БАН: Държава без наука няма бъдеще, повече няма да търпим!

Общото събрание на БАН излезе с обръщение към обществото под надслов "Повече няма да търпим!" заради приетата бюджетна субсидия за академията за 2018 г.

Обратно в новината

Коментари - БАН: Държава без наука няма бъдеще, повече няма да търпим! | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прочетете разказа на Димитър Димов: "Анатомът Да Коста" Персонажът е близък до темата.

омръзна ми да Ви чета глупостите и на едната и на другата страна! Има и такив аслучаи в БАН, хората искат да работят, а ТЕ не им дават. Не че не ти дават да работиш, ама все ще пуснат някоя клюка, я ти спрат началниците интернетчето, я злословят големите учени- началници с по една начуна публикация и т.н. Т а да знаете, че в БАН има хора, които искат да работят но началникът...не дава.

Не ама или ще спре токът, когато изпращаш проект или статия с някакъв краен срок. Не че западните учени са дребнави, но ТЕЗИ са. Или ще те оставят да си купуваш компютри или консумативи за работата със заплатата ти , ако искаш да работиш и т.н. В същото време началникът ти е човек само с една или без никаква научна статия и трупа точки само от проекти. Подиграва ти се , че имаш статии, но нямаш пари. Пък той има пари, ама статиите му някой друг ще му ги напише по проекта, де и т.н. Айде моля ви се. Има и свестни хора там, ама вече останаха малко или измраха или полудяха! Само тези с проблемите със съвестта си нямат проблеми нито с пари, нито с титли. Е, това е днес БАН. Има изключения разбира се, но са в рамките на два- три, най-много четири Института.

Можете ли да ми кажете какъв е приноса на тази тема от програмата на БАН: "Изследване на морфологичната структура и механичните свойства на екзоскелетни тъкани на различни видове членестоноги"

в територията останат мнозинствохлебарките и прочие екзоскелетни, ще бъде хит, нещо като разните бестселъри за познанието на човешкото тяло. Просто не можеш да прогледнеш толкова далеч в бъдещето. Човекът се готви да бъде в услуга на новите господари, просто е видял деградацията и е направил извода, че след като сега ни управляват многоклетъчни с разум на амеби, няма начин хлебарките да не станат следващото мнозинство по тия места.

Към БАН-дитите: ако науката ви е като натъкмената "експертиза" за Белене, по-добре да ви няма, за да не пилеете народни пари!!!

АЗ: БАН без учени няма смисъл, повече няма да плащаме за тоя дето духа! ай чао :)

Има много сериозна разлика между учени и служители в БАН. Накратко - БАН-ядджии. Не случайно в БАН броя на доносниците на ДС е 5 пътти по-голям от средния за България. Огромната част (особено по-дъртите) са номенклатура, която иска да получава заплати без да прави нищо. как3во прави нормалния човек, когато счита че заплатата му е малка. Търси си работа и напуска това място където не му плащат. А в БАН или са ужасяващо некадърни че не могат да си намерят работа, илиса ужасяващо мързеливи че не искат да работят истинска работа, или по малко и от двете. И я да попитам аз в коя частна фирма на кого ще му позволят в работно време да ходи по протести. Много са им парите. Щом никой не напуска, значи за това, което вършат и тия пари са им много.

Какво работят учените в България?

Добре,съгласен съм за мизерните заплати . Ама все пак, не може ли малко и вие да се замислите не сте ли се разрастнали неконтролируемо Познавам учени коита не се оплакват от мизерия и си докарват добри пари от разработки, защо мълчите за това. Това, дето куца, ама много яко е развойната дейност, къде са резултатите от разработките на нови енергоносители-акомулатори Като няма пари нека тия сектори ,които са жизненоважни за страната ,като метеорология,сеизмология да се дофинансират а други дето не са жизненоважни в този момент-с колкото средства има-толкова Нека малко да се съобразят с общата мизерия в страната.

Кога в България е имало наука???

При личен състав от около 7400 човека, около 3500 са "учени". Е, стига бе господа "Учени"л Лук Ойл - Нефтохим е реално около 2700 човека...

САЩ нямат БАН, значи са държава без бъдеще!

Сега разбрахте ли, драги сънародници, ЛИЦЕМЕРИЕТО И НАГЛОСТТА на нео-либералните клакьори, които непрекъснато повтарят, че образованието е най-важно и то е път към благоденствие! Защото в благоденствие се къпят илитератите в НС и министерствата, а образованите хора са обект на присмех.

То отдавна няма държава,та за това няма и наука. Айдуккосто и четата му я бастисаха,за да крадат на воля.

Менда даде от бюджета на държавата 1 милион на музикално- танцовата академия и стана доктор хонорис кауза на същата. Данчето на Воената академия. В герб пълно с партизани, които получават заслуги от нашите пари, които харчат неразумно , а част от тях отиват и по личните джобове на управляващите. Само простотия в нашата държава. Биг Брадър от простащина и без книги. Защо са ни учените, за да ни дразнят със знания и култура? Да си заминават оттук- Да живеят Менда , Горанов и менданщината!

Споко господа от БАН, вашто нема как да стане, защото сте управлявани от пожарникар и физкултурник. Сами си ги избрахте, радвайте им се.

Какво бъдеще има държава с псевдо учени , като тези от БАН?!

Защо в БАН има професори и доценти, като това не е университет и нямат студенти?

Какво стана с изобретения в БАН първи български таблет Октопад?

В БАН преди обяд основно се говори не за таблет, а за табълдот.

Цитат от изсказване на извънземния доц. Лъчезар Филипов: "Дълго време те не бяха сигурни какво са открили, защото става въпрос за една система, която е минисистема на Слънчевата. Там самата звезда Червено джудже е 10 пъти по-малка от Слънцето. Говори се също за търсене на форма на живот около Алфа Кентавър. Такава система е получена във вид на житен кръг в обсерваторията Чибълтън през 2001 година. В полето до радиотелескопа е получено едно съобщение във вид на житен кръг, което много наподобява нашето съобщение, което е изстреляно от радиотелескопа през 1974 година. В Чибълтън вместо на човек има рисунка на главуняк - същество с голяма глава. Нашето съобщение също е във вид на рисунка." На този ще увеличите ли заплатата, А?

Муахахах! Това за главуняка е яко! Нов научен термин!

Разбира се! Той, също като Стоичков, е Doctor Honoris Causa Perduta, но на Вълчедръмския университет. А ето и първоизточника: "Доживяхме, ей! Стоичков е вече доктор. Ура! И то не на някаква си ПУ_КА (Пернишкия университет), ами на Пловдивския Университет. Това само показва, че за всички има надежда. ПП. Из речта на новия доктор при получаването на титлата: Завиждайте, тюфлеци! (на 3 езика)." Поклон пред автора - Светлана Бакалова!

На фона на бележити учени от български произход, НО практикуващи в Западни държави, САЩ и т.н. много смешни, жалки и неадекватни ми се струват тия хленчове и превръщащи се напоследък и в истерични заплахи на работещите в БАН "учени". Да кажат какво са научили учените от БАН в последните 50 години. Ще си позволя да изредя няколко от наистина прочути българи откриватели, учени и хора със СВЕТОВЕН принос в различни области: - д-р инж. Иван Ночев - изобретил реактивните двигатели за кацане на Луната - д-р Стамен Григоров - откривател на млечно-киселата бактерия - Петър Петров - създател на прототипа на електронния ръчен часовник - Асен Йорданов - създал първия в историята пътнически самолет - проф. д-р Иван Митев - откривател на шестия сърдечен тон - Румен Антонов - патентовал успешно проект за автоматична скоростна кутия. Не съм чул за някой учен от БАН да се е наредил редом до тези СУПЕР достойни българи!!!!

Може ли някой да ми каже, какво са направили тези учени от БАН за да искат пари....? Знаете ли колко пенсионери на 70 и повече години идват по 2-3 пъти в седмицата за 3-4 часа, само за приказки. Институтите приличат на "семейни ферми", директорът и счетоводителят и още няколко приятелчета или роднини около тях..с проекти в най добрия случай. Другите да го духат! БАН е отдавна употребена организация без никакви шансове да даде продукт, а то няма и кой да го получи този продукт. Фундаменталната наука вече не е приоритет в световната наука. Могат да си го позволят само единици страни, като САЩ Русия, Китай и няколко в Европа. Ние ще правим световен туризъм и ще слугуваме в Европейския съюз. Мутрите нямат нужда от наука

Въпросът ти е неадекватен. Защо? Защото в работата на учения се оценява само от учен. Разбира се науката се полуляризира, но това се прави от специално обучени хора, за да могат такива като теб да я разберат. Проблемът е, че в Бг. то няма критерии за научни изследвания, както на запад и всеки абориген иска да знае за какво служи науката, като не познава даже часовника. Иначе си прав, че в БАН е пълно с мизерници, които се борят да няма критерии, като чуят за импактна публикация и ще те разкъсат, защото ще ги оценяват с това. Те са тези, които са готованковците. Просто добрите са умешани с мързеливите и хората без принципи. Удобно за управляващите, усвояващи еврофондовете с титли, но без научни разработки.

Добре де, от учени. Но не само от Руската и Монголската академия на науките. Където са същите трапосерковци. В огромната си част т.н. "учени" (особено по-възрастните) са едни мързеливи некадърници от които не става и чеп за зеле. Те са си намерили тихо местенце където да живуркат както по времето ан милиционеро-социализЪма. Но нещата свършиха. И такива "учени" с ударение на Е-то на никого на му трябват.

боже колко сме мизерни , неграмотната циганка по европа взима по 2000 лева

... преди време бях преводач и превеждах няколко пъти договори сключени с БАН, от които личеше, че там персонала КРАДЕ като скъсан, като си измисля проектчета, който нямат никакъв смисъл. ДРЪЖТЕ се да не паднете, обикновена мижитурка, служител беше сключил договор за 500,000 лева със срок на усвояване на парите 2 години и това е само една МИЖИТУРКА, а как ли крадат ЛЪВОВЕТЕ там????????????????????????????????????????

"Целта оправдава средствата!" "Целта е да се оправдаят средствата!" "Были бы деньги, цель всегда найдется!" - Лаврентий Павлович Берия

Групата "80%" се окахърила и го ударила на критика срещу "търтеите в БАН", като че ли те самите са се прекършили от работа, пък и "експерти" по научни изследвания се писали?! Иначе, по дефиниция хората, работещи в БАН принадлежат към другите "20%", според както беше пресметнал един пловдивски професор...

Като чета отношението на дебилите към проблема на старците, не виждам никакъв шанс за "великите" откриватели. ЗАКРИВАЙЙЙ!

Дъртите да си гледат мижавите пенсии, младите да се измитат докато са млади. България е обречена и всички го знаят и не го крият.

Науката е наука когато някой я поръча и плати. БАН никой не го поръчва. Те искат ние да им плащаме, те да си правят "някаква"наука. Могат ли да докажат колко % от брутния вътрешен продукт на България се дължат на техния "научен" продукт?

стига мрънкял бе маскара; к'вато ви държавата (БВПто), таквиз ви и учЕните !

Само напомням:за голямото количество некадърни професори и доценти благодарете на ГЕРБ, на НЕГО и неговия министър Сергей Игнатов!Те закриха ВАК и дадоха възможност на малки журита да раздават големи титли нагоре и надолу,по симпатия и заплащане.И всички тези нарочени за професорчета и доцентича намериха пристан за его-то си в НБУ и разни други знайни и незнайни "университетчета" из страната,които ,забележете, нямат НИЩО ОБЩО с БАН.Но дебилите най-обичат да се изказват на ангро, без дори да си дават сметка и да правят разлика между технически вузове,които БИ ТРЯБВАЛО да подготвят специалисти по приложение и технически иновации и напр. математика като фундаментална наука.Инженерите ползват,ако могат и знаят, математиката,за да конструират нова машина или някаква част, която ще подобри работата на машината.Те заявяват патенти, а не математика,чиито решения на уравнения ползват в своята работа.А самата математика няма пряк излаз в практиката,но без нея практиката закъсва.Същото е и с химия, биология, физика и т.н.И не случай фирми като Фолксваген, дори и НАТО, предлагат проекти за развитие на фундаментални науки и за незнаещите и плюещите-те не плащат заплати,а осигуряват средства за известен престой за работа в техните центрове. И Именно учени от БАН участват в тези проекти,които се отчитат с научни публикации в най-престижните научни издания в света.Но нахъсаните противници на БАН и дребни счетоводителчета като С.Дянков, МенТА, Горанов,"ученият"ББ не го знаят и НЕ искат да го знаят,защото им бърка в дребните сметки. "Това е ситуацията на положението" - като се изразява на "прекрасен" български език геният на политическото говорене Цв.Цв. В тази "ситуация на положението" БАН,за зла участ на България, наистина няма бъдеще.

Искаме по-големи заплати,но ще продължаваме да си пием кафето и да лежим!

Пич объркал си БАН с МВР.

Общото събрание на БАН излезе с обръщение към обществото под надслов "Повече няма да търпим!" Много правилно, грабвайте си шапките и кой къде види! Или в САЩ или в Русия, там парите са на корем и ви чакат много Нобелови награди!

Значи, заради ей такива коментари като вашия, тази държава никога няма да се оправи. Проблемът сте всичките хора като Вас, които оплюват науката. Трябва да разберете, че наистина няма бъдеще без развитието на науката в която и да е държава. А най обичам да гледам некомпетентни лица като Вас да се изявяват с такива безумни коментари. За Ваше сведение, нивото на науката в БАН е на световно ниво. Единственото нещо, по което отстъпва от другите институции на Запад, е старата апаратура. Кажете ми как можете да се развивате, като работите с апаратура от 80-те и получавате смешна и жалка заплата за това, за което сте учили толкова много години и за това, за което сте положили толкова много труд?! За Ваше сведение, БАН участва в безбройно много международни проекти и конкурси заедно с Западните институции и ефект и напредък има! А знаете ли кое е най-жалкото?! Най-жалкото е, че ето такива необразовани хорица като Вас и тези, които лайкват такива безумни коментари, преобладават в България, основно, явно, и в политиката. Ето затова, драги/а господине/госпожо, положението е такова! Пък вие продължавайте да оплювате всичко. Само един съвет, въобще не вървите напред, ами дълбаете на едно място!.......

Аз съм бивш кадър на БАН, напуснах 1990 за да създам свой собствен бизнес. Смятам, че имам представа от организация на правенето на научни изследвания - БАН няма нищо общо с модерните и резултатни методи за управление. Пример - Институт по материалознание към университета в Леобен, Австрия - директор, зам. директор и секретарка на щат, 32 доктори и около 70 инженера и техници - всички назначени по проекти! Ако не си завоюваш нов проект, след приключване на стария - довиждане. Около 60% от проектите бяха изследвания, възложени от местни фирми и около 30% - от регионалното правителство, само 10% бяха международни. Къде е БАН в тази картинка?

Много сте грамотни там, в БАН - какви са тия Западните институции с главна буква в средата на изречението, бе? Учени, а не знаят български език...

Като гледам краварите колко са закъсали без БАН, направо ми се приплаква! Апропо, кво общо има БАН с науката, освен това, че "научно" са си пресметнали заплатите! Нещо научно да са произвели, което да работи и да носи приходи?

Най-малкото, могат да разберат, когато разни видни бизнесмени, председатели на камери и тем подобни говорят пълни глупости. Като например, че кравето масло е поскъпнало, защото се е увеличила консумацията на шоколад.

Абе какви са тези измислени длъжности и какво вършат, че и тези най-нисшите някакви си асистент научн работници, и тези пари са ви много господа. Хората работят едва ли не по 24 часа на робовладелците частници и взимат минимална заплата без да имат право и да боледуват, вие дето нищо научно не сме видели да измислите и патентовате ревете за големи заплати. А заслужете си тези дето ви дават пък после искайте. Покажете наистина новаторство и правене на нещо пък тогава стачкувайте. Ама нали Нинова се е заела със стачките и нейните колежанчета, така че ясна работата от къде идва желанието ви за стачки. Комунистите не спят и де къде им се отвор парашута подскрекават към стачки. Болна женица, болна партия измислена и отдавна трябваше да я закрият чрез закон. Колкото и да се напъваш другарко Кукундрелке ялова ще излезе работата.

Престанете да внушавате, че БАН е българската наука. Тя е само лицето, една организация към държавният бюджет, където хората ходят на работа с фиксирано работно време, занимават се нискостресови (да не кажа приятни) дейности и получават заплата общо взето без оглед на достиженията си. Много са ми симпатични всички, които са успели по някакъв начин да влезнат там, но с това мотивацията им е приключила. Защото там не влизат учени с потенциал, а с познанства.

Лошото в БАН е, че наред с истински учени и ерудити, се подвизават и мошинници, търгаши и откровени лентяи. Би трябвало ръководствата на институтите да могат да направят реална оценка на кадрите си!

"Изследователски, духовен и експертен" център... БАН трябва да съществува, но има страшно много посткомунистически сатрапи на ръководни нива, които паразитират върху съвестните млади и по-възрастни учени. И тези сатрапи обират основния пай от заделените за БАН средства. Те са виновните за разпада на БАН - след тях и потоп.

Добре е да стартират съдебни дела в Европа поименно срещу хора в управлението за дискриминация на науката и грубо нарушаване на Европейските директиви

Преди да осъдят България,"учените" трябва да докажат дали са създали нещо иновативно...за 40-50 години. В съда няма да приемат за наука пиенето на кафе, титлата или доносите и интригите, които са създали за да получават заплата без да работят. Извинявам се на малцината истински учени и изобретатели, ако в БАН има такива.

Ученият човек не се стреми към незабавен резултат.Той не очаква напредничавите му идеи да бъдат посрещнати с готовност.Неговата работа е като на сеяч-за бъдещето.Неговата отговорност е да положи основите за тези след него и да им посочи пътя...

Всички фенове на БАН явно никога не сте работили с тази институция - там нещата са като в КАТ София - нищо не се е променило от 13 конгрес

Нека всеки от БАН да помисли заслужава ли да му се увеличи заплатата.Понеже незнам какво сте направили за науката,може ли някой да напише поне три неща,които да са открити от учените у нас,с което да се гордеем и всичкище гласуваме за вас.

Що за тъпня си написал! Комсомолски отрепляк ли си бил? "Всички" щели да гласуват! Болшевик, а! И на учените акъл давате, вашта м. гнусна! БАН всяка година дава отчет в народното събрание, който се приема там. Няма да ти се отчитат тука по форумите, на тебе и на другите от 80-те процента!.

Явно отчетите ви не са впечатлили Народното събрания, и затова не ви дават пари!

Както всяка една нормална фирма БАН трябва да се управлява с това което е изкарала. Под общия кюп "НАУКА" се крие печеливша наука но и нещо което е супер архаично и никой вече не се интересува от остарели неща. Познайте какво точно се развива в БАН??? Не може да им се дават 80 млн, да изкарват 10 млн и да искат заплати и средства за 150 млн. Така за сравнение нормалните фирми които реално допринасят с дейността си в бюджета съществуват и си изхранват служителите. Ако ли не фалират, а не ходят да се жалват и стачкуват за субсидии. Ако си кадърен ще успееш, ако ли не може да си заровиш главата в пясъка, да караш известно време на мускули но рано или късно на хората ще им писне от вас и ще ви тегли ...

Ти разсъждаваш като абориген от племе още не открило държавата и нейните структури. Полиция и армия колко изкарват? Самоиздържат ли се? А училищата? А здравеопазването?

Господине, много ми е интересно, след като искате научна и развойна организация да се самоиздържа с наука, Вие платихте ли си за софтуера на компютъра който ползвате. И понеже, ако не сте държавен служител, вероятно не сте (не вярвам да имате каквито и да е минимални познания, че да ползвате линукс), не се ли чувствате малко нагъл. Ползвате научни достижения без да плащате за тях.

сега сме достигнали рекордно ниво по затъпяване на нацията, управлява ни тъпа тиква, която беше издигната от тъпи хора. И тъпата тиква заедно с тъпите хора нехаят за необходимостта от БАН. В университетите било трябвало да се развива научна дейност бла бла, все от другите ще гледаме, вместо да си пазим БАН като дългогодишна традиция, с която толкова много е постигнато и толкова е вложено. Тъпите тикви дори не знаят нищо за достиженията на БАН

Ми пазете си я. Не искайте някой друг да Ви плаща за това.

учените са успяли до голяма степен да запазят тази общност и тя да оцелее с търсене на проекти и външно финансиране. От страна на държавата има само отбиване на номера и в резултат научната обност потъва. В тази връзка изказването ти е глупавичко, тиква си си птосто.

Държавата не ви дава достатъчно пари! А вие какво предлагате в замяна, каква е реалната полза от вас, от безбройните ви кухи титли и звания, публикации, "специализации"?! Какъв принос давате за повишаване на жизнения стандарт, за признаване на българската наука по света?! Разполагате с огромна сградна база - полупразна или дадена под наем на продавачи на бельо за дребни левчета и големи пари под масата?!

Без пари и оборудване ей сега сега ще ви дадат чудеса...На Източва Европа отдавна дишаме праха по инвестиции в наука и приложни технологии

Ако беше "бивш" от БАН щеше да знаеш. Щом не знаеш, значи не си "бивш", ами си лъжец. А за сградната база - големи мераци имат началниците ти. Още от Дянково време.

Основното направление зададено в ЕС е наука, технологии. Българските управници, които всички европейци и други чужденци ненавиждат, продължават с антиевропейска и антигражданска политика

Пред "наука и технологии" си пропуснал прилагателното "приложни", т.е. реални, полезни тук и сега, а не някакви астролабии и перпетууммобилчета за извънземни!

И коя фирма в България инвестира в приложни технологии и прилага такива? Или помага в науката и образованието?Хохох

Не бъркай Развойната и научна дейност във фирмите с фундаменталните науки, които по принцип трябвада се занимават в БАН. Всяка голяма фирма има своят научен отдел, чиято задача е да се занимава изключително с приложна дейност. Научните открития във фундаменталните науки служат като основа на приложните науки, но те на са предмета на дейност на една аказдемия.

Вярно е съща така, че наука не може да се прави от лица с купени дипломи и титли, преписани дисертации - това е същинският проблем в българската академична общност.

В голява грешка си, работят и с Европа и с НАСА и имат иновации, които обаче тъпите български фирми с такива като тебе не могат да внедрят поради ниско ниво.

В грешка си ти! Единици са тези, които работят по такива проекти и те надали се оплакват от липса на средства. Впрочем - в България вече работят много водещи световни фирми - фармация, химия, полупроводници, части за автомобили, ама и те май са "тъпи" и нещо не се напъват да внедряват "великите" изобретения на нашите БАНски "учени"!

Какво друго очаквате след като ви управлява пожарникар?

Хрантутници, без нищо сътворено ! Искаме да ядем !

Нека бан публикуват техните разработки в последните 20 години, за да оценим важността им. Неща като леенето с противо налягане са от 60те на миналия век. п.п. Спомням си преди 8-10г. когато ги попитаха същия въпрос един БАН "корифей" каза, че общували с извънземни. Мисловно, за това няма доказателства. Статия имаше в Дир-а.

Напишете в търсачката на ДИР "извънземни БАН" излиза като 2-ри резултат :))) Ще се посмеете :)))

Браво, БАН! С вас сме! За интелигенция вече не става и дума, камо ли пари да се отпускат, само политическият цирк си върви ли върви, а интелектуалците си "лаят" там някъде от 20-те процента, оставащи от 80-те процента дебили до 100%. Мъкааа!

И ние вас. Вие какво произведохте бе старчета. Интриганствате, разгонвате младите, само папкате. Какъв продукт създадохте ?

Иват достатъчно проекти с Есвропа, продават някои нови продукти и в САЩ, и в доста други страни.И това са скъпи иновации, не са копираните долнопробни прости имитации на долнопробните лаботодатели, които не могат да внедрят и една молекула от тези иновирани продукти.Между другото това е периодът за развитие на иновациите в ЕС, едва ли ще търпят България дълго с нейните авниевропейски политики във всички области, България излага страхотно европейците

Простотията и селянията взе връх в нашата страна. А Бате казва, че сме пример за европейските държави. И навсякъде говори, че приоритет на партията Му е образованието. Кое по-точно? Защото и науката е образование.