Икономиите ли са истинската причина за протестите в Иран?

Експертите смятат, че сегашното протестно движение в Иран е мотивирано от същия гняв, обхванал други страни, засегнати от мерки за икономии.

Обратно в новината

Коментари - Икономиите ли са истинската причина за протестите в Иран? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"...повишаване цените на горивата" Същото преди това се случи и във Венецуела. Страни, които са едни от най-големите износители на въглеводороди, вдигат цените на горивата!? Преди около месец същото стана и в Россия - вдигнаха цените на бензина и газта. Защо?... И ето, кръгът се заформя - Венецуела, Россия, Иран - сходно управление(олигархично-авторитарно) и сходни проблеми!

А що крещят "Смърт на Русия", нали уж бяха дупе и гащи с Русия?

Правителствата на Иран и Русия са съюзници. Обаче руснаците са християни, затова муслимите ги мразят по коран. Освен това, всеки съюз между християни и муслими е временна сделка. Мохамед е казал на муслимите, че трябва да бъдат гъвкави като са слаби и да сключват временни съюзи с неверниците, а като наберат сила, да ги избиват в името на аллах.

пратете Тръмп да ги успокои...

Дойде време и на Иранската пролет.

След като оправихме Западните Балкани да оправим и Средния Изток. Да изпратим миротворецът на мисия. Очертава се екшън председателство - първо координиран удар от западни медии при това абсплютно оправдан, вчера Гърция и Македония пак се сдърпаха за името, сега и криза в Иран. Екшън ще е. Предлагам тихомълком преди да е започнала третата световна да вземем да закупим някои най-необходими средства за отбрана като ПВО, противотанкови, ракетни артилерийски системи по-модерни, бронирани коли и каквото можем да си позволим и за което сами ще си правим боеприпаси само дето май вече и барута за тях внасяме. Чини ми се миговете вече не са приоритет. Войната май ще е на изтощение и изтребление, а началото и даже може да е дадено. НА 1.09.1939та никой не е знаел, че започва ВСВ. Даже Хитлер е мислел, че това е пореден локален конфликт в негова изгода. В същност знаел е само Сталин, който това е и целял - да се избият западните сили и да завладее Европа. ТАка че да имаме едно на ум.

Много лесно могат да бъдат купени няколко от най-големите ромски махали и да бъдат изпратени пред паамента, а медиите да напишат, че бг народът иска свобода и така да оправдаят международна изолация на страната. Мислете преди да взимате страна и мислене какво е най-добро наистина за народа на иран...

да изпиеш хапчето с един билков чай. У нас може да е лесно и наистина го направихте срещу Орешарски, не че не беше заслужено де, но Иран не е разграден двор с продажни управници и подайгъз министри. Нова св. криза като от 2009та може да настъпи с причина петрол винаги в нашето смутно време.

където има губещи руски интереси винаги има кръв

Протестите започнаха в четвъртък в Машхад СПОРЕД УИКИПЕДИЯ НА АНГЛИЙСКИ В МАШХАД ЖИВЕЯТ 10% ХАЗАРИ И 15% КЮРДИ .... В ИРАН ЕВРЕИ НЯМА :))

причините са цру и кгб, едните имат интереси а другите са провокатори, остава да разберем кои са едните и кои другите..

Не им ли стана на някои вече ясно, че могат да унищожат някоя държава, но те няма да влезат там и да лапат. Само си спомнете при падането на Садам как им потекоха лигите на големите демократи че ще влезнат да "възтановяват" е не влезнаха и в либия нищо и в Египет тотален провал. Следва Сирия и там само лиги ще пускат, а пък в Иран си имат вече опит да получават шут от зад.

Малкия пичин ще остане без съюзници ха ха. На един шамар живот е дребния, ама се перчи на американецо. Жалък шахматист.

По време на войната в Залива отряд американски морски пехотинци погрешка е спуснат в Иран вместо в Ирак. Някой от преминаващите селяни им подвиква: -Момчета, сбъркали сте държавата. Майора отговаря: -Не бе дядка, само датата сме объркали...

докато има остатаци от тези олиговрени наследници на краварската суфра ще е трудно не само в Иран както и у нас са тия твари но и там където никойц не ги чака ще лошо -КРАВАРИ И КУЛТУРА !!! ДВЕ НЕ СЪВМЕСТИМИ ПОНЯТИЯ

лошо, иванушка, направо плоха! до днес трепахте сирийците, да спасявате асад, сега трябва да трепете и иранчани да спасявате рухани! дали ще ви стигнат силите? сега и съюзникът ви хизбулла, като остане без парички ще дъде фира, и ливан ще се навдигне, и ...отиде и асад, и рухани, и ...ми и рф ще даде фира

имали въобще разлика между режима там и в америка

с толкова мозък си по скоро колибри а не гларус!

"протести", които симулират "нестабилност" в обществото и оттам повишаване цените на петрола.

Тая няма да я бъде.

Кое няма да го бьде.ТО4НО Руснаците ИМАТ НАИ-голяма полза от Повишаване цените на Световните борси на ПЕТРОЛА понеже цял живот са свикнали да ЛАПАТ пари от природните си ресурси без да произвеждат нищо.Досега цените на петрола БЯХА изкуствено подьржани НИСКИ от Демократите и ОБАМА итехните сьязници от ОПЕК за да намалят пе4албите на Путин но сега с Трьмп като РУСКА креатура само ЩЕ им помага ЦЕНИТЕ да подско4ат отново на горе

Протестират, защото са гневни. А са гневни, защото в ерата на интернет виждат колко разточително живеят отрочетата на елита и го сравняват със собствения си мизерен живот.

По твоята логика , по такива причини в България трябва да има перманентно такива протести, но някой трябва да ги организира, а това става само с цветни революции.

протестират защото американците плащат.

Протестират, защото стотици милиарди $ отидоха за войната в Сирия и Ливан.

Иран е финансирал Хизбулла с 800 милиона долара. Та американците плащали, а?

Не мога да разбера защо при условие че света произвежда всяка изминала година няколко пъти повече от предходната и в момента се намира в процес на свръх производство, хората на всякаде се чувствата все по-бедни. Дори има места където все още умират от глад. Моята сметка показва че това което света в момента произвежда би трябвало да стига на всяка човешко същество да живее като "цар" и да остане още една трета богатство от всичкото което да се чудим какво да го правим. Всички днес се оплакваме от липсата на "енергия". Дами и господа ние произвеждаме толкова много енергия че едва 4% от нея успяваме да усвояваме в наша полза. Какво по-дяволите става? Днес ние би трябвало да произвеждаме не повече от 2 часа на ден. Или още казано да ходим на работа не повече от тези часове а останалото време да се занимаваме само с развитието на ума си. При всички тези резултати достигам до следния извод. Малцина идиоти ни лъжат и мамят с разни думички и филососки съждания на които мнозинството поради незнам каква причина вместо да им откъснат вратовете им вярват. И вместо да се възползаме от цивилизацията си ние ще я унищожим защото все искаме неща от които изобщо ама изобщо нямаме нужда за да живеем охолно и цивилизовано.

Браво! Много силно и точно казано! Човечеството, като цяло, тъне в материални блага, а 4/5 живеят в мизерия и умират от липса на храна и медицински грижи! Технологичната мощ, която човечеството притежава, би била достатъчна всички пустини на Земята да бъдат райски градини и гладът, както и болестите, да бъдат само един лош спомен. Човечеството, а по-точно определена свръхтънка прослойка от него, пилее безценен ресурс! Пропилява се бъдещето, нашето бъдеще!

малеййй, ми сега? иран докато оправяше съседите си, взе че втаса! что делать?? съюзниците на раша от двама ще станат хич! иран приключи! а с това и вторият съюзник на путин хизбулла! освен путин ако не изцеди още русские та да издържа хизбулла .

Защо в статията няма един ред за призивите на Тръмп и Макейн за демокрация? След Сърбия, Ирак, Либия, Египет, Сирия и Йемен, дали Иран е следващата цел на миротворците из зад океана?

Сирия я опраскаха идва ред на Иран. Да се готви Турция. Нема лошо.

За Иранци идва Виденов ден.

Май само в България когато ти вдигат цените и живееш в мизерия си щастлив и не протестираш

Заради помяри като сорос

иранците едно че не са много добре икономически друго че си дават парите за военщина и атентати из целия свят искат пак да са персия или арабския халифат но няма да се случи изостанали са бедни слаби народа им страда от болните амбиции на диктатора

И либийците и иракчаните така страдаха от диктаторите си, докато не ги "освободиха", и сега са шукар... А тва кой си дава парите за "военщина и атентати", можеш да разбереш много лесно: отваряш военния бюджет на Щатите и следващите десет в класацията по тоя показател и ще видиш как стоят нещата.

В ТЕХЕРАН заплатите са около700-1000 $ бензина е 20 стотитинки на СКИкурорта им над Техеран лифта та ка4ва на 3400 метра има сняг в изобилие а картата е 5 $ имотите оба4е са скьпи и това много ядосва иранците

Ей па как не ме боли шмайзеро за тези животни....

СПОРЕД МЕН ИЗКАЗВАНЕТО НА ДОНАЛД ТРЪМП, ЗАСЛЪЖАВА СЪД: НЕ МОЖЕ ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ ДА СЕ ИЗКАЗВА ОТ ИМЕТО НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА, ГРАЖДАНИТЕ И ДАЛИ ИСКАТ НЕЩО ИЛИ НЕ ИСКАТ ПРОМЯНА......

теб па кой та пита ве цъвул.....

Този автор Ерик.....дори не ми звучи много на френско име.Плащат им пишат, и у нас е същото че и на много тролове плащат. Англичаните още ги боли заради иранският петрол и близоста до територията на тогава СССР че смъкнаха иранският крал сега амер и "израелтяните" и сунитска СА са в съюз да напрявят "цветна" революция в Иран, как ми прилича на венецуела и преди на Бразилия. Абе защо в С Корея няма протести и бунтове!? Пред 30-40г. експертите познаха че СССР не може да бъде победен отвън,само отвътре,заблудиха горбачов и нахраниха пияницата Елцин и се получи.

Финансовите потоци се отправят зад граница по няколко канала.Иранският прозападен елит имат влияние в страната.Криминални структори ,замесени в афганистански наркотрафик .Малки банки ,като пирамиди.Бежанци от Афганистан.САЩ и СА имат много пари и могат да смажат властта.Протеста е оседлан от недоброжелатели.Те издигат лозунги.СА иска да завоюва Иран.Израел подстрекава САЩ да се възползват от случая.

Държавите от средния изток имат сходни съдби: Ирак, Сирия, там дори не става въпрос за петрол и злато. Ако някой знае малко повече за историята на света ще му стане ясно че тоя регион е пълен с артефакти. От незнайно за нас цивилизация която е построила храмове с многото ни камъни които са изрязани с лазерна точност и това преди 12-13000 години . Ирак пясък в очите там е люлката на цивилизацията. На американците им трябва земята за да вадят артефакти свързани със свободно използване на безплатна енергия . Ако човечеството го усвои всеки става независим а те искат да контролират масите. Модерно робство. Заеми кредити ипотеки сметки бензин ядрени реактори зависимост модерно робство за векове напред ...

Доналд Тръмп КАЗА: Иранците искали промяна! Лицемерни Американци, толкова АЛЧНОСТ не бях виждал...Та Америка иска да контролира и извлича пари от всяка точка на земята...дори и от въздуха......Всеки, който не играе по свирката на Вашингтон и се прави простест и война да се ПРОМЕНИ ТОВА

И на ватниците ще им дойде редът защото са безсилни да противостоят.

Огромният проблем в близките до Русия държави/Иран,Северна Корея,Сирия/е,че не могат да осигурят щастие и благоденствие на своите народи.Там винаги ще бълбука.

Ти вярвам си щасТлиф. От центовете дето ще ги получиш за тая тъпня дето си я написал.

в коя от трите си живял поне седмица ? като са толкова щастливи в иСраел,защо кибуците са налазили по целия свят ...като нашите сънародници ?

какво щастие, свобода и прогресивност лъха от Саудитска Арабия. Или от освободената от НАТО от диктатурата на Кадафи Либия. Рай е там, рай. И всички са доволни и щастливи. Само не разбрах, как ортодоксално комунистическата северна Корея е "близка" до или с капиталистическа Русия? Айде да кажеш с Китай дето управлява ком-партията приемам, ама баш с Русия?

Печелиш приз за най- голяма тъпня на 2018-та година. Остават още 364 дни, обаче никой не може да те мине!!

задачата на аятолаха е да открие гнилите ябълки и да ги постави на мястото им -доживотен затвор с принудително преяждане ,докато се пръснат по шевовете и не могат да излязат от килията !

Тези са само по далаверите. Мързи ги да работят. Само алъш-вериш им дай на тях. Естествено , че ще са бедни в такъв случай.

Тези са перси, колкото макетата са наследници на Сашо Великия. Нека се трепят мюсюлманите, на кого му пука?!

Протестират защото са прости и не си знаят интереса останалите са купени.

Защото Сорос плаща.

Иранците са достоен народ, не са като руснаците.

Верно е за иранците-не са като нас за 27 години, без санкции да стигнем до разруха под вещото ръководство на "най-правилната демокрация, дето подкрепя протестърчета на снимката". Ако те знаят, каква разруха ще настъпи в Иран, както в Либия, Иран и Аганистан едва ли ще протестират. Но най-вероятно са им обещали "светло бъдеще и стипендии по политология" и не им дреме много за страната им и другите хора в нея.

Защо има протести- защото имат и те протестни мрежи като у нас платени отвън подскокуросани!отвъд океана и тел авив. Ако мръднем накриво от юсес чадъра и е нас ще се въстановят.

Проблемът на персите е, че страната им се намира над американския петрол;)

то и златото им беше римско ама на...историята показа друго!

ако унищожат путин може да стане американски ,а дотогава ще гледаме как им текат лигите .

Писна им на хората да ги управляват аятоласи, имами и прочее мизлиманцка паплач с разбирания за света от 15-ти век! Иран, Тюркие и Ръша са деградиращи държави, разберете го!

Беше им писнало, когато изгониха с камъни америчката марионетка през 1979, сега е друга работата...

А Саудитска Ърейбия е пример за напреднала демокрация с развита парламентарна система, където жените се радват на почит и уважение;))

Ма си биха хибридните терористи от идил-ал кайда-ал нусра и всекаква хибридна мешавацица, набедена за опозиция в Сирия от САЩ и съюзниците им. Кимчо ще си преговаря не със САЩ, а с Южна Корея. Палестинците ги подкрепиха в ООН. Не се знае кой деградира в случая...

застъпника на женските права в ООН е модернизираща се и просперираща демокрация. Ура. Кажи сега и за Либия освободена от мракобесника Кадафи с помоща на демократичния Запад.

Ред е на Русия

Важното е Далаверата да върви ... (след фиаското с ДАЕШ и закучването на работата на Корейския полуостров, дойде признанието на Йерусалим, а сега протести в Персия) ... и парите да се въртят, лека и доходна!!!

Дайте снимка барем с една студентска книжка на тия "студентски протестърчета", не че не може да се фалщифицира и тя. "Белите каски на шорош"(дето, уж бяха "хуманисти в Сирия", но воюваха от страна на хибридните терористи от ИДИЛ-ИД-Ал Кайда-Ал Нусра), като си правеха "медийните клипчета за независимите медии" поне си туряха бели каски и подобаващ грим."

путин каза,че няма да позволи чужда намеса в иранските проблеми . а много добре знае,че провокаторите са в тел-авив !

се дължат до известна степен и на външни фактори е факт - годините на санкции и ембарго, но едва ли от Путин, който също изповядва държавния капитализъм зависи да контролира и то в чужда страна икономическите цикли. Така, че каквото и да е казал, в случея нищо не може да направи. Няма как ако няма тлеещо недоволство заради икономически причини външен заговор да предизвика такива масови протести. Може да подпомогне, но не и да ги организира и най-вече контролира. Станалото в Украйна 2014-та е всъшност успех на организаран от вън политически погром срещу властта, но там и условията за това и средата бяха съвсем, съвсем различни.

капиталистическата или както е модерно да се нарича "пазарната" икономика се характеризира с възходящи и низходящи цикли. Естествено най-засегнатите от спадовете са както ги наричаха "широките народни маси" - дремните и средни фермери и работници и служащи, или ако щете - "трудовото селячество и пролетариата". Абсолютно нормално е фалита на нароилите се финансови къщи щом е имало балон на недвижимостите и тук стана същото, стана даже и във САЩ, единственото нещо което учудва е, че при представяния като диктатура режим в Иран са възможни такива масови и яростни протести. Иначе казано въпреки уж суровия тоталитарен режим както ни го представят на иранците не им пука и се млатят с полицията. Това не е първи път там. По времето на Ахмадинеджад след президентските избори пак имаше масови протести и боеве с полицията. Значи или иранците са големи пердета и не им дреме и не ги е страх почти от нищо или не е толкова суров режима там.

Навсякъде по света хората имат правото да протестират и когато това стане, поклонниците на Путин съзират чужда намеса. Типично по путински.

Правото да протестират НЕ включва правото да стрелят с ловни пушки по полиция!!!

Ами то винаги е било така. Целта винаги е ресурсът, без който Запада не може да издържи и живее. Той винаги харчи повече отколкото произвежда и затова са му необходими ресурсите. Иначе мре. Затова, ако не играе правителството по свирката, протести и назначаване марионетно правителство, ако не стане, план Б, гражданска война и разделение на държавата на етнически територии, в случай, че това е възможно (идеален вариант както е в Иран, 5-6 големи етнически групи), ако не стане и с това, План В, нахлуване с цел премахване на "диктаторите" и налагане на "демокрация".............. а всъщност целта е ясна. Една много добре изпитана технология на ЦРУ още от времето на Втората световна война, че и по назад във времето....

Единствено разбрах, че у Иран на ПНО-тата им викат Бизнес-форуми.