Критики срещу разширяването на ски зоната на Банско

Британският вестник "Гардиън" пише, че "ски курорт може да унищожи обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО в България".

Обратно в новината

Коментари - Критики срещу разширяването на ски зоната на Банско | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Никой не иска да унищожава Пирин! Спрете с тези спекулации и вземете да прочетете за какво иде реч!

Правителството да не позволява посегателство на чорбаджиите от зимно-планинския бизнес върху райската природа на страната ни! Чорбаджиите - марш в ъгъла !

Една мъничка полянки райграс дава кислород колкото за един човек. Да изсекат километър гора, е загуба на кислород за примерно 40 000+ човека. Последното е предположение, а не е точно. Това влиае дори на въздуха в София. И за какво? Че тук зимата е 2-3 месеца. Гърция до нас е в субтропическа климатична зона. Тук почти не е за ски. И това някой да спечели някакви пари и наколко стотин скиори в България да са доволни. Съжалявам скиорите, но това са нищожни доводи и те нищожно малко, за да дишат някой друг милион хора после по-лош въздух. Да си карат ски на северният полюс дето няма земя отдолу. За Сахара например не е нормално.

Тази статия е дадена от псевдо зелени еколози не е писана от вестника Писти трябва да има - защо тази организация не пише за Швейцария-Колко дървета са отрязали там за да имат такива курорти .

Стига сте сравнявали Пирин с Алпите

Пълна глупост да сравняваш Пирин с Алпите, първото е дребен баир. И като процент от планината в Алпите ски зоните са нищожни. А у нас подготвят унищожение на природен обект, за лично облагодетелстване на няколко човека, които лобират с пари. Плановете им са потресаващи.

много леко със сравненията със страна, в която по нивите има големи дървени кръстове, пред които всеки петък се носят цветя и хората се молят на Бога. В тази страна природата е Бог, а децата преди да се научат да говорят се научават от родителите си да обичат всяко цвете, всеки стрък на Земята. Дивите нарциси цъфтят по поляните и никой не се сеща да си свие букетче. Отношението на обикновения швейцарец към това, което има, прави страната му толкова прекрасна, колкото е.

Няма такъв легитимен фонд /Световния фонд за дивата природа / Това е фирма където работи в много държави против тях България и Чехия са най ощетени фирмата е Швейцарска но с капитали на големи петролни компании .

А кой е писал до Гардиън???? Зелените откачалки разбира се!За тях България е нищо,или не тя е нещо: источник на папо,мноооого папо,за да се разхождаш из природата , да си чоплиш носа и броиш колко костенурки преминават на ден през една ливада...

Ти дебиле , си този , който си чопли в носа

Пирин на народа а дебилите в Гърция.

Tapite anglichancheta da si gledat muhliasalia ostrov i da ne se barkat v rabotata na evropeiskite darjavi i kakto vinagi da intrigantstvat ili gi e iad che tehnite hora idvat i si ostaviat parite v Bansko .Emi taka kolkoto i da vi e iad niama kade da karate ski v Velikata Britania che v taia magla shte blusnete niakoe borche.No mojete samo da prodaljavate da se pukate ot zavist i zloba . Izlizaite po skoro ot Evropeiskia saiuz i da ne sum vi videl chervenite nosove iz Evropa

и сега българите ходят в Гърция. Като унищожат Пирин,българите ще тръгнат към Алпите. Простотията и алчността са в невиждани размери у нас.

Те отдавна си ходят на ски в Алпите.Банско беше приятно място...преди 25 години...сега е мутро-чалгаджийски резерват с еднообразни по начин на обирджийство механи.

английски гост в такава механа.... и умрях от срам...тоалетната им беше в дъното на двора..дървена.

Където има селяндури по БГ. курорти не ходим

Ще ходим на спа в пустинята,наречена Пирин.

ските не ме вълнуват. твърдо против съм са се убива природата за толкова малкоумен "спорт". обаче съм още повече против разни селяндури да се обясняват какво се случва в чуждия двор. Пирин е резерват, който е добре запазил популяцията на едрите животни и такива резервати са малко. обаче защо са малко? защо тези селтаци са унищожили собствените си планини и сега ще берат грига за нашите? ми да си теглят куршума и да си режат вените. а може би някой им е бутнал кинти, за да пишат за нас, че се страхува от конКУРенция?

защо Боко изведнъж се смути и почна да шикалкави. Съд за всеки който допусне унищожаването на Пирин.

Алчни селяндури.

Но никъде в Австрийските и Италиански и Френските Алпи не руши, само в България!!!

Англичаните да си гледат брекзит! Много ги е страх да не забогатеем от хубави курорти.

Къде са тези хубави курорти, бе, дебил? Превърнахте Банско в един бетонен клозет!

От такива "курорти" само мръсни мутри богатеят...за тях 1 дружно "Kill'em All" на Metallica...

А добиването на пертол от страна на British petroleum в океани и морета, възстановява коралите и подхранва средата :)))

Ние, русснаците, искаме да се изсече целия Пирин! Щом това ще доведе до мъки за българите, е добре дошло за нас. А после ще посроите и русската АЕЦ, русскитте тръби за газ и петрол и всичко ще си дойде на мястото! Важно е за нас да има полза, а вие сте изконна русска територия макар и неофициално. Така че ние, русснаците, можем да правим каквото си искаме.

Руснаците или на Боко Тиквата калинките?

изсичането го правят западняците, техните агенти и зомбита! вън европата от балканите! да живее балканската федерация!

Гардиън се загрижил за България !?!?! Да НЕ се построи нещо - голяма грижа. Изобщо много сме обгрижени от запада - да не се построи АЕЦ, да не се построи газопровод, да не се построи нефтопровод (Бургас-Александропулос), да не се строят лифтове. Тези хора не спят ден и нощ за да се грижат за нас. Да ни спасят да се построи нещо, сакън !

е забранено да си играят с кибрит.

stan_posta@

А на дойчевелците трябва да им се забрани да постват

Авторът на статията във вестник "Гардиън" ще да е смукал евтин алкохол в България!!!

От такива "курорти" само мръсни мутри богатеят...за тях 1 дружно "Kill'em All" на Metallica...

от Банско да изсекат Пирин,на Цара да изсече Рила...за какво са ни??????

А най-малко пък тия могат да ЛАЯТ!!! Щом се цепят да си затварят плювалника!!! Да си налягат дрипите и са не се месят във вътрешните работи на суверенна държава!!!

Истината за България сме я научавали от Запад. През соца от Западните радиостнции, сега от Западната преса.

На кой му пука?След тях и потоп! Жалко за Пирин, ако разрешат още писти....

За да стане едно курортно селище хубав ски център са необходими повече писти. Защо? Ами защото ако дойдеш за една седмица, ще ти писне да се търкаляш по 4-5 писти всеки ден. Трябва да има поне 15-20 писти със средна и по-висока трудност, за да бъде интересно място за скиорите. На т.нар. "природозащитници" ще кажа следното - Австрия и Швейцария, взети заедно, правят малко повече от територията на България, но ски пистите им взети заедно са стотици пъти в повече - само в Сейнт Мориц има 229 писти!!! В един курорт! И това не означава, да се обезлеси планината, а да се направи правилно - не е невъзможно.

Да сравнява Алпите с Пирин може само някой дебил

Аз съм ходил и в Алпите и в Пирин. Мога да ги сравнявам. А ти? Ти поне в Пирин ходил ли си?

По минусите и коментарите виждам колко са "скиорите" и колко са "загрижените" за природата. Голяма сте работа. Ало, природозащитниците - колко от вас са ходили изобщо в Пирин? А колко от вас изобщо не са стъпвали в планината, щото събота и неделя са в механта?

тъпако, в Алпите ски сезонът почна. В Банско е +15 градуса. Въпроси?

Точно това означава.Сеч и строеж.А планината - не им пука за нея.Тия не разбраха , че в природата всичко е свързано.Но по дърветата не растат пари

А териоторията, подходяща за ски зони в България е само някакви си 2,5 % от територията (Високопланинските части). Еми за какво срвнение с Австрия може да иде реч? Направо недоумявам. Ами вижте Австрия: Австрия, размер - приблизително 83,859 кв. км. Most of country Alpine or sub-Alpine; heavily wooded mountains and hills cut by valleys of fast-flowing rivers. Of total area, 20 percent arable land, 29 percent pasture, 44 percent forest, and 7 percent barren. 2/3 или 66% от територията на страната е с планински релеф. Средната надморска височина на страната е около 900м /у нас е 472м./. Изцяло попада под влиянието на умерено континенталния и планинския климат. Тоест там има много благоприятни и подходящи условия за ски-туризъм - релеф, надморска височина, климат. Понеже се спекулира и за природните резервати ето и малко статистика за защитените територии в България и в някои алпийски страни: Швейцария - 28.8% от територията Австрия - 36.4% от територията България - 10.1% от територията

ЗА КАКВО ЮНЕСКО МЪРМОРЯТ ТИЯ-БОКОВА НЕ ГО ЛИ УНИЩОЖИ?ХАХАХА

те не знаят каде се намира балгария ама знаят за нашия балкан такива новини само за балаци що не забранят пистите в австрия

Щото там са направени както трябва.

Ванка, България бе Ванка.Леле Леле

Първоначално се говореше за лифт , сега започнаха и за нови писти да говорят.Истината е , че Банско е презастроен по начин , не много законен.Сега алчните , дебели Бизнесменчета искат още. Пирин е на всички , не само на хората от Банско.Жалко , че в България живеят толкова алчни хора.НЕ РУШЕТЕ ПИРИН

ПРАВ СИ ЗА ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО НА БАНСКО И ТО Е ФАКТ,НО ДА ЧАКАШ 3-4 ЧАСА ЗА СПУСКАНЕ Е ГЛУПОСТ.АКО СЕ ПОСТРОИ ОЩЕ 1 ЛИФТ ПО НАЧИН ПО КОЙТО ДА НЕ ВРЕДИ ЩЕ Е ОТ ПОЛЗА ЗА ВСИЧКИ.

Ходя често на ски в Алпите и твърдо мога да заявя, че курорт с толкова малко писти и лифтове НЯМА. Обикновено лифтовете са поне 7-10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ. Жалко, че коментират хора, които нямат представа каква е реалността в Европа. Европейците обаче нямат никаква сметка от силни и евтини български курорти и гледат по всякакъв начин да финансират псевдо зелените. Ако тия мекерета ги интересуваше природата щяха да се погрижат за незаконната сеч на циганите, а и не само. Само за седмица циганите изсичат гори колкото за 10 лифта, но изродите не се занимават с тях. ЗАЩО?

за нашите курорти?????

Приятелю Зззз. В поста ти има една груба правописна грешка. Вместо Често ходя на ски в Алпите е трябвало да напишеш - " често ми се ходи на ски в Алпите ". Ако беше ходил, или ако поне беше гледал по телевизията, щеше да видиш че там пистите са над горския пояс, а не са изсечени просеки в гората. В умерения пояс, където сме и ние и Алпите, горския пояс достига до към две хиляди, две хиляди и петстотин метра надморска височина. Алпите са достатъчно високи, и предлагат достатъчно високи алпийски склонове подходящи за ски. У нас за съжаление на тази височина имаме малко подходящи терени. Като Маркуджиците в Рила например, или като платото под Тодорка.

Жалко , че има такива разбирачи като тебе.

Компенсирате с механи бе,man!Нали идеята на мутрите в Банско е да гепят парите на хората,независимо дали на долнопробните си капанчета около пистите или в гнусните чалга-механи!

Да пишат от Гардиан такива глупости.

Какви 333 км. писти, какви 113 км. лифтове? В момента общата дължина на пистите е 50 км, а на лифтовете, вкл. детските - 21 км. Ще пуснат още един една кабинка за 5-6 километра.

И като се качат в планината какво ще правят? След кабинката, ще има нужда от нови писти, от новите писти нова кабинка..

Зелени,къде беха когато мадритският лъжец изнасяше гората.Какво ги засяга тия извратеняци,искат да си остане вечно,,дива страна,,В Австрия имат много повече писти,там не трябва ли да има ,,дива природа,,Те не са в ЕС и няма да диктуват нещата по света,завоеватели вечни

Няма да е само лифта 6544.Ще усерат планината , както направиха с Банско.

Скоро няма да има гора у нас и така ще направим щастливи мутрите и горската мафия. С морския бряг вече приключихме - вече е бетониран! Сега е ред на гората - и с нея ще приключим. Вижте какво става навсякъде където се вихри свирепа сеч. И никой от властта не се намесва. Познайте защо!

Западните "демократи" като видят, че сме направили или ще направим нещо хубаво и полезно за нас, веднага търсят и намират начини да го спрат. И разбира се, не без помощта на силните на деня нашенски национални продажници: "Премиерът Орешарски е разпоредил спиране на всякакви дейности по изграждането на газопровода ЮП... след среща с делегация от американски сенатори, водена от републиканеца Джон Макейн....", 08.06.2014, 24 Часа), които им съдействат активно и за всяка тяхна унищожителна за страната ни дивотия: "Евродепутатите от БСП и ДПС са единствените български евродепутати, които са подкрепили резолюция на Европейския парламент за насърчване на миграцията. Става въпрос за мигранти от трети страни към Европа. Спорната резолюция е приета на заседанието на Европейския парламент в Страсбург във вторник с гласовете на Партията на Европейските социалисти и АЛДЕ - в първата членува БСП и неин председател е Сергей Станишев, а ДПС е член на АЛДЕ.... Документът е одобрен с 339 гласа "ЗА", 333 - "ПРОТИВ" и 25 - "ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ". .....Резолюцията е подкрепена единствено от евродепутатите от БСП и ДПС. Против гласуват всички останали....", 27.10.2016, ТВ Европа.

Боко, министрите му, кметовете от ГЕРБ, общинските съветници от ГЕРБ, барабар с "интелигентните" АЛЧНИ банскалии (пълна противоположност на духовно настроения и изпълнен с възвишени идеали Вапцаров) да бъдат ДЕПОРТИРАНИ НАСИЛСТВЕНО в калните цигански села на Лудогорието и Добруджа, където да се занимават с непосилен изнурителен унищожителен земеделски труд ДО ЖИВОТ!!! ПРЕСТЪПНО би било след Банско да превърнем великолепния Пирин в КЛОАКА!!!!!!!!! ПРЕСТЪПНИЦИ!!!

Това (природата) няма никакво значение! Бойко категорично застава зад концесионера. Ако трябва гората ще се самозапали, или ангел небесен ще слезе на земята, но нова линия ще има!

офицално общата дължина на пистите е 70 км. четох, че само ще се строи нов лифт. сега излиза, че пистите ще се увеличат повече от 4 пъти

Е, то тези всичките километри, дето са ги изписали, няма да се случат само над Банско.

разправят, че хората се прераждали. И ,че тия, дето вършели лоши неща на Земята, щели да се преродят на една друга планета, само с такива гадове като тях-алчни, жестоки, примитивни, да си се боричкат, да рушат, колкото им се ще. Предполагам, че ще е сред полу-пустинен пейзаж и смятам, че би било напълно справедливо. Двукракото същество, самонаричащо се човек, което е готово да унищожи красиви дървета, цветя, животни, ручеи, скали и други красоти в името на това, да си сложи две пластмасови дъски на снегнатите в пранги крака и да се лашка цял ден по баирите, а после да се насмуче с ракия или уиски в задимена дупка и да се овъргаля със своята благоверна в потните чаршафи на некой кичозен хотел с уайфай и хлорирано басейнче, не заслужава нищо по-добро и възвишено. Засега.

+10

ако проекта се реализира банско ще на първите места сред европейските зимни курорти. Това е яка конкуренция.Явно има много британски капитали в курортите на Австрия,Швейцария и Италия че "Гардиън" се е загрижил за борчетата и катеричките в далечна България.

Възстановете лифтовете на Витоша не се прайте на луди.

Ха така държавата трябва да провежда далновидна политика,а не гола сеч и пожари!!! Трябва да има разпределение, а не всичко да е на е на едно място при един пе*ал!!!!

А колко километра писти има на Витоша?

странно! неграмотните и надменни ингилизи (включително журналята им) не могат да посочат България на картата, нито знаят как се казва столицата ни, но се грижа-загрижили за Банско.

Шилo

А ти като знаеш, защо не си загрижен?

Ами ходете да карате ски там където няма лифтове. Преди години отровихте половин атлантик с нефтените си сонди.

Алчността ще затрие маймуните, които искат да отрежат клона, върху който седят.