Турция плати с рубли аванса за ракетите

Турция е платила в рубли аванса за руските зенитно-ракетни системи С-400, с което е дала старт на "нова епоха" за разплащане в национална валутa.

Обратно в новината

Коментари - Турция плати с рубли аванса за ракетите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бре той много богат този турчин Ердоган... предполагам, че за да плати на Путин, сделката на стойност от 137 милиарда рубли, ще му трябва влакова композиция. Много парà много хартия, но няма да има проблеми, мераклии крадци няма, наникой не му се мъкне кило хартия за бутилка водка!

Ердоганчо има още мнооого да се мазни на Путин!!! А рашките от един свален изтребител изкараха 2,5 милиарда долара!!! Машалла ... пък и още ще изкарат. Турците разбира се знаят, че зентните системи ще бъдат в доста орязана версия ... като за тях специално!

Сделката е много логична - руските туристи ходят в Турция и там обменят рубли за лири, после продават ракетни системи и пак си вземат рубли, после пак купуват турски домати в лири, .... абе къде е долара в тези отношения?

Както беше писал един съфорумец по напред от мен :Доларът става измервателно средство... нали така? Ердоган платил на Русия със определена сума рубли на стойност еди колко си долараа...питом аз къде е тука Киро на кирия?

Връщам се от кирията и бързам да ти обясня: Плаща се в рубли. Понеже ти си свикнал да работиш в долари ти се казва еквивалента в долари, да не се мъчиш да смяташ. Разликата е, че ако беше в долари, американците щяха да вземат процент от сделката, сега няма.

Как бе Киро ще вземат процент американците ако сделката е в долари(а тя е)и е между Турция и Русия? Освен ако банката през която си правят разплащанията е омериканска?Само тогава може американците да взимат процент от доларите!

Да, определено си осведомен малко! Когато плащаш стока, която е в друга валута, обслужващата банка събира определена сума за превалутиране! Когато обслужващата банка е американски клон, разбира се, че взема комисионна!

Mного ми стана смешно като четох някои от коментарите тука. Aбе нещастни жаби къде сте тръгнали да давате мнение по въпросите за океаните като освен вашата шибана локва нищо друго не познавате бе

Плащането в рубли или юани ,рупии и други национални валути спестява на купувача а и на продавача много пари ,в такива големи сделки е милиони ,вярно е че не е добре за САЩ ,и ЕС да има разплащания в други валути освен долари и евро ,но китайци ,руснаци индийци отдавна го правят помежду си ,Ердоган е умен мъж и има добри финансисти и се възползва от тази опция .

Живеем във време на велики промени! Една империя (американската) умира пред очите ни!

Умират ти мозъчните клетки. На тумби. Ама така става след злоупотреба с Бояришник...

твойте, умрели вече! Все повече държави избягват частния американски долар. Не случайно САЩ, пълнят Европа с мюсюлмани, защото ги е страх от обединена и силна Европа със собствена валута.

Браво на турчина. Колко хитро пробута обратно на Путя безполезните хартийки.

И кое им е безполезното бе отворко ,нали тези комплекси се произвеждат от държавно предприятие ,ако му платят в долари нали отново трябва да ги обърнат в рубли да да плащат ,заплати ,данъци ,пенсии ,да закупуват материали и суровини ,при това плащане печелят и турците и руснаците по няколко милиона избягвайки игрите на долара ,ти ако си търговец и ти платят в долари нали ще трябва са ги продадеш неизгодно за левове за да се разплатиш със служителите ,данъчните и дори да си купиш кафето утре .

Всички знаем - когато се плаща с долари се дава комисионна на американски банки. Тази комисионна може да се използва финансиране за каквото си пожелаят янките: - образование; - наука; - социални програми; - развойна дейност; - купуване на оръжие; - оказване на натиск на лидери на други държави; - водене на войни и каквото друго си пожелаете. От тази сделка янките няма да получат пари и ако искат да правят нещо от изброеното по-горе, ще трябва да вадят залъка от устата на редовия американец.

Путя сам се прецака. Като гледам хич не е доволен че го заляха обратно с хартия по-евтина от тапети. Може сега да облепи Кремъл с тях :))))

Както е тръгнало, Ердоган ще въведе задължителен руски език в училищата. А НАТО да се приготви за прощаване с най силната си в Европа страна - членка.

Ердо е тъпичък, ама чак пък толкова?

Хаха, доларът от разплащателно средство се превръща в измервателно. Утре могат да се разплащат и в сантиметри ако желаят. А тоновете зелена шума ще се върнат като цунами при издателя си - САЩ и ще купят малкото останали полезни неща в тази страна.

Долара не е разплащателносредство, долара е капитал. Всички бизнесмени , а и държавни заеми с основно в долари! Вижте колко е дифицита по текущата сметка на Турсия в долари.

Недебилния, капиталът са пари в най-широкия, а не в тесния, финансов смисъл, които могат да самонарастват. Защо реши, че само долара е способен на това?

Западните валути са важни само ако от сделката ще крадат разни олигарси и после ще искат да си прехвърлят паричките в чужбина и да си ги харчат там. Иначе трябва да се види с кои икономики е свързана руската. Със западните икономики е свързана само като клиент куповач.....освен газ и петрол те друго не изнасят за запада а това за сега си върви. Запада е този който иска да продава на 150 милионият пазар в Русия а който държи пазарите той командва парада! Руснаците минаха китайски продукти и започнаха сами да си произвеждат някои от нещата..сирена, млекца, детски храни и прочие. Западните санкции относно западните продукти е най хубавото нещо което можеше да случи на Русия...сега са принудени да си правят нещата сами и това е само бонус за тях.

Spirit

Ако иска може да ги плати и с венецуалски боливари. Само дето ще и излезе стократно по-скъпо, хахаха

Трудно е да се каже кое бърка по-надълбоко в дебелия американски газ. Дали покупката на руски зенитни ракети ? Или разплащането в национални валути?

Мъдър ход на турците. Разчистили са си рублите. Сега руснаците какво ще си купят с тях?

Ще ги инвестират в нов завод за производство на ц 400 и догодина двойни продажби.

Как какво. Ще си купят турски плодове, зеленчуци, дрехи...

Как му се вика на това : 24.11.2016 1BTC (bitcoin) = 738$ 24.11.2017 1BTC (bitcoin) = 8284$

МУ СЕ ВИКА;)))

И така вече 10 години. :)

24.11.2018г какво беше това bitcoin?

Прочети! Може и в Рибния буквар.

Направиха ли ги С-400 да работят на кръгла планета? СА купуват умни боеприпаси от САЩ за 7 милиарда долара :) Три-пъти повече от сделката за С-400 хаха Всеки китайски търговец смята курсът на чуждестранните валути в долари :) Чекайте вие на доларът да му стане нещо.

Аз съм търговец от 23 години- имам склад в Илиенци. Отдавна не плащам с долари, сигурно от 11 години вече.

Защото търгуваш в България. Ако търгуваш в Турция или Русия ще се уповаваш на долара.

ПЛАЩАШ В КИТАЙ С ЕВРО - КУПЮРИ ПО 500;)

Грешна ти е статистиката! Покупките от СА на оръжие от САЩ за две години са се увеличили с 10%. Покупките от СА на оръжие от Русия през същия период са се увеличили 9999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999999%. Пропуснал съм няколко деветки.

Няма проблем - нека си търгуват помежду си с Руски рубли и Турски лири! Като гледам как падат и двете валути, скоро ще си разменят хартийки :)

Още през 2014г. в медиите: "Земетръс: Русия и Китай изоставят официално петродолара" ("Séisme : Russie et Chine abandonnent officiellement le pétrodollar", 28 AOÛT 2014, Breiz Atao (Bretagne toujours). "23 страни сега изоставят US долара" ("23 Pays abandonnent maintenant le dollar US!", Nov 12, 2014, Stop Mensonges). 2017г.: "Неизбежният край на господството на американския долар" ("La fin imminente de la domination du dollar américain", 09 octobre 2017, Réseau International).

Разни форумни малоумници фейкват за "огромните" златни резерви на путлеристан и синизия ??? Абе олиго.ренчета, направете справка как са разпределени златните резерви в Света по държави, па тогава окайте.

Малоумник...я дай справката. Ма че най-отгоре се мъдри гринголанд с 8 хил т. не го гледай. Тях никой не ги е виждал и чувал... Нито пък завлечените от Германия...дето са оставени там на съхранение...те затова швабите от десетина години си ги искат и досега не са получили нищо...

Ти щото си виждал нечий златен резерв. Дори на картинка няма да ти го покажат. Освен онзи на чичо Скруч от филмчето на Дисни.

Не е важно в абсолютни стойности кой е пръв, а какъв процент от монетарната база покрива златния резерв. За Русия той гони 40%, в Щатите е по-малко от 10%. А и темповете на нарастване на резервите на Китай и Русия ясно индикират накъде се върви. Отделно, наскоро Тръмп заяви, че всъщност "Ние златото го нямамае".

Знаем за една държава, която уж имала много злато. Беше събрала и златото на много други държави, да им го пази. После се оказа, че не се знае къде е това злато, но тази държава дава на другите кюлчета, вътре пълни с волфрам. И тези кюлчета имат печат на федералния им резерв.

ми нещо не си в час, кюрдите се отказаха да правят държава!

Руснаците и китайците вече имат огромни резерви от злато и всеки техен търговски партньор може да се чувства напълно спокоен, че по всяко време може да обмени получените рубли/юани в злато, така че тенденцията ще се засилва. Като добавим и криптовалутите, доминацията на долара като световна резервна валута и един от основните стълбове на американското могъщество отива към залеза си.Нищо ново - случвало се е и преди.

Хаха много е збавно когато заблуден тролски панелен таласъм се опитва да обяснява икономически закономерности. Цялото злато на света (което приблизително се изчислява между 150 и 170 хиляди тона) не струва и 1 трилион долара (една ДВАЙСТА от БВП на САЩ).

150 000 000 x 37 700 000 сметни си го и после обратно в 3 клас да си доучиш.

Колкото рублите са пари , толкова и ракетите C- 400 са оръжие !

Е то и ти толкова си в час.

Изрод

Досега не съм чул някой да си е продал имот . апартамент за Рубли , А зенитно-ракетни системи С-400, се откриват и унищожават много Лесно !

щом знаеш значи можеш да ги направиш по-истински тогава!

А С400 си е изключително добро оръжие. С400 може да следи 72 и да обстрелва 36 цели едновременно. САЩ направиха залпов удар с 59 ракети Томахоук. Това е най-използваното американско ударно оръжие, би трябвало да е най-доброто им. С400 свали 36 от тях, до целта достигнаха само 23. Тоест, С400 не е пропуснала с нито един от изстрелите си. Система от два камиона блокира боен кораб и половина. Само коритото на корабите струва колкото няколко системи С400.

Скоро ще научим как е майдан на турски!

Ми тя думата е турска, или поне е навлязла у нас (като мегдан) с турците. Изначално може да е арабска или персийска.

дебил, с рубли можеш да си купиш всичко. Даже и противовъздушна отбрана!

няма за какво да им се присмивате! Най-напред се огледайте и вижте че сле малко ще се качи цената на газта щото се скарахме по поръчка с Русия! После ще изкупуваме газ от Турция която ще ни го препродава! Имаме проблем с енергетиката, щото ако сте забравили миналия зимен сезон се наложи да купуваме ел. енергия то Турция! Изобщо да сте чули статистиката официалната да казва каква е инфлацията тая година? Щото само от началото на 2017г. цената на обикновенния хляб от 60 стана на 80 ст. ЕХООО ДЕБИЛИИИ СПИТЕ ЛИ ОЩЕ ЗИМЕН СЪН?

а яйцата - 30 стотинки

киселото мляко и то стана почти 1 лв за прясното мляко няма какво да кажем литър 2 лв и то не е истинско А яйцата са и отровни на туй отгоре!

Това рабира се са дреболии, макар и знакови. Виж, когато Китай реши да мине на този принцип, ще стане интересно.

Долара като разплащателно средство май отива на кино! Ебава се феса с големия брат в НАТО, но ше бере ядове!

големия брат е фалирал отдавна. само фактът, че всички финансови спекуланти са американци, го спасява от разгром.

Хубаво е, че тук се навъртат финансови специалисти-корифеи, та да ни отворят очите за световните валутни пазари. Кстати, хората, които разбират наистина от тези работи, не пишат в този форум.

До колкото си спомням Саддам започна да продава петрол за евро и Колин Пауъл веднага размаха епруветката с прах за пране пред ООН. Кадафи подписа за продажба на либийски петрол за злато и студентите скочиха на протест в Триполи. Ердоган да внимава.

демек с горска шума са платили на блядовете, да си я лепят по стените, хахаха

Сделка, тип "танто за кукуригу". Опитват се да върнат света с половин век назад. Сключват споразумения за двустранен клиринг, след това ще има компенсаторни сделки от типа "Ти на мен компютри, а аз на теб компоти". Да ни е честит Евразийския съюз!

Май си нервен, копиле?

важното е че е извършена сделката и че е произведен продукт който е износен за Русия! После ако не си забравил Русия не само произвежда злато но и изкупува такова последните няколко години. Бартерни сделки казано по-просто винаги е имало и ще има. Това е естествен процес може да е стар от ерата на първобитно-общинния строй но върши работа! Ейй големи специалисти сте всички, вечно търсите под вола теле! По важното е че Турция прави завои в своя път и политика и това трябва да се отчита от всички! Проблема дали нашите ДЕБИЛИ тук разбират всичко това и дали разбраха че като разпърдяхме отношенията с Русия всичко ще скочи следващите години!

не еважно дори каква валута се използва.Факт е че вече страни от Азия+Русия Китай Турция Иран и още с икономима 50% от световната и население 60% от световното използван местни валути в търговсските си отношения.Но най важното е че не използват американскта платежна система Суифт ,а друга международна плат.система /Руско Китайска-PPV/ и така елиминират всякакво влияние на САЩ

докато стане това, вземи да научиш български!

за какво му е да учи български, това е език на умиращ народ! Както каза Петър Стоянов за какво ни е кирилицата тя само пречи!

Ми тогава и ние да купим срещо виетнамски донги

Няма лошо.

Да купим, ама май нямаме вече дори и донги?

Ще му трябват 145802450000 рубли.

Добре си си направил труда да посмяташ, но Ердоган е по-добър от теб с превалутирането!

Но мен не искат да ме убиват.

Но мен не искат да ме убиват.

Рублата не представлява нищо-купища непотребна хартия. Така ватенките са се прецакали...

Еех, все ще се намери някой 80-процентов да се обади!

Руснаците сигурно са в потрес. Турция им платила в конвертируеми рубли, а не в евро или долари. Сега руснаците ще си имат повече от тяхните рубли. Коза в шоке!

Баб бай доларче, сиреч тоалетна хартия

Ако имаш излишни дай ги насам.

малко ли има напечатани?

преводни ли, голяма смешка, стига лъгахте простия народ, наистина вярва, а това не е добре , няма да останат роби за децата ви

Очаквайте много лош туристически летен сезон. Загубихме възможността да продаваме газ, загубихме транзитни такси от петролопровод, загубихме енергийна независимост за следващите 50 години. Сега губим и туристите. Ум царува, ум робува, български ум - патки пасе.

Не бързайте да се радвате И преди правиха опити за същото Не свърши толкова добре Тази сделка е по-скоро демонстративна, отколкото нещо, което ще окаже дългосрочен ефект Важно е какво мисли бизнеса. Тези държавни сделки са само политика. Демонстрации за мужици и чалми

Ми бизнеса мисли да се разплаща в национални валути, говедо козяшко.

между нашия бизнес елит и тяхния на Русия и Турция неможе да им правиш сравнение! Ония мислят явно за напред за в бъдещето, нашите мислят за себе си и за бъдещето само на децата си! По същи яначн е и за политиците им. Щом турция дето е натовска държава може да купува уръжие на не натовска държава означава ли че и ние можем?

Интересно ще стане, ако Русия обяви, че продава газта на Европа само за рубли. И как се случва тогава. Разплащанията между Русия и Китай са вече в национални валути, изградиха си своя платежна система, независима от SWIFT. Дори Катар сключи петролните си договори с Китай за юани, поради което беше дружно нападнат от другите араби, по американска команда. Петродолара бавно си заминава, И да ти се харесва и да не ти се харесва. Както и правото, което са си присвоили една шайка мафиоти, да печатат хартиени пари и да ги пласират като истински. А който не признава измамата, изпращат войската да го унищожи. Това време вече свърши. Изведнъж няма да се случи, но бавно и мъчително, доларът, след него САЩ умират.

Вижте какъв срив гони турската лира! Това първо! Второ! От къде турците имат рубли? Вариантът е, преди това Русия да е купила нещо от Турция и да е платила с рубли. По-вероятно е Турция да е продала ДОЛАРАИ/ЕВРО на борса в Русия и срещу тях да е купила рубли:) Тоест, Турция е платила реално в ДОЛАРИ/ЕВРО ! И пак да повторя! Вижте колосалния срив на Турската лира! Преди 5-6 години , една турска лира струваше ЕДИН ЛЕВ И 15 СТОТИНКИ, сега е ПОД ЧЕИРЕДЕСЕТ И ДВЕ СТОТИНКИ за една лира! 1.15 -> 0.42, това през бг лев :)

дебил соросов недоубит, само руските туристи оставят 150 000 000 000 рубли годишно в Турция. дебил!!!

ТОВА ДОРИ ДА Е ВЯРНО - 150 000 000 000 рубли =26 000 000 ДОЛАРА, ИДИОТЕ! НИЩО РАБОТА;)

Браво на Ердоган! Поредното пъхане на нещо от негова страна някъде в друго нещо на САЩ! Отбележете, че той тръгва да се разплаща чрез собствената им валута с огромни пазари, каквито са Русия, Индия и Китай!!!

За руснаците тези пари нямат никаква стойност. Те са си ги напечатели и им ги връщат. Което е ярък пример, че тук не говорим за бизнес, а за политика. А когато бизнесът се замени с политика резултатът го знаем. САЩ и Европа отново ще трябва да спасяват Русия, както го направиха преди 30 години.

никого не са спасявали, лъжец соросов. Дай точни факти, а не- лъжи!!!

европа или гетото ФАЩ не са спасяавали Русия, обаче Русия втори път няма да ги спасява просто ще ги погълне или остави да се самоубият

политиката движи бизнеса и бизнеса движи политиката! Само тук политиците са движени от бизнеса! Ама то какъв ти бизнес ниво селски кокошкари крадци!

с каква валута турците са купили рублите? ако е с долари...За какво по дяволите вдигате шум? Дали са платили в долари или не...няма разлика :) ако е с лири - някой някъде се е нагрухал с много турски лири. Какво ще се случи на турската валута, ако там някъде има твърде много лири? Следващият път на какъв курс ще купят рублите? А ако им потрябват долари? На какъв курс. Ердоган и Путин са типичните плямпала. Проблемът е че валутите има са нестабилни

пълни глупости си написал. Курсовете на обмен се определят и контролират от централните банки. Борсите следват политиката.

Аз

Ъхъ. Така беше. В СССР и НРБ.

Аз

Има огромна разлика. Защото са давали долари за рубли. Ерго - търсенето на рубли и предлагането на долари растат. А познай какво се случва с курсовете!

Едните си продават стоката. Другите си купуват първокласно оръжие. А в бугарско АНАЛизират на гол тумбак.

Да ти плащат в собствена валута чужди държави не е продаване :-)

Пък аз си мислех, че са плащали с махмудий и пендари.

А, тарикатите им с тарикати. За американските оръжия се плаща с долари...И турците са се изхитрили да плащат със събрани от гората листа( шума, демек) на руските дураци

Дали пък не са започнали да печатат дървените в Истанбул ? Ако сега и руснаците започнат да плащат в турски лири, цирка ще е пълен - хаххахаах

Демокрацията и евроатлантическите ценности са в опасност.

различната валута ще е на дневен ред.От 6 месеца Китай Русия +Турция +Иран+Египет +практически цяла югоизточна Азия се разплащата извън системата Суифт, използвайки руско китайската международна платежна систета /PPV/ С други думи ако САЩ искат санкции срещу някой ще продължат да ги налагат по телевизията и медиите.