Сирийските кюрди: Турската армия отстъпва

Кюрдските отряди са принудили турските войски и подкрепяните от тях бойци на Свободната сирийска армия да отстъпят от вече заети позиции.

Обратно в новината

Коментари - Сирийските кюрди: Турската армия отстъпва | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Турция трябва внимателно да избягва конфликт със САЩ - колос, който може да я смаже. И с Русия - всички ние помним докъде стигнаха през 1878г руснаците - Йешилькьой, и Саръкамъш през Първата световна война. Вместо това Ердоан играе ва-банк игра, която няма как да спечели и поставя под въпрос всичко постигнато досега по кюрдския въпрос - мащабни хидромелиоративни проекти, програми по интеграция, помирителни стъпки. Саддам Хюсеин накрая беше заловен от кюрдите. Този сценарий може да се повтори...

Какво лъжете хората бе простаци. Турците отдавна стигнаха до африн,който не е кюрдски град в района преобладават араби и тюркмени.свободната сирийска армия ,която се подкрепя от Турция срещу въоръжените милиции подкрепяни от САЩ са тотално изтласкани. Как така САЩ идват от 10 хил кил. Въоръжават терористи и очакват Турция да се сниши,,,,,,грешат. Турция не е тази Турция ,която изпълняваше всичко което казваше САЩ.тази ера преключи

Кюрдите ще напълнят задника на Ерсдухан с маслинки! Деба великия му аскер деба! Ами ако америнакците вземат та им подарят и малко танкове, хе - не ми се мисли за тъпите мисирки!

Турската армия е силна само на хартия , реално в бойни не струват нищо.Дори един преврат не можаха да направят като хората а цивилни граждани ги биха и обезоръжиха та станаха за смях. Кюрдите сега ще ги бият и ще ги прогонят като бесни кучета , празноглавите абдали нямат никакъв шанс.

Прочетете писанията по-долу, и ще ви стане ясно (поне на средно интелигентните), защо България е на това незавидно положение! На 40 - едно смислено писание - другото е запалянковщина (руснаците хубави, турците хубави, американците лоши, кюрдите лоши), ругатни, закани (лесно е когато си зад клавиатурата), вулгаризми. И същите тези хора лееха похвали към кюрдите, когато техните отряди "пешмерга" пометоха ИДИЛ от тази провинция! Затова народът ни никога няма да разбере що е то свобода (ако не е външен поробител, то самите ние си подлагаме врата на хомота, защото така сме свикнали от турско, после руско, та досега), приличаме на онова животно - вола, с който създадохме ТКЗС-тата - то само си предлага врата, когато види боюндрука до себе си. Има една крилата фраза на Я. Сандански - "Да живееш, значи да се бориш-робът за свободата, а свободният за съвършенството". Ако в първата част донякъде възрожденците са ни отсрамили, втората явно не се отнася за нашия народ.

Турците са юнаци и големи бабаити. Не вярвам кюрдите да успеят срещу аскера. Ще ги бият, накрая ще захвърлят оръжието и ще се предадат на турците. Няма народ, завладян от турците, който да е успял сам да се освободи. Кюрдите едва ли ще бъдат изключение. Вероятно ще останат поне още няколко века под турско иго.

link тук можете да видите страницата, като преведете в Google какви оръжия произвеждат Турция.

абе аланкоолу роди осман,кıде кога си видял аскера да остıпва,казах ти гледаъ си ,,пеперудките,,амцıк.

И все пак какво прави Турция в Сирия ...

БРЦК

Бомби си кюрдите. Нали не си мислиш ,че 'международното право' се зачита от някой който има силна армия?

Путин що мълчи? хОй в устата ли държи? Нали С300-400-500-800 щели да свалят турските самолети. Асад щял да даде отпор, че Турция нападала Сирия. Ко праят двамката с каПутя?

къде видя турски самолети бе, соросоджендър?! турски самолети там не летят, щото Путин каза 'ньет' на фесовете които ходиха да му се молят в Москва

ти само дир-а ли четеш? Я се образовай малко бе серсем. Летят си като Ф35 над С400... без никакви проблеми вече втори ден. Днес почва настъплението с танкове.

21 Януари 2018 17:13 Nova "Турски самолети удариха 45 цели в Африн, убити са 8 цивилни" + видео 20 януари 2018 / 17:00 "Турски самолети са бомбардирали цели на СЗН и ПДС в района на сирийския град Африн " 20.01.2018 "БТА Турски самолети са бомбардирали позиции на сирийските кюрдски Сили " ко казал Пуссин, че не разбрах?! Пръц :)))

БРЦК

Путин стратегически изчаква. Понеже кюрдите отказаха на Асад да предадът контрола над града на официалната власт. Затова за Путин и Асад е изгодно да оставят кюрдите и Турция да се избият и независимо кой спечели, Путин и Асад печелят. Ако спечели Турция и прочисти кюрдите от Африн - Асад ще си го поиска и Ердоган ще му го даде. Ако спечелят кюрдите - турците ще са им нанесли загуби, и армията на Асад ще има време да се дислоцира и ще има информация за позивиите и силата на противника. Ама какво разбира празната ти глава от стратегия.

от границата св Турция. За да се бомбардира територията му не е необходимо да се навлиза в територията на Сирия. Турските самолети могат да си обстрелват обектите така както го правят Израелците. Така, че тук Русия и руските С400 няма как да се задействат, защото това означава открито обявяване на война на Турция и НАТО.

без въздушна подкрепа фесовете не могат да направт нищо срещу кюрдите. а въздушна подкрепа няма да имат, защото Путин им каза че турски самолети там няма да летят

тролчо, тролчо.... преди да разнасяш лъжи - първо провери фактите :) Щото турците си летят и бомбят яко там, а Пуссин и Асад стоят като препикани мушката

БРЦК

Путин и Асад имат интерес Ердоган да разбомби кюрдите. Щото са със САЩ и се водят 'демократична опозиция'. Затова няма да предприемат нищо и ще чакат Ердоган да се наиграе. След това ще минат и ще смачкат каквото е останало.

А бе абдал чо ,на първия ден от операцията турците използваха 72 /седемдесет и два / самолета бе момче,и сигурно турците хукнали да бягат чак,разбира се ти можеш да си вярваш във всичко но ще видиш как всичко ще приключи за една две седмици с тотален погром на кюрдите

само кюрдите ще разкажат играта на Пуйка. Предсказано.

Турските власти са силно уплашени от процесът на възраждане на кюрдите. Турция наследява многообразие от народности на територията си. Турците населяват предимно северозападната част и районите около Егейско и Черно море, Анкара, Истанбул и европейскта част, и наброяват около 30 милиона. Цялата югоизточна част на Турция, вкл. Анадола е населена с компактна кюрдска маса. Раждаемостта сред кюрдите е 5-6 пъти по- висока от тази при останалите народности в Турция, съответно и прирастът е много голям. Кюрдите в Турция са около 30 милиона и от столетие се борят за независимост. В момента практически има формиран независим Кюрдистан на територията на Ирак и Сирия. Създаването на държава Кюрдистан се подкрепя от Израел и САЩ, като стратегическа цел. САЩ и Израел ще използват Кюрдистан, като бухалка срещу Иран, Сирия и Турция, а проамерикански Кюрдистан, ще контролира петролните магистрали от което се нуждаят американците. Що се касае до т.н. ССА това са туркомани, които отдавна се подкрепят от Турция! ССА няма нищо общо с демократични сили и опозиция на Асад, това са си туркофили, които се борят за турските интереси.

не съм сигурен, но мисля Бисмарк беше казал,че никога не се лъже така като по време на война, преди избори и след лов. Мотивацията на кюрдите е изключително висока, не по низка от тази на българите по времето на априлското възстание, но и съотношението на силите е долу горе същото. Срещу такъв превес на силите само мотивация не може да свърши работа.

Ако ние бяхме 30 милиона и ни доставяха въоръжение на място, Априлското въстание щеше да свърши за два дни с победа. Сравнението не е уместно, но ако кажете Балканската война, бих го приел.

низък ... нисък... Нищо лично.

не е лесно да се биеш срещу хора бранещи дом и родна земя...

о чудо! троловете признаха че ССА съществува скоро ще признаят че има и демократична опозиция в сирия а не всички са били идил което е лъжата на путин! излъга в оон че отива в сирия да избива идил но изби само хора от опозицията на ал асад! а с идил се справиха кюрдите и сащ!

Ти се хващаш за името, ИДИЛ се въоръжаваха от ССА, бойците от ССА запълваха редиците на Фронт Нусра и ИДИЛ. Влизат през турция като бойци на ССА а преминават в ИДИЛ. Сега могат да ги нарекат всякак. И Владо Чуков призна,че в лагер за обучение на джихадисти са им давали по няколко различни облекла за различните групировки.

съвсем се оплетохте в лъжи :)

Съществуват като наемници със знаменца и униформи които като си сменят дрехите стават идилци. Ама понеже вече няма ИДИЛ ги водят Свободна Сирийска армия.

Турците нямат читави командири. Диктатора изби или вкара в затвора почти целия офицерски състав. В момента турската армия е разпасан башибозук, няма как да воюват успешно. Ще паднат на бойното поле доста войничета, необучени и неподготвени за военни действия.

Турците се бият като лъвове. Ще разпилеят кюрдите и онези ще се чудят откъде им дошло. Турците са много силни,а кюрдите слаби. Ще си останат за векове под турско иго. Такава им била съдбата.

Ако турците се бият като лъвове, кюрдите ще се бият като химери, защото за пръв път са вдъхнали въздуха на свободата и се намират на своя земя. Този извод Турция трябва още през Балканската война да си е извадила.

Ситуацията е сравнима с Талвисота(Финската война 1940г.), когато малобройните, но по-добре приспособени към условията и на своя земя фини, нанасят огромни загуби на Червената армия, въпреки цялото ѝ техническо преимущество.

Няма никакво място за сравнение. Какво е Червената армия от 1940 г. в сравнение с турската армия от 2018 г.? Сега турците са по-силни дори от Османската империя при Сюлейман Великолепни, който е стигнал до Виена.

Защо си се разпенявил след като турците подкрепят Свободната сирийска армия която защитавахте години наред?

интересно!!! нали ССА не съществуваше а всички бяха ИДИЛ а путин беше отишъл в сирия за да избави света от ИДИЛ?! путин кой избиваше в алепо?! идил?! нали това беше лъжата ви?! лъжите на путин?! кюрдите реално избиха идил което беше добре за нас и света! това не означава че съм фен на кюрдите сигурно има много кофти народ там вие ги обичахте и искахте свободен кюрдистан когато ердоган ви свали самолетчето! сега по заповед на путин ги презирате! не харесвам никого в арабския свят в момента но колкото по-демократични са тези държави толкова по-голям е шанса да спрат с простотиите

Не ми отговори на въпроса. Иначе джихадистите могат да си ги нарекат всякак и свободна марсианска армия дори.

Аз съм за кюрдите! А вие?

Вместо да пишете глупости се замислете защо се стигна до това положение ? Имаше общ враг ИД...Вече практически го няма... И вместо да се приключи с войната , тя продължава...Защо? Отговор има ...И той е основно в действията на САЩ... След изявленията им за създаването на опозиционна армия от кюрди и т.н. демократични сирийски сили иконтрола им над границата с Турция Сирийското правителство ги призова да напуснат Сирия ... Турция пък започна да ги обвинява , че въоръжават кюрдите на които тя гледа като терористи... Американците започнаха да играят играта -лиже , маже ...ние не за това ...и от този род... Конкретно кюрдите в Африн са трън в очите на турците заради явният им контрол над границата... Кюрдите се опитаха да се договорят с Асад и Русия... Русия им предложи защита при положение че контрола на границата и в населените места се поеме от сирийската армия ...кюрдите отказаха ...Кюрдите се надяваха на САЩ ...но се оказаха използувани и захвърлени... Избраха неверната страна .. Всичко това доказва пълната бъркотия и безсилие на САЩ в Сирия!

Ти пита ли Нинова?

Ха,Ха , и за какво да я питам ?! Аз чета, анализирам и не ми е нужен подсказвач!

Курды за день подбили пять турецких танков Ето защо е този руски хленч, срещу доставките за Украйна...Джавелините отварят консерви с лекота...Пък и хеликоптери брулят..Те руснаците разбраха от опит де...

Само с Джавелините не се воюва, украинците, го разбраха. Трябва и самолети, спътници, крилати ракети, роботизирани комплекси. Който ги няма губи.

За твое сведение в Сирия се воюва с по-стари модели ПТР, а турските танкове са свирили на корнет.

КАК СЕ ВИЖДА КОЛКО РАЗБИРАТ НОВЕЧЕТО ОТ ФОРУМА - преди написах ,че краврите имат цел да има постоянно война в Сирия(да и не само )за да няма сиабилност и ВТОРОТО А МОЖЕ И ДА ПЪРВОТО КОМФЛИКТА да не спира за да си продават оръжието (ИНАЧЕ ЗАВОДИТЕ ЩЕ СПРЪТ ДА РАБОТЪТ ! Това са си амер-ци !!! Само ние можем да събаряме заводии и фабрики построени на домати и пипер (и да не говорим за Козлодуй която в сегашно врнме и да раскъсат неможе да я построи това проамер-о пр-во) Печалбата о всяка операция е важно за крав-те и затова и свалят небостъргачи !!! а комф-та може и сто годинида е !!!(в УКРАИНА Е 4год и стигнаха до джилините (които са и старо желязо за по умните

ти защо не завършиш 5ти клас поне преди да започнеш да даваш акъл?!

Този "иванушака от маскве"е най-образованата ушанка в посолството и му е наредено да храчи и той,че зимата изпонатръшка доста тролове тук и позицията отслабна но завалията е толкова тъпичък,че чак кърти мивките когато не се е нажмурил с водка.....давайте им повечко бе другаре на руските си братя поне тук има колкото искат,че без да са пияни даже и равновесие трудно пазят ватенките:))))))))

#Кой от трите?

нали си спомняте какво беше тук когато путин и еродган бяха врагове?! хиляди постове огън и жупел против турците!!! сега - нищо! дори и в обем може да се измери колко е тролска България в момента!!!

Просто е пълно с дебили, който лесно се управляват от Москва. Лошото е, че са много и продължават да се плодят. Но българският народ е виновен, че не лустрира държавата. Не съм сигурен вече, че има лечение. Обречени сме на руски колониализъм .

не е толкова просто има сериозно усилие в посока промиване на мозъците има руски офицери тук цяла организация в македонските вестници пишеше че в България има гнезно на руското разузнаване срам

щото основната маса тролчета са като теб - американски подлоги , а американците ядат як пердах в момента и нямат време да ви инструктират кви да ги ръсите! Поплачи си щи олекне.

...."Преди избори, по време на война и след лов най-много се лъже"....Ото фон Бисмарк!!!

Създава се още един постоянен конфликт. Победител няма да има, ама покупките на оръжия си вървят. Двама се карат - трети печели.

Руснаците са ти братчета. Турците и руснаците са вече и те братчета. Братчета ли са ти турците или те е страх да не те нафърфорят?

Дебил, Идея си нямаш колко свестни турци има. И те съветвам да изгледаш "Капитан Петко Войвода" - и 12-те серии, да видиш, че често "българите" са по- големи боклуци от доста турци!!

Днес, 22 януари, от 18, 30 ч в Конферентната зала на Гранд хотел София в столицата ще бъде представена книгата Концлатерът Белене 1949-1987. Автор е Борислав Скочев, а това е най-мащабното и изчерпателно изследване по темата. На премиерата ще присъстват и бившите концлагеристи Цветана Джерманова, Петко Огойски, Дянко Марков и Сабри Искндер. Целта на българските комунистически концлагери е моралното изтребление на човека като свободна и уникална личност. Задачите на комунистическата репресия бе да пречупи съпротивата на народа срещу съветизацията и да произведе от българската нация една покорна и безлична маса. Престъпленията на БКП и Съветска Русия не могат да бъдат укрити - твърде много хора са приели като лична мисия истината за миналото.

Когато вървиш с глава извърната постоянно назад, рискът да се треснеш в нещо е 100%.

Щом РИА новости съобщава, така ще да е.

Spirit

Това е първият сериозен военен конфликт на чужда територия в който участва прословутата и прехвалена турска армия. Кипър 74-та втората по численост натовска армия имаше срещу себе си пет хилядна слабо въоръжена кипърска гражданска гвардия. Сега има пред себе си тренирана и добре въоръжена закалена в битки истинска кюрдска армия. Към това трябва да се прибави и тежкият планински терен, който не позволява да се разгърнат сухопътните войски на редовната турска армия. Отделно от това и боеспособността и мотивировката на турската армия е поставена под въпрос заради репресиите срещу командния й състав след опита за преврат.Според мен Турция ще затъне яко в този конфликт, а няма да е силно да се каже, че това може да бъде и началото на края на Ердоган. Също както и гръцката авантюра в Кипър през 74 та доведе до падането на Военната хунта от власт.

редовния аскер с командоси и ще разчистят цялата планина за 0 време. Командосите са тренирани точно в такива райони и не са хич прехвалени, а са си заслужили славата за разлика от американските тюлени или някои спец части на държави от ЕС.

Това 0 време, винаги се оказва бая време.

Spirit

Само преди това военните от редовния аскер да не му спретнат нов опит за преврат. И този път успешен.. Сиреч да го гръмнат успешно преди да успее да изкара башибозукът на улиците.

Кюрдите са страховити бойци,навремето в техните земи са изпращали българските революционери-Диарбекир е бил османският Сибир

Може да са страховити бойци, но пък турците са владели кюрдите векове. И кюрдите сами не могат да се освободят от турците. Ще си останат вечно под турско иго. Такава им била съдбата.

Предната новина беше че Турция сее смърт, сега пък че турската армия отстъпвала, всичко по данни на руската жълта преса и клюките от сирийската пустиня, абе дирчо напиши нещо сериозно и не подценявай читателя си, защото е далеч по интелигентен от неграмотните ти джурналистчета от провинциалните академии.

Шило

Как беше: "При риболов и секс най-много се лъже!" Не знам колко е вярна тази новина, ама не е лошо да се включи "и при война".

Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов. Чест цитата, има го и при Бисмарк.

баъ осман стоъ си там,гледаъ си ,,пеперудките,,

А тъй...Турци, руснаци, праскайте с ракети наглите им тикви..Да се научат, да не се врат, където не трябва

САЩ и Израел няма да допуснат Турция да завземе района на Африн и да прочисти кюрдите (които са 1,5 милиона там). Американците вкараха голямо количество зенитени ракети Стингър, тежки оръдия и системи за залпов ракетен огън в този район. В Африн действат и над 500 американски инструктори. Територията около Африн е стратегическа, като дава възможност за контрол на нефтопроводите и магистралите към Средиземно море. Стратегическото решение за създаване на Кюрдистан (който неизбежно ще включи територии от Турция) е взето отдавна и независимостта на тази държава ще бъде призната съвсем скоро.

Де го чукаш, де се пука! Кюрдистан може и да няма!

Нли уж бяха руски съветници???

Леле, Бойко Борисов/като ръководител на ЕС/ ще наложи страшни санкции на Турция за тази нагла агресия срещу суверенна държава.

Турската армия е доста зле технически и особено качествата и подготовката на личния състав. ще имат големи загуби от опитните и решителни кюрдски бойци. Преди 2 години само за един ден кюрдите бяха разбили 10 танка "Леопард2" със стари съветски РПГ-та и ПТУРС-ове. Дори бяха свалили няколко вертолета на турската армия.

И ся ние с кои сме? С Чичо Тръмп, който подкрепя създаването на независима кюрдска държава или с бате Ердоган, който ако му се размине интервенцията в Сирия, може да му хареса.

Аз викам да спасим още повече турски студенти, туристи и фирми от лудостта на Султаня. Когато двама се карат, третият печели, после всички светско настроени и с ума си ще са ни благодарни.

От географското ни положение, колкото и парадаксално да е трябва да се сетим за кой да сме (като граждани,не като политици). На нас силна Турция не ни е в полза много и все да ни извива ръце на всички и за всичко..

взема се страна само ако имаш възможност да влияеш.От нас нищо не зависи и най-добре да не си създаваме врагове,докато сме по бели гащи.

Хе - хе . . . . братята соросоиди газ бълват. Кво ста - ами подкрепяните от САЩ и НАТО демократични "опозиционери" решиха, че могат да създават проблеми колкото си искат в Сирия и най- вече в Турция. Да, ама Ердоган под носа му да се създава Кюрдистан, няма да го позволи. И сега кюрдите им помагат да намерят правилния съюзник (разбира се в момента кюрдите не са случили на по-голям брат САЩ), или ще дъдат под крилото на Асад, или Турция ще ги разкара от там. Нека изчака ме 2-3 седмици . . . времето ще покаже . . . .

Човече, объркан си !

Ако ти си "гражданин" то аз съм марсианец тогава но няма да ти обсъждам селския манталитет а само ще ти подскажа,че всъщността си кюрдите са комунистическа фракция и ситуацията е доста объркваща за нашите комуноиди които хем искат да оближат задника на нискостебления а от там и на неговата дружка султана хем преди години много силно подкрепяха борбата на кюрдския народ а сега те изведнъж са с американците......няма страшно,на където ви наредят натам ще си завъртите продажните задници защото така ви е научила партията да не мислите а да се подчинявате селски дебили!!!