Арх. Здравков: Строителният бум на жилища ще е до 2019-а

Има бум в строителството в София, но няма данни за срив на пазара. Голям е интересът към три района, каза главният архитект на столицата в интервю за Дир.бг.

Обратно в новината

Коментари - Арх. Здравков: Строителният бум на жилища ще е до 2019-а | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Предишните главни архитекти са срам за София!!!!!!!

Панелките са много здрави и имат още 500 годишен живот. Строителите на нови жилища подеха още преди години кампания в пресата за злепоставяне на панелките с цел да се купуват техните некачествени строежи.

Имотите не са домати да изгният да ги хвърлиш, и след 100 години 100 квадрата са си 100 квадрата

Напротив! Имотите имат. Панелките, които се водят най-дълготрайни имат живот 70-90 години. Тези строени преди 50 години (1970) им остават още 20г живот. Затова е набутвация да си купиш стара панелка с 20г ипотека, защото тамън си я изплатил и на вратата на входа общината слага бележка че блока ще се бута. "Новото" строителство от тухли има много по кратък живот - справка - старите кооперации в центъра, които вече не можеш да видиш, защото са бутнати и на тяхно място са изникнали нови. Тук таме е останала стара тухлена съборетина, която чака своя строителен предприемач.

А като си под наем 20 години сигурно няма да изплатиш една панелка!

Само, че доматите се носят в торбичка, а имотите си стоят на едно място и ако искаш да са твои, трябва да ги защитаваш. Другарят архитект дали ще е от защитниците, че ми се дава от първите избягали да е.

За Дружба ясно. След като оставиха метрото извън квартала, сега квартала се мести към метрото. Явно на общината така им изнася повече.

За тия дето не харесват жилищата в БГ, заминавайте на запад за да живеете в дървени бунгала, дето им викат къщи. Плащат се с 30 годишна ипотека, дебели данъци на имотите и обикновено негде на ма й к а си в г ъ за на географията. Бързо на самолета и не се връщайте !

Апелираме въобще да не се купува а да се живее цял живот под наем !

Само Той е наясно, как да пломбира всички междублокови пространства!

Партиен кадър, взет от провинцията заедно с учителката, така че те пломбират двамката, че нема да имаш къде да изпикаш кучето !

София вече не става за живеене. ГЕРБ управлява повече от 10 години града.

,но този г-н е доведен от Червен бряг наскоро,което също не е интересно...Та той е доведен от околностите на България да СЛУШКА!Каква визия може да има за София,ми той не е виждал нито един квартал вероятно,гледа BG MAPS...Борисов иска да прилича на Хитлер,но онзи е работил с компетентни хора,а не с фандъковци и здравковци!

Ако София не се разширява с нови квартали заради глупавата визия за "компактност" т.е. още повече да се задръства защото нямало инженерни връзки за нови квартали. Следователно на ограничена площ може само да се пре-застроява междублоковото пространство, но и това има граници. След това започва безумното оскъпяване на имотите, което е непосилно за всяко младо семейство. Цял живот да изплаща някаква 60кв панелка. Това ли е разбирането на този архитект за съвремменна модерна София??? Целата на живота не е да се живее, а някой ден да успееш да изплатиш някаква прогнила панелка?

Не може да има строителен бум, ако няма бум на търсенето на нови жилища. И става забавната българска история - ревем, че е презастроено, но не спираме да купуваме построеното.

Може, може! Когато се перат пари, всичко може! А колко празни, некупени апартаменти, магазини и офиси има още от предишния бум! Да се говорят празни и неверни приказки на хората, е основната специалност на властимащите!

Абе тръпчо къде ще паркират колите като застроите междублоковите пространства? Прав е Иво Христов за 80% дебили, но май са повече, като включиш и тези от общината!

Мен ако питат за центъра на София, там трябва всичко да се изрине и да се построи наново както подобава на един модерен град - широки улици и високи сгради, тук таме някой паметник или музей като художествената галерия, Ал. Невски или Централна баня.

Три кила барут му е майката!

Не се ли срамуваш ,че се водиш гл.архитект?С каква съвест получаваш заплатата си и как заспиваш?Ти си едно голямо НИЩО.

Нищо хубаво не вещае това интервю. Като население намаляваме, а след трийсетина години 1/4 от народа ще живее в столицата. Това означава, че БГ уверено върви към Третия свят, където провинцията е пуста, а големите градове - презастроени, с всички проблеми, които възникват в резултат на това. Докато културните народи правят всичко с визия за бъдещето, у нас няма мислене, а действа инстинктът "Забогатявай сега и веднага"! Какво ще оставим на поколенията, няма значение.

Баси тъпака... Не мога да повярвам. Апела му бил да не се изграждат нови квартали, щото нямало инженерни връзки -инфраструктура. Та следователно да застрояваме междублоковото пространство. На 5 метра от блока изниква друг. Няма улица има зграда, няма тротоар, няма парко място, няма дървета, няма каналаизация, няма осветление, ще има нова сграда, Олигофрения!!!!! Господи цял свят се изнася в крайни квартали заради тишината, по-чистия въздух, а тоя малоумник застанал на управленска позиция умишлено не дава да се създават нови квартали щото видиш ли нямало инженерни връзки. Тъпако инженерните връзки ти трябва да създадеш. Само като му гледам умния поглед разбирам защо софия е станала това гето и защо София е в класацията за най-задръстените градове. Тъпанара не вижда че половината спирки на градски транспорт нямат навеси къде да се скриеш от дъжда, Автобусите никога не са мити от вътре, а чака някой да използвал бил градски транспорт. Не е истина какви олигофрени ни управляват.

Внимавайте да не ставате комшии с телефонните измамници , много купуват , ''нашите'' пари не ги бъркат .

''Слънчака'' пасти да яде , и в столицата ще се ходи по покривите . Оприличавам го , като неразумно строителство . И един черен хумор : По-добре е да се строи по коритото на яз. Искър , за да може ''ако'' се пропука язовира , бетонните колоси да овладеят приливната вълна . И лафът: ''София , расте но не старее ". ''НЕ СТАРЕЕ , НО И НЕ МЛАДЕЕ ''/Тодор Колев/ .

Е,точно от срива на една банка идват парите за бума в строителството.Парите не са дим ,та да изчезнат.Те се крадат от този който го може и се влагат.Баламурниците се давят.

Пълна забрана на жилищното строителство в София!

Искам да попитам ремонтите на улиците и булеварадите за жителите на София ли се правят или за удобство на строителните фирми? Щом някъде нещо се ремонтира, веднага пристигат багерите, самосвалите и бетоновозите и започват да бетонират и да продават бетонираното по 800 евро за квадратен метър. Откъде идва това забележително взаимодействие между строителните фирми и столичната община? Интересът клати феса, нали така? Строителните фирми печелят, общинарите печелят, печелят и банките, само дето тяхната печалба е скрита под разпоредбите за банковата тайна. Единствените, които плащат са селяните, които се заробват със заеми за десетилетия напред и носят на гърба си цялата грабителска система от мошенници, крадци и тарикати.

Ама то тогава щели да има българи дето ще се бият за жилища бе джанъм:))))То сега непрекъснато се гледат ''продавам'' по един куп построени та през 2019 направо незнам кой ще си пере парите в жилища освен сега властващите

А бе този наглец,отново се опитва да ни успива със сладки песнички за хубави времена! -"Оказва се, че инвестирането в недвижими имоти се възприема от хората като стабилна инвестиция, защото ниските лихвени проценти, сривът на една от банките, хората решиха да инвестират трайно в имоти. Въпросът е доколко има нужда от тези жилища....." Не хората бе урунгел,а една шепа хайдуци и това не са инвестиции, а ПРАНЕ НА ПАРИ!!!!!!И в момента в София има хиляди нови жилища,които стоят празни и необитавани,и то не само заради обявените,невероятно високи цени,непосилни за нормалните хора,ами и за това,че тези имоти не са обезпечени с най елементарните комуникации и пътища нормални до тях!Кал,боклуци и мизерия на цени за мултимилионери!Хората от комплекс Витоша пищят,че не могат да стигнат до златните си имоти,а в Малинова долина можеш да се изгубиш дори с автомобила си в някоя кална дупка и да се удавиш,като в блато!Тотална мизерия в инъче обявените "баровски" квартали! И този ще словоблудства за инвестиции,ниски лихви и съживяване на строителството!

бягайте от България докато можете! Цялата страна е обезлюдена, има само няколко големи гета (ужким градове) в които животът е ад от мърсотия, теснотия, неуредици и простотия! Тук нищо няма да се промени, циганизацията и бетонизацията вече окончателно са победили. А и исторически погледнато за 1300 години в България здравите сили винаги са побеждавали здравия разум.

където и както искаш, чиниите те чакат ! Аз (ИТ инженер) не мърдам оттук !

Ако ти си ИТ инженер,никога не би обсъждал коментарите в този форум и въобще нямаше да четеш тези статии!Ти си един прост измекяр!

само колко много професии още има освен ИТ инженер и мияч на чинии, бедна ти е фантазията!

Бягат страхливците и плъховете като тебе, ние оставаме тук за да се борим.

И как точно се бориш бе,като подкрепяш политиката на гробарите ли?

Значи 1,5 милиона българи са страхливци и плъхове?

Наистина си малко жалко плъхче, повярвай ми.

я пееше тази песен: вервайте ми, вервайте ми..., пък накрая каква стана тя.

В момента се строи на 1000 лева, но продават на 1000 евро.

Стройте и вие, то си е голяма далавера ;))

Ам продавай и ти бе, ко искаш строй на 300 лв, и продавай на 1500 Евро !

Автомобилите в София са 680/1000 души. И той признава,че това е лудост. Така, че трябват сериозни действия срещу автомобилното оскотяване - вдигане на данъците на поне 200-300лв/година за старите трошки, денонощно платено паркиране до околовръстното, никаква нова пътна инфраструктура за лични автмобили и никакви нови паркинги за лични автомобили защото те само ще стимулират трафика!

Балона се надува, балона се надува.....пук пук !!! Не е възможно българин със средан заплата от по 1000 лв ( 500 евро) , а пък жилищата от по 80 кв - 100 000 евро в така наречените "елитни квартали".

Няма никакво регулиране на проблема. Не знам отменен ли е закона Лучников? Нека тогава тези терени да не са с видоизменен статут, а да си останат както с9и бяха,с земеделска земя. Ако не орат и сеят, тя сама ще стане градинка. но на София и трябват промени и то големи.

Строителния БУМ ще е до 2019г., после започва строителния БАМ!

Задръстванията и липсата на паркинги пред блоковете са необоримо доказателство, за неспособността на бълг да направи живота си лесен и щастлив. София има само едно решение- подземни паркинги под предблоковите градинки. Тунели за колите под цяла София-от край до край ; Център- Черния кос и Център -по Ботевградско шосе трябв да стане като Цариградско шосе. Качването на ЮжДъга от Самок,ДрагШосе и др. трябва да става с "ръкави-сливане"/ 8-крила рампа без светофари за плавен теч на трафика. Друго всико е вятър работа. Работете, копайте, емигранти и затворници има да бачкат, пари има спестявания милиарди , злато има продавайте, Обратното означава, че БГ нацията е негодна за съвременен живот. Затварянето на Центъра на София без тунели отдолу е престъпление към движението. В САЩ ако това се случи кметовете и компания ще висят по стълбовете.

Който желае нека види по Гугъл еърт големия и дълъг блок "Павилиън"Чикаго- кръстовище Къмбърланд/Хигинс или I-90 , между Парк Ридж и Розмънт -към летището. 500 апартамента и отпред 500 паркоместа, разчетани на сектори. Всеки и знае мястото с алеите и всичко нужно Пребройте колко коли има там.

Дяда Господ е дал на София коритата на две реки през цяла София. защо не ги използвате за изтичане трафика бре големи професори? В НЙ още 1908 е прооапан тунел под океана Джърси МХТН-Холанд тюнел 3 тръби по 2,3 км всяка. Тогава е нямало булдозери , фадроми , камацу и катерпилари, а само кирка, лопата и количка. Раболявали са се от азотната болест и са продължавали. Но е имало голям мерак и простичък ,Ноо достатъчен акъл. С което БайГан не може да се похвали.

още една петилетка управление на БМБ и държавата ще се преформатира и преименува на "Софийска държава".

Опомнете се - около Хладилника вече трябва спре всякакво строителство - специалиститие са длъжни да проявят почетност към гражданите, които в момента живеят там, както и към евентуалните нови жители на района - не е безопасно за техния живот. Дом се гради за дълги години - това не е сезонно навесче.

Бе нека строят, ако ще и 100 етажни кули. Но защо точно в най-натоварените жилищни райони? Какви са тези безобразия (вече реализирани!) на Солни пазар и в трийгълника Витошка/П.Славейков/България? А тези "проекти" в Младост и Хиподрума? В София има десетки пустеещ парцели, нужно ли е да се изброяват, но явно всеки предприемач иска да строи в гъчканата, там където лесно се примамват пришълците от прованса. Защо не се каже истината - подкупни общинари разрешават небостъргачите, а алчните акули искат да изстискат вместо 200, 500% печалба. Резултатът е ясен, трябва да си дебил от 80%, ако имаш пари и се заробиш в самоунищожаващата се "столица". Тук е вече ад за живеене, вЕрвайте ми.

ние с братото си направихме едно каще. делнахме го на 2. 3 етажа за него и 3 етажа за мене горе. всичко ни струваше 800 евра за м2. тухли 10 см с 5 см вата между 2та реда тухли са сички ватрешни стени. ваншните са голема тухла с 15 см вата с 9 см облицовачна тухла. бетоня е 30 по плочите и 35 по колонити. покрива е меден. подовете са паркет навсекаде с дръвени врати. дограма е дръвена на брата и алуминиева с естествен цвят за мене. 800 евра само. нормално качество. никъв лукс. скромно. тея 800 евра ви ги гушка енвеститорът иначе...

Все едно нищо не каза. Теренът твой ли е бил, влиза ли в тези 800Е? Де е терена? И други такива елементарни въпроси, които си пропуснал.

Началник

терена го купихме с брата от сестрата на макята на татко. 50%. за 97 м2 ап в яворов и гараж отделно. др 50% са на тате. в 400 м2 зелен двор сме направили джунгла. секви дръвета има. плодни и неплодни. расти и растенца също. останалити 400 м2 са за кащата и на павета/камик за входа и колите от към улицата. начи 850 евра с мястото. нанасям се у неделя. сгради, много много много по зле от наща, с региона, се продават за 2,500-3,000 евра за м2. тава е трагедията. смешкофци!

София наистина е гадна за живеене. Градът е задръстен от грохнали автомобили и е пренаселен от придошлите от цялата страна селяни. Защо всички селяни искат да живеят в полите на Витоша, а северните райони на града пустеят? Защо селяните, като станат столичани запазват, старите регистрации на автомобилите си в Р, РА, ВТ, ОВ, В, ТХ, К, Е, ЕН? Карат по улиците и магистралите на София, тук трошат мантинели, но плащат пътен данък там където са се родили. Това е безумие, ощетяващо бюджета на София, а негативното отношение на селяните към столицата се потвърждава от това, че по почивните дни и официалните празници селяните, като диви стада от африканските резервати, мигрират обратно по родните им места.

да. секи ден правя 10 км у парка на свободата. вдигам поне 3 боклучета на разходка. тава ми е минимума. реално вдигам между 7-8 и 50 боклученца на излизане. и около мен е едно яко мякане. говори са на Е и И... И е най много. тея селяци дето И-кат серат навсякаде... като почнеш да чистиш боклуците доброволно, нищо друго освен ДА МРАЗИШ ВСИЧКИ БАЛГАРЕ ПРОСТИ, не се случва... така че не ми се сардете че ви мразя... мразя ви, защото ви знам какви селяни сте точно!

И те едва ли те обичат. Затова хвърлят боклуците. За да те ядосат.

И защото навсякъде Е-кат и И-кат ти реши да пишеш възможно най-книжовно и най-грамотно. Уважавай хората, който те четат и не се излагай.

Демокрацията доунищожи българското село и малък град. Лошите урбанистични тенденции от комунизма не само не бяха пресечени, а продължиха. В добавка голяма част от интелигентното образовано нселение напусна страната. Така в 3-4 големи градове, начело със София, се освободиха работни места, които се заемат от по-ниско квалифицирани провинциалисти. Имаше идеи за децентрализация на държавната администрация, за да се оживят и други региони, но това не се случи. Софиянци първи скочиха на протести срещу преместването на министерства и агенции в провинцията.

Човекът не може да прави елементарни сметки те го направили главен архитект.... Колко жители има в момента в София ако той очаква през 2050 да е 1,5 милионна, а до тогава щяла да расте ?

Я се гръмни, бе! Направихте Младост на нищо! Всичките, независимо от партийната ви принадлежност.

Та кога Младост е било"НЕЩО"??,та някой да го направи "на Нищо"?? Винаги си е било евтина панелна спалня за милиционери,военни и работници от Кремиковци!!

Личи си, колко си наясно, строителю :D

е да се вдигат цените. 4 -5 милиона емигранти пращат ли пращат пара насам, и с толкова много пара и имотите се дигат.

Е, като ги накупят какво ще ги правят като няма да има кой да живее в тях ? А и под наем няма да има кого да ги дават! Къде е успехът на инвестицията? Най-логично е, че се перат пари и който се прецака да купува си е за негова сметка. А да не коментираме качеството на строителство, което се вижда дори и с просто око.

1 апартамент за офис, 1 за живеене, 1 за спортни тренировки, 1 за гости, 1 за разнообразие, така живеят богатите хора !

Обширни райони от България се обезлюдяват, докато София подобно на тумор продължава да расте ... България няма шанс за развитие, докато не се спукат двата тумора в държавата - София и Варна. София засмуква население от цялата страна, докато Варна обезлюдява Североизтока ... Някогашните 100 хил. градове Добрич и Шумен вече са паднали жертва на тумора Варна.

щом постоянно ни казват, че няма балон, който да се спука - значи такъв има и рано или късно ще се спука, първо да се навържат маймуните; нещо като пирамидите едно време ...

Строителната мафия е на върха. Умишлено обезлюдяват страната, за да се тъпче всичко в столицата и да купуват. 800 евро на квадрат чиста печалба.

Милиардите от КТБ отидоха в строителството..Но скоро балонът ще гръмне.Цените са нереално надути.

Шайката пере милиардите, с които натовари дебилите и чеповете!

Нещо ми мирише на лъжи, манипулации и подвеждане на народонаселението. Как при положение, че в България почти всички си имат жилища, че даже и по повече, богаташите имат и по десет, но не могат да живеят във всичките, населението се топи, ще се продават тези новите и то на баснословни цени? А да не говорим, че София стана гадна за живеене! Аэ живея в хубав и тих квартал и наоколо е пълно с празни магазини, офис-сгради и празни апартаменти.

Това, че едно жилище е празно, не значи, че се продава. И около мен има доста празни жилище, но често срещам хора, които ме питат: "Тук нещо продава ли се или под наем". Ами не се продава и не се отдава под наем.

Това е защото няма адекватна данъчна политика, но и това ще стане скоро. Тогава ще се продават или отдават.

и в момента е кочина, а до 2019 ще бъде със сигурност АБСОЛЮТНА кочина.

То само там да беше, с мед да я помажеш. В софия (и не само) се строи абсолютно безразборно. Сгради нафраскани една срещу друга. Тесни и разбити улички (където ги има). Тротоари масово изобщо няма. Кал, локви и мизерия. И на тоя фон квартали като манастирски ливади минават за луксозни. То не е и да се смее човек.

В кв. Слатина строят до бензиностанцията и канала затворен комплекс. Улиците са тесни, сега трудно можеш да паркираш,а сутрин е ужасно докато излезеш на булеварда. С този комплекс движението още повече ще се затрудни. Важното е да се усвоява всяка педя земя,да се гушкат парици.За неудобствата да му мислят тези,които живеят в този район, а и във всички, където е пренаселено. Как ще накараш този, който има кола да ползва градския транспорт? Няма навеси на спирките, студено и мръсно е. Пак си в задръствания.По-добре с колата-на топличко, чистичко, никой не ти диша и кашля във врата.

Разрешенията за строеж всички ли са издадени по "втория начин" или има и такива ,които са с нормално съдържание на строителните книжа ? Колко от тези разрешения ще доведат до завършени фактически и документално строежи ?

софия е нафрашкана със селяни до козирката! не се тръпи! и под селяни, имам в предвид от тоа градският тип, много гаден, много шумен, много невъзпитан и много нечистоплътен тип селянин! от теа гадните селяни, дето цапат, вдигат гаден шум, имат дебели ауспуси на 20 годишните си трошки, дето форсират на място и пилят гуми, пускат 120 дб музика и т.н. ГАДОСТ! почвам да слагам банани на всички такива селяни у ауспусите! има един до нас от бургас. да се сбогува с тоя ауспух 15 см... ще му нахакам 2 кила банани! и двигателчето ще се наложи да се отремонтира също! ще го разсипя...

Така че населението в София ще продължи да расте, но в България демографски ще намалява заради ниската раждаемост. ----------- И слава Богу. Иначе София ще стане съвсем непоносима за живеене- 25% от 6 млн е по-добре, отколкото 25% от 8 млн. То е малко като с глобалното затопляне- добре, че го има, иначе ше изпукаме от студ на плащано, но изключено парно.

И сега 1/4 от населението на БГ живее в София. 2 млн и повече са жителите на София, при 7 млн население излиза че даже повече от 1/4 са в София