Стената на яз. ”Бели Искър” ще удържа на 9 степен по Рихтер

Стената на язовир "Бели Искър" е технически изправна, поддържа се по-ниско водно ниво, а реконструкцията ще повиши сеизмичната й устойчивост до 9 по Рихтер.

Обратно в новината

Коментари - Стената на яз. ”Бели Искър” ще удържа на 9 степен по Рихтер | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз не мисля, че някой в България изобщо знае що е то 9-та степен по скалата на Рихтер! Дори японските инженери, които са най-добрите в света по противоземетръстно строителство, не биха били толкова оптимистични. Разликите в интензитета дори в 1 степен по скалата на Рихтер са огромни! При 9-та ще е като края на света.

Ако може политическите фигури, депутати, министри, зам. министри и вскички останали, които не са експерти да престанат да се правят на екперти. Не им е работа да бъдат експерти и е достатъчно да употребяват "съгласно действащите норми", "съгласно най-добрите европейски практики", "съгласно международните стандарти" и прочее отвлечени не конкретни термини. На по-конкретни въпроси да помолят журналистите да се обърнат към тесните специалисти. Проектът за реконструкция на обект като зовир Бели Искър се изготвя съгласно така наречената система Еврокод. Относно сеизмичност това е така наречения Еврокод 8. В него районирането на страната не става по скали, а по ускорение на земната основа като процент от земното укорение - различно за различните райони и за различни периоди от време дори и за един район. Или с други думи в техническата документация ще пише примерно "конструкцията е изчислена на сеизмично въздействие с ag=0.23 при период на повтаряемост 475години" Като гледам какви неверни неща говорят министри и зам. министри в сферата в която разбирам нещо се плаща какви ли глупости плещят за финансите.

Стига с тези концесии!Чрез тях ни ограбват!За това сме и толкова бедни!Водата-на концесия,боклука-на концесия,транспорта-на концесия,тока-на концесия.

Вън Крадлива Йорданка от Московска!

Като сте такива тарикати ще ви отрежа контролата.Слагам байпас на водомера и си е....е мамата!

"... ще удържа на 9 степен по Рихтер"! Ще! Ще удържа! Я удържа, я ... Колкото асфалтът на Цариградско удържа ... За всеки случай ще звънна на Рихтер да "удържа" засега, да не вземе да се изцепи с някоя девета, преди да сме "ЩЕ", че тогава "ще" си е. м.! И ББ тутакси ще подаде оставка заради "предишните" ... Което "ще" бъде по-страшно и от девета степен с поразиите й. Най-вече заради неизбежния му четвърти мандат поради българския фактор "Иво Христов" ... И тогава дружно ще идем при Рихтер. А бе, някой знае ли му телефона на Рихтер в Духовния свят?

От водата на този язовир освен Софийска вода, се захранват и поне три ТЕЦ-а... защо аз като данъкоплатец трябва да им плащам ремонтите?

Браво на Областния, каза им го в прав текст.... сега Фандъкова ще замазва положението С ДЕФИНИЦИЯ: Текущи съоръжения не са за текущи ремонти.... ( т.е. концесионера няма да плаща, а хората ) ЕВАЛА БЕ ФАНДЪКОВА. ТО ВСИЧКО Е КАПИТАЛОВ РАЗХОД, текущ или проектен все е разход...

От 2002 до 2003г жълтурите / това са ндсв/ правиха основен ремонт на стената,лапнаха доста милиони, а ние бяхме без вода.Сега пак мераклии да оправят тая стена.А,бе засрамете се вече,стига с това крадене!

Областният е прав за отговорността!Но, онезикоито им я дадоха за 25 години не взимат дебели пачки, а процент участие вовеки веков!После кмета ББ каза,че ще им отнеме концесията щото не инвестирали,нещо се договориха и той клекна.Ако, сме пичове трябва незабавно да спрем плащането на вода и да се разбъркат говната!Аман вече! Оня ден ни подаряваха за проба буркани с чист въздух, утре може да стане и срещу заплащане.Да пукнат дано!

Лоясалата малина калина ни предупреди,че трябвало да ни задигнат още 9 млрд лв само от водата,само за инвестиции.Това е задължение на Соф.вода,която "купува" от нас нашата вода по 10 ст. на кубик, ползва нашият язовир,като склад,пуска ни я по нашите водопроводи и ни я продава по 268 ст-доскоро, сега вече по повече.При 300 млн кубика годишно за София си направете сметка какво лапане пада за тях и за тези,които участват в далаверата.

Уикипедия, сравнително точно за нашите нужди описание: 9,09,9 - Изключително силни - нанасят огромни щети в радиус от хиляди километри. Възможни са дори мащабни промени в релефа близо до епицентъра. Няма нужда от други обстоятелствени пояснения, тези са достатъчни. Умните ще си направят своите изводи, глупаците ще трупат минуси!

Неандерталец е абсолютно прав. Огромна част от журналистите и коментиращите не правят разлика между скалите на Рихтер и Медведев-Шпонхойер-Карник. Конкретно по въпроса-стената на Бели Искър отдавна е проблемна с филтрацията и изнасянето на компоненти от бетона и силно се съмнявам, че ще издържи подобно сеизмично натоварване дори след реконструкция.

но при епицентър точно под стената

Е добре, ще похарчат един-два вагона пари за яз. Бели Искър, а как стои въпросът язовирите Искър, Кокаляне и Панчарево? Ако друсне в Рила такъв трус, водата ще залее София и цялото Софийско поле!Хубавата новина е, че Рила не е Вранча! И няма да има и теоретично такъв трус в близките няколко хиляди години! Сега не е това толкова важно, а да намерим причина да поизгребем "едни" пари от бюджета , и да не е в ощърб на Концесионера!

на 9-та степен по Рихтер ще издържи, но на "демократичните концесии" няма да може....

Ясно е, че Софийска вода само лапат и не правят нищо за подръжка на инфраструктурата.

по БНТ, че им трябват още 9 милиарда лева чрез цената на водата да се инвестират, за да имаме съответствие с Европа по загубите на вода. Представете си, колко ще е цената на водата??????

В средата на 80-те /работех в Хидрострой/ бяха възстановени фугите между каменните блокове,поради агресивната киселинна вода от иглолистните гори. Това предотвратява опасна филтрация през стената. Но как ще се промени конструкцията на стената,така че да повиши сеизмичната си устойчивост няма кой да ни каже. Как ли?

никой не може да промени сеизмичната устойчивост на стената. Не знам кои са проектантите но дано са смятали 200 % презапасяване и изпълнителите да са свършили всичко точно. Предполагам да е точно защото по него време за лоша работа падаха глави,в буквалния и преносен смисъл.

Стената на язовира е строена в началото на 30-те години. Презапасяване 200% не може да има,пък и нормативите от тогава са коригирани нагоре. Май някой ударник от правителството се е изхвърлил,за да ни се хареса колко е загрижен.

Ама защо само до 9-та степен? Я колко манги можем да налеем и в язовира, и в стената, и най-вече - в джоба на Боковата шайка, ако повишим до 10-та степен? Стената трябва да издържи не само на заметръс, но и на руските бомби - нали русите са ни основния враг!

ех, "копеле", ако суджуците можеха да плуват, какво ли биха казали?

Цацаров да се самосезира и веднага да привика общинарите, подписали подобни ен договор с концесионера, а пък за него има и съд, и разваля е на договора. ДОКОЛКОТО разбрах, този договор е изцяло за ПОЗЛАТЯВАНЕ НА КОНЦЕСИОНЕРА И СЕМЕЙСТВОТО МУ ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРИТЕ, А ОБЩИНАРИТЕ ПОДПИСАЛИ ТОЗИ ПРЕСТЪПЕН ДОГОВОР , ЯВНО СА ГУШНАЛУ И СКРИЛИ ЯКА КОМИСИОННИ!! ,ЗАТВОРА И ТЯХ ЧАКА!!!

не съм подстрекател, но айде да се пробаме!!! Аз залагам на това, че това е поредната лъжа на debilite.

То при 9 по рихтер няма да има никаква файда дали стената е издържала или не. По-скоро няма да издържи и при 5-та.

Оцелели винаги ще има - и ще са повече ако стената е здрава. А и много по-лесно ще се справят с хуманитарната криза ако имат вода и мислят за възстановяване на градовете вместо за стената

При такова земетресение с днешната инфраструктура в България с и без стената ще е все тая за живеещите в района под стената. А и нали никой не вярва, че точно експертите на Бойко наистина могат да подкрепят твърденията си с факти?

Никой не осигурява на 9-та степен по Рихтер, това е катастрофално земетресение при което се променя релефа и я се случи я не се случи един път на 1000 години. Човекът е имал предвид 9-та степен по МШК-64

Не мисля, че след заметресение със сила 9, ще остане някой нуждаещ се от вода.

Степен 9 и магнитуд 9 не едно и също.Но и в двата случая при земетресение 9 стената и да издържи няма да има живи да пият вода

Оцелели винаги ще има - и ще са повече ако стената е здрава. А и много по-лесно ще се справят с хуманитарната криза ако имат вода и мислят за възстановяване на градовете вместо за стената

Сега, драги слушатели, си представете един здрав зъб. И всичко около него е в грануломи. Така! Това е. Знае ли някой от вас какво означава земетересние от 8 ма или 9 степен? Ще ви обясня. В този момент стена дълга 300 метра полита като памук, където я прати земята. Скатът от двете страни на стената полита в две различни посоки. Точка. Моля ви не се мислете за по- големи от силата на такъв трус. Моля ви! и да. Молете се на Бог да опази обикновените хора в такива моменти.

Все пак няма ли да ти стане тъпо ако случайно (дано не се случва) стане земетресение и ти вземеш па озелееш. Стената обаче се къса и докато се давиш си спомниш за този си коментар...

На концесия НЕ трябва да се дават структурни и важни за държавата съоръжения. Както и концесията на полезни изкопаеми трябва да е минимум с 50 процента за държавата, а не 2-3 както е сега.

На концесия го даде Софиянски и взе едни дебели пари.

Явно е, че концесионерът "Софийска вода желае единствено да печели на гърба на българите. Концесионерът постоянно повишава цените на водата за крайните потребители, а когато има нужда от ремонтни дейности на използваните съоръжения, същите трябва да бъдат извършени от и за сметка на гражданите и държавата".

Кога изтича,крайно време е да изгоним тези френски мошенници

Абе не 9-та степен,до 19-та ще устиска.Абе като ги говори тия неща г-жата,за тревопасни ли ни взима или сама иска да си повярва?Я пак си го кажи на ум, да видим има ли смисъл,9-та по Рихтер.Да ви пикам на дипломата.