БЕЛ, математиката и чужд език задължителни в 11-12 кл.

Литературата, математиката и чуждите езици, по новите учебни програми, ще бъдат задължителни за всички ученици в 11-и и 12- клас.

Обратно в новината

Коментари - БЕЛ, математиката и чужд език задължителни в 11-12 кл. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поне много е ''напредничава'' всяка рИформа може и повече класове да направят белким излезнат поне запознати с българския език и елементарната математика...12-15 класа са много малко време за ограмотяване на учениците с тези рИформи:((((

За първи път имаме един интелигентен министър на образованието! Помним какво беше, когато онази елементарна женица, селска лекарка от Варна, беше министър на образованието, която дори не научи книжовен бълг.език.....

Да си припомним седесарката Елка Константинова, която издаваше порнография. Тоя лольо ми мяза на сина на Елка.

ТОЯ СТАЛИНИСТ МИНИСТЪРЪТ ИСКА ДА ПРОБУТВА ПРОПАГАНДА ПО ИСТОРИЯ. ЦЕЛТА Е ЯСНА - ДА ОПРАВДАЕ ДЕДИТЕ И БАЩИТЕ СИ ФАШИСТИ, КОИТО СИГУРНО СА ИЗБИВАЛИ РЕМСИСТИ. А КОНЦЛАГЕРИТЕ ПРЕДИ 9 СЕПТЕМВРИ? ТЕ КУРОРТ ЛИ СА БИЛИ? ФАКТИТЕ СА СЛЕДНИТЕ - СЛЕД 9 СЕПТЕМВРИ ИМА РАЗЦВЕТ НА НАУКАТА, ОБРАЗОВАНИЕТО, СПОРТА И ЖИВОТЪТ БЕШЕ МНОГО ХУБАВ.

Учебните програми за 10-ти клас са пълни с ненужни неща. По биология се учат невероятни подробности. Никому не са нужни, освен ако не става дума за втори Петър Берон. Децата се превръщат в зубрачи - наизуствачи на всевъзможни неща. Естествено те ги забравят на другия ден.

Това, което човек наистина трябва да знае, не може да бъде преподадено, т.е. научено в у-ще. Между дръгото, споменава ли се в учебниците по бълг. литература, че Томас Ман считал Йордан Йовков за един от най-големите европейски майстори на художествения стил?!

Когато такава тъпня като тоя се води м-р на образованието освен затъпяване на учениците с поредната реформа в тази насока друго не се очаква.. В трети клас седнали да учат за визнтия османска империя ама по български две изречения на кръст немогат да съставят и на никой му не пука след като в тетрадките са направили квадратчета да допълнят думите..

Във всяка една област,един продукт преди да се пусне за масова употреба,се пробва в практиката.Изключение прави само образованието,където "новото"учебно съдър жание се прилага масово без да е експериментирано- "на око"!?По механичен начин се сваля учебносъдържание непосилно за долните възрасти-изобщо бездетна педагогика!И това е една от главните причини за отвращението на децата от ученето-то просто става непосилно за по0голямата част,а останалите се невротизират от претоварване на нервната им система.Ноуна кого му пука от МОН.Те гледат да нагласят някак си нещата като в покрустово поже.Скандално и престъпно е да не се изучава Средновековието.А дириктор на училище се изтъпани да каже ,че в неговото училище това се учелов СИП!Кого лъжеш бе,шопе?Оди си по баирите да пасеш овцете!Изобщо кашата в образованието става още по-голяма и недъзите ще се задълбочават с новия закон.Кастрема,Костадинова,Дамянова...нямат край некадърниците!

Какво правим с тези , които до 5-6кл не са усвоили азбуката и таблицата за умножение? В малките населени места процента им е внушителен . Проблем е че учителките пренебрегват и ощетяват другите ученици.

kirchevo

Късно, късно се сетихте, вече пуснахме козите като викат на село.Само реформи а качество НУЛА.

КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ ИКОНОМИСТА МИНИСТЪР И ПРОСВЕТАТА ??/ А КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ БРАТОВЧЕД МУ АЗИС И БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА ?

От личен опит - не е вярно, нищо не не е нужно да покрива. Просто от 6 предмета тази година, за другата избира само 5. Отделно си имат 3 задължителни.

Обезателно! Чуждият език е за да разбират българите заповедите на господарите си а матаметиката да броят жълтите стотинки дето им подхвърлят..

За износ отиват грамотните, умните и знаещите. Тук остават полуграмотните, необразованите и тези, влезли с двойка в университет, само и само да имат диплома за "виШУ". Тъжната истина е това, за съжаление.

Едно е ясно - съсипахте образованието. Всяка година малоумни промени, а децата масово излизат неграмотни. Учебниците са пълни с грешки, понякога и за възрастен е трудно да разбере какво е искал да каже авторът, пък каво остава за децата. Всеки, който има възможност изпраща детето си да учи в чужбина след 12 клас. Основното училище - зле; средното училище - още по-зле; но класацията бие т.нар. висше образование със стотите знайни и незнайни университети, които приемат студенти с двойки на изпитите, само и само да запълнят бройка, за да вземат някой и друг лев. Пък после се чудим защо бизнеса не върви, защо хората са неграмотни и т.н.

Когато бях ученик имаше поне 15 предмета за изучаване.Това четене, смятане и чужд ездик е килийно училище от 21 век в Европа.Годно само да произвежда полуграмотно население за тази подмандатна територия управлявана от колониална администрация.

Стига с този Български език и литература, достатъчно е само Български език, не е нужно някой да ми обяснява какво е искал да каже автора, това което е искал го е написал. За кои професии е необходим са необходими сериозни познания по Български език и литература, за бъдещите архитектите, физици, химици , инженери, програмисти ли или за тези които твърдят че превода на Истанбуската конвенция е неточен и трябва да се тълкува, вместо да се прочете съпровождащата го декларация? По подобен начин стоят и нещата с тълкуването на Конституцията от КС, след като подлежи на тълкуване, явно не е написана точно и еднозначно. И какъв е смисъла от оценките от матурите , след като и с бал 18 от възможен максимален 36 може да се стане студент. Явно образованието се нуждае от реформа и то генерална реформа и преосмисляне на цялостната програма и изучавания материал.

Да броят до 12 на бала, ха-ха-ха. Пълни аутсайдери, тотално! Което пък скоро ще увеличи кримиконтингента като никой не ги иска и са некадърни. Имала България още много да пати.

Някои споменават тук за майчин език, но те и майчиния си език толкова говорят, колкото и български. А това с майчиния език и върховна глупост. Живеят от 100 поколения в БГ /1398/ и още бленуват за мойчин език. Ми да ходят при майка си или на майната си като искат майчин език. В турция има ли маймин език - не. Защо у нас трябва да има?

Всички депутати и министри на изпит по Български език и литература писмен но не тест а тема като кандидат студентите.Деветдесет процента нема да могат да изкарат тройка.

Сто процента са в коша.

сума двойкаджии щеше да пускаш. Реален изпит по български език не би издържал нито един.

А джендър образованието на всички нива защо го премълчавате? Не само, че ще се изучава, ами и лабораторни упражнения ще наложите. Между другото, компютъра е безпристрастен съдия и знае най-добре, какво е редно и какво не. Докато пишех поста, видях, че ми подчерта думата "джендър" като грешна. Следователно джендър е нещо грешно и НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗУЧАВА.

показателно е, че в българския език отсъстват такива думи. Уж си били естествени нещата и си ги имало открай време, а при нас няма думи за тях. Случайно ли думата педофил е от гръцки?

Хора написали "Кметът на Кастърбридж" (който си продава жената, за да си купи алкохол) искат да учат хора написали "Даваш ли даваш, Балканджи Йово?" как да се грижат за жените си.

Учене, зубрене на много при това ненужен материал, децата намразват училището и край с напредъка.

Лиетратурата пък защо? Български език и граматика ДА, но литература.... Всъщност по цял свят през литературата пресява между съзидателни и описателни деца. Писарушките са Уелкъм

Граматиката е част от предмета "Български език". Само казвам ...

И до 15 клас може да въведат, само и само да скрият истината за ниското ниво на образованието и високата безработица при младите.

Три предмета ... 1. Смартфон 2. Пакет цигари 3. .... трябва да е Инстанбулската конвенция!

си ходил научилище с цигарите,ИСтанбул се пише,такова нещо като ИНстанбул няма,разбра ли,неграмотнико,ама самочувствието ви до небесата,и акъл давате,подчовеци такива

Че те кога не са били... смехотворно

Що не махнете и тези предмети?! Докато не се промени дисциплината и мотивацията в училище нищо няма да се промени. Думата реформа е синоним на напразно изхарчени пари.

Прочетете "Затъпяване - скритата цел на държавното образование" Джон Гатоу. Лесно достъпна е.

А бе, да ви е.а майката, защо си правите само експерименти и накрая нищо не се постига в това образование. Досега се правиха много опити и всеки един опит, само влошаваше образованието. Всичко е лъжа и измама. Корупцията е навлязла яко във ВУЗ-овете и всичко е пари. Плащаш - вземаш изпита. Никой не го интересува, какво знаеш или не знаеш. Затова и образованието девалвира тотално. Но това е нормално,за една държава със затихващи функции. Планът Ран-Ът работи перфектно.

По новата програма джендърът в кой клас ще се изучава?

може от КАТ да се намесят и да я спрат тази бърза писта, че почти сме катастрофирали. Учебниците се пишат нарочно по неразбираем начин, а даскалиците "приемат предизвикателството" и съвсем объркват децата, вместо да ги преведат през дебрите на учебниците по тайна пътечка. Спазва се правилото ако изречението е от 10 думи, 11 от тях са термини и чуждици, които децата за пръв път чуват и да разберат изречението става мисията невъзможна, а същата мисъл може да се изкаже по много по-ясен начин, но всеки иска да се покаже колко е учен, никого не вълнува да научи децата. И после се започва: родителите - дебили, децата какви да бъдат и т.н. Оправдания лесно се намират, а работата остава несвършена.

"В общия случай, децата в другите страни учат повече, и имат по-малко ваканции, отколкото в България", заяви образователният министър. ТОВА Е ДОЛНА ЛЪЖА. УЧЕБНАТА ПРОГРАМА СПЕЦИАЛНО ВЪВ ВЕЛИКОБРИНТАНИЯ ВЪРВИ С 1-2 КЛАСА ПО-НАГОРЕ Т.Е ТОВА КОЕТО ТУК СЕ УЧИ 6-7 КЛАС ТАМ СЕ УЧИ В 7-8. ГАРАНТИРАМ ВИ ГО, МИНИСТЪРЧЕТО МОЖЕ ЗА ПРОВЕРИ. ВАКНЦИЯТА НА ДЕЦАТА ПАК ТАМ Е РАЗПОКЪСАНА, НО Е КОЛКОТО НА НАШИТЕ, КАТО НАПРИМЕР ЗА КОЛЕДА Е С ОКОЛО 50-60% ПО- ГОЛЯМА ОТ ТАЗИ В БЪЛГАРИЯ И ИМАТ ОЩЕ НЯКОЛКО ПРЕЗ УЧЕБНАТА ГОДИНА, ЗА СМЕТКА НА ПО-КЪСА ЛЯТНА.

Във Великобритания децата започват 1-ви клас на 5 години,а в 7-8 клас са на 12-13 години или 5-6 клас в България). В 3-ти клас знаят таблицата за умножение до 12, само 7 годишни. Следователно знанията не могат да се сравняват чрез ваканции и дори възраст, а краен резултат. Това не се постига с развяване на шлифера на министъра и промени в програмата на всеки 6 месеца.

експеримнтирате с децата бе? Докога?

недоразбрах- те досега не са били задължителни ли???...

говорещите майчин език - още требе и български да овладяват като чужд език, тц. тц. кво насилие над детската психика, кво насилие над малцинствата, вай вай вай.....

Те и майчиния си език толкова говорят, колкото и български. А това с майчиния език и върховна глупост. Живеят от 100 поколения в БГ /1398/ и още бленуват за мойчин език. Ми да ходят при майка си или на майната си като искат майчин език. В турция има ли маймин език - не. Защо у нас трябва да има?

Излишно усложнявате пак! Не зная за целия свят, но в UK децата от 5 клас започват да избират предмети и всяка година избират по един предмет, който да НЕ учат по-нататък. Целта е последната година да имат 2-3 предмета, по които се готвят за университет и толкоз. Е да не стават "всичколози", "по-бедна" им е общата култура, но си ходят с желание на училище, не препускат по учебен материал на излишно висок стил и излизат подготвени, който иска за университет, който не - за работа. Имат повече на брой ваканции, като само коледната и великденската са по 20 дни. През около 2 месеца имат по 1 седмица ваканция. Е да лятото не почиват 3,5 месеца, но и не забравят това, което са научили. Нашето училище в БГ си е препускане в дебрите на всичкологията.

choko73

От 8-ми клас и БГ ваканцията лятото е 2,5 месеца! В Англия е 2 месеца, така че тези 15 дни повече лятото са компенсирани няколко пъти през годината!

Даже и по-кратка. Учебната година започва на 17 август при нас /част от UK /и свършва 30 юни.

Дебелите глави в министерството да не забравят, че хората ползват интернет и са информирана къде по света как се учи и какви са условията!

Нещо не учат в момента, ако ще и до 99ти клас да учат БЕЛ и математика..., по - добре им направете кръжоци, финансирани то държавата с материали и учители на свободна практикаТака поне нещо което ги интересува да научат, пък може после и професия да им стане

Програмата от години е супер зле. Методите са архаични. Постоянно новини за тарикати с пари. Нормално е учениците да са демотивирани. Не може някой, който е по-прост от теб да ти реди програмата!

1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички. 2. За да има ПРОЦЕС образование, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА. 3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А топ социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите. 4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.

Я изпратете на СМС цялата програма на децата 1-12 клас и да не се тормозят с ходене на училище!

Всеки ноФ министър , прави ''нови'' реформи в образованието , а то става все по-зле ! ДО КОГА БРЕ , ПРИМИТИВНИ УПРАВЛЯВАЩИ ?

Те затова толкова и научават нещо учниците ни. Може би с по-бавна писта и повече часове по материала ще прилепят повече.

Няма ли най- накрая някой да махне тази безмислено дълга лятна ваканция. Чудим се какво да правим през лятото и забравяме всичко. А през година яко гърч.

Не мога да повярвам, че има родители, които са против лятната ваканция. Това е най-добрата възможност да прекарвате пълноценно време с вашето дете, преди да го дадете отново в лапите на държавата с неолибералната диктатура на хомофашизма!

Така ще е докато не свържат мозъка с чип информация. Вече експериментално е постигнато и няма да има нужда да се запаметява информация а само да се анализира и взима решение.

Статията за ТЯ, на снимката е ТУЙ, СМРАД отдавна е приела Анадолската конвенция.