Ученик разказа играта на електронните дневници

Дванайсетокласник от Сливен показа как електронните дневници на МОН лесно могат да бъдат манипулирани и за секунди да стане отличник.

Обратно в новината

Коментари - Ученик разказа играта на електронните дневници | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това с тия електронни простотии е измислено единствено за измами. Сега като задължават всички държавни структури да публикуват цялата си информация в мрежата, като ще почнат едни измами с лични данни, с нотариални актове, с актове за общинска собственост, с договори, с имоти и т.н - та свят ще се завие на всички.

Ама той да не променя съдържанието в браузъра? Chrome и Opera - Ctrl+Shift+I и си бъркаш на воля. Може лесно да заблудиш мама и тате.

абе мама и тате да не са расли в гората? Прочее притеснителното е, че получава достъп до информация за други училища и разни други неща дето не са му работа.

Момчето е идеално за project manager в големите ни ИТ фирми с заплата 6-7к нето. Може да прескочи Софтунито на Наков :) и направо да почва.

кой е наков ? кое туй соофт уни ?

Не мога да ви обясня разбираемо. Aко не се бъзикате използвайте link за Светлин Наков.

Ми така ще е, като системите се пишат от свои хора/фирми с цел да се гушне комисионната, а не от професионалисти... То добре, че умните деца не са злонамерени. А простотията и безхаберието, които царят в държавата вече и на най-високо ниво изобщо няма и да коментирам...

като може да пишете коментари, да бяхте прочел един два от тези под статията, та поне да не се излагате и вие...

Гушкат се не просто комисионни /комисионните са едни проценти/, а тлъсти суми за изпълнение на поръчки.

системите се пишат "на коленце" в кафе-паузата по мъгляви изисквания, без грам тестване.

ако този ученик е направил app с Push Notifications да виждат родителите всичко на момента, бъдете сигурни, че е маркетингов гений с това 'хакване' иначе не мога да си представя, че който и да е човек, който може дори да билдне Hello World app, може откровено да се излага по този начин.

Сега ще променя статията, действайки по съвета на ученика и ще си я чета "оправена" .

Тия от bTV малоумни ли са, или се правят на малоумни?! Ама и вие ги преразказвате без грам акъл да вложите. Голем хакер, променил с инспектора някакви стойности в HTML-а на страницата. Ако някой вижда в това хакерство, значи е тотално неграмотнен и не трябва да пише по тамата.

За пореден път се убеждавам, че тук във форума има и много умни хора. Разгадахте и ДОКАЗАХТЕ мистерията-Фейк новина. Браво!

Рибарски истории - един ученик каза ... А това, че системите на МОН са недомислени е публична тайна.

Интересен феномен се наблюдава тука. Журналята са пляснали снимка на html и разбира се, глупаците решиха, че това е дупката която е открита. Как може да коментирате нещо, за което нямате никаква информация бе специалисти? Напълно е възможно системата да има бъг, все пак, тя най-вероятно е правена от пернишки хлебари с вашия опит и познания.

А ти как може да коментираш нещо, без да си гледал и видеото?

Прав си. Извинявам се. Просто не вярвах, че е възможно да има такава тъпотия изтипосана като новина..

Моя е грешката. Сега гледах репортажа на БТВ и трябва да се извиня публично на всички - вярно става дума за идиоти.

а, стига бе!?? ...ама, не сте идиоти, а?

"Промените, които направи Веселин в електронния дневник, не се запазиха след излизането от системата"

Чети: 'Промените, които направи Веселин в електронния дневник, не се запазиха след излизането от системата, но пробивите не са за подценяване. "Ако дойде някой с по-голям опит от мен, може да си напише оценки и практически да му се издаде фалшива диплома", посочи ученикът.' Дори не ми трябва снимка за да разбера какво е направил, всезнайкото. Жалко е, че журналистите търсят сензацията навсякъде и заради едната заплатка изпадат в ей такива абсурдни ситуации... жалко наистина и, че тези журналисти (някой спомена бТВ) взимат пари в пъти повече от средностатистическия българин. Жалко.

3евзек

Защо да не му издаде фалшива диплома? Ако освен браузър с дебъгер има и цветен принтер... Колко му е?

Такава диплома може да мине само пред пра-пра дядо ти. Изобщо не е необходимо да се буташ в системата за да си напечаташ диплома. Правят го и на WORD и на ..., но си трябва оригинална бланка с оригинален номер, печат и подпис. После легализация и сравнение на данните, с тези в системата на МОН.

Същият номер работи и с банковите ми сметки. Тази сутрин ги увеличих с 3 милиона. Като влезнах пак промяната я нямаше, но пробивът не е за подценяване.

да, по тази "логика" всеки може да си нарисува няколко милиарда на сметката. толкова е тъпо, че и за виц не става..

3евзек

Милиционерите не могат да си нарисуват. И не само те. Затова вицът си е виц.

3евзек

Пък и идеята е много добра. Вече знам как да покажа на жената, че пари в банката нямам.

Най-дебилната статия за тази седмица. Честито на автора. Това, че е променил кода на сайта в кеша на браузъра не се води за хакерство.

link не се излагайте! За какво имате редактор на рубрика?! Хайде БТВ не им е това работата да разбират от HTML ама вие сте електронен портал! Нищо не е "хакнал" младежът, а само е променил съдържанието, което вижда на монитора си!

вярно, че е идиотщина но важното е електоратът да бъде перманентно прост.

В по-общ смисъл, държавата е устроена крайно аджамийски и всеки пожелал може да я "оправи" - кой със знания, кой със сила и безцеремонност.

Може да е редактирал само получения HTML, но за пред родителите работи.

Веднага 6-ца по ИТ и информатика в дипломата за средно, само заради това му white hat действие.

"Ученик раказа......". А бе тия много се излагат със заглавията. Марш в отделенията.

Хвала на такива деца, не ги изпускайте :):):)

Пишман тефтер.

Имате правописна грешка в заглавието, оправете я. Изтрийте коментара ми ;))

Много сериозно се излагате, ДИР. Ясно ви е какво е "редактирал" ученикът? Ако не ви е ясно, имате програмисти, питайте ги преди да пишете глупости. Може и снимката да им покажете.

Не се знае какво е редактирал. Напълно възможно е системата да е бъгава. За съжаление web програмирането дава поле за изява на всякакви идиоти. Та нищо чудно, такъв да е правил системата.

Дано скоро ВЪВЕДАТ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ. Немам търпение

Е тогава от ГЕРБ няма да се отървем със сигурност...

Дневници, камери, психолози, боища, лекари, системи за изпити, матури и още какво ли не за да завършат и се влеят в 80-те процента... и кво?

Глупости - днес се надпреварвате с фейк новините, а уж се борихте с тях - визирам и БТВ, от които тръгна. Това, което момчето прави, е да редактира видимата страница. При рефреш всичко си отива на мястото, защото редакцията е на това, което вижда на компютъра си, а не на самия сървър.

Редактира сорс HTML-a, който е на клиентската част и нищо по сървъра не се пипа. Дето се вика, това го може всяко дете! Всеки започващ с "уеб програмиране" рано или късно стига до това упражнение. Разказал е играта на журналистката от bTV :)

така ли..!? пробвай се да редактираш нещо в дир или на страницата ми през хтмл без да си администратор. а хакването на пароли е съвсем различна тема. защо пишете глупости?