Македонската църква поиска БПЦ да й бъде църква-майка

Македонската православна църква иска Българската православна църква да й бъде църква-майка, се казва в изпратено до Светия синод писмо.

Обратно в новината

Коментари - Македонската църква поиска БПЦ да й бъде църква-майка | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Партений, чието светско име е неизвестно, завършва килийно училище в Бигорския манастир, а по-късно и Цариградската българска духовна семинария. След това 10 години служи като дякон на владиката Козма Дебърски. Партений става игумен на Бигорския манастир по време на Балканската война в 1912 година.[1] След Междусъюзническата война, Партений е прогонен от сръбските власти. По време на Първата световна война след като Дебърско е окупирано от българската армия, Партений се връща като игумен на манастира в 1916 година.[1] Йеромонах Партений е изтезаван и жестоко убит от сръбските власти след края на войната в 1918 година,[1] защото отказва да даде декларация, че манастирът е сръбски;стига канони ,първо сме българи а след това православни

Ако БПЦ признае "МПЦ",това означава да се признае великомакедонския шовинизъм. Макетата си мислят,че планетата Земя трябва да се нарича Македония, всички континенти-Македония,Целият Балкан-Македония;че Православното Християнство е от Македония,а не от Светите Земи;че всички светци и велики исторически световни личности са македонци,и какво ли още не от тяхната македонска глупост. Македонците с нищо друго освен едни лайна!

Историята и Православието не познават "държава" Македония и Македонска "православна църква",защото това са измислени и изкуствен глупости,подобни на украинската "държава" и "православна църква". Няма "македонци",а една анти-българска и анти-сръбска паплач на територията на Българска земя. БПЦ не трябва да признава МПЦ,защото МПЦ е толкова "църква",колкото католиците са православни. "Македонците" са по-скоро македонски маймуни,отколкото хора.

За да не разменяме само коментари, подкрепете националната петиция за обществена подкрепа към БПЦ да бъде Майка-църква на Македонската архиепископия. https://link

Считайте, че и Руската патиаршия (в момента Русия е първа дружка със Сърбия) и Цариградската ще ни изядат просто, ако ги признаем, но това наистина е исторически момент, който не трябва да се пропуска!

Сложете край на комунизма и решенията на Коминтерна и припознайте БПЦ като своя и се върнете в нейното русло ,както е било хиляди години преди това !!! Не се страхувайте от гърци и сърби ,защото така ще възстановите една историческа истина потъпкана от Тито и Димитров !!!!

душата си продават мизерниците за сребърници и от майките си ще се откажат и от вярата

Много да се внимава. Охридска автокефална църква няма, защото това са български земи. Признаването на самостоятелността на тази църква означава признаване на македонците като народ. По същия начин признаването на Българската архиепископия през Възраждането е било равно на признаването на бълтарската нация. Явно това целят македонците. Ако искат да станат част от нашата църква - да. Иначе - пак удар върху нас, който ще бъде отчетен за победа.

Ако им откажем, ще се обърнат към сърбите.И тогава няма връщане назад.

Те и без това са сърби поне 90%

Предишния път, когато първи признахме държавата Македония те (сърбоманите) се обърнаха срещу нас! След това, когато им подарихме танкове ги продадоха за старо желязо. Военните ни гробища оскверняват. Историята ни крадат. Наричат ни фашистки окупатори. Тормозят хората с българско самосъзнание в Македония. Какво ли са замислили да направят този път сръбските подлоги в Македония ??!!!

Ами вместо да спрят , най -добре е да обявят за чада на султана , който създава екзархията след Критското въстание, за да разцепи християните. Според спомените на пряк участник , първенците "православни" се чудели как да се възползват от султанската милост и спорели дали да станат католици, протестанти или и обявят собствено християнство и прочие и надделяли православните възглгледи и то само по стратегически причини, заради облеклото, народът бъкел не знаели християнство, единствено припознаеали и били свикнали с брадата и облеклото на поповете.

Цирк, да плачеш или да се смееш ,комунистите преобърнаха света и църквата с главата надолу ! Тези атеисти смятаха ,че са вечни ,просто самовлюбени глупаци ,ами МПЦ исторически винаги е била част от БПЦ ,само болен комунистически мозък може да си въобразява нещо ! Така ,че никаква майка ,просто си признавайте върховенството на БПЦ и се включвайте в общите служения И СЛОЖЕТЕ КРАЙ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ИДИОТИЗЪМ !

македонците ДА НЕ КРИЯТ ИСТИНАТА И ДА ИЗКАЗВАТ НЕЩАТА ДО КРАЙ ! След падането на България под Византийска власт Българската патриаршия е ПОНИЖЕНА в архиепископия - Охридска ,НО БЪЛГАРСКА И ТОВА ГО КАЗВА ВИЗАНТИЯ , а не другарите от Коминтерна ,ясно ,тарикати ! Следователно вие сте ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА И ТОЧКА !!!

Фантазии разни, архиепископията е била към Константинопол. Преди етническите разправии от 19 век, етнически църкви няма , църквите са на териториален, не етнически принцип. Чак след появата на националозмоте , местните "умници "никва почват да си го мерят и да си приватизират миналото. Резултатът е , такова опростачване на християнството, че вече не се знае какво евхаристия от християните , камо ли евхаристийно общение.

Нека да бъдем точни "Охридска архиепископия на Юстиниана и ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ" ,ТАКА ЧЕ ДА ГИ ПРИЕМЕМ като българска ахриепископия ,НИКОЙ НЯМА ПРАМО ДА ПРОМЕНЯ ИСТОРИЯТА ПО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИЧИНИ

Охридската архиепископия е била винаги подчинена и към Константинополската патриаршия , тя и я закрива в средата на 18 век, поради прозаичната причина, че архиепископията фалира. Останалото е припикаване на чужда история за цели и митове нямащи нищо общо с християнството и обслужваща по-късни политики на нововъзникнали народи и държави.

...Признахме им "държавата", признахме им "езика", защо да не им признаем и "църквата"?! Така или иначе, каквото и да направим за тях, те ще продължат да лаят срещу нас... Както се казва - "храни куче, да те лае"!

Вие сте грешници и затова сте отхвърлини

Това е опит за признаване на църковен македонизъм ине трябва да се допуска! Единствено вярното решение е ОА да стане част от поместната БПЦ, а не самостоятелна православна църква!

Дълъг е пътят на завръщането в бащината къща. Но поне започна.

да це признае но със съответните задължителни гаранции та да не ни цакат баи бабаицките селски тъпи-малумно-подводно-долници.......................яли сме ви попарата тъпи македонци .../ признахме ви държавата а вие после 20 години плуете по нас .........храни куче да те лае тъпанари ...........

Признаване,само като Охридска архиепископия продължителка на Българската Екзархия.

Охридската архиепископие е по-стара от Екзархията само с 10 века. Къде отиваш ти ....

Само дето Охридската архиескопия дефакто се е превърнала в Бългаската Екзархия

Скоро имаше една статия че Македония ще бъде погълната от Албания и мюсулманите.Ориентират се към нас за да се запазят.Иначе турчалята и албанците че ги потурчат пак. Ще има и още докато пак станат част от нашата страна както винаги сме били.

Най-голямото престъпление в новата история на нашата родина е отрязването на изконната българска област Македония от картата на Сан-Стефанска България. Реки от православна кръв са пролети за нея. После разни "велики" сили са посмели да пренебрегнат това. И са платили и още си плащат за греха. Други са се опитали да подменят историята и съзнанието на народа ни там с измислени теории. И те са платили и още си плащат. А обикновеният българин от област Македония знае, че неговата родина е България. Всуе се морите да промените това, които и да сте, каквото и да искате. Бъдещето е на България. В мир и любов на целия, обединен български народ, без разлика дали ще му сложат изкуствени граници или не. За духа граници няма.

Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!

И как българите са най-стария народ, след като са дошли от Азия ???? Виж за най-тъп мога да се съглася.

Тук трябва много да се внимава, какво им даваме, да не стане пак като с танковете. Архиепископия - да. С върховенство на българският Патриарх, ако искат църква-майка. Те иначе няма да признаят вселенският, особено сегашният, който е отявлен фанариот и българомразец. Руският Патриарх е най влиятелният, православен водач в моментът, доста над измисленият гръцки фанариот стои, на-практика. Но руснаците няма да признаят нищо повече от архиепископия, като клон на руската църква, ако пожелаят. Което ме кара да мисля, че тук има някакви врътки и искат от нас нещо повече. Да им се признава Патриаршия - в никакъв случай, братска, не-братска, няма значение. Един народ - един Патриарх, така е при православните. Отношенията ни с макетата до сега показват, че не бива да им се вярва за нищо. Сърбоманите там имат скрити помисли зад всичко. Трябва да се прегледа всяка запетайка и символ и да се игнорира всичко, което биха използвали за да претендират за признание на исмислен етнос, език и т.н.

Руския е генерал от КГБ , а нашите само полковници и пряпоршчици така ,че него да слушат , а който е против - да си остане обикновен ХРИСТЯНИН

Най-точното изказване,което прочетох дотук.Всичко е вярно.Дори и да ги признаем за автокефални се иска признание и от Вселенския събор на православните църкви-сръбския и руския патриарх ще наложат своето вето,а Вселенския патриарх е като ветропоказател.Според мен нищо няма да се получи с тази автокефалност--само мечта за тях.

Руска църква казваш. Ами те направо да се обявят за духовни сонове на КГБ , по вярно ще е .

Някой връща пределите на Цариградската българска екзархия. Добре, но да имаш македонците в двора си е таралеж в гащите. Изглежда вярващите сами ще решат бъдещето а македонската държава.

Македонската църква ДГД. Тези наглеци и родоотстъпници утре ще кажат,че тяхната измислена македонска църква е майка и баща на българската.

Поредният плиткоскроен номер..признамчваме ги първи /както и държавата им/, сред това започват да леят повия от автокефалните си кули. За разлика от измислената им държава, комунистите не са успели да им наложат измислената църква. Отново ли ще сме поредните балъци, търчащи да спасяваме една мразеща ни група от хора. В Македония не е останало почти нищо българско. Нека се грижим за българите в Макидония, а не за чужденците. А истинските българи не биха изискали отделна църква.

пишете глупости срещу направеното от Македонската църква искане до БПЦ вземете та прочетете отговарящият на историческата истина текст от Уикипедията: " На 28 февруари 1870 г. чрез специален султански ферман е учредена Българска екзархия, чийто диоцез обхваща всички земи на Османската империя с преобладаващо българско население. За пръв екзарх e избран видинският митрополит Антим I. Седалището на Екзархията е в Цариград. През 1913 г. екзарх Йосиф I напуска Цариград и се установява в София. По силата на мирния договор, подписан в края на Първата световна война, Българската екэархия загубва епархиите си в Македония и Беломорска Тракия. След смъртта на Йосиф I през 1915 г. дълго време екзархията остава без предводител." Защо с лека ръка отричате историята ни и кому служите с вашите писания?!

С други думи Уикипедията ще е наръчник на БПЦ, какво да прави. Или "мирният" от първата световна, който България е ЗАСТАВЕНА да подпише. Искаш или не искаш прави разлика между светски договори, включително и тези следствие от войни; и коя църква и как ръководи стадото Божие. Султанският ферман признава, че тези Божий служители са българи и ще се водят от Българска екзархия. А "мирният" ферман след първата ужасна, отнема земите на българите, а на тези които остават в заграбените от Гърция и Сърбия земи отнема и правото да се наричат българи, руши им църквите и убива поповете им.. И днес, "съгласно" уийипедията и "мирния" ти искаш БПЦ да се подчини на това, т.е. да прояви антибългарски акт. Анатема.

Това, което искам, е БПЦ да не изоставя българите в земите на днешната държава Македония, а да ги приобщи и възвърне към българщината именно чрез вземането под свое крило на тяхната лутаща се като бездомен сирак цръква! Та нали тези земи и тези хора са част от земите и плътта на нашия български народ?! Тогава защо и на кого ще ги изоставите отново?! А това с цитата от уикипедията е да ви с напомни, че дори и турците са признавали тези земи и този народ за български и че именно враговете ни са ги откъснали от нас!!! Но какво да ви се чуди човек, след като самите вие не знаете каква правите и все още не сте преодолели разкола вътре в БПЦ и само ламтите за пари и други светски благини, като в действията си надминавате и нас, грешните миряни! Та за кого трябва да е анатемата, а попе?! Май тебе трябва да те анатемосат за безродие и алчност за власт!

Ваш цитат: На 28 февруари 1870 г. чрез специален султански ферман е учредена Българска екзархия, чийто диоцез обхваща всички земи на Османската империя с преобладаващо българско население. /.../ По силата на мирния договор, подписан в края на Първата световна война, Българската екэархия загубва епархиите си в Македония и Беломорска Тракия. Коментар: Епархията е поискала да стане автокефална църква през 1940-те. Защо не преди това?- Защото е знаела, че е част от БПЦ. Дори и да е била лишена от ръководител заизвестно време, това отдавна не е така- неин пастир е нашият патриарх. Защо е решила изведнъж точно около ВСВ да стане автокефална? И защо никоя православна църква не я е признала досега? Уфффф.

вземи та прочети какво отговарям на репликата на този преди теб! Истината е, че БПЦ в сегашния си вид и начин на управление сама се е отрекла от българите по света и сама е заличила за себе си българското население в Македония и Одринско и Българската екзархия в Македония и следните свой епархии: Охридска, Битолска, Скопска, Дебърска, Велешка, Струмишка, Неврокопска, Костурска, Леринска (Мъгленска), Воденска, Солунска, Поленинска (Кукушка), Серска, Мелнишка, Драмска и Одринска!!!

Триумфа на Галилеянина продължава двадесеть века.Илюзията беше много дълга". Твоето царство е свършено. Не е потребенъ Богъ" А ето какво пише в Евангелие от Матея: [10:5] Тия дванайсет души изпрати Иисус и им заповяда, като каза: ..... И тъй, не бойте се от тях: защото няма нищо скрито, което да се не открие, и тайно, което да се не узнае. [10:27] Което ви говоря в тъмнина, кажете го на видело; и което чуете на ухо, разгласявайте от покривите. [10:28] И не бойте се от ония, които убиват тялото, а душата не могат да убият.

макетата дето само гледат да пребарат БГ паспорт и сетне да ни го зачукат да се ебт отзад....

Взимат БГ паспорта и отиват да бачакат в Швейцария ЗА 4000 Е и Австрия за 2000 Е после си купуват С-класи Мерцедеси с регистрация GE (GENEVA)строят си къщи на Охридското езеро на 3етажа и са подиграват на бугаритИ кви са прости да им дават паспорти

теи цигани-олигофрени македонците нали искаха държава. да си я коландрят тогава. циганjори, които гледат откъде да краднат нещо.

българската православна църква не иска. тези навлеци не ни трябват за да хленчат и цицат от и без това бедната църква. по цял свят всака църква си е в държавата.

Днес под знаменателя славяни се слагат около 300 000 000 души. Това обаче не означава, че дедите на словени, словаци, руснаци и др. са Гетите (географски са населявали североизточна България до и оттатък устието на р. Дунава), които Т. Симоката нарича славяни. Античните историци Прокопий, Йордан и Симоката наричат предците на словени, словаци, руснаци: венети, венди вениди. Гетите- славяни са били най-силните от всички свои родственици и са причинили най-много проблеми на Рим, ставайки най-известни. Понеже техния език е родствен на венетския, то след време венетите биват също наречени славяни и езика им славянски. Родство и идентичност обаче са две коренно различни неща, това трябва да се осъзнае добре! Така, че ние българите сме славяни според Римските автори и траки - (мизи, гети-скити, беси, одриси , трибали, меди, пеони, дерони) и т. н. според Византийските автори.

Прието е, че Теофилакт Симоката, пише: "Sclavos sive getas hoc enim nomine antiquatis apelati sunt СКЛАВОС бивши Гети както им е древното име . Прави впечатление че: 1. Цитатът е на латински, докато произведението Historien е писано на старогръцки език. По всяка вероятност популярният цитат е от изданието Theophylacti Simocattae historiae , гр. Лайпциг, 1885. 2. СКЛАВОС......, НЕ Е СЛАВЯНИ въпреки, че дори в интернет го превеждат като славяни. 3. Огледалния прочит на склавос e СОВАЛКс , ако се прочете така, то цитата на Симоката добива смисъл на "местещите се (мигриращи ежегодно) бивши Гети........" и много добре се свързва както с останалата част от текста на историческото произведение Historien, така и със сведенията за Гетите през 6 век от Р. Хр. 4. СОВАЛК - ст.-бълг. СОВАТИ. 5. Совна се , соввам се - Разг. Преминавам бързо, леко някакво разстояние; мярвам се; показвам се и се скривам бързо. 6. За дума Славяни до Венко Прибоевич близо 10 века по късно, няма запазени сведения. Срещат се всякакви други фонетично по-близки или не толкова. 7. Стилът на писане като се редуват ляво-дясно е известен в науката с термина Бустрофедон.

Гети-скити , всеки българин разбира, какво означава "скитам се". През средновековието, любопитен факт е че сърбите ни наричат, нас българите Готи, въпреки, че те емигрират на запад и дори превземат Рим, най-вероятно част, от готите остават завинаги по нашите земи.

Това е вътрешноцърковен въпрос с национални измерения за нас. Те са самостоятелна държава и трябва да си имат самотоятелна църква като формата за това предстои д абъде решена. Да ги насилваме да приемат едно или друго това няма е добре, освен ако те не го желаят. Надявам се да се намери приемливо решение за всички.

Църквата е Христова и не познава граници, още по-малко пък има нещо общо с Държавата.

Добре, приемам мнението Ви.

Обречена кауза. Началнците от Москва няма да позволят. Абе не се сещам... имаше ли някой от т.нар. "български" митрополити дето да не е ДС ченге или поне руски шпион?

Винаги при преброяване декларирам, че съм ортодоксален християнин, но не съм наясно по въпроса за МПЦ. Ако не се съгласим може да искат от Русия, Сърбия или Гърция. Какво казва Божидар Димитров по въпроса?

когато я признаем за автокефална, ще рече напълно самостойна, независима църква, ще почнат да ни обясняват, че тяхната църква е майка на нашата! държава с два милиона население, половината албанци, иска автокефалия?? та украинците са 45 000 000 и не могат да се откъснат от руската православна църква, тия напират за самостоятелност!?

маке...???каквоо??...югозападна българия ли?

Ами, ще чакате. Първо на опашката са Мизийската автокефална църква, Добруджанската автокефална църква, Тракийската автокефална църква, Шопската автокефална църква, Родопската автокефална църква и Автокефалната църква на Обединеното Варненско-Бургаско крайбрежие, та чак тогава вашата. Съжалявам, претрупани сме от молби и те се разглеждат според реда на получаването им.

Кефиш!

РАДОСТНА ВЕСТ ОТ НАШИТЕ БРАТЯ В МАКЕДОНИЯ ...

Велика радост

dobrin

наща система тарабелата

Хахахах Кадилаци , ролески и ония се огледаха.... Хахахаха Като с пасошите...

По -добре ще е от секти ,масони ,НПО и всякаква друга измет

Сега остават след като БПЦ приеме т. н. МПЦ и още 2 фундаментални неща, та България да се оправи завинаги и да стане тигър на Европа: 1. Македония да се присъедини и да си дойде там където и е мястото в България...!!!!!! 2. И комунистите ни с партията им мафия БСП да бъдат завинаги лустрирани и отстранени като тумор от обществено политическия живот в страната - пътищата са два... Единия е Пиночетовския, а другия да се лустрират със закон - ТОВА Е ИСТИНАТА...!!!!!!

Е, тя иска да се присъедини, за да се отдели. Ако така го разбираш и останалото, браво...

Такааа....Имаме тука неколко малки въпросчета, ако може некой да отговори -да кажУва: 1/ Кога Кл.Охридски се е именовал Климент Македонски? вервам Бракя, че това е од най-важничко значение, защото той ще да е бил основателят на охридската епархия или каквото име има местната ви църква. 2/ Кога Самуил се е кажУвал македонски цар и кога византийскията император го е наричал така, а държавата му-Македонско царство? 3/ Кога Василий Българоубиец (Βασίλειος Βουλγαροκτόνος)се е наричал Македоноубиец? 4/ Кога езикът, на който са написани книгите от Златния век на цар Симеон и са предадени на Киевска Рус,а оттам-на московската, се е наричал-старомакедонски или поне църковно-македонски? Предварително и покорно благодаря за изчерпателните отговори и осветлителна помощ в мрака на моето невежествено съмнение.

Тезата Ви е, че не съществува Македонска държава. Прав сте и не. Прав сте, че не същестувава след превземането й от българите, както са превзели аспаруховите българи Дунавската равнина от Дакия и Скития. Кой син на Кан Тервел точно отива в Македония не помня - върти ми се нещо за Кубер, но има и един, който отива на Апенинския полуостров. Македонска държава съществува преди това - нумизматите познават монети от Македонон Проте, Гръцка провинция, а преди това Македония. Сребърна тетрадрахма с образа на Артемида отпред, а отзад с Херакъл с боздуган, и изписано на гръцки "МАКЕДОНОН ПРОТЕ" - има ги много по нашите земи и всички са от тази Гръцка провинция.

Не, моята теза е различна. Аз не оспорвам факта, че някога е имало Александър Македонски със съответното именованото царство. Факт е, че то е съществувало някъде 4-3 в.пр. Христа.Дали и доколко гърците претендират за неговата етничност е също интересен факт, от евентуалното приемане на който би следвало, че коренното население на днешната държава, носеща неговото име, е гръцко и, съответно, би трябвало да се обърне със съответната молба към Гръцката патриаршия. Но да оставим това настрана. Въпросът ми беше, има ли резон в оформянето на отделна македонска църква, когато така именована такава не е съществувала по времето на Кл.Охридски? Тя ще да е била неотменна част и вероятно зародиш на българската църква и би трябвало да е неин български център или само нейно местно разклонение, предполагам, нещо като македонска митрополия. Понеже иначе би следвало, че църквата- и книжовната школа към нея - в Плиска, която несъмнено е съвременник на охридската, също би трябвало да се е именувала другояче, а не българска. Но, тяне се е именувала мизийска или плискенска, а се е именувала българска и езикът на нейната книжовна продукция-също, следователно, няма никаква изконна причина това да е различно с охридската църква и школа. Предполагам, че без особено усилие проследявате простата логична връзка, която изнасям. Също така, прошението на македонската част от българската църква е твърде късно по време и изниква въпросът- защо и как това не е било направено още по времето на борбите за самоопредляне на БПЦ през време на Османското владичество/ както бе прието да се нарича турското робство/, когато това е било жизненоважен процес и за Гръцката и за Българската църкви/партиаршии?

В голяма заблуда си и много неистини си написал! Древната македонска държава е единствено и само гръцка и Херодот много точно е описал създаването на тази държава , а и съвременните разкопки го потвърждават. Виж държавите които са унижени от същите македонци са си чисто Български !!! И монетите им също го потвърждават! както и знаците върху тях, стига да можеш да ги разбереш!

"V", не сте на ясно с историята. Изпишете Рим четири македонски войни. Ще разберете, че не България а Римската империя слага край на Македонската антична държава. Те македоните просто са избити.

Приемам всички забележки. Наистина Възрожденска България възприема Македония като своя провинция наедно с Мизия и Тракия. В Македония в момента тече процес на разцепление - мюсюлманите искат да се отделят и вероятно ще се присъединят към друга балканска държава. Половината Македония ще е чисто българска етнически и православна, така че един ден ще се присъедини към България, но това ще стане, когато България напусне Европейския съюз.

Македонската църква поиска БПЦ да й бъде църква-майка Църквата-татко сигурно ще бъде Руската.

БПЦ не може да я играе тази игра. За нея се иска висш пилотаж. А наште попове освен да крадат и да се мазнят на властта, друго не могат.

чакам коментара на тази новина на онзи професор(историк) специалист по "руските цици", как му беше името бе???;))

Ами признахме ги за отделна държава,защо да се не пробват и с църквата си.С Българската си Църква.С искането си,имат намерението да разцепят Българската Църква.Преди да отидат при сърбите,Църквата си е била БПЦ.

Макетата пак тъкмят нещо , не им вярвайте . Шо е маке е л.....о .

Всички архиереи в св.Синод во главе с патриарх Неофит са преминали на обучение и подготовка в Москва. Така, че изобщо каквото и решение да бъде взето, не оч1аквайте да е от Патриаршията ни, а каквото говорить Москва.

И ся кво излиза, че Александър Македонски е бил православен християнин от славянски произход? И всичко това няколко века пр.н.е.

разбира се, дори е сънувал комунизма - цветно и после го е преразказал на Платон ..

Това в договора на ББ го няма! Ква стана- хем майка хем автокефалност на МПЦ. изглежда че пак първи ще я признаем да ни се смеят гърци и руснаци. Руснаците по-добре се справят с правосл.църква в Киев.

за незнаещите афтокефалност значи независимост от всички църкви, включително от българската. а църква маика е тази която и дава тази независимост първа. та не се радваите толкова - искат да им признаем църквата за самостоятелна македонска, правоприемник на ордиската патряршия, чиито първоприемник е българската патряршия. това отново си е крадена на история.

Ха сега де, архиереи мили родни.Български юнаци ли сте - с раса? Или руски ченгета с досиета? Дотук бил кой какъвто бил, но от утре сте: 1. или национални герои, 2. или национални предатели И в двата случая, нали сте с евангелието в ръка, вашето лично спасение / горе/ уж не се губи действате по канона... Нашето спасение пък тука /долу/- само като българи и/или македонци, не се и очаква, ако не сме били добри християни До ден, два, най-много три, всичко ще се изясни. Време за ходене на поклонение до Бигорския манастир нямате, но телефон за връзка с монасите там лесно ще намерите Питайте, разпитвайте - но не Руския и Вселенския патриарх, а собствената си съвест и свяст. Сега вие сте: Паисий Хилендарски, Иларион Макариополски, Екзарх Антим и Йосиф поотделно или заедно, но само за малко:птичето на щастието мимолетно е кацнало на рамената ви архиерейски А толкова пъти е отлитало: 1913, 1918, 1944-89 г. И не забравяйте: тогава из разплаканите македонски села не бяха нито Руския, нито Вселенския, нито пък Александрийския, Антиохийския и Ерусалимския патриарх. Там бяха български православни свещенници и учители, които инак православните гърци и сърби обесваха за брадите, удавяха в морето Или просто ги заколваха като жертвени агнета пред олтара на кръвожадното им псевдоправославие! Много е било време разделно за вашето православно паство, български архиереи, сега е дошло време да го събирате: клас по клас, човек по човек, народ по народ - ако така е речено но пак заедно: пред Бога!

Това, че пишеш за нечовешките страдания на българите в Македония, не си ти страдал, не ти дава никакво право да се опитваш да превръщаш нещата в политически спор. Ще стане това, което иска Господ. Или ще създаде единство, както Нему е угодно, или ще остави нещата както са за още изпитание. Единственото, което всеки християнин трябва да прави, в такъв случай е да се моли Богу нещата да се уредят така, че да са угодни Богу. А не на теб, на мен или на онези там; да не говорим, че ние дори и истината не знаем, тя е поднесена така, но дали е така ...

Човекът е много точен и ИМА ПРАВО да каже мнението си, което звучи професионално. За разлика от твоите мъгливи глупотевини. Ти за какъв се имаш? Да не си говорител на Господ,а?