60 000 висшисти за година у нас, в UK - 770 000

Над 60 хиляди са завършилите висше образование у нас през миналата година, показват данни на НСИ, като близо 37 хиляди са жените висшисти и 23 хиляди - мъжете.

Обратно в новината

Коментари - 60 000 висшисти за година у нас, в UK - 770 000 | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

като знаем че при нас се раждат под 60000 на година, и полувинта от тях са роми, как така завършват 60000, тов значи че много чужденци учат при нас. ако греша поправете ме

На 65 млн 770 000 прави прави 1, 68 % У нас даже са много и ненужни поради липсата на постижения и практическа полза. Същите висшисти у нас, когато заминат на Запад получават оползотворение на знанията и това ги прави полезни. Никой не казва на глас какво е сбърано в системата. Тогава вижте- назначаване и издигане на нашето гардже прогонва успешните млади хора. Е, няма как- "изгорете БАН" и направете нова институция с нови хора и нова система. Тази не става за нищо.

Мда, ама тука преди няколко месеца се наложи да "превеждам" на една току-що завършила висшистка какво точно пише на бланката-формуляр в генетичната лаборатория, че да може да си го попълни...Мен ме хвана срам, за нея не знам! Ето на това му се вика функционално неграмотен! Може да чете, завършил висшист, а не може да разбере и обработи информацията. Колко ли от тези са точно такива?!

Май вече трябва само завършилите доктори да броим, защото в днешно време в България бакалавърската и магистърската степен са гарантирани и следователно напълно девалвирали. А докторската степен в България, макар и също девалвирала, все още може да се приравни на чуждестранни бакалавърски и магистърски като качество.

По време на соца висшистите бяха 6-8% от населението и пак имаше шкарто между тях. Сега при това умряло средно полуобразование едва ли разбралите какво учат висшисти са повече от 2%. Журналята са един елементарен пример.

Шкартото идваше от Рабфак и от дечицата на активни борци против фашизма, които влизаха без приемен изпит или в най-страшния случай - с тройки. После шкартото ставаха началници - на всички нива, и така вече повече от 60 години.

Личи си, че в областта математика и статистика има най-малко желаещи. Такъв анализ е направен с абсолютни стойности, че ум да ти зайде. Добре, а в Китай колко са студентите и кога ще стигнем тяхната бройка?

Защото за математика и статистика, която също е вид математика, се искат освен акъл и системни познания, а и доста труд. Скоро хората с тежките специалности ще станат дефицитни.

Скоро изобщо няма да им трябват. В матрицата няма хора с тежки специалности, там машините се грижат за тези проблеми.

Този е създател на кръга "Агнешки главички". Прочетете книгата - заслужава си.

Ама секи наш е умен колко за трима техни, а е хитър за петима !

Не количеството, качеството е важно! Българското образование е толкова девалвирало в момента, че можеш буквално с диплома 3.00 да запишеш висше и да получиш тапия. Работех като учител. Често срещам бивши ученици и всички са висшисти, а някои от тях не блестяха с особен умствен потенциал и едва избутаха средното си образование.

От кога дял, взе да се измерва в бройки? Все си мисля, че е в проценти от нещо? "Най-нисък дял на завършили висшисти през миналата година е отчетен в Люксембург - около 1800, Малта - около 4000 и Кипър - около 8000." То целият Люксембург няма 770 000, колкото са в UK, ама там делът бил най-малък. Всяка втора статия в интернет е пълна с простотии. Като БНБ въвежда нови интернет услуги. Такава глупост не бях чувал. Има си еворпейска директива за PSD2 и там ни се казва да дадем на финтех компаните да прецакат банките с таксите. Това е, що не го напишете както трябва, а пишете глупости.

То и всяка втора статия в хартиен вестник е същата простотия, но ДИР.БГ са едни от първенците в това отношение! В 80-милионна германия - 520,000, а в 7-милионна България 60,000. Демек изпреварили сме германците по умни глави. Ама като погледнем реалността, става ясно, че тия дипломи са достойни само да бъдат изпратени в помощ на бедстващите венецуелци, които нямат тоалетна хартия в магазините. Поне наши дипломи да ползват за целта...

Особено ако човек го е минал между капките. Щото и едно време имаше подобни.

Незнам колко трябва да си тъп за да правиш сравнение на две НЕсравними неща.....

Защо държавата финансира безперспективни и ненужни специалности като право, икономика и психология? Всеки втори завършил УНСС работи като продавачка, фризьорка или масажистка...

Не трябва да се забравят и дипломите от НБУ, а и от повечето новопръкнали се "университети". Смях. Едно време в комунизма, единственият признат на запад роден университет беше СУ. Ама като гледам как я карат и там, нещата отиват на много зле!

А качеството на обучение тука и там.

" 60 000 висшисти за година у нас, в UK - 770 000" Изглежда логично и пропорционално. Великобритания е приблизително 10 пъти по-голяма от България и количественото съотношение на висшистите е подобно. Отделен е въпросът за качеството на образованието...

Tака е. Но и много от студентите в Обединеното Кралство не са англичани. А и те имат унивеситети със специалности като музейно дело, кетъринг, някакви измислени изкуства и какво ли още не. Въпросът е колко от завършилите работят по специалността.

Това са официалните данни. Може ли някой да каже, обаче, колко са вишистите с купени дипломи, които даже не знаят къде се намира университетът, който са завършили. Има много безработни сред официално завършилите, защото тези с фалшивите дипломи се уреждат на работа веднага.

60 000 висшисти за година у нас, в UK - 770 000 Не знам за UK , но в България половината висшисти работят като продавачи ,пазачи, секретарки,шофьори на такси и т.н.

с висше по 'дизайн и медийни науки' какво да работиш бе, брат ми?!

.. ами.. "депутат" например...