Старите сгради на София - изчезващият дух на един град

Старите сгради на един град. Те носят духа на отминали времена и епохи, част са от историческата памет на всеки народ.

Обратно в новината

Коментари - Старите сгради на София - изчезващият дух на един град | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Отговор на автора е в тъпия девиз на герба на София "Расте, но не старее"., Царе сме на малоумни словосъчетания, както например " съединението прави силата"

е много мъдър. Както е мъдър девизът и на Цар Крум и много други мъдри български царе. ТЪП СИ ТИ, че не ти стигат силите нито да го проумееш нито да го следваш. И затова девизът ти е "виновен".

Според мен много по-страшен проблем не само за София, но и за цялата страна е липсата на общ архитектурен план за населеното място. Всеки си строи каквото и както му харесва и резултатът е пълен и натрапчив кич! Редуват се модерни, лъскави сгради, лепнати до стари, разрушени, без никаква хармония в стила и архитектурата, пейзажът е неспокоен, отблъскващ. Трудно достъпните, съхранили се села в Родопите или Стара планина имат по-хубаво общо излъчване от градовете в България. В моя квартал в София преди години имаше само къщи, а сега лакомите строителни фирми нацвъкаха навсякъде кооперации и дори огромни бизнес-сгради на по 10 и повече етажа, които по никакъв начин не се вписват в архитектурата на един жилищен квартал. Дърветата по улиците навсякъде загиват и никой дори не забелязва, защото цялата картина е "болна"!

кой и да е Западно Германски Град и се разходете из него, та да видите за що иде реч.

Е какво ме крадете, ас откога го приказвам това, че по света хората си пазът културата, историята и архитектурата,и че се плащът масивни пари за поддръжка и реновиране. Но от крадливите куманяги в балХар не моеш да се вредиш ни за култура, ни за спорт, ни за кото и да било, здраве хич да ме споменавам, а образованието направо да го подминем. Да са ви честити крадливите куманяги, и да се сърдите точно на тия, които лапът. Излапаха една цела държава и населението й, барабар с опинците. ПС: лични спомени, как живех под наем в стара холандсска сграда на над 400 години, направена на ръка от дърво, уникално усещане, вървиш по стъплбите и сградата се люлее, сичко е въздушно, аромат на векове. Шкафовете и гардеробите непипнати, това са 400 години, сичките закопчалки си стояха, дървото полирано от употреба, но грижовно поправено и поддържано. И това беше просто една обикновена стара зграда, а историческите, там се пипа с кадифени ръкавици..... Кога ке видиш крадливия куманяга да пази тека, дай на куманягите да крадът и съсипвът.

София, за мен е Софията на Апостол Карамитев. Прекрасен ГРАД. И сега, даже, като си вървя по Черни Връх, си мисля за него. А времето беше Социалистическо. -------------- Те, Хубавите Работи се случват, не само при "Капитализъма."

Апостол Карамитев е бургазлия и няма нищо общо със София. София е на родените в нея, като мен роден насред Центъра, и кръстен в Свети Седмочисленици, и играл футбол на жълтите павета с парцалена топка.

Да не прекаляваме с парцалената топка на жълтите павета.

... и какво от това? Да си направил нещо за твоя роден град? Това, че си роден в него не е заслуга.

Да се съборят всички стари коптори и да се издигнат модерни здания от метал и стъкло!

Отивам в Чужбинско. Някакъв Абсолютно Стандартен Град. Но така Лъснат. Даже не гледаш сградите. Защото е страшно Приветливо...

още по-важно е да наблюдаваш/усещаш човешкото излъчване, поведението на улицата и културата на минувачите...

Ако София, поне Старата София, а не тази населена с ... се оправи като Сгради ще бъде великолепно. Старата, Истинската София се нуждае от оправяне на Фасади и Улици. Какво е вътре, това си е работа на тези, дето живеят там. И ДЕБЕЛО да подчертая. Общината не може Сама да се грижи за твоята Улющена фасада, за която искаш при продан Стотици хиляди левове. Общината може да ти помогне само. Това не е Секс на мъжа, дето иска някой друг да го направи.

Пришълците в София парадират с вкус към модерността- обаче, рядко има някоя красива нова сграда. Най-ценната архитектура в София си остава тази от преди 9-ти, заедно с обществените "дворци" на сталинизма. Еклектиката и небостъргачите са великолепни на терена на Ню Йорк или Сиатъл и пр.- у нас и принципно в Европа /без Лондон/ подобни напъни са вън от целия архитектурен и културален контекст.

Бях в Букурещ, центърът му е една приказка, стотици реновирани старинни сгради, някои музеи, други дори празни, но подържани. Една изкъртена тротоарна плочка не видях...

Не знам в кой Букурещ си бил. Букурущ е "двоен" за Туристи и за Не Туристи. Ако си бил от Туристите - да, правилно си го написал. Ама да ти кажа . истинският Букурещ си е направо малък Париж. И там ексурзианти рядко стъпват. ------------ Старата София, Автентичната е Много Красива , много. А Двата Моста са Уникат.

Ти за древния хълм с еврейски бакалници ли говориш? Препоръчаха ми го, но не отидох. Бях отседнал няклоко дни баш в ситито, но имах възможност да поогледам и крайни квартали, строени по чаушесково време - и те изглеждат в пъти по-добре от софийските "младости", "дружби" и т.н. Това, което прозрях е, че действително Букурещ си е бил "балканският Париж" поне отпреди 2 века, насам (кръстопътен търговски център насред няколко империи). Но, днес впечатляваща е подръжката на центъра, и ако в СФ има-няма 50на интересни сгради, в Букурещ те са вероятно хиляда и отгоре...

Да, СФ има чар; но тъкмо в старата СФ, да речем от Лъвов до Орлов мост, няма нито една внушителна, или добре реставрирана сграда - всичко е в разруха... Няколко по монументални сгради виждам само около ларгото, БНБ, Леге, Раковска, Царя... с няколкото посолства, разбира се.

София ли ... тя е застроявана, като е станала Столица. Но това не пречи да има Стилен Център. И там се разхождам с Удоволствие. Защото и там има Много Прекрасна архитектура. Даже и в малките улички - встрани от Мария Луиза, Витошка и Евлоги - това е само пример. А колко може да бъде ПРЕКРАСНО, само да си истински Софиянец ... ама не е така...

Забравих и целия район на "Петте Кьошета" ... Най си го обичам заедно със Славейков и безистените - Малък Париж.

и още-Шишман и целия квартал около нея- Сохото на София! :)

Като си помисля какво кално село е била София след Освобождението и как за 20-30 години български и чуждестранни архитекти начело с кметовете са я превърнали в чист, уютен и безкрайно приятен за живеене град. Сега не само че такива хора няма - вж новото строителство - но и съсипват всичко, което в други страни биха пазили и поддържали.

Началото на статията казва доста добре на какво се дължи това. За съжаление, статията направо заповядва, че нищо не може да се направи. Иска да внуши това. И може да е права, защото София днес е олицетворение -огледало на лъжите спрямо българската история. Пример. Цар Фердинанд е постоянно оплюван директно и недиректно. А дир боклуците го засипват с кой от кой по ... лъжи боклуци. А истината никак не е трудно да се каже. Тя съществува на всяка крачка, във всеки документ и всяка улица по това време. Неговият принос за превръщането на София в модерен европейски град е впечатляващ и незаменим за това време. И още десетки примери в тази и други области. Като държавник по време на войните има и положителни и слаби страни. Подло и неморално към българската история би било да му се лепват вините на български политици. Изобщо и историята ни и сградите ни се нуждаят от спешно, санитарно и ПОСТОЯННО почистване. Като го няма в политиката и историята, сградите го олицетворяват такова каквото е.

Не само красиви стари сгради се оставят на произвола на съдбата, но и се се прекалено нагъсто, без достатъчно зелена площ и "въздух" около сградите. На площ за една сграда се строят три!!! Толкова ли няма възможност да се приеме един общински регламент и да се опише задължението на строителите да спазват определено отстояние, да запазват дървета и друга зеленина, а специални мобилни екипи да следят за спазването , особено в райони на активно строителство и да спират подобни безумия, а също да налагат солени глоби в порядък на десетки и стотици хиляди лева? Все пак, не можем да живеем само в метрото...

Обичаме културата и бахура!

Вървиш по една от най-представителните улици - тротоара ти напомня "война" - няма читава плочка, като траншея. Стилни сгради с олющена, почни липсваща мазилка, само останал надписа 1885-та или 1921-ва ... и така вървиш или се мъчиш да вървиш, за да не ти се отлепят токчетата на "скъпите" - боклук обувки.

Наскоро имах възможност да видя как се ашладисват нови технологии - баня, кенеф, ламинат алуминиева дограма - в подобна кочина от едно време. Личното ми мнение е че това е пълна порнография. Всичко трябва да се изрине и да се строй наново със съвременни технологии и модерно материали и норми за земетръс. Евентуално ако толкова много държат на стария дух архитекта да запази фасадата. Всякви идей за запазване на стар дух па къщата вони на мухъл и пикоч са безмислени. Целта на една къща е да служи на собствениците и, не да доставя кеф на заблуден японски турист

Много често се разхождам в моя роден град. И се мъча да гледам с "очите" на човек, неживеещ в този град. И постоянно виждам с изненада за мен една Нова "Красота", но за жалост Западаща, почти Увяхнала ... КРАСОТА". ДУХЪТ на един Град се държи основно на Хората, Управляващи този град. В края на по-миналия век и началото на Предходния, Русе се е управлявал от Страхотни мъже, като Блъсков примерно. Но те отдавна са в отвъдното, и няма май шанс, да се родят такива, като тях.

В София няма свестни тротоари, вие искате ремонтирани сгради, муахаха!

а бе ,има ли вазмозност безумната помия,която се излива от разни идиоти да бъде спряна!!!!!

Селянинът може да напусне селото, но селото не може да напусне селянина; в София живеят няколко поколения селяндури, чиито потомци също не знаят как се живее в голям град...а идват и непрекъснато нови орди селяци...

В София всичко е цървули.Не ги слушайте като почнат да кудкудякат аз съм кореняк трето поколение софиянец и да се превъзнасят няма такова нещо всичко е домъкнато от село по поръчение на др. Тодор Живков.

Бля бля стари сгради ала бала да не сме музей събарят се и се строи. В София няма ни една сграда която да си струва да се съхрани с изключение натези около БНБ които са си добре. Сравнението с Париж и Берлин са меко казано нелепи рам е имало крале аристокрация и те са създавали архитектурни шедьоври а не мизерията в София. Който предлага тия идеи д предложи и начин да се компенсират частните собственици без да се накърняват конституционното им право

За София отдавна не мога да кажа че, е моят град! Кмета ни от поредица чандати не е роден в София, администрацията му също! Софиянци ли!!! Нема такова животно, има столичани в повече! Софийското жителство не е измислица на комунистите а, още преди 9.09.44г.. идеята е била в София да живее елита от всички сфери на икономиката и културата на България! Сега на власт е Глупоста!

В София всичко се прави на парче, плячкосва се и се търси бърза печалба. Българските бизнесмени могат да открият кафенета, кръчми, магазини за алкохол, цигари и кафе, или да докарат сергии, в които да продават дъвки и бонбонки, капути, маратонки. За повече акъл нямат. И най-важното - чалгата да звучи навсякъде.

разходи из градовете на Западна Германия и да усети уюта, красотата на миналото.

Германия подпали света преди около 70 гидини.

Да, затова немските градове бяха разрушени и...възстановени...а София прилича на кално село

Втората световна война не е започнала около 1950 година, бе!

Като някой който десетки години е живял в София, искам да кажа, че социалистическото строителство беше грозно, направо ужасно и не носеше никакъв дух освен на сивота. Добре че из нея започнаха да се появяват и сградите на още по-стара София, много от които са реставрирани и т.н. Това, че някои вече ги няма е съвсем нормално, но е факт, че преди '89-та съвсем бяха "изчезнали".

Значи направено е опит да се сравни София с Париж. Дали само на мене ми става смешно? Донякъде има нещо общо между двата града, иначе ясно е че се снавняват кон с кокошка. Общото е че и Париж преди сто-двеста години е приличал на съвременна София, предполагам. Там се е струпало маса население от провинцията, за да се спаси от мизерията. Общинарите яко са раздавали разрешителни за строеж, а предполагам че и сега раздават. Та така Парнж се е превърнал в една модерна клоака. Няколко добре изглеждащи улици и преобладаващо натрупване на сгради. До там че вече няма къде да се диша. Централен Париж е с размерите на София, но има поне 3 пъти повече население. А това за негативити не опазването на старите къщи общо взето добре е описано.

На никой не му пука. Какъв е проблемът тогава? Българското говедо иска Манастирски ливади мезонет.

Така е у нас... "О, времена,о, нрави!" .

Браво на автора-една много истинска статия. Като роден в София от родители софиянци,смело мога да кажа-Столицата никога не е имала духът и обликът на Пловдив,Русе или Варна. А наистина малкото й наследство от едни по-нормални времена,е съсипано.Било то от американско-британските бомбардировки,унищожили 1/3 от града.Или от безумното,ро сталински тип,окепазяване на Центъра. Колкото до съвремието.....пълна щета.Алчност,безхаберие,простащина.Свръхзастрояване,което отдавна можеше да бъде законово пресечено,при добро желание.Каквото няма.Даже имаше идея,Бизнес център да се издигне....на полянката около емблематичната Руска черква!Както всички знаем,защита над старото,видимото,културното и историческо наследство,от Държава или Община-само на 30-ти февруари. Един безличен градец,набеден на времето за Столица,в годините почти напълно изгуби и малкото чар,който имаше.Плеяда некадърници окупираха Властта в София.Какво добро да очаква такъв град!?

Dejba washta mama , deiba sofienci! Cqla bylgariq ruhna, bylgarite se propilqha po sweta zemqta si gubim paplach wsqkakwa se nawle4e tuka! Wie nehaete! Gubim si dyrjawata. Pederasi dolni, za izbivane ste!

МНОГО ДОБРЕ СИ СЕ КРЪСТИЛ-ИДИОТ! ДИРОВЕТЕ,ВЕДНАГА СИ ВЛЕЗТЕ В ПОСЛОВИЧНАТА РОЛЯ НА ЦЕНЗОРИ И ПРЕМАХНЕТЕ КОМЕНТАРА НА ИДИОТА!

Предлагам да изтрият този коментар или да го скрият.

софия отдавна е обезличена от комуноидите. преди диктатурата, софия е била един европейски, чист и спокоен град с интересно съчетание на различни архитектурни елементи. тогава болшинството сгради са били еднофамилни къщи на по 2-3 етажа, като на партера обикновено е бил фамилният бизнес - бакалия, ресторант, обущарница, работилница и др. комунистите съсипват тези интересни сгради със закона за едрата градска собственост. прогонват собствениците и нанасят предимно хора-селяни, които нито ги е било грижа, нито са инали възможност да поддържат сградите. отделно построяват грозните панелни гета, които съвсем загрозяват и обезличават европейския облик на столицата

От кога съборетините из София са някаква ценност? Че и да ги пазим. Имат си собственици да се оправят.

Масово хората цял живот изплащат една панелка!И що да плащат ремонти на чужди сгради, които си имат собственици!!!

НАТО , ЕС И ТЕХНИТЕ СЛУГИ МУТРИТЕ И БЕЙОВЕТЕ ИЗБИХА 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ... ОБАЧЕ НИКОЙ НЯМА ТОПКИ ДА ПИШЕ ЗА ЕВРО- ГЕНОЦИДА :))

Brawo! Topco, pi6i ti, az te podkrepqm, pi6i sega tuka w momenta!

Простотия, безкултурие и безхаберие са най-характерните черти на софийските общинари, а също така бездънна алчност! Особено на сегашните - вчера дотърчали с данчето от юго-западните градчета и села със затихващи функции! Какво ги интересуват тях плановете на австрийски и немски архитекти, работили в София да я направят модерна европейска столица по времето, когато държавата ни преживява най-голямо развитие и растеж - между Първата и Втората световни войни?! Нищо не ги интересуват - те не са и чувАли за тях, нито за техните планове, комплексни решения за целия град и отделните му квартали ... Главната им грижа е да награбят колкото е възможно повече в суматохата, докато са на власт и могат да грабят безнаказано, и да си разчистят от пешеходци скоростните входни магистрали от запад и юг - "Цар Борис Трети", Симеоновско шосе, пътя от Калотина, Околовръстното ... Просто и логично, кво да го мислят толкова, кво да се грижат за удобствата на хората или пък за некви стари къщи ... История?! Археология?! Национални ценности и нам си кво си ... Абе, за кво говорите, бе?!

Намират се и родолюбци - Братя Бобокови ще оправят Шедьовъра - Музикална Гимназия - ще стане Музей, защото си е Българско Бижу, а други предприемачи, гледам са почнали да оправят Къщата на Буров - големият Банкер и Българин. и Църква построиха Родолюбиви и Заможни Българи - дето комунистите я бяха съборили. Ама малко са такива, много малко.

В Русе е Нафрашкано с такива сгради - не само в центъра, навсякъде по малките улици по кварталите. И в Русе е Същата работа. А в Центъра, където са най-големите е Точно, като София. А сме били "Град на Някакъв си Дух". Вятър работа.