Петков: Има ниска безработица и глад за квалифицирани кадри

Ниска безработица и дори глад за квалифицирана работна ръка. Синдикати и работодатели предвиждат 10-12% ръст на заплатите.

Обратно в новината

Коментари - Петков: Има ниска безработица и глад за квалифицирани кадри | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Господин Петков, известно ли Ви е, че в бюрата по труда карат трайно безработните да се отписват. Е за това е ниска безработицата, което обаче не е така. В малките градове няма работа за вишисти, а пишман бизнесмени с килийно образование искат да им се работи за без пари. Така че не говорете неверни неща.

Глад за квалифицирана работна ръка винаги ще има защото всеки можещ няма да се хване да ви бачка за кирливите 400-500 лева. Нещастници. Всеки във България с над един милион във банковата си сметка които не е певец, артист ли спортист заслужава да бъде разстрелян.

Казваш, че селяните от Горубляне, а и не само там, които си продадоха нивите и станаха милионери, заслужават да бъдат разстреляни. Казваш също, че всяко семейство, което успява да спести 2500 лева на месец в последните 28 години е за разстрел.

Всъщност за 28 години са достатъчни и 1400 лева на месец да се спестяват при 5% лихва. При 6% лихва 1 милион за 26 години при 1400 лева спестени на месец.

може да са гладни, но няма да работят за заплатата на улични чистачи.

Има доброволно напуснали бюрата хора за да изглежда ниска безработицата. Относно кадрите това е пропаганда за да се оправдава вкарването на чужда работна ръка, което е по лесно отколкото да се обучават безработните българи, но не фиктивно, а ефективно.

При този министър за което не е виновен а е факт се извърши най-голямото ограбване на работилите цял живот пенсионери за сметка на минималните пенсии - мързеливи, тарикати, необразовани, нискоквалифицирани + роми получаващи пенсии до 200 лв. За тях увеличението на пенсиите стигна до 24 %. Електорат на ГЕРБ. Докато тези над 200 лв. с 2.6 %. Или работила дама 15 год. взема 200 лв. работила мед. сестра 38 год. с пенсия от 218 лв. С 18 лв. разлика за 23 год. повече трудов стаж. Кражба и мизерия. Гавра с хората на труда. Ниска безработица % ! Факт защото хората избягаха да работят на запад ? Да не ни прави на балами. Да види в частния сектор върху, когото се гради БВП, какви заплати има? За сметка на бюджетните ведомства с наши избиратели. Несправедливост.

За минималната пенсия си прав. Минимална пенсия не трябва да има и всеки трябва да получава толкова, за колкото се е осигурявал. Осигурявал се за 60 лева, да си получава сега 60 лева пенсия, а не 200за сметка на останалите пенсионери, които сега взимат по-ниски пенсии.

Още една корекция г-не."Рибата се вмирисва от главата"нали. "Управляват "ни неграмотни дебили,прочели една книга.На всичкото отгоре не спряха да крадат.Младежите навършили 18г. и завършили например ПМГ,искат да продължат навън.Тук бъдеще с тези дето 30г.ни "управляват "няма и няма да има.Това и на децата е ясно вече.

Ама вие чак сега ли го разбрахте! Повече от 30 години еб... ма.... на образованието и продължавате в същия дух. Какво си мислехте че ще се случи? За всичко друго в България, което доведе до масово напускане на добри специалисти на държавата не ми се говори изобщо

Повечето коментиращи искат високи заплати, а никой не казва какво могат да предложат на работодателя! Ама то ако компютърната ти грамотност включва сърфиране в нета и фейсбуку, а образованието ти е средно-незавършено, каква заплата, каква работа, че и в района на местоживеенето. Като не знаете какво искате и как да го постигнете, ще си плюете по форумите и ще се чудите защо нямате работа, като има липса на кадри. Има липса на качествени кадри и това не е от вчера, поне от 20 години е, ама не се научихте какво да правите!

Казваш, че работодателите не трябва да плащат и 1 лев за образованието и обучението на работещите за тах и трябва някой друг да плати за обучението на техните кадри. Ставаш за мутра-работодател в България, ако не си такъв и сега и ти също ще плачеш за квалифицирани от някой друг кадри, на които да плащаш 500 лева заплата.

И какво точно да правят/правим. Багерист от 20 години, сиреч квалифациран, в бг получава 1000-1200 лева. Ела да видиш, колко вади в Новрегия. Смешник/чка.....!!!

Няма никакво значение какво мпжеш Един и същи труд там се зсплащс поне 10 пъти повече Като добавим че и цените там са по ниски направо се чудя защо оше има хора в България

Dimi

Това с ниската безработица на каква база е отчетено? Регистрираните в бюрото по труда или реално отчитане на трайно безработните, които не виждат никакакъв смисъл да се регистрират... Защото ако се отчетат вторите изведнъж ще се окаже, че безработицата има застрашителни размери... особено извън големите градове... за северозапада да не говорим. А въпросния "специалист" наясно ли е, че има много хорица получаващи минималната заплата само на хартия, а реално местните феодали им плащат по-малко... имало глад за квалифицирани кадри... ами ще има, като се предлагат смешни заплати за високо квалифициран труд. Еми нормално кадърните специалисти ако не могат да си намерят работа с адекватно заплащане в БГ бягат бързо в чужбина където ще ги оценят. Никоя държава не отказва високо квалифицирани специалисти особено когато не е инвестирала и стотинка в образванието им и тези хора и идват наготово обучени...

Е щом няма глад за депутати, министри и работодатели няма страшно. Няма какво да му мислим.

Приказки,приказки ,приказки..... за лека нощ.Никой не иска да промени положението.Нима не знаят какво да се промени.Така е добре за много работодатели.

Какъв глад за квалифицирани кадри това са пълни глупости, само лъжци.Вижте само колко кандидати има за държавните позиции, като там всичко е с връзки, както и в часните фирми на добре платените такива. Търсят се роби за 500-700лв. и да ти се подиграва собственика колко си прост да работиш за толкова малко пари.

Пожизнено ли ще "национализирате" частта над тавана на пенсиите??? То е ръст на икономиката, стабилност... Колко пенсионери си отидофа от тоя святбез да си получат изработената пенсия??? Не става въпрос за номенклатурчици - защо не направихте лустрация?? Договорът с държавата се нарушава от държавата !!!!

Има глад за нормални управляващи бе мушморок ! На хората им писна от утайки !

Ми ще има глад за квалифицирани кадри като плащате мизрни заплати. Квалифицираните ви кадри са по чужбините. Познай защо!

Ами ще има и на неквалифицирани даже. От лакомия и неплащане на реални заплати и осигуровки, всеки гледа да се спасява. Да не би да е лесно, да се издържа семейство с 460 лв? Когато Баневи, Цеко Минев, Пеевски и всички подобни живеят с толкова пари на месец, всички ще млъкнат, че даже и емигрантите ще се приберат в България. За съжаление години наред се поощряваше на политическо ниво нереалното заплащане и нямаше никаква политическа воля, да се преследва нереалното осигуряване. Ревете сега, след около 20 години, няма да има кой да работи, за да издържа циганите. Нещастните пенсионери да му мислят.

Точното заглавие е: Има глад за квалифицирани кадри, които да робуват на некадърни гербаджийски калинки и мутри!

Всъщност заглавието е сбъркано и трябва да пише, че има глад за квалифицирани кадри, които да работят за 500-600 лева заплата.

В политиката е много зле, главно тикви прости намазани със схемички. Не могат да гласуват по съвест, като на малоумни химикалки им вдигат кое да лобират. Като малки павиани се протягат да набарат копчето за гласуване на отсъстващият колега по кражба. После кадри нямало ... ами те избягаха ;D

Китайска мъдрост: "Който мисли 1 година напред, сее жито. Който мисли 10 години напред, сади гора. Който мисли 100 години напред, гради училище". ---- Тук положението ще става все по зле, защото когато и последните работещи и кадърни хора в момента си отидат, ще стане 'Планетата на маймуните'... Но нали това бе целта ....

Еи това им е проблема на лакомите гъзове Българите (така наречените Ганчовци). Лакоми Лакоми искат колкото в Германия... Да ама в Германия хората са си го направили. А тъпите Ганчовци искат наготово. Направете си държавата и икономиката да са като в Германия пък тогаз искайте - пишман европеици Ганчовци

Фирма "Светло бъдеще" търси: Професор, компютърен специалист, академик, доктор. Да е на 20 години и да има 35 години трудов стаж по специалноста. Бивш фотомодел. Да владее писмено и говоримо 8-9 западни езика и още толкова източни. Да има 25 висши образования. Компютърна грамотност с 5-6 езика за програмиране. Шофьорска книжка за ракета и подводница. Да е гъвкав. Хора от малцинствата са с преидмство. Работата е ношна смяна по 16 часа, без почивен ден. Отпуска 3 дена годишно. Заплата 139 лева с осигуровки. Кандидатите да ми пишат емейл.

..и високо ниво на мидихлорините в кръвта, вълшебен меч и поне един убит дракон.

Люк, #КОЙ е баща ти!

Супер ще става занапред.Петков ще разчитате на пенсионираните от МВР и МО.Само те живеят и получават и пенсия и заплата до дълбоки старини.Младите погледите им са навън и правилно.Кочината става все по кочина.Да живее боко и мвр!

Още през 1991-1992 година стана пределно ясно, че скоро ще има недостиг на квалифицирана работна сила. Тези "умни" мутри-работодатели да бяха мислили овреме, а не да смучат до последно. Още през 1991-1992 година станаха ясни размерите на демографската катастрофа и че мутрите-работодатели режат клона, на който седят с мизерните заплати. Оказва се, че мутрите все още не са разбрали, че от тях зависеше и зависи да има квалифицирани кадри.

Късно се сетихте. Специалист се обучава много много дълго време. Години. То затова има планиране, ма като отменихте плановата икономика, сега може да ползвате спецовете дет идват от Афганистан или Африка.

На всички драскачи тук дето сравняват и коментират заплащането в чужбина.... Е вие в чужбина ли сте или в България? Като искате заплащане като в чужбина отидете в чужбина. Еи това ви е проблема... Хем сте в България пък хем искате заплати като в Германия. Е вий германци ли сте? За Българите в България това е. За германците в Германия е друго. Всяка жаба да си знае гйола

Чупка, джендър долен!

абе не те знам в коя дупка си се заврял да работиш като общак ама ще те светна че в България и в Германия цените на храните са еднакви. Така че "бизнесмените" или ще се научат да плащат или ще затварят

Когато започнете да плащате ще имате и кадри, но за определени отрасли вече е късно и според мен са загубени за винаги.

"Завинаги" се пише

Ами аз съм ниско ква лифици ран!

ще има квалифицирани кадри , когато учителите на младежите/ 21в/ в България няма на какво да ги научат. "Голямите " сегашни бизнесмени - бивши комунистически крадци на какво да ги научат. Отиват младите на интервю , а те собствениците искат трудов стаж за да ги назначат - т.е собствениците искат младите да им вършат работата, която те не могат да си я свършат както и не умеят да обучават младите кадри.

Глад за квалифицирани кадри се преодолява с адекватно заплащане, примерно с минимум по 10-15 хиляди лева, а не с мрънкане и заплати по 600-700 лева.

Боже, всеки втори в Б-я е висшист! България е страна на Университетите! България е страна на абсурдите!

квалифицираната работна ръка е в чужбина и работи за истинска заплата според квалификацията а вашият глад ще се увеличава

Абсолютно вярно. С тия мизерни заплати, както е модерно в Бг, хора няма да останат, не кадри. Сами са си виновни. Изгониха хората, изпапкаха държавата. Да го ....ухат

И неквалифицираната е в чужбина! Получава повече от квалифицираната в България!В чужбина храната е по ефтина от тук, заплатите не коментирам!Гадни , алчни ненаяли се работодатели!

"...Ниска безработица и дори глад за квалифицирана работна ръка..." Иде тотален глад, гробари!!!! Копайте гробовете си. Народът ще ви погребе!!!

Ох, по-вероятно е те да погребат народа

Стара и меркантилна тема. Говорят пред медиите така, за да се извенят че прекарват гастърбайтери за по-малко пари който плащат на българите. Асимилация се нарича. Все повече неквалифициран, сезонен труд има.

При положение, че НСИ говори за средна работна заплата от 700-800лв., бизнеса протестира, че искат да увеличават минималната, която е някакви 500-550лв. Защо? Защото или повечето хора получават минималната или ги осигуряват на минималната. Просто е. Ето за това т.нар. бизнес реве. А в същото време някакви недорасли бизнесмени говорят, че нямало такива заплати от 700-800лв.

Влязъл Бил Гейтс, в едно кафене, и всички в кафенето статистически станали милионери! Това е статистика!

на образованието и после изкайте кадри! Ама тва не е хляб- режи па яж!

А, не така драги. Никакъв глад няма. Я обяви заплата от 5 000 лева, което е по-ниско от заплатата на специалист в европейска държава и само се наслаждавай на опашката от квалифицирани кандидати. Ще е феерична.

След като плъховете избягаха, сега ще е нуждаем от чужденци. Добре, че поне няма да са от подчовеците.

За плъховете не знам но ако се опитваш да кажеш на по-вече от 2,5 милиона българи в чужбина че са такива то ти си мишок. Всеки един кадърен, умен и интелигентен човек ще си търси мястото с достойно заплащане съответстващо на ценза си и положения труд било то в България или чужбина. За съжаление това не се получава в България вече 27 години и може би и в следващите 27 няма да се получи поради ред причини достатъчно е да се препрочете отново Алеко Константинов - там между редовете е отговора. Всеки сам си прави избора дали да просперира или да вегетира. Който има желание намира сили и средства, който мрънка търси само причини. Така че за истинските квалифицирани кадри не остана голям избор освен чужбина за съжаление. Така че не се чуди защо "плъховете" избягаха и останаха сивите "мишоци" управлявани от сивите "кардинали".

В България трябва да бъдат допускани само бели християни. Виждаме какво става в Западна Европа където цигани, негри и мюсюлмани променят етническия състав, събитията, нравите и криминогенната обстановка.

Има ниски заплати и глад за коректни работодатели. Но няма страшно,пазарът не търпи празнини и скоро всичко ще се нареди.

Не може да бъде! При толкова университети, професори, доктори на науките и щедростта на "бизнеса" това е нереално!

Важното е, че няма глад за министри. Винаги ще се намерят желаещи.

Голяма авиокомпания изгражда база да си ремонтира самолетите у нас. Имаме нужното качество авиоинженери. И колко им плащат? 1500 -2000 лева на месец. В родината на тази авиокомпания за аналогични позиции заплатите са 5000 евро. Мога да приема тук да плащат половината пари, но да плащат 20% е цинизъм. Друг е въпросът обаче, че хора с подобни качества могат да не си работят по специалността и да изкарват 3-5000 лева. Това е пример, с който съм запознат. Абсолютно съм сигурен, че в много други сфери е същата ситуация. Тези, които реват, че няма хора, ако плащат справедливи възнаграждения ще имат хора.

Ами това им е проблема Търсят човек който хем да е достатъчно умен да стане авиоинжинер хем да е прост и да не се сети да види в нета колко плащат за тази работа в чужбина

Ама тогава се обезсмисля цялото упражнение, шепа хора да държат в икономическо робство останалите.

Един вижда ниска безработица, друг вижда опашките на летище София. Въпрос на гледна точка.

Аре бе! верно ли има глад? Вие се сетихте! Квалифицирани кадри в България няма от 6 години. Само счетоводители и програмисти без грам опит, но с голями претенции.

" Само счетоводители и програмисти без грам опит, но с голями претенции. " Само новопръкнали се счетоводни фирмички и софтуерни "компании" без грам опит, но с голЯми претенции

Има глад, има и кадри, НО работодателите (робовладелци) не плащат достатъчно!

нали ония големия "бизнесмен" каза, че няма такива заплати 700-800 лв. А пък 510 им пречи. Нещо не разбирам...

Сред управленческите кадри на България цари въпиющо невежество по отношение приложението на теорията на големите числа. За да се премине в този втори стълб на пожизнена пенсия отново опира въпроса до това, дали фонда е индивидуален или солидарен. Пожизнена пенсия при индивидуален фонд е малка химера. Вторият стълб е пирамида, която скоро ще се събаря, но едни ще са се налапали пак.

А Квалифицираните кадри изпитват глад в България, затова минават през Т2, веднага, щом се уредят извън БГ

Но пък сме преситени от идиоти бюрократи като това нещо на снимката.

От бизнеса ревът че абдалите навити да работят за без пари стават все по малко Откакто съм в Германия се видях с пари Имам и планове Сега в България и 4000 лева на месец да ми дават няма да дойда Виж за 6000 лева ще се замисля

Какво точно се работи в Германия, че РЗ-данъци и осигуровки човек може да се види с пари?

Поредна порция герберастки лъжи. Трайно безработните просто не са регистрирани и никой не ги води на отчет.Реалната, истинска безработица е 17-18%.

Е, циганите са безработни по тяхно желание, затова не ги и регистрират...

"Реалната, истинска безработица е 17-18%. " Това е средно, ако броиш и София, Варна, Пловдив. Ако останат само областните градове е към 25-30%. В малките градове и селата е 50-90%, в селата работят само кмета и секретарката, на 5-6 села 1 магазин, половин полицай, четвърт лекар и т.н.