Какво стана с българското селско стопанство след 2007?

Тази година България е страна-партньор на голямото изложение „Зелена седмица“ в Берлин. Това предизвика коментари за състоянието на селското ни стопанство.

Обратно в новината

Коментари - Какво стана с българското селско стопанство след 2007? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Селското стопанство ,леката и тежка промишленост бяха ликвидирани от човеечета нарекли се демократи.Те от малоумие или за 30сребърника продадоха българските интереси и разрушиха всичко,което е постигнато от страната , с десетилетия труд на народа ни.Днес плодове ,зеленчуци ,др.храни и промишлени стоки са внос от Турция,Гърция,Италия,Испания,Холандия,Полша ,Китай и т.н.

Затова до 1989г. бяха в Белене. Жалко за България, че ги пуснаха.

Ние в Пресцентъра на Партията за българия продължаваме да питаме какво стана със селското стопанство след 1989. Тогава бяхме всепризнат световен лидер, без никаква конкуренция, в износа на туршия и зарзават към СССР, а сега заемаме незавидното 45-о място.

Какво селско стопанство след 2007, та то загина геройски още след 1989 и беше закопано от нямащите аналог в света ликвидационни комисии. Безхаберие, корупция и простащина. Това се случи. Само схеми, измами, далавери. Мъртви села, 90% безработица. Животновъдство е в червената книга. Кой му пука?? Вече оправяне няма да има. ВСИЧКО РУХНА!

Едни го наричат мъртви села, а други - прогрес. Минаха времената, в които 20 хектара се обработваха от 20 души.

да прибереш продукцията от 20 хектара засяти с малини,ягоди,рози....и 20 човека ти се виждат много.....наивник.

"Две трети от износа на селскостопански продукти вече е насочен към държавите от ЕС. " Сигурен съм, че много хора четеийки това, изобщо не го разбират. Две трети означава, че примерно на 100 чувала зърно, 70 са за износ в ЕС. А после куцо и сакато разправят как санкциите с/у Русия нанесли големи щети на българското селско стопанство...

Кой шъ чете бе, нали 80% от българите са олигофрени! Цифра официално обявена в Народното събрание!

Селското стопанство го съсипаха червените бастуни на лъжкинята заедно с помагачите им - третополовите зози от драгалевци,а Бойко Велики го възроди от пепелищата на червено - лилавата чума! При бандите от драгалевци и позитано 20 години -навсякъде бъзе,троскот и свричовина,а при коалицията на доброто- Бойко и Валерката- навсякъде безкрайни китни поля и райски градини по стандартите на Общия европейски дом!

майтап бе, Уили, нали?!

Кво стана ли? Ето какво: Милион пъти съм проклел, Драгалевският крадлив Ман Гел. И още дееста-триста Гада, от крадливата бригада: Сашо Нвреза,Бакъря, Надка Свирката,Катъря.... Дано Господ ги"поживи", в Ада да ги дерат живи! И краденото им имане, с тях във Ада да остане!

Със селското стопанство в БГ се случи същото, както и раждаемостта в БГ.

Май е точно обратното, ако се съди по цифрите, а не по мокрите сънища!!! Ама кой ти гледа цифри, нали?

Сами са си виновни българите за изтърбушеното си селско стопанство. Петте века турско робство, пък и отпреди него, превърнаха нацията ни в невъобразим мелез от генотипи. Абсурдите избуяха след 10 ноември 1989 г. Най-уникалният сред тях е, че днес София е бъкана от хора, а цели региони пустеят с буренясали земи, с опразнени, порутени селища. И то забележете, не става въпрос за пустинни и степни области, а за китна и плодородна земя...Няма по-комплексарска и чуждопоклонническа нация от нашата.

А.Луканов и БСП ликвидираха българското селско стопанство! Б.Борисов и ГЕРБ го възродиха!

Възродиха го, ама със субсидии от Европа, раздавани на мошенници. И така създаващи условия за нелоялна конкуренция на трудовите и честни хора. Ами да- то мутрите слушат чалга и примитивни хора имат такива ценности.

Ама го възродиха! Що Луканов и БСП не направиха това със субсидии от Москва, а го съсипаха? Лесно е да рушиш, трудно се строи!

къде го слагаш?

Слагам го на нивата, седнал и ронещ горещи сълзи, ката гледаше опустошението, останало след като Луканов ликвидира ТеКеЗетата!

Селското стопанство се владее 100% от ДС партиите. Те реално раздават субсидиите на себе си. Конкуренция в сектора не е имало от 100г. С предприемачите, които не са "наши хора", се действа брутално, по селски.

БСПартиите да не са луди да копат, на тях им дай само да плямпат, лапат и плюят!

Абе, Гольо, нали това е истинското име!, при социализма имахме развито и ефективно селско стопанство, и не БСП (не ги понасям) го разтуриха. А свга лапат лбимите на боцко "сериозни бизнесмени"! Анадънмо!

Тъжен факт,уви! Най-солиден е делът на зърнопроизводителите-ТИМ!!!!

Ако утре субсидиите изведнъж отпаднат, сериозните и същински производители ще останат, а ще изчезнат всички други елементи, които не са достатъчно ефективни, а ги крепят единствено субсидиите." Е кой раздава на случайнте елементи субсидии? Аде. А не на хора, които действително създават нещо? Да кажа раздава им държавата. Значи тази държава е държава, облагодетелсваща мошенниците, а не трудовите и честни хора. После никой не иска да работи за нея и бяга. Ами то има защо.

Ние като страна селскостопанска изнасями ли и един домат в страна от ЕС или една ябълка и чушка ?Не само че не изнасяме а внасяме и домати и чушки и ябълки и картофи а защо е така трябва да сепитат нашите управляващи.И още нещо полска или италианска ябълка е по евтина от нашата защо те когато са си водили преговорите за влизане в ЕС са си нямали техни госпожи Куневи да казват само Йес сър а техните преговарящи са си защитили тяхното си земеделие ! За това сега на пазара полската ябълка е по евтина от нашата защото нашите земеделци не могат да се борят с техните които са силно субсидирани !

Учудвам се, че някой вижда позитивно развитие в селското ни стопанство. Да изнасят се пшеница и слънчоглед. Но се внасят плодове, зеленчуци - даже магданоза и чесъна. Какво му е хубавото, не знам. А българите отидоха да берат плодове по Гърция и Испания. Това просперираща държава ли ни направи?

Дойдоя димукратите, ренегатите, рентиеририте пишмам седерастите и шуробаджанаците на Костоф и сега ядем вносни домати, пипер и какво ли още не от държави дето сме изнасяли сега внасяме. Окрадоха и разпродадоха сичко тия айдуци.

Abe костов от 10 години не е в политикате бе. Стига с този Костов. Той управляваше отдавна и за 4 години. За 10 години след него като си отиде, какво се промени от следващите правителства? Дойдоха след него- да ограбят еврофондовете. Аз даже с ечудя как Европа не разследва за какво се харчат парите на европейскте данъкоплатци.

От 17 години Костов не е във властта, не от 10 години. Извинявам се. Това е първото правителство изкарало 4- годишен мандат след 1989 г. Доведоха царя, за да вземе ДС властта. Костов поне бе умен, а не тиква.

Какви "арендатори" ! Това са чиста проба местни феодали, които се интересуват само от собственото си забогатяване ! Изкупувайки за жалки стотинки земята на селяните !

DW* 00

и ученици, безплатният ежегоден труд на стотици поддържаше селското ни стопанство с работна ръка. Сегашните арендатори с техните заплати прогониха всички, които се трудеха по градините в Италия и Гърция. Дори овчари няма, откъде да има стада.

Хехе, първо не беше безплатен трудът, защото ни плащаха - и то беше повече в смисъл на стоки за купуване, отколкто сега плащат на работниците в селското стопанство. Второ, защо ходите да работите на бригади в САЩ - да слугувате на 3 работи, с 15ч. работен ден, за да може хем да си платите наема, храната, ама и самолетния билет. И ви организират една мижева екскурзийка накрая, та да си изхарчите, ако сте спестили нещо, пак при тях. Елементарно, ама кой да го проумее. Ами работете на американци, тъпи испански робовладетели, и на гръцките и италианските селяндурки им бършете задниците, обаче бъдете горди, че не живеете при социализъм с достойнство, а сте роби без права.

Такива,като Иванова никога няма да разберат:-)))

Викате Костов, ама не сте много прави. При Костов нямаше мутри. Според мен причината да живеем зле е невъзможността държавата да защитиви обикновения човек, този, който се труди и внася данъци. Причината затова е влизането на ДС във властта чрез идването на царя. ДС държеше всички канали за дрога, контрабанда и нямаше никакъв морал. Ако имаше пълна лустрация и ДС бе изгонена от властаа, мутрите бяха натикани в ъгъла и в обществото имаше законност и ред- сега да сме по-добре и от Румъния. Ама - на. Свестните избягаха, децата ни се троват с наркотици, а чалгата и мутрите са превзели държавата. Ккаво искате? Човек не живее само с хляб, ами и с ценности.

Каквито ценностите на управляващите и хората, държащи икономиката - ценности на бандити, с култура на мутри и чалга, такава и държавата. Обикновените хора, тези с по-висок морал и по-високи ценности са смачкани. Ккавито ценностите на управляващите- такава и държавата. Какво искате?

Причината е, че вместо да надграждаме и запазим построеното, ние тъпанарски го разрушихме. Вие помните ли коя политическа сила го направи и клекна пред всички изисквания на новите ни господари?

Какво селско стопанство в България, като в първите години на "демокрацията" по Костофф и особено преди това при премиера Фил Димитров всичко създадено дотогава беше съсипано, избиваха се бременни животни, разгонваха и раздаваха стадата, зарязаха градините, скапаха каналите за поливното земеделие, палеха фермите на хората, циганската напаст грабеше тук-таме узрялата реколта?! ... А след това се настаниха едни Чукундур Балкански, мутрашки тип, които с първите субсидии или просто заграбени пари (чрез измами и грабежи) си накупиха по няколко джипа - за себето, за жената и децата, и по един за всяка любовница - които в голямата си част се изпотрепаха впоследствие от дивотия по шосетата? ... А сега някакви отделни индивиди се опитват нещо да произвеждат, ама то върху пустиняк не става, и машините не искат сами да вървят - все някой трябва да ги подкара, пък той трябва и да разбира нещо от земеделие, култури, мултури, семена, породи, редуване на тия посеви, оставяне на угар за една година - да се съвземе земята след някоя башибузушка обработка ... Сложна работа за желаещите да станат милионери без труд, за един сезон, с няколко ремаркета от некъф си зеленчук ... И да дойдат да им работят роби отнякъде си, щото местните ги прогониха още веднага след отварянето на границите ... А сега стопанството се развива главно в компютърни отчети и фалшиви таблици с успехи, а на щандовете гледаме ябълки от три съседни държави и от няколко по-далечни, картофи от Азия, чесън само от Китай, билки от Сърбия, Хърватия, Полша, орехи и други ядки от Южна Америка, Турция, Иран и Афганистан ... А някаква си чиновничка от нов тип - "калинка" - ни успива с евро-лакардиите, в които и тя самата не вярва, но нали трябва да се поддържат митове и легенди, за да се вкарват нови пари от Аврупата ...

Точно! Ама като гледам никой не иска да си посипе главата с пепел и да си признае вината. Политическото дърляне и надлъгване на гърба на народа продължава. А на опразнения икономически терен и съсипано стопанство просто нямаше какво друго да поникне освен бурени - т.е. мутризма разцъфтя.

Първо субсидията е несправедливо средство за държавно подпомагане. Субсидията в България е з5 лева, а в Германия з00 евро. После "не сме били конкурентни". Второ евро програмите са достъпни само за отбрано обществото. Тези уж случайни, докопали се до тях са намерила правилният човек на когато да си платят. Но това не е корупция, а начин да влезеш в играта. Трето, земеделците ги обират търговците. Изкупуват продукцията евтино и я продават от 2 до 10 пъти по-скъпо. Това е заради "пазарната икономика" и премахването на закона за спекулата. Когато в земеделието няма планова икономика, то засаждането на продукция е ХАЗАРТ. Затова една храна се изхвърля заради свръх производство, друга не стига. В същото време стойността по производството е едина и съща. Четвърто, докато не разберете колко е важни храната за съществуване ни няма да има земеделие. Компютъра не се яде- всички тези игри на "ферми" изкривяват съзнанието на хората. Земеделие не се прави от стола. Младите поколения взема за пример безделниците, които в "демокрацията" забогатяване без труд и им подражават. Никой не иска да върши истинска работа. Като ИЗВОД: В България който се труди е нископлатен будала.

90% от месото е внос, 85% от доматите, 90% от ябълките, 95% от агнешкото. Само с жито и рапица не става, ама на кой му пука. Важното е да се усвояват субсидии от София за голи поляни из цяла България. По фалшифицирани документи сме шампиони и в животновъдството, само дето всички знаем, че нямаме вече никакви животни, само 6 млн баламурника дето все още се заблуждават, че сегашната мафия прави нещо за тях!

НЕ СИ ПРАВ. НА ПЪРВО МЯСТО СМЕ И ПО ПРОИЗВОДСТВО НА ТИКВИ.

sulio@mailinator.com

Не си прав нямаме много тикви, а само една ама много голяма.

Какво ли? Отиде на майната си, това стана. Сега купувам прескъпо основните зеленчуци и плодове, фрашкани с химия, един бог знае къде довлечени, това стана.

май забравиха, че още през 1984-85 година нямаше хора , които дори да прибират реколтата..

Не е вярно това. Аз съм от село и всичките пенсионери ходеха в ТКЗС-то да работят допълнително. В селото имаше и агроном и всичко около него бе засадено с плодове и зеленчуци. хората си имаха градинки и след работа ходеха на полето да си ги обработват, защото имаше 4 завода в него. След 1989 г. земите опустяха. Повечето земи бяха върнати на собствениците, но след 3-4 години върху тях пораснаха тръни. Сега гледам са засадили слънчоглед, ама слънчогледа в Балкана не вирее. Каквото и да имаш - трябва да се трудиш, на готово земята не дава.

По-добре да се каже след като разтуриха ТКЗС - тата. И отговорът е - да разтурят ни помагаха, сложиха квоти, хората се отчаяха - едни остаряха, други емигрираха. т.е крачка напред дори да има, то е на фона на 10 назад.

пък ни издигнаха на световно ниво..Че вече няма кой да работи на село.

селското стопанство в бг ще се оправи, когато детроита и другарите му върнат обратно съвеката система :)

КВО ДА СТАНЕ - ТРЯБВАТ РОБИ :)) ... ОБРАЗА НА БЪЛГАРСКИЯ ЧОРБАДЖИЯ С "ЧОВШКО ЛИЦЕ" В БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА СЪВПАДА

С ОБРАЗА НА ДОБРИЯ АМЕРИКАНСКИ ПЛАНТАТОР РОБОВЛАДЕЛЕЦ В НАШАТА ЛИТЕРАТУРА :))

има герб,няма селско стопанство.

А всъщност всичко започна в началото на 90-те,когато решиха да създадат ликвидационни съвети с цел разтурване на ТКЗС,били "комунистическа ядка".Един от идеолозите беше моят състудент Ал.Йорданов,филолог.Кошмарна грешка! А сега ,през 2018г.липсата на работоспособни хора в държавата и съсредоточаването на останалото читаво в София циментира безизходицата.

стана фустана на стана

Ма кой ва кара да ядете боклуци от Полша и не знам къде си ? Има си и качествена стока, но не е толкова евтина колкото боклуците ! Изборът е ваш !

Не, изборът не е наш. Ако аз мога да си купя качествената стока, то поне 70% от българите не могат. Ей там е проблемът: целта не е 2ма-3ма да си купят качествена стока, а болшинството българи да могат. Едно време имаше горна граница за отровите - сега ви казват, няма граница, но има био - с 250 евро минимална заплата, дето получават болшинството работещи в Бг не се купува био, ясно ли ти е. Т.е нямат избор тези хора. Това е проблемът, а не аз мога, а вие се оправяйте както намерите за добре. Това точно е варварският капитализъм.

Явно авторът на тая статия е писал под мъдрото ръководство на партийната си централа или на еврокомисията. Достатъчно е да отиде в което и да е село за да види истинската картинка. А тя е улици пълни с кал и боклуци. Тук таме с остатъци от социалистически асфалт и тротоари. Големи масивни къщи, дворове около тях, строени при социализма. В момента тук таме се срещат няколко старци пред отделните къщи. Вечер тук таме мъждее някаква светлина в някоя отделна стаичка. До селата е пълно с пусеещи ниви. Тук таме още останали ТКЗС-ки постройки с разграбени керемеди, тухли, прозорци. Да не продължавам нататък, че ми става лошо като си помисля.

Демек де - преди соца не е имало живот по нашите земи. Имало е и още как - селото такова каквото е крепило народа ни през вековете бе унищожено за 30 - 40 години. За да се централизира икономиката и за да е близо до властта народа. Да е работническа класа в градовете, а не земеделци и животновъди.

гушна на село каквото и беше насърце, нема да реставрира паметници на прогреса я.

Когато се разстуриТАЯ ЕВРОПЕЙСКА КОЧИНА ЩЕ ИМА И СЕЛСКО СТОПАНСТВО

в азиатската кочина.

Хаха - а бе какво селско стопанство, какви 5 лева ? 80% е вносът на плодове, зеленчуци и месо. Единствено производството на пшеница стигна нивото на 1989 г. поради простата причина, че там са насочени най-много субсидии. Превърнали сме се в държава източник на суровини, а ония от запада гушат големите пари, като преработват тия суровини. Да говорят за големи успехи е просто смешно - монокултурна държава!

Да се говори за развитие на българското селско стопанство след 2007 г., е наглост. Защото освен зърно, няма какво да се изнася. По българските пазари почти всички плодове зеленчуци са вносни, при това много от тях от далечни страни.

но има продуктово позициониране

наливат пари и после ги перат, но все тая

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Уха, ти ще да си голем хейтър ми се чини.

Измисли най-после друг пост, Прасе! Този го публикуваш вече за 74-ти път!

Тези от ЕС под качество разбират пластмасов зеленчук и безвкусно месо натъпкано с антибиотици и хормони. И как точно ЕС ни "помага" за развитие на селското стопанство дето трябвало да отговаря на техните критерии - кои са тези критерии? - отрова в храните, а тези с по-малко отрова са "био", но от 3 до 30 пъти по-скъпи. Т.е. да тровим хората, а който има много пари да оцелява. Нали заради това присъединяване към ЕС изкоренихме лозята, гъмзата я затрихме като сорт, затрихме производството на нашите вкусни ябълки (освен гнусни полски и италиански други няма ни по пазари, ни по фирмените магазини) и куп други вкусни зеленчуци и плодове затрихме. Да им е сладко на тях. На нас не ни е. ЕС - боклуци няма да ядем, и децата си учим на това.

горе при нас във видинско има още гъмза

нивите щото ръцете ви са сложени зад гърба.

Глупости! За какво копане става въпорс, ако нямаш пазар да си продадеш продукциите. И стига вече с това "иди на село да копаш", зашото като "копам" и продавам успешно, идва веднага мутрата и ме затрива, за да не и преча да си внася боклука от ЕС, за който тя ЕС-фондове усвоява.

Ядем гумени домати , пластмасови краставици , конско месо , карантиена кайма , силажен хляб пием сухо мляко , палмово масло ИИИИИИИ боледуваме от рак

България изнасяла,а внася отвън нискокачествена продукция! Думата селянин изчезва-тя е свързана с трудолюбие и автентични исконни ценности! Защо се затри селското стопанство?Все повече хора осъзнават,че селата са богатството на България.Трудно е млади хора да се върнат на село,макар че има такива-просто политиката умишлено затрива истинсите неща.Тъжно ми е защото знам какво е истинското мляко,сирене,а сега в магазините ги няма.Тъжно е защото детските спомени да се спускаш от селския баир зимата с чувал със натъпкан със сено,да играеш до късно,да ядеш истински неща,а отрудените ти баба и дядо,които вече ги няма да ти се усмихват въпреки умората от тежката работа Ех..

Какво ли стана с българския домат - сочен, вкусен, ароматен и с почти сладък вкус. Със соца си замина и това съкровище. Какви божествени ароматни и медени кайсии имаше у нас. Тогава по магазините си нямахме шоколади Милка и Тоблероне, но за сметка на това си имахме такива чудеса на природата.

Относно това можеш да питаш твоите сътолбухински селяци.

то беше въпреки социализма, такава беше действителността на 80 години

Имаш предвид продукцията в показните магазини ли???

е на масата на партийците. Който иска трябва да си насади.

Нашата селскостопанска продукция отива за богатите европейски страни,а ние внасяме тяхната скапана и отровна продукция!

отива за турция и близкия изток

испанците си правят фиеста замеряйки се..Не съ занасяйте, въобще на запад няма такива домати.

доброто е че сме в ЕС лошото е че парите ги прибира мафията

банани, за всеки маймуняк - банан

И кое му е доброто, че не разбирам още.

Нашето селско стопанство през последните години постигна такива големи успехи,че още малко ще започнем да внасяме домати ,чушки краставици и т.н. от Русия!Засега само от там не сме внесли!

За да се почувствате пълноценен русофил, може да внасяте махорка.

Защо не кажат кой получава субсидиите- външни компании и кой изнася- пак чужди фирми. Е някой нашенец може по случайност да се намърда някъде, ама то е капка в морето.

Субсидии получават депутатски синчета и приближени,които чрез фирми фантоми прибират парити,които са предназначени в помощ за реални фермери и производители,но те почти не могат да се докопат до тях заради корупцията и наглостта на лъжефермери.Тъжна и жалка картинка.Е как да има бг.продукция?

Появили се информация за РУСКИ капитал арменец КГБеец изрелец изкупуваш земи ГУМАта на ДИР влиза в действие все пак собственика на сайта е руски гражданин

ЗАТОВА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО В АМЕРИКА Е ВЪРВЯЛО :))

В америка всичко е ГМО.

Писалият статията явно никога не имал допир до селско стопанство. От 2007г. дела на сивия сектор в селското стопанство се увеличи многократно. Ограбването на обикновения човек също. Всички в този сектор крадат, държавата национализира отново земите на хората, или я подаряваш на някой от мутренските земевладелци за без пари обикновено с рента по малка о субсидията или пък общината ти я дарява на някого като бяло петно, ако решиш да я работиш големите имат блокове и дребния собственик отива в някой дол. Селското стопанство стана сектора в който едни забогатяват неимоверно благодарение политическата подкрепа на ГЕРБ за сметка на съсипването на други собственици на земя.

Партията не случайно раздаде куфарчетата още през 90-те години.