Владимир Висоцки записал първата си дългосвиреща плоча в БНР

Владимир Висоцки записва първата си дългосвиреща плоча в Българското национално радио, разказва журналистът и музикант Николай Атанасов.

Обратно в новината

Коментари - Владимир Висоцки записал първата си дългосвиреща плоча в БНР | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БАНЬКА ПО-БЕЛОМУ Аудио 1 Аудио 2 Аккорды См.также Протопи ты мне баньку, хозяюшка, Раскалю я себя, распалю, На полоке, у самого краюшка, Я сомненья в себе истреблю. Разомлею я до неприличности, Ковш холодный - и все позади. И наколка времен культа личности Засинеет на левой груди. Протопи ты мне баньку по-белому - Я от белого свету отвык. Угорю я, и мне, угорелому, Пар горячий развяжет язык. Сколько веры и лесу повалено, Сколь изведано горя и трасс, А на левой груди - профиль Сталина, А на правой - Маринка анфас. Эх, за веру мою беззаветную Сколько лет отдыхал я в раю! Променял я на жизнь беспросветную Несусветную глупость мою. Протопи ты мне баньку по-белому - Я от белого свету отвык. Угорю я, и мне, угорелому, Пар горячий развяжет язык. Вспоминаю, как утречком раненько Брату крикнуть успел: "Пособи!" И меня два красивых охранника Повезли из Сибири в Сибирь. А потом на карьере ли, в топи ли, Наглотавшись слезы и сырца, Ближе к сердцу кололи мы профили Чтоб он слышал, как рвутся сердца. Протопи ты мне баньку по-белому - Я от белого свету отвык. Угорю я, и мне, угорелому, Пар горячий развяжет язык. Ох, знобит от рассказа дотошного, Пар мне мысли прогнал от ума. Из тумана холодного прошлого Окунаюсь в горячий туман. Застучали мне мысли под темечком, Получилось - я зря им клеймен, И хлещу я березовым веничком По наследию мрачных времен. Протопи ты мне баньку по-белому - Я от белого свету отвык. Угорю я, и мне, угорелому, Пар горячий развяжет язык.

Милиони са израсли с песните на Владимир Семьонович. Той е от поколението на Евтушенко, Твардовски, Бродски ... Поколение на ОТЕПЕЛЬ /затопляне/ след Сталин, когато по руските площади и стадиони денонощно се рецитираха стихове пред многохилядна публика. И когато руски космонавти покоряваха вселената

Пак пускате фейк-нюз! преди 1978 г. Висоцки е записал 4 плочи във Франция между 1974 и 1977 г., ТРИ от които са дългосвирещи. За четвъртата не съм сигурен дали е такава, или е малка. Така че не сме ПЪРВИ в света пак! Дира, проверявайте си новините първо, да не се излагате като хибридна медия!

А в САЩ излизат две негови дългосвирещи плочи - 1972 и 1974, - което е преди гастрола у нас през 1975 г. Така че .....

А дори не сте написали кога е излязла плочата на Балкантон - през 1978 г. В СССР в "Мелодия" той е записал 22 песни за плоча още през 1972 г. - три години преди да дойде в София. После тези песни изличат на части... Така че пак не сме първи...

Защо за починалия Висоцки говорите така пламенно, а за Семен Слепаков дума не продумвате?

ами защото не струва.

Бяхме позабравили, че когато комунистицеската номенклатура краде , това не "кражба", а " Спасение". Така Батето , подонно на шефа на ДС Димитър Иванов , Илия Павлов и много друго други не са Крадци на културното ни наследстство ,а "Спасители" на културата.Под влияние на московските си учители аборигени всички западни ценности стават фарс на самите себе си.Думите променят смисъла си и придобиват смисъла , който имат за бившите руски криминали дошли на власт Есесере и запазили криминалния смисъл за населението досега, когато са на власт пак същите . Окупирам и завладявам значи Освобождавам, Помирявам, Обединявам, Кражбата и грабежа значат Спасение и Социална справедливост, Социално развитие и Патриотизъм. Убийството е Спасение на родината, Очистване на обществото, Нравствен дълг към обществото. В подобен смисъл е и доносничеството - патриотична и виско нравствена дейност. Свободата е пък робство, а зависимостта верността към вожда е борба за свобода. Така и досега Бандита Крадец и лакеят на Путин е всъщност божи човек и православен . Рокерите са вид слуги на властта. И така до безкрайност азиатски и криминални тълкувания на западни понятия, които московските аборигени превръщат във фарс.

Много глупав коментар. Достижение на соросоидната мисъл ... Всяко следващо изречение противоречи на предходното

честен олигарх няма и Висоцки никога не би бил такъв, има едни песни болотние дето комунистите за такива пращаха в Сибир, него комунистите го използват за отдушник , иначе са убивали и по-известни от него , напишете гнилата сельодко в гоогле

Терминът "ИРОНИЯ" нищо ли не ти говори?

Вдоль дороги я иду, и вь!хода ищу. Но вь!ход нет, есть только вход, и етот вход, не тот... ... А в конце дороги той, плаха с топорами ...

?!? ПООМЕШАЛ СИ ПЕСНИТЕ... НО НЕ И ФИНАЛНИЯ ЦИТАТ!

НАИСТИНА ли си толкова глупав? Да не си от "модераторите" :) Стегнете се, бе, хора!

Преди няколко години разбрах, че това е сторил Иван Славков- Батето. Той по този начин ги е съхранил. Каква е съдбата им днес никой не знае."

Не се ли усещаш, колко тъп си? Всъщност, Владимир Семьонович възпява всичко, което Владимир Владимирович връща на Русия = чест, достойнство, памет... Та щеше да е минимум олигарх (при това честен!!!), говедо!!!

Честен олигарх няма. Честен олигарх, това е оксиморон. Нещо като студена горещина, светла тъмнина, богат бедняк, девствена блудница...

Безбожните ченгетата комунисти , а сега царебожници и казионни православни които и преди сега обискират душите , щяха да му напомнят "В церкви смрад и полумрак, дяки курят ладон." Естествено дълбок поклон пред новия вожд , щеше да го постави в положението на Никита Михалков , на първи идеолог. Но ме съмнява Висоцки да би поискал такава лакейска позиция, по-скоро би запазил критична дистанция и хаплив език . не го виждам и в компанията на циркова еснафска псевдоелитарност и лукс на звездо като Алла и старата естрада с тяхната нетърпима посредственост.

то при Путин или Медведев,те си менкат местата-олигарсите са честни,как ,при комунизма всичко е честно,открито,свободно

Чудесно е това, честването на годишнина от рождението на Висоцки!Аз обаче се замислих и по този повод искам да попитам, колко от вас си спомнят рождената дата на Васил Левски? Български национален герой, символ на революцията и свободата, днес ние честваме датата на неговата смърт. Да, бил е обесен от османската власт. Да, това е нещо като Исус Христос разпнат на кръста от римляните. Добре, ама Левски не възкръсва като Христос. Та по този повод се замислих да попитам: Колко от вас знаят рождената дата на Васил Левски? Замислете се. Не, това не е изпит. Това е призив всеки сам да се замисли и да зададе въпроса на себе си. Така че ще кажа, Васил Левски е роден на 18 юли 1837 г. И не, не се правя на умен. Признавам си, че и аз не знаех датата, но за щастие сега има интернет, в Уикипедия си пише, и всеки който се интересува би могъл да провери и да научи. Просто нямаме такава традиция. А се оказва, че миналата 2017 г. е било 180 години точно от рождението на Апостола. Някой спомня ли си нещо да е имало тогава?

Бъркаш Кръст с разпятие ...както Левски с Висоцки.

Не знам дали се изразих достатъчно ясно. Нека поясня, ако може: В никакъв случай не сравнявам Васил Левски с Владимир Висоцки. Нямат може би почти нищо общо. Сетих се за Левски заради честването на годишнината от рождението на Висоцки. И се замислих колко глупаво би звучало някой да чества годишнина от неговата смърт. Да не уточняваме каква точно е била смъртта му защото ще изглежда още по-глупаво. А за разпятието - каква е разликата? Говорим за разпятие христово, което е вид разпъване на кръст. Частен случай на разпъването на кръст, което е било практика за римляните. Какво точно съм написал погрешно, обясни моля по-подробно?

Проверих в чичко Гугъл. Излязоха поне 2 дългосвирещи плочи преди 1975 - underground soviet ballads 1972, visotsky 1974. Явно компетентност и журналистика в БГ не вървят заедно

Купих си плочата от магазина на Балкантон - театъра. Продаваше се свободно. Говореше се, че са помолили Висоцки да направи записи. Той поиска бутилка водка и две кутии БТ. В радиото се засуетили. Славков извадил 10лв. и изпратил някой до магазина. Висоцки е пял докато е имало водка.

Ставаше въпрос за македонското тупане в гърдите, на което всички се смеят

Страно!!! Как може нещо да се съхрани, след като не се знае къде е. И изобщо, има ли го!?И. Славков ги взел ......! А сега не се знае къде са.

Всичко се съхранява в хранилището на Боровец. Може техниците да са го скрили от седерастите, да не му видят сметката. Особено след като последните искаха да преименуват "Червената скала".

Червената стена... Т.нар. "Македонска Шипка"! И - да седерастията и дотам стигна!

Владимир Висоцки възпита милиони хора с песните си, включително и мене. Знаете ли как сме слушали със затаен дъх ужасния запис на донесени кой знае как касети! Безброй фрази и цитати от песните му се вградиха в руския език. Колко души в световната култура могат да се похвалят с това (особено ако са били затривани систематично от властите)? Поклон пред Поета, а злобарчетата да си мълчат!

Много сте прав и аз мога да кажа същото за себе си - песните му ми оказаха голямо влияние. Няма да забравя с какво нетърпение чаках да пуснат по БНР "Ноль сем", много я въртяха, ако не се лъжа, по програма "Хоризонт" навремето.

и то от добрите бе Висоцки а не от жидовете

Я сказал: "Я вот он весь, Ты же меня спас в порту. Но одна загвоздка есть: Русский я по паспорту. Только русские в родне, Прадед мой - самарин, - Если кто и влез ко мне, Так и тот - татарин".

няма как путиняри да разберат висоцки. путинярите са на ниво чалга.

като малък винаги съм го свързвал със ну заец пагади ,,,,,,,,,,,гласa му прилича на глутница вълци

Бе я си слушай Шушана! По-близка ти е до ума, пък и по-разбираема...

" Вълчата роля" в "Ну погоди" се изпълнява от Папанов ,а не от Висоцки! А моята щерка казваше: - Тати ,пее твоят вълк! при песните на Висоцки. Тя обичаше да слуша изпълнението на Мимето и Развигорчо. :-)))

Тоя ме плашеше, като бях дете.

амчи селяците кат тебе са си стресирани и уплашени по рождение от интелигентните хора

Нормално за умствено скопени като теб.

Първобитен страх от неизвестното и необяснимото.

Ники

Пак пишат глупости козяшко-краварските мекерета. Да, наистина не е добър певец. Смисълът е в текста. Като не знаете отлично руски си мълчете! Почина точно преди началото на Московската Олимпиада и това се криеше от властите. Въпросната плоча я подарих 1984 г. на гаджето ми украинка и наистина бяха удивени от съществуването й. Беше голям талант, но за съжаление посягаше и към най-лошото - наркотиците. Аз съм дотук!

И Нещастник да бях или Щастливец, все съм доволен :-)

8. Винаги виждах пред себе си Господа, защото Той е от дясната ми страна;

Если друг оказался вдруг И не друг, и не враг, а - так, Если сразу не разберешь, Плох он или хорош,- Парня в горы тяни - рискни! Не бросай одного его, Пусть он в связке в одной с тобой - Там поймешь, кто такой. Если парень в горах - не ах, Если сразу раскис и - вниз, Шаг ступил на ледник и - сник, Оступился - и в крик,- Значит, рядом с тобой - чужой, Ты его не брани - гони: Вверх таких не берут, и тут Про таких не поют. Если ж он не скулил, не ныл, Пусть он хмур был и зол, но - шел, А когда ты упал со скал, Он стонал, но - держал, Если шел за тобой, как в бой, На вершине стоял хмельной,- Значит, как на себя самого, Положись на него.

Я популярно объясняю для невежд: Я к болгарам уезжаю в Будапешт. .... Инструкция перед поездкой за рубеж, или Полчаса в месткоме В.ВИСОЦКИ

По нашето радио Хоризонт го пускаха често преди 1989 г за да правят четка на руснаците.

Притежавам целият Висоцки- " Самиздат", нелегален,донесох го от Москва през1978г.Голяма тухла, над 300 стр. пълни с поезия,смелост,любов и романтика.Беше голям мъжага!На същата дата- беше по време на Олимп. игри в Москва, почина и Жо Дасен,но съобщиха само за него. И досега паметника му на гробищата е отрупан с цветя- от обикновените хора, а не от партийни мижитурки.

На същата дата пред Таганка пожарните мият с маркучи положените цветя и разпръскват тълпите, а трупа на Барда се пренася тайно по разни тунели и сокаци до гробището... Ей така е бил признат от своята родина...

Висоцки -25.01.1938 - 25.07.1980 год. ; Жо Дасен - 07.11.1938 - 20.08.1980год. (просто уточнение). И двамата са ми едни от любимите ми изпълнители - Висоцки повече като поет, а Дасен - като изпълнител. Имам пълното издание на стиховете му в двутомник , който купих през 1992г. от Хамбург (или Антверпен,не съм 100% сигурен къде), и , надявам се, пълното издание на записите му. Имам също така и няколко часа изпълнения на Дасен. Лошото е, че Дасен мога само да го слушам, докато Висоцки го чета и като стихове.

Русофобските мангали вероятно не знаят,че големите записи на Висоцки са от зала " Олимпия"- Париж,че щатите го молеха за гастрол и съпругата му Марина Влади не го склони,че беше пич и фраскаше по бутилка водка.Виждали ли сте надгробният паметник на Висоцки-един смел човек опитваш се да се измъкне от " прегръдката" на съвецкото знаме.Пропаднали левандули сте!

записите от концертите му в Торонто и Кливланд..

Хубаво е човек да не говори глупости! Кой в щатите е "молел" за турне и как би изглеждало едно турне на Висоцки там? Кой би отишъл на негово изпълнение и какво би разбрал от него? Висоцки не е певец, неговите т.н."песни" въздействат с текстовете си и въздействат на хора които освен, че могат да ги разберат като текст, са живели в такава действителност и разбират за какво става дума.

талантливи съветски писатели, могат да бъдат разбрани от хора живели в такава действителност.

Слушайте дони и останалите.Да ве я и мекеретата.Боко незабавно да преиздаде Висоцки!Само" Левски"!

... ЛЮДИ ПОЙТЕ , НО НЕ ПЕЙТЕ ! .... ... П.С. НЕ ГО СПАЗВАШЕ МИЛИЯ ТОЙ :))

ПРЕВОД ЗА ДЕБИЛИТЕ В БГ-ТО: ... ХОРА ПЕЙТЕ , НО НЕ ПИЙТЕ :))

Владимир Висоцки почина в 1980 г. За пръв път чух негова песен по "Хоризонт" срещу Новата 1978 г. През последните няколко дни на декември 1977 г. И сетне почти до смъртта му непрекъснато въртяха тази негова песен. А и след 1980 г. Не е да не са го пускали. Пускаха него, Алла Пугачова, София Ротару, Марк Бернест, Ян Френкел, Игор Скляр накрая, Михаил Боярски-песен от "Тримата мускетари" и други.

Висоцки беше един от най-надценяваните съветски певци, може би заради псевдодисидентството му.

Точно така беше. Актьор може би добър е бил, но малко набеден за певец беше.

и текстовете на песни, които са НЕГОВО АВТОРСТВО.. Що нищо не казвате.. Никога не се е правил само на певец! А изпълнител на авторска музика.. А сега си пуснете Недялко Йорданов и Хайгашота - да разберете за кво иде реч Може и ЛЕНАРД КОЕН...

Поначало, Висоцки беше професионален актьор, а не певец. Затова може би едва в 1978 г пуснаха негова песен. След това още една физкултурна. "раздевайтесь, три-четъйре...движе-ни-я" и тъй нататък

Казваше:" Ще ви покажа песен..., рядко:"Ще ви изпея..." ...актьорската игра си беше част от изпълнението...

... ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИМУ ДА ИМА 1% ТАЛАНТ КАТО НЕГОВИЯ ... .. ДОРИ И НА ТЕБ ГО ПОЖЕЛАВАМ ДЕБИЛ КОМПЛЕКСИРАН :))

Когато Висоцки почина, единствено ББС съобщи " Почина съвестта на Русия".

Аз научих от нашата телевизия БНТ, (тогава само БТ), че Висоцки е починал. Но разбира се без това определение "съвестта на Русия". Гледах и откъс от негови филми. В единия играеше ролята на съветски милиционер, преследващ и стрелящ по криминални престъпници с пистолет в ръцете.

Филмът се казва "Мястото на срещата да не се променя", 5 сериен, по романа на братя Вайнер "Ера милосердия" /Ера се пише с другото Е, но не ми се търси по кодовите таблици/.

след време и за тях да са пише - "Кой и къде ми съхрани постовете.. Тъй са бъхтих да ги пускам..." Вместо да си пуснат "Писмо в очевидное - невероятное".. Да видят, че Висоцки пее за тяхната психоболница..

Мир на праха му! Вечна му памет! Роден е на 25.01.1938г

И къде са тия плочи/записи, които Батето е съхранил? Да не ги е изпил?

Като слязоха от гората,дрогарето така съхраняваха и имотите на хората- първо ги конфискуваха ,после изчезваха и накрая се появяваха наследство за младите, дебелогъзи ,червени правнучета!

Има нещо общо между Висоцки и Батето .......... и двамата много нещо са изпили!

Преди няколко години разбрах, че това е сторил Иван Славков- Батето. Той по този начин ги е съхранил. Каква е съдбата им днес никой не знае. " Много хора са изчезнали след 9-ти септември и съдбата им не се знае, но като прочетох това мъдро разсъждение прозрях, че може би по този начин са ги съхранили. Прозрях също колко случайни полуграмотници са закичени с прозвището "журналист" .

КРАДЛИВАТА ДИНАСТИЯ ЖИВКОВИ - САКСКОБУРГОТА ВСЕ ОЩЕ ВИ УПРАВЛЯВА - МОНКАТА КРАДЛИВИЯ Е ПЛЕМЕНИК НА ТОДОР ЖИВКОВ (НЕЗАКОННИЯ СИН НА ФЕРДИНАНД) ...

ЗАЩО ВИ УПРАВЛЯВА ЗЛОТО РАТАЙЧЕ БОЧКО ???? ГУГЪЛ НА ... ТОДОР ЖИВКОВ НЕЗАКОНЕН СИН НА ФЕРДИНАНД

Батето ги съхранил , и вече никой не знае къде са .....

ми те комунягите доста неща взеха да ги съхранят и днес никой не знае къде са!

Дебили идиоти сте и двамата! То че нямате представа кой е Висоцки е ясно, но нямате и идея за мащабността на Батето, пигмеи жалки!