Николай Василев: Еврото е избор–искаме ли в Европа или не

В едно демократично общество е нормално и полезно да има противоречиви мнения. Влизането ни в еврозоната е същото, както влизането ни в Европейския съюз, НАТО.

Обратно в новината

Коментари - Николай Василев: Еврото е избор–искаме ли в Европа или не | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Все едно крадец, специалист по взломни кражби от апартаменти, да ви дава акъл къде да си държите парите за по-сигурно. Слушайте ги какво казват, и правете точно обратното.С български политици само така.

Василев-гръмни се !!!

Бих уважил мнението на някого, ако е постигнал реални резултати в полза на обществото. Този всезнаещ министър на няколко министерства никъде нищо не свърши, освен да изпълни поставени задачи в полза на своя покровител. По-добре е да не дава съвети.

... а някои замисли ли се за пенсията на старата баба дето е 200 лв колко евра ще е и как тази баба ще си плаща сметките....и колко стари хора ще бъдат излъгани защото те не познават тази валута и хал хабер си нямат кое евро е фалшиво и кое не...пак ще ги спукат от тормоз както сега се случва с телефонните измами...

Уважавам възрастните хора, защото и аз ще остарея, но не може земята да спре да се върти заради баба и дядо. Светът върви напред, не назад...

да,светът варви напред но не и в нашата страна....не може да очакваме добро ако старите ни хора затъват в недоимък....

Тоя Пипин Къси да вземе да се скрие при крадливия си Мадридски патрон...

Тоя скапаняк колко пари потроши за намаляване на администрацията,без никакъв ефект за хората

Швейцария и Великобритания значи не искат в "Европа", щото не искат да въвеждат еврото? Що така бе, хипофизно олигофренчв?

Еврото е ОТКАЗ ОТ СУВЕРЕНИТЕТ. И нищо друго.

Колко пъти ще ни вкарвате в Европата бе мухльо.

аз сам ходил доста повече от василев из европа и мога да кажа че навсякаде сажаляват....очакваите което струва един лев да стане едно евро

и този безочливо нагъл лъжец знае това най-добре!

Крадлив дедо , крадливи министри !

От провален министър , акъл не се взема .

И ЕС , и НАТО , СА ГРЕШКА ! Какво ни донесоха ? Явно на практика , само ни ОТНЕСОХА !

живея в чужбина и знам как скочиха цените

Аз пък знам, че на изток и на запад, север и на ЮГ ,за обикновените човеци е едно и също. Къде ми с СОЦИАЛИЗМЪТ, да си имам постоянна работа , да ме изучат и лекуват бе пари. И да няма бедни и КЛОШАРИ. Къде е? Да не ми обясняват тъпанари, че като влезем ЛИХВИТЕ щяли да паднат! Преди 89 лихвите бяха 1 % , и нямаше измислени такци.

Референдум по въпроса е задължителен!"Глас народен-глас Божий!"

какво още се каниш да свиеш от българския народ, плешив крздец!

Заплатите растат в София, а къде е тая нулева инфлация?

ако е добър икономист,което е доста съмнително,би следвало да проповядва за еврото "по принцип",което не е лошо,но сега в тази ситуация,в която се намира страната ни ,неговото появяване с такава статия показва две неща: или изпълнява поръчка или нищо не разбира от икономика и не обича народа си! Преди години същият този господин дойде в Чикаго да агитира млади,завършили в САЩ българи да се върнат да работят в България. На въпросите от присъстващите какви условия и заплати предлага,отговора беше смутолявен,че ще се подобрява заплащането??? Този и подобните нему,както и велчевите и други сподвижници на лъжливия Дедо,работят или за своя лична изгода или по поръчка. Само и единствено,когато в България се създадат условия за подобна на страните от Западна Европа производителност на труда и имаме близки икономически показатели,само тогава следва да се присъединяваме към еврото!Не трябва да се вярва на доводите на Василев,те не са издържани нито научно,нито практично!Защо ли не агитира първо да бъдеме приети в шенген и с това да ни бъде гласувано доверието,което заслужава страната ни?Защо не предлага мерки за реална борба с корупцията,защо не предлага печалбата на чуждестранните банки да бъде реинвестирана в реално производство, ами се е захванал да "работи" за бързото евро. Нека първо да каже досега с какво е допринесъл за страната ни и тогава да му видиме добронамереността в публичните му изяви.Еврото -ДА,но след време,когато има реални условия за това! И още нещо-ако се въведе по-бързо еврото и дойдат сериозните негативни последици,да се гласува преди това закон,всияки агитиращи за ползите от това да бъдат подведени под отговорност за подвеждане и заблуда, с цел извличане на лична изгода. Тогава със сигурност лобистите ще намалеят и ще има повече обективни и честни становища в медиите, за да има реален просперитет в България!

Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си е левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е направо вреден за икономиката ни. Изходът е само един, максимално бързо въвеждане на еврото, докато не сме се обезкръвили съвсем. Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничн недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията, - а бе дантел марка сме и това се дължи на двойната парична система. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Люблянка... Честно казано, имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и България бързо пое глътка въздух....

Вице премиерът и министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов, Симеон Дянков, направи всичко възможно да въведе Еврото в България, но олигарсите му го казаха в прав текст: "Т-ц-ц".

Не ми се иска да те обиждам, ама .... Побъркан ли си или платен?

Друже Василев, Чехия е държава в сърцето на Европа. Произвежда всичко - от ядрени реактори през парни турбини до локомотиви и автомобили. Доходите в чехия са несравнимо по-високи от тези в България. Валутата в Чехия е чешката крона и въпреки това никой чех няма намерение да напуска Европа и да ходи в Азия! Та такива ми ти работи друже Василев по отношение на еврото. Стига сте ни го навирали в носовете това евро, все едно е пенкилер, някаква панацея!

Н. Василев , като бивш министър , вместо да купува по 2-3 вагона за БДЖ , и да продава по 2-3 стари , ТО ТОЙ ПРАВЕШЕ ОБРАТНОТО , ПРОДАВАШЕ НОВИТЕ ????

АЙ СТИГА, ДОСТАТЪЧНО АКЪЛ ДАВАШЕ ЗАЕДНО С ЦАРЯ, ТИ СТАВАШ САМО ЗА НОЩЕН ПАЗАЧ

Малък Мук, ти не беше ли учил и работил в Англия ?? Я кажи на хората, как британците изкараха толкоз време в Еврозоната, без да приемат еврото ... че им беше и по-добре отколкото на другите, а ?? И за къф чеп да се пънем да влизаме и да се набиваме на още повече инфлация ?? И каква полза от увеличението на заплатите с 5-6 % на година, като те са 5-6 пъти по-ниски от европейските ??? Кога ще се изравнят с този темп ?? Да не говорим, че яаааако си се излъгал за влизането ни в еврозоната през 2009 ... ами ако и сега пак толкова яко се лъжеш за ползите ???

* В Евросъюза, не в Еврозоната. Бяха тръгнали да влизат и те в еврото, ама бързо се усетиха и дръпнаха шалтера още 92-а година.

Еврото в БГ ще влезе в употреба.На който не му харесва да си обменя парите в рубли и копейки.

Пинокио изчезни от погледа на Нормалните Българи ! Мнение на един Соросоид не може да съвпадне с мнението на свободните Българи !

Ако искаме да сме, макар и на хартия, суверенна държава трябва да си останем с национална валута. Да не забравяме, че преди български лев сме имали за валута турската лира и сме били под робство. А такива безродници като тоя, кристалина и дянков винаги ще има...

Шилo

А знаеш ли, че под турско сме имали повече права и собственост, отколкото после при съветското робство?

Какви права като над 70% от българското население е било ИЗКЛАНО под турско! Ти това знаеш ли това? Затова сме и шепа народ сега. Тия башибозуци освен да размахват ятагани друго не са знаели. 500 години са ни клали...и такъв геноцид над българския народ не е имало никъде другаде по света. Много добре описано от чужни журналисти като Джон Макгахан

Сега под еврогейско робство имаме още по-малко права и собственост....но имаме заеми и кредити. И то към чежди банки. Не, благодаря! На мен пропагандата не ми влияе.

Защо някой друг ще взима решение за влизане в еврозоната, а не се пита народа, след като народът ще плаща всичко на гърба си. Край време е управляващите да се вслушат в мнението на народа!

народ не е в състояние да вземе разумни решения за собствения си елементарен ежедневен бит, та камо ли за проблеми от национално значение ???

Ти си тиква и си заври мнението в тиквения задник ! Народа е умен , но когато назначават Управляващ САЩ , мнението на Народа няма значение !

Аз като един потребител на банкови услуги имам една причина да искам влизане в еврозоната - процентът на ипотечния ми кредит ще е различен, дори и да не ми се вдигне доходът заради увеличение, ще ми остават повече пари заради по-ниския процент. Другото е зрителна измама :))) Всички сме пътували тук-там из Европа и сме виждали цени на стоки като у нас. Друг е въпросът какво им е качеството.

Ами цените на някои хранителни стоки са като в нашите германски вериги, някои дори по-евтини, но с по-високо качество ??? Например една от любимите ми майонези в Германия е 1/едно/ евро, а в местните ни вериги е 2.90 лв., намират се по-евтини и по-качествени ядки - лешници, орехи, кашу, бадеми, фастъци, а също и сушени плодове - фурми, смокини, кайсии,...

Няма никакъв спор, че лихвите ще паднат, само че, балансът на която и банка да погледнеш, ще видиш, че 80% от кредитите(активите на банката) са ипотечни заеми. Много малък процент отиват за инвестиции в реални мощности. И това е крайно логично: срещу ипотечния заем банката получава колатерално имот, а капиталовата инвестиция е много рискова и шансът банката да остана с пръст в уста е немалък. Оттук и мотивите на банките да кредитират ипотечни заеми е огромен, с което се надуват балоните и всичко изглежда тип-топ, докато не дойде краят на цикъла и балонът се спука. В тоя момент в баланса на банките се оказват огромно количество необслужвани кредити и първата работа на политиците е да теглят заем за сметка на данъкоплатците, с който да рекапитализират банките. Оттам и държавната задлъжнялост скача моментално. Процесът го видяхме на прекалено много места и ще сме пълни глупаци, ако го повторим.

Добавям само, че в момента, в който правителствения дълг скочи, лихвите тръгват моментално нагоре и първоначалната полза от по-ниските лихви ни излиза през носа само няколко години по-късно.

Всъщност лихвите отразяват кредитния риск на кредитополучателя. Те няма да намалеят, защото болшинството българи практически са фалирали. Мислиш ли, че фирмите за бързи кредити няма да измислят някой законов трик отново да взимат по 300-400 ГПР, нищо че максимума днес е 50%? Така ще е и с банките, още повече, че те са управляващата живота мафия...

Единственият начин да се отървем от турска заплаха е да приемем еврото, а турците да останат извън ЕС, защото културните им различия не позволяват да сме в един съюз. Те са толкова враждебни на нашата култура, че е по- възможно да се разберат с руснаците, отколкото с европейците. същото се отнася и за културното положение на гърците, които са по- скоро като Близкия Изток и азиатците, отколкото с европейски ценности. Те са толкова враждебни към нас от алчност, че е абсурдно да говорим , че са православни християни.След като приемем еврото те ще променят отношението си още повече и ще започнат да затъват в собствената си алчност.

Николайчо, не бързай толкова, Чехия, полша, Унгария, Румъния, Дания и Швеция са в Европа, но не вземат еврото. Англия също не го ще ? Ти ле ще ме убедиш, че са по-глупави от нас. Идеята с еврото е нашите "политици" и брюкселските да почнат да точат страната чрез заеми, по гръцкия сценарий, да си делкат комисионните и да ни вкарат на кучето в ...

Със сигурност еврото ни спасява от мошениците, които обезценяват труда ни чрез лъжата "инфлация на валутата". Затова е важно да се спасим като го приемем окончателно. Друг въпрос е, че никой тук не може да ни спре да пътуваме.

инфлация на валутата - по-голяма глупост не съм чувал, нищо не разбираш, но се изказваш. Айде като много знаем - давам ти един въпрос за домашно - а какво ще стане с нашия туризъм, ако еврото поскъпне спрямо други валути, както стана с рублата и гривната. Нали ще ни опустеят курортите и тогава ще ядем х... глави с бял сос

Този се опитва да манипулира общественото мнение и сигурно има някакъв личен интерес. Има държави в ЕС които са си запазили валутата и нямат намерение да приемат еврото - напр. Швеция... горката Швеция!

Чудно защо в Швеция не си задават такъв въпрос искат ли в Европа или не. Направиха си референдум хората, казаха не, и това е.

В момента сме в икономически подем, който изпреварва средно европейския. Нищо не пречи за ЕРМ2, но трябва много внимателно НИЕ да подберем момента за еврото - когато загубим инерцията на растеж и паднем под средния растеж за ЕС, това да стимулира допълнителни ПЧИ.

На алабалистиките и спекулациите за икономическия растеж ИЗРАЗЕН В ПРОЦЕНТИ никой нормален не се връзва. Приспивна песен за дебили! 100 % растеж от нищо си е нищо!

"Малкият Мук"-Н Василев пак ни прави на глупаци!!!!Приемем ли Еврото като разплащателно средство ще падне Валутният борд, Резерва на БНБ отива в ЕС, ще загубим и голяма част от ЗЛАТНИЯТ резерв на страната, който ще "покрие" част от стойността на Еврото/ НЕ е обезпечено с НИЩО/, също като долара!!!!!!Б-я НЯМА икономическа изгода от тази стъпка!!Изгода ще имат около 16-20% от "елита"!!!!!

- борда - дукументално да, практически не - резерва - да (половината - колкото е мин гаранция или 11 от 21 милиарда) - златния (или каквото е останало) - не

Това джудже и на снимка да го видиш трябва да му биеш шамари,камо ли пък да му вярваш.

Икономическия растеж се определя от принадената стойност. Която трябва да е водеща. Какъв е делът на тази стойност? Принадената стойност иска емисия на нови пари. Но при еврозоната единственият начин за емисия е заемат. Така че за да финансираш 50 евро принадена стойност, трябва да заложиш също толкова в ЕЦБ. С други думи цялата принадена стойност, освен началната вноска, е собственост на ЕЦБ. И собственика на ЕЦБ е единственият, който печели. По закон собственика е Германия (само те имат повече от 15% и могат да налагат вето). С еврото всички задлъжняват и работят за Германия.

Първо на първо в Беларус живеят много по добре от нас. Беларус е по богата държава от България. И е толкова напред, че аз лично се шашнах. Второ на второ България е в Европа. А не в Азия. Без значение дали сме с евро или не. Трето на трето и гърците ни казах, не влизайте в еврозоната ще съжалявате. Те искат да си върнат драхмата но не могат. Дори и богатите държави като Франция и Италия например казаха, че еврото обслужва интересите на Германия само, и че за тях няма полза и работят за германците. Щом богата Франция се чуди как да се отърве от еврото...... какво остава за мизерна и бедна България. Това ще е самоубийство.

Заедно с полезното, еврото е с вредно влияние. Същественият проблем е въведената практика за прилагане на еврото без защита срещу неговото вредно влияние. Заради тази грешка еврозоната е с подсигуряван крах. Възможностите са: Първа: Запазва се липсата на защита срещу вредното влияние от еврото. Продължава увеличаването на щетите. Втора: Прилагането на защита срещу вредното влияние от еврото. Тогава ще е премахнат водещият причинител за сегашните актуални щети.

би ли уточнил какво е вредното влияние на еврото, защото в момемт подхвърляш само внушения?

Всяко нещо има и вредни последици. Да вземем яденето и пиенето. След празинците е толкова зле когато си преял. Да не говорим когато си препил. Но дали ще преяждаш или превиваш си е твоя работа. Нещо, което не може да с екаже за Сомалия, например. Там опасността от преяждане е минимална. И ако се погледне статистиката процента на умрелите от преяждане е нищожен в сравнение с процента на умрелите от глад. Това сравнение е за 80-те % дебили от БСП-то. На тях трябва да им с еобяснява бавно и картинно. Иначе не разбират. С валутния борд ние и сега консумираме негативните параметри на еврото (а то безспорно има такива). Но какво? Да се отажем от валутния борд ли? Или да се "привържем" към руската рубла? Глупости ан търкалета! 20 години ние си носим кръста с валутния борд. И сега е време да се възползваме и от някои благини на еврозоната. Е, можем да се происъединим към долара. Но защо да го правим, когато сме се привързали към Еврото. Или към британския паунд. Или към швейцарския франк. Или към японската йена. Също е вариант. Но можем да се присъединим и към севрнокорейския вон или към монголските тугрици (мечтата на БСП и компания). След като държави като Германия Франция и Италия се справят с Еврото все някак си и ние ще се справим

От валутен борд се излиза буквално за един ден с едно гласуване в парламента. Освен това, когато си в борд имаш собствена (хартиена) парична единица и при нужда също за една нощ можеш да си направиш валутата свободно плаваща, като не е нужно да се бавиш с процеса на печатане, докато капитали изтичат от страната в очакване на предстояща девалвация. А логиката, че страни като Германия, Франция и Италия се справяли с еврото, следователно и ние(?! с кое, с мижавата си икономика?) ще успеем, е просто уникална и не се нуждае от коменар.

Абе я попитайте поляците, които имат най-големите ползи от влизането си в ес-чето, защото им подариха над 200 милиарда евро, ЗАЩО НЕ ПРИЕМАТ скапаното ви евро????????????? МАЙ НЕ СА ТОЛКОВА ЗАГУБЕНИ!!! И ПОПИТАЙТЕ ГЪРЦИТЕ, КАТО го приеха, ЗАЩО СА ТОЛКАВА ЗЛЕ???? Аре бегайте, искате трета национална катастрофа? Тогава да знаете, че ще има нов Народен съд!

еврото е толкова важна валута че англя направи всичко да не я приеме, и това беше наи-доброто решение. дано да не се случи в бг че евтините цени които привличат толкова туристи ще ги отбласне завинаги като поскапне всичко с еврото - не само природата е това което привлича толкова туристи - евтините цени са по-скоро определящ фактор - казвам го това от лични разговори с чужденци които искат, или са идвали в бг *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Да имаш собствена парична система е независимост. Приемайки валутата на друга държава се самопоробваш и деиндентифицираш. Пак робска психика,.....има ли България...скоро напълно ще си останем географско понятие

Хайде пак глупости!Ако трябва да отговорим на така поставения въпрос, то отговора е "НЕ"! Чехите и унгарците по-глупави ли са от нас?А?

и поляците също. Мисля, че при тях имаше даже референдув за влизане в ЕС! Само у нас тарикатите решиха въпроса вместо народа!

С европейски политици. Аз имам приятели и познати - обикновени хора, живущи в Европа. От тях знам, че всичко е поскъпнало, след въвеждането на евро там.

Днес да не е някакъв празник че толкова много политически трупове са измъкнали от гардероба

абсолютно

Нито една страна в ЕС, която не е въвела еврото ,бяга като дявол от тамян от идеята да въведе еврото. Много от страните в Еврозоната биха се отказали от Еврото. А, само ние се натискаме(сигурно по външно влияние), да се натопим! До кога ще ни водят за носа чуждите до нови дъна на стандарта ни на живот?

Ние не се натискаме за еврото. Натискат ни! Използвайки разни лобисти като ей този Мики маус. Утре, помнете ми думата, дираджиите ще публикуват и мнението на лекето-всичколог Каролев. Обработката на общественото мнение тече с пълна пара. След като продължаваме да се държим като ОВЦЕ.

нали? Това и другите изучени в странство доста мръсотии ни донесоха. Не сме забравили!

Я! И Мики Маус се обади! Откъде взеха да изпълзяват тия забравени кримки? Сигур посвършиха париците и сега търсят изява, че да напечелят нови.

Пука му на някой за хората, че цените ще скочат Х 2 ?

Шилo

Откъде знаеш че ще скочат? Да не пиеш хапчета за познаване? Не е имало подобни скокове в никоя от приелите еврото дъжави, няма да го има и у нас. Да, имало е закръгляне нагоре, това е нормално, но за 6 мнесеца всичко си е дошло на мястото.

Няма изключение при такива случаи. Знаем от опит.

Лъжеш като дърт циганин! Ми в Гърция например. Помним какво стана. И не беше закръгляне нагоре.

Направете референдум и ще видите какво искат хората!? Ама не ви стиска!?

Този титан от къде изплува? Дето продаде БТК на цена равна горе-долу на годишната и печалба. И обясняваше, че трябва да се ходи с жълта връзка, за да се прави неявна агитация на НДСВ. Свга гледам на снимката не знае каква връзка да сложи.