3600 млади учители от тази есен, 39 000 в пенсия след 7 г.

През миналата учебна година в българското училище влязоха 800, а през тази учебна година - 3500 млади учители.

Обратно в новината

Коментари - 3600 млади учители от тази есен, 39 000 в пенсия след 7 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като няма кандидати за учители, Валери - патриота ще внеси от Украйна и Молдова :)

Не говорете за издръжливост, себеотдаване и тям подобни и не завоалирайте проблема! Истната е, че извратеният делегиран бюджет наблъска куцо и сакато в стаите и иди, та се оправяй с олигофрени и гамени. Много се изкефих, че една позната учителка била молена по телефона от директорка да дойде, че нямала хора, и познатата ми просто й затворила телефона! Отдавна назряваше и този момент и ето, вече се случва, дъртите велможи не могат повече да командорат и мачкат безнаказано, иде им краят. Училището не им е бащин вилает по наследство.

В нашата гимназия няколко колеги се пенсионираха.Назначиха нови-млади.След наколко седмици се задържа само един от новите назначени На останалите позиции се изредиха по 2-3 ма и избягаха. И накрая пак бяха поканени песионери.Та ,ако някой мисли ,че е много лесно да се работи в днешните условия ,при които и за ученици ,и за родители няма угодия,много се лъже.Нещата са изпуснати отдавна.

Танка Якева е време да се пенсионира и да бъде съдена, защото вместо да защитава учителите, тя се договаря с управляващите. Накараха я да организира едни протести срещу Орешарски, а после (когато той вече не беше на власт), забрави и искания, и всичко. А правата на учителите, заплащането, условията на труд се влошават с всяка изминала година.

Хубаво казвах на дъщерята завърши нещо учителско после ще си клатиш краката и ще ти плащат заплата. Тя не. Завърши актьорство където никъде работа не можеш да си намериш с него.

с тоя манталитет май тебе само са те клатили тоя и оня.

Аз пък на моята й обяснявах колко трудна е учителската професия и я уговарях да не става учителка, но не ме послуша. Завърши педагогически профил, работи една година като учителка, не можа да издържи и напусна. Тази професия не е за всеки - иска се голяма издържливост и себеотдаване.

Е мисля , че трябва да имаш диференциран подход към всеки , към тези които искат да научат нещо , към тези които искат да хванат добра оценка и към тези коити нищо не искат , освен да речем 4 ка , е може и 3 ка в краен случай. По принцип добре са тези , които си разбират от работата и предават частни уроци. Все пак последното е допълнително натоварване. Трябва човек да се пази от неврози и професионални изкривявания. Ако не се впрягаш много , и работиш нещо допълнително различно от преподавателска работа , можеш да се разтовариш .

Младите да не се учат от старите, че старите до никъде не я докараха. Има много млади желаещи да влезнат в образователната система ама старите партийни функционери така са се окупирали, че може да те приемат само ако някой те препоръча като "наш" човек. Цялата рода са си уредили на държавна хранилка.

Как стигнахте до този извод? Ако не са старите, издържливи на какво ли не учителски кадри, училищата ще престанат да работят. Младите бягат, защото е трудно, а на партийните функционери роднините работят из министерства, общини, банки, защото там са големите пари.

Свидетел съм как се уреждат деца, внучки, сватове и тн... айде моля ти се. Виж лайковете. България е малка, знаем се.

Държавно образование, прости учитили=тъпунгери в тъпа държава. Качественното образование в нормалните страни се заплаща.

ТАКЕВА ДА НЕ ДАВА АКЪЛИ САМО,А ДА ЗАПРЕТВА РЪКАВИ И НАЙ-ПОСЛЕ ДА ВЗЕМЕ ДА РАБОТИ ИСТИНСКА РАБОТА! НАЛИ Е УЧИТЕЛКА?!

Мама Бог да я прости , беше учителка. Та си спомням , че роднините нейни връстници , които и те вече не са между нас, се отнасяха с огромно уважение към нея , защото била гимназилна учителка - висше образование и тя веднъж ми беше казала, че основната заплата на начинаещ гимназиален учител ( 1939)била 3300 лева , а във форумите се коментираше , че един гимназиален учител със стаж взимал 5000 лева, а кебапчето струвало 1 лев.. Това твърдение среща яростна атака от определени среди, че България била добивала 42 kwh на човек от населението , а средно световното производство било 230 , а в развитите европейски страни между 500 и 800. Фактът , че не се оспорва заплатата и цената на кебапчето явно говори , че това е било така. Но аз като ел. инженер , бих се опитал да обясня. 266 милиона киловатчаса е производството на ел. енергия 1939 в България и ако го разделим на 42 kwh се получава около 6.3 mилиона жители на България. Населението в Софиja и около София , което било 9 % консумирало 143 милиона kwh. И ако извършим аналогични сметки излиза , че консунацията на всеки един от тези 570 000 души е средно 252 kwh нещо , което е над средно световното , а и в самата София е било по високо ориентировъчно 330 - 350. Баща ми всяка година ме питаше , аз като учеniк в математическа гимназуя какво уча и излезе , че той в обикновенна гимназия учил същите неща , тоест образованието тогава в гимназията било на ниво полувисше и той ми каза от 120 завършили 20 и той бил 2ри по успех 5.10 , а ако имал над 5.50 щели да го пишат във вестника . Такъв бил обичала тогава и това важяло за цяла България

Нане казва на Вуте , като си взеl заплатата 800 лева, се качиl на таратайката и потеглил към морето . Колата му хабяла много 20 на 100 и тоя похарчил 500 лева за гориво отиване и връщане и намерил изгодно хотел пълен пасион 100 лева на ден за него и семейството , та изкарал 3 дена на морето , а Вуте му обяснява , че и той направил същото , но понеже колата му хабяла 4 на 100, с 800 лева изкарал една седмица на морето. Това може би обяснява факта за 5000 лева заплата и кебапчетата.

Та образованието след освобождението е имало елитарен характер. Без да съм категоричен , от това което прочетох и от случайни приказки на по стари хора, останах с впечетление , че възнаграждението на учителите в началното , основно ( прогимназия ) и средно образование е било в отношение 1 : 2 ; 3. И практиката да се учителствува първо в провинцията , а след това евентуално в София е sлужила като филтър за най добрите. И ако в едно село е имало начално училище , а в малкият град и прогимназия , то в по големия вече е имало и гимназия, а в столицата освен средното е било концентрирано и висшето , та по естествен начин е имало една разлика поне 2 : 1 във възнаграждението на преподавателите и учителите без някаква дискриминация. Но във висшето образование не имало конкусрс като правило , достатъчно е било една символична такса. Един ден преди започване на занятия , дядо ми е рекал на майка ми да изтегли един късмет и тя изтеглила Романска филология и като платила такса 100 лева ( четири килограма сирене), се записала да следва във СУ. А що се отнася до електрификацията на България , този въпрос е бил поставен 1929 год , почнал е да се изпълнява 1934 ( 1934 1938 почти двойно увеличение на производството ) , а 1941 е приет и планът за изграждане на електропреносна мрежа 110 КV, който 1959 год е завършен.

Дайте 4 пъти повече кебапчета. Другото 80% от хората не го разбират. Еле пЪ образУвание, дето ще даде ефект след 10-15 години..

Всички лейки са кухи, или не ?

Само 80% от тях. А другите са още по-зле ;)

Аз познавам такива двама нови ,,учители". Как да кажа....кафевички са доста. Тъмно черна коса и тъмно кафява кожа. Не са от български етнос. На по 26 години вече са учители в начално училище. А още по изненадващото е че тия млади учители са завършили едва три годишно СПТУ средно училище. Но вече ще учат децата ни...

ми иди ти да преподаваш да те видим! на такива като теб в америка им викат бял боклук!

Защо той да преподава? Нима е длъжен всеки родител да става учител?! Само защото нямаме качествени учители? Човека се изказва какви "учители" ще учат децата му. Такива които са от ромски произход и които никога не са стъпвали в университет!!!!!!! Къде е контрола на държавата?! Как тя може да допуска хора които нямат нужната квалификация и знания да бъдат допуснати да са учители??????

и кафевички и зеленички със сигурност ще са по-добри от кратуни като теб!!!

,да работят в мултикултурна среда т,е в циганска среда ,защото ромчетата стават все повече и повече!

Добре е, че им вдигнаха заплатите, 800-1000 лева за даскал по селата, направо си цар с тези пари. Лошото е, че в момента всякаква Педагогика е най-слабата специалност, влиза се най-лесно с най-нисък бал, тази специалност я записват само простакеси, туркини, неграмотни селянки и т.н. Съответно излизат по-неграмотни от децата в 3-и клас, на които ще преподават, сметнете добре какво бъдеще ни очаква..

Професори, доценти и асистенти дето обучават даскали сега се оказаха с по-малки заплати от тях. От личен опит знам, че ако някой опита да се гаври с мен, задължително ще му отговоря с поне двойна доза от същото.

Когато аз кандидатствах, към желаещите да станат учители имаше много изисквания, даже физически недостатъци не позволяваха на някого да стане учител. Сега всеки може всичко, даже кандидат-доктори на науките да преписват дисертации и нищо. Светът се променя.

В кое училище преподават тези неща, които са написани на дъската зад този човек на снимката?

Никъде. Явно е тъп монтаж. Че и грешно! E = ma не е вярно. F=ma - втори принцип на Нютон.

Във всяко училище, по физика, 9-ти клас, формулата на Айнщайн за енергията.

Тази ,я.т.срина Бг.образованието.След стачката ,която тя спретна ,всичко тръгна стремглаво надолу.Никога няма това да се поправи.много е късно вече.

Участвах в стачката и твърдя, че обществото не ни разбра. Искахме повече пари за образованието, тогавашният министър Д. Вълчев внушаваше, че незаслужено искаме само по-високи заплати и настройваше обществото срещу нас. Никога няма единство, затова нищо не постигаме.

Проблемът на образованието не е дали млади или стари го предават, а че няма на кого. Желанието на поколението е да консумира, а образованието само за някои ще подобри тази възможност.

Идва и друг проблем. 95% от хората се очертава да бъдат ненужни в следващите 40-50 години. Работата ще се върши все повече от машини. А от всеки с каквото и образование да го мъчиш Айнщайн не става.

Да си чул някой богаташ да е създал нещо и да може да прави нещо? Все пак някой трябва да ги създава тези роботи и да ги управлява. От друга страна такъв момент вече е имало, когато хората са били малко и са можели да вземат всичко от гората в съседство... Човекът е основният потребител на стоки и само пред човек можеш да покажеш, че си по-велик. Две неща заради които хората сами няма да унищожат другите хора. Ако роботите се осъзнаят, тогава на земята ще има седма раса и тераформиране.

Алилуя, най- накрая се сетиха, че трябват млади учители. Давайте, защото както е тръгнало след 10 г може да няма нужда изобщо от учители.

НЕ ДОКАРВАЙТЕ ФИЛИПИНКИ А ВДИГНЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ И НА МЕД.СЕСТРИТЕ.БОЛНИЦИТЕ НЯМАТ ВЕЧЕ РАБОТНА РЪКА ИЗДЪХВАТ.КНСБ ГИ ИЗЛЪГА И МЛЪКНА.

Не знам дали си работил с такива, но са страшно прости. Понеже са били колония на Щатите и нявсякъде по света ги навират най-вече на ниво медицински сестри. А в България, при това заплащане ще дойдат най-пропадналите и от тях и ще имаме разширена цигания. Магистралата си мисли, че е бай Тошо и си е събрал крадливи тикви около него. Скоро всичко ще се срине, а образованието го започна кривата джука.

На булгаристанци, след като са 80 % от онези, за какво им е образование!? Гледам тъпите физиономии по улиците и май 80 % е доста занижено, особено ако се раздели и по възрасти. Трудно може да се срещне свестен индивид под 50.

професорът се обърка и цитира вашата статистика. Болшевики + водка се оказа "неочаквано добра комбинация".

слушал съм от мой близък който работи в тази система че има работещи учители на по 70 години защото няма достатачно млади кадри , а учителите са демотивирани защото освен всичко друго им налагат непрекаснато някакви малоумни идеи от ръководството . стига сте лъгали по медиите ,положението не е никак розово!!!

Тая тъпа кифла Такева може ли да ни обясни какво значи "да работят в мултикултурна среда"? Къде ги намират подобни боклуци? То затова и няма учители! Защото вместо да се работи за формиране на българска нация, която знае български език, православието, историята, литературата и културата си, а после работи и за просперитета на държавата си, ние на централно ниво поощряваме разделението още от детската градина и училището, като сме сложили на отговорни постове подобни недоразумения! Е, как да има успех подобна държава?

абе това го разбирай, да са съгласни за нема и 1000 лева на месец с тех да се гаврят по цел ден мангалите.

Те излизат, но 50-60 % са на нивото на учениците от трети клас. А нагоре ?

ЦИГАНСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА ЩЕ Е НАЙ-ТЪРСЕНАТА СПЕЦИАЛНОСТ ... МУТРИТЕ ПОСТИГНАХА ТОВА КОЕТО ИСКАХА :))

Хубаво е, че в училищата влизат млади хора. Учениците обичат младите учители. Въпросът е дали ще поискат да останат. Дисциплината е под всякаква критика, много ученици не искат да учат. Преподаването е едно, но класното ръководство е още толкова работа, почти без заплащане. Няма истинска реформа, защото с нея се занимават хора, които са далеч от проблемите на средното образование и не ги познават. Нужни са сериозни промени, за да дойдат търсените резултати.

Бих казала, че децата обичат добрите учители. Преди 2 години се наложи учителката на дъщеря ми да ползва дълъг болничен и назначиха една пенсионерка да я замества. Децата се влюбиха в нея. Не ги товареше, а резултатите се подобриха. Тяхната си учителка не беше млада - на 50 и, но не умееше да ги учи. Класната работа не само е много, но е и безсмислена. Проблемите с дисциплината се дължат на това, че не се въздейства ефективно върху недисциплинираните ученици и техните родители. Когато аз бях ученичка, не се караха на целия клас, а конкретно на ученика, който е направил нещо нередно, и викаха неговите родители в училище, а не обща родителска среща, да ни четат морал на всички.

Когато сте учили, не е имало делегирани бюджети. Те нанесоха и нанасят много щети, но и досега има хора, които твърдят, че са нещо добро. Доколкото съм информирана, един от авторите им сега е министър на образованието.

Шуменската Делиорманска сорбона не трябвали да подготвя учители. Там кандидатстват хора които не могат да приказват български, масово ходят по терлици в университета. В Шуменския университет не можеш българска реч да се чуе. Но партията майка се грижи за тях. Дори възрастните хора завършили там, ги е срам при кандидатстване за работа да си покажат дипломата издадена от шуменския.

Абсолютно! Там дори си има лекции, които се водят на турски, разбира се незаконно!

Първо-таки комунистическа овца има своето завидно място в управлението на българското образование, явно и сегашното управление е комунистически продукт! Второ- тази бабка бръщолеви глупости- как ще влязат толкова млади учители като нито има условия, нито ума мотивация за работа. Нямат и намерение да вдигат заплатите в образованието/ както и пенсиите с по 1-2 лева/- млад човек/ ако е кадърен/ няма и един ден да седи за толкова пари в тази помия, и няма никакво уважение и дисциплина от страна на учениците и редителите..... е те ще се бият ли с тях или ще се опитват на нещо да научат тъпоумното ни поколение. Извода е: Пак се плямпат глупости предновогодишно, за да си мислим, че нещо се променя, а всъщност нищо не се променя и нямат и намерение- толкова им е акъла/ колкото и на Борисов/- по около 2грама!!!!!!!!!!!!

и да изгонят баба Янк/га от този пост