Д-р Красимира Жекова: Раждането със секцио беше мода

Раждаемостта в България намалява застрашително, а българките в детеродна възраст са все по-малко. Изминалата 2017 г. постави печален рекорд по новородени.

Обратно в новината

Коментари - Д-р Красимира Жекова: Раждането със секцио беше мода | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да допълня.Изобщо не смятам,че държавата е длъжна да стимулира точно раждаемостта като гледам как се грижат за тях и какво отглеждат кифлите с телефони.Напротив,по-добре да не раждат изобщо.

Никой да не вини лекарите за процента секцио,моля!От всички четящи жени тук,си признайте колко от вас си поискаха сами операцията?Защо?Поради неизвестния страх от болките от раждане,което хич не е за подценяване.Раната след това изобщо не боли леко,а едвам се движиш и не можеш да седнеш като човек.Отделно от това ставаш на кофа.Това отново се коригира с операция.Докато при операцията секцио това го няма.Нека гледаме по-реално на нещата,а не през призмата на промитите ни мозъчета.

"Да има повече безпроблемни раждания, усложненията да са под минимума, за да може все повече здрави българчета да се раждат в България. " Амин

Причини: 1,Като е бременна я скубат за пари отвсякъде + избор на екип 2,Недостиг на ясли и градини 3,Като се върне на работа и вземе боничен я гледат на кръв вкл. и шефа Как да не станеш родител!!!!

Ами не ставайте родител, не е задължително!

Секцио: 1. Спираш да ядеш и да пиеш, каквото и да било от вечерта преди операцията. 2. Бодат те с игла между прешлените за упойката, което носи рискове. 3. След операцията от кръста надолу не усещаш нищо още 2 часа. 4. 24 часа лежиш в реанимация по гръб без да мърдаш. Пикаеш с катетър, наливат те с антибиотици и други лекарства 5 дни. 5. Постепенно раздвижване от рехабилитатор - вдигни единия крак, вдигни другия крак, после внимателно се изправи. 6. Болки и опъване в областта на раната, защото все пак си срязана. Риск тя да се инфектира и отвори. 7. Много често зверско главоболие, което може да трае седмица и повече заради пробиването на обвивката на гръбначния мозък от иглата за упойката. 8. Повишен риск от батаци с разположението и/или прикрепянето на плацентата при следващи бременности, създаващо повишен риск от животозастрашаващи кръвоизливи за майката и смърт за бебето. Опасност от загуба на матката. Нормално раждане: 1. Ако е първо - може и 16 часа да се превиваш от болки. 2. Най-много бебето да те поразкъса леко, да се наложи разрезче и/или допълнително натискане по корема от лекаря, за да му се помогне да излезе и рядко по-травматични способи, като използване на вакуум илифорцепс. 3. Ако има разкъсвания, се зашиват за 5 минути с лместна упойка и после само леко опъва и щипе при ходене по малка нужда. 4. Два часа след раждането жената лежи на легло, след което вече може да си щъка свободно, да яде и да пие, каквото иска. 5. По-бързо я изписват от болницата. 6. Поне тройно по-малка кръвозагуба. 7. Рядко се налагат антибиотици и други медикаменти. Мисля, чее ясно, кое е по-добро.

Съгласна съм с почти всичко. Родилните болки могат да траят много повече от 16 часа. Моите бяха 42... Часа!

Честит празник на доктор Жекова и на доктор Дачева! Браво на доктор Жекова, че ръководи най-хубавото АГ отделение в София! Благодаря!

Когато чета интервюта с АГ лекари всички са като по калъп. Колко ужасно и опасно е пустото секцио, колко против са всички, но виждаш ли някои колеги за удобство го правят. Защо не казват, че в повечето случаи жените го искат. Ако тази от снимката не се съгласи, жената отива при друг и ражда така както иска и се чувства спокойна. А кой прави тези 40% секцио? Не са 1-2 лекари. И "последиците" от секцио са силно преувеличени.

спиридоне тъп си като галош спиридоне

Явно не е раждал :) Няма нищо травмиращо, ако е с упойка. Плюс- имаш щастието да преживееш това чудо и да си в състояние да се грижиш за бебчето от първите часове. А чисто емоционално, това е важно за връзката между майката и детето.

Майчинство 2 години и пак пищят! Какво искат? 2 години да обикалят молове и градинки, и да спорят да се кърми ли на публични места е много лесно. По 1000 лв. ли искат? Мързели! Ясно се вижда, какви екземпляри отглежда. Невъзпитани, необразовани побойници и хулигани!

разбирам, че се говорят и пишат глупости, но да се дава трибуна на лекарка да говори неистини и небивалици не трябва... Раждаемостта зависи най-вече от ценностната система на жените и в по-мака степен на мъжете. на нищо дуго... Държавите с най-дълго майчинство обикновенно имат най-ниска раждаемост... така, че да се говорят глупости никога не е било правилно, особенно от лекари... В държавите от Африка и Близкия Изток, както и в всички мюсюлмански държави няма никаква или почти никаква защита на майчинството от страна на държавата,но там жените раждат средно поне 4-5 деца...

Разбира се, че говори глупости! Така трябва да говори! Прости, невежи, мързеливи раждат по много деца без да мислят за бъдещето им! Животински инстинкт!

тези невежите варвари ще ти разкатаят ако не твоята фамиля, то тази на дъщерите и внучките ти(което пак занчи твоята)... С мислене като твоето българският етнос ще изчезне напълно или толкова ще намалее, че ще бъде претопен от етносът на варварите и това ще се случи по времето на твоята дъщеря или най-късно внучки... Няма да е след повече от 50 години в никакъв случай...

Родила съм със секцио по желание и още един път след един месец. Така се чувствам спокойна! Секциото е много по-лесно и безопасно за бебето ми! Особено в българска болница с цялата армия от груби, арогантни, цинични и недодялани лекари и акушерки.

Секциото въобще не е по-безопасно за бебето от естественото раждане, който лекар ти го е казал, е искал просто да вземе парите.

Аз съм лекар и нямя нужда някой да ми казва!

И не мисли за парите ми!

"Политика по отношение на майчинството" - дрън дрън! По-високи заплати трябват, не помощи! Трябва едно семейство с две деца да може да се издържа с една средна заплата, не да крета с две. Тогава майките няма да бързат да се върнат на работа и ще гледат по повече деца. Ще ги гледат и по-добре, няма да гледат да прехвърлят грижата за децата на държавата.

на всички призвани да помагат на родилките при довеждането нов живот на този свят! По сатриму - ЧЕСТИТ БАБИН ДЕН! И едно пожелание към младите българки - раждайте докато сте млади и не чакайте да раждате когато вече трябва да сте баби!!!

и раждайте на по 38-40, че и след това, ако след толкова години сексуални изживявания можете, разбира се, но помислете на колко ще сте когато тръгне детето ви на училище и стане за създаване на семейство и как ще се чувства през цялото време когато на подбив и с цел да го унижат го питат това баба ти ли е, а то трябва да отговори че това е майка му, а не баба му!

Има парички за изплащане на айфон,втора ръка трошка,бърз кредит за слънчака ама за дете няма приоритетите са ни объркани и преди е нямало кой знае колко пари

При джендерите раждането ще е различно

Каква раждаемост очаквате от жени които харесват обезкосмени "мъже", "мъже" които си бръснат краката, гениталиите и подмишниците. Да сте видели американски актьори с бръснати крака и подмишници ?! Да сте видели близкоизточни типове или азиатци да се обезкосмяват - ето защо то тези краища на света има раждаемост, а там където "мъжете" приличат на жени, изчезваме като народ.

Пълни глупости дрънкаш!!!Тъпак!

А ти си епилирай гей, нали ...

Честит празник! В страни да напиша позорния факт ,че основоположничка на съвременните акушерки е Тина Киркова на която махнаха името от 1-ва АГ някъв седесар ТЪП защото била социалистка предиповече от 100г.

ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ! Сигурно се дължи на бързото нарастване на стандарта на българина и българката което ги разхайтва. Време е да се спре с увеличението на заплатите ХАХАХАХАХАХАХАХАХ

нека дебели чичковци да прибират парата с която младите майки биха си гледали децата.... но те ще ги отгледат все някога в някоя друга държава но не БГ

Честно казано, почти всички около мен с 1 дете не са родили второ, не поради икономически причини. Или имат проблем със забременяването/износването или е от мързел. Някои си казват откровено, че не им се занимава отново с бременност, раждане, недоспиване и всичките "благинки", които майчинството носи. Ако цитирам една колежка - защо да се затруднявам, един живот живея, едно дете ми стига.

Ти колко роди ма загрижената...три четири пет А? Аз имам едно по икономически причини! И проблемът не е в храната и дрехите а в образованието!!!! Не мога да плащам на две или три деца образование на запад! Детето ми тук в тая мафиотска кочина яхана от тикви и гуменки работа няма аз също си стягам куфара.

То пък и образованието стана едно... Мила мале!

на всички работещи в родилната помощ! Може би не е моментът, но понеже в интервюто отварят дума, секциото не е мода и наистина до голяма степен лекарите доведоха нещата до тук. Първо, разбира се, съвременният начин на живот повлия в посока затрудняване на естественото раждане, но после лекарите се намесиха решително в този процес и го превърнаха в неестествен - зависещ изцяло от тях. Това беше грешка - тяхната роля трябваше да бъде само подпомагане и основна роля само при тежките случаи.

Един добър професионалист и още по-добър човек. Благодаря Ви д-р Жекова за грижите и за вниманието, за това че с Ваша помощ на бял свят дойдеха и двете ми деца. Благодаря и поклон на Вас и Вашия екип . Честит Празник!

Защо не раждали българките? Ами то едно бебе не се прави и отглежда само от българки, трябват и българи.

Един добър професионалист и още по-добър човек. Благодаря Ви д-р Жекова за грижите и за вниманието, за това че с Ваша помощ на бял свят дойдеха и двете ми деца. Благодаря и поклон на Вас и Вашия екип . Честит Празник!

не е причината за, а следствие от затриването на българския народ. Колкото и деца да родим, те един ден ще напуснат мафиотската територия, както масово става сега.

Не че ми е работа,но да те побият тръпки като видиш снимката на тазо докторка.

може би предпочиташ детето ти да се изражда от някоя манекенка, певачка или просто "кифла" , голяма простотия.

И каква стана тя , значи по царско време България е била най-богатата държава в Европа щом са имали по 5-6 деца.

Ти колко имаш?

По волята на бога и с помощта на куравляка засега две деца.

Когато се избира секцио вместо естествено раждане , защото на лекаря му е по-удобно, значи така му е по-лесно. Има лекари наплашват бъдещите майки и те от страх раждат със секцио, а това е нужно в 5-10% от бременносттите. Да са живи и здрави всички съвестни лекари, тяхната професия е свещенна.

Честит празник на всички гинеколози, акушерки, хората отдадени на професията си, които помагат да се появи нов живот!А за тъжната картинка с ниската раждаемост, лекарката е много права. Дали обаче се намират отговорни политици, които да помислят по въпроса?Защо да речем през втората платена година от майчинството всички вземат почти еднакво, някакъв минимум, независимо на каква заплата са били осигурявани?Какъв в случая е стимула на жените с добра професия и възнаграждение да раждат повече от едно дете?А точно тези, образовани и доказали се жени могат да отгледат и възпитат читаво поколение.Докога ли ще продължаваме да се топим като нация и дали след време няма да е твърде късно да се вземат реални мерки?

Стимулът не е само материален за да имаш повече от 1 дете, ако искаш дете и имаш физическата възможност, ще го родиш... Имам 2 деца. Бих искала още едно, но за жалост имам здравословен проблем, който ме възпрепятства. Доказала съм се на работното си място, взимам добра заплата. Първото дете родих на 30, второто на 34. Имах две майчинства, добре платени, защото се осигурявам на реалната си заплата. Дадох голямата на ясла на година и 10 месеца, а малкия на 2 години. И да, втората година от майчинството не беше добре платена, но си заделях от майчинството през първата година и не сме се лишавали особено въпреки, че плащаме и ипотечен кредит.

С този дефицит на работна ръка трябва да се стимулира и връщането на майките на работа. Затова и втората година не е добре платена... Има много държави с развита икономика, в които майчинството е няколко месеца, а децата ги дават на ясла още невръстни бебета. А майката се връща на работа.

Ами то хубаво да се върнеш на работа, но като започне да боледува детето, а бабите трябва да ходят на работа, какво правим?

София е туморът на България. За да се спаси България, София трябва да умре.

Чий тогава го дири цяла България в София?

Благодарение на "грижите" на кабинетите Борисов 1, 2 и 3 за насърчаване на раждаемостта последната непрекъснато намалява, като тази тенденция ще се запази докато управляват тези некадърници. За сведение: през 2008 г. (кабинет Станишев) раждаемостта е била 77712 живородени, а през 2017 - 57175. Продължавайте да гласувате за тези хрантутници, които мислят само за себе си и близките си.

твоята логика да върнем Станишката? Ааа НЕ, мерси. Стига сте сме местили едни и същи комундета от левият в десният крачол.

Много непрофесиинално изказване на колежката-няма лесна операция.А че секциото не е такава операция го доказва един предстоящ съдебен процес.

СЕКЦИОТО Е пари!!!

Д-р Красимира Жекова застава с името си, а ти си поредният касапин с джип и ланец. Защо на запад няма такава практика за масово рязане. Един достоен лекар, който казва на самозабравилите се в богатеене свои колеги, да се спрат, защото заради неадекватна медицинска помощ и некъдърно управление до десет години ще изгонят всички. Тогава кой ще режеш бе касапин, кой ще пълни здравната каса, че да я източваш!?!

Желай много здраве и много успехи в личен и професионален план на всички ,които помагат за появяването на новия живот на бял свят!Честито!

фсички дофтури за агенти на #европата! затова в панделата! вън #европата от балканите!

Ку-ку :)