Неков: За 25 години овцевъдството у нас се е свило 10 пъти

Неков: За 25 години овцевъдството в България се е свило 10 пъти - без стратегия и визия, въпрос на време е да изчезне напълно.

Обратно в новината

Коментари - Неков: За 25 години овцевъдството у нас се е свило 10 пъти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Овцевъдството в България запада още от рвемето, когато комунистите ни залъгваха, че губим, когато ядем агнешко месо вместо шилешко. Ако вместо пролетта сме колели животните есента, изчисляваха колко хиляди тонове месо в повече ще има. И направиха цените 6лв за килограм. В същото време кланиците не смогваха да изколят доставените животни заминаващи за арабския свят и Гърция! И така се стигна до положението децата и внуците ми да не искат и да опитат агнешко месо - мирише им. Същото важи за мкякото и сиренето. Толкоз. А кому е нужен и такъв безперспективен отрасъл- няма вече квоти за износ в ЕС, няма и благоразположени араби да купуват месо от неверници, няма кой да изкупува вълната, няма търсене на овче сирене (вече не си и спомняме вкуса му). Останаха единствено алчните търговци и овцевъди, които се надпреварват да ми казват, че Великден без агнешко не може и да ми го продават на безбожни цени. Е, това,което идва от Нова Зеландия е не по малко вкусно и по евтино макар, че и там имат разходи за производство, не доят и имат не малки транспортни разходи за доставката до България! Та така,... агнешкото у нас. А какво ще кажете за старата класификация - агнешко, шилешко, овнешко, овче месо. А, сега овцата ми я продават за шиле!

ТКЗС-тата бяха нещо много много хубаво, стига да имаше контрол да не се злоупотребява с тях. След 10 години ще се мъчим да ги върнем, след като се вижда че има манипулисти само в добруджа и тракийската низина, в останалите региони западна на бързо и той вече че там хубавата земя е малко и може много по-малко да крадат

Но пък Демокрацията е избуяла и разцъфтяла !

Е, като се има предвид, че всички на тая територия сме Овце и намаляваме с всяка година - нормално е, че "овцевъдството" се е свило...;-)

я моите ги чувам на сигурно место - у парламенто! никои ни мои ги закла даже и за празник! ни знам дали са включени в статистиката - стотто са си статисти и артисти!

какви са тия изследвания бе? към 23.11.2017,овцете в бъхария официално са малко над 7млн.,,така че нищо не се е променило от едно време..

Бг се командва от запад. Всички от селата в града млади на държавна хранилка. Донякъде Бойко и Цветанов добре сториха, а и преди тях, защото ако тези селяни бяха отишли на запад щяха четворно и петорно да увеличат икономиката на западните държави. все пак не можем да отречем, че от малки са при овцете, свинете, кравите, нивите, трудолюбиви са, факт неоспорим. от малки и провинциални градчета(а те повечето са малки/от 180-80, 100-25 хил.градове/ с еднопосочен билет на запад. няма връщане назад, в бг все още има живи стари, които отглеждат за тях си, но иска ни се онова време, когато ходихме в някои села, при каките-чевермета се въртяха, но мъжете им си отидоха от този свят, а и тези , които имат ферми, наемат хора, които хал хабер си нямат от животни, а те милите, както ни казват--измъчени, слаби, остаряхме, а и по селата останаха тук там по 2-3-4 къщи, и какво направиха през целият си жизнен живот(живи за оплакване). от селата не са излизали, родили са си по две дечица, работа от сутрин до късно... не консумираме месо, защото , ако го гледаш животинчето, след това ти е мъчно и не смееш да го заколиш,ядеш и го продаваш на безценица на ромите, а те препродават и т.н. НЯМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД. Животът е шарен, променен и всеки се е вкопчил в лесната пара, А и на запад дерат агнешки главички, един младеж издържа: жена с две малки дечица, на 1 г. и 3 м. и бебе, майката на момичето и бащата, общо 6 души,

Агнешкото от десетки години се яде в Българоя само на празници. Великден, гергьовден и най-много на местния селски събор да се заколи агне. В някой случай , овца/овен за курбан!.

Това са глупости. Демокрацията не може да направи такова нещо. Цифрите са грешни. САЩ не могат да ни причинят това. а комунизмът е гаден, защото си е позволявал на времето да има такова селско стопанство, толкова развито животновъдство. И да печели държавата, за да има безплатно образование и лечение. Това е изтичане и прахосване на средства, които са законна собственост на добрите чичковци от америка и техните евро слуги. Грешката беше поправена преди 28 години и парите на балканските аборигени са върнати на законните им собственици. И продължават да се връщат.

Ето ви полза от влизането в ЕС. Ядем като цяло 70 % чуждо месо. Както, впрочем, и всичко останалото. Станали сме пазар за чужда стока. Подпомагаме чуждо производство. Своето се сви отчайващо. Изтичат мозъци и младата енергия - това, което би трябвало да създаде импулс за развитието на БГ-държава. Но няма ги вече.Те са там. Това е резултатът.

ЗА последните 25 години агнешкото стана лукс/като рибата, беше най-евтиното нещо за ядене/. а бе пиша за годините при бай Тошо, но и тогава агнешкото се изнасяше, още от пасищата. Е все пак, от моето поколение в Коньовица, сме играли на ашици. Ако на на някой "софианец" му говори нещо.

Неков имаш поздрави от Иван големия икономист Костов!

Неков: За 25 години овцевъдството у нас се е свило 10 пъти Неков, лошото е че за тези 25 г.говедовъдството се е увеличило 10 пъти, особено в политиката.

Напротив! Броят на гласуващите за ГЕРБ, БСП, ДСБ(СДС-крадците) непрестаннно расте.

Колонизираха ни Родината, унищожават я пред очите ни, затриват и народа, провеждайки откровен, нагъл и арогантен геноцид ! ЕВН например вече дистанционно изключват електрозахранването без никакво предупреждение и при положение че си изряден платец, без грам толерантност и без никакво обяснение и то само защото си закъснял по някаква причина с 3 дни извън гратисния 10-дневен период. На всеки може да се случи да забрави или поради некъв проблем да закъснее с плащането. Но ! ЕВН ДИСТАНЦИОННО и изненадващо поставят човек в патова ситуация, играят си с човешки съдби и отгоре на всичко, без да са вложили никакъв разход щото изключването е дистанционно, ти вземат такса 7 лв още преди да са ти възстановили захранването. Таксата, както и самото изключване, е част от геноцида, който провеждат у нас колонизаторите !!! Утре така дистанционно ще ви изключат жизнените функции чрез чип сложен в ръката ви ! Народът спи. ДОКОГА БЕ ?????

"Утре така дистанционно ще ви изключат жизнените функции чрез чип сложен в ръката ви !" Това няма да се случи ако не приемете поставянето на такъв чип въпреки че неприемането му ще бъде свързано със доста страшни последствия.

И кой да гледа овце? Те по-младите не мож ги откъсна от лаптопа, мислят че доматите растат в хамбургера. А отглеждането на овцете е мръсна, непопулярна работа. Отделно изисква много грижи. Отделно в очите на другите си селяндур...Или поне държавата го направи така да изглежда. Кой младеж би го понесъл? А това не е работа за пенсионер! Резултата е-ядем все по големи боклуци, и внасяме от страни, които си запазиха животновъдството. Ама нашето навремето било по-хубаво! Ами направете си го пак! По места има все още малки ферми, Много от тях работят само за износ! И действително работят мъжки! Но докога ли...

да затрие всичко в България за да купуваме 20 годишно замръзено от тях,само овцевъдството ли е пострадало от демократичните хуни ,след 10 ноември,ами консервните фабрики ,ами кравите ,свинете,биволите за разплод купени за по 20,000 долара на глава ,бяха изклани на порталите на текезесетата от циганите ,надявам се един ден,някой от продажниците да влезе в затвора за разсипването на родината......

Те демократичните хуни не са виновни. Просто бяха подставени лица, които за последно се облажиха на чужд гръб. Проблема си е наш, че загубихме Студената война. Това е! Рухна нашият строй-не техният! Тогава в наивна еуфория скачахме по площадите... Никой тогава не мислеше за овцете и кравите. Сега мислим, и за тях, и за армията, и за унищожените големи предприятия, нарязани на скрап, които внасяха милиони в бюджета... И за младите хора, които подлъгаха да избягат... Ама вече е малко късно...

А на мен не ми е ясно как може агнешко от Австралия (!!!) да е по-евтино и по-лесно откриваемо от нашенското... у нас!

Неков...ти колко овце пасеш ?

Около 100 хиляди, гласували за него..

Спряхме да пушим, спряхме да пием. Сега трябва да спрем и да ядем, опъваме се, ама правителството настоява....

Те унищожиха селското стопанство за 2 години с антипода на колективизацията - ЛИКВИДАЦИЯ. Милиони глави добитък бяха изклани, селскостопанските машини бяха нарязани на скраб или оставени да ръждясат в изоставените селскостопански дворове, земята беше раздробена, а наследниците НЕ СЕ върнаха да я обработват.

май забравяш, че седесе беше назначено от БКП, което прецени, че бай тошо правешкия каскет вече трябва да си ходи. В България прехода е естествено продължение на живковата перестройка и докато това не бъде разбрано и преодоляно, все ще си вижиеем в кенеф.

За сметка на това - говеда има колкото искате.

по статистика на парламента

така е, като всички овчари станаха все управляващи, вместо да си пасат овцете решиха да пасат 80% от народа (по иво христов)

изнасяхме овце за арабския свят!

не не не .... само 4 пъти. От 100% преди 25 години, сега само 25% гласуват за БСП. Споко.