Идея: Палиш цигара в заведение - затварят го

Ново предложение за изменения в наредбата за тютюнопушене на закрити обществени места предвижда при нарушение да бъде затваряно самото заведение.

Обратно в новината

Коментари - Идея: Палиш цигара в заведение - затварят го | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Цъфнахме и вързахме. Обществото ни е с проблеми във всички сектори. И...на дневен ред пак изкарват тютюнопушенето. За отклоняване на вниманието и изпускане на пара. Всеки път едно и също. И всеки път се хващаме на въдицата.

Баси тъпите парчета са тези в парламета Веднага отивам да пуша в парламента дано го затворят

Идеята: "Палиш цигара в заведение - затварят го" е напълно идиотска - така нелоялната конкуренция може да затвори всяко заведение, като прати там свои платени пушачи. Освен това, съответните констатиращи (проверяващи) органи ако такъв закон се приеме ще се нагушкат с куп парици. Но всичко това може и да стане, защото имаме пред себе си една група лобисти на побъркани идеи (от тези, които ще ликвидират ЕС защото го превръщат в детска градина) и парламентаристи, които не знаят какво правят, защото нямат идея за реалния живот пък и не им пука за него.

Ей, Ал, рязко ми промени мнението за това предложение само с две думи! Направо ме завъртя на 180 градуса! "Платени пушачи" Страхотна идея! Ще кандидатствам, дано ме вземат! До сега само разходи по пустите му цигари, накрая да почнат да носят приход!

определение - идиотска идея! Според наглите непушачи Айнщайн (пушач) трябва да е голям боклук, а Хитлер (върл непушач и борец против тютюнопушенето) е човек на място!!! И с какво право някакъв си сульо ще се разпорежда с чужда частна собственост, каквито са повечето заведения? Нещо не виждам предложения за обезщетяване на загубите.

тоя закон е пълен ташак както цялата ни държава! По заведенията се пуши както преди и дрехите ти после миришат на кенеф да тръгнат тия дето проверяват декември месец по заведенията ще напълнят бюджета за 10 год напред

ChatGPT

А не е ли по-добре да премахнат тютюневите изделия от пазара?

марихуаната като е забранена да не би да не се пуши...

ChatGPT

Колко души си видял да си пафкат масура в кафенето? Мисълта ми е, че вече 5+ години тръбят, че вредно било, низнам си кво си, некролози взеха да лепят по кутиите, забрани на обществени места, а в същото време все повече цигари се внасят и произвеждат за родния пазар

дкми

Правилно!!! Като искат да си димят - да си стоят вкъщи, както е по цивилизованите страни. Само в България може да видиш как сервотьорка носи чаша с мокра салфетка вътре, за да се тръска пепел.... и после в тая същата чаша някой ще пие......

а без салфетка пробвал ли си??? много по добре е от колкото без

Мене па не ми се слуша рев на малки дечица като съм на кръчма! Увреждат ми се тъпанчетата, нервите и гражданските права! Като искат да имат деца - да си стоят вкъщи! Само в България можеш да видиш как търчат, викат, събарят дрехи и спъват сервитьорки! Аре у лево!

като няма контрол ще си пуша където си поискам....

мисля да пребия комшията дето по цяла вечер пуши на балкона... и другия дето все пържи риба и него....

А оня с пържените кюфтета?

Истината е, че наредбата действаше в началото, защото имаше проверки! После се намесиха лобитата и освободиха режима. Сега навсякъде ти предлагат чашки с вода за запалиш ако искаш. Ми писна ми да се вмирисвам. Пушете си навън бе идиоти!

Катоо не искаш да се вмирисваш - стой навън бе, малоумник!

Идея: Палиш цигара в заведението ми, чупя ти ръцете, поеже може да са те пратили конкурентите или общината или мафията, или все едно. Чупя ти ръцете и ми излиза по- евтино да ти ги платя.. Така следващият ще знае, че и на него може да счупя ръцете. Това ли е идеята?

чупя ти краката и зъбите и те пращам на маратон...

Забелязах в текста под снимката, че забраната за пушене е въведена през 2012-та, т.е. преди 5 години. Достатъчно дълъг период, за който може да се прецени, дали е свършила някаква работа. Защото основната идея за въвеждането на тази забрана беше, намаляване броя на пушачите. Въпросът е, дали след пет години броят на пушачите е намалял или напротив - увеличил се е? Ами, преди бяхме втори в Европа по този показател, вече сме първи. Та, излиза, че таза забрана трябва да отпадне незабавно, като неработеща и вредна.

И да те светна този е по европейска директива и няма отмяна и само може да се затегне още повече !

Може, ама надали! Така става обикновено с кухите, неработещи закони, приети "щото Европа така иска" - просто не се спазват. Приети са на хартия за пред света, ама неофициално са отменени...

тютюнджийска логика .. споменах ли, че цигарите убиват мозъчните клетки?

Дано. И така ще последваме веруюто на ББ: ти си прост, аз ще изпростея и ще започнем да се разбираме, нали?

То нали и катастрофите са се увеличили напоследък, дай да отменим и ЗЗДП.

Че той отдавна е отменен! Ако се спазваше, щяха ли така да мрат като мухи по пътищата? Ситуацията е точно като със забраната за пушене - има го на хартия, ама на практика никой не го бръсне.

А що няма кампания срещу мамичките, дето първата им работа като седнат около детската площадка е да запалят цигара, ами са емнали тия, дето пушат изключително в тесен кръг заведения, които така и така са ориентирани към сервиране на алкохол? Единият порок с какво е по-лош от другия? Да сте чули "пристрастен към пушенето преби жена си от абстиненция"? Или "еди-кой си направи катастрофа след шофиране в никотиново опиянение"? Либерали моля да не отговарят, че на тях все някой с нещо им е крив за това, че са неудачници.

Твоето заведение ми пречи на бизнеса, защото има по-голяма посещаемост и съм му хвърлил окото да ти го взема, та за това ще ти видя сметката като като ти пратя един двама, непознати за теб, дето срещу даден им, от мен, някой и друг лев ще си запалят цигарите в заведението ти и си готов, "пускат ти кепенците" за неопределено време! А след като успееш да се пооправиш с властите и отново започнеш да работиш ще ти дойдат други непознати да си запалят по някоя и друга папироска и отново си готов. И така отново и отново, до като не полудееш или сам не си затвориш заведението!!!

Добре де! Аз имам заведение. Собственикът на отсрещното заведение (аз му отнемам клиенти) идва и пали цигара в моето. Аз учтиво го моля да изгаси, той отказва. Пред мен пътищата са следните: - Аз го набивам. Той ме съди за самооправство. - Аз се опитвам да го набия, но той е по-силен и ме спуква от бой. Аз го съдя, но неговото се оказва самозащита и присъдата е в моя вреда. - Като изключително дисциплиниран гражданин, се обаждам в полицията. Него го глобяват, моето заведение го затварят, защото в него се пуши. Той си компенсира глобата само за два дена, защото моите клиенти отиват в неговото заведение. Знам много добре, че в онези държави, в които нивото на живот е високо, гражданите проявяват воля и сами алармират властта, когато са свидетели на нарушения (поне доскоро правеха така). Но това е вторичното, първичното е, че там властта си върши работата. При тоталното нежелание на властта у нас да се справя със закононарушенията, да очаква съдействие от нас е от тъпо по-тъпо.

Да , но КОЙ ще се пребори с ТИМ ? НАП и НОИ не могат да затворят заведение , та КОЙ ще е друг ? А с ЛАФКА кой ще се пребори, дето навсякъде по спирки и до училища продават цигари, алкохол, хазарт, допинг-напитки, скс-списания ? Питам КОЙ ?

Ми да забраним и алкохола в заведенията? Той е не по-малко вреден, а и можеш да "пиеш пасивно", ако отнесеш някой бой или те оповръща/опикае/напсува някой кьоркютук пиян.

Значи някой ако плаща на 5-6 келеша да пушат здраво в определено заведение , може лесно и законно да премахне конкуренцията ?

Именно!! :)))

Чета и си умирам от смях! Как пък никой не проявява капка здрав разум? Не съм пушач. Бях преди много години, но сега не понасям цигарите и тютюна въобще. Но не съм против пушачите, защото знам какво е. А ако има толкова много загрижени за здравето на нещастните пушач, то защо трябва те да бъдат преследвани, като крастави кучета, гонени, глобявани, малтретирани физически и душевно? Ако тютюна е такова огромно зло, то си има отработени начини в обществото - забрана на производството и търговията с тютюневи изделия! така, кактосе постъпва с наркотичните вещества. Така трябва да се постъпи и с алкохолните напитки, защото те в много по-голяма степен увреждат човешкия организъм и е много по-вероятно да пукне човек от цироза, отколкото от рак на белия дроб, примерно. Защо не го направят това, а непрекъснато повишават цени и акцизи на тютюневи изделия, под предлог, че са загрижени (хахахаха!) за здравето на пушачите?

Не става ! Най-ярък пример е сухият режим в САЩ :) Други идеи ;) Наркотиците са забрани , но това не помага ;)

...ами, защото, "хем боли, хем сърби", колега... Така е, всъщност, едни от най-големите човешки недостатъци и пороци са късогледството и демагогията, а не тютюнопушенето, пиенето или яденето (то също може да е вредно)! Нужно ли е да се споменава всъщност, че в човешката природа е закодирано, да се злоупотребява с всичко и поради тази причина, чревоугодничеството, пушенето, алкохола и дрогата ни съпътстват през цялото съществуване на човешката цивилизация... Аз лично се сещам за още поне пет неща, които могат да ни се забранят, като вредни и едно от тях е, ДА ДИШАМЕ, например - ами да, вредно е да дишаш мръсния градски въздух, нали?! ;-) И понеже се очертава, че ВСИЧКО, което ни заобикаля Е вредно за здравето, стигам до простото заключение, се всъщност ЖИВОТЪТ силно вреди на здравето! По тази проста логика, значи, че колкото по-мъртъв е човек, толкова по-здрав е!... NICE, A?! ;-)

специално забраната в заведенията е от грижа за непушачите дето им дишаме вонята! Акцизът е най-големия приход на държавата..

Смислената и истинската "борба" с тютюнопушенето, може да бъде единствено и само в една насока - пълна забрана на производство и разпространение на тютюневи изделия в глобален мащаб! Всичко останало е простотия, елементаризъм и най-вече демагогия, защото НИКОГА здравето на хората не е седяло пред ПЕЧАЛБИТЕ в този или в който и да било друг бизнес. А това, че някаква бабка врещи с пълно гърло, обвинявайки, НЕ КОГОТО ТРЯБВА и искайки наказания, забрани и ограничения за обикновените хора, което явление и инерция е специфично за едни други тоталитарни времена, е просто поредната проява на изпадане в крайности, неадекватност и дебилизъм, в типичната му малоумна форма!

Написали сме едновременно почти едно и също. Спокоен съм. Значи все още има нормално мислещи хора. +++++++++++++

Наркотиците са забранени и това какво променя ?! А да - расте им цената !

Забелязвам странна закономерност тук, в мненията. Голямата част от непушачите са изключителни груби, да не кажа завършени простаци. Явно, за тях факта, че един човек е пушач, напълно определя отношението им към него, без да се интересуват от останалите му качества. Пушенето е достатъчно основание за грозни обиди към този човек, дори и за заплахи за физическа саморазправа. Честа дума, колкото повече непушачи чета, толкова повече се убеждавам, че не трябва да отказвам цигарите, за да не се превърна в такъв изрод!

Няма по-големи простаци от "някои единици" пушачи. Ако не гледаме тютюневия дим, просто се огледайте в краката си по улици, градинки, спирки, тротоари !

по тая логика трябва да забранят кучкарите да си разхождат кучетата щото някои от тях не си събират фъшкиите..... просто трябва толерантност и от двете страни и да не се правят селяндурски изпълнения

Тя простотията не ходи по гората, ами по хората. По пушачите, по непушачите, по всички. Не можеш да кажеш обаче, че при пушачите е в повече, най малко защото, като си погледна в краката, далеч не виждам само фасове...

Тая грозна и неприятна бабичка Гешанова (ако е същата за, която си мисля), я гледах веднъж по телевизията - пенявеше се и съскаше, като настъпена отровна змия... Просто си е намерила, в какво да излива злобата и неудовлетвореността си... ако толкова се е загрижила за нечие здраве, защо не атакува тютюневата промишленост и не се бори за глобалното спиране на производство на тютюневи изделия! Вместо това, пушачите ѝ били виновни, ресторантьорите ѝ били виновни... и кой ли още не!! На скапаната ракета, Космосът ѝ крив Абе, АМАН вече от такива ГьОНСУРАТИ, демагози и псевдо-защитници на съмнителни каузи!!

Не е вярно че единственото което заведението може да направи е забележка. Следващата стъпка е да викне полиция, както се прави ако примерно някой не си плати или прави други безредици..

Да, бе! Ще викне полиция, защото някой си запалил цигара... Представям си вече, как ченгетата дебнат да гепят някой с цигара, точно както гонеха учениците, някога по соц. времената... Наистина ли не усещате как бавно но сигурно се превръщаме в ДЕБИЛИ?!!

Няма да ги затварят, не бойте се. Няма затворени шумни заведения, няма и да има такива, където се пуши. За пушенето е виновен персонала и шефовете, които толерират цигарки и услужливо ти поднасят пепелници.

И това не е вярно. Дали ще бъде законно санкциониран един тютюнопушещ в заведение чрез съставяне на АУАН, зависи от типа на самото заведение- дали е открито или закрито обществено мпсто, дали тютюнопушенето става на детски площадки и други забранени места от закона- напр.4. Разрешено ли е тютюнопушенето на открита площ към закрито обществено място, на която има обособен детски кът със съоръжения за игра? Съгласно Закона за здравето тютюнопушенето на площадки за игра е забранено. Откритата площадка за игра е обществено достъпна открита площ, предназначена за игри, с подходящо за целта устройство, настилка и съоръжения за игра. Обособеният на открито детски кът със съоръжения за игра отговаря на характеристиките на открита площадка за игра, поради което на неговата територия тютюнопушенето е забранено. Границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, следва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение за хранене и развлечение, търговски обект, хотел, бензиностанция и др. Препоръчваме, ръководителите на съответните обекти да обявят и предоставят по подходящ начин информация на своите клиенти, че тютюнопушенето на детската площадка е забранено.

ако има пепелници пушиш ако няма просто не пушиш..... кое му е сложното и на пушачите и на непушиштите...?

Навсякъде другаде на запад е забранено пушенето в заведения, кеф ти Англия, Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и т.н. дори и в Испания и Италия. Трябва закона да е много по-суров към този който си позволи във всякакво заведение да запали! На кой искаме да приличаме на белите страни или на приматите на изток?!

а веганите кога ще ги забранят... съсипват храната на храната ми...

Демек, подкупите ще станат по-високи? Стига глупости. Законите са си ОК, КОНТРОЛА КУЦА - ПРОДАЖНИТЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ЕБАВАТ МАМАТА НА ВСИЧКО ДО КОЕТО СЕ ДОКОПАТ.

Но за сметка на това имат куп привилегии.

Естествено, че не би трябвало да се затварят от 1 цигара, а от рецидив. А към оня господин, който казва, че заведението няма как да каже на клиента да не пуши, ако в съда се докаже, че му е предоставена чинийка/чашка с мокра салфетка на дъното и на въпрос пуши ли се?, се е отговорило - да, няма проблем - кво прайм?!

Веднага Ви давам отговор в качеството си на български адвокат- много зависи дали мястото, в което се пуши, е закрито или открито обществено място. Публикувах над 3 пъти цитати от официалният сай на Министерството на здравеопазването, в които то самото дава разяснения кое счита за открито, и кое- за закрито обществено място. Ако казусът се разиграва през зимата, заведението е тип лятна градина, двете му стени са ветроупорни завеси, покривът му е от навес, а има 1 или 2 масивни стени, то казусът се разиграва в ОТКРИТО ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО, а там- съгласно закона, пушачите имаме право да пушим тютюневи цигари.

Възможно е казусът да се развива и в тази посока: 1. 7. Разрешено ли е тютюнопушенето на тераси и балкони към закрити обществени места? Тютюнопушенето на тераси и балкони, като открити пространства, не е забранено. 2. 3. Ако в заведение за хранене и развлечение кафе аперитив, има помещение, чиито странични части се отварят през летния сезон, приема ли се за закрито обществено място? Както вече беше посочено открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито, проветриво е и има естествена въздушна циркулация. В случай, че с отварянето на страничните части на помещението се осигурява естествена циркулация на въздуха, се приема, че обектът е открито обществено място.

ем ходи гол, така ще ти се омирише само вагината...

Има една поговорка: "свирепостта на руските закони се оправдава от повсеместното им неспазване". Същото важи и за България. Няма никакъв смисъл от всевъзможните забрани, ако няма система за контрол и санкции. Пушат в дадено заведение - е, и? Проверка минава веднъж на високосна година, плащат си рушвета и приключват. Системата трябва да е следната. Виждам, че се пуши в заведението, викам полиция, идва кварталният и ПРЕД МЕН пише акт. Всичко друго е бошлаф.

Добре бе, МистърХ, добре го пишете. Но да допуснем, че аз съм от противниковия отбор, т.е. конкуренцията и на мен ми дават едни пари, за да ида във въпросно заведение, и по време на проверка да си пална цигарката. Ко прайм, а? Аман вече от дебилни олигофренски проекти за закони, че и от закони!...

Защо не промените закона генерално :) В белите държави пушенето е забранено навсякъде и има места на които е разрешено ! Тук сме на обратното ! Пуши се навсякъде и забранено на определени места ! Време е да уеднаквим закона с белите държави и всичко ще си дойде на мястото !

Защото пушачите не сме престъпници, че да ни изолирате така! Кажете името на този, който ви е втълпил, че тютюнопушещите в България сме престъпници, за да заведа едно хубаво делце срещу него за набедяване/ клевета или обида, да му люсна един Изпълнителен лист в края на с.з. и да му изпратя едно ЧСИ да го гони заради неплатено задължение, установено чрез съдебен акт, влязъл в законна сила....След 1 година от агресивния непушач ще ми стане толерантен хрисим човечец, който ще познае истинската цена на нетолерантността, агресията и клеветата/ набедяването!

Толкова сте толерантни , че като си чакам на спирката ми пушите в лицето ! Следващият толерантен пушач ще го вкарам в реанимацията на Пирогов за 6 месеца ! Лайнояди !

Всеки който ми трови здравето директно е престъпник ! Заради такива като теб след всяко ходене на заведения трябва да си пера дрехите защото смърдят на лайната които хи пушите ! Нещастни лайнари !

Колко сте нагли...пучачите ...защо трябва да ни е зле на нас и да ни тровите, защото сте слаби личности и уж си лекувате нервите с тия цигари. На мразя да гледам как висите на студа пушите и после влизате да ми продавате храна...Да не говорим че смърдите отвратително на цигари!

Проблемът е че май не се правят проверки достатъчно. Трябва да има съвместни заедно с полиицаи и да се налагат глоби на пушачите. Аз съм непушач, но към заведенията малко е пресилено да се затварят според мен. Може би една солидарна глоба, но по-солена. Защото те също в повечето случаи разрешават и създават условия за пушене. По-рано се видя, че като има контрол, хората свикнаха да излизат да пушат на определените места. И в заведенията беше нормално. А сега доста заведения ги избягваме и не ходим, защото тотално не се спазва забраната и е отврат. И в крайна сметка, пушенето е човешки недъг и дрога. И не разбирам, защо всички трябва да се съобразяваме с егото и наркотичната зависимост на пушачите. Трябва да е точно обратното. Нека пушат на воля на определените места и в дома си. Но да не пречат и да не тровят другите около тях. Което е коректно отношение. А точно така правят в определената за цивилизована Европа. Където, който му се пуши, без да мрънка, че правата му са нарушени, за да прави каквото си иска без да му пука за околните, излиза навън, пуши и се прибира.

.... А сега доста заведения ги избягваме и не ходим, защото тотално не се спазва забраната и е отврат... Хайде пак старата песен на нов глас... Защо се завирате в летните градини, които съставляват 2 ветроупорни завеси от 2 страни + 1 стена - калкан + таван, който е навес, и в тези помещения има газови печки? Влизате, за да се сгреете на печките, когато е студено, нали? Само, че- там пушачите ИМАМЕ ЗАКОННО ПРАВО ДА ПУШИМ, ЗАЩОТО ТЕЗИ ПОМЕЩЕНИЯ СЕ ВОДЯТ ОТКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА!

Държавата от години само се преструва че прави нещо да ограничи тютюнопушенето в закрити помещения. Резултата е с обратен ефект-заведенията завзеха тротоарите със фиктивни открити места за пушене. Във Варна само да минете по главните улици и ще се уверите в това което казвам. И до кмета съм писал и снимки съм пращал-реакция никаква Ако искате и на вас ще изпратя снимки за потвърждение. Това е толкова нагла мимикрия че се чудя как изобщо имат лице хората облечени във власт .

Вие май не разбирате....3. Ако в заведение за хранене и развлечение кафе аперитив, има помещение, чиито странични части се отварят през летния сезон, приема ли се за закрито обществено място? Както вече беше посочено открито обществено място е всяко обществено място, което не е закрито, проветриво е и има естествена въздушна циркулация. В случай, че с отварянето на страничните части на помещението се осигурява естествена циркулация на въздуха, се приема, че обектът е открито обществено място.

Тълковен речник Идеот - човек пълен с "умни" идеи.

ПИПО

Ъъъ...идЕот?

240 депутати 5 години не могат да измислят как да се приложи закона... тъпаци

Шило

Много внимание обърнахме на тази идиотия. Няма как да стане. Отговорността е лична.

Зарекох се да не вляза в заведение в което не се пуши и го спазвам. Забраната за пушене обслужва единствено нарко дилърите - горките ни деца и внуци!

Надявам се и други като теб да си седят по усмърдяните лисичарници.

Ние пък се надяваме и други като теб да спрат да посещават нашите лисичарници, особено след 21ч, и да квичат колко било гадно там.

Пролетта бях в ОАЕ. В заведения на открито има зони за пушачи и непушачи- НА ОТКРИТО! Не ни разрешиха да седнем в зоната за пушачи, защото бяхме с дете... Толкова по темата кой колко е напред и назад... Вчера четох статия как в Абу Даби 12-годишен си купил рег табела за 400 хил... и в коментарите "камиларите" оплюти... А в БГ как е? Желаните номера се дават срещу подкуп или връзки. И не не е вярно това с тарифите за избор на номер- пробвах- няма свободни- оказа се , че мога да избирам измежду едва 20... та май е по-добре на търг да се вземат 400 хил и да се дадат за ремонти по пътя и семейства с жертви на ПТП, отколкото тези пари да се наливат като подкупи на рази чиновници

Ефективнот решение е: при запалване на цигара в заведение "на закрито", същата да се таксува в сметката на клиента на солена цена- напр. 10 лв на бройка, като 50% отиват за бакшиш на сервитьора. И така- с всяка цигара. :))

Приемам. Само че никакви други бакшиши и ресто до стотинка накрая.

Много хубаво нещо е демокрацията. Ходиш си от заведение на заведение, пушиш си където си искаш, а някой друг отнася калая ! Че то аз така мога да изпозатворяя всички заведения в София. Идва оня наглия сервитьор да ми иска сметката, а аз му казвам: Разкарай се или паля цигара. Ако не се разкара, го вкарвам в затвора. Надявам се да има и затвор за такива собственици на заведения. Само затваряне е малко . . . !

Демокрацията е да има заведения и за пушачи и за непушачи. Влизаш, където искаш. Ще кажеш добре, ама тогава всички заведения ще са за пушачи. Така е, но истината е, че пушачите правят оборота. Просто в тия заведения цените трябва да са по-високи и проблема е решен.

На бас, че аз мога да изям и изпия повече отколкото ти ще изпушиш. Плюса на тъпотията, която си написал е по грешка от мен.

1. в Р. България тютюнопушенето не е възведено в престъпление- т.е. тютюнопушещият не извършва престъпление с факта на пушенето на тютюневи цигари от него 2. Рибата се вмирисва от главата- т.е. в Закон за здравето няма легални юридически дефиниции, които ясно да очертават разликата между закрити и открити обществени места. Българските граждани нямаме никаква вина за това, защото само НС има право да изменява законите- т.е. да въведе изрични юридически дефиниции за открито и закрито обществено място

тая женица на преклонна възраст , що не я пенсионирате ? на летището в Цюрих има специално място, където си пушиш без проблем. предлагам не само да затварят заведението, ами и да го арестуват и отведат в най близкото МеВеРе ( заведението, де) ще ми пуши то..

Това не го вярвам. Но знаете ли защо в САЩ стриктно проверяват личните карти при продажба на алкохол? Защото ако направят нарушение нямат лиценз! Елементарно е. Няма ли строги санкции няма да има спазване на закона! Каквото и да ми плямпат пушачите по-долу ако искаме да сме нормална държава санкциите трябва да са драстични и да се прилагат!

ти пък освен на филм , къде си виждал щатите, че ги цитираш ? я влез в Бронкс или някъде в покрайнините на Вегас да видиш за какво става въпрос. то като спрем пушенето и моментално ставаме супер развита държава ? я иди в Холандия, напълни малко окото.

Човекът ти говори за нормални цивилизовани заведения и магазини, ти му извади мангалските бърлоги... Е аз съм живял в УСА, мъж на близо 40 години и пак ми искаха документ за 1 бира - и в заведенията, и на касите в супермаркетите. Така че да, страх лозе пази.

За много хора най-доброто решение е емиграция. Така автоматично си решават всички нерешими и дългосрочни проблеми в България.

Ще ви дам една идея за размисъл /останалите 20%/. Ако цигарата сваля в някаква степен стреса и напрежението, то ползата или вредата от нея като цяло е по-голяма. Знаете добре , че стресът отключва най-гадните болести - рак, диабет, инфаркт и др.

И с алкохола е така. Постоянно се тръби за вредните последици от него, а никой не споменава намаляването на стреса. Работата ми е такава, че в някои дни в края на смяната ръцете ми треперят от нервно напрежение и една-две бири просто са задължителни, за да се почувствам пак нормален човек, вместо да ме гътне някой инфаркт същата вечер.

Е, това се казват закони. Признавам си, не бях се сетил. Но, моите ученици в България ме изпреварват в мисленето.

Поредната малоумна идея! Някой ще пуши, ще нарушава закона, пък те щели да наказват собственика на заведението?! Защо?! Ами накажете ги тези собственици и заради жертвите по пътищата, или заради глобалното затопляне!

Е ко му е малоумното. Ти не виждаш ли, че като седнеш на масата сервитьорката ти кърдисва пепелник преди да тия дала менюто. А като ги питаш защо задължително трябва да минавам през зоната за пушачи за да вляза в самото заведения тя ми се хили с 80% дебилност.

Малоумното е, че ти като непушач си също толкова виновен, че някой нарушава закона, колкото и собственика на заведението. Няма ли най после да проумеем, че отговорността за спазването на законите е лична! Не може един да нарушава, друг да плаща! Заради безбройните такива случаи, налагани ежедневно, включително и от най високото управленско ниво, стигнахме до този батак!

Щото г-н селски коч, заведението е на собственика. А собственика е този който решава и ниси отговорност какво става в собствеността му. Като палниш миризливката просто охраната или собственика ти посочват изхода. Много е просто и в Европа работи безотказно.

Няма да обръщам внимание на обръщението, то само говори достатъчно за интелектуалното ти ниво, въпросът беше за отговорността. Та, казваш, докато си седиш в заведението, и някой дойде и ти забие нож в гърба, после собственика трябва да лежи в затвора, не убиеца?

А дано ама надали. БГто е пълно със селски кочове чието мислене или по-скоро липсата на такова е невъзможно да се промени.