Проф. Янакиев: Нашите архиереи ни дължат отговори за МПЦ

Решението на БПЦ за македонската църква е някаква стъпка, но остават редица неопределености и неясноти, по които нашите архиереи ни дължат отговори.

Обратно в новината

Коментари - Проф. Янакиев: Нашите архиереи ни дължат отговори за МПЦ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вижте , формален канон за признаване а православна църква няма. Българската църква се учредява от един мюсулманин - султана, който определя с ферман каноничната и територията като отнема територии от Цариградската патриаршия. По кой канон мюсулманин може да създава и утвърждава църква е непонятно, но този му акт е признат и българската църква е призната накрая за канонична от другите църкви през 1945г. Става дума за силови полета, и никакъв канон. Македонците са извършили подвиг като са се отцепили от църквата на окупаторите си. Какъв карез гонят на македонците сърбите, гърците и руснаците не е наша работа, да си носят греховете. Ние сме Патриаршия и сме самовластни и длъжни да признаем и съслужим с най-близките си православни братя. Грехът от отхвърлянето на християни заради натиск и интереси на чужди църкви и държави ще е върху нас.

Сещам се и за друг "канон". Сръбската юрисдикция върху македонските епархии , от които са изгонили всички български свещенници, е призната от Константинопол за пари. Някои чувал ли е такъв " канон"- плащаш и си признат. Въобще канон за признаване няма. Владиците трябва да действат по християнкия повик за помощ и съслужение между християните и няма да сбъркат. Още повече , че сме били в същото положение. Игрите и нехристиянските интереси на москва , белград и цариград не им правят чест и са си за тяхна сметка. А че било проблем. Първо не е сериозен и второ владиците са избрали и са поставени да решават именно проблеми, иначе си стоят по килиите.

ех професоре! не знам кои ти плаща и колко, но виждам че или не разбираш какво точно става или за пари и внимание продаваш всичко .

Не е нужно да ти се плаща да искаш най-нормалното за един християнин- общо участие в литургия с други християни. По-скоро се плаща да искаш обратното, ако въобще си християнин.

СЕГА Е МОМЕНТЪТ БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ да покаже ,че е един истински българин ,с който народът ни ще се гордее ! Нека не се влияе от руснаци,сърби и гърци ,защото те има много да плащат пред Бог за зверствата извършени срещу православните българи в Екзархията /кн. на ак.Г. Марков/ ,така както неговите предшественици не се поколебаха и не преклониха глава пред никого ,за да обявят Българската Екзархия ,защото историческата истина е на наша страна !!!! Бог ще го подкрепи ,защото сме прави !

Мноооооого си тъп бе!

Българин, ама около него само руски мекерета и безхарактерници. Синодът е пълна абдикация от каноничната самостоятелност на българската църква. Безволева и парализирана институция , която се свежда до носене на скъпи одежди и пълно отстъпление от възложената му християнска мисия. За тях е голямо достижение, че са се напънали да вземат решение някво въобще , естествено безсъдържателно, като цялата му дейност. Обикновенно няма протоколирано и документирано решение, а после се нагажда от канцеларията според случаите. За едно и също са представяли по три различни решения.

защо македонската църква не е призната от никой, некой да знае?

защото няма македонска църква. им има сръбска епархия. и сърбия е наливала пари за храмовете в т.н. македония. след сформиране на македонска държава, обаче, македонците се отцепват като слагат ръка на сръбска собственост.

би трябвло църквата в македония са се уптавлява от сръбската епархия, независимо, че е в друга държава. това ппроблем не е защтото църквите са непправителствени организации. все ечдно ти да имаш имоти в 2-3 държави.

Абе така или иначе половин Македония си имат български паспорти, та да направиме трампа.... Македонската православна църква за нашето правителство начело с ББ.

Професорът по КУЛТУРОЛОГИЯ пак се бърка, дет' не му е работа.

професор ПО ОМРАЗА

БПЦ - да! Техни светейшества - руски подлоги!

ПрофесорЕ,Архиереите нищо не Ви дължат, можете само да помолите за обяснение на интересуващите ви неща.Проф. не е първите 7 години!

БПЦ не дължи никакви обяснения на "професори" по научен комунизъм!

За дървените философи, мисля да спомена два факта, достатъчно красноречиви: 1. БПЦ е оцеляла 1090 години и е преживяла доста по-сериозни душмани от калинянакиевци и горанблагоевци. 2. БПЦ е единствената религиозна институция номинирана за Нобелова награда за мир за спасението на българските евреи. Мисля, че това следва да докаже, че са достатъчно подготвени да взимат адекватни решения и да защитават интереса на българите във и извън границите на отечеството.

да го д===ха Провокция

Това злобно човече Янакиев ,определено е професор по манипулациите,лъжите и разделението.

Цяла България и църква ,станете ,мирно ,говори ...Москва !!!

за теб говори Вашингтон. И с устата на професор Янакиев - също.

какво казах? сега ще пръснат по форума като хлебарки. Да отстояват "своите" и "своето". Да печелят някой лев от "Америка за България".

Майната им и на едните и другите ,решението трябва да бъде българско в защита на българските национални интереси!!!

Пуснаха "своите". Да отстояват евроатлантическите ценности.

ПЪЛЕН АБСУРД ,А СИНОДЪТ СЕ ВАЙКА !!! 1. Югославия не съществува 2.Сърбия и Македония - 2 независими държави 3. МПС не иска СПЦ ,а тя в Югославия и наложила схизма ,защото преди Югославия я БИЛА КУПИЛА / антихристите ,търговци в храма/ Пълна ПОЛИТИЧЕСКА ,А НЕ КАНОНИЧНА ЛУДНИЦА ! Сега при новата ситуация ,какви права има Сърбия над Македония ? Майната им на всички политически подлогари !!!!!

не се бъркай след като не разбираш.

Май трябва да чакаме като васали указанията на Москва и Белград ?

Калин Янакиев завършва философия в Софийския университет през 1983 г. и Докторската му дисертация (1985) е на тема Етиката на ранното християнство (критичен анализ на схващанията за греховността и вината), а също е номиниран за Старши научен сътрудник II степен към БАН (1985), ха познайте дали и той не е сътрудничил на политическата полиция преди 10 ноември?

Ами не е бил доносник Има и такива хора за ужас на доносниците. Досиетата в СУ ги отвориха, Калин няма досие . И не е бил партиен член . И няма една прокомунистическа публикация . Можело е и така да се живее.

Въпросът е защо днес служи на репресивния апарат на глобалистичния масонски окупационен режим? Защо взема парите им, които са престъпни и кървави - които отродяват, дебългаризират и по същество дехристиянизират народите, като ги разделят, за да ги владеят в името на панамериканската бесовщина, на която не само симпатизират, но и откровено служат? Т.е. как "тогава" е бил чист, а днес вече не е? И не е ли това по-скоро извор на срам, отколкото на гордост и вдъхновение??!

какво е по-малко зло: да служи на своята служба за сигурност (тогава), или - на чуждата (сега) за съсипване на своята родина?

у нас се отварят селективно и по поръчка, когато някой почне много да се прави на отворен. А това, че не е бил партиен член и е изпълзял нагоре по стълбата само по себе си е потвърждение, че е донасял на ДС. Няма такива щастливци, които са успели да се е сдобият с научна титла или степен степен преди 10, без благословията на ДС и апарата на БКП!!

Критичен анализ за схващането на греха и вината, сиреч - ценностите не са това, което бяха, сиреч - виновните са невинни, а греховете - безгрешни, то така си беше по времето на соц-а и като гледам, тенденциите си остават. Как така вождът ще отговаре пред Бога, а?!

Ясно , че от ченгетата и мършите в синода , решение не може да се вземе. Ще си протакат , както си знаят всички проблеми и ще си запълнят безгрижно дупките , все едно не са се раждали, камо ли да са имали досег с Духа.

Не съдете, за да не бъдете съдени! И изкарайте гредата от собственото си око, за да помогнете да бъде изкарана съчицата от окото на брата ви!

Нищо не съдя - констатирам, има кой да ги съди.. Синодът е мъртвило, оттам нищо не излиза, никакъв проблем не се решава, едно безкрайно анадолско траене.

хора, трима български архиереи вчера и днес отговориха на всички въпроси по темата в медиите: във в. "Стандарт", по БНТ и Би ТВ. Никакви въпроси засега няма. Не слушайте врагове на България и Българската Църква!

Ама те в Синода могат и да говорят ли , бе. Аз мислих , че само могат да пеят , като папагалите и силиконките. Ти да видиш, това ще е събитие, мутропполит проговорил, ще засенчат и Милко Калайджиев с тази новина. Що не публикуват отговорите.Да не би да няма три изречения свързани, та да не става материал. Щото две свързано изречения са по силите на Преслава, митрополит с такава задача още не се е справил.

не се бъркай след като не разбираш.

"Освен това, вижте колко лошо стана, че ние не отидохме на Всеправославния събор. " Определено. Перефразирано, може да се отнесе и към писаното в Библията. Но Бог така го е избрал, като истина, а не като интерес. А кога и колко ще научиш от БПЦ? Когато БПЦ реши и както реши.

При наличието на богословски факултет в СУ, защо трябва да слушаме философи?

на БФ е пълно със същите соросоиди - от един отбор са. Не всички, разбира се, но има доста.

слушат го само олигофрени.

Опасен е философският софизъм когато става дума за канонично предание и монашеска обхода. И още по-опасно е, когато от разните му фондации и държавни департаменти ти плащат, за да разделяш църквата и народа, православие от славянство, да го отродяваш противно на традиционния му ориент-ир, игнорирайки най-изконно мистичния завет на Откровението за НЕ-ВЕСТата на Агнето. Защото в това интервю думата има преди всичко един отколешно недалновиден пленник на вест-ернализацията и прочие модернистично пре-ориентирани икуменически процедури. А зад икуменизма винаги наднича икономизма, сиреч б(л)есовското дяволско лице на американската вест-ернална демаркация.

кой е този "умен и красив" за да държи сметка на Синода?

повече прилича на бесноват.

Нашите архиереи никакви такива отговори не ни дължат! Тяхната задача е да ни водят към Царството Небесно - тези, които искат. И най-малко архиереите ни дължат нещо на калинянакиевци и горанблагоевци.

Хайде този професор Янакиев да не се изживява като говорител на Св. Синод и да не ни обяснява какво-що! Като излезе становище на комисията, излъчена от Св. Синод, тогава ще станат ясни и преговорите между Поместните Църкви и решенията и всичко! Да оставим Синода да си гледа работата спрямо каноните на спокойствие!

той не е говорител, той се изживява КАТО НАЧАЛНИК на Св. Синод!

Интересно е професора по философия, писал "книги по богословие" дали изобщо е вярващ в нещо различно от "вярата в американската демокрация"? Има ли изобщо представа от православие и "православна черква" или ще ни убеждава, че православната вяра, за разлика от американските мормони, е една мракобесна религия?

Ами даже се черкува в руската църква, има над сто броя издадени от списание "Християнство и култура " . Може да го прочетеш в интернет.

Не се черкува в руската църква, да посещаваш храм и да злословиш срещу черковнослужителите, срещу руските светии дори, не е същото като да се черкуваш. И да си един от провокаторите на жесток раздор между миряните в руската църква, също не е като да се черкуваш.

Такива еФтини продажници ни разделиха народа, сега подобни професори искат да разделят и църквата ни. Ако се занимава с подобни проблеми, професора би трябвало да е наясно, че при православието действа принципа една църква един народ. Какво като сме разделени в две държави, трябва ли да се разделим с роднините си и да приемем македонизма, защото така казва някакъв си грантов професор, който го пропагандират определени грантови медии. Мислете за себе си и за роднините си изоставени зад границите на отечеството по волята на Берлинския конгрес. Много неща не ви казват, като например, че нашата църква е съборна и който и да признае самостоятелно МПЦ, това не води до нищо, най-много да пострада БПЦ, особено ако такива експерти влияят върху църковните решения. Подобни личности ни докараха разделението на БПЦ, чиито последствия още търпим. За да угодим на някой амбициозен американски чиновник, ще се изпокараме със съседите си и ще навредим на църквата ни, която е оцеляла над 1000 години.

Този Янакиев е като Радан в политиката - може да служи за ориентир - квото ти каже, значи наобратно трябва да е.

Много точно и работи безотказно при този.

Цялата му "православна" мисия на този професор е да удари по Москва, т.е. да изпълни (гео)политическата поръчка на Вашингтон и икуменистите, на които служи и които му плащат. През всичките тия десетилетия на демокрация, обезличаваща по същество новосредновековната мисия на Православието и неговата твърдо антисхизматична и канонично метафрастична позиция спрямо Голямата схизма от 1054 г., създала предпоставки по-късно за надделяването на запад на протестантската вълна и сатанинската модерност, този човек не е спирал да говори срещу Русия, РПЦ и геополитиката на официалния Трети Рим, исторически явяващ се силовият фактор за съхраняване и поне частична експанзия на Правата Слава. Такава голяма омраза не е типична за християнина, макар да осъзнаваме, че е типична за ярките и творчески личности като този явно все още неукрепнал в мъдростта философ. Защото ние ще продължаваме да чакаме неговото проглеждане и обръщане противно на козните на сатаната, който го е яхнал и на когото служи с иначе брилянтното си слово. милостив е Бог, дано му помогне да се обърне!

У столицата на Третия Рим има 2 000 000 мусулмани, а джамиите са повеке от тия в Първия и Втория, па най-главните ги открива лично товариш Путин!!!

от натрапени калинки -соросоиди изявяващи се като професори и клоуни-грантаджии обикалящи БГ ефира от суртин до вечер.

е известен "учен", заработващ си подаяние с русофобски размисли. Каквото и да напише, не му вярвайте. нищо общо с истината, само опити за внушения фалцифициращи истортията.

,..отново ли ще чакаме , ЗАПОВЕД от САЩ ? Аман от Бг - ''професори''- КАЛИНКИ !

Синода в България,ако е български,най после трябва е независим,а не да се държи като васал на РПЦ!Опитите на РПЦ да влияе на БПЦ,трябва трябва да бъдат пресечени ясно и категорично!

Професорът е прав, той това и преподава- средновековна култура с акцент върху междуцърковните отношения и отношенията църква - власт , негови са коментаритр към отговорите на папата до княз Борис . Не виждам нищо християнско да не признаваш православните си братя и да не искаш обща литургия с тях и да им откзваш лицемерно помощ. Всичко друго е злоба на деня. Сърбите ги разбирам, македонската църква им се изплъзнала от лапите след окупацията и злобеят , че не са я посърбили. Москва, която създаде македонците , би трябвало да ги признае първа, но при тях принципът е да се вреди. . Константинопол няма отношение. Не виждам причина да не ги признаем и да не влезем в евхаристийно общение, освен усвоеното от москва ново християнско правило, че най- важното на другите да им е зле, което нищо хубавобдотук не ни е донесло.

Защо Константинопол няма отношение ?

От цялата писаница не ми стана ясно едно - ако наистина МПЦ е била насилствено отделена от БПЦ, защо сега не ги поканим отново да се присъединят към нея!? Без да съм наясно с църковните дела ми се струва, че БПЦ би трябвало на първо място да се грижи за своите собствени чеда в България. На практика тя напълно отсъства от живота на българите. Моралното и битово разложение на голяма част от народа се дължи до голяма степен на това.

ти ходиш ли на църква? За да ти помага Църквата трябва поне да черкуваш редовно. Такива българи са 2 %.

Сладурче, според мен преди всичко църквата трябва да търси и намира хората.Мисията й е такава, всичко останало е следствие на това дали тя ще среща хората или не!Питаш ме дали се черкувам. Отговорът е - не. Почти няма случай да съм влязъл в църква и там да съм срещнал свещеник. Дори когато уреждах венчавка с дни не можах да се срещна с такъв за съвет. Но когато казах , че идвам да внеса пари, тогава изведнъж се появиха двама, които уж бяха по работа извън царквата. Е, как да вярваш на такива!?

Най- смисления коментар до тук...наистина позабравиха за Христовото учение, за мисията на църквата изобщо и залисани от институционални проблеми се капсулираха отдавна. Нужно е нова апостолска дейност, защото има масово оскотяване, опростачване и липса на морал.

Русия е най-важната твърдина на Православието! Каквото и решение да се вземе, то трябва да бъде съгласувано с Руската Православна Църква!

Ти пък. Руската църква превежда библията на руски през ... 1876г . много след повечето народи в Африка и Азия, а 30 процента от руснаците са били сектанти -старообрядци, разпооповци и още 30 руски секти.. В Русия църквата послушен проводник на волята и пропагандата на властта , затова и. 200 години са нямали патриарх, а назначен от царя оберпрокурор.Всички епископи сега са от КГБ. По статистика сега 50 процента от руснаците не са кръстени.Духовните плодове на тази дивотия са- първо място в света едновременно по алкохолизъм, наркомания и вече и по СПИН.

Свети Герман Аляски - покръстител на Северна Америка, свети Николай Руски - покръстител на Япония, Свети Йоан Шанхайски ... И т.н. и т.н. Впрочем както изглежд св. Олга Киевска - покръстителка на Русия - българка.

Преди Константинопол да бъде превзет от турците, църковния клир на Византия се изнася с кораби в Русия. Църковна литература, икони и утвар - също. Хиляди монаси и други божи служители бягат предимно в руската страна. И Русия за векове поема опазване на праославието. Не случайно Москва се нарича още третия християнски Рим.

Барни, що за птица е този субект, който разбира от проблемите на на БПЦ така извратено? Калин Янакиев, сър.

Нищо не е решено - решението е - дайте да видиме, какво ще решиме или по-скоро "дайте да видиме какво ще решат"- в Москва.Ако нещо е станало ясно през годините след '89, то е, че агентите в расо от БПЦ следват тъй вярно и неотменно инструкциите на агентите в расо от РПЦ както и преди '89. Отделна МПЦ няма как да има - тя е част от историческата българска екзархия, призната дори от османската империя и другите православни църкви.

Какво мислят в Константинопол по темата, това е въпроса? Съглсни ли са с професора?

би трябвало. и те са зависими от Америка.

Да ве , не с Москва , а непременно с Вашингтонската !

Kalin

Не знам какво и как може да се направи но ако крайния резултат е да станем една църква бих го приветствал и поповете ще докажат на политиците как се обединява един народ без пушка да пукне.

Ще ти затвори на тебе Господ мръсната икуменическа уста!

Не съм компетентен в религиозните практики и не мога да оценявам този човек. Но никога в нищо не ме е убедил, когато се изказва по някоя телевизия. Признавам си, че напоследък даже сменям канала, като видя, че той ще има участие.

Руски гражданин.

Смотльо, кой пък си ти да определяш кой какъв гражданин е? Това твойто заклеймяване е типично сталиниски метод.

Не съм руски гражданин, а чист българин. И имам право да харесвам или не някого. Не можете да ми го отнемете.

След 1944г. е направена пълна чистка на БПЦ, и нормалните свещеници са заменени с червени "попове" агенти на ДС. Оттогава Българската Православна Църква, която е де фкто майка на Руската Птравославна Църква е поставена в подчинено положение на руските червени попове агенти на КГБ, и работят усилено за руските интереси, които винаги са противоположни на Българските. Откраднаха ни историята, дадоха Македония и Западните покрайнини на Сърбия, мачкат Българсия дух и самочувствие вече 70 години. Сега има шанс са духовно обединение на българите в България и Македония, и тези руски агенти отново ще попречат на националните ни интереси.

И тогава са се познавали - по делата. Калин Янакиев - също по делата. Мнозина са приели мъченичество, по-слабите са станали криптохристияни и т.н. Неведоми са пътищата Божии!

И този "професор" е от "демократичните", иначе е обикновен пияница. Цялото дсб взе дипломи при него за висше. Колко се мъчи горкия да стане дупетат, но не го избраха. Кой ли обича алкохолиците?

От кога БПЦ е длъжна на предатели и продажници като цървула Янакиев?

Според мен да се влиза в общение с МПЦ би било неправилно без да е изяснен нейният статут, това може да послужи на тези от враговете на БПЦ да искат да я поставят и нея в схизма или да твърдят като СПЦ, че БПЦ преминава линията на канона. Според мен правилно и по ред постъпват БПЦ, разбиам, че има добра воля, но в случая и реда по който трябва да станат нещата е от значение. Иначе уважаемият професор е посочил прецеденти, но трябва да се и внимава и да не се дава повод на враговете да възможност да навредят.

МПЦ не съществува! Чисто исторически може да видиш как се е появила от БПЦ насилствено се откъсва парче, става СПЦ и накрая след 1960 става МПЦ! Какво има да се изяснява? Сега ако бъде призната това означава да и бъде дадена самостоятелност! Това се търгува в момента! Все едно аз да се откажа от себе си и да си одрежа дясната ръка и да я хвърля и да и кажа живей там ти си свободна!

Като МПЦ не съществува, то това означава, че е част от СПЦ. Такива са реалностите бе хора, това че има исторческа несправедливост към нас, за съжаление не променя нещата. БПЦ според мен са постъпили единствено по правилно в случая. Да се настоява МПЦ да е част от БПЦ това няма да стане, разберете го, искат самостоятелност.

Не с Москва , а със Фори Светулката .

Дано Светият синод не се повлияе от "съветите" на този така нарекал се "професор" (да се чуди човек на критериите на Соф. у-тет за избор), а да вземе полезно за България решение, че от 9 останахме по-малко от 5 милиона българи.

Професореее вземи се гръмни! 1. МПЦ не съществува 2. Така наречената МПЦ е часто т БПЦ 3. Ако признаем МПЦ това означава да отрежем част от тялото на БПЦ 4. Защо толкова МПЦ иска да бъде призната и то от БПЦ 5. Защо трябва да приемем нещо което е срещу нашите национални интереси и интересите на българите живеещи в македонско Та така нави НАТО на ви ЕС !

Не си правете сметки , без нас !

Такива са фактите и реалностите днес и трябва да ги приемем, а не да фантазираме. МПЦ иска да е автокефална-самостоятелна църква независима както от СПЦ така и от БПЦ.