Спор за урок за исляма в учебник за VI клас

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика обществена реакция.

Обратно в новината

Коментари - Спор за урок за исляма в учебник за VI клас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А в корана пише ли, че се отнася за епохата, когато е писан, за да е ясно на оня, който го изучава и го следва, дали не важи и за сега? Например за отношението към друговерниците, за многоженството и отношението на мъжете към жените.

Църквата (която и да е) е отделена от държавата, училищата са държавни, образованието е светско, разни мюфтии и подобни нямат никакво право да препоръчват каквото и да е да влиза или не в учебниците...

Културата на една религия трябва да се развива само в съответната среда! Утопия е, че няколко различни религии може да съжителстват едновременно на едно и също място!! Европейската култура предполага покровителство на жената (целуване на ръка, подаване на ръка при слизане и пр.), а ислямската не зачита жената, тя върви пеш през планината и дърпа магарето, което мъжът й язди??!!!

самата религия е утопия.

Ааа, мантрите на комунизЪма ги знаем. Няма ли да цитираш и таваришча Ленин, че религията била опиум за народите?

Много ми хареса това, че мъжът-мюсюлманин язди магарето, а жена му ходи пеша!!! Точно така е и днес. Едно време- 80-те години ходих на море и жена ми бременна се наложи да влезе по спешност в болница в Поморие. Тогава не знаех, че в Бургаско живеели мюсюлмани. Е, там ги видях в двора на болницата. Мъжът върви напред с дънки, със слънчеви очила, със западна тениска, а тя като пингвин ситни зад него със забрадка, шалвари, тъмно-синя ученическа престилка и то на 40градуса, при това бременна!!!! ПРОСТО ЩЯХ ДА ПАДНА ОТ ПЕЙКАТА!

разказа как помолила една такава жена да ѝ купи ягоди -пред входа на болницата продавали, защото била на системи. Мюсюлманката отказала, защото нямала право да слезе един етаж по-надолу сама до вратата на болницата. А след няколко дни една такава мюсюлманка-родилка я взели родителите ѝ от болницата с бебето,, а не мъжа и свекърите ѝ, защото сама си купила кифла от будката в двора на болницата. Не била в стадото от мюсюлманки, когато пазарувала. ТОВА Е ИСТИНАТА И НАШИТЕ УЧЕНИЦИ ТРЯБВА ДА Я ЗНАЯТ.

Не виждам нищо грешно в урока--темата,че жената е подчинена на мъжа го има и в християнството и в исляма--това е част от нашето минало.Колкото до джихата в Корана--там думата джихат не присъства/тя е възникнала по-късно от имамите на Арабския халифат/.Но--макар и с други думи е написано ,че дълг на всеки мюсюлманин е да убива "Гяурите"/неверници/ ,за да отиде в рая.Това не може да бъде отречено.Прочетох урока и там много точно е описано как е възникнал Исляма и не виждам място за сръдня--нищо лошо не пише.

Господ казва че мъжът трябва да обича и уважава жената и да се грижи за нея, както и жемата трябва обича и да слуша мъжа като по-силен съсъд. Бог иска любов, хармония и разбирателство в Божието царство. Не може два остри камъка да мелят брашно. А широко пропагандираната масонска еманципация има за цел да унищожи брака установен като институция още след сътворението , която символизира брака на човека с нашият Създател. Този съюз е свещен и Сатана иска да го разруши, защото родителите са натоварени от Бог с отгговорноста да възпитават децата си според Божията воля и слово. Но Сатана иска те да бъдат възпитавани от държавата в неговият начин на мислене за да може да ги притрежава духовно. А държвата е контролирана от неговите служители и в наши дни почти е постигнал тази своя цел.

Всяка една интерпретация на религиите от "политкомисари", които се мъчат да изкарат една религия по-добра от друга е погрешно и вредно. Всяка една религия, вкл. и християнството възниква в определен исторически момент, с определена цел. До този извод обаче, човек трябва да стигне сам. За това изучаването на религия в училище трябва да е забранено.

Вероятно ще се съгласите че не може всички религиозни учения да са истина. В действителност има само едно Божие слово записано в Библията чрез патриарсите и пророците вдъхновени от Светият Дух, където Бог ясно и категорично ни е разкрил нашият произход, смисълът на човешкият живот, Неговият свят характер, воля, морален закон и спасителен план за човека. Там Той от началото ни ракрива краят на този свят за да може да утвърждава вярата ни чрез изпълнението на тези пророчества така както ни ги е предсказал.

Балък... Библията извънземни ли са я писали? Ей такива промити мозъци като твоя са причина за съществуването на религии... От хиляди години религиите са механизъм за управление на масите, до ден днешен нищо не се е променило.

Понеже римакатолицизма, който е получил своята сила и власт от змеят (Сатана) е езически езотеризъм плюс силно изкривено християнството, а исляма е измислен и наложен от римокатолиците за да се притивопостави на ранното християнството в близкият изток, нищо чудно че има такива икривявания на Божията воля. Знаем ще Сатана е имитатор на Бога, но винаги внася своята тънка измама в думи които привидно приличат на Божие слово. В действителност Бог създаде човека по свои образ и подобие. Мъж и жена ги създаде. Първо Адам и после Ева от неговото ребро, която стана майка на всички хора. В Божието царство и вселената има организация и йерархия на върха на която стои Бог. След първородният грях, когато Ева първа пренебрегна предупрежденията на Бога и посегна към забранененият плод поставен в райската градина за да може Бог да изпита лоялността на своите нови създания, желанията на Ева бяха подчинени на волята на мъжът и Адам. В Божията йерархия глава на жената е мъжът, а глава на мъжът е Бог. В Библията се казва че еди който си мъж роди еди кой си човек, защото от генетическа гледна точка само мъжът има пълният набор от гени на човешкият род. При жената лиспва "Y" хромозомата. Обаче стрителите на Вавилон - царството на лукавият, замислено за грешници, правят всичко обратно на Божията воля. Тяхна е бясната феминистка пропаганда, толкова арогантна и очевидна в сериалите гледани предимно от жени. Ососбенно немските са първенци в това отношение. А полит коректните европейски политици искат повече жени в управлението на ЕС. Няма нищо случайно в този свят.

voknid

В Саудитска Арабия на жените много неща са забранени. И това заради Шериата (нещо подобно на Конституция), който там смятат за основан на Корана!

Просто това е още един пример как се използва религията от едни да държат в подчинение и да се налагат на други. Същото е направил и император Константин Велики заради когото днес християнството е една от трете световни религии.

ръце някои, че видите ли създавали се били негативни интерпретации. Историята и на трите най-разпространени у нас религии няма как да не създаде в съвремения човек негативни интерпретации. Защото такава е историческата истина. Това са неоспорими факти. А "притеснените" духовници да спрат да се притесняват, как да скрият ужасиите вършени от името на религиите, а да се заемат с основното си предназначение - възпитаване на положителни морални качества във вярващите.

Абе не е важно дали жената е отдолу или отгоре. Важното за нея е да го поема, било то на шефа за кариера или на мъжа си за пари, или на любовника си за удоволствие и подаръци!

Крайно време е да започнем да казваме нещата такива каквито са, аман от политческа коректност. Не може да се изопачава истината, за да се угоди на този или онзи. Щом в корана пише така, значи така трябва да го прочетат и децата. Няма друга интерпретация. Как ще с епочивстват си е техен проблем.

Аз съм от църквата на Дарт Вейдър и настоявам от първи клас децата да се запознаят с основите и поне 1 път седмично да гледат Междузвездни войни!!! Също и книгите да четат всяка година като пионерски поръчения! Трябва нещата да се казват точно такива, каквито са - като ти се роди дете, кажи му, че така и така ще умре, що му е изобщо да живее.... всичко точно, нали?

То пък тоя мюфтия щото може да интерпретира положително положението на жените в исляма да речем или джихада... Да му дават една голяма немска права краставица и да ходи да се шиба...

В България по- често се случва християнин да убие жена си отколкото мюсюлманин да набие жена си. За пример давам вчерашния случай с рейнджъра дето уби жена си и баща й даже.

Това са абсолютни глупости - в Новият завет във всяко евангелие става от сно по-ясно, че Исус поставя жената и мъжа на едно ниво - никъде, ама никъде не пише, че жената е едно стъпало по-долу и може да се бие! Така че не може да става въпрос за подобие на текстове. Нека само да спомена Матей, където докосва жена с кръвотечение, а на такива жени е било абсолютно забранено да са на публично място, да не говорим за докосване. А Петър казва мъжете да се отнасят с уважение към жените си, т.е. да не ги бият, малтретират и т.н. Защо децата не учат това, а как жената била едно стъпако и трябвала да се бие? Да, да се включи, за да знае какви са били възгледите и колко са остарели, но не и с лъжа, защото точно Исус Христос премахва това разделение между жените и мъжете и да, това ще го каже всеки поп или пастор от друго християнско вероизповедание. Обаснението е от тъпо по-тъпо. А ние едно време не учехме такива неща. Имахме Етика, която според мен е достатъчна, за да се запознаят вече порасналите деца, ние я учихме в 11 клас мисля, не само с различните религии, но и с възгледите на Декарт и други мислители, а не кой как бие жена си. Който иска да учи религия, църквата да си направи неделни училища.

В православието никога не е имало инквизиция, така че няма как християните тук да се почувстват неловко. И Библията и Корана са огромни книги, в които има много истински и духовни прозрения. От целия огромен текст точно това ли намерихте да напишете в учебниците? Изглежда другото нямате нито акъл, нито време да го разберете. Срам за титулуваните глупаци.

се е случило тогава интересно на събора на цар Борил срещу еретиците? Просто раздумка и спор на по-висок тон ли?

Ето какво се е случило: "По времето на Борил широко разпространение придобива богомилството. През 1211 г. в Търново е свикан голям църковен събор, председателстван лично от царя. Той поканва еретиците кротко да изложат своето учение. След като ги изслушва, съборът изобличава и заклеймява богомилите и произнася сурови присъди за техните ръководители. Водачите им са прогонени от страната." Никой не е изгорен на клада. А в "цивилизованата" ви Западна Европа тълпите се кефят да гледат как Инквизицията гори беззащитни жени по площадите. По-жестоко и от исляма, а? Случвало се е пак повтарям в "цивилизованата" ви и прехвалвана от вас Западна Европа.

Дреме ни на ... какво правели мюсюлманчетата и как се чувствали. Мен някой пита ли ме как се чувствам да ме занимават цял ден с техните простотии по света . БОЙ, БОЙ, БОЙ И ТРЕПАНЕ НА ТАКИВА!

тъпичка блондинка. Чувай ся, "културата" на този или онзи не е резултат от религията само, а от поредица взаимосвързани събития и фактори, някои често извън влиянието на въпросното общество създало си определени навици наричани "култура". И не може всичко да се сложи в учебника по история за 5-ти или 6-ти клас. А относно "притеснението" ти какво да очакваш "ако се омъжиш", това в никакъв учебник няма да го намериш, дори и този по биология.

Преди време четох в един популярен форум как ако нашенка приеме да стане съпруга на мъж изповядващ коментираната религия ,автоматично ставала принцеса и я чака цял живот шопинг по молове... Никак не е лошо ,че някой се е опитал леко да ''приземи'' към реалността девойките и то съвсем на време 5-6клас . Бъди здрав!

наречено ако не се лъжа "Милионер търси съпруга", където дърт пергишин, впиянчено леке и групичка "златотърсачки" обещаваха същите неща. За щастие малките момиченца в повечето случаи имат майки и бащи, настойници и прочие, чието основно задължение е да им обеснят кое какво е. Учебниците и учителите могат само да помагат в това.

А какво стана със случая в който семейството на господин мюфтията беше замесено в нападение ? Обикаляше всички телевизии да обяснява колко били зли българите, а като се оказа, че има записи от камери какво точно се е случило и ВСИЧКИ МЕДИИ ЗАМЛЪКНАХА.

В действителност в България не съм чул мюсюлмани да бият жените си като масова практика, но често християни застрелват жените и децата си.

това женско царство ЕС- сигурността оглавена от Могерини - жена - имаме ли сигурност? Дигитализацията - габиел - Имаме ли Айти, Меркел - има ли германия... Навсякъде женки и нищо не върви. Даже в ЩАтите - Клитор... Вижте Русия, Китай и турция как се подиграват с нас!

Хората трябва да разберат, че исляма е не само "религия", а доктрина, която иска не само духовната власт над хората, а политическата и юридическата. Европа тепърва ще бере ядове с мюсюлманите...

Браво! "Жената, под която аз лежа е притурка към мъжа"

Къде ,ако не в учебника такава като мен може да прочете, че ако се омъжи ....какво да очаква? За много млади момичета е шок ,че според някои култури има нещо като временен брак, което няма нищо общо с представите ни за брак. Хубаво е когато света смесица от различни култури ,в училище да бъдат разяснявани тези различия . Не виждам нищо срамно и унизително за съответните общности ако другите хора научат повече за обичаите и традициите им.

Друари и друарки. Религията е опиум за народа. Прави са друарите учЕни, нещата тряа да се показват такива каквито са били, са и ще бъдат.

Този учебник пряко доказва, че ислямът е противоконституционна религия и без ясно заявление, че се отказват от неравенството на мъжа и жената не трябва да го упражняват. Тук още през 1945 година с Наредбата закон за брака и семейството са признати равни права на мъжете и жените. И то преди Франция сме го направили. Тук ислямът не може да се проповядва повече или конституцията трябва да се промени като се откажем от равенството. Така или иначе учебникът е противоконституционен, дискриминационен, сексистки, нетолерантен, феодален и най- вече вредоносен и враждебен на българското общество. Ислямът няма място в държавата и обществото.

логика какво е? Дето са изгаряли "еретиците" на клада? Или нам кой си папа не е казал на въпроса на кръстоносците изпратени в Южна Франция срещу "еретиците" - "Как да познаем своите" - "Убивайте всички, Господ ще познае своите"? Религиите трябва да са отделини от държавата, който иска да пали свещи или да прави метани - в черквите, синагогите и джамиите. Историята си история и трябва да е обиктивна. А института на религиите е мистика, създадена обикновено с цел да е в услуга на управляващите за да държат масата в подчинение.

Ами просто е, в България християнството е православно, не католическо. Демек ни Франция, ни Испания, ни инквизицията, ни кръстоносците са наша бира. Иначе съм абсолютно съгласен, че религията няма място в училищата. Напълно съм против да се промиват мозъците на децата с глупости. Когато детето е вече пълнолетно и може само да осмисля нещата, тогава е негово право ако желае да си пълни главата щом си няма друга работа... Всички религии служат като механизъм за управление на масите, дали сега или преди новата ера, все тая..

Това е историята, това са фактите. И няма значение дали ни харесват и дали са политкоректни. Либералната идеология ( като наследник на комунистическата) има за цел да уеднакви хората в една обща идеология. При комунистите това беше вярата в бъдещия комунистически строй, а при либералите е вярата в бъдещия либерален строй. Всички са равни, еднакви, неопределени. Няма пол, няма цвят, няма националност и културна принадлежност, няма нищо. Всички са щастливи консуматори на изкуствени емоции, чувства, идеи, храни, напитки и всичко останало.

Ми така пише в Курана и такава им е ПРАКТИКАТА. Защо се ЦВИЛИ И СМЪРДИ?

Книжническите религии са християнство, ислям и коренът и най-старата от тях - юдаизмът. Така са структурирани, че да подкрепят светвен план, ционистически за изграждане на ,и,,з,.р?ел. Лужа, пари и религии се ...вярват

Браво!

Аз като казвам че княз Борис такова мамата на Българската държава, никой ми не вярва.

Политкоректно е истините за исляма да се премълчават. И после що имало джихадисти. Щото исляма ги учи , че са богоизбрани пък после в реалността виждат нещо друго.

Интересно дали някой с турско самосъзнание не е бил интегриран в управлението на страната и съответно да е написал насраният закон, че трябва да има религиозна свобода? Смъртна грешка е, да се даде на някадърници да пишат закони и после да не носят отговорност за това. Добре, идват ислямисти, брадати и убиват ... после хората измислили закона, стоят зад добре платени НСО и казват, каква трагедия стана ... малии. Свобода на религиите, а когато умират хора, пак ли? Кой ще направи тълкование и да обяви закона за свободната чужда религия нищожен, на фона на сигурната асимилация на българския народ от религия и нрави, чужди за нас?

Джихатът е основно за рязане на глави и изнасилване на жени, който да родят други мюсулманчета главорези. Не знам този мюмюн какъв коран е чел, но могат да бъдат изнамерени визуални примерни из интернет, където мюсулмани говорят за джихат и общо взето е това което съм писал по-горе. А ако децата се чувстват неудобно, че тяхната религия убива хора, мята педераси от покривите, принижава жената до нивото на добитък, то те трябва да вземат да се осъзнаят, макар и малки и да кажат все пак сме 2017-та, и модерният човек се разграничава от религиозните работи ... пази си вярата, не не ходи да убива заради нея.

В Смядово кметицата награждава циганчетата който са научили корана. Ислямизация тече в община Смядово с пълна сила.

Аз не виждам никаква грешка в текста, защото дадохте права на жените, затова Европа я докарахте до това по улиците да ходят мъж с грим...

Тоз Мюмюн не беше ли същия, дет закача момичета на паркинга, а после се прави, че те го нападали? Ми значи много правилно е поставен текста и пряко отразява неговото (като на специалист по исляма) поведение спрямо жените! Няма какво да се консултираме, нашите князе не са се борили да ни преведат Библията на български, та да четем сега чужди талмуди през интерпретации, които уйдисват на друга държава и вяра!

от подобни простотии. Историята си е история и тя се е случила независимо на кой това му се вижда днес неудобно или нещо така, не както трябва и дайте значи да си замълчим. Защо да си мълчим, факт е че исляма е създаден от Мохамед като инструмент за сплотяване на племена в армия с цел покоряването на територии. Факт е че юдеите са убивали жестоко с камъни т.нар. "грешници". Факт е че в Европа висши теолози са спорили колко дявола могат се събра на върха на една игла и има ли жената душа. Факт е че болшевиките са приложили "революционен терор" не само срещу контраревюционерте, а и срещу всеки, който се е опитал да стои настрана. Факт е също, че са казали много точно една истина: "Религиите са опиум за народите", но са позволили тяхната идеология да се изроди на практика в религия със съответните култове и ритуали.

На 1-во място са гейовете! На 2-ро всякакъв перверзно-изчанчен уродлив материал. На 3-то може и да са на мъжете. И чаааак, на най-последното стъпало са жените. Уви - това е самата истина. Всяка седмица има новина за малтретирана, изнасилена или убита жена.

Май Истината не се харесва на муслимците и турчулята!!! А е факт, че в саудитска арабия се позволи на мъжете да ядат жените си!!! Е, вярно, че само ако са гладни!

между християнството и исляма е, че християнството се развива и променя съобразно развитието на човечеството, а ислямът е застинал в средовековието и иска от хората да не се променят нито като бит, нито като светоглед. Затова казваме, че ислямът чака своя Лутер, за да го реформира.

по важно е каква поука ще се извади от това....защо ни занимавате с глупости. Корана ли да се пренаписва заради един тъп учебник?!?

Може да се използва и като предупреждение, да се има предвид.

Исляма е най - мирната религия.Който не вярва ще го пребия.....

идиотщини. Във всяка една религия, която по време на средновековието, а и по-рано е представлявала моралния кодекс на въпросното общество това е факт неоспорим, че жената е била поставяна като социален статус по-ниско от мъжа. В началото на първобитно-общинния строй пък е било обратното по време на т.нар. "матриархат", тогава обществото се е изграждало около майката по простата причина, че не е имало съпружески двойки и бащата обикновено е бил неизвестен, както е днес при шимпанзетата. И в крайна сметка какво от това? Да си мълчим или да преиначим историята ли?

Пропускаме тънкия факт, те още вярват, че жената е добитък и стока. А в християнския свят същата идея е неразбираема.

И в едното и в другото? Аз не съм и примери колкото щеш. В съвременна Сирия, Ливан и Турция това не е практика. А ако питаш някои т.нар. "феминистки" в Западна Европа, ще те убеждават 24 часа нон стоп, че всъшност положението на жената е робиня спрямо мъжа. И сериозно си го вярват.

Как тъй цитатът от Корана пораждал интерпретации? Не разбирам. Пише, като не се подчиняват жените, да ги биеш. Това е ПРЕВОД. Интерпретация може да е дали с ръка или нещо метално. Е после какви шеги очакваме след като се изчете това? Толерантност, предполагам?