дето е четворно и петорно по-скъп. Ма малко му е на матряла, малко. Никой не ги би с тояга по главата да си ги изибират тия бандити колко пъти вече.

Малко е?Заспалия народ ще издържи и на 500% увеличение бас държа.Пробвайте и ще се убедите.

айде да се дигаме и да гоним боко,и да викаме за нинова,ама тя в случая ще мълчи защото като дойде на власт ще и е добре от тия ценички на тока,а и бизнеса няма да лае щото дължи куфарчета с пари на бсп

Трето - Имаме толкова много Турски фирми на българска територия, защо да не си захранват нещата с турска енергия от Турция. Която е евтина

Защото не е концерт по желание затова.

Малко е! С 300% трябва! Или да измира робското племе, или да хваща тоягите. Ух, те пък вдигнаха заплатите на милиционерите. Ще ядем много бой и ще се върнем при свещите.

Нямам нищо против Турция да построи атомна централа до Резово и така да стабилизира цената на електроенергията в България. Защо ще трябва да копуваме скъпи зелени енергии, като можем да купим от евтината Турска енергия

sawo

Санират се огромен брой сгради, консумацията очаквано намалява драстично, съответно за да печелят същите пари при по-ниска консумация те трябва да вдигнат цената. В моето жилище след санирането сметките ми паднаха осезаемо, със сигурност не само моите.

Не е от санирането. Икономика няма и затова пада консумацията.

Аз се топля на централно парно, а сметката за ток ми се формира от съвсем други неща. И пред и след санирането те са едни и същи си ги ползвам по един и същи начин. как точно ще ми падне сметката за ток ,а?!?

sawo

Някой да е казвал, че заради теб точно е спаднала консумацията? Факторите са много - саниране, подобряване на енергийната ефективност на ел. уредите които се ползват в домакинствата и промишлеността и т.н. Факт е, че консумацията пада, а цените се дигат. Който се чуди защо, ами просто е - защото се опитват да поддържат същия поток от пари, независимо от консумацията.

че консумацията на ток от тези 25-30 хиляди домакинства от общо 3-те милиона такива са повлияли на общия разход на ел. енергия? Това не е ли малко несериозно?

sawo

Факторите са много, не е само санирането естествено. Като цяло новите ел. уреди и в дома и в индустрията са доста по-икономични, населението също намалява. Напълно логично е да ползваме по-малко ток, просто тях не ги устройва да получават по-малко пари. Ако някой ги пита защо се вдигат цените, сигурен съм, че няма да дадат адекватно обяснение.

Нещо друго май ти е паднало осезаемо! Какво сравняваш - сметката от тази със сметката от миналата година ли, когато беше минус 15 и имаше метър сняг?!

Не е вярно. Потреблението на ток нараства, въпреки милиардите хвърлени в гьола, наречен САНИРАНЕ. Следете статистиките. Има дефицит на мощности и затова се увеличава цената на тока. В момента България внася ток от Румъния и Турция, който е супер-скъп. И това се отразява на цените.

Искахте Делян и Теменужка, ето ви ги! Барабар с Бойко Бориславов и невидимата ръка на пазара.

Правете киловата един лев и да мирясваме, бе!

До 2 години ще има въстание,което никой няма да може да спре с разни политически инстурменти защото няма надежда за живот в БГ ако евроталнтическия режим продължава.

Честито на всички мишки които продължават да протестират без да излизат от дупките си,дано следващата герберска зима е -20 градуса

Какво ми пука, че увеличават тока на българите. Важното е да купуват ток от Турция и тя да е добре. Важното е Приватизаторката и Деса да са добре.

Не си Радев, Борисов си!

d4

явно монополистите на са учили логика и етика. няма логика да има свръхпроизводство, ниско потребление и да увеличаваш цената на стоката. не е етично да се подиграваш с бедстващите домакинства и да увеличаваш изкуствено създадените си печалби. а идиотите от КЕВР следва публично да се линчуват по стълбовете на "ремонтирания" Дондуков!

няма никакво свръхпроизводство! Събудете се най после!

d4

и що?? свръхмощностите предполагат свръхпроизводство. поне така пише в учебниците.

прогнозираме бунт до дупка..

А ние прогнозираме поскъпване на заплатите със 60% от 1-ви юни!

Ако това се случи, българските домакинства ще плащат най-скъпия ток в ЕС, по отношение на средната заплата в страната. Но, няма да е сефте, важното е стандартът на енергийната мафия да не пада.

Какво ми пука, че увеличават тока на българите. Важното е да купуват ток от Турция и тя да е добре. Важното е Западните Балкани да са добре.

да си направиш електроцентрала, да си прозвеждаш ток, да си го продаваш на себе си но плащайки на друг... и добичетата не са толкова дебилни да си слагат сами хомотите

Най-добре би било да бъдат разстреляни всички ония, заради които на АЕЦ Козлодуй му затвориха част от блоковете, а АЕЦ Белене не съществува.

Потребителите прогнозират че при 30% увеличение ще има използване на електрическите стълбове с ново предназначение...

Нали имахме много ток в излишък и не ни трябваше Белене! Къде отива този ток?!?

И още 5 централи да построят...тока от тях ще е за продажба в чужбина и пълнене на партийните каси.

или си рядко тъпо парче или се опитваш баламски да промиваш мозъци.

Призовавам всички на война ! Време е !

С колове срещу НСО ли?

Водата, газа, тока...голяма работа! Нали оправихме Балканите! Нали правим всичко, за да убедим колко правоверно европейска е Турция! Българите трябва да сме доволни, че имаме толкова велик политик, който ще остане в историята с нещо невероятно - без да се интересува как живее народът, тръгнал да оправя света!

именно - свръхмощности, а цените растат... като е прост народа да го скубят отвсякъде... и пак да си избира между герб, бсп и дпс

ГРАБ го спуснаха в претседателското кресло на КЕВР сега какво ще каже? Какво му нашепва "експертизата" пак руснаците и АЕЦ-а ли ще са му виновни?

Абе Божидаре, абе Данев... единствената шизофрения е твоето поведение! Ти и оня гелосания сте шизофреници! Май е време да поседите на тъмно, та да ви дойде акъла!

лъжец и измамник да е, може и шизофреник да е, но кое дето е казал не е вярно? Нали това големите енергийни експерти повтаряха до припадък - имаме достатъчно мощности, търсенето за износ на ток спада, няма нужда от нова АЕЦ, потреблението е в пъти намаляло? Е защо тогава цената трябва да е нагоре? За да си пълнят гушите "инвеститорите" в американските ТЕЦ-ове и фотоволтаиците ли?

Не е вярно, че имаме излишни мощности. Виж на сайта на ЕСО, че в момента внасяме ток от Румъния и Турция. Изпадаме в дефицит на електроенергия и това е причината да се увеличава цената на тока. Естествено управляващите крият, че сме в дефицит, защото са виновни за това, след като спряха АЕЦ Белене. Сега ще измислят всевъзможни причини, само и само да скрият това престъпление.

Вдигай!

Кака няма да поскъпва тока като техници със средно образование, които трудно различават прав от променлив ток получават заплати над 1500лв, познавам някои, които се пенсионираха с максимална пенсия...В същото време по-голямата част от циганите на плащат никакви сметки. Всичко това се калкулира върху цената.

Че колко са 1500лв за кадърен електротехник?

Ами зависи! Ако го викнеш вкъщи да ти свърши работа ще опищиш орталъка ;)

Кадърен? Във Войнеговци напрежението пада на някои места до 90 (ДЕВЕТДЕСЕТ) волта! А в Луково преди две седмици скочи на 400 (ЧЕТИРИСТОТИН) волта. Това все от кадърни електротехници ще е, да знаеш!

с увеличаване цената на тока ще бъде решен така наболелия напоследък проблем със замърсяване на въздуха през зимата в следствие използването на евтини въглища гуми и скъсани ританки

"В енергетиката има "икономическа шизофрения", каза Божидар Данев, председател на БСК и допълни, че имаме свръхмощности, няма търсене, а цените се увеличават." Данев, някой те е заблудил. Не само, че няма "свтъхмощности", но и в момента те не достигат. Всеки може да провери на сайта на ЕСО, че в момента България ВНАСЯ скъп ток от Румъния и Турция. През нощта България изнася ток, който е много по-евтин. И така се трупат загуби, които се компенсират само с увеличване на цената на тока. Ако беше построен АЕЦ Белене сега щеше да има достатъчно предлагане, за да има избор и да работят само тези, които предлагат по-ниски цени. Дефицитът обаче води до покачване на цената.

Шилo

Не лъжи бре!!! Ако има недостиг понякога, то е защото едни ДС-арски фирми купуват от АЕЦ ток на половин цена и го продават навън на пазарна цена! Но това да има недостиг е изключение. Имаме няколко ТЕЦ-а, на които плащаме всички ние да не работят, и да заработят, ако има нужда.

Виж в сайта на ЕСО, че в момента внасяме 250 МВ от Румъния и Турция. А вносът на дневен ток е на баснословни цени. Как няма да се качи цената на тока. Щом има дефицит, ще се увеличават и цените. АЕЦ Белене можеше да предотврати това, но престъпниците го спряха.