Смъртта на 10-те войници в ледената река Върбица

Днес се навършват 27 години от трагедията край Момчилград, когато в ледените води на река Върбица загинаха 10 военнослужещи.

Обратно в новината

Коментари - Смъртта на 10-те войници в ледената река Върбица | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

писмата до президента остават без отговор

Служил съм в това поделение, реката която се споменава на практика беше дълбока до кокалчетата, минавахме всеки път през нея когато ходехме на балабаново на полигона.Пресичал съм я и пеш, уволних се една година преди случката и когато чух по новините какво е станало останах в недоумение от къде се е взела тази голяма вълна. А иначе в този полк повечето да не кажа всички офицери бяха с по няколко наказания и разжалвани.

този убиец Жельо Желев не само продаде България на турци и американци , но е виновен и за смъртта на десетки хиляди българи , да гори в ада , този антикомунистически престъпник

Тогава хеликоптерите пристигнали след два часа. Закъснението е било, защото вече са били изхвърлени всички кадърни висши офицери от времето на бай Добри. Младшите офицери и сержантите, които не са били все още тотално подменени са успели да придвижат нещата. Когато по-късно при трагедията в с. Бисер са подменени и те, хеликоптерите въобще не можаха да излетят.

Това ни беше голямата армия - пълно с некадърници на всякакво ниво. Ротният оставил лейтенанта да се друса в танка, като предварително му е дал срок за изпълнение на задачата. Лейтенантът преписал плана за занятието от миналата година, който е минал през повърхностен анализ. Изяли са кюфтетата, изпили са виното, а подготовката им е останала на същото ниско ниво. Светла им памет на момчетата.

Важното беше плана за занятието да е украсен с червено. Никой не се вълнуваше какво пише в него.

Моят син загина при "демокрацията". И никой не ни пита как живеем.На никого не го пожелавам - дори и на тези, които вече 26 години ме разкарват по институции и не ни обръщат внимание. Но има БОГ!

Такова мракобесие имаше през онези години,че луд късмет е това да го знаем днес! Просто става след смъртта на комунизЪма. Редовно загиваха войници ,НО МРАКОБЕСНИТЕ СОЦИАЛИСТИ/ КОМУНИСТИ ОТ БКП/БСП КРИЕХА И НЕ СЪОБЩАВАХА ТАКИВА НЕЩА! Слава на Бог ,че вече България е нормална държава!

Как го каза, повтори ако обичаштова за държавата?!

Ти през 90-та било ли си родено бе? Какви комунисти, какви пет лева?

майките дали подкрепят връщането на наборната служба?

Никой не знае,че в онези години в казармата годишно умираха средно 20 вийница ! Още поне 100 се осакатяваха за цял живот. Просто режима не допускаше такива новини да излязат дори от поделението където ставаха.

Е, ти откъде разбра, като сам твърдиш, че никой не знае. Следователно ти говориш глупости с цел да оклеветиш миналото ни, като обобщаваш при това.

кармата...

По стар български обичай, виновни са умрелите, понеже не са се съобразили с речните условия. (Това вълната си е нещо естествено. Не може да има виновни за нея.)

Вината на взводният командир няма ка да се пренебрегне. Има наставление за преодоляване на водни препятствия, което не е спазил. Ако го беше спазил щеше да загуби максимум една машина.

То и практически няма как да тръгне 3 метрова вълна от изпускане на язовир. Но най-лесно е да обвиним умрелите. В КАТ знаем добре това.

Вечна им памет на загиналите!

Разказвали са ми, че събитията са протекли по-различно. Наистина, големите чинове са решили да отидат с друг превоз - това е истина. Самият инцидент е станал основно, защото наистина не са изчаквали при преминаването. По правилата, особено щом няма бойни действия, се изчаква една машина да премине и след това тръгва друга. В онзи случай са се затапили няколко машини. Но, има следният тънък момент, който не се коментира - от момента на запушването до идването на вълната са минали, доколкото си спомням, поне 30 мин. Някои войници междувременно преплували и прегазили до брега, но други не са искали да се мокрят, чакали са хеликоптер или лодка, лигавили са се и т. н. Точно тогава ги удря вълната. Така са ми казвали военни, които са били там след инцидента.

Тънкият момент е, че не съществува време "от момента на запушването до идването на вълната". От една страна словосъчетанието няма смисъл, от друга, има само един момент - идването на вълната. Реката там обикновено е широка 1 м, на места по-малко, на места повече - такива не съм виждал.

Имаше един принцип в казармата: "СЕРИ БАВНО, СЛУЖБАТА ТЕЧЕ". Та и закъсалите в реката са се подмотвали и не са си давали зор. Службата е текла.

Много точен коментар. Наистина, природата си е направила зла шега с хората, но главната вина е била на самите военослужещи, които са погазили повечето от мерките за сигурност. Клише е, че уставите са писани с кръв, но се оказва вярно. Знае се, че са преминавали реката с отворени люкове и сами са си подготвили капана. Иначе най-ммного една машина е щяла да е в опасност и нямаше да е "пометена" от вълната, а само намокрена и екипажът в нея щеше да остане жив и здрав.

Както се случва винаги по нашите географски ширини, вина има, но виновни НЯМА!!!

А бе, глупак, не се ли справяш с четенето? Четирима осъдени има за това.

"Днес за трагедията напомнят само два занемарени паметника. " ... цялата ни държава от тогава прилича на занемарен паметник.

Мир на праха им.. Сега ако се случи нещо подобно - с танкове, учения пр. пехота - % на жертвите ще е много повече.То, не че има танкове.. Ама не ни и трябват - няма кой да ни напада - НАТО ни пази от Турция - нали сме "братя по оръжие", а други не щат да се занимават с нас.

Нато ни пазела от Турция?? Лелее...бате,бате... Как виждаш германеца или холандеца да слязат от Мерцедеса и да дойдат да се бият за теб тук в пустощта, и то срещу турците??Кога е било? Мани немой... Виж за танковете си прав-дали в държавата ще съберем 10 изправни да запалят веднага... А да те светна, имахме няколко хиляди! Изправни! Ма тогава си бяхме държава...

не лъжи дебилите Пешо

Казах го иронично, че НАТО ни пази от Турция, естествено, че не ни пази !

НАТО е организация, в която потъват безмерни средства, от което се облагодетелстват определени изроди! НАТО не пази никого от нищо!!! Пращат пушечно месо само когато американците разпалят поредния военен конфликт някъде по света - някъде, където имат интерес...

Нас ни пращат за теляци ве...недей така...месо

Пази ни, дума да няма! Колкото запази Гърция преди години, когато Турция нагази в Кипър. НАТО не взима страна при конфликт между членовете си.

Ти си откровен дебил. Кипър винаги е бил отделна държава от гърция и никога не е членувал в нато. Не е имало въоръжен конфликт между натовски държави.

Руснаците, за нищо не ставате.

Много странно ми прозвуча изречението - "дали от изпускането на язовир край Златоград или заради скъсана стена на язовир край Мадан". Първото явно го правят извънземни, а второто не може да се констатира просто.

Ами нали се сещаш за пословичната честност на българския чиновник. Като са дошли характерно облечени хора в костюми - и са разбрали, че има опасност да спят на топло - са започнали едни лъжи, загуби на памет... Ти как си мислиш, че се проследява вода? Нея ли да разпитат - приливната вълна?

Мир на праха им на войничетата!!!

Командирите са виновни, че не са били с частите си, а вълната е от времето... Прекалено лесно ми се струва.

И с какво смърта на командирите заедно с войниците оправя нещата ?

Лека им пръст... По него време и аз бях на толкова... Да, службата не беше лека. Изключая връзкарите пощаджии по София. Тогава се изтъпанваха майки по телевизията-"Моето дете няма да служи!" Е кой да служи? Кой да ни пази? Нима света стана по-спокойно място ? Нима съседна Турция не се въоръжава и превъоръжава недемократично? Те имат 550 000 армия! Нима при тях няма злополуки? Да ви споделя, кой ни "служи" Сега. Разви "войнички" които не можеш да пипнеш 3-4 дни от месеца заради"женски проблеми", по майчинство, на такова време не мож ги изкара от поделението-ще те съдят, че са"настинали", камо ли да ти копаят окопи... Те това сме ние, както казва ген. Радев... Ама не те там горе, а ние-тук долу...

НАТО ни пази ! С Турция сме "братя по оръжие" ! Ах, тези лоши руснаци - как точат зъби да ни превземат ! Само това искат злите руснаци ! Но добрия Запад няма да им позволи и ще ни прати на война да ни защити !

тъп си

Батко ми служи в това поделение в края на 90-те и ми е разказвал за случката. Тъжна история, да почиват в мир :(((

Бог да ги прости ! За България умряха !

срещу кого са се били?

На глупави въпроси по-добре да не се отговаря!

Това, че не е изяснена причината за вълната и всичко е хвърлено върху военните си е много грозна история ! Лека им на пръст на момчетата! Мисля , че са едни от първите жертви на "демократичните промени " довели до уникални по размери безхаберие и безнаказаност!

loyola

Много точно казано! А в наши дни, щяха да кажат, че е виновна природата (или евентуално руските хакери).

Три години преди този инцидент, при излизане под тревога в това поделение, един от камионите не можа да стигне портала на парка. Блокира му двигателя. Руските хакери естествено са виновни. Иначе българите сме си ОК. Даже Богове, на които всеки иска да сложи прът в колелата на прогреса.

Какви "демократични промени" бе, момче, това си е чиста фатмашка безотговорност, както си е било през комунизма - войниците - "в танка", командира - на топло в джипа или в автобуса. Реката е форсирана без проучване, няма спасителни жилетки в машините. Демокрацията, дошла преди 2 месеца е виновна, нали?!?!?!

Я прочети списъка със загиналите и чиновете !!! Дебил!

На такива паметници трябва да изчистим тревата и да помълчим. Тук не ни е виновна държавата, а късата памет.

Идея си нямаш какво е било в това поделение, за да доведе до подобно безотговорно поведение. Истината е, че там се командировали офицери, които не стават за военни. Лека форма на Дисцип.

Бог да ги прости. Изпълнили са войнишкия се дълг, а ние останалите живи дали сме достойни за тяхната жертва? Гледайки мястото на паметника дори не е почистено от бурени....

поклон. почиваите в мир!!:(

ПОКЛОН!