България има остра нужда от инженери и IT специалисти

В България има остра нужда от инженери - машинни и строителни, както и от IT-специалисти, посочи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Обратно в новината

Коментари - България има остра нужда от инженери и IT специалисти | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

България и в момента има нужда от висококвалифицирани,образовани и обучени с високи умения СРЕДНИ ТЕХНИЧЕСКИ КАДРИ. След големите разрушения от бандата-приватизатори, все пак, са останали заводи от нашата индустрия, в които работят специалисти на пределна възраст. Но има изградени и ще продължат да се изграждат нови индустриални предприятия, предимно с чужди инвеститори, за които от 20 години не се произвеждат, няма прием за обучение на СРЕДНИ ТЕХНИЧЕСКИ КАДРИ. От друга страна, известно е, че на света не съществува добре развита държава, а в нейната икономика да липсва съвременна, модерна индустрия. А като се има предвид, че средните технически кадри не се създават за месеци, или година, В МОМЕНТА ЛИПСАТА НА ТАКИВА КАДРИ Е ЕДИН ОТ ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАШАТА ИКОНОМИКА. СРЕДНИ ТЕХНИЧЕСКИ КАДРИ, не висшисти, са в момента ахилесовата пета на нашата ИКОНОМИКА.

Същият този селски бек, който попиля НОИ и го направи служба за социално слаби -работещи, седнал да коментира кадри, квалификация и недостига им. На същия този човечец като му обяснявахме в лицето, че не може да намериш за 500-600 лв читави хора, които да работят квалифициран труд, той каза - ами да си ходят. И така превърна НОИ в система за гладни отчаяни хорица, които правят каквото могат и колкото могат. Всъщност дори твърде много за жалките заплати, които им се плащат. Безобразен мениджър и управител, липса на интерес и познания за проблемите на НОИ, маниер на работа със заплахи и всяване на страх - за всичко това по неясни причини този човек беше награден с министерско кресло. Ясно какво и колко ще свърши и там.

Когато в България имаше инженери,взимаха по-малко пари от тъй наречената работническа класа и разни партийни секретари им се катериха по главите.Сега инженерите са там където са парите.Търсени са навсякъде и дипломите им се признават в ЕС.

Господина жестоко се е объркал. Бизнеса не иска да наема високо квалифицирани кадри. Една от причините е, че трябва да плати по високи заплати, а на него не му се дават. Втора и не маловажна причина е, че всеки работодател, се обгражда с доверени хора (НЕКОМПЕТЕНТНИ), които се водят мениджъри на отдели, но пък са свой хора. Когато един такъв мениджър взема решение, то рефлектира първо в отдела после и на другите отдели и накрай на резултата на фирмата ( защото тона е един организъм). Всеки такъв мениджър не иска служител, който е по способен от него (той може да го измести, пък е и свой човек), защото неговата некомпетентност ще излезе наяве и как така някой си ще му дава акъл. ГОСПОДА, НЕ ОБВИНЯВАЙТЕ НИКОГО, ЧЕ НЯМА КАДРИ. ВСИЧКИ ХОРА, КОИТО РАБОТЯТ ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ СА ОЦЕНЕНИ. А СА НАВЪН ЗАРАДИ ПО-ГОРЕ НАПИСАНОТО.

Иска с гол задник таралеж да мачка!

За какво ви са тези висококвалифицирани работници?За да ги третирате като роби и да им плащате като за такива.Защо не преквалифицирате за ваша сметка повечето безработни на възраст от 40 до 50-55г? Дайте им добра заплата/близка до ЕС/ и ето ви работна ръка. Да ама не,хем ви боли ,хем ви сърби!Затова си търсете аборигени за жълти стотинки. А нашите деца, и те ще са навън,вие не ги заслужавате.

Търсете ги у "Факултето". Там са вашите избиратели.

изпуснаха питомното и хукнаха да гонят дивото. Големи оптимисти са като си мислят, че инженер или IT специалист може да дойде в България, не са разбрали, че тези специалисти са търсени в целия свят и ще трябва да се бръкнат много надълбоко в джоба, за да дойде някой да работи за тях. А не са свикнали. С тия заплати няма смисъл да търсят никого.

България в момента няма индустрия ,която да изисква високо квалифицирани кадри.Търсят се шофьори ,зидари ,общи работници ,които нищо не могат ,шивачки ,сервитьори /и то сезонно/,малко в комуналните услуги.Не се търсят инженери или висококвалифицирани работници в металообработването, всякакъв вид машиностроене,не се търсят специалисти по генетика ,комуникации,транспортно машиностроене , криобиология ,химическата индустрия ,електрониката , електропромишлеността.Нещо не мога да си спомня в страната да работи една тъкачна фабрика била тя памуко-,вълнено- , копринено-тъкачна.Нещо не мога да си спомня завод ,който да произвежда порцеланови изделия , а имахме поне 3 такива ,няма вече производство на изделия от оловен кристал , а имахме два или три ,даже произвеждахме оптически кабели през началото 80-те години.В IT сектора нещата са малко по-добри.Няколко измислени кол-центрове ,които не са в материалното производство и някаква логистика ,която също не е материално производство.Та в България даже консервната индустрия ,която едва съществува ,работи с вносни плодове и зеленчуци, а месната такава,работи с 40 годишно вносно месо

Около 90% от всички изброени видове заводи ги има. Достатъчно е да напишеш в гугъл "тъкачна фабрика" и спомените ти бързо ще се върнат. Има за порцелан, за електроника, химическа промишленост... Просто нямат комин да пуши. Тук таме се забелязва някоя инсталация за течен азот, но за целта трябва да се приближиш. А за кол центровете хич си нямаш на идея. Хиляди хора, може би дори десетки хиляди, се занимават с разработка на софтуер за почти каквото се сетиш. От телефон и автомобил до тунелопробивни машини и едър бизнес.

Някой беше казал, Клинтън май: "Икономиката, гупако, икономиката!". Е, ще перифразирам малко: "Заплатите, глупако, заплатите!". Не че двете неща не са свързани дълбоко, но повечето наши "работодатели" искат с трици маймуни да ловят...Та така...

Не че нещо, ама в старата ми фирма за junior даваха 2к чисто лева и младежите само като чуеха и повече не стъпваха. Както казаха доста хора по-долу - според заплатата играе и специалиста. Бачкам си за почти пет цифрена заплата, ама знам, че ако не си свърша работата както трябва има още 100 човека дето ме чакат да се издъня... ама щом ми ги дават значи има защо. Пък тоя с тия изказвания не знам от къде му ги пишат

ЧОВЕКА КОЙТО ОТ 12 ГОДИНИ СМЯТА ПОМПИТЕ НА ГИГАНТА PENTAIR (6.43 МИЛИАРДА ДОЛАРА ПЕЧАЛБА 2014 ГОДИНА ) Е ДЪРТА ПЛОВДИВСКА МАЙНА PhD КОЙТО НАПУСНА ПРЕДИШНАТА СИ РАБОТА ПОНЕЖЕ МУ ДАВАХА ПОД 120 000 ДОЛАРЕ /ГОДИНА :)) .. ТОЯ Е ПО-УМЕН ДАЖЕ И ОТ МЕНЕ :)

СЕГА Е ВРЕМЕ ДАСКАЛА ПО ФИЗИЧЕСКО ЦЕЦО КРАДЕЦО ДА ЗАВЪРШИ ЕДИН ТЕХНИКУМ И ДА ИМА ПОНЕ ПРОФЕСИЯ :))

Уважаеми г-н Министър Петков решението на задачата е лесно решимо стига да има кой да го приложи на практика ! Всяка оферта за инженер (независимо какъв по професия) да бъде придружена освен описанието за предлаганата длъжност и обезателно да е посочена стартова заплата минимум 3000 лв до 6000лв. като на запад! В България никой не посочва заплащането. Лъжат се и манипулират по най-долния начин всички , които работят съвестно независимо с колко години стаж са,знания и умения.Има кардинално сбъркано управление в много компании с големи очаквания към персонала изкарващи прехраната им и те да им работят като "роби"да не казват нищо и да са всезнаещи и все можещи майстори по-всичко с няколко западни езика за 700-800 лв. ! Както казват шопите - епа такова животно нема ! Г-жи и г-да псевдо бизнесмени когато се научите да цените хората си , които са най-големия актив не само на фирмата , но и на държавата (родината) тогава ще получите и уважението от тях. До тогава каквото сте си "заслужили" .Най-болното е ,че загиваме 1 милион от най-интелигентните няма как да ги върнете понеже съсипахте всичко. Доста хора са направо за затвора, но няма съдебна власт - тя не съществува тук! Хората са до стената и не виждат никакъв изход освен ЕМИГРАЦИЯ - те Ви показаха директен червен картон ! Истината боли и то много и тепърва ще берете плодовете на всичко , което сътворихте. Надявам се само до 1-2 година да им такъв ,който да Ви потърси сметка за последните 27 години безчинства и геноцид над Българите !

Та какъв специалист е тоя петков ? Най вече ПОСЛУШЕН ! РАЗКЪСВА СЕ ЧОВЕЧЕЦА ОТ РАБОТА ! УНСС Ръководител катедра Катедра "Икономика на търговията" Бисер Христов Петков Доц. д-р Бисер Христов Петков Катедра "Икономика на търговията" Факултет "Икономика на инфраструктурата" Финансов мениджмънт на търговската фирма Е, може и да има временце за социалната политика на милите българи !

няма кой да ви слугува крадливи простаци!!!

Търсим си абдали да ни бачкат за по 500евра. Пакистанци, Виетнамци,Нигерийци добре дошли Гарантирано от ГЕРП

Плащай по петдесет лева на час за стругари и фрезисти и ще видиш дали няма специалисти или работници . Да видим дали има остър недостиг . Вземай пример от адвокатите , те получават по двадесет -тридесет лева за десет минути разговор . Ако не ти харесва цената на труда на работниците - пълно е с адвокати които знаят и могат много и всичко . Техния труд е по-евтин . Те ще ти работят ! А относно заплащането вземаме пример от тях . . . .

и как ги разпознавате специалистите , като пращате някакви малоумни жени на по 20 години , наречени човешки ресурси да оценяват специалистите....

ДИРЕКТОРИ - ИЖЕНЕРИ ВЪВ ВОДЕЩ ХИМИЧЕСКИ КОМБИНАТ ... НЕ МОГАТ ДА РАБОТЯТ С ХИМИЧЕСКИ СОФТУЕР ЗА ПРОЕКТИРАНЕ ... ГОВОРЯТ С АНГЛИЙСКИТЕ ИНЖЕНЕРИ С ПРЕВОДАЧ - ПРАВЕХА РЕКОНСТРУКЦИЯ ЗА 20 МИЛИОНА ДОЛАРА И АНГЛИЧАНИТЕ ПРОЕКТИРАХА :))

когато един тъпанар стане директор по пътя на крадливата приватизация или по пътя на партийните назначения, колкото и специалисти да среща, той няма да може и да ги разпознае...вече трябва да почнем да ги съдим тия кретени, които си позволяват всеки ден да обиждат целия народ както си искат, като че ли петков всеки ден сутрин става и идва да свърши задълженията в работата на всеки българин....

МОЖЕШ ДА НАЕМЕШ ОТ АМЕРИКА МА ... ДАВАШ ЗАПЛАТА 30 ДОЛАРА /ЧАС И ТИ ПРАЩАМ СТРУГАРИ :)) .. Детелина Петрова, управител на фирма, която произвежда машини и оборудване, специализирани за зърнобази и стопанства, посочи, че предприятието търси машинни инженери, а също шлосер, стругар, шлосер-монтьор

добрите специалисти са при добрите заплати там ги търсете !

ВСИЧКИТЕ ТИЯ МЕНИДЖЪРИ СА РОДЕНИ С РЪЦЕТЕ В ГЪЗА ... ПОПОВЕТЕ МОГАТ ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ :))

Ники

Затриха цяло едно поколение способни инженери и ги направиха търговци, таксиджии, чиновници и пр. Други напуснаха България дълбоко огорчени. Не бива да се пропуска и факта, че Сульо и Пульо станаха програмисти и IT-та с големи заплати, а кадърните инженери ги изтикаха и оставиха с мизерни доходи. А сега търсите инженери??

СПЕЦИАЛИСТ СЪМ ПО : - CAD CAM , - ЗА CFD ПОЗНАНИЯТА СЪМ ПО-СКРОМЕН ПОНЕЖЕ ПОЗНАВАМ ДОКТОРИ НА НАУКИТЕ В ТАЯ ОБЛАСТ С ПАТЕНТИ -И ИМАМ 3 ПАТЕНТА ДЕ , - ПИША КНИГА , - ИМАМ 2 МАГИСТРАТУРИ , - ЗНАМ 4 ЕЗИКА - ЗАНИМАВАМ СЕ С ЧАСТЕН БИЗНЕС ..... И ДА ЗАРЕЖА ТОВА И ДА СТАНА СЛУГА НА УЧИТЕЛЯ ПО ФИЗИЧЕСКО ЦЕЦО ЦВЕТАНОВ , ДОМУСЧИЙЧЕТО ИЛИ СВИНЧОПЕЕВСКИ .... ЗА ДВОЙКАДЖИИ НЕ БАЧКАМ :))

а ти къв специалист си бе, петков!? За да твърдиш, че другите не са били специалисти, самия ти трЕбва да си нЕкъв неземен специалист....политическо плямпало такова....По добре се радвайте, че още има някакви хора останали тука да се движат по улиците, щото няма да е задълго....като гледам темповете на демографската катастрофа още 10тина години и градовете в България ще приличат на селата ни днес - обезлюдени, в развалинини и пълна разруха...

Тоя Министър на труда трябва да го Застрелят, за да я има България... Или да го застрелят, или да ЗАКРИЯТ Бюрата по труда и цялото министерство на трруда.. Тоя министър е ИЗБРАН от БЪлгарите, да ни Осигурява РАБОТА и да взимаме Пари. А той иска да дава работа на Башибозуци и Нашественици.Куршум за тоя, както са убили Стефан Стамболов, Поп Кръстьо и други.

Така защото нагли, алчни, неграмотни комунисти държат икономиката и никой вече не иска да им слугува.Само като им видя тъпите партийни физиономии и ми става лошо.

Не знам откъде да започна разбора на тази антибългарска помия, която идва от министъра и прочее тъпунгери. -- "В кратки срокове този дисбаланс може да бъде преодолян с облекченото получаване на "Синя карта" за пребиваване и заетост у нас на висококвалифицирани работници от страни извън Европейския съюз. " Я пак? На какво беше министър този и за коя държава работи? На труда и социалната (?!) политика. Така само ще изгони и останалите в България българи. По-интересното е откъде ще намери роби за бизнеса, които да бачкат за жълти стотинки. Пробват се с Украйна, защото е съсипана от война държава, но и там не им хваща дикиш. И забележете - страни ИЗВЪН Европейски съюз. Демек още по-бедни от нас. Ако може и някакви бушмени направо да доведат за по един банан или едно киви да работят. --- "Петков коментира, че по различни оценки през последните 15 години около 1 млн. българи в работоспособна възраст са напуснали страната ни, което е сериозна трудова миграция. Това е и основна причина за липсата на висококвалифицирани кадри у нас. " Защо ли е въпросът? Може би защото министърчета като него много брилятнто са управлявали държавата преди това... --

"Ние предпочитаме ДОРИ да вземем хора без опит и да ги обучаваме в компанията. Развиваме си специалисти и то на доста добро ниво." Те предпочитат ДОРИ да обучават хора, а не да ги вземат наготово да им работят за без пари... -- "По думите му проблемът с липсата на висококвалифицирани кадри, който се поставя от работодателите, е голям. Според Петков дългосрочното решение са университетите, които да водят обучение, съобразено с бъдещите потребности." Ще направим по един университет към всяка компания, където студентите да се обучават само за там и дипломата им да не важи за никъде другаде. А потребностите са - бачкатори за минимална заплата. Между впрочем в link, на тази велика русенкща компания, не излиза нито една позиция с обявена заплата. Интересно ми е за колко работи един инженер?! -- "Министърът на труда съобщи още, че равнището на безработица в България се е повишило слабо през миналия месец и вече е 6,7 процента - при 6,5 на сто през септември." Министърът на труда много добре знае, че реалната безработица, е тази от бюрата по труда (6-7%) умножена по оyе 5 или 6, така че да не се прави на улав.

До като на възлови места слагате партийни тапа нари. До като давате заплати на по това кой от коя партия е, ако пък е жена и то по засукана дали е дашна няма как да говориш за специалисти и професионалисти. Баце сиренето е с пари в магазина. Заплата под 300 евро за къде????? Вие май се издигнахте от партийната квота.

Ще съм благодарен, ако някой ми обясни аргументирано и разумно защо да ида, да се върна в България, за да получавам около 10 (ДЕСЕТ) ПЪТИ по-малко заплащане от моето (защото не искам да крада, лъжа, мамя и да се занимавам с измамници, престъпници и мошеници, или корумпирани типове, вкл. с дебили - босове червени перачи и назначени едри бизнесмени и назначени от тях техни близки, роднини, авери и пр. селски тарикати плюс чат пат някои специалисти от средна ръка, които се изживяват за богове в очите на слепите и се правят, че не разбират за кого точно работят срещу онова, което им подхвърлят. Да не говоря за другото - обстановката по пътищата, политиците и управленията, простащината, озлоблението, корумпираната и дълбоко компроментирана съдебна система и особено прокуратурата, начело с Цацаров, непрекъснатите лъжи и простотии навсякъде и най-вече от телевизията, политици и управници, парламента, полиция и служби, ширещата се мафия и организирана престъпност, свестните, които ги считат за луди и престъпниците и рецидивисти, дори изроди и мошеници, които ги дават за пример и управляват... Не съм бил патриот, защото ако наистина съм обичал България съм щял бил да се върна и на място да се боря срещу мафията... Айдд бе! И дори и да реша - как да го обясня на семейството си и хората, на които помагам и издържам?

... мръсно копеле у нас липсват НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ, а има прекалено много КРАДЦИ като теб! ... аз съм човек с уникално образование, хипер висока образованост, ултра опит и мега ерудиция, свръх обща култура, но тук в КЕНЕФЛАНДИЯ, заради такива като теб за 1000 лв НЯМА ДА РАБОТЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Има решение на проблема! Да почнат масово да печатат дипломи за инженери на ромите и да ги назначат на работа. Бизнеса моментално ще стане печеливш от новите попълнения!

То си личи и от правителството.

Глупости. На БГ-то не й трябват инженери и IT спецове. Най й трябва още един мандат на Дон Тиквун и 50-60 милярда нови заеми....... е те така - със заем към прогрес.....едновремешния девиз: ''напред, науката е слънце'' сега звучи ''напред, заема е слънце''

Тази госпожа от русенският завод за авточасти / Vitte automotiv/ да каже какви заплати им предлагат и тогава да коментира защо нямали машинни инженери! А основното изисквание е - отлично знаене на немски език. Аз ако го знам отлично немския и имам диплома за машинен инженер няма да им работя за мизерните пари а ще ида в Германия. Какво обучават? Никото не обучават, а като толкова им трябват инженери с немски можеха един езиков курс да им организират слид като ги назначат. Да ама не - не искат да се бъркат. Е като не искат можещите младежи с диплома отиват в Германия. Разбира се не изключвам и основното - заплащането, а те взимат колкото един разносвач на баници в София. Имат и други изисквания - знаене на програмни продукти малко известни и дори неизвестни за България. Откъде да ги знаят хората?

Всъщност г-н министър, не им трябват! На никой не му трябват нито IT, нито инженери, нито специалисти. Трябват им овце, на които да плащат мизерно и да се отбива номера и да се прибутва някаква работа изнесена (аутсорс-ната) в БГ. Всичко е една маска, един театър на балканско ниво с отвратителна задкулисна пиеса. Колкото и да се напъват, няма кой да им работи за мизерните пари, които искат да плащат. Голяма кампания голем хайп(hype), големо мрънкане с тези видиш ли лоши служители и страдащи работодатели. Не пич, колкото и да ти плащат фирмите за този евтин цирк и изкуфял PR, хората нямат желание да участват. Сложени са едни некадърни кифли да пресяват кандидатите и едни полугрмотни г*лизци да "менажират" и всичко друго е пара в свирката. Аре със здраве!

Да припомня какво казах: Знаете ли колко много се търсят овчари в момента?! Агнешкото в цяла Европа е кът. А родните студенти се дърпат да стават овчари, защото били IT специалисти

Т.н. скапана столица е събрала утайката на нацията. Там нищо не се гради и твори, а само се разпределя, естествено най-много за чиновническата армия. А полето, лозето и градината буренясват. И България загива... На 31 дек. 2019 приключват еврофондовете и тогава тези мушмороци по министирства, ведомства и организацийки няма да има какво да разпределят, разбирай да крадат. Тъжна картина... Само дрън-дрън-дрън и нищо градивно.

Това което си написал не безумие , а жестока българска реалност. Безумие е , че още го търпим !

В БАН е пълно с високообразовани компетентни учени, те що не отидат на по-високите заплати в частния бизнес, а се мъчат с баняджийските заплатки?

Ааа, а пиари не трябват ли на бизнеса? Ц-ц-ц-цъ!

Древна китайска поговорка гласи" ако мислиш за бъдещето,образовай децата си". С необразовани и глупави политици,скоро ще останем и без минало

За какво точно са й на България IT специалисти, като всяка ОП в IT сектора е жалък нагласен фарс, на който печелят едни и същи, дето от години прибират 95% от парите, но не са свършили за 5ст. работа, нито са в състояние да създадат работещо IT решение, въпреки всички ISO-та, дето са окачили по сайтовете си?

"Що не направите едно открито студио при Чежмеджиевата, и в него да участват преподаватели от тех. ВУЗ-ове и да отговорят на въпросите, които повдигате?! И въобще някой да поеме отговорност за сегашното състояние на образование и икономик! Ами един прост факт: До 1989 г. населението беше към 9 млн. Произвеждаше се (голяма част наистина не на св. ниво), имаше планово централизирано управление, но чиновниците бяха по-малко отколкото днес! Ами започнете оттук. Разсъждавайте в/у този "парадокс"! Но нещо никой не желае да го стори?!

Фирмите не се нуждаят от инженери - джобсайтовете са настроени да отхвърлят кандидати по възрастов принцип. Може би топ мениджърите ще трябва да са по-внимателни, като предоставят правото на подбор на персонала на девойчетата от Човешки Ресурси, които естествено ще подбират интересни за тях младежи на съответната възраст. По този начин инженерите с опит остават извън кръга на търсене. Колкото и елементарно да звучи, но това е механнизма на разминаване.

Евала,Hahahara !Да добавим,че си имаме и инженер Каканашева,и инженери Део,Иван ,Андрей и тям подобни фабрики за фекалии.А нас,истинските инженери ни наричат по Евростандарти РЕСУРСИ И РАБОТНА РЪКА !

Значи 200-300 евро заплата на специалист ви се струват много и решавате да внасяте от вън вместо да мислите да оправите заплатите на хората. Все едно сте правителство на другите не на българите!!!! ПП и накрая явно тоя съвсем да го ева, че не е в час. Дори в Индия ИТ специалистите работят за двойно повече.

Има ли нещо свестно и полезно, което да не липсва в тази клоака??

имаме надеждни ,,банкоматни,, ...специалисти...??? още ги ...,,хващат,,...!!! ало-спецове, нарко-спецове, трафик-спецове...и ,,политици,, с ,,кецове,, и ,,борсалино,,...!!! за ,,старото-желязо спецовете за малко да ги забравя...!!!

Не точно г- н министър. България е създала много IT специалисти но не ги е обвързала с ангажимент затова че ги е образовала безплатно да работят 10 години в страната. Същото се отнася и за строителните инженери.

Ми не е така. Аз съм IT и държавата не ме е образовала. Изкарал съм си курсовете за това и съм си платил. Опита ми е натрупан само в частната сфера. Ама всички гледате в канчето на IT-тата

Пропуснах да си посоча телефона ако на някой му потрябва машинен инженер.....0877666513

Абе Жоре, Душко! Долу си казал, че си завършил техникум у Варна студена обработка на металите, тука вече си високо квалифициран инженер. Докато махнат тази статия ще си станал докторант майка

Извини ме Жоре, не съм дочел добре, айде, дано министъро съ смили и ти даде работа.