Природозащитници протестираха в София в защита на “Пирин“

Жители и кметове на Благоевградска област блокираха пътя Е-79 за да има втори лифт в Банско, в София природозащитници протестираха в защита на НП "Пирин".

Обратно в новината

Коментари - Природозащитници протестираха в София в защита на “Пирин“ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз пак да си кажа. Нека караме поред. Първо - присъда и глоба за Цеко Минев заради незаконно усвоените 600 декара, надхвърлящи концесионния договор на Юлен. Второ - преразглеждане на концесионната такса, защото сегашните 290 хиляди лева на година са смешни. Трето - събаряне на всички сгради в Банско и региона, построени в нарушение на ЗУТ. Четвърто - вкарване в пандиза на всички държавни и общински служители и кметове, позволили нарушаването на ЗУТ. И чак тогава, ако има все още нужда и толкова много желаещи за лифт, да се преценява необходимостта от втора кабинка.

Някои хора не искат да се строи АЕЦ Белене, за да не се облажват руснаци, комунисти, фашисти, анархисти и т.н. Други не искат модернизирането на Банско за да не се облажват фирми-концесионери, хотелиери, местното население, а и клошарите от наличието на повече храна в кофите за боклук. Изводът: трябва да си стоим със скръстени ръце и да вардим някой си някъде да не вземе случайно да построи, да създаде нещо си и с това да се облажи. Проспериращите страни по света са такива, защото постоянно правят нещо. Бедните не правят.

А защо еколозите не протестират против изсичането на горите?

Протестират, но кой да слуша...

Абе на вас нормално ли ви се вижда концесионер да е кипърска офшорка, която е собственост на безработен и беден човек? И тази офшорка да оперира в Национален парк на България?? Знаете ли причините да се правят офшорни фирми? За да се скрие истинския собственик, и за да се пестят данъци! Аз мисля, че който работи в Български природни паркове и ползва концесии трябва да излиза с лицето и името си! Другото е съмнително и неправилно, макар че закона, приет от мутри не го забранява!

Ами според тебе , трябва да закрият и парламента , знаеш ли колко корумпирани има там , и не плащат данъци !?Това е най-простото и глупаво решение , има си закони и ако не се изпълняват си има институции които контролират и вземат маса пари ...друг е въпрос , че точно тия институции са корумпирани ! И пак въпроса опира до корупцията , и сега за новия анти-корупционен орган парламента ще го избира ...и децата знаят че голямата корупция е по високите етажи ... най много да разгонят опозицията !

Чудя се, защо еколозите не протестират в циганските гета?

Там е за такива като теб, които печелят избори с кебапчета.

Нека се въведе регламент. на един декар изсечена гора да се цасаждат поне пет. И то в близос до изсечения регион. След засаждането да има още пет години грижа за младите фиданки. накрая да идва комисия, която да приема засадената гора и да я предоставя на горските за стопанисване. И това правило да важи за всички територии. И всичко ще си отиде на мястото. Ама изглежда никой не иска да дава пари за създаване на нова гора. Не е проблема сеченето. Проблема в липсата на залесяване.

Тия зеленичките знаят ли че вече 25 години се изсичат горите ни , и партии припечелват и облажват местни партийни величия !Знаят ли че сме на първо място по залесяване в Европа , което иде да рече че и десет дръвчета да сме посадили ще водим класацията защото другите в Европа не секат! Когато ги видя да протестират или да вземат участие в засаждането на дръвчета в Разградско Шуменско Силистра или където и да е , но не и по площадите в София ще им повярвам !

Спасете България от екотерористи!

природозащитник на протест = продажен лузер

А сега си представете, че на Витоша решат да изграждат модерни писти, лифтове, хотели, с идеята там да стане модерен зимен курорт на световно ниво. Но конкуренцията от Банско, Пампорово и Боровец се тръшка, прави блокади по пътищата, плаща на измислени еколози да вдигат врява как Витоша била една-единствена в света, неповторима, те я искат чиста и девствена и със забрана жив човек да припарва там. Че сивото глухарче и зеленият слузест червей били застрашени от наплива на туристи. Е, как би изглеждало това за уважаемите столичани? Няма ли да се чувстват лекичко прецакани? И че от други краища на страната се опитват да решават вместо тях за близката им планина? Откъде-накъде!

Като сега . Преди 10-тина години проституираха , че имало съоръжения , но нямало хотели ... сега много хотели но трябвали съоръжения - а при разрешен терен от 65 декара се застрояват 120 не е проблем ( поне за някой ) .

''Природозащитници'', които не са посадили дори 1 дърво!

никакъв лифт. планината е обща,национално богаство. няма да я дадем. и пистите дето има трябва да се махат. природата над всичко

Това не е ли ясно? Изнудват хората докато не им писне да им връзват ръцете и се бръкнат. Ето това е корупцията и орг. престъпност, къде я търсите? ББ, ЦЦ и Цацата се правят, че нито виждат, нито чуват, нита разбират. К'ва е тая шибана и кьорава държава, бе?

да затворят бул. Бюксел или Цариградско шосе за 2 часа заради някой проект на Столична община? Както платени софийски НПО-та им мътят водата на тях толкова години. Има достатъчно противоречеви проекти. Напр. новият мост към терминал 2 на аерогара София пречи на размножаването на полските мишки в района и на керкенезите които ловуват там и гнездят в близкте сгради - направо фатално е за тези животинки! Да не говорим за пеперудите, бръмбарите, тръните, шипките и други полски растения, които може би се срещат единствено там и растат само при рева на самолетите. А банскалий си траят... ББ, ЦЦ и други гробарчета направо ще се насерат. Банскалии - на протест!

Ето затова Българите са 80% ....... и НИКОГА няма да се оправим , защото всеки си дърпа чергата към него !!!! Едните с право искат да се запази хубавата ни природа ,но веднага ще се намерят един куп грачещи простаци , дето искат да съсипят и планините така както съсипаха черноморието !!!! Хайде да изсечем всичко и да направим лифтове и писти , и хотели и да докараме всички прости западняци и по планините , да ви ритат и там по главите като на Слънчака - Нали това ви е зора ?! Никой ли не разбра , че не сме като белите хора - Докопаме ли се до нещо му е...ме ма...та !!!! Съсипахме си морето - хайде сега да си съсипем и планините !!!!!

много си образована ма. не може да ти затвори човек устата. при мама и тате ли живееш? що не земеш да изкараш нянои лев сама? или ще кажеш, ас искам, ама никои не ме взема на работа...

Имам наблюдения само в Австрия, защото посещаваме техните курорти и мога да кажа, че само в района на Флахау, родното село на Херминатора, има 653 писти и лифтове. И няма нарушена екология, и всяка къща е приветливо хотелче, и най-вече е изключително спокойно. Но аз имам впечатления само от тази малка част и знам, че е приятно да обикаляш многобройните писти и лифтове, за да се отдадеш всякакви снежни забавления.

Ал

Тези 653 писти да не би да са в алпийския пояс? Има ли отсечено и 1 дърво за да ги направят тези писти?

Със сигурност е имало отсечени дървета, няма как директно да литнеш до алпийския пояс.

kerelov@poshta.net

Естествено че има! Видял(а) ли сте някъде ски писти с дървета по средата?

Трябва най-сетне да се прекрати този зелен еко рекет. Явно е, някой го подклажда и овците блеят за поддръжка. Не е логично точно еколозите да спират един екологичен и щадящ природата обществен транспорт. В алпийските държави - Австрия, Швейцария, Германия, Франция, Италия има десетки лифтове във всеки един техен курорт. Има решение за изсичаните минимални площи - да задължат собствениците на лифтове да залесят 5, 10 пъти по-големи площи за компенсация. Защо никой не блокира планинските пътища, когато се извозва незаконно изсечени дървета - защото е опасно, нали? С мафията шега не бива! Защо никой не протестира срещу хилядите километри просеки в планинитезаради далекопроводите? За добива на дървен материал хората са го измислили - в западна Франция има десетки, а може би и стотици километри борови гори. Те са разделени на участъци с 25 годишен цикъл - всяка година 1/25 част от тези гори се изсича, залесява за да бъде изсечена отново след 25 години. Така всяка година се добива необходимото количество дървесина и се възстановява изсеченото. Винаги има и легален начин да се върши бизнес.

Юлен държат концесия от десетки години, и едно дърво не са засадили. Поне ей така от добра воля. Да се сравнява България с някоя западно-европейска държава е безмислено.

ей тва зелени, еколози, не знам си кви са най-големите боклуци. само протести, за да изнудват за пари, ама им дреме иначе за еко-то. що не хоите да протестирате срещу дънди прешъс дето изкопаха българското злато. шо не протестирате срещу ман*алите дето изсекоха горите? шото нема кой да ви метне и 5 лева там. ама тука сте намерили ниша, да ви поддържат умрелите партийки - зелени, педроси, вегани, се едни и също клошари...

тея "боклуци" всъщност не искат пари от държавата, а напротив - да се спре безумие, което ще струва скъпо на държавният бюджет в средно-срочен план. Срещу незаконната сеч няма какво да се протестира - там не са само "мангали", а всеки който се е уредил с горските или поне им е взел страха. Там просто прокуратурата трябва да се задейства (ако ще и по публикации в медиите).

противопоставят се, именно и на Дънди

Във Франция никой не е протестирал при строенето на лифтове, обособяване на писти и т.н. Нито в Швейцария... нито в Австрия... Протестирайте си, бе! То затова е на този хал туризма в Бг, от пишман-еколози. Ние ще си караме ски извън България.

В България сме първи по екология! Що се отнася до протести срещу ски лифтовете поне, няма кой да ни бие! Това швейцарци, французи, австрийци... са явно балъци дето са разрешили стотици ски лифтове.. практически на всяко по-голямо село. Е виж по протести за незаконна сеч в горите от дърводобивни фирми сме тихички като балеринки.

е чак сега 2 реда в 22,30 , за новината ! Продажни подлоги !

Как шепа шантаджии еколози от едната страна и шепа алчни кандидат хотелиери от друга, вече 20 години спират ски развитието на България. В Австрия, долина като разложката между 2 високи планини, отдавна щяха да са изградили не 2, а 10 лифта със сума ти ски клъстери, с хижи за децата да карат ски.

Как ги разбираш по Австрийски нещата.Специалисти

Само си представям ски-клъстерите как ше паснат на витоша или на пирин. напрао нема да остане планина.

сигурно си прав. но този който толкоз иска втори лифт на Банско съсипа Витоша. Няма други такива идиоти.

Дърводобивните фирми безмилостно изсичат, изнасят и продават българската гора за жълти стотинки по борсите в Гърция, Турция и Македония. В същото време лайнарите "еколози" стопират развитието на туризма което осигурява работни места и поминък.

батка - тея дето секат еколозите ли трябва да ги гонят или горските и прокуратурата? Само питам за един приятел.

БАН кво ше каже по въпроса,м? Или чакат заплатата, за да се изкажат?

спасете пирин ,размажете цеко и компанията му от простаци!!!!

Време е за втори Пирин... един явно не ни стига.

Естествено, че трябва да има втори лифт...но въпроса е защо се лансира един курорт за сметка на други и особено интересно е как може да не се развива Витоша, която е на 5 мин от София??????

Прав си, но това също така отговаря и на въпроса защо софиянци са против развитието на Банско. Не е заради чистата, дивна и непокътната природа. Не е заради това. Люта завист по български. Защо Пирин, а не Витоша.

Но пък ето, добричлии сте солидарни с банскалии. Брао, брао.

вече не ставакис. Глобално затопляне. Капиш?

а докато направят кабинката и новите писти към нея вече тази граница ще мине 2500 метра... ХА! ама тя жабата от банско видяла, че на алпийското муле му правят подкови и тя вдигнала крак. А са тъпи и прости, та чак загубени.. за тези гори дето ги имаме тук в Австрия и Швейцария могат само да си мечтаят. По онез чукари сигурно най-дивото животно е някой селски партиен секретар от задуралието.

Еми не се развива Витоша, щото ако се развие Витоша няма да има кой да ходи в Банско бе. Много е просто. 2 денонощни писти на Витоша са спад с 50% на Банско. Освен това ските в София ще могат да се съчетават с много други забавления, че даже и културен туризъм за чужденците. Показателен факт е че съдържателят на Банско в лицето на една банка държи "удушена" Витоша пак чрез собственост. Как пък не им развалиха концесията на тия т.панари не знам?! Тия се по-силни и от водните бандити от веолия.

Има една интересна поредица на HBO "Животът след хората". Хипотетично какво се случва с градените от човека неща на Земята след сто, хиляда, десет хиляди, милион години ако човечеството изведнъж изчезне. Нищо не остава. Природата превзема всичко обратно и то доста бързо. На мястото и на най бетонните мегаполиси днес като Ню Йорк примерно след даден период ще има дивна природа, реки и езера и никакъв помен че това е било някакъв си град. Така че, спокийно за Банско. Дърветата и храсталаците ще надживеят човечеството при всички положения и ще ги има и тогава, когато от Хомо Сапиенс и следа няма да е останала.

Ал

Хм, а хилядите изчезнали животински и растителни видове, именно поради дейността на човека?

Дърветата са най- евтината енергия, защото можем да ги Възобновяваме .. Газта и нефта трябва да ги внасяме от чужбина и постепенно свършват, Изчерпват се и цената им постоянно се повишава... Дърветата могат да се ползват за ОТОПЛЕНИЕ, за готвене с Печка на дърва, а също и за ПРЕЧИСТВАНЕ на въздуха от газовете от леки коли... В Дърветата е Истината, не в газта. България трябва постоянно да се садят Нови дървета. Като порасне до 20-30 метра едно дърво може да се ползва за Отопление на една къща за един месец... Чрез дърветата, хем дишаме Чист въздух, хем сме на Топло през зимата и цената им се запазва еднаква.. Трябва всички да садят Дървета в България, всяка година, на мястото на отрязани дървета.

дърва бе, кви дървета- живи ли ще ги гориш? Освен това, не можеш да насмогнеш на темповете, с които се гори- едно дърво расте десетки години, а се гори за часове. Двукраките са ненаситни и бързи!

А, антрацита знаеш ли за колко време става, към 300 000 000 милиона години, ха-ха!

На Боровец и Пампорово дърводобивните фирми извършват поголовна сеч. До голо. Направо е ужасно. Оттатък към Широка поляна и Доспат се обезлесяват поголовно огромни територии. Направо е кошмар. Но за това никой не говори. Няма да е далеч времето когато в България гора няма да има. И то не заради пистите и лифтовете.

Горските стопанства не добиват дървесина. И не залесяват. Организират търгове, които се печелят от частни дърводобивни фирми. След сечта фирмите трябва и да залесят. Няма дърводобивна фирма която да е посадила и едно дърво. Гората на България загива и голяма част от нея е безвъзвратно изсечена. Защо еколозите не протестират срещу тези фирмаджии? Не пистите и лифтовете са причината за гибелта на горите на България.

Това е ЛЪЖА. Има ДЪРЖАВЕН ПЛАН ЗА ЗАЛЕСЯВАНЕ, който се приема ВСЯКА ГОДИНА и се предвиждат средства за него. Има и горски разсадници. НЕ ЛЪЖИ, ГЛУПАК!!!

Нито едно Горско стопанство не е посадило и едно дърво. Лесовъдни бригади към горските стопанства отдавна няма. Заминаха си заедно с комунизма.

на Черноморието,термитите подхванаха планините. Всичко унищожете,та да видите после чудо...ненаяли се. Природата си отмъщава винаги.

Те - дърветата ги имат само за мат`риял и за украса. Там е проблема - в гънките на сивата им маса.

Тези първо да се научат какво е вода, сапун, бръснене,къпане, дезодорант. Да се научат на елементарна хигиена и трудови навици. Да започнат да изкарват пари със собствените си ръце и тогава да протестират. А не да излизат да викат срещу интереса на България срешу поредната порция чужда валута, дадена им от някое нпо с една единствена цел - спиране на развитието на туризма в България.

ах, спрели ти туризма?? Ски туризма какъв процент е от общия туризъм бе, тикво??? Има и други видове туризъм!! И за него ли са виновни еколозите!????

Селския, еко, градски туризъм и всякакви подобни, не генерират такива приходи от евро както зимния и морския ни туризъм! Всеки чужденец който не отиде на зимна почивка в банско, поради спрялото развитие и опашки, ще си остави парите в алпийските бюджетни курорти. Това естествено е приход за тях и загуба за нас. Само че ти не си достатъчно голям за да знаеш. Има няколко разработки вкл. финансиране за така наречения проблем втора кабинка . Бъди сигурен , когато дойде момента ще има втори лифт в Банско!

Само искам да кажа, много шум дигате бе събудихте чак мечките от зимен сън. И са ко мецаните се Налютиха и ще си търсят правата в Страсбург.

Абе то няма какво да се коментира. Който ходил в Слънчев Бряг, знае защо.

Льохманите-завистници от столицата да си гледат Витошата и да не надничат в канчената на другите. А и по лесно е да не се прави нещо си, отколкото да се прави. Така е по льохмански.

Това да не ти е баница, пица или бюфет? Планините и природата на България не са на офшорките.

Заради протестите на тези "еколози" бе стопирано санитарното изсичане на заразените с корояд дървета. И така заразата се разпространи на всякъде. Сега заради тези негодници иглолистната гора на България измира унищожавана от корояд. Времето за санитарна сеч бе безвъзвратно загубено именно заради тази сган.

То си има естествени врагове корояда, и Природата в последните няколко милиона години не е разчитала на "санитарна" сеч. Виж, ако при тебе дойдат санитарите - е нещо друго.

Абе трол, стига си замърсявал обществените пространства с опорките си. Повръща ми се от такива като теб.

Това са платени протести и нищо хубаво не целят ! Тикви и Кратуни !

Всички тия лентяй да идат да садят дървета . Да може да има вода Толкова много има заразени гори защо не дават да се махат и на тяхно място да се садят нови . Просеките за лифта и писти едва ли да нанесат щети на природата . Може да се садят дървета около пистите . Да направим протест за изсичане на горите в Швейцария за построяването на стотици километра лифтове и писти .

По официални данни на Агенцията по горите в България съвсем законно се изсича 15 милиона кубика дървесина ГОДИШНО. 2/3 от тая дървесина отива за износ. И не се секат паднали и болни изсъхнали дървета. Те се оставят да изгният. Сече се само здрава и права дървесина защото износът е на тон а сухите дървета са леки. Та да попитам къде са пишман "еколозите" и защо не протестират срещу тази ужасна и безогледна сеч? А защо винаги протестират когато се отсекат няколко дървета за подмяната на някой лифт? Досетете се сами.

И тука ли копира тая простотия бе, кретен?? "Пишман еколозите" нямат НИКАКВИ ПРАВА по закон. Дървесината е ДЪРЖАВНА СОСТВЕНОСТ. Има горски стопанства, които я добиват. Същите стопанства обаче имат план за залесяване. "бизнесмените" имат ли план за залесяване, като искат да секат???