Размах: Похарчили сме 2 млрд. лева за нещо, дето го няма

От приемането на Стратегия за електронно правителство през 2002 година досега държавата България е похарчила 2 милиарда лева.

Обратно в новината

Коментари - Размах: Похарчили сме 2 млрд. лева за нещо, дето го няма | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А тези дето ги взеха ...и тях ли ги няма...ами ако прокуратурата не се е самосезирала и нея да я няма...тук 2, за АЕЦ 3 млрд.лв.... що за държава е това, а като си купя клечки за зъби си искам касовата бележка , за да влязат данъци в държавата, а тя поиска ли такава за АЕЦ, електронно правителство и т.н., ако не, няма да искам вече бележки!

Пак ли не били крадци бате ви боко и герб?не,те са по едрите грабежи- милиарди за нищо!!!!

Вс още в госодарството има пари, но се краде поголовно и то с натресени дългове. Гарантирано от ОПГ ГРОБ. БГ най-голяма смъртност в света.

Гробовно мълчание!Дори и от опозицията.Прокуратурата не чете а,си чеше дедовия.Пълна поквара!Все пак става дума за 2 милиарда лв- 1 млрд евра!Кво става?

Пък после Белене било гьол. Гьол, ама с два готови реактора. А електронното правителство ? Само че тези 2 милиарда са ги взели западни фирми - HP, Microsoft, Siemens, IBM и хиляди знайни и незнайни, но правилни западни фирми. А онези 2 милиарда, за Белене, ги е получил Росатом - руска фирма. Което е неправилно, откъде-накъде. Българските пари могат да отиват само на запад, всичко друго е "корупция".

Как да го няма-я вижте колко имане имат Цвъки, Тиквата и т.н. до последния гербаджия! Недейте да казвате че ги няма, че току виж се обидили!

Ич да ви не пука, важното е че излъчихме Марфя Габриеловна за комисарица откъде цифровата икономика и общество, квото и да значи това. Това нещо да го няма никакво в БГ, пък някой да се хрантути около него, е отдавна по земите български - за справка Министреството на културата...

5 млрд откраднати само от електронното правитество и санирането. Обаче за самолети няма, не са приоритет.

abasador

според, мен заглавието на статията трябва да бъде... усвоили сме 2 милиарда лева. Усвояването като израз е по-социално ангажиращо и справедливо звучащо определение за присвояване на средства т.е. държавни и на Евросъюза пари. Примери: усвоени европейски средства за построяване на магистрали, лично господин Борисов отговаря за усвояването на средствата; усвоени средства за саниране на панелни блокове, там госпожа. Л. Павлова е доста наясно, кое, как и от кого се усвоява; усвояване на държавни и ЕС средства за изграждане на великата гранична ограда, отговорен държавен специалист за усвояването на парите (да не пиша само средства, че някой ще ме реплекира .... ай стига с тези средства бе калашник, а к'во става с парите?) е нашето вице господин Симеонов. На всички ни е ясно, че средствата се усвояват не от когото и да е а от отговорни госпожи и господа, и..... предлагам да спра с примерите защото ще ви омръзне да четете, а освен това ще ми свърши и мастилото. Лек ден.

от лакърдии за ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО се краде повече, отколкото от санране !!! Бах тоя Бойко ......

.... за най-удобен начин за преразпределяне на пари от бюджета без да носи който и да било наказателна отговорност.... Има предвидени пари.... значи са за присвояване.....

Това е тема за разследване! Хем е прясна, хем виновните са живи и здрави и могат да бъдат съдени ефективно, а не да търсят масовата приватизация от преди 25 години!

Съвет за електронни медии,състоящ се от едни от най големите бандюги-какво да очакваме.

Що бре?? За тия дето прилапаха паричките, всичко си е ОК!!!

Няма да има е-правителство още дълго време. Поръчките се взимат от фирми на политически синчета, съдии, прокурори и т.н. Всичко се предава на нискотарифни подизпълнители и до там...

Отново няма да има виновни според кривосъдната система!????

Трагично е. Никой от пишещите си няма и малко представа за какво става въпрос. Обаче всички имат мнение.

Ами то не е необходимо да си голям специалист, за да разбираш, че за нещо, за което са изразходвани големи пари и нактрая не е налице самото нещо, има престъпление. Как да го разследват и докажат е работата на специалистите! И съм сигурен, че и тези, които са опапали паричките, идея си нямат какво е Е-Правителство, но това не им е попречило да "усвоят" милиардите! А трагичното е твоето мнение, разбирачо!

Естония е похарчила 25 млн. евро за електронно обслужване и работи !България - 2 милиарда лева и няма нищо...Къде е ефекта, къде са парите похарчени???

Само като се види кои влизат в Съвета за електронно управление е ясно, че данните за България НЕ СА ТРАГИЧНИ, както се казва в статията, а са си МНО-ОГО показателни за това, къде точно са потънали парите!

....и само да попитам реторично- Тия що още са на власт? ...

Цялото упражнение може да се свърши значително по-бързо и значително по-евтино. Познавам множество фирми от бранша и не съм разбрал да са си разделили работа за 2 милиарда. Оттук остава опцията 90% от парите да са потънали по трасето.

работя с толкова много програмисти и толкова много кадърни хора могат да бъдат впрегнати да направят една хубава онлайн система за много по малко пари от споменатите..... нашите парламентьори се насират от крадене....

Трети ден нито дума в dir.bg за фалшифицирания доклад за АЕЦ Белене! Никога не е късно да станеш за резил..и да се осветиш като продажна медия.

Парите са по сметки на партийци, общинари. Всичко е усвоено, купени са джипове, апартаменти, цици, почивки на Малдивите.

"...в който влизат тогавашният премиер Бойко Борисов, министъра на финансите в неговия кабинет Симеон Дянков, вътрешният министър Цветан Цветанов и неговите колеги Томислав Дончев и Ивайло Московски." При този състав трябва да си луд, за да очакваш да се случи нещо хубаво където и да е.

Още един пирон в ковчега на умъртвената ни от политици държава. Сигурно поне 10000 ИТ специалиста щяха да останат в БГ, ако тези пари се бяха използвали в ИТ сектора по развитие на нашата мила родина. И абсолютно не съм съгласен, че няма материал в България. На запад не са по-умни, но не са и толкова крадливи. Въпрос към управляващите - КОЛКО ОЩЕ ЩЕ СЕ КРАДЕ? за да знам дали да оставаме в БГ със семействата си или да се изнасяме и малкото специалисти останали да живеят тук.

Заради последния фапрос ти пишем двойка. Как мое да питъш колко още ше се краде. Ше се краде сичко, системно и завинаги. Едни хора са гепили властта и нема да я пуснът бес кръФ. Аре сиктир, Терминал 2 е твой, от клозета до ръкава. Като не щете да ги избиете, пада ви се!

Това е дизайн патерна на Боко!

Да не съм чул повече приказки, че България е бедна държава и доходите ни са ниски!!! КТБ - 5 млрд АЕЦ "Белене" - 4-5 млрд "Е-правителство" - 2 млрд Други - 10-20 млрд Ето ги нашите заплати и пенсии, смее ли някой да каже сега, че нямаме пари !!!

ПО-ТОЧНО...смее ли някой да каже , че КАПИТАЛИЗМЪТ не е изрод и не краде.

КакаФ капитализам, като това са синове и внуци на куманяги! Айде не се правете на ударени, куманягите!

Ако има електронно правителство няма да може да се краде толкова. Те нашите управници да не са глупаци?

Това е основната причина!!! Като се свържат всички десетки регистри в държавата и се направи единна база данни то всичко ще изскочи на повърхността! Е. как ще се краде тогава?! Като го измислят как може да се точи тогава ще го направят това електронно правителство

Това е защото никой не слуша какво казват от самите администрации. Те хиляди пъти са обяснили на тези горе, че по този начин, по който го правят няма да стане. Не може всяка администрация сама да си прави електронно управление. Ама те - не, та не. Харчене на милиарди. Вече си мисля, че е нарочно. Няма как различни сървъри, различен софтуер, различен хардуер, различна база данни, различни протоколи и т.н. да работят взаимно, та ако ще и Бил Гейтс да дойде да го прави. Само закони , наредби и правилници приемат - те няма да подкарат нито един компютър.Освен това някой общини нямат ток и интернет от безпаричие, те ги задължават електронно правителство да правят. Смях. Кметовете казват " НЕ ни занимавайте с простотии". Защото ако държавата има 2 млрд. за хвърляне на вятъра, не навсякъде има. За пореден път ще повторя: 1. Централизирана поръчка на ниво държава, която да направи: 1. Ясен списък /казвам го просто, дано ме разберат/, кои услуги ще са електронни. 2. Да определи задължителни за всички администрации хардуерни и софтуерни компоненти , протоколи и т.н. , поддържащи работата по този списък. 3. Осигуряване от държавата на хардуер и софтуер. 4. Инсталиране на хардуера и софтуера по администрациите 5. Пускането на цялата система в действие и донастройване. 5. Обучение на персонала. 6. Осигурено преференциално заплащане за поне един компютърен специалист в администрация. Няма кой да работи в информационния сектор за 600-700 лв. ТОВА Е. И ще струва 45 млн. на държавата. А не 2 млрд., плюс още толкова и пак нищо. Това ви го казва прост държавен служител със 700 лв. заплата. Слушайте и изпълнявайте, а не харчете милиарди.

Заглавието е сбъркано."Откраднали сме 2млд. лева"но това какво е за управляващите?Те са много за всички трябва да има и кражбите продължават до затриването ни.

не сме виновни ние,герберите!!орешарски,станишев,нинова и костов те са виновни !!ние ,какво ,заварено положение !е,некви си 2 милярда,сиреч ще вземеме още дълг да го покрием и толко !!другите са виновни !!!

Охххх ХРАНИЛКАААААААааа...... не барайте там ей !

споменатите в началото на статията лица - доживотен!

Като прибавим и конфискация на имущество и запор на сметки по целия свят. Включително и изземване и запор на имущество и сметки на роднини и сие-та и кръгове от фирми и .........

просто герберска кочина...

е ясна-95 процента от парите са за хонорари, комисионни, командировки и т.н. и 5 процента за разходи по същество. Резултата е на лице, друго не може и да бъде!!!!!!!!

кой с подпис я възложи. Прокуроре, тия хора си имат имена, прибери ги не просто да се обясняват, а да възстановят в държавната хазна откраднатите суми.

Няма нещо, което администрацията да е започнала да прави и да го е направила както трябва. Няма закон, лкойто Народното събрание да е приел и да е изпипан както трябва. Причината е, че мислят само как да усвояват, а не как да направят нещата работещи и полезни за народа, който ги е избрал. Всяко нещо, направилно правилно прекратява мигновнно усвояването. Докато не приемем закон за лустрацията и не въведем лична отговорност на администрацията, нещата няма да се проименят и нашето обещство няма да мръдни и сантиметър напред.

за освобождаване от отговорност при взимане на държавни решения.

Само дебила булгаристанец не е разбрал, че го работят яко. Що кражби, що чудо! Марто е огледало на ел. крадене.

Хаха. Първото нещо, което направиха ГЕРБ, само като стъпиха във властта ама най-първото - цъкнаха шалтера на електронното правителство на Н.Василев.От там няма харчене - има крадене !!! Саидчетата му викат електронно правителство.

Същата работа като с Белене. Крадците от ГЕРБ компроментират всеки проект и го унищожават

Тройната коалиция е виновна,ние колко магистрали...................

Че нали дойдоха хората уж да ни учат как да стане работата, ама май до посещението си остана работата...А с тия темпове и с още 4 - 5 милиарда, къде 2050 може и да стигнем естонците, ако те спрат сега да развиват системата си...

Въпрос, който поражда много други: От кога на "краденето" му викаме "харчене"? По същия начин се "похарчиха" куп милиарди, а резултатите са плачевни за мнозинството и много, ама много радостни за едно определено малцинство. А честито и весела Коледа на всички! А пенсионерите да внимават да не преядат с 40-те кинта милостиня, дето им отпуснаха (не на всички...)

толкова ли е трудно да изиграе един танц,със саби в Естония,боко тиквеника и да види как са го направили хората,а не да краде,като невиждал?

Данните са трагични за България. Най-трагичното е че в БГ живеят 7 милиона овце, 80% от които са дебилни.

Не ни е сефте. Затова пък навсякъде има реални бюра по труда, не виртуални.

КУЧЕ ВЛАЧИ ДИРЯ НЯМА!

ЗЕТЯ НА МУТРА АГА БАНКЯНЛИЯТА КВО БАЧКА ??? :))

Да не е луд да бачка е .... има пари за 6 (шест) поколения напред ......

Да дава Господ някой ден да се събудим и да се усетим как гербаджии, комунисти, патриоти (СДС-рите са в 9-та глуха) ни точат като добитък. Събудете се бре хора!