Кмет дава бонус отпуск на служители непушачи

Три дни повече към годишния отпуск ще могат да ползват служители на Община Смядово, които не пушат в работно време.

Обратно в новината

Коментари - Кмет дава бонус отпуск на служители непушачи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тия общински служители които не пушат като са я свършили за една цигара време:))))

Пушенето не взема само от работното време, а и от здравето на хората. Който не узрее да го проумнее, си е основно за негова сметка

Според мен това трябва да се въведе със закон във всички сфери.

Поначало не ми е ясно, защото се допуска служители, в държавен или частен сектор, да правят нерегламентирани почивки? Така може да си спестяват по час-два от работното време.

Бе тая кви бонуси раздава. Аз до колкото знам пушенето е забранено на работното място. Тая вместо да санкционира пушачите щяла да раздава бонуси на непушачите. В тая община 80% не са наред.

Пише се "доколкото", а не "до колкото"! Да пази Господ всеки работодател от неграмотници, пък били те и непушачи!

Понякога пътувам с градския трнспорт. Оня ден една лелка загаси цигарата и се качи в автобуса. Няма да ви описвам каква смрад се разнесе около нея! По-добре клошар да се беше качил в автобуса!

А при бай Тодор само циганите пушеха по улиците и то като стояха на едно място. Не се сещам циганин дали се е качвал в градския транспорт.

То остави имам двама колеги като загасят цигарите и почват да плюят напосоки без да се съобразяват кое къде хвърчи до следващата цигара.

Добро начинание на кметицата. Така пушачите няма да се притесняват от упреци и ще си плащат за порока с 3 дни по-малко отпуск, но ще си пушат законно! А по отношение качеството и количеството свършена работа, пушенето или непушенето в случая не са критерий, но стимулът с отпуската може да е ефектен за по-доброто здраве на служителите й.

пушещите са 50 от времето в отпуск ; ) Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ChatGPT

Големи математици се извъдихте бе! Айде сега да излезем от сухите изчисления и вкараме още една променлива - ефективност. Кой е по ефективен служител: този, който си отпочива и благодарение на това не "прегрява" или този, който е забучен 8 часа плътно затрупан с работа? Вие дами и господа как работите? Не си ли почивате от време на време? какво значение има дали ще изляза да пуша или 10 минути ще седя пред компа и ще обсъждам с колежката Биг Брадър?

За съжаление пушачите излизат да пушат и после обсъждат с колежката Биг Брадъра. Та за работа време почти не им остава. Та не обяснявай как видиш ли след като си отсъствал 20% от работното време да пушиш после изведнъж как работиш безкрайно по-ефективно. Отделно пушачите са изложени на много повече здравословни проблеми, т.е. риска да отсъстват от работа в болнични е по-голям. Та накратко изцяло за да се поощряват здравословния начин на живот и по-малкото загуба на работно време.

ChatGPT

На скоро имаше едно британско проучване при което се оказа, че пушач или не, реалният работен ден трае не повече от 4 часа. Останалото време е заето от фейсбук, преглед на новини, рецепти, клюкарство, кафе, цигари, закуски, обяд и други дребни разсейвания. Здравословните проблеми на всеки служител са си негова работа, докато не започнат да му пречат в изпълнението на дейностите му. Между другото имам колежка със слаб пикочен мехур. Трябва ли да бъде "отрязана" от отпуск защото ходи до тоалетна през 20 минути?

Даа, пушенето може да пречи при някои работи свързана с физически труд, но в случая не е критерий. Аз като пуша не спирам да мисля за работата си и често точно тогава намирам по-доброто и рационално решение.

Малко отпуска им е дала кметицата. Изчислих, че ако човек пуши по 10 цигари на ден, това са средно по 7 мин. на цигара, което за ден прави 70 минути. Умножено по средно 22 работни дни, на месец това са 1 540 мин. А на година стават 18 480 минути, прекарани в пушене на работното място. Което са точно 12.833333 дни.

ChatGPT

Това е чиста проба дискриминация!

Никой непушач не е длъжен да търпи да му тровиш мозъка. Това не е ли дискриминация?

ChatGPT

Като гледам на теб не ти е останало кой знае какво за тровене?

loyola

Навремето в САЩ така отказаха работниците от цигарите. Който пущи в работно време му се плаща по-малко. Да видиш българите, дето не можеха да откажат цигарите, как ги спряха веднага! Е, и цената си каза думата де. Първо вдигнаха цената на цигарите.

Незнаех че и кметовете имат такива правомощия ИЗВЪН законовия КТ да си разрешават ''бонус'' отпуски че зер те следи не остават защото няма как да се узакони ама са по безопасен бонус от мангизите под масата

Вместо три дена отпуск за непушачите, по-добре да увеличат работното време на пушачите, например с един час всеки ден.

ChatGPT

И да не мислиш, че ефекта ще е положителен? Непушачите също си правят паузи. А и тези паузи са всъщност благоприятни, защото мозъкът си почива.

Има по-добър вариант - направо да ги изритват пушачите и да ги заменят с непушачи. Няма по-безмислено нещо от чиновник-пушач. В София гледам по улици, градинки, заведения, всичко живо засмукало фаса, сякаш нищо друго не им е останало. Това особено важи за т.н. жени. Опърпани, oпoмяpчeни, вмиpиcaни.

"Няма по-безмислено нещо от чиновник-пушач" Аз бих поправил "Няма по-безмислено нещо от чиновник"

Да, със сигурност. Имам 3 колеги пушачи в офиса, единият пуши само в обедната почивка. Другите двама пушат по минимум 10 пъти на ден, ние сме на 6 етаж на сградата, 5 минути слизане и качване и 5 мин цигара, хайде да не си говорим глупости това са си час и половина - 8 часа на седмица, което си е един ден по малко. Другите неща които казваш са факт, клюките и кафе и тн., но тези колеги също го правят тоест още изклинчват. А и тук по принцип не мисля че става дума за мярка да откажеш цигарите (никой няма да го направи), по скоро е да наградиш останалите.

Може да се поспори кой е по ефективен - непушачът, зациклил на стола си, или пушачът, направил пауза, пораздвижил се, доставил си удоволствие, излязъл от рутината и осенен от качествена творческа идея между две дръпвания. Седенето на стола не означава непременно нон стоп качествена работа.

Зациклянето понякога е нормална ситуация при задачите, изискващи творчество. Докато при непушача е сигурно - той в момента мисли само как да се насмуче. В повечето случаи дори не го интересува, че на съседната масичка малко дете яде закуска!

ChatGPT

Не знам къде живееш ама в цивилизования свят има места определени за пушене... какви масички и какви деца бълнуваш?

Аз пък съм Ехач. И ако не Еха по 3 пъти на ден-страдам. Можете ли вие наглите пушачи да ми осигурявате както за вас си осигурявате време и място е Ехане? Да не ви го нахехам на вас в кризата? Щото почвам да не мисля правилно като не ехам дълго. Кво да прайш, нужда.

То в държавната администрация така или иначе е безкраен празник и отпуските са по 30 дни... Дали ще са 30 или 33 все тая...

Браво!

Според мен, всяко ходене в тоалетната за половин час е загуба Който не дриска на работа - 5 дни допълнително!

Сигурни ли сте, че това ще подобри ли работата на служителите?Само пушачите ли си губят работното време? Ами тези дето пият кафета, закусват по бюрата, разменят клюки и рецепти или си разказват снощния сериял, пазаруват в работно време, гледат си Фейсбука и скайпа, те много работят ли? В общините е пълно с роднини, любовници и приятели на кметове, депутати и всякакви местни величия+партийни подлизурки. И да питам- като им дава повече от полагаемата отпуска, кметицата не ощетява ли общинския бюджет? От джоба си ли ще ги плаща отпуските?

По твоята логика пушачите ощетяват значително повече общинския бюджет и трябва да им се удържи от заплатата едно 10-20%. Жената е решила да подходи положително и да бонифицира тези, които не пилеят времето и здравето си в пушене.

Има и друга логика- щом си пушат толкова, пият кафета и т.н. значи толкова работа имат. И тук опираме до ненужно раздутите щатове в държавна и общинска администрация, оттам пилеене на бюджета, който пълним всички. При положение, че сме в 21 век, има компютри и пр. техника, наличието на толкова чиновници не е оправдано. Ама нали пък трябват топли местенца за родата и съпартийците?

А тези които ходят по-малко до WC-то, те няма ли да имат някой друг ден?

Работих в една фирма, където пушачите почиваха, а който не пуши работи без почивка. Щеш нещеш ставаш пушач..

А ако си веган още +3 дни. Ако си гей +5 дни още, да ти отпочине дупарата...

Частен работодател да прави каквото си иска... обаче в държавна или общинска администрация си е жива дискриминация и бих препоръчал на пушачите да обжалват подобна заповед, защото не съществува подобно основание.

Така е, не съществува такова правно основание. Също така не е законно някои служители да си пушат на двора и да не отработват 8 часа, а 7 часа. Нека минат на 7 часов трудов ден и намалена заплата. По заводите да не мислите, че работниците могат да си пушат навън когато им скимне, като общинските служители.

По абсолютно същата логика би трябвало да минат на 7-часов работен ден и хората с проблеми с простата - по-често ходят до тоалетна и също губят повече от работното време... това са пълни глупости...

Всички ще подпишат декларацията, всички ще получат по 3 дни и никой няма да я спазва...

"Те ще трябва да попълнят декларация, че се отказват да пушат в района на местоработата си от 08:00 до 17:00 ч" А, ако бъдат хванати в крачка кво праим?

Във фирмата в която работя /частна/ още преди много години шефа увеличи заплатите със сто лева на всички които не пушат в офиса и района му. Има и мислещи работодатели в България.

А дали останалите- непушачи са на 100% евективни в работата или се скатават и имитират дейност през повечето време, но затова че не пушат са поощрявани? Демотивиращ и несправедлив критерий...

Дали ще си скатавка или работар няма много връзка с това дали си пушач или не. Малко почва да прилича на онзи виц ако нямаш кибрит значи си педер..ст. Ако си скатавка и пушач тогава със сигурност производителността ти ще е почти нулева.

Е закво са им? Да ги увеличи на пушачите. На тях им трябват за цигари!

Адмирации, кмете! Браво! Аман от губещите работно време пушачи, които ние - непушачите - трябва да заместваме, докато те се кефят!

Хич не се кефим, пушим заради такива задръстеняци, които могат да ти изпилят нервите.

Ех колко хубаво би било и в частния сектор от фирми да има такова награждаване на непушачите...