Заев: Да не пишем в учебници ”бугарски фашистички окупатор”

Македонският премиер Зоран Заев даде интервю на сръбски език за черногорската телевизия "АнтенаМ", в което се обяви за промени в македонските учебници.

Обратно в новината

Коментари - Заев: Да не пишем в учебници ”бугарски фашистички окупатор” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хайде стига с този комунизъм ,събудете се ,вече е 2017г. ,а не 1944 !!!! Запомнете ,че по-голямо зло от него няма !

Ето анна го е написала-защо ще подменяте историята! Браво Анна,аз пък имам и черно -бели снимки с потресаващ сюжет .Български войници как с пушките бутат евреи във вагоните за Германия.Ще си ги пазя ,знам ,че имат цена но няма да ги дам на Божо и НИМ. Съдбата е над всичко.

Но за сметка на това сме спасили 50 000 евреи на наша територия ,я да се похвали някоя друга държава с подобно нещо ,толкова сме могли толкова сме направили ,другото е неблагодарност и заяждане !!!!! Да ,Беломорието и Македония са изконно български земи ,НО ТОГАВА ТЕ ОЩЕ НЕ СА БИЛИ ПРЕДАДЕНИ НА 100% НА БЪЛГАРИЯ , а това е трябвало да стане след войната и затова се подчиняваме в тези територии на Германия , а неблагодарността няма край ,май трябваше като ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ДА ДАДЕМ И НАШИТЕ 50 000 ,ТОГАВА КАКВА ПЕСЕН ЩЕШЕ ДА ПЕЕШ ???????Питай французите ,белгийците ...и т.н. защо не си мръднаха пръста глупако !

"На 1 август българският премиер Бойко Борисов отиде в София"- От Банкя ли е отишъл в София?

Не може да се пише и "фашистки окупатор". защото в Б-ия е нямало фашизъм (според новите управници на страната ни)!

Да много си прав.Фашизъм е нямало и в Германия а само в Италия. В Германия е имало национал социалисти.

vasil

Формулировката на пропагандата през годината беше "бугарските фашистички окупатори и домашните предавници".Българската администрация 1941-44 е подкрепяна от значителна част от населението във Вардарско и много от тези,които са преследвали членовете на комунистическата съпротива са си оттам.

vasil

Корекция - през годинИтЕ.

Българите са били окупатори на Северна Гърция и Македония през ВСВ. От там са изпратени ешелоните с евреи за немските концлагери

не сме имали никаква власт да променим тяхната съдба-макар и окупирана, територията не е била пода наша юрисдикция. бъркам ли?

Формално казано си прав. Окупацията е германска, но с български сили. Нашите са изпълнявали заповедите на германците. Ккато са решили, така е станало. То е като днес. Формално ни управляват ГРОБарите, но заповедите се издават от козяците и нищо не може да направим. Казват ти, спирате ЮП и нашият Хелоуин с тупане бойко в гърдите го спира чрез нищожеството изровено от никъде - Щонов и Лизашки. Жидопедалът Митов осигурява балалайкането в медиите по света и унас. Същото стана с Белене.

Да, както днес за родоотстъпниците българската армия е окупирала София и Пловдив.

Fascism /ˈfæʃɪzəm/ is a form of radical authoritarian nationalism, characterized by dictatorial power, forcible suppression of opposition and control of industry and commerce. Всякакви прилики със съвременни държави са случайни.

Всъщност, премахнатата дума би трябвало да е 'окупатор', за не 'български'. ;)

Г-н Заев, цялата треперя неистово от оправдано-изгарящ ме гняв относно Вашата мекушаво-отстъпническа реакция и нечувано-небивала ретроградност спрямо моите духовно-обезчестени и изстрадало-бичувани македонски братя и сестрици. Не очаквах един снажно-еротичен мъж и министър- председател като вас да извърши такъв отвратително-болезнен, духовно-унищожителен сюнет на членовете на потентно-борбените македонци Нека ЕС и Нато спрат психическо-варварската, многоактова пенетрация извършвана перманентно над македонския народ!

Заев дава признаци на здрав разум, все пак! Явно, не е истински македонец - ако беше истински, никога не би го направил!

Защо ще подменяте историята, тя е факт и никакви пожелания не могат да я изтрият. Жалки политици.

Мой чичо, който е участвал в окупационния корпус на българската царска фашистка армия в Македония, преди да почине, ми разказа за зверствата, които са извършвали там някои български офицери до Септември 1944. Те са изнасилвали, включително и малолетни. Обирали са къщи и са изпращали скъпи кожени палта на съпругите си в България, като са им писали, че палтата са закупени в магазин. Те са разстрелвали български войници, които са давали хляб и вода на сръбски пленници. Така че и ние имаме за какво да се срамуваме.

Глупости. Това вече е тотално тролене с антибългарски характер. Моят дядо пък е разказвал как момите са ги посрещали на Великден 1941 с бели кърпи, като на сватба! В Македония България и блъгарите са се отнасяли като към собствен народ. Гражданската полиция и военната са били железни. Я кажи троле, колко милиона германки изнасилиха руснаците през 1945?

Ти лъжеш,той пише истината. Това може да не го пише в бг учебници по история,но се знае от бг народ.

Това, че някой е българин не го прави автоматично светец. Убеден съм, че е имало и случаи на изнасилвания и случаи на кражби. А кой е разстрелвал българите от Вардарска и Егейска Македония , участвали в съпротивата. И за да не се отклоняваме на тема комунизъм-антикомунизъм - от съпротивата подпомагана от Англия и САЩ. Да не би марсианци да са викали? Сега сигурно ще кажете , че няма съпротива подпомагана от Англия и САЩ и т.н. Е да ама има.

Истина е. Протоколирано е и го има в Държавния архив.

а, затова ли Дойчланда е населен с руснаци! А САЩ ил пращат джекатайци-араби и негри за компенсация.

Тази история не ти ли омръзна да я разказваш. Вече досади, я вземи кажи и леля ти какво ти е била мелила...

Горе на небето, ще платиш жестоко пред СТРАШНИЯ СЪД за тази си лъжа. Сатанинкси слуга. Царските офицери са избирани по много показатели, външен вид, ЧЕСТ, за тях честта е била всичко, клели са се пред знамето и Евангелието. Не само, че са пазели населението, но народът ги е посрещал навсякъде с хляб и сол.

Царските офицери са рязали глави за по 50 000 лева на политически противници, членове на Съпротивата, в която са били СССР, САЩ и Великобритания! Тези глави след това са били окачвани по стените на апартаментите им.

тъй тъй те и Вълков Кочо Стоянов и тн и те са избирани ...смехуран

Ти си от десена измислил и написал "съвети към сина" а после го приписал, че уж цар Фердинанд го писал. Преди да лъжотиш, искай редактура, та да не те хващат толкоз лесно в лъжа. Кой пише "окупационен" корпус . Комунист. ЗА цяла България, за всички Българи в поробена Македония, тов а ОСВОБОДИТЕЛНА българска войска. Заради тази Македония, ПРИНУЖДАВАТ България да се включи във войната. България НЕ е искала да воюва с никого.

Може би не ти е известно, че България беше верен съюзник на фашистка Германия. Фашистка Германия и фашистка България бяха разгромени от Червената армия и нейните съюзници - САЩ, СССР и Англия. И ако Борис 3 не беше починал, щеше да бъде осъден на смърт, заради престъпленията си. Тази история искат да пренапишат прошляците от снимката.

Лъжеш. личи ти, че си трол на заплата в Кремъл. Дядо ми е служил в Скопие. Разказваше, че там хората са ги посрещали като освободители. До есента на 1944 г юго-шумкари е нямало. Станали са хиляди, като тук - около 9-ти септември.

АКО УТРЕПЕМ БОРЧЕТО БОЧКО КАКТО НА ВРЕМЕТО ФАШИСТИТЕ СА УТРЕПАЛИ АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ ЩЕ КАЖАТ ЧЕ СМЕ ВАРВАРИ :))

Стамболийски пък масово е трепал анархисти-не го защитавай толкова.

че анархистите и днес такованкана...нали се сещаш))))

Отделен въпрос е, че в България фашизъм не е имало а някаква форма на диктатура която комунистическата история именува фашизъм.

E сега е моментът някой да даде категорично определение на "фашизъм". И, колко видове има и как ги различаваме.

Ами, като прочетеш Ж. Желев, се виждат много ясно приликите между "фашизъм" и това, което беше 1944-1989 г.

Това, че комунизмът е бил престъпен режим, изобщо не означава да оправдаваш режима преди 1944г. И преди и след 1944г. в България са убивани от представители на държавата хора без съд и присъда, други пък са осъждани на смърт без да са направили кой знае какво престъпление и т.н. И преди и след.

Шило

Няма лошо да сме добре със съседите. Стига омраза и противопоставяне. Да, воювали сме срещу тях, но това е история. Кой не е воювал със съседите си?

И кога сме воювали с македонските българи ???

Шило

Нямам предвид само макетата.

Ами то няма омраза. Българи, сърби и гърци не се мразят, ходят си на гости. Виж защо българите от западните покрайнини мразят други българи с които никога не са воювали или по-скоро винаги, когато е било възможно са воювали заедно е друг въпрос.

Дядо Сорс обу големите гумени ботуши и прегази путиноидите в Македония. На местните избори путиноидните сили печелят изключително малък брой общини, въпреки ударено рамо и подкрепа от Путин и Орбан....

шъ видиш ти скоро смешко

... Бокоооооо, вкара ли ти го Заев в зад?ика, тиквена главо???? ... спогодби за приятелство ще ми подписваш, понеже ония гейове от Еуропата те изпращат като прислужник да се хилиш и потупваш на снимчици с мръсните маке-та за да пречиш на Русия и в изпълнение задачите на ИЛЮМИНАТСКИТЕ им господари! ... трябваше да им обърнем гръб на Маке-тата както направи ГОРДА ГЪРЦИЯ! Евала на гърците, не са продажници като боко, мого, кури и т.н. ... не народ, а сган!!!!

Шило

Леле, ВМРО-ДПМНЕ пощуре!

Свободата не се изчерпва единствено с правото да се определиш като националност. Абсурдно е в 21 век да заявяваме, че сме освободили хората на територията на днешна Република Македония само защото не са били преследвани ако се определят за българи. Можем единствено да заявим, че хората в Македония са били третирани по същия начин като хората в България - а именно с ограничени права и преследвани заради убеждения. Крайно време е да престанем да възхваляваме една диктатура само защото била по-добра диктатура от друга. Факт е, че гражданите на България получават своята свобода през 1989г. Преди това няма достатъчно дълъг период в който да можем да кажем, че хората са били свободни. Били са кървави времена , изпълнени с насилие. Кога с повече, кога с по-малко, но категорично без свободата, която имаме днес. Едва след 1989г. може да се каже, че имаме свобода на личността. Да не говорим, че в периода 1944-1989г. в Македония са имали повече свобода отколкото ние в България ако изключим свободата да се определят като българи.

"гражданите на България получават своята свобода през 1989г" Това е то Голямата свобода! Да имаш избор между няколко марки мляко, но то да не е от крава! Да "можеш" да пътуваш из Европа, но да нямаш пари за билет! Да работиш само за монополистите и олигарсите а за теб кредити и мизерия! щщд

Не виждам кой ти пречи да си купуваш мляко директно от някой , който гледа крави щом като това ти е цел в живота. Да работиш за местния феодал и твое лично решение и никой не те задължава да го правиш. Имаш СВОБОДАТА да си намериш работодател в целия Европейски съюз. Свободен си както никога в историята. Това, че си решил да не местиш от родното си място СИ Е ТВОЙ ЛИЧЕН СВОБОДЕН ИЗБОР. Никой не може да те принуди да работи на определено място за определени от друг пари.

Дефакто Третата българска държава е свободна държава от 1885г. след обединението, а де юре получава суверинитет 1908г. Вече какви диктатури са се издигали след това и какви граждански свободи са загубени е отделен въпрос.

Дефакто ако гражданите нямат свобода няма никакъв смисъл да говорим за свобода на Държавата. Ще кажеш, че и НРБ е била свободна държава, ама свободен е бил Тодор Живков, а Иван Иванов е бил крепостен работник, служител или селянин, който ако реши да напусне държавата го застрелват на кльона.

пишете бугарска превелика тиква няма да сбъркате

Време е в Македония да се заговори за комунистическата окупация и червената чума тровила страната десетилетия наред....

и сега капкво - лоши сме били а?

Шило

Що бе, да не е процъфтявала преди това? Същата работа.

Бойко разсече с един удар вековните руско- сръбски,робски окови на Маедония и я върна обратно в изстрадалите прегръдки на Майка България! Червената ,продажна глутница на доминиращата женска -ахмака,дебила ,паралелната,трафиканто си гризят партенките от бяс,иде мизерения им гладен край!

Дебилите на Иво Хростов цъкат минусчетата . Верно да дибили .

когато си дебил то е завинаги! и си от 80 % а може и повече

Тази съветска измислица "македония", "македонски език" сигурно ще ни мъчи и сто години след разпада на ссср, НО все пак ще се забрави!

когато шовинизъмът е на власт. ЗМ! Македония е била преди българите на Балканският полуостров!

в казармата имахме едни от благоевград демек македонци бяха големи тъпанари ..все караха бомбетата да викат - шо е маке се е юнак ама другите пък викаха - шо е маке се е ЛАЙНО!

Трябва да се пише както е било. Ако е имало фашистки окупатор, да си пише какъв е бил, от къде се е появил и т.н. Също в историята трябва да се споменат и жертвите ... не онзи диктатор бил такъв и такъв, да кажат този диктатор накара еди колко хиляди мъже в разцвета на силите си да умрат като кучета, като свине на заколение, в лайна и кръв, за тъпата идея за империя и т.н. Аз ли да им напиша правилното тълкование на историята?

че нямаш капацитет да пишеш

По-логично ще бъде ако напишат не "фашистички окупатор", ами Български освободители, защото точно като такива са посрещнати нашите войски в земите на днешна Македония !!! Но може би ми си иска Истината да настъпи прекалено бързо, твърде дълго тези наши сънародници са лъгани и жестоко потискани!!!

Ако Хелоуинът беше чел малко от новостите по история, за които съм писал, щеше да каже на Заев, абе Заев ти носиш фамилията си от основателят на българската държава преди 17 000 години Зияджи. Всичко в Македония е българско, името, земята, народът! Да ам не, историческият справочник на Хелоуинът - кречеталото Божидар Димитров и той не знае това, даже се услушва като прасе у кукуруз, да не му го представят и да дава отговори, които противоречат с елинската версия за световната история -Гърция преди всичко.

Благодарение на Покорителя на Македония -Бойко Борисов балканските държавници намериха своя лидер ,преодоляват вековни проблеми на омразата,градят бъдеще в Общия ни европейски дом,за шок и ужас на московските пачаври от 5 колона на рада дълбоката ,доминиращата,червена кучка и сарайския мелиоратор!

Не ставай смешен бе, слепец. Командировъчните задачи на мутрата ти, твоят" Бисмарк", се поръчват и плащат от козяците. Всичко да става в ущърб и като пречка на Путин. И нашият тича, прави се божествен, хили се като позьор на тиква от Хелоуин! Хубава задачка, много екскурзии, много потупвания. В отговор на това Русия ще ни го забива все по-дълбоко на целия български народ, вместо само на тоя предател и родоотстъпник!

Рсия не знам дали ще ни го забива,щото и за южния поток пак се зъбеха тръбите да са само техни през България ,ама такива червени мекерета като тебе глей да не ви забиеме по един токат в криволедите зъркеле да си ги търсите чак из бъзака на Бузлуджа!

не е ясно дали Тиквоний е БГ бисмарк ама кой е най-големия БГ тъпанар е извъ всяко съмнение

То в учебниците им трябва да пише, че България се включва във ВСВ на страната на Германия само и само за да се обедини с братята македонци, щото и Гърците и Сърбите са на друга страна. Те окупатор. Не разбирам как сме устояли на пет века османско робство, като историческата памет на българите от западните покрайнини е толкова къса.

Ами що не напишат сръбски, шовинистички окупатор за Балканската война? Или съветско - югославски окупатор за Втората световна война? Или доброволно влязоха в състава на Титовска Югославия? Какви въртиопашки са макетатаааа

кое е доброволно ве кьопек...както винаги си на грешния влак и след това те клатят като си искат...добре поне че не са взели до София сърбите и гърците до Пловдив ...ам ато тия в кварталния клуб на тъпанарите не ги разказват

ти ще да си некой "фашистички" морски валк? :ДД

jingiby

Интервюто на Заев е дадено на сръбски, ама фашастичкиот окупатор на Македония бил бугарски. Но можело вече и да не е така. Ама че нонсенс. Това не е било нито фашистичка, нито окупация, нито на Македония Било е българска анексия на Вардарската бановина - провинция на Кралство Югославия...

било си е отчаян опит да си върнем Македония в майка България, ама все не ни дават големите, дге.

Невероятен ПийАр играч е Боко. Пак си направи реклама, че Македония ще махне от учебниците "Български Фашистки Окупатор". Да но ... ще остане "Фашистки окупатор", което си е все същото. Единствено Дебелака ще се снима с мекедонеца и ще бъде потупан по челцето от Козяк.

Викай таско ахмака,славчу щирлица ,дебила с печалния образ - те да водят преговори с Македония ,като не ти изнася Бойко!

"Македонският премиер Зоран Заев даде интервю на сръбски език за черногорската телевизия "АнтенаМ"" Ей това е мултикултурализъм!

В интерес на истината говореше на македонски т.е. на български

Със сръбски акцент обаче.

Последното изречение има ли някакъв смисъл?

в македония работи сръбска комунистическа пропаганда. там има сърби българи и албанци. няма македонци. уви сърбите са изтикали българското население. уви българските правителства и сега не могат да оправят България икономически камо ли и македония. Чак сега при бате бойко се виждат някакви някакви икономически наченки. Просто политиците щяха да окрадат и македония. и щяха да изнесат парите. зашото са тъпи и национални предатели. България има всички предпоставки да бъде много богата държава. уви некадърни политици я управляват.

Какви наченки?! От Европа възложиха на Баце да прикотква Македония и Сърбия, понеже други православни славяни в ЕС няма. Напъните са му само политически и не се дължат на българска политическа линия, а на Европейска такава.

брутния ни вътрешен продукт е по-висок отколкото през комунизма. което значи че икономиката работи.

скъсват си задника да са в ЕС. Що така бе - ей го де е Русия, бездруго вие сте я снабдили с азбука - вървете там.

Какъв избор имат!? Те ако не влязат в ЕС ще престанат да съществуват, като държава, ще влязат в състава на Велика албания. То там положението е страшно джамия до джамия.

Е, и да влязат в ЕС пак ще станат Албания, но следващите напъплени от албанците ще сме ние. Те видяха, че схемата работи и сега ще се заселват навсякъде, където имат шанс да присвоят територии.

Русофилистиците си умират от яд!