ЕК: Здравеопазването ви не намалява предотвратимата смърт

Българската здравна система не е ефективна в намаляването на предотвратимата смъртност - например сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и незаразни болести.

Обратно в новината

Коментари - ЕК: Здравеопазването ви не намалява предотвратимата смърт | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всички изследвания , които ми направиха (5 на брой ) бяха безплатни , само срещу направление от личен лекар и 5.60 на ден за храна

ПО ВЪПРОСА С НЕКАЧЕСТВЕНИТЕ ХРАНИ ВНАСЯНИ У НАС,КАТО ЗА БЕДНЯЦИ,ОТ ДРУГИ СТРАНИ-ЧЛЕНКИ?! НЕ КАЗА?! А КАЗА ЛИ НЕЩО ЗА НАЙ-НИСКИТЕ ДОХОДИ,КОИТО НЕ ПРЕДПОЛАГАТ КАЧЕСТВЕН ЖИВОТ?! НЕ КАЗА?! Е КАК ЩЕ КАЖЕ,НАЛИ СА ДОКАЗАНИ ЛИЦЕМЕРИ!!!

Средното ниво на лекарите в България е много ниско. Като цяло системата не е мръднала много от комунизма. И още нещо, лекарите не издават заповеди, а препоръки. Не сте длъжни да им изпълнявате рецептите. Прочетете в интернет, помислете малко и ще сте по - здрави.

На един конгрес по медицина американски лекар казал: -Ние сме толкова напреднали, че лекуваме всичко. Само 1% умират от странични усложнения. Германецът казал: И ние сме напреднали, при нас само 3% умират от усложнения и странични фактори. Българският лекар казал: - Ние сме най-напреднали. При нас няма никакви усложнения и никакви странични фактори. Всеки си умира от това, от което го лекуваме.

Скоро бях в Исул. Лекарите си свършиха перфектно работата. Във Щатите, за здравноосигурени един преглед е 300 долара. Една ехография на коремни органи е 700 долара за зъбите да не говорим.У нас проблема е в тютюнопушенето, употребата на алкохол, некачествените храни и това че хората не си правят профилактични, които са по здравна каса.

Бъркаш се приятелю. За тебе това може да са високи цени, но за огромната част от американците, това е малък разход. Например, аз бях осигурен от работодателя, почти нищо не съм платил за зъби и друго. И не съм работил нещо специално. Средно на година там се взимат 50хил.

България има най много клиники на човек от населението в Европа. Бсички те с пътечки и хитринки изсмукват финансовия ресурс на Здравната каса. Самата каса е един административен тумор, който тежи на джоба на болните хора с огромните си разходи. В същото време болници изнемогват, лекари и сестри бягат поради лоши условия и ниско заплащане.

Вече има електронни досиета, а лекарите редим хартия!!!

Докладът на Европейската комисия не отразява няколко най-важни характеристики на българското здравеопазване, които са си направо смъртоносни: 1. Българското здравеопазване не търси и не лекува причините на заболяването, а замазва последствията. 2. Пълна липса на профилактика и здравна обществена информация. Прехвърляне задълженията на здравната система върху индивида. Въвеждане като принцип на порочното внушение - "Здравето е задължение единствено на самия човек" 3. Лечение на болния само за един вид заболяване. Ако ви лекуват срещу кръвно, за което ви е направлението, но вие имате и остър апендицит, ви лекуват само за кръвното. Останалото е Божа работа. 4. Здравето и животът ви са поверени на диспечер - ОПЛ, който от писане има време само да ви каже добър ден и да провери има ли да ви даде направление за вашето заболяване. Да сте се съобразили от какво да се разболеете. Личният лекар - ОПЛ ви приема само ако имате предварително записан час. Т.е. вие трябва да прогнозирате, кога ще се разболеете, за да си запишете час за прием!!! Защото те не били "спешна помощ". 4. А спешна помощ не ви приема, ако и отидете по собствена инициатива. Трябва да ви докара линейка, която вие да сте повикали и тя евентуално е дошла след 40-50 мин. или изобщо - не. През това време вие може и да поумрете, въпреки че сте на 100-200 метра от спешната помощ. Но за българското здравеопазване е най-важно да се спазват "правилата", т.е. да се обслужва администрацията. Какво тук значи някакъв си болен?! 5. Ако сте късметлия и получите направление ви предават на "специалист" за един месец, но само за две посещения. След това специалистът ви забравя!!! Защото българското здравеопазване единствено в света успява да излекува само за месец хронични и опасно продължителни заболявания. Е, това са стожерите на българското здравеопазване. Пазил ни Господ!

По тошово време само четяхме за жълтата гостенка- туберкулозата!Сега е плъпнала сред децата!

Социалната политика на крадливите комуняги беше на светлини години пред сегашният организиран геноцид!!!Има обективни причини за това-трътльовците се лекуват безплатно в Правителствена на наша издръжка!

На некъв футболист му източили 3 милиона от картата. Що ти трябва да учиш за доктор?

не мисли така и е несъгласен с такава оценка.

Здравеопазване беше до 89г, сега е търговия със здравето на хората.

ТАКА Е, НО ДРУГАРИТЕ КАТО ГО ЗАКЪСАХА СЕ ЛЕКУВАХА В ЗАПАДНА ЕВРОПА И САЩ - ДАВАМ ВЕДНАГА ПРИМЕР ПЕТЪР МЛАДЕНОВ И ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА. НА ЕДИНИЯТ МУ ПРАВИХА СЪРДЕЧНА ОПЕРАЦИЯ, А НА ПРИНЦЕСАТА ОПРАВЯХА ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ КАТАСТРОФАТА.

И като няма млади хора, останаха старците Какви статистики четем? Важното е, че след 10 години ще ходим в Румъния за едно мерене на кръвно. Доктрорите ни са средпо 60- годишни

Abe,bolni,bedni,prosti no,ikonomikata ni se razviva nai-dobre v Evropa. (spored nqkoi).

До лекари и чиновници. Ето хората пишат истината. Сега се очаква вълна от съсловията на лекарите и политиците/вече имаа напани от БСП за отпадане на лимитите/ да се надпреварват да доказват че не е вярно. От прочетеното разбрах че плащам много, а ако ми се наложи няма качествени невролози,кардиолози и онколози. Излиза че и да плащам и да не плащам съм обречен. И после защо хората ходели в Германия и Турция. Ето за това.

Я прочети пак и така коментирай

Е, ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ? В ЕДНА ОТ НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВИ В ЕВРОПА, НАЙ-КАЧЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. С КАКВО? АПРОПО В ЗАПАДНА ЕВРОПА НЕЩАТА СЪЩО НЕ СА РОЗОВИ, ЗАТОВА ВЗИМАТ ВСИЧКО ГОРЕ-ДОЛЕЕЕ СНОСНО ЗАВЪРШИЛО МЕДИЦИНА В БЪЛГАРИЯ.

Защото откак комунистите направиха преврата1989г всеки на власт само краде и не стига за бедните.Може ли тази тъпа здравна система след инсулт за три дни ,,уж,,те излекуват в болница и те изписват полуидиот. И в къщи какво да го правят.Е това ни е здравеопазването

Парите харчени за пациент в Англия са 7 пъти повече, отколкото в България. Парите харчени за 1 олимпийски медал са 3 пъти по-малко.

..."Финансирането на здравеопазването се определя с ниски общи разходи, както и с много високи преки плащания от пациентите." Ама как така бе? Нали ГРОБ са "наливала" пари? Сега увеличиха да доболничната помощ 7 млн. - по лев на човек - УРАААААА!

ни го казват. Докато се търкалят едни и същи Генчо Начевци по телевизиите ще е така.

Прав си, но както във всички области на обществения живот така и в здравеопазването след Генчо Начевците идват такива които спокойно могат да бъдат на втори или първи/както си избереш/ трудов договор към погребална агенция.

Няма как да разберем, докато не дойдат новите. Старите се провалиха. А инвазивните ангиолози концентрират огромен финансоя ресурс, без да дават значими резултати. така че ... трябва да им кажем "довиждане" ..

На основание на този доклад, представен от Европейската комисия трябва вот на недоверие, истински, от целия народ!

Може би на брой население имаме най много хабилитирани лица в здравеопазването.Не съм сигурен но това може да се провери.Липса на реформи и продължаване на принципа на единоначалието.Защо не приложат системата с консултанти лекари?Трябват реформи.

Вече 15 години се предлага да се въведе логистична система в здравеопазването, обслужваща в точното време, с точните средства за точния човек при точното качество за пациента, но не се приема защото засяга нечии интереси. В България не е важно как ще се свърши работата, а кой ще вземе парите. Докато е така, ще сме на това положение.

Защо България не наеме Външна Фирма за Оценка и Анализ на БГ Здравната Система - Демек къде е Грешката . България е Държава с Най-скъпите Клинични Пътеки в ЕС , най-вече в Онкологията - Резултатите са меко казано Смазващи за Вложеното и Полученото - Много пари за Смърт ?

Само на българите са виновни всички за всичко,но не и те самите..... Наистина 80%...

Давайте милиардите, а не акъл!

ПРИЧИНАТА ? ..... ЗАПАДНИТЕ КОМПАНИИ И ЧОРБАДЖИИТЕ И БЕЙОВЕТЕ НЕ НАМАЛЯВАТ ОГРАБВАНЕТО НА ПОРОБЕНА БЪЛГАРИЯ :)))

само се краде в това здравеопазване и лекарите са претръпнали и само се чудят как да те излъжат и има вериги от лекари дето си те прехрърлят като топка и не им дреме ще живееш ли или ще умреш, на баща ми след ангиография не можехме да дадем много пари и лекарят така беше разочарован, просто комунистически крадци, за онези с лекарствата да не говорим, хем скъпи , хем ги няма и направления няма крадат с милиони, ама искат да настигнат олигарсите дето крадат с милиарди

Не си познал. По комунистическо време се грижеха много за хората, не ни искаха пари. Моят баща заболя по онова време - 1987 г. и положиха много грижи в трета градска за да му спасят живота. И успяха. 2005 г. мен за малко да ме уморят пак там. Грешна диагноза, пък и си платих добре.

В българия се харчат 8 пъти по-малко пари за здраве от Австрия например.

...влизаш в болница с проблем притиснен...и вместо да получиш човешко отношение и да ти помогнат ТЕ те смачкват като гнида----с арогатно-невъзпитано поведение без капка състрадание ОТВРАТИТЕЛНО!ДЕБИЛСКО!НЕЧОВЕШКО!....отпред на служебният докторски паркинг само нови джипове и т.н. ТОВА Е ДЪНОТО И ТО УБИВА!

Не се разбра, новите джипове на докторите ли те убиват?. И значи циганин желязоберач с нова кола може, ама доктор - не! А защо не стана лекар, пък караи и ти "джип". Аман от кретени.

Не бе, докторите убиват за да карат нови джипове, търгаш със здравето на хората.

Средна продължителност на живота- Русия 70,9 години! В България - 75 години! Пак ли ЕС ви е вновен, злобни руски тролчета?:)!

На Ганьо Балкански ЕС му винововен, че маа пръжки с боб, вино, ракия и бира до откат! После ,що мре от диабет , инсулт ,инфаркт и прочие!

Като изключим бирата, другото го е маал и дядо ми, пък доживя до дълбока старост. Само дето почти цял живот от тъмно до тъмно е бил по нивата. Но иначе сте прав(а) - наистина у нас все повече хора се хранят неправилно и не се движат, което е сериозна предпоставка за заболяване.

Така е, проблемът не е в боба и пръжките и сланината, все натурални продукти, а в захарта и изкуствените подсладители. Отделно всичките други боклуци, с които са тъпкани полуфабрикатите и бързите храни. Всеки един фитнес фен или културист може да го обясни. За съжаление малко хора могат да си позволят да се хранят наистина здравословно, но все пак боб и леща е много по-добре от пици и бургери, в които има отново много захар и мазнините са от наи-нездравословните

само по Коледа е ял прасе дядо ти

Средната продължителност на живота през 1970 г. е била 71 г., през 1960 - 69 г. Хем тогава не е имало толкова убити в катастрофи и наркомани.

Целта на здравеопазването в България, за последните 20 години, не е била да намалява предотвратимата смърт!Пари няма за пенсий!Това е истината!

ТО лекарите ако лекуваха нямаше да имат работа !!

Статията е долна инсинуация от страна на Румъния! Нали Бойко рече, че сме ги изпреварили, та те сега от завист вижте какви лъжи по наш адрес говорят!

Продължителнистта на живота се вдигнала средно с 3 години,за последнитъе 27, въпреки неистовите напъни на БСП, да я скъси!

Интересно, как така се вдига, като хората масово не се лекуват и мрат като мухи.

Детската смърртност е по -висока заради ромската детска смъртност! Ромите са безхаберни, факт! ТЕЗИ ОТ БСП-ВЕРОРОМА, НЕКА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА УДАРЕНИ С МОКЪР ПАРЦАЛ А ДА СИ ВИДЯТ ЕЛЕКТОРАТА ЗАЩО НЕ ХОДИ РЕДОВНО ЗА ВАКСИНИ И ПРЕГЛЕДИ!

Нъл завеждаше ДЕСЕТИЛЕТИЕТО НА РОМСКОТО ВКЛЮЧВАНЕ.. Забрави ли?? А сега си виж протоколите от последните избори.. Колко успешно го е провел в Масуда, Столипиново и т.н. маали..

ЕС,храната ви,евродирективите ви,инвеститорите ви, и марионетките ви тук намаляват живота на българина. В Бг направо можем да говорим за тих геноцид.

запада съсипа България може би неволно от незнание може би дори е било добронамерено но ...това са фактите

Къде са розовите констатации на ГЕРБ за намалена детска смъртност и увеличена продължителност на живота?

Къде са, влезте в магазините, бензиностанции те, пазарите, погледнете си сметките за ток, парно, вода, билети за градски и извънградски транспорт, винетки за скапаните пътища и магистрали. Не забравяйте да гледате по слугинските телевизии как бъркане то в джобовете ни се представя за грандиозен успех. Задайте си въпроса за %.

Ма не така разваляте им пасианса на гербавите нали преди няколко дни рекоха, че доклада е нормален, очакван няма нищо нередно и ще работят по забележките, ама някога.

''от гледна точка на крайния бюджет''!!! Това не означава, че ДОплащаме най-много,или че ДОплащаме повече от другите! Просто при семеен бюджет 2000 лева , плащаме повече , сравнено със семеен бюджет 4000 евро=около 8000лева за западно семейство!

принципно системата трябва да лекува, но от друга страна получава пари само за болни ! Ако излекува всички, означава да умре поради спиране на финансирането.

Баце 1,2, че и 3-ти цели СЕДЕМ РИФОРМИ в мандатите си досега проведе... Седем здравни министърина - забърсани по кръстовищата, тургани да рИформират.. А след година, вечи и само след половин година, връщани пак на кръстовищата.. Ма това си е направо СВЕТОВЕНН РЕКОРД.. Пък ЕС му пише пак двойка наЛИТИЧЕСКАТА ВОЛЯ да му бе оценила по достойнство...

Пък ЕС му пише пак двойка на потенето.. Умората - той ша я преглътне. Барем ПОЛИТИЧЕСКАТА ВОЛЯ да му бе оценена по достойнство..

Тези изброени болести се лекуват успешно само когато има превенция. Тоест когато пациентът ходи редовно на профилактични прегледи, вместо да чака да ги удари болестта в напреднала фаза/форма. Признавам,че и при мен страха от това да отида на доктор за профилактичен преглед е по-голям от страха от глобата, ако не отида:))) За тези 80% по-висока детска смъртнист оговорност носят най-вече братята роми, нека и това се каже;)

"Преките плащания от пациентите са най-високите в Европа и са три пъти над средните на континента." Изразено в %-ти, изглежда така - у БГ над 50 %, в останалата част на Европа - средно 18%! Смятайте как се бъркаме лично "за здраве"! Как се "усвоява" общественият ресурс за здраве - е друга боза!

А направи ли ти впечатление , че общите разходи за здраве са най-ниски? По-ниски и от прибалтийската държава без цигани и по-висока смъртност.

Да, но това е така не защото някой друг ни е виновен, а защото българските управляващи са приели ТАКОВА законодателство: например едни граждани внасят 8% ЗВ, а на други граждани - държавата им внася ( демек пак същите тези, които внасят и личните си 8%) - само 4%!;) Въпреки че в привилегированите групи, осигурени от държавата влизат полицаи, прокурори и съдии, както и държавни служители, които получават достатъчно високи заплати (част о тях - много високи), че да се осигуряват и сами!

опазват ни от здраве......ефективвно.... оправете си статистиката....

Българското здравеопазване е като АУШВИЦБИРКЕНАУ

"от гледна точка на крайния бюджет, българските домакинства харчат най-много за здравеопазване в целия ЕС. Преките плащания от пациентите са най-високите в Европа и са три пъти над средните на континента. "

Дет за пациента са си БАШ, БАШ, ПРЕКИ, щот от джоба си ги вадят, ТЯХ ЩО НЕ ГИ КАЛКУЛИРАТЕ..

Сигурно ти е ясно , че вносните лекарства и техника не се интересуват от нивото на доходите в България.

Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Рекох, пропускаш някого редовно.