Уволнила се от армията норвежка пропътува пеша 1 380 км

Норвежка стана знаменитост в родната си страна, след като преодоля пеша 1 380 километра, за да стигне до родния си дом след приключване на военната служба.

Обратно в новината

Коментари - Уволнила се от армията норвежка пропътува пеша 1 380 км | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Те в норвежката армия са така. Мъже и жени служат заедно, даже не само това, ами и спят заедно в едно помещение. Жените са 100% наравно с мъжете. Еманципация по скандинавски!

Много си прав ! Бяга се 3 км., а се върви 1 км. и така 30 км.(така беше в поделението къде служих) ! Не знам къде е бил войник по-горе пишещия и въобще дали е правил марш на скок или е бил по това време ДХБ ?!

1380/45 - това са около 31 километра за денонощие. Поздрави за момата, но това си е пенсионерска разходка, който е служил знае за какво става дума.

пробвай да го правиш всеки ден, това са средно по 6 часа на ден плътно ходене с тази раница на гръб. Всеки турист, или военен знае, че това може да го правиш макс. 5-6 дни, после трябва 1 ден почивка, после пак да ходиш, иначе се натрупва умора и рисковете да се контузиш, или да не можеш да тръгнеш някоя сутрин са огромни. Така че пресметни на всеки 5 дни по 1 почивен и километрите малко се увеличават.

Изобщо не съм съгласен с изказването. Напротив, когато натоварването е в часове, без да се съобразяваш с определени километри, тялото се саморегулира по естествен път. Някои дни изминаваш половината от разстоянието, което преодоляваш през други, но така или иначе с времето средното разстояние се увеличава при субективно намаляване на изпитания стрес/умора.

Абе ти войник бил ли си ? Аз съм бил по времето, когато имаше истинска казарма. Постижението и е хубаво, но не и забележително. Редовните кашици правехме по 50 км марш на скокпо 25 км в посока в пълно бойнос упражнения като разгръщане и т.н. Специалните части (тогава всяка армия си имаше специали подразделения) поемаха натоварвания от които ще ти увисне ченето.....

Тук явно може много да се спори, и всеки ще е прав за себе си. Един пример от нашата история: Битката при Клокотница - 9 март, 1230 година. Българската войска, водена от цар Иван Асен II разгромява войската на епирския владетел Теодор Комнин. Всеки който е учил история знае от учебниците, как нашият цар е изненадан когато научава за нападението над България, което е пряко нарушение на мирния договор който има между България и Епирското деспотство. Царят разгневен, набучва мирния договор на едно копие и казва: "Това ще бъде нашето бойно знаме!" (Е, дали точно така е казал или не, вече е въпрос на интерпретации. Няма как да знаем). Та тъй като войската на Теодор Комнин вече е навлязла в пределите на България, няма никакво време за губене и царят нарежда българската войска веднага да тръгне да го пресрещне в пълно бойно снаряжение. И сега, ВНИМАНИЕ: За да спечели време, българската войска (пехотата) тръгва на денонощен поход към южната граница без никаква почивка! Както някой правилно каза тук, тялото се нагажда. А почиват ли изобщо и как? Ето отговора - вървят в редици по няколко (в зависимост от широчината на пътя), като всички по средата спят докато вървят, а двама дежурни стоят будни от двата края на редицата да ги направляват. И сега, в заключение, ако някой каже че това му се струва измислица и не изглежда реално ще кажа, че докато бях в казармата нощен караул трябваше да снова от единия до другия край на поделението покрай стената по права линия. Явно съм бил толкова изморен, че като тръгнах от единия край, се събудих когато се блъснах в стената на другия край! Как съм извървял разстоянието, нямам никакъв спомен! Измерих от Гугъл мапс разстоянието и видях, че го дават пеша се изминават 167km за 35 часа, тоест денонощие и половина. А Комнин е очаквал българския цар много по-късно, след няколко дена или седмица дори.

са здрави, прави, високи и яки като мъжаги. Т ене са кекави като българки, дето започват да пафкат цигарките още на 10-12 и освен фаст-фуд и бира нищо полезно не употребяват като храна.

С други думи казано, не са кифли като нашите.

Как така се е прибрала с...,,пълно бойно снаражение" след като се е ...уволнила от служба?! Все едно аз,като се уволнявах през 1977-ма да се бях прибрал у дма с...ТАНКА...

Е не може да не си си "прибрал" нещо от казармата - я колана, я кортика, я некой карабинер или манерка... чифт кубиники.

Ми сега, като е приключила казармата, какво ще изпълва смисъла на живота на девойката?

Още едно доказателство, че казармата изпива и последните порции мозък, колкото и да ги е имало у притежателя при постъпването му на военна служба.

Нека тренират, че, кат ги погнат руснаците - да могат да бегат ! А, и плуване - също, кат ги изтикат на брега ! хехехехе

Доколкото съм чел - Руснаците са оцапали процепа във финландската война /без претенция,че съм точен/ А на тая млада дама, да й имам проблемите

link Драскачо, щом не можеш да четеш, поне гледай

е синоним на : вървя, обикалям, странствувам, бъхтя път, движа се, кръстосвам, обхождам. Това е за такива като хахо, които не са научили достатъчно български език.

Като прочетох че е от едно село до Осло и се сетих за един стар виц: Фермерско момче отива в казармата и праща писмо на техните след 1 месец "Тук не е лошо, хранят ни редовно, няма много работа, а най-хубавото е че сутрин ни оставят да се излежаваме чак до 6 часа" Явно случая е сходен, но все пак браво на мацката.

Попитали Радио Ереван. - Защо жените не ходят войници? - Защото изпълняват обратно командата "Залегни".

Така се прави когато в къщи не те чака никой. Добре че не е решила да мине през южният полюс за по-направо.

Аз да питам. Пропътува или измина пеш? Струва ми се, че има разлика.

Сладурана, браво!!!

По принцип, преди човек да напусне казармата, "сдава", т.е. връща цялото получено имущество - униформи, оръжие, обувки и т.н., взема си цивилните дрехи, разписват му обходния лист, че не дължи нищо и чак тогава си тръгва. Какво ще стане ако всеки си затръгва с униформата, пушката и всичко останало ? Или информацията е неточна/непълна/изгубена в превода, или отива в рубриката "ФЕЙК".

По принцип си прав, но де факто?... Само седмица след уволнението повечето ми набори бяха привикани във съответните военни окръжия и получиха мешка с почти пълно бойно снаряжение. Нямаше само АК и патрони. На мен това щастие ми се случи след 5 години. Като студент, на времето не те мобилизираха. Баща ми до 50-тата си година държеше в гардероба неговата мешка. И година преди да го отчислят го привикаха, та даже го направиха капрал /ефрейтор/. Мисълта ми е: Защо да връщаш бойно снаряжение, като след седмица пак ще получиш? В нормалните държави може и да не връщат дрехите.

loyola

В Швейцария си държиш и личното оръжие у дома (само патрони нямаше)...

Швайцарците, например. си държат дори оръжието вкъщи!

В някои държави след уволнението се зачисляваш запас и си тръгваш комплект. Така при сбор не си губят времето да те окомплектоват.

какво казваше: Това е срамота бе, това у нас не е така. Ако го беше направила тоя преход у Чалгария щеше да стане баламурник номер 1, а по света хората и се възхищават. Аз също.

Глупак и лъжец. Има пешеходни преходи-например на Стара планина, и никой не е обиждал изминалите този преход сам-от Ком до Емине. А Чалгария ще казваш на майката ти!

Глупак и лъжец казваш - обикновено всеки съди за другите по себе си! Обиждането и споменаването на майки в разговор или спор също е признак на определен интелект.

И тук под статията "големите български мъже" обиждат българските жени. Повреден народ. Жалка картинка сте.

Какво представлява българската жена-достатъчно е да отидеш в студентски град-все едно дали в стаите на общежитията или в заведенията. Дали родителите ви на село знаят за поведението ви, когато сте попаднали в съмнителната анонимност на София?

Какво представлява норвежката жена, достатъчно е да отидеш в някой от баровете на "Слънчев бряг", ето че не бива да се правят прибързани заключения. Мен ми стана интересно за задължителната военна служба на норвежците, включително и жените, а тази жена е изключение, или жажда за слава.

Норвегия има задължителна женска служба от 2014, а в България нашите "мъже" като чуят за служба и надигат вой до небето. И после се чудим защо нещата в БГ са на зле. Едно време какви царе сме имали, какви ханове и войски, нищо не е останало от това.

Освен това имахме и АРМИЯ !

"Служба" не е лошо, ако не е за "защита" на държавата на мутрите и циганите, "от Русия" и "Афганистан".

намеси Пусия и чак Афганистан?!?

Няма проблем-ако казармата е по европейски-и за мъже и за жени. В общи спални помещения, и с общи бани. По норвежки.

Като оставим на страна хановете /прабългари/, половината от царете на второто българско царство са кумани. Повечето царици - еврейки... От третото българско царство няма нито един цар или царица с източна кръв. Всички знаем как са приключили и трите царства. Та я помисли, преди да питаш!

Сръбския цар Стефан Душан е три четвърти българин. Но това не променя,че е бил сръбски крал. Или бивш френски президент -Сакози беше унгарец. Но това не променя,че беше френски президент

Като и е малко да ги мине пак.

Дядо ми Добри (1901-1977) по майчина линия е роден и живял в с.Крапец,Добруджанско село на брега на морето... В годините след Първата Световна война,цяла днешна Добруджа преминава под юристдикцията на румънската администрация. Той,вече пълнолетен е взет да служи в румънската армия някъде в началото на 20-те г.на м.в. Изпратен е да служи на другия край на Румъния...нагоре към румъно-унгарската граница...областа Трансилвания,където от край време има териториални и етностни търкания м/у двете държави.Тогаеашната политика на рум.администрация е била в този размирен район да праща не етн.румънци а българи от приобщените територии. Две год.тежка служба е изкарал...в началото като новобранец не е знаел добре езика и както ми е разказвал що бой е отнесъл от ,,моканите"/така им казваше на румъняските/,докато се научи да изп.командите.... Уволняват го...дават му само един документ и нищо друго...Къде е Унгария...къде Дуранкулак...Крапец...цяла Румъния по диогонал,над 750км.,без стотинка в джоба! Повече от месец се е прибирал ПЕША към дома!Спял където свари и работил за по няколко дни тежка селска работа за хляб,парче сланина и няколко глави лук за по нататъшния си път към Родината! Не хранеше особени симпатии към северните ни съседи дядо...днес аз също,макар и да съм пресичал тази страна във всички посоки поне десетина пъти с...кола!Имал съм проблеми и винаги едно на ум и очите на четири.

Браво, човек! Голям дух е имал дядо ти, така се оцелява. Предавай на своите близки тази история и ги учи как да пазят българското, защото то остава накрая.

Тази жена е изключение, склонност към силни преживявания, докато историята на твоя дядо не е единствената, моят дядо също е служил на унгарската граница, ранен и пленен от немците, едва оцелял от глад, събирали царевични зърна и листа от зеле по полето, избягал от плен, унгарец му помогнал, натоварил го на каруцата, покрил го със зелки и после прекосил Румъния до Тулча.

35кг ...анорексичка ли е или джудже? Вземи нахрани жена си и стига си зяпал норвежки.

Българските баби са по-корави и от тази. Цял живот са работили и на по 70-80 години още работят. За съжаление по принуда, де, защото иначе няма какво да ядат.

Когато бях в българската казарма, (почти) всички ревяха и се скатаваха, когато сутрин ги караха да потичат за физзарядка не повече от 2 км. И то по времето, когато повечето семейства нямаха коли или ги ползваха много рядко. После се оплакваме защо сме били бедни. Ами бедни и подчинени ще сме, как иначе!

Бедни сме по душа и сърце. Ако това го имахме щяхме да сме номер едно, ама на, мекотели.

ако беше служила в родната казарма преди 20-тина години на студ, глад и мизерия, щеше не да ходи, ами направо да хвърчи за вкъщи. иначе евала за прехода.

Стига бе ,,пропътувала пеша,,. А не става ли извървяла пеша хмм?

Ами... Мануел Насименто ... какво искаш?

устните и се обърнали като препържена Камчия..

Всякакви луди има.

Като са им такива яки жените, представи си какви са им мъжете. Викинги.

Противогаза се слага по усмотрение на фатмака по време на маша на скок ! Може и да си бил в казармата но явно нищо не си видял .

В нашата армия навремето забраниха да се прави марш на скок, защото войниците масово не е справяха. Сегашните военни сигурно това разстояние ще го излазят за половин година, ако не се загубят.

"навремето"?

А защо, тогава са уволнили, от каде ще намерят друга такава......

Не, това е норматива при походи.

Ебаси! Личният ми рекорд е 40 километра с колело! В казармата (от 1982 г. до 19884 г.) имахме марш на скок на пресечен терен с противогаз и пълно бойно снаряжение... не знам колко изпълзях, но не изминах и половината маршрут.

Носил си колелото на гръб?

50 мин ходом със скорост 4.5 км/ч, десет минути почивка. Общо трябва да се съберат 30 км. В равнинна местност не са проблем. Който е учил във военно училище знае, защото такива походи се правят всяка година - зимни и летни. Разбира се, с олекотено снаряжение, но все пак, 120 км се вземаха за 4 дни. После - всички гроги. Наистина, тия 1380 км са си много сериозно изпитание!

Средно по 30 км за денонощие, не е ли малко малко?

У нас, ако си спомням добре когато бях войник това бе трагедия и за майки ни дъщери пардон синове, моя грешка. Но само преди половин година видях момък дето служихме заено и 3 часа след отпуска ревящ на рамото на мама колко му е тежко да обяснява че бил кат мъжете при Дойран

Мъжете питам?

Ти вестници не четеш ли, кой знае какво ще и дойде на акъл след двадесет години.

пореден път се убеждавам, че норвежците са сбъркани тотално...с много малки изключения..

ми вземи си една нашенка,че да ти разкаже играта,хем рога сжте ти набучи катона северен елен,хем ще ти вземе парите и.накрая ще ти бие дузпата

Ми сигурно. Норвежките войници спят в една стая момчета и момичета. Няма разлика. Заедно спят, заедно се преобличат, заедно си мият зъбите, заедно се къпят... Какъв е проблема? Лошо ли е?

Ми не. Важното е да са на топло.

ми блондинка.

добре де, брюнетка е!

Пълно бойно снаряжение, ама друг път. Къде й е автоматът и пълнителите с патронните към него? А това са допълнителни 7-10 кг. А каската къде е? А противогазът? И какво ли е носела в ттази равица, че да тежи цели 30 кг. Но да е живо и здаво девойчетто. Щом твърди, че е така, значи е така...

къф е тоя автомат 7-10 кг?!?

Човекът е написал автомат с пълнители и патрони. Знаеш ли колко тежат тия пълнители пълни с патрони? Никак не са леки. Тъй че сметката му е точна.

че няма да тръгне с автомата и каската ! Затова и раницата е 30 кг. за да носи еквивалент на пълно бойно. Все сте разбирачи тук. Пробвай ти да минеш тия км. с тази раница и после умувай.

вода ,храна, личен багаж ,евентуално лаптоп ,спален чувал и собствено тегло на раницата като нищо прави едно 25кг

Браво. Де да имаше повече такива хора в Европа.

В Европа са безчет, а в България?

На земята трябва дъжд, на таз норвежка трябва мъж.

Прати ми я - вземам я. Щом има такава воля, не ми се мисли за другото.