Изповед на един баща за духовността и нашите деца

Представяме ви разказ на един баща за актуални за нашето съвремие въпроси - за духовността и пътя към вътрешната човешка свобода.*

Обратно в новината

Коментари - Изповед на един баща за духовността и нашите деца | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Виждам, че бащата следи форума: Кое училище вкарва сектанти в час на класния да зарибяват децата!? Това е престъпление! Трябва да се потърси наказателна отговорност! (макар при вас конкретно мисля само ще влоши и още повече отчужди сина ви)

Честит Архангеловден. Човека е избълвал един тон плява, дето го напъва да я изплюе и да се оттърве от нея. Дережето му е плод на всички човешки мозъчни напъни, с които му е промит мозъка, както и отричането на това, което хората считат за невъзможно. Всички сме минали през атеистичното промиване на мозък на комунистите и следовниците им. Когато на такъв човек се случи събитие от здравен характер с риск за живота и той или негов близък се оправи след молитва или друго нещо от "невъзможните", тогава идва големия въпрос: как? Всички философи дават най-различни теории за това, но ако те бяха верни защо нямат изработена рецепта по техните отговори и те да се ползват винаги и то с успех? Дарвиновата теория не издържа, той сам казва, че ако организмите са по-сложни от тогавашното схващане, то теорията му не е вярна. Теорията за произход на човека от маймуната я крепят на немалко фалшификати, най-значимия разкрит е Пилтаунския. А поповете така са изкарали духовността и истинските духовни хора от религията, че на практика засилват атеизма. Е, какво очаквате? Който сее вятър, жъне бури.

Едно от нещата които питате, е че никой, оздравял, след обръщане към Бог, не обяснява как е станало? Какво включва да се осланяме на Бог, знаеме ли?

Духовност и религия са съвършено различни понятия. В съвремието религиите са се превърнали в идеи, идеологии, подтискащи човешкото осъзнаване и израстване. Поначало всяка религия, обявяваща себе си за единствена истина, се е превърнала в догма и разделя хората. Християнската религия няма нищо общо с това, което проповядва самитя Христос. Тя се е превърнала в политика за подчинение на масите още с Първия християнски събор 323 г, свикан от император Константин, когато е обявена за официална религия в Империята. По натам знаем или поне сме чували за етапите на развитие на Християнската религия и за жестокостите извършени от Светата Инквизиция, довела до забавяне развитието на обществото с векове, и до милионите избити и изгорени на клада човешки същества. Ликвидирани, защото са дръзнали да се отклонят от догмата, демек не са вярвали и по този начин са грешали, дотолкова са грешали, че е трябвало да бъдат изгорени на клада. Защитата на вярата е била много по-ценна от човешкия живот. А какво е вярата, куп мисли, в които трябва да повярваш. Вътрешният мир, Битийността, която ние сме е истинската наша същност, истинската духовност. Казано е: Бог е Съзнанието без форма, същността на това кои сте. Всичко останало е форма, онова, което хората почитат. Мисълта е форма. Не живейте със задушаващия ви поток от непрекъсното повтарящи се мисли. Бъдете съзнаващи!

но много го увърташ. Не че някой ще те разбере, ако не иска. Но истината е, че както всяка идеология, така и религията е просто един инструмент за контрол над масите. Успешен инструмент, ефективен. От тук нататък, можем да си разсъждаваме каквото си поискаме. И за Вяра, и за Надежда, и за Любов, и за майка им.

... Карл Маркс

Пешо, големи глупости си писал. :) То на всеки си случва ама е кофти като е с претенция, че е нещо умно или, че има нещо общо с научност, исторически факти или други подобни неща липсващи в писанието ти. Плюс съвет: като те гледам повтаряш клишетата на модерните псевдодуховни гурута и сектанти - внимавай да не се забуташ в някоя секта.

Бях 7г в основно училище със засилено религиозно образование (2 часа Библия всеки ден). Резултата е един. Станах атеист макар да бях най добрият ученик в часове като "История на христянската мисъл".

Дам и мен баба ми беше протестантка и това дълбоко ме имунизира от 10км да надушвам и бягам от въпросните секти! ... Та станах православен (за атеист не ми достига вяра, а и съм привърженик на науката, която както знаете е несъвместима с атеизма).

Не змам колко са ви достоверни историите и какво християнство са ви преподавали, но ще попитам какъв беше Нашият Създател, Поддръжник и Спасител Исус Христос. Протестант ли защото отхвърли догмите на фарисеите докато беше сред нас на Земята, които бяха заменили спасителната вяра в Бога и простото евангелие с ритуална религия на видимото и осезаемото, и бяха наложили тежки бреме на съгражданите, което не искаха да помръднат с пръст. Господ проповядваше чистото слово на Отца несмесено с човешки поучения и традиции. Какво значи православна вяра, когато има само една Библия и една Божия истина, и с нея не можем да правим компромиси, ако искаме да пребъдваме в Божията благодат.

Към автора - неуместно е противопоставянето между разум и вяра. В пълноценно мислещи хора такова противоречие няма. Разума, знанието - това е движеща сила за опознаване и разбиране на природата; Вярата е силата, която помага на разума да не се изгуби в Нищото - тя дава конкретика на това, което един ден може да се осмисли от разума. Рационалността е само едно качество, и то не най-важното на човека.

П.П

От автора: Съжалявам, че Ви се е сторило като есе на....В подобни текстове е невъзможно да се аргументират сериозно фундаменталните убеждения. И тук не става въпрос за подкрепа или отричане на избор, а за липса на каквато и да е толерантност, за екстремизъм може би,за разделяне на света от сина ми на вярващи и невярващи. Едните нямат място в света на другите. Нима не разбирате, че религиите НЕ са толерантни нито една към друга , нито към всички останали. П.П

Еми така е в сектите ... Иначе "толератни" няма как да са психически здави хора към противоположни идеи, толерантен може да си към човека... но това за съжаление не само сектантите но и атеистите не го разбират. Не е нужно някой да е прав или безгрешен за да го обичаш, а напротив. Примерно аз съм православен, а някой от най добрите ми приятели са мюсюлмани.

Браво на автора! И жалко за всички тези тук, които са като овце, с промити мозъци. Затова не е и чудно, че текста им се струва сложен и труден за четене.

Браво, щом и ти си като него виж какво те очаква и с твоето дете.

Не е имало достатъчно близко общуване. Детето е изпитвало сериозни дефицити на внимание. А също и не е имало достатъчно разговори и изучаване на философия, включително на религиите. Никой не може да свърши работата на родителите. Намира се заместител, който не винаги е по вкуса на родителите.

На фундаментално ниво съществуването на битието, материята и енергията в него, които не могат да осъзнаят своето съществуване, е напълно безсмислено. Това битие има смисъл само ако се обитава от съзнателни интелигетни морални и рационални същества със свободна воля способни да обичат искрено и да се грижат за себеподобните се, като необходимо условие техният живот да продължи в безкрайността, което единствено има смисъл за да не се загубят техните познания, постижения и стремежи, но да се запазят и развиват през вечността. От универсалният закон за причината и следствието, който гласи че няма последстве без и по-голямо или равно на неговата причина следва, че Създателят на вселената трябва да бъде по-сложно устроен и да притежава повече енергия от нея. Той може да съществува в нея и отделно от нея и времето, което тече в нея. От прецизната и настройка създадена подходяща за живот и нейната пленителна красота следва, че нашият Създател е морален, рационален и интелигентен и обича порядъка, красотата и хармонията. Той ни е дарил с толкова красота около нас. За да гарантира абсолютната справедливост във вселената през цялата вечност, от която вечният живот има нужда, Неговият характер трябва да бъде свят без грях в мисли и дела, и да не се променя във времето през вечността. Бог не се изкушава и не изкушава. За да бъде гарантирано, че Неговата абсолютна воля посветена на живота през вечността не може да бъде осуетена, Бог трябва да бъде всемогъщ и всезнаещ. Действително Бог е абсолютната съвършенна реалност, законодател и съдия в нашият живот. Той е перфектния отговор на нуждите на вечният живот в любов, истина, правда, радост, смисъл, творчество, красота, хармония и бъдеще. Не е възможно да съществува по-добра реалност от тази в битието в което живеем и не е възможно да съществува друг Бог освен Този, Който е разкрил Своят свят характер, воля, закон и спасителен план за човека в Библията чрез патриарсите и пророците вдъхновени от Светият Дух.

Откриването на тази истина е най-хубавото нещо, което може да се случи в живота на един човек. Истинска благодат чрез която Бог променя този човек, ако той позволи това така, че да възстанови Божият образ в човека загубен след първородният грях. Бог иска да ни спаси от греха, който е във фундаментално противоречие с живота и смъртта, която е следствие на греха. Но не може да го направи насила и човек сам трябва да пожелае да се отрече от робството на греха и да поиска да стане свободен човек и да има бъдеще през вечността. В нас е вложен стремежът към Бог и вечността защото Той иска да прекара вечността с нас.

От кал. Хлъзгав и податлив на дъжд. Също като творението на зомбито ти.

Толкова объркан и отчаян човек е автора на тази тирада, че направо ми се къса сърцето. Явно тотално е надценил себе си, интелекта си и ценностната си ситема. Тотално провалил се като родител и търсещ причината извън себе си. Хора, съберете цялата си налична смелост, изправете се срещу огледалото и се запознайте с виновника за вашите беди, нещастия и мизерия.

Първо ми се стори като есе на гимназист от Щатите - неясна теза, слаби аргументи, невнятни емоции. Накрая разбрах за какво е всичко. Има нещо, което стряска човека. Но какво излиза - че той се има за мислещ и духовен, за много толерантен, но не е готов да приеме избора на сина си. Ами ако момчето беше станало наркоман, по-приемливо ли щеше да е? Да, Евангелската църква не е в нашата православна традиция. Но познавам хора, които ходят в такава и някои от тях са се променили към по-добро. Какво го дразни тоя баща - че синът му не е православен или че изобщо е религиозен? Аз честно си признавам, че родителят в мен би се стреснал при подобна ситуация. Представям си и какво им е на онези, чиито синове и дъщери стават монаси. Сбогом на мечтата за внуци и продължаване на рода. Обаче ако някои родители могат да подкрепят децата си като гейове, защо да не да ги подкрепиш в духовните им търсения? Именно духовните, защото явно бащата не разбира религиозното чувство. За мен това не е търсене на философската истина /само/, а на моралното и извисеното в човека. Един философ е казал: "Нищо не ме изумява толкова, колкото безкрайните звезди над мен и моралният закон вътре в мен" /Кант/. Тоест и битието, и духовното, и макрокосмоса, и микрокосмоса са достойни за изумление и трепет. Няма да споря за произхода на живота и съзнанието, но отговор науката не е дала до ден днешен. И дали ще вярваш в Бог или в еволюцията, то си е все ВЯРА - вяра в чуждо мнение. И влечение на сърцето. Ако сърцето на детето ти е в доброто, там, където на пиедестал е добродетелта, човещината, любовта, какво му е лошото? /С уговорката, че не приемам фанатизма./ И нещо друго - аз лично не се срамувам да се уча от детето си. Децата растат с нас и независимо от нас и е голям въпрос чий е по-значимият принос - нашият или външният.

Много ме радва това мнение! Доста често и някак без БГ злобата! Просто искам да споделя с теб защото виждам че си мислещ човек! Вярата в Исус не е просто вярва в чуждо мнение! В Библията има описани ясни стъпки как да се новородиш и да сключиш завет с Бог! Което е реална случка, а не надежда за някаква случка в бъдещето някой ден. И когато това се случи човек придобива истинска вяра и има сила да стане и да каже - ще предам празен лист ако ми се падне Дарвин! Иначе казано това е човек не само вярващ че там има нещо си, а човек който е срещнал Бог! Разликата е много голяма! Проблема в БГ е че повечето хора са супер религиозни - ритуалчета и традицийки и не са в завет с Бог. Поради което и не се променят и реално няма никаква разлика в живота им! Човек който е срещнал Бог НЕ МОЖЕ да остане същия! И това са хората които водят света към добро! Без да се съобразяват с разни традиции и трендове! Бъде благословен!

Понеже не знаем със сигурност коя секта ви е зарибила да отпаднете Христовата църква и православната вяра, която светите отци ни предадоха, ще ви попитаме само: кой, къде и коя година създава вашата ... "църква"? Да не би да е 18в. САЩ?

Прав си без съмнение. Но освен това съм писала, че религиозното чувство е стремеж на сърцето. Жалко, че не съм успяла да го подчертая, но точно това е водещото, главното.

П.П

От автора: Съжалявам, че Ви се е сторило като есе на....В подобни текстове е невъзможно да се аргументират сериозно фундаменталните убеждения. И тук не става въпрос за подкрепа или отричане на избор, а за липса на каквато и да е толерантност, за екстремизъм може би,за разделяне на света от сина ми на вярващи и невярващи. Едните нямат място в света на другите. Нима не разбирате, че религиите НЕ са толерантни нито една към друга , нито към всички останали. П.П

Много дълъг текст. Доста объркан. Скача от тема в тема, от понятие в дълги и усукани обяснения. Труден за четене, камо ли за разбиране. Ами за прилагане!? ... :) Все пак е по-добро от простащината на професора комунде и чалгаризацията у нас!

Не познавам анонимният автор на това послание в статията в стил хуманизъм, но който е да е, е хубаво да знае, че човекът е създаден по образ и подобие на Бог като съзнателно интелигентно, морално и рационално същество с вреден стремеж към любов, истина, правда, радост, смисъл, красота, хармония и бъдеще. Създадени сме също с естественият стремеж да търсим нашият Създател и със познавателните способности да Го открием чрез Неговото могъщо слово записано в Библията от патриарсите и проророците вдъхновени от Светият Дух, имащо сила да променя сърца и съдби. И чрез Неговите чудни дела навсякъде около нас, в които е оставил своят авторски подпис. Божият подпис е съботата на Господа, благословена и осветена за вечността, която е белег на Неговият абсолютен авторитет в нашият живот, и вечен паметник на сътворението. Докато ритъма на дните е свързан с въртенето на Земята около остта и, ритъма на месеците е свързан с лунните фази, а ритъма на годините с въртенето на Земята около Слънцето, то ритъма на седмицата беше установен чрез сътворението от нашият свят несътворен, вечен, всемогъщ и всезнаещ Създател. Бог не иска да бъде м религозни, а вярващи в Него и Неговото слово за да може да ни спаси от грехът, който е във фундаментално противоречие със живота и смъртта. Ние не виждаме Бог чрез сетивата си, но чрез съзнанието и разума ни. Чрез стремежът ни към добро, правда, любов, истина, смиъл и бъдеще. Няма спасение без нашият Създател, Поддръжник и Спасител Исус Христос. Ние каним Господ Исуса Христа в напият живот за да промени сърцето ни и начина ни на мислене, така че да възстанови Божият образ в нас изгубен след първородният грях, и да бъдем с избелени дрехи в денят на второто пришествие на Божият Син в сила и слава, който е съвсем скоро. Без Божията активна помощ спадението е невъзможно, защото макар човек да има желанието да се промени, няма да има духовната сила да го направи. Без Бог не моежм да направим нищо, но чрез Него ще имаме сила за всичко.

Старателно написано. Но личи съботянското мислене и предлагане ... Запомни, България днес е Православна държава! Има Православие, има България е казал нашия мъдрец! Напишете чии са думите и по какъв повод казани!

Из завета на митрополит Климент Търновски (Васил Друмев) към православния българин. Митрополит Климент Търновски 1841-1901 "...из словото, произнесено на 14 февруари 1893 година (стар стил) върху апостолския текст Евр. 11:24-40. Оригиналният език на митр. Климент е предаден без промяна според изданието на БАН "Из архива на Васил Друмев - Климент Търновски", съст. Дочо Леков, С. 1973, с.131-142."

Това е чисто християнско мислене защот всики истински християни са почита свтаат събота на Бога. Исус Хриостос беше Господар на съботата. Дор в смъртта си остана верен ан закона на Отца, почете святата събота на Господа и възкръсна в неделя. Разумните хора не се интересуват от човешки учения и религии, и какво проповядват падналите църкви, какво ни Говори Бог в своето слово записано в Библията. Кога Бог установи святата събота? Божият характер променя ли се? Божият закон променя ли се? Когато Исус Христос порповядващше съобразяваше ли се с официалните догми наложени от църквните служители? Човешки поучения ли ни спасяват или Божията истина и любов?

С други думи мрънкането на един баща, горд глупак, който не научил нищо сина си за духовния свят (тъй като сам нищо не знае и не разбира) и момчето се набутало в секта... Еми това е нормално и което очаква много от българите: те самите не знаят нищо за да научат и децата си (освен простите комунистически лозунги, с които е запълнена главата и на горния баща), в училище няма вероучение (но пък както виждаме от статията пускат сектантските проповедници и гурута) и съответно като им се появят екзистенциалните въпроси се набиват в първата секта, гуру или порнографска / наркоманска / нацистка дружинка.

Религията е пропаганда (за контрол на слабият разум ) нищо в което те убеждават не е вярно и неприложимо във реалния живот. Авторът на текста е АТАИСТ няма от какво да се срамува дори трябва да се гордее с това което много хора нямат смелоста да си признаят. Най чистата ВЯРА е на един АТАИСТ (РЕАЛИСТ) той не подлежи на религиозми манипулации.Благодаря ви

Мда първото клише което повтаряте е на К. Маркс (за опиума за народите). А вашето лично съждение е доста по вярно: най-сляпата вяра е тази на един атеист. Аз лично нямам такава сляпа и силна вяра да вярвам, че се е случило нещо с вероятност 1х10^74000 (колкото е математическата вероятност да получите случайно от генома на един вид, ДНК на друг).

Авторе, не се кОси. Дали си го правил пиян или просто гените са се кръстосали така, вината не е във възпитанието. Който си е роден сбъркан, си е роден такъв. Както и да го възпитаваш, човекът ще си стане фарараст, евангелист или пази Боже, дори ВЕГАН. Не можеш да попречиш на заложеното в гените му.

Може, може!

Някои може да могат, този, според собствените му, наистина трудно читаеми писмени логореи - йок. :)

Щастлив баща. Свободният избор на сина му бил вяра в Бог чрез Евангелска църква, а дори не знае колко много деца правят далеч по-лош избор - дрога - за духовни пътувания, епикурейски тъпотии - животът трябва да е забавен, затова марихуаната е пътят, за Христос няма доказателства, но имало за Бог Ра - това видеа от нета. Та, хайде този баща да не се оплаква, че аз като майка, ако започна - направо ще плача и вия за детето си. Но свободната воля е дадена от Бог, а родителската власт отдавна е отречена от либералното възпитание, за което децата са личности и имат права от раждането си да взимат самостоятелни решения. А и много деца вече имат само един родител, който ги отглежда и възпитава и това рядко е бащата. И те са ужасно объркани, но аз вярвам, че и при тези обстоятелства - ще намерят пътя си, защото никой не е роден без причина. Битките са в Духа, а в живота се проявяват последиците. Ако тези деца станат здрави, щастливи и съзидателни - значи са от Светлата страна. Ако са болни, агресивни, надрусани и неспособни да се справят с живота си ... вие ми кажете. Учудих се, че авторът още не е разбрал, че Дарвин сам е отрекъл теорията си. И на мен не ми го казаха в училище през соца, но после го прочетох някъде. Научиха ме, че светът и животът е възникнал от Големия взрив, но вчера гледахме видео с взрив при раждането на суперновата. И синът му няма да напредне много в медицината, ако учи по Дарвин, защото медицината все повече вярва в холистичен подход и това работи. Например в детските отделения на болниците вече прилагат игри, забавления, клоуни, за да повдигат духа на болните дечица, защото, колкото и да е странно - това подпомага оздравяването. Та аз като майка почти му завидях на този притеснен баща. Най-лошото, което може да му се случи в Евангелската църкава на момчето е да дарява десятък, но поне е безопасно, можеше да ги похарчи за дизайнерска дрога, например. Вярвам, че ще му помогна да се успокои, като само му напомням, че има и други избори.

Хич не ни хвали евангелската и всякакви подобни църкви. Абсолютни секти. Имам съседи членове там. Да му стане жал на човек, как повреждат съзнанието на хората и много от тях млади. Я кажи как въпросната църква задължава да си намират брачни партньори само измежду нейните членове. Как тя им организира сватбите, как всички пари събрани на сватбата младоженците задължително трябва да се предадат на църквата, как им насажда мислене противно на естественото поведение под прикритието на уж благочестиво, смирено поведение. Синът на този баща, е хванат в жесток капан, както и очевидно вие. Тръпки ме побиват, защото това е страшно и опасно. А още по-страшното е, че това е психоза разболяваща мозъците на хората, които са и се поддали до такава степен, че е почти невъзможно да им се обясни какво са направили с тях и че са се превърнали в слепи същества служещи на чужди интереси. Трагедия.

Може би недооценявам проблема. Благодаря, че го разяснихте, това което описвате не звучи никак добре. И разбира се пасторите са много богати, а членовете на сектата - не са свободни. Това не вяра в Бога, а съвсем друго нещо.

Труден за проследяване словесен бъркоч, като цяло. Темата за вярата, хммм. Аз вярвам в Човека- дори той да е онзи от едноименното стихотворение на Вапцаров. Не, защото не вярвам в някакъв си там Абсолют, Висша Вселенска Сила и прочее-вярвам, разбира се, но мащабите са невероятни и по тази причина нямат допирателна към практиката. Богове няма да станем, виж, Човеци... трябва поне да се стремим.

Твърде тънка е границата между диктатурата и вътрешния избор. И не е лесно човек да спре преди да я премине. "убеден в правото на личен избор" Тук е разковничето: Ти не приемаш, че изборът на сина ти е личен избор. При това -информиран. Ти приемаш (макар и толерантно, според теб), че твоята гледна точка е единствено правилната. Но не можеш да убедиш сина си в това. Прехвърляш на обществото отговорността, да го направи вместо теб. И това е огромна грешка. Обшеството не е и никога няма да бъде твий приятел. То е твой враг, в лицето на всички лицемери, стремящи се по всевъзможни начини да те подведат, да те омаят и да те използват по най брутален начин за своите, а не за твоите интереси. За да преодолееш това, никога собствените ти сили няма да са достатъчни. Срещу теб е изправена стена от сложно обвързани финансови, медийни и политически интереси. Те разполагат с огромен потенциал от средства и инструменти, за да не ти позволят да мислиш. Да не позволят и на детето ти да мисли. Мисленето е опасно за тях. Затова разработват и популяризират всячески внушения, още от детсите ясли. Те програмират живота ти така, че твоето влияние да се минимализира. Особено, ако си мислещ. Където идейните внушения не помагат, физическата разправа с мисленето, също влиза в арсенала. Пртав си в принципа, но си допуснал детето си там, от където връщане няма. А това, не може да бъде чужда отговорност. За да победи, човек трябва да бъде по силен от противника си. Ако не е, то впускането в боя си е чиста проба самоубийство.

Щастлив баща. Свободният избор на сина му Бил вяра в Бог чрез Евангелска църква, а дори не знае колко много деца правят далеч по-лош избор - дрога - за духовни пътувания, епикурейски тъпотии - животът трябва да е забавен, затова марихуаната е пътят, за Христос няма доказателства, но имало за Бог Ра - това видеа от нета. Та, хайде този баща да не се оплаква, че аз като майка, ако започна - направо ще плача и вия за детето си. Но свободната воля е дадена от Бог, а родителската власт отдавна е отречена от либералното възпитание, за което децата са личности и имат права от раждането си да взимат самостоятелни решения. А и много деца вече имат само един родител, който ги отглежда и възпитава и това рядко е бащата. И те са ужасно объркани, но аз вярвам, че и при тези обстоятелства - ще намерят пътя си, защото никой и нищо не роден без причина. Битките са в Духа, а в живота се проявяват последиците. Ако тези деца станат здрави, щастливи и съзидателни - значи са от Светлата страна. Ако са болни, агресивни, надрусани и неспособни да се справят с живота си ... вие ми кажете.

След появата и разпространението на червената чума - комунизмът, човечеството никога няма да достигне желаната духовност !!!

Искрени съчувствия и поклон пред автора. Разбирам много добре терзанията му. Единственият ни шанс е в "новите поколения". Ако рационализмът удари здраво и навреме там, надежда има. Старите поколения са непрепрогамируеми....

Ужас. Колко невежество виждам тук. Както и се очаква - безчет заблудени и ограничени хора вярващи в един или друг Бог от религиите. Нежелаещи да си отворят очите, както и книгите научни, където е доказано, какво представляват религиите, защо са измислени и до какво водят. Затова не е чудно, че автора е неразбран и охулен, а всъщност е много прав. Уви обаче, много още време трябва да мине, за да се събудят незнаещите, а те и не искат да знаят. Харесват си идеологиите сътворени от някого някога, както на този някой някога му се е видяло, кокто той го е разбрал с тогавашните си "знания" или както му се е искало. 21 век и такова невежество и арогантно отричане на очевидното, както и на мнения /статията/ различни от религиозните виждания. Тъжно, много тъжно. А на автора БРАВО - че е прогледнал.

Бог не премахва плевелите от житната си нива, да не би при това да повреди добър житен стрък а не че не вижда че са ненужни.

Не ги маха... Пак си се объркал в духовното. Дори и Оня знае, че за да оцелее нивата, трябва "Покрай сухото, да гори и суровото". А ако премахнем плевелите, от къде ще знаем какво са плевели, за да се пазим от тях?

Поредния тотално заблуден и объркан от много философия и елементарна наука човечец! За съжаление повечето хора порастнали в периода 40-та 70-та са горе долу на тоя акъл! Защо ли хората с набори 20-та до към 30-та не мислят така, или пък тези след тях? Може би им се е налагало да работят повече къртовски със земята, а на вторите повече с наука и техника и ясно са видяли че нищо от тези философии не променя живота към по-добре?!?! Та човека си е явно заблуден щом Ницше му е идол как може да му се помогне? Ако човек виждащ резултата от собствения си живот и не жела да приеме резултата му? Цяло едно поколение продължава да се обянсява че някой друг му бил виновен за дереджето и че те видиш ли нищо не били направили то едва ли не от само себе си станало?!?!? Ами как няма да е така като нито науката нито смехорийте на Дарвин могат да дадът живот! Дето се вика всичко ни е ясно от преди милиард години до след милиард години ама и една зелена еуглена не можем да направим! И не ми изкривявайте думите не казвам че науката е безмислена, не помага и че не трябва да се развива!

Само че науката не може да създаде живот! И това е една от причините хора да не се раждат и хора да умират! Може да подобри или влоши живота! А празните философии от 19-ти и 20-ти век не стават за абсолютно нищо и доказано докарват само катастрофи и смърт - комунизъм, фашизъм и сега сме свидетели на абсолютно безплодния хуманизъм! Последния допуска уж най-развитата цивилиозация да бъде превзета от всякакъв вид паразити и да бъде проядена от абсолютното безхаберие и извръщения! А единствената книга която се оказва вярна от първата до последната страница е Библията! Няма нито едно пророчество записано там което да не се е случило! Няма държава която да не се придържала към Библията и да не е станала световна сила! Няма народ който да не е просветен от Библията и да не е станал грамотен! Обаче на такива празнословци като този дето иска да създава нова духовност и говори за душата това не им изнася! Защото техните "велики" идеи не могат да прокопсат в един свят на наистина грамотни хора!

skromna35

Науката не можела да създаде живот!??

В библията има толкова противоречия ,че трябва да си много заблуден за да повярваш ...

Щом смяташ, че науката не може да създаде живот си ясен. Добре ще е да се образоваш повечко. По същата логика вероятно смяташ и че няма нужда да ходиш на лекар, а ще се излекуваш с молитва. Желая ти успех! Относно Библията - книга писана от различни хора през времена, когато природните явления са се смятали за чудеса или магии. Освен това не е разтълкувана, всеки си я интерпретира от своя гледна точка. И не на последно място такива книги имат и другите религии, като всяка с привържениците си твърди, че нейната е истинската и правилната. Дори този факт би трябвало да ви говори много. Паразитите, които споменавате ги има и то много, но те не са осъзналите се хора излезли от дрогиращия промиващ мозъци сън на религиозното съзнание. Точно тези, осъзналите се, ще идат да покоряват висините, ще търсят лекове в лабораториите и над учебниците, ще дерзаят да съхранят мира, любовта и съпричастието залягайки над учебници, тествайки, рискувайки живота си, за да не ви тресне някой астероид или вирус, докато вие се молите стоейки на едно място, разчитайки някой от горе да ви спаси. Точно на такова бездействие, заблуди и оковано овчо съзнание разчитат църквите, политиците и всякакви други организации желаещи власт и контрол над човечеството. Събудете се! - както и децата осъзнават в един момент,че Дядо Коледа няма.

Бащата не е наясно нито с науката нито с фолисофията. А най-страшното е че горкия човек не е наясно и какво се очаква от него като баща... Нито Дарвин е потвъвдена теория нито философите просто са били забравени или забранени. Всъщност това което се е случило е точно това което е учил детето си да прави но за съжаление не го осъзнава!

Препочитам ТЪРСЕЩ пред ВЯРВЯЩ. Човешкият вид трябва да търси бижественото, не да го приема за даденост , защото се крие зад Бог или се оправдава с него. Ние се раждаме без ценностна система (без правила) за разлика от останалите живи същества. Време е видът ни да създаде общочовешки правила, не само права, но и задължения осигуряващи тези права, които да учим и следваме още от раждането, за да не се лутаме между религиите. Грешно е да се мисли, че човек е свободен. Той има нужда от правила за да оцелее.

Пепо не си прав приятелю! Не се раждаме без ценностна система! Ценностната система на всеки един роден е перфектна ЕГО-центрична система. В която всички живеят заради мен! И трябват много усилия за да можеш едно дете да го направиш индивид който да бъде част от общество! Общо взето възпитание, личен пример и работа. И на човечето започват да му присветват някои идеи!

Прав(а) си (сте), Тези много усилия създават ценностната състема на индивида. Но това е цанностната система на родителя, градината, училищото, религията и т.н., а те могат да бъдат РАЗНИ. По просто би било ако имаме основни общочовешки.

Да ме извинява бащата, но е твърде обсебен от науката! И са му малко объркани представите!!! Няма равенство между религия и Бог!!! А Дарвин вече е почти изцяло отречен, той самият започва да се съмнява в учението си! А колкото до разума - ми нека види човешки разум в действията на хората - май нигде няма, тук-таме се срещат прояви на човешки чувства...

според тебе духовност, просвещение, възраждане на ценности са лоши неща, а възхваляваш атеизма и хаоса...на Архангелов ден?!?! всеки е свободен да избира, но малко приличие, елементарно уважение не е излишно...не си в Тимбукту, Православното Християнство е от 2000 години, Българската Патриаршия на 1100 е една от най-старите, реки кръв са проливани по тези земи за Вярата...сега предалгате да се върнеме към езичеството ли?

Науката е религията ми. Но вярата е това, което винаги ме изважда от трапа. Вярата, че всичко се случва с причина, а ти само трябва да продължиш напред.

Вярващ съм, но не религиозен. Зачитам човешката същност, която трябва да излъчва доброта и благонамереност. Считам, че малко или много религията ни ограничава свободата - най вече заради малкото честни истински служители на Бога. Може би защото и аз като автора съм живял в ком. или соц. безвремието, но за мен свободата е над всичко - най вече духовната!

Смешното е че не можеш сам да се освободиш! А автора и ти говорите най-вече за душевна свобода! Но това е нромално за хора които не познават Словото. Само и единствено Словото разделя до мозъка на костите Дух от Душа! Иначе ти просто не можеш да направиш разлика. Факт! И при мен беше така повече от 20 години търсих и четох какви ли не глупости дето само повече и повече те объркват. Изведнъж идва някой и ти казва няколко елементарни неща от Слвото и ти блесва пред очите като чели си живял в мрак до сега!

Авторе, нищо че си анонимен и нищо, че редакторите са се намесили тук-там, пледираш за свобода, а се чудиш как да ограничиш сина си. Нима мислиш, че е спрял да мисли? Вярваш ли изобщо в подобна перспектива? По-добре благодари на Господ, че те е дарил с подарък, който не можеш да вместиш в ограниченията, в които се опитваш да вкараш света и детето си включително.

"Нима трябва да агитирам да си припомним Ницше - този велик представител на рационализма точно сега, в началото на второто хилядолетие? " Ограмоти първо себе си и тогава давай акъл. Този незнае в кое хилядолетие живее тръгнал да ми философтсва.

Плъзнах погледа си по словесната, хм.... да го наречем блудство с думите или разстройство.... Първата част е блаблабла ла, нищо и половина, оправдания, пак нищо и пак оправдания. Втората е информацията, че сина е станал доктор и Верващ. Не Вярващ а Верващ. Както и да е. Не знам защо трябва някой да набляга на кухият патриотизъм и човек трябва да е първо Българин, пък после нещо друго. Аз например първо се опитвам да съм човек, после се опитвам, напразно много пъти да осмисля този подарък да съм човек, а после някъде на долу съм и българин. И всъщност каква изповед, човечеството се самоизмъчва и търси някакво опрощение. Вариант А, не се самоизмъчвай, В, иди на психолог, Ц иди на поп Да съчетайте горните с алкохол но не много щото като те гледам за кви глупости до къде си стигнал, най много да се пропиеш. Айде дерзай и остави словоблудството щото е отегчително

Истината е някъде там..

decata не са нашето бъдеще! много е просто! докато дойде бъдещето, те вече няма да са деца! тоя баща е ебаси и тъпака! хахаахха:-))))) а иначе е важно да има духовен живот и нивгиш да не спира! евалата на женичките ни!:-))))

Автора накратко се пита: Защо сина ми има различно мислене и разбиране от мен ? Отговора е: Такъв е живота, твоите "ценности" просто не са удържали проверката на времето. А ги е проверявал твоя син. Но не се безпокой, все още има шанс и за теб. Но трябва да се промениш - а понякога хората избират да умрат, а не да признаят че цял живот са вярвали в илюзии. Успех в промяната !

Няма човек на този свят който да не е "вярващ". Да си вярващ не означава да си религиозен. Религията просто се опитва да подреди твоята твоята вяра посредством правила които ти изграждаш. Но може и да си останеш само вярващ. Последното ти дава възможност да си гъвкав. Да не влизаш в излишни подробност като например ...как де се кръстиш или как да изречеш молитва. Нявга попитали Христос ...как да се молим...а той им цитирал известната молитва която и до християните повтарят като папагали. А тази молитва била само пример как да се моли човек на Бога. И тя е била лично негова. Само че отново не сме разбрали и хоп създали сме излишно правило. Вярата е свобода е любов. Вярата те прави жив. А религията те затваря в затвор без право на обжалване.

мале колко тъпаци има! вие сте БЕЗЧЕТ! да си вярващ, означава, че НЕ ЗНАЕШ. ти си в невежество! вярата е невежество, незнание, тъпаци! освен тава е и СЪМНЕНИЕ! щото НЕ ЗНАЕШ... хахаха!!!:-)))) или знаеш, или не знаеш! галошиййййй!

Хахахахахахаха! Човека правилно ти го е обяснил ама ти понеже МНОГО ЗНАЕШ и не можеш да зацепиш! Вярата не е да не знаеш А ДА ЗНАЕШ В КОГО И В КАКВО ВЯРВАШ! Мили ми всезнайко!

Dobromir Dimitrow

По принцип сте прав! Но ако знаеш нещо, доколко го знаеш и доколко то е истина?!

За съжаление винаги има такива 'ярки' примери на неразбиране и кривоверие във всяка религия и идеология, но както и авторът на статията е заключил, те са много далече от истината. А темата за истината е доста ясно дискутирана в Библията. Затова ограмотяването в правилната посока е духовно пробуждане и възраждане. Защото колкото и да са велики търсещите умове на философията, те не могат да надскочат ограниченията на човешкото естество. Бих препоръчал кногата 'Философия и религия - проблемът за сътрудничеството' /В.Пеев/. Както и проповедта на ап. Павел на Ареопага. Иначе авторът на статията би трябвало да има предвид, че правилен мироглед трябва да отговаря на четирите фундаментални въпроса - произход, смисъл, морал и бъдеще. Както и да има вътрешна съгласуваност и свързаност с действителността. Без да отговаря на тези изисквания, всяка идея е опит за налагане на мнението на X,Y или Z. Било то облечено в религиозна, философска или материалистична форма.

По скоро ми звучи като жалейка, а не изповед. Свободата на вероизповядването е декларирана в Конституцията. Вярата е само форма на духовността. България е на кръстопът и поради това вярванията ни са различни, но духовността ни е една и съща. Все повече "нови" религиозни начини на мисляне ще спохождат тези земи.... тракия, мизия, македония и т.н., поради много елементарни мотиви: Ние сме духовни хора. Въпросния автор е "изтървал" времето да възпита детето си и в момента може би съжалява, което под формата на анонимност афишира под неправилното понятие в случая - Изповед. Автора е загубил своята вяра... Моля се за него! Амин

Това не беше ли сайт за новини. Кога стана литературен или... знам ли как да го нарека...

Авторът на статията може да бъде само благодарен, че детето му е станало вярващ християнин. Дай Боже повече такива деца!

От прочетеното разбрах, че авторът не осъзнава как твърдението, което е извел-невежествот не е оправдание и цялата тирада, се отнася само да него. Ако авторът беше слушал сина си по-често, нямаше да се налага да ходи да слуша евагелистите, и да се пита какво намира синът му там, защот отговрът е прост-намира това, което не намира вкъщи. Животът на децата ни не ни принадлежи, този човек би написал същият сълзлив текст, ако синът му беше решил да стане боклукчия и това да го прави щастлив.

бях облъчван от комунистическата идеология (по същество религия) ... ЖАЛКО Е ЧЕ АВТОРА НЕ Е РАЗБРАЛ ЧЕ ХРИСТОВИТЕ МОРАЛНИ ПРИНЦИПИ = КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МОРАЛНИ ПРИНЦИПИ ... ТО ЗАТОВА СЕ КАЗВАМЕ ХРИТИЯНИ И Е ХРИСТИЯНСТВО - ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА СЛЕДВАМЕ МОРАЛНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ХРИСТОС .... НО ЧОВЕК Е СЛАБ И ГРЕШЕН - ЗА ДА БЪДЕШ ИСТИНСКИ КОМУНИСТ И ДА СТРОИШ КОМУНИЗМА ТРЯБВА ДА СИ МОРАЛН ЧИСТ КАТО ХРИСТОС :)) .... А ЕВАНГЕЛИСТКИТЕ И Т.Н ЦЪРКВИ СА СТАРОЗАВЕТНИ ЦЪРКВИ - ТЕ ПРЕПОДАВАТ И СТАРИЯ ЗАВЕТ КОЙТО СИ Е ЕДНА ФАШИСТКА КНИГА ... ТОВА ДА ГО КАЖЕ АВТОРА "БРЯГ" НА СИНА СИ :))

В МОМЕНТА БАВНО И С КЕФ ПИША КНИГА ПО ТИЯ ВЪПРОСИ .... ... И ЕДНО В НЕЯ Е ЧЕ ХРИСТИЯНСТВОТО Е САМО В НОВИЯ ЗАВЕТ :)) ... ТВА ЗА СОЛОМОН С РОБИТЕ , БОГОИЗБРАНИЯ НАРОД , И Т.Н СА СИ ПРОСТОТИИ

Пишеш глупости. Едно е Бог-Отец, Господ Исус Христос и Светия Дух и Господи, отвори му очите, съвсем друго комунизъм...

Викаш щом човек не е християнин и не е комунист, значи си неморален.

НЯМА ДРУГА ТАКАВА МОРАЛНА СИСТЕМА КАТО ХРИСТОВАТА ... ЗАЩОТО В НЕЯ Е ЗАЛОЖЕНА И ГОТОВНОСТТА ДА УМРЕШ ЗА ДА ИЗКУПИШ ГРЕХОВЕТЕ НА ДРУГИТЕ И ДА ГИ СПАСИШ :)) .. БУДИЗМА Е НАЙ-БЛИЗКОТО НЕЩО - НО В НЕГО Я НЯМА САМОЖЕРТВАТА:))

Потърсете в Гугъл "Модерната религия - науката" Ако сте наистина вярващи - моля, пишете там по темата, понеже ни един православен християнин не се намери да защити Църквата.

Що за словестна диария? Фройд, Ерих Фром и т.н. Това е основният мотив в доказателствата на скудоумните тези. Преливане от пусто в празно на полуграмотен, чел - недочел ентелегент, опитвайки се да намери оправдание за своя житейски провал като баща. С една дума : заеби.

ТОВА МЕ ПРАВИ ПОДОЗРИТЕЛНА! ВТОРО-ПЕРФИДНО СЕ ПРАВЯТ ВНУШЕНИЯ С КОИТО РЕЛИГИЯТА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА РЕАЛНОСТТА!ТРЕТО-ЕВАНГЕЛИЗМЪТ НЕ Е ИСТИНСКОТО ХРИСТИЯНСТВО,ТОЙ Е САМО ЕДНА ОТ ИЗОПАЧЕНИТЕ МУ ФОРМИ! ЗА ТЕБЕ Е ПРИЗВАНИЕ ДА СИ МОРЯК,ЗА СЪПРУГАТА ТИ ДА Е ЛЕКАР!ЗА СИНЪТ ТИ ОБАЧЕ,ИМА ДРУГ ПЪТ! И ИЗВИНЯВАЙ,НО ЛЕКАРИТЕ И МОРЯЦИТЕ НЕ СА ИЗВЕСТНИ КАТО ХОРА С ВИСОК ЛИЧЕН МОРАЛ!ТРЯБВА СИНЪТ ВИ ДА ВИ НАДСКОЧИ!!!А ТИ НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА СПРЕШ!!!

Не сме се научили да си признаваме пороците. Ние българите сме православни. А какво направи православната църква 45 години и след това още 28? Нищо! Излъчи ли водачи като немския президент или полските дисиденти? Или виждаме само лимузини с попове, доносници, борещи се за имоти и по-високи цени на свещите? Повдига ли православната църква въпроса за повсеместната дрога или за корупцията, или за духовната деградация? Време е вече да признаем, че православието не води до нищо добро!

ЧЕ СИ БОГОБОРЕЦ! ПРИЗНАЙ СИ,ЩЕ ТИ ОЛЕКНЕ! ЦЪРКВАТА НЕ Е ТВ ШОУ С РЕКЛАМИ,ПОРАДИ КОЕТО И НЕ ЗНАЕШ ЗА НЕЙНИТЕ ДОБРИ ДЕЛА!!! И НЕ Е НЕОБХОДИМО! ДОБРОТО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАВИРА В ОЧИТЕ,НЕГО ПРОСТО ГО ИМА! КАКТО БОГ ПРОСТО ГО ИМА,НЕЗАВИСИМО ТИ КАКВО КАЗВАШ!!!