От БАН планират протести след Нова година

Ръководството на Българската академия на науките планира протести след Нова година по време на българското европредседателство.

Обратно в новината

Коментари - От БАН планират протести след Нова година | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

търтей...наука за глупости...да ви закриват...докторантури дето за нищо не стават...едно време не може предсказа...едно земетресение не може анализира...само статистики...стъкмистики...айде на полето да копате лук...имаме нужда от работници...да ни хранят...

Пребалски да обещае, че ще се справи с проблемите на работническото хранене. Сега само в БАН-администрация се хранят вкусно и евтино, останалите си дават по половин заплата за гадни кантини!

А 240-те търтея всяка година си вдигат заплатите и овче-стадото българско е навело глава,и теги хомота! Редно е, всеки от нас, който се счита за българин и не иска нацията ни да загине,да отиде на протеста в знак на солидарност.Не носете твърди предмети.

Ако ги знаете 80% от тия какви ливади са ..има да се смеете с години!

да отделя пари от БВП за наука, култура и изкуство, защото така се прави.

Системата в БАН е такава, че колкото и пари да им поверят, те пак ще ги изхарчат всичките. Гледали сме го този филм. Да се научат да харчат по-малко от колкото получават. Не подкрепям този протест.

Уж умни хора а не виждат очевидни неща. По една или друга причина явно няма пари, което означава, че трябва да търсите друго препитание или в чужбина. Така е устроена държавата, че няма възможност да се подържа това което е било. От планов социализъм се мина на див капитализъм с комсомолско управление.

Наглостта на т.нар."учени"от БАН няма граници.Нищо полезно не вършат,само глупости, безсмислени теми и проекти, тъпи плагиатски дисертации.Пишат тъпи статии, които само те си четат.Работата им е "дим през комина"!Гледайте филма "Двойникът","учените" в БАН, 80 % са само за посмешище!Ами онзи професор от БАН, дето си контактува с извънземни, разчита смачкани "извънземни" житни класове по нивите.Организира Научни конференции по Уфология , където се събират такива откачалки "учени",най вече от РАН (съветския мастодонт), с който БАН активно си сътрудничи и в други сфери.Гледат сенките от камъните на Венера,заснети от съветската сонда и "откриват" ,че там имало скорпиони, цветя с венчелистчета,гущери и др.!Сега като няма ВАК, в БАН се хабилитират на конвейер.А в много институти на БАН дори не ходят на работa с дни и седмици.Пишат глупости от компютрите си от вкъщи, тече им заплата, осигуровки, имат много свободно време, ами те не ходят изобщо на работа!За някои "учени" в БАН, то заплатата им е все едно пенсия, а през свободното време си работят друго.Ходят си на екскурзии и то в работно време, без да са си пускали отпуска.То затова преди време излезе, че някои имат по 500-600 дни неизползвана отпуска при пенсиониране и трябваше да им я плащат.Ама за какво да си ползват отпуската, като те не ходят на работа!И сега най нагло искат още пари!Ами да извикат и извънземни на протеста си ,оня професор от Института по космически изследвания ще им ги достави!Едно време един председател на БАН, акад.Балевски ,забавлявал др.Тодор Живков със следната гатанка! Що е това БАН? Ами това е нещо като вратовръзката към мъжкия костюм, НЕ ВЪРШИ НИЩО ПОЛЕЗНО, но трябва да я има!Така, че пари за безполезни глупости не заслужават!И този бюджет им е много.То БАН за някои си е направо почивна станция!Че имат наглостта и да искат още пари.Не им стига резила с "Извънземните",двусмисления доклад за АЕЦ-а и още безброй др. глупости ами и сега по време на председателството да ни излагат!Наглост!

сложи и скорошния изблик на мракобесие - анонимното заклеймяване на хомеопатията от името на 8 академии, зад което, оказа се, стои (пак) Юхновски - излязал той от къщи, купил си едно хомеопатично в аптеката до тях в Белите брези, бл. 3, и го изследвал! Ама чакай бе Иванушка, ти да си чувал за фармакопея? А подаде ли сигнал в ИАЛ? Ти ако не разбираш от фармация (питайте и Янко Янков по въпрос) ми сина ти разбира, нали в НИХФИ го беше наместил на топло по крилото на УНТР!

Хомеопатията е пълна мошенгия, така че тук изстреля халосен патрон!

Ха да речем, че пари да даплати ще ви дадат. Ама доколкото знам вие нямате нормална апаратура и консумативи за работа - та кво ще правите, пак същото - нищо, но с по-високи заплати. И къде се мерите с висшите училища, там хората имат работа, не като вас, ама вие им искате заплатите

бе има и некви, дет ако не знаеш кви са мизерници, ще си кажеш, че се движат само сред нобелисти като минимум!

Навремето Радой Ралин го бе казал: Сит търбух за наука глух! (Подпис)

...празни глави ...квичът за пари !!! /параф/

Аз да ви кажа как ще се случи разпадът и никой няма да им е виновен на баняджиите, едните глупави, другите алчни. Колкото и да се отлага обявяването на центровете за върхови бла-бла, се некъде януари-февруари ще ги обединят. Как стана конструирането на проектите за центрове? Ами, няма как да не сте се сетили - уж имаше изискване за хаш-индекс >8, но на края, а дори и от началото - стана по нашенски, т.е. директорите вкараха сички, дет им трябваха. И сега като тръгнат центровете, там на големите заплати ще отидат директорите и свитата, а на другите ще им ударят текмето, независимо от хаш-индекса, тогава прасетата ще гледат от фермата със стъклен поглед. После, като свършат парите, а може и по-рано, и на елитните хрантутници ще им ударят текмето, но тогава вече нема да има кой да ги подкрепи, и нема да има на кой да се оплачат, и тогава отиват на село да си кОпат лука! И с БКД-БАН ще се свърши, само Юхновски ще остане да стърчи сред развалините като паметника на ЧА-освободителка!

Защо са тия протести на връх обявяването на центровете за върхови постижение по ОП НОИР. Лузърите веч знаят, че са лузъри и бързат да ангажират всички с лузърството си!

Ето ви едно нещо, с което БАН може да се гордее - възстановената рецепта на жълтите павета. Обаче, пак има тънкост - ако Фънди и сие гербераст искаха, досега и производство можеше да е пуснато, а не сега 1/3 от паветата в центъра да са изпочупени. Ама нема далавера в това!

На колко народ са спасени краката от упорити рани благодарение на мехлемите на ИОХЦФ!!! Това що не го споменете - от всичк пишещи, поне 10% ще опрат до тези мехлеми в следващите 20 години ..

Да, ама пък банаджиите кОпат в записа на инфо от едно 50 години, още на Чичовото чичо му, сега и то! Е, ако некой е записал поне един бит на фабрично устройство, създадено в БАН - да се похвали ето тук или да замълчи завинаги!

Не е вярно това, БАН-аджии ги мързи да дишат, камо ли в студа излизат на протести ;)) Ще сложат 1 лентичка нещо, там 2 плаката срещу парламента и това е. А и годината е 2017, няма много полза от изследването относно употребата на суфикс за образуване на минали страдателни причастия в Югозападния преходен диалектен говор...

БАН може да съществува така...една табела БАН един пазач на ТАБЕЛАТА... И всички ...цървулите на чужук , чорбаджията друг...демек да си потърсят друга работа. А пазача и табелата заради някаква традицията че сме имали...БКД и БАН...

Да се обърнат към извънземните - нали осъществиха наскоро контакт с тях?!

Е, науката не е нещо, което може да се пипне, за да я проумеят д-р Бойко и пуделите МУ. ... "Според проф. Славчева БАН в момента е в състояние на ПРЕДИЗВИКАН саморазпад и този процес в най-близко време ще стане НЕОБРАТИМ." Необратимо увредените не са в състояние да предвидят какво предизвикват с действията/бездействието си.

Разпадът в БАН го предизвикаха с дружни усилия Юхновски, Якимов и Стойнов. После пое Воденичката и си е8а м..а, та да ме прощава Ева, ама разпадът е към края си ..

Боркорците що взимат по големи заплати?Да не са направили нещо досега?

Айнщайн е казал, че ако искаш да видиш пряк резултат от труда си, най добре да цепиш дърва. Нали се сещате кои цепят дърва за пари? На такова ниво са и разсъжденията ви.

Искаш да взимаш пари без резултат ли? Повечето от БАН даже и дърва не могат да цепят.

Вероятно и Айнщайн не е можел да цепи дърва. :) Между другото, Айнщайн е бил отрязван нееднократно от доста по-"учени" хора от теб.

Преди исканията за по-големи заплати, би било удачно БАН да обяснят на каква база ги искат. Пари се плащат срещу реално свършена полезна /нужна някому/ работа нещо, в което БАН не са особено убедителни. При положение, че има достатъчно количество хора, които са съгласни да се водят на работа в БАН /не е задължително да работят/ за тези пари, няма особено голям смисъл да им се вдигат заплатите, при сегашното статукво. Няколко от стъпките, които би могло да се преприемат преди повишаване на заплатите: 1. Външен /от небългарска компания/ одит какво точно и как го прави БАН. 2. Преразглеждане дейностите и съответно - броя институти на БАН съобразно постижимите приоритетите на държавата и нейните реалистични финансови възможности. България е малка страна и не може да си позволи да развива същите научни направления като в Германия и САЩ. 3. Моментално изгонване на всички в пенсионна възраст и недопускането им отново на държавна хранилкка под някакви други завоалирани форми. 4. Въвеждане на задължително електронно отчитане на работното време, за да се следи кой, кога и колко ходи на работа, в комбинация със спиране на достъпа от служебни компютри до фейсбук, инстаграм и всякакви други сайтове за свободното време. /лично познавам БАН-аджии, затова пиша горното/

Откога икономиката стана наука, че и доктори си има? Ако хората слушаха само икономисти, още щяхме да сме в първобитнообщинния строй.

Глупако, да си чувал за "Нобелова награда за икономика"?!

на естествените науки и Института по математика са на съвсем прилично международно ниво, а пък при критерий научни постижения/вложени средства са направо световни рекордьори.

Един класически подход - казваш една истина - това за естествените науки, и добавяш към тях и математиката, където е пълен леш.

слушал съм...ама деги Българските...баникономисти ??? Слушам те бански празноглавецо !!!

Ха ха. Много смело изказване. Че има нужда от сериозна реформа в БАН е истина, но не бързай да гоинш хората в пенсиона възраст от БАН, че съвсем няма кой да ти свърши нищо. Освен това, за нуакуката и откритията в нея, винаги се наливат едни огромни пари, без никой да очаква, че изобщо ще се върнат. Такъв е процеса с науката и откритията. Те за това търговците на купуват незавършени неща. Щото не знаят още колко време ще се налива във въпросната дука, докато стане завъшрено, както и колко ще са тези наляти пари.

че те тия пенсионната са баш проблемът, под тех трева не никне и като си доядат и дос*рат, и ще дърпаме шалтера!

Работя в чужбина, в организация, подобна на БАН, но с много по-висок международен авторитет. Тук правилата за работа са точно такива, каквито съм ги описал по-горе.

имахме истински икономисти а не бански икономисти , нямаше да ги има...РАН и ЪТ.........та да ни е..т майката от всякъде !!! Икономисти...чантаджий ...ха ха ха

E, ти какво искаш от възпитаници на бившия "ВИИ Карл Маркс"? :P

"Академията плаща и за членски внос в международни организации, в които България участва - международни метеорологични системи и представителство в представителство в международни научни организации за достъп до международни системи с научна информация." Тоя доцент-метеоролог, който стана ТВ-звезда постянно гадае на чужди метеокарти. Каква е ползата от НИМХ?! И нахално заплашват да ни оставят без метеопрогноза - която е копирана от чужди, истински метеоролози. Почти цялата дейност на БАНаджиите е такава - безполезни публикации, кухи титли, пари на вятъра...

Лишпери и мързеливци дето един пирон не са забили за тая държава.

Сички де копаха Царичината дупка да са махат веднага

тези запразниваха вече нова година на открито...нали протестирахте вече или ви хвана коледното настроение? с напускането ви какво стана?

Вежди Рашидов го каза:...Ако ставахте за нещо отдавна да сте минали през Терминал 2...Това е положението господа.Иначе казано влезте в пазарната икономика ,25 години преход са ви достатъчни

По тази логика нито Веждито, нито ти ставате за нещо :)

За каква наука става дума щом като и Александър Йорданов е на хранилка в БАН? Да отидат да работят за фирми в реалния сектор и да разберат за какво става дума!

Какъв БАН,от тях не измъквам и половин апартамент,а вече заработвам в долари

link/mnenia/275881-politicite-nauka-ne-adat ел.в-к Факти, Kapital ..

Години наред в някои институти на БАН живеят подслушвачи на доста добра заплата. Тяхната основна работа е да ходят от лаб. в кабинет и да носят на директора кой какво е казал. Те "работят" и в кафенетата или в ресторантчетата, където обикновените хора на науката обядват. Има купища техници, които идват само за заплата, но "обслужват" шефовете по домовете. Ето това трябва да се спре вднъж завинаги , за да не изтичат пари за заплати.

https://link/mnenia/275881-politicite-nauka-ne-adat

В БАН първо си докторант - демек доктор на ант-а (мравката от англ.ез.). Лекуваш си мравката докато стане 30 число и хоп заплата. После си доцент - тоест харчиш всичко до цент. Еволюираш подмазвайки се до професор - идва от ПРОФЕСионален ОРтак (ставаш сол та*ак на академика - АКА ДЕто МИга Катеричката... това е прогреса.....

мдааа, величествен подземен тунел присича цяла българия! това твърди доц. ангел калинов. аз съм бил в този тунел! кълне се доцента. правен е от траките, 7 метра широк, с кон можеш да вървиш! от асенова крепост,под балкана и под дунава та чак в румънско! под белин таш пък имало много тунелитам са големите съкровища на траките! влизаш в 61 тунел, и право в ..... а един друг учен, проф лъчезар филипов твърди: още преди 20 години е открит живот та венера! гущери, скорпиони и цветя! там, на венера, няма слънчева светлина, защото е покрита с плътна обвивка, разкри проф. филипов! унгарецът показа снимка на извънземни в една църква, твърди професорът, които приличат на нашите ангели, потвърди филипов! което пък ме навежда на мисълта, че професора многократно е виждал ангели! норвежците говорили за портал в хезделен. това е зона с много метал и мед! тъй че, дайте да дадем колкото пари им трябват на нашите учени от бам, щото те са бъдещето на държавата, света, вселената , на миналото, настоящето и бъдещето едновременно!

трябва да знаеш че проф.Филипов получава есемеси директно в главата...от Венера де ... мдаа , окумуш Адам дааа!!!

В БАН работят 8000 души. Ако се вярва на статистиката, че 25% от българите са с психични отклонения, в БАН трябва да има поне 2К шашави. Това, че само 1 на 8000 вижда гущери даже е малко.

Ако самите ние не сме наясно за какво да използваме учените си, то и учени съвсем не ни трябват. Аз лично на коляно веднага мога да напиша поне 10 направления по които да работят и то все приложни. Но не съм им началник. Впрочем днес само който не е поискал да вземе висше образование, че и докторска титла не го е направил. Което говори за сериозна девалвация на образованието и може би е удачно да се закрие освен БАН и висшето образование. То просто не ни е нужно

Те сежук могат ли да правят, ами пъстърма !? Какво искат тогава...

о, ти бан-ски селяндур да хванеш на работа...просто забрави.

БАН трябва да се реформира изключително сериозно, за да има основания за допълнително финансиране. Вижте, да се прави наука е много приятно - не те болят мускулите, не можеш да си счупиш нещо, не се прегърбваш, не затъпяваш от еднообразие, поддържаш мозъка си, не носиш пряка отговорност и т. н. Почти всеки би тръгнал да го прави, ако имаше как. Така че, учените по презумпция не трябва да са много добре платени, за да може не толкова привлекателни професии да придобиват атрактивност чрез по-доброто им заплащане. На учените трябва да се осигури един минимален, скромен доход и оттам нататък - ако са добри и отдадени, ще генерират допълнителни приходи. Има проекти от всякакъв вид, има интерес от различни предприятия, може да изнасят специализирани курсове, да правят експертизи и т. н. - много варианти има. Според мен сега взимат горе-долу колкото трябва, ако си направят реформите - нека имат малко повече. Останалото - зависи от тях...

и станете учители,заплатите са къде-къде по-добри... Пък и няма учители? Не ходете да мръзнете,ще настинете и пари за лекарства нямате.

За цялото си съществуване БАН са изхарчили милиарди левове на държавата. Приходът от тяхната дейност е 0. КРЪГЛА НУЛА. За какво ни е БАН в този си вид?

Как за какво - да разработва козметика (!!), която всяка гаражна фирма може да направи. И това, представи си - го имат за иновация. Със съставки от свободния пазар, които използват всички.

Достояние ли е на българското общество какво изобщо правят "учените" в Българската Академия на Науките? С колко стотици милиони, или милиарди са допринесли за повишаване на БВП? В БАН някога имаше Институт, в който "учените" успяха да направят и да произведат няколко серии от детските играчки Робко. А също така и производствени модули, нещо наподобяващо на гъвкави клетки, но пак играчки. Е, това ли е част от приноса на БАН за нашата наука? Моите уважения към работещите хора в Металознанието, в Металолеенето под налягане и др. подобни, наистина полезни звена и където успехите са значителни. Но това са единици, които могат да се изброят на пръстите на едната ръка. А в БАН има десетки "институти", пълни с хайлази. Какво да кажем за префинената в говора си служителка, която през седмица две дава по БНРадио така наречените "агропрогнози". за вретенето на културите, кога да се сее, как ще презимуват културите и пр. и пр.??? Дали е стъпвала тази мадама по чернозема, по лозовите масиви? Съмнявам се. Все още управляващите се чудят какво да правят с БАН. Те затварят кранчето, но само наполовина. Когато една институция се самопроизвежда и нищо не прави, кранчето се затваря до края.

"... Достояние ли е на българското общество какво изобщо правят "учените" в Българската Академия на Науките? ..." Всяка година БАН представя отчет за дейността си пред Парламента. Досега винаги е бил приеман. По-голяма отчетност от тази няма.

пише в тоя отчет? еди кой си многоцитатник преоброил след многомесечен труд 300 цитата! Ами браво, големи да ви пораснат, на количка да ги возите.

Не само в БАН планират , не само !Бойко да си стяга жандармерията , ще го отнесат като шума във водата!

Нормално е и крайно време е да се вдигнат хората на протест. Не може да получават доход по-малък от на една чистачка. Бъдете реалисти и погледнете/ако можете/, че на базата на тези хора се гради голяма част от всичко случващо се в страната. Смешно е редовен докторант да получава 450-500 лв. при положение, че работи редом с хонорованите преподаватели и пише между другото изследвания. ДАНО успеят да си издействат нормални възнаграждения, актуални и реални!

Че 500 лева малко ли ти се виждат? Ти на кого плащаш 500 лева - и на колко? Данъкоплатците да не са печатници??

Европеецо, не знам колко си горд, но така като чета какво пишеш...На ясно ли си какво извършва един редовен докторант например?? Данъкоплатците не сме печатница, НО е нормално да се инвестира в наука ако искаш да имаш качествен продукт, където и да било. 500 лв не е малко, но труда който извършва един научен работник е психически тежък, АКО се извършва съвестно. Друг е въпроса кой как го извършва, но и в това отношение проблем е контрола.

Трудът на чистачката поне се вижда. Знае се какво точно се очаква от нея и ако не го свърши ще я уволнят.

Това, че Вие не виждате труда на учените си е Ваш проблем. Ограниченото мислене на българина ни доведе до тук и ще ни затрие, като нация и държава...

Айнщайн е казал, че ако искаш да видиш пряк резултат от труда си, най добре да цепиш дърва. Нали се сещате кои цепят дърва за пари? На такова ниво са и разсъжденията ви.

Много лесно ще стане ясно кой да остане в БАН и кой - не. Който за две години няма никаква научна статия в имапктно цитируема, видимо за световната научна общност изследване- да напуска БАН. Ама тогава мафията трябва да се откаже от титли, пенсиийки и власт- а не е лесно.

За установяване на липса каква е? Примерно, някой си БАН-ски галеник изпратил за печат статия през декември 2015. Така отчел за 2015 г. изпратена за печат статия. После 2016 - нищо, ама с притеснен вид обяснявал как всеки момент ще излезе. После, излязла през 2017 г., но пък за тази няма нищо друго, нито изпратено дори. Вероятно през 2018 г. ще изпрати и така цикълът се завърта - 1 статия на 3 години. Това дали е добре като публикационна активност?

Не е разбира се. но 2 години е добре като начало. Поне ще е сигурно, че тези дето станаха професори и доценти без публикационнна активност в реферирана литература ще напуснат.

Много наивно! Никак не е трудно да си докараш участие публикации с импакт фактор, има си начини. Освен това - една такава за две години в БАН - това е смешно ниско изискване. Там всяка година един учен трябва да прави поне по три такива - той друга работа няма!

Не е трудно да си докараш, ако злоупотребяваш с власт. Второ, понеже те виждам, че си в час, хайде сега не отричай фактите: колко от новите професори и доценти имат повече от една импактна публикация, та ти им вмени три годишн. Три годишно е нормално и според мен, но ако нямаше в БАН толкова корупция и ако системата работеше.

Зависи КОИ палнират протеста. Ако са честните учени, които познавам - подкрепям. Ако са тарикатите, дето ходят в БАН, защото не им се ходи в частна фирма- да ги махат. В БАН има и хора, които работят, но има и тарикати- службите от ДС, връзкарите, самозабравилите се с титли и звания, но без научни приноси. Е, тях не подкрепям- ама твърдо!

Хм... А има и такива, които съвсем честно се смятат за учени. Тях подкрепяш ли?

Тоя Бойко Георгиев пак са го отупали от нафталина! Беха го изкарали да води протестите през 2010 г., чиито резултатът беше окопаването на банската номенклатура завинаги и за сметка на всички останали, особено на младите и на бъдещето. А между 2010 и 2017 г. си позволяваха да не го обичат много-много .. аз му се чудя що пак им се е хванал на хорото!

Него некой обича ли го? Изкарали са пред кръстосания огън двама лузъри ..

СИТ ТЪРБУХ ЗА НАУКА ГЛУХ!!!!!!!!!! Е-е-е-е-е-х булгаристан!

Айде стига с лозунгите, да не замяза бан на ТеКеЗеСе.

А какво общо с науката имат БАН и некадърниците вътре?

Аз ако съм на бай Боеко, ще извадя от БАН НИМХ и геофизиката и ще им гледам сеира на останалите, да видим тогава с какво ще изнудва Чичовото!

Програма, изпълнима в рамките на 1 месец и водеща до пълно облекчение на БАН-ските мъки завинаги: 1) И-тутът по металознание отива към М-во на отбраната и там го ревизират хора с допуск, че в БАН нема кой да го, бюджетът му остава в БАН, ето ти едни 12 млн. лв. (да не забрави да върне двата варненски и-та, които погълна при т.нар. "реформа"); 2) Прекъсва се връзката И-ти - САЧК, като за академиците и членовете се въвежда скромен членски внос, а сегашните тлъсти пачки остават в бюджета на БАН; 3) Пенсиониране на всички, които биха били отдавна пенсионери в университетите - именно така институти на БАН са в челната класация, защото директорите държат на своя глава и на обща храна престарели учени дори над 70-те и броят техните статии и цитати в класацията на МОН, от друга страна университетите честно пенсионират на деня и там компромиси няма - навършваш 65 - в пенсия! След изпълнението на тези 3 точки, оцелелите да заповядат и да поискат от обществото подкрепа за благородните си каузи, а не сега да се извиняват всеки път с метеото и земетръсите .. които не са най-силните и-ти на БАН и респективно при подялбата не взимат най-много. А, и разбира се, да си подготвят някакви обясними за обществото каузи, а не каузата на няколко многоцитатника, които са такива само в БАН, но сравнение с наши учени в чужбина са си едни слабаци!

срещу парите си. Няма да плащаме за неизвестно какво, неинтересуващо никого и преди Нова година, и след Нова година.

Е, как да те интересува нещо, което не разбираш?

то па много сложно да разбереш, че некой си проброил за 50-тина години към 5000 цитата .. големата работа!

ПОДКРЕПЯМ

За последните 20 години баняджиите са получили над ЕДИН МИЛИАРД И ДВЕСТА МИЛИОНА ЛЕВА от данъкоплатците. Надменни, нахални, мързеливи, със самочувствие на изключителни, обаче - искат пари.

На фона на бележити учени от български произход, НО практикуващи в Западни държави, САЩ и т.н. много смешни, жалки и неадекватни ми се струват тия хленчове и превръщащи се напоследък в заплахи към правителство и управляващо мнозинство от страна на служители на БАН. Да кажат какво са научили и какви значими (пък даже и не значими) научни постижения имат учените от БАН в последните 50 години. Ще си позволя да изредя САМО няколко от наистина прочути българи откриватели, учени и хора със СВЕТОВЕН принос в различни области: - д-р инж. Иван Ночев - изобретил реактивните двигатели за кацане на Луната - д-р Стамен Григоров - откривател на млечно-киселата бактерия - Петър Петров - създател на прототипа на електронния ръчен часовник - Асен Йорданов - създал първия в историята пътнически самолет - проф. д-р Иван Митев - откривател на шестия сърдечен тон - Румен Антонов - патентовал успешно проект за автоматична скоростна кутия. Не съм чул за някой учен от БАН да се е наредил редом до тези СУПЕР достойни българи!!!!

От БАН планират протести след Нова година Може ли някой от маститите професори и академици от БАН да каже какъв е икономическият ефект от дейността на тази организация в последните 25 г. Ако кажем , че е нула ще сме оптимисти.По-скоро е минус.

Е как? Кафенетата и кръчмите наоколо БАН процъфтяват.

Не. Не процъфтяват. Изпозатвориха, ]ото вече няма кой да ходи в тях.

Това БАН, Българска Академия на Некадърните ли означава? Не съм чул за нещо направено от тях.

Така е ... вземи който и да е академик - едни обувки няма да може да ти закърпи!