Американската мечта ни убива

Американската мечта ни кара да вярваме, че трябва да преценяваме хората само по това, което са постигнали.

Обратно в новината

Коментари - Американската мечта ни убива | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бо Бо

Идеята за американската мечта се роди от тази пресечна точка на добро благосъстояние, изобилни ресурси, огромни количества земя и творческа изобретателност... извлечени от целия свят.

Много необичайно за dir - умна, самокритична, аналитична статия. С прекрасен превод. Само две неща: 1. идеята, че не бива да делим хората на успели и неуспели. Ще сбъркаме. А това не е ли вярно и за страните - едните са вечно за пример - Германия, САЩ, западът. Другите са вечно хокани и грабени - Източна Европа. 2. Статията е хубава, но пак за САЩ. И пак да ги обсъждаме, как си били загубили мечтата и т.н., да ги ожалиш. А за България кога ще има такава статия ? Аналитична, позитивна, даваща надежди. Щото ако е за хулене - дойчевелето за час не е спирало антибългарската пропаганда. Кога ще говорим за проблемите на България така, както, през ден, говорим за проблемите на Америка ?

Как да пишат хората хубаво за нас , като самите ние сме за оплакване и се излагаме системно по света и станахме почти нарицателно за лошите неща! Няма как самите ние сме си виновни , авторитет нулев!

Прекрасно написана статия. От американец с акъл. Вероятно потомък на мигранти. Ама не като сегашните мигранти. Който не я е прочел цялата-да хване да я прочете!

Айде сега всички соц-носталгици бегом марш към добрите Русия и Северна Корея! Тогава България ще има шанс да се пооправи...

Що не ги пращаш към Швеция, Финландия? Там е такъв СОЦ какъвто трябваше навсякъде да бъде! Просто ние загубихме Студената война! Оттам нататък бяхме само лъгани!

Груба грешка има в подзаглавието: "Американската мечта ни кара да вярваме, че трябва да преценяваме хората само по това, което са постигнали.". Не става дума за "постигнали", а припечелили. Като метода на припечелване не е интересен.

Ще бъда откровен,че прочетох първите 20-30 реда само. Една приятелска препоръка - изключително аматьорско е да се пише че цената е "евтина" (или скъпа). Цената може да е ниска,висока, раздута,свита и тн. Но не и евтина или скъпа. Това са характеристики на стоката (в случая лимоните). Покъртително е, че вие утре ще препечатате и някаква статия в която ще се опитате да обясните разни икономически процеси да речем. А нямате елементарни познания по икономика. И сте може би водещия роден сайт... Перфектен пример че въпреки успеха (голяма аудитория) можеш да си посредствен :)))

А МОЙТА МЕЧТА Е БЪЛГАРСКА МЕЧТА .... ДА ОТРЕЖА ГЛАВАТА НА СУДЖУК АГА БАНКЯНЛИЯТА :))

Докато имаме такива мечти, ще сме си диваци:((

Искам са живея в СКорея и да ходя на манифестации , Доксто Ким Свин кърка френски коняк - 1099 евро бутилката!

Ми не е ли истина! Що му пишете минуси на човека? Има си мечта, споделя я.

Искам да живее Китай у да сглобявам лаптопи за 2 докара ба ден! И после да спя във койката ми в самата фабрика с чувство на изпълнен дълг !

Затова децата на кумунета като Нинова и лавров- конят са в САЩ , а не в родните си кенефи ;)

Искам да живея в расия и да къркам Боярщник, докато олигарсите на путкин лайфят в Америка!

познаваш Русия само от българската преса затова си спести коментарите че са смешни не си губи времето на клавиатурата книжки чети

Има истини, които не могат да се скрият. И нещо повече - ти се скриваш от тях, ама те пак те намират :D

американската мечта не е мечта. Отдавна е страната на неограничените ограничения....

Американската мечта доби плът и реалност и в България и класациите я рекламират добре.Няма нужда да ходим там за да я видим.....

да вярваш в тази мечта = да вярваш в дядо мраз ... ха ха ха

"Американската мечта" е пълна измислица, защото няма нищо случайно. Но ако сте добре образован или работите здраво можете да си осигурите прилични доходи. Другият вариант е да спечелите от тото- то $680млн.

Калеи страшни статии за лошата Америка! Само че опашката за визи е пред тяхното посолство Пред кочината на путкин и миризлив Китай е празно

И аз днес чаках пред женския кенеф че имаше опашка, а пред мъжкия никой не чакаше.

щото обработката на документи в руското посолство е бърза, а в американското е много тромава и с тежка бюрокрация.

Вицът на седмицата

стадото с овце трудно сменя пътеката по която е свикнало да върви и дори не прави разлика тя пътеката към пасището ли е или към кланицата а колкото до Китай не му бери грижа 80 процента от стоката в САЩ е китайска само че 50 процента се прави в Китай и се докарва а 30 процента китайците я правят на територията на Сащ огледай се какви са ръководителите в по големите американски фирми

...каза сатаната и побърка целия свят....и всичко потъна в кръв и смисъла с е изгуби

Типично по Американски---ПРИСВОИХА мечтите на хората и ги обявиха за Американски...И използваха тези мечти за наложат империята над целия свят и ОПРАВДАЯТ действията си със своята ИЗКЛЮЧИТЕЛНОСТ,което автоматично им дава ПРАВО да са над другите.!!!!!!!Така много по приемливо да гледаш ккак РЕСУРСИТЕ на светът се стичат в САЩ и усвояват а за туземците остава КОРУПЦИЯТА И ПРАВИЛОТО,,,НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ,,....А естествено елитът ,обучен там, присажда същото презрение и на местна почва с помоща на траншоедите........Да ,наистина---,,американската мечта,, убива и разсипва ОСТАНАЛИТЕ ВЪН ОТ,, РАЯ,, ,които са под управлението на ,,богоизбраните,,...

Ако не е да побърза, него може и да не да го изпуснат като Сноудън.

готина статия! дълга като реч на фидел, и също тъй безсмислена! американската мечта е ясна каква е, а мечтата на повечето не американци също е ясна! нарича се зелена карта!

малко е късно, ама бързо бягай в страната на неограничените фантазии.Както сде казва американският слон -най големият слон в съклен магазин.

Добра статия. Изненадам се че е писана от американец. Явно не всички са зомбирани.

ДА ВИ СЕРА НА ХАМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА И ДЕМОКРАЦИЯ-ВИДЯХМЕ КАКВО ИДВА ОТ ТАМ - ПОЧНА С ДВА КОРАБА МУХЛЯСАЛА ЦАРЕВИЦА...И СТИГНА ДО ОКУПАЦИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НИ!!!

Във времето когато от Русия ни облъчиха за втори път с радиация, след Чернобил и има опасност от падане на имиджа на Русия в "милата ни родина" и вдигането на рейтинга на САЩ, беше въпрос на дни да излезе подобна руска пропаганда. Колкото и да плюят е факт, че и да бягаме срещу САЩ, никога няма да ги стигнем. Преди само няколко седмици самият Путин призна, че са мнооооого изостанали в технологично ниво спрямо САЩ.

А пък американците признаха, че изостават в много отношения от Китай

Американската мечта с къща на брега на океана си убива. Ние си искаме панелките в Каспичан и Воронеж и парите да ни стигат за хляб и боярщник. Ех дираджийски съвеЦки малоумници. Човек винаги трябва да е амбициозен и целеустремен.

Сиреч...ти имаш "къща на брега на океана"...или ЩЕ имаш?!....Кога...., покажи във фейса... Пък аз си имам къща на село, на десет км от града, с рай- грас и басейнче /е, сглобяемо.../....., което за американеца, с две или три работни места, си е една американска мечта, но... недостижима... Пък ти се оправдавай с Путин.....

Може и без сглобяемо басейнче, то и една дупка да изровиш с един гьол пак е същото или да напълниш самосвала с вода. Сам се опровергаваш, мечтата е един вид цел, може да не е на брега на океана. Ето и ти търсиш екстри макар и сглобяем басейн. Аз нямам къща на брега на морето , но съм независим от време, хора и работотодатели. Имам имоти, вземам наеми. Това също е постигане на мечта.

....Там някъде има адвокат (или екип от адвокати), които ходят в кметството и преглеждат регистъра на хора, които са били оправдани за тежки престъпления. След това тези адвокати, без дори да знаят нищо за замесените лица, изпращат писмо на оправданото лице, заплашвайки да го съдят от името на жертвата...БЪЛГАРСКАТА ПРАВНА СИСТЕМА ОТРИЧА ТОВА ПОВЕДЕНИЕ НА ЕДИН АДВОКАТ И ГО СЧИТА ЗА НЕПРАВОМЕРНО! БЪЛГАРСКИ АДВОКАТ СЪГЛАСНО НАШИТЕ ЗАКОНИ ,НЯМА ПРАВО НА ТАКОВА НЕЗАКОННО ПОВЕДЕНИЕ!

я да врякнат нещо в стила им!

Кога ли български журналист ще напише нещо такова ? Е-е-х мечти.

Дирниците ровили, ровили и изровили статия отпреди година и 1 месец на всеяден блогър - от феминизъм до психология.

ПРИЯТНО ИЗКЛЮЧЕНИЕ ОТ ЗОМБИРАНАТА МАСА ПРОИЗВОДИТЕЛИ-ПОТРЕБИТЕЛИ!!!Е,МАЛКО ПОЗАКЪСНЯЛО,С ИМА-НЯМА ДВАЙСЕТИНА ГОДИНИ,НО ВСЕ ПАК КАТО ЗА АМЕРИКАНЕЦ Е О.К.!!!

... Така че приветствате тези други деца. Казвате им: Това е кварталът на възможностите, където всеки може да продава лимонада и да печели пари.... Абе, пълни глупости! БИЗНЕСЪТ Е ЗАКОННА ДЕЙНОСТ, НАСОЧЕНА КЪМ РЕАЛИЗИРАНЕ НА МАКСИМАЛЕН ПРОФИТ/ ПЕЧАЛБА/. Кой нормален бизнесмен приветства увеличаването на броя на конкурентите си в собствената му пазарна ниша и иска те да съществуват и да вземат и неговите клиенти, вместо той на продава стоката си на клиентите, които отиват при конкурентните фирми, продаващи същата стока като неговата?!

Авторът обяснява извратените пирамидални начини на "бизнес". Които, са доста често срещани, да не кажа основни!

Ха ха, въпреки тоталния "провал" на американците, предпочитам да имигрирам в най бедния квартал в САЩ, отколкото в масква. Бай Ганьо.

Твоето мнение е най важното за нас! Щом ТИ мислиш така, по-добре ние да не се напъваме да мислим ,а направо да те последваме! Води ни напред, о, премъдрий!

ама разбира се, отиди глупи! Такава мизерна бедност, каквато съм виждал в САЩ никъде другаде не съм виждал! А съм обикалял света доста!

ще станеш един от 40-те милиона бедни американци, които получават купони за храна.

Ти си толкова уникално т*п, че е безсмислено да пиша какво може да ти се случи в най-бедните квартали на САЩ.

Значи, роден тъпнар, т.е. "американец" е разбрал по свой си опростен начин нещата и ги разказва на останалите негови сънародници, също тъпанари по рождение. Това е ясно. Що за тъпанар обаче трябва да си, ако си от стара нация , като българската и възторжено квичиш за "американската мечта"!

Авторът е голям тъпанар да им святка лампите на американците. Далеч по-забавно е те сами емпирично да откриват това което сами са засрали.

Това с лимонадата показва каква боза е сътворил автора. Можеше и по-кратко и ясно, ама тогава евреите щяха да ревнат.

Както казва Марк Твен ..." всички се мразят помежду си но от друга страна всички мразят евреите". А всички мразят евреите не от друго а от завист защото те спазвайки стриктно правилата на играта които другите създават просто успяват да видят дупките и ги запълват веднага. А за тая работа се изисква дълга подготовка още от раждането. Е за това ги мразят.

Прекрасна статия! Учудвам се че един американец може да вижда света по-далеч от носа си. Обикновенно това е харектерно за хора, преки потомци на стари цивилизации. Между другото статията съвсем спокойно може да се отнесе и за Европа. Е не в такъв мащаб както в Америка..все пак се нарича "американска мечта" а и Европа не отговаря на много от условията споменати от автора. Но все пак тя е първопричината за създаването на тези мечти. В интерес на истината ако за Европа има алтернатива то това е ...както самия автор на статията нарича "социалистическите Финландия, Норвегия и Дания". Скучно и дървеняшко на пръв поглед но до голямо степен най-справедливо. А що се отнася за България? Смятам че единственото добро бъдеще което има е ...постепенното нейно изчезване в рамките на създаването на една държава наречене Европа и ли нещо подобно. Всички останали варианти водят до безследно изчезване. Причините за това са пред носа ни. Малка територия, малко население, никакви природни ресурси и никакъв понтенциал почти за нищо. А в съвременният свят на пазрната икономика това са все задължителни условия както за успех така дори и за оцеляване. Просто тук отдавна никой не се интересува нито от лимонадата нито пък как се прави лимонада. Отдавна всичко това е направено от други. Не случайно "Бай Тошо" някъде в началото на 80 години на миналия век е искал да развива IT технологии и да хване последния влак. Само че Москва е имала други планове. И ето ни на сега сме в свят за който изобщо не сме подготвени. Нямаме необходимите инструменти а и те струват скъпо. До там се е стигнало че днес спорим дали след десет години ще имаме ток или ще го караме на свещи. Няма начин да оцелеем. Света е само за големите и като се казва в народната легенда...накрая ще остане само един. Някой развиваше тезата че идва корпоративен капитализъм който след поглъщенате на всички от най-силния предстои корпоративен комунизъм. Просто защото няма да е останал никой на който да продава.

Това "американец" е само на книга. Американска нация НЯМА! Населението е един бъркоч, който тъпотията и лакомията за лесни пари, породена от тази "американска мечта ги е събрала на едно място.

Намери Ленининовото определение за НАЦИЯ, тъпако!

Докато долара е световна валута, американската мечта ще е жива. Бруталния дълг на Щатите, който е практически не изплатим, скъсява живота на долара. От 80-те години САЩ правят пари "от въздуха" - фондовите борси. Трупат се милиони но само на хартия - като фалирала банка. САЩ забогатяват като не си плащат сметките. Всяка държава опитала се да се отскубне от влиянието на САЩ получава самолетоносач наблизо. Загубата на войната в Сирия прекърши хегемонията на САЩ. Русия се пробуди и набира сила. Китай остана единствения купувач на американски дългове и чисто финансово може да съсипе САЩ. Ако не са оръжието и висотите технологии, които САЩ изнасят, търговският им баланс е отрицателен. САЩ са балон пред спукване: авоарите на петролните държави и златните резерви на много страни са в американски банки, но парите отдавна са похарчени. Страхотна статия! Само за допълнение - повече българи се връщат разочаровани от САЩ ,отколкото от ЕС.

Можеше сама да напишеш БЛА, БЛА, БЛА, изчерпателно и ясно! Путин неотдавна се изказа още по ясно, "САЩ са единствената в СВЕТА СВРЪХСИЛА"! Другарят Путин е моят любимец, вярвам само на него!

Ти от ирония не разбираш ли ? Когато се казва нещо, се има предвид точно обратното !

Къде е цензора, това е безобразие, как може така да се очерня "великата" американска нация. Тоя дето е писал това е руски шпионин, ако дори не е самия Путин, скрил се зад псевдоним. Браво на дир-а, най после да пусне нещо различно от американоподмазвачески материали. Продължавайте в същия дух, има още много което да се напише за тез непрокопсаници.

Малко цифри: сащ имат дълг в размер на 20 трилиона долара, или на калпак по 67 000 приблизително. Ако този дълг си го представим в банкноти от по един долар, би покрил площ с размера на Швейцария, Белгия, Холандия, Дания и Словакия. Дълг който никога няма да бъде върнат, това е съвременният им бизнес. Много народи страдат заради това, но в Природата винаги се постига баланс.

Учудващо ли е?Какво може да се очаква от "нация", създадена от престъпници и убийци, избягали "далече" - в ХАмерика, от правосъдието!

Тази статия (и други такива като нея) трябва да ги има на първа страница на повечето БГ медии, защото младите българи трябва да знаят накъде са тръгнали (или поне им казват, че е натам) и да разбират, че това вече НЕ СЪЩЕСТВУВА ... а в България това е НЕВЪЗМОЖНО - няма безгранични ресурси, земя, пари т.н. А такива млади американци, като автора, след време се превръщат в светли умове като Ноам Чомски например. БРАВО ! Тази статия като по чудо е минала през перфидната авто-цензура на сегашните БГ медии !

над 58 убити и 500 ранени на концерт в лас вегас,(преди 2 месеца)!истинската американска мечта .

Ами какво да ви кажа българи, пожелавам на всеки да изпита американската мечта и да си направи изводите сам. А кога подобен анализ ще бъде събран и описан в една толкова детайлна статия за бългаската мечта?

Впечатлен съм! Каква жестока и болезнено безкомпромисна дисекция на днешната американска действителност! Блестяща журналистика!! Ивъпреки, че е написана просто, ясно и разбираемо, статията явно не успяла да достигне досъзнанието на 80-те%, щом и тук вместо смислени коментари си превдъвкват всекидневните клишета!

Друго си е да имаш гарантирано ходене на работа до живот, без значение, дали работиш или просто демонстрираш присъствие, и да живееш при мама и тате поне докато навършиш 45. Мечтаейки за бела жига, която евентуално може и да доживееш, след като държавата ти е прибрала половината пари преди 20 години. Задължителна част от тази мечта е и да си бил роб и да са те освободили ... нЕколко пъти. Идилия! Мечтата на Андрешко Ганев Балкански.

В картона под наем ще си "независим" от мама и тате.... Знаеш ли колко "мечтатели" познавам, на които родителите едвам се крепят вече, а те дори не могат да си дойдат да ги видят дали са живи.... Щото краварските работодатели мразят думата "отпуска"! И толкова са "работливи", че сават по 150 кила и повече явно от много "работа" и "стрес"....

Това, което описа НЕ е американската мечта.

ам.мечта -да изкупят всички президенти на планетата и да си въртят марионетния театър,докато унищожат всички гои ...

"Американската мечта кара хората да вярват, че всички винаги получават това, което заслужават". Е това няма как да стане българска мечта!:)

а руска , не.

Има има, как да затрупат цялата земя с руски "биологичен материал"!

Е как да няма руска - водка и като свърши още водка.

Има едно единствено условие да гониш американската мечта и то е, да се откажеш от справедливост и морал. Който може, нека я гони. Какви са последствията и дали има, всеки ще научи един ден.

Какво му е Убавото на краварската мечта? Имаш някаква работа, ама не много сигурна, която ти осигурява съществуването - да живееш в картон под наем или на доживотна ипотека в него, ако решиш да го купиш, отпуска ти се дава да ползваш в краен случай, а работодателя те гледа намръщено, ако се осмелиш да си поискаш такава. Поради това близките ви емигранти в Кравария се връщат веднъж на 5 или повече години! За цените на услугите - зъболекар, подстригване, детски градини да не отваряме дума. Затова масово българи прибягват до услугите на пенсионирани роднини да им гледат децата, защото не им се дават няколко хиляди долара за градина. Отделно са особено "умни", което говори за качеството на образованието и се хранят доста "здравосровно"! Поради това голям процент от краварите мислят....., че са воювали със СССР по време на 2-та световна и са със средно тегло над 100 кила! Мерси за такава мечтЪ!