Ипотеките - хит на кредитния пазар през 2017-а

Кредитите за покупка на жилище бяха най-търсени на пазара през 2017 г. Средно теглихме за жилище по 95 000 лева за срок между 20 и 25 години.

Обратно в новината

Коментари - Ипотеките - хит на кредитния пазар през 2017-а | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Това ,че са ви излъгали един път , е проблем. По-големият проблем е , че ще ви излъжат още един път." ТОВА СА ДУМИ НА БАНКЕРА ХЪРСЕВ ПРЕДИ ЕДНА ДРУГА КРИЗА

за всеки влак си има и пътници! имот от честно спечлени пари от заплата може да се купи или като си на гурбет във господарските дъжави,или си местен или държавен феодал със гарантирани и допълнителни доходи,или си контрабандист,или мошенник или перач на пари,което е залатно елдорадо българската съдебна система,нотариусите.

Преди два месеца бях на гости на брат ми в Англия, живее в мн голям град, отлична инфраструктура, мечта за българският народ. На 3-4 км от центъра, в добър квартал, се продава втори етаж от къща, две спални , хол и кухня отделно , около 80 кв чиста площ, малък двор отпред и отзад , едно паркомясто. Има за освежаване, но не и основен ремонт. Това е за 55000 паунда. Хайде покажете ми имот в София за тия пари...

А ако някой, който разбира от строителсво погледне как се строи, каква е арматурата, изливането на бетона, ще разбере, че се строи само за бърза печалба и да бъдат прецакани, колкото се може повече хора! Те затова се кефят така!

Проблема на българите не е в банките или пък в лихвите, истинският проблем е, че са финансово неграмотни. Нито знаят как да си пресметнат риска от взимането на кредит, нито дори познават условията при които взимат кредита. При такава фрапираща неграмотност за банките става просто дразнещо да не ги оберат. Просто сме лесна плячка за гладните банкстери, а единствената цел на правителството е да прибере по-големи комисионни за активната си подкрепа.

В момента ново 3 стайно жилище 80 до 100 кв.м. в южен квартал на София излиза след довършителните работи и обзавеждането поне 120К Евро. При средна заплата в София от 1200 лева чисто, това прави 200 нетни заплати! В един голям Германски град при средна нетна заплата 2500 Евро излиза, че цената на подобно жилище би трябвало да е 500К Евро. Подобни цени обаче имат само градове като Мюнхен и Франкфурт, където гладът за жилища е огромен. В София една четвърт от жилищата са празни. Напливът към София постепенно ще намалява, понеже вече цялата провинция се довлече тук. За разлика от Франкфурт, в София няма международен интерес, няма прииждане на високоплатени кадри от чужбина. Човешкият ресурс в БГ е на свършване. И като капак на всичко, лихвите по кредитите в Германия са 3 пъти по-ниски от българските. След като в Германия отдавна говорят за ценови балон, представете си какво е в БГ! Човек трябва да е луд да плати подобни цени дори да има парите кеш. Ако пък говорим за кредит, нещата клонят към чист идиотизъм.

Само вижте как се е ухилило това говедо! Тия ипотечни кредити ще излезнат през носа на хората, купили калпави имоти на много високи цени! Скоро пукането на балона ще е голямо! А тоя се хили, защото го кефи как са прецакали народонаселението.

JsT

Български народ плати кражбите в КТБ и банкерите като видяха, че такова нещо лесно се разминава са готови за следващо престъпление "ниски" лихви: 5-7%, докато в европа са много под 1%. И нека бъдещите роби на банките да са наясно, че фалит на частно лице несъществува и че ще ви търсят парите до гроб - за това и колегите по-долу са писали, че сте "роби до гроб". Една грешка и цял живот роби. Ако ви се налга да теглите пари правете го за максимум 40-50% от цената на имота и не отделайте за месечна вноска повече от 20% от общия ви доход! Помислете какво ще стане ако един или двмата загубите работа си. Помислете дали единия от двамата може да работи цял живот и да изплаща сам вноската. С други думи - повечето от теглищите пари са най-неподходящите за кредит.

Имотния балон ще гръмне силно до една година.Това са нереално високи цени на имоти в най-бедната,залязваща и безперспективна държава.

Завишени са, но не са нереално високи. България като най-бедна държава има и най-евтините недвижими имоти в ЕС.

JsT

Търсена цена от 1200 евро е нереалистино много. Преди 2 години гледах табелки в Студентски град, до Симеоновско шосе, на гърба на Фантастико - 450 евро на кв/м за няколко блокчета. Това Е реалната цена - не 800, не 1000 или 1200 евро. Ясно е, че когато работиш имот за 450 евро не гониш печалба, а покриваш разходи, но здравословния марш на един производител е 15-20%. Дори 30% да сложиш за "по-марков" строител, то няма обективни причини имотите в разрастващите квартали ти Студетнски град, Витоша, Обеля, Младост 2,3,4 при НИКАКВИ обстоятелства да надхвърлят 600 евро/кв.м. - с оглед на цените на материалите които се влагат, качетвото на строеж и цялостната инфрастуктора.

Ще гръмне но няма да е догодина. При предишната криза купих от банката апартамента на един такъв с ипотека почти без пари. Сега ще изчакам. Когато банките започнат да продават ипотекирани апартаменти по два за лев ще напазарувам.

... марж се казва... марш обратно на плаца...

Много ниски лихви браво,а сега да кажа че аз взех заем за жилище в Германия на 1,4%.Лек ден

Тиквата проста, нагла и неграмотна се оля да тегли заеми и овчото население се води по светлия Му пример - роби преди, роби сега и завинаги - дали на византийци, турци, руснаци, американци или немци ... значение няма - свобода - ЙОК ;- )

Преди два дни комуниста Драгомир Стойнов заекваше и пелтечеше в студиото на някаква телевизия, че сега лихвите били изгодни и държавата трябвало да изтегли огромни кредити които да "инвестира". Гладен крадлив комуняга кредити сънува.

След 30 години България няма да я има Населението ще е под милион главно роми Ще изнасят дървен материал и няма да живеят в градовете Ще събират билки но не за български левове Есички банки ще са минало Кредити никой няма да дава или търси

Шараните с ипотеки скоро ще реват като изнасилени слоници и ще блокират магистрали и булеварди без резултат. По лошо от това да си роб на банка няма. Който го е изпитал на гърбът си знае за какво говоря.

играта с банката е, или я прецакваш или тя прецаква теб. няма друга опция по презумция. винаги се чудя, защо трябва да стигате до ревящи слоници и да го усещате на собствен гръб.

немаш понятие само плямпаш глупости

направиха българския народ длъжник и без жилища, а после му взеха и здравето с чужди лекарства и некадърни специалисти и територията на БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАЗНИ...!! Да живее 51-вия щат на САЩ (разбирай Израел) и 52-рия щат на САЩ -опустошена България!!???

В момента има състезание кой ще се подпише под по голяма цифра. Покупките на жилища не се извършват с реално изработени пари, затова и цените летят в стратосферата. Докато има работа, не е проблем, добичетата ще опъват хомота, а банките ще им пият кръвчицата. По добре е и за бизнеса, с голяма ипотека робите няма да надигат глава много много. Но при една криза...ще стане касапница.

Съдейки по моето обкръжение, хит е рефинансирането на ипотечен кредит, просто защото банките обикновено не се навиват да предоговарят за по-ниска лихва и изчакват да видят дали клиентът не бъфира. Т.е. изтеглили сте кредит от банка X със срок от 30 години (примерно), плащали сте 2 години, но сега лихвите са по-ниски. Отивате при банка Y и договаряте по-ниска лихва и намалявате периода от 28 години на 18 (примерно), като запазвате месечните вноски в същия размер. Не звучи зле, ако не се отчита факта, че светът е пред нова финансова криза и в частност в България пазарът на труд е много ... динамичен. Дори прехваленият IT сектор е тиктакаща бомба. А едно малко покачване на лихвата, каквото се прогнозира да се случи още след няколко месеца, ще покачи вноските чувствително. Според мен моментът е добър за рефинансиране, но ако предоговаряте периода ... обмислете дали и с колко. Вярно е, че сметката накрая е по-добра, ако кредитът е изплатен по-бързо, но в дали си заслужава риска, особено ако вече живеете "на ръба" заради пустата ипотека. Мислете преди да действате, а не след това!

Като казах, че пазарът на труд в България е динамичен всъщност се пошегувах, защото е по-скоро статичен по отношение на заплащането.

БГ е в състояние на клинична .?????

В България няма никакви институции в полза на хората, няма нито спецслужби, нито прокуратура, нито следствие, нито съд: 1. Фалираха КТБ, а ние работещите хора им платихме сметката - близо 4 млрд. лева + още поне 1 млрд в имущество и ценности на Василев. Това е грабежът на Века! 2. Банките свалиха лихвите до нива 0,01 % Така изкараха парите на хората извън трезорите, а те от своя страна решиха да влагат в "най-сигурното" - недвижими имоти. Така се заформи бум в цената на квадратен метър, която в София е средно около 1 200 евро/на шпакловка и замаска. Тотален имотен балон, който ще се спука до 1-2 години, според мен! 3. "На промоция" ни излезе предстоящото Европредседателство - близо 1 млрд. лева. НДК си остана една съборетина, с тея пари можеха да построят небостъргач, който да отдават под наем после и държавата да печели. 4. До момента, през 2017 г. сме платили над 888 млн. лева членски внос към Европа и още не знам колко за НАТО, колко сме "усвоили" по еврофондовете очаквам да излезе публично. 5. МЕТРОТО В СОФИЯ и ОКОЛОВРЪСТНОТО ШОСЕ- ей тук също е голяма далаверата с обществени поръчки и отчуждаване на имоти. Извънземно ни излезе и това инфраструкторно "чудо".

6.Никаква държавна регулация в цените на храните - поне да направят ДДС на 5-7 %, както е в други, при това богати EU държави. Произодителите само ревът, че няма хора, а заплатите не мърдат. В същото време те си вдигат цените на стоките и услугите при всяко почакване на ток, суровини и т.н. А ние работещите какво да си вдигнем, а? Хайде няма да пиша, че редактора ще ме изтрие . . . 7. Ограбват не само с цените на храните, но и с цените на комуналните услуги. Ток, вода, газ - замислете се колко пъти поскъпнаха. Споко, от 01.02 тока пак скача, водата също. "...Но всичко е точнооо . . ." цените отново ще се вдигнат, а потребителите ще платят трази сметка за пореден път. 8. Южноафрикански фонд купи през 2017 два от 4-те най-оборотни мола в София за над 500 млн. евро. Кой избяга в южна африка можете да прочетете в нета - има много подробна информация по тази тема. 9. БУМ НА КРЕДИТИТЕ - тази новина я разчитам като "Българите удариха дъното". Задлъжняването е скритото робство на 21 век.

Историята се повтаря, но балъци все още има! Банките отпускат заеми срещу ипотека, а предприемачите строят безразборно! В един момент поробилите се с кредити за по 20-30 години няма да могат да ги обслужват и банките пак ще си имат скъпи апартаменти, но няма да има на кого да ги продадат за такава висока цена, надута изкуствено от алчни строители! И ще се озовен отново в 2010 година! Честито балъци!

Защо банките кешират милиарди на година? Защото могат, при това законно. Основен принцип на капитализма! Какво може да се направи? Нищо, защото няма регулация и едва ли може да се надяваме, че те сами ще се саморегулират. Докато обществото не запълни площада пред парламента и не припомни на депутатите защо са там.

от ипотека шефа стана инпотентен

Всеки контакт с лихварските престъпни групировки , прикриващи се под името банки , е по-опасен за вашето здраве и живот от алкохола , цигарите и концерогенните храни и напитки взети заедно ! Всички знаем на кой " етнос " са изобретение .... Мислете , хора ! Весел празник ;)))

Ох, колко мъка има по тоя свят.....

Па те ипотечните заеми бяха хит и преди точно десет години, после ... после знаем какво се случи;)

ЕДНА ТОЧНА ПРИКАЗКА,ЧЕ СВЕТЪТ ЩЕ СВЪРШИ,ГЛУПАЦИТЕ НИКОГА.

робството става все по-осезаемо. Народът задлъжнява все повече и повече. Скоро ще има отново пукване на имотния балон, очаквам и фалит на банка. Държавния рекет и далаверата са във вихъра си. 240 депутати лапат и ни пият кръвчицата, но ще дойде Видов ден и за тях . . .

Хората дават под наем !

Не собственици, а длъжници са тези, които теглят кредити. А който си е направил грешен разчет, ще бъде роб до гроб. За съжаление е така, когато баламите измрат, веднага ще ги последват и тарикатите, защото няма кого да лъжат. Но...глупаците не се свършват никога. Те са като бурените, сами никнат.

До 10 години ще има много хора останали на улицата заради дрисльовци като този на снимката.

Мама Ви крадлива... 2.8 милиарда лева откраднати от хората във вид на лихви за една година! Никой не ражда деца, щото отглеждат Вас и цялата пасмина около Вас, боклуци.

Каква е тази държава ,която позволява такова престъпно лихварство,хазарт и такава масирана реклама по телевизията и другите медии,на този хазарт,който е зависимост по тежък от наркотик

5-7% ниска лихва!?

И този мазник обича много да си харчи кеша за пиар. Много противна мутра.

Лихварството е един от най големите грехове,печалбите на банките в България за една година са над един милиард,на гърба на умиращ от глад и болести народ,нпма да им се размине от божие възмездие

Платена реклама. Защо ли?!

Банка да си в Булгаристан, вземаш пари от Европа с отрицателна лихва и ги "даваш" на робите по 5 % за 25 години. Няма по големи крадци в България от БАНКИТЕ в България.

Балонът е пред спукване. Цените в София са двойно завишени, строи се безразборно. Една четвърт от жилищата са празни. Почнат ли да изгарят първите кредити, ще стане страшно.

е тия са за разстрел,без да казвам защо