Изследване: Българите вярват в Бог, но рядко влизат в църква

62 процента от българите заявяват, че вярват в Бог, показват данни от национално представително проучване на изследователския център "Тренд".

Обратно в новината

Коментари - Изследване: Българите вярват в Бог, но рядко влизат в църква | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

тия 62процента са отражение на все по-нататъшния интелектуален упадък на народа ни. колкото по-малко деца знаят да четат и пишат толкова повече хора ще вярват в бог, врачки, хороскопи и телефонни измамници.

Вярата в Бог, изключва вярването във врачки и баячки и всякакви суеверия! Анонимният "упадък", е доста сбъркан духовно, а от там и ментално!

Според мен повечето българи, макар да заявяват, че са вярващи (каквото и да значи това, защото според мен по-скоро имат предвид суеверия), дълбоко не разбират смисъла на християнството. Видяхте ли на онова масово кръщене (защото е безплатно!) на Андрейчо и Иванчо имаше деца, които ги кръщават, а на ръчичките им червени кончета. Е, това бива ли? И попът да не поиска да се свали конецът? Ама и той сигурно е с червен конец. Другото, което редовно нашите т.нар. християни правят - смятат, че на Разпети петък се минава под масата "за здраве". Или на някой празник, като ги попитат репортерите: "Вие за какво се молихте?", редовният отговор е: "За здраве/За късмет", а не за спасение на душата. Кръщенетата на децата се превръщат в панаир, за който се купуват скъпи дрехи, придобивки, канят се професионални фотографи и сума ти народ, кой ли не за кръстник, въобще сеир да има и още един повод многобройните гости да обдарят с нещо отрочето. Въобще не се мисли, че кръщението е тайнство, едва ли не интимен акт, за ролята на кръстника и т.н. И повечето ги кръщават едва ли не защото така се прави, за всеки случай, а не поради искрена вяра.

В бог вярвате, а в Дядо Коледа не щете. При положение, че доказателствата и за единия и за другия са подобни. Странни хора.

Вярвяме, как да не вярваме. Само че дядо Коледа е св. Николай.

Ivan Petrov

Глупости, светиий няма. Щото нищо не носят. Ако носеха здраве и берекет, защо хората се разболяват а и се случват природни бедствия? А Дядо Коледа (а.к.а Дядо Мраз) носи подаръци!

В църква с гръцки светии не влизам. От 1000 години църквата ни спи и нищо не прави по въпроса. Нашата религия е друга, но това е отделна тема.

Отговорите на анкетираните на въпроса дали вярват в бог не показват дали наистина са религиозни. Наистина религиозните посещават често черква и поне веднъж дневно се молят пред домашния си иконостас. Така правеше баба ми, но сега не познавам такъв българин.

Просто има разлика между "вяра" и "религия". Църквата не е задължителна. Поповете още повече

Margarita Sandeva

Какво разбирате под "Църква"? Институцията или храма? Май и двете! Ходенето на литургия и другите неща, е част от практикуването на вярата. И поповете са задължителни, защото ни въвеждат в тайнствата, без тези неща можеш да си вярваш в светлото комунистическо бъдеще! А знаеш ли защо вярваме и практикуваме? Защото Неговата опора и сила ни помагат във всеки миг, и живеем в радост и душевен мир!

Margarita Sandeva

Ти в купелта на кръщението ставаш и цар, и свещеник и пророк (Тълк. на 1 посл. до Кор., 1:21. Хом. III, гл. 5 и гл. 7). Бл.

защото там няма духовници, а има комерсиални попове и клисари за които църковната дейност не е духовна, а само е източник на пари и храна (който не вярва нека види какво става с дареният с хляб и вино и набързо угасените от клисарите свещи!). За да вярват на поповете и калугерите означава българите да поставят знак на равенство между тях и бога, в който наистина вярват, а това никога няма да стане защото народът много добре вижда и преценява каква е истинската същност на тези, които се подвизават низ църквите и манастирите!!!

Българите не влизат в църква защото са Баал Гури, т.е. гуру или свещеници на Баал - бога на слънцето, а това е в противовес с еврейската църква, създадена от Моше - 12 църкви - по една на всяко еврейско племе. Моше строго е забранил да се почита слънцето, а пък Илия е заповядал да бъдат изклани 500 свещеници на Баал, но дните на мракобесието са преброени, идва нова епоха през която истинския бог ще заеме мястото си.

Кой? Антихристът ли? Той че ще заеме ще заеме ама прочети в Библията за колко време.

Българите вярват в Бог, но рядко влизат в църква. Веднага ви давам отговор на този въпрос и той е виден за всички. В България имаме всичко друго, но не и църква. Къде е днес църквата и защо тази "система" е масово в сивият сектор? Влезна ли в църква това означава да приема всички лицемери, които се крият зад тази институция. Да не говорим за манастирите, където си е явно сборище за меки китки и извратеняци. Таксите в храмовете няма да ги коментирам. Най- евтината свещ е 40ст. а в Гърция свещите са без пари. Какво да правя в такива комерсиални храмове?

Безбожието води светът към погибел - исляма идва, стерилитет под формата на хомосексуализъм, престъпниците с повече права от жертвите и т.н.

Глупости на търкалета. Българите са си атеисти - не вярват в Бог. Циганите също. Турците сигурно повече вярват. Само много по-възрасните формално уж вярват в Бог, просто защото усещат, че краят им идва и търсят подсигуряване за Рая. ;) Истенски вярващите са много малко. Може би по-малко от 8%. Убедените атеистите са поне 75%. Ако влезнеш например в университет и се провикнеш, в зала със студенти, вярващите да вдигнат ръка, сигурно на 100 човека 3 ще вдигнат ръка, ако не и по-малко. Вярващите са си изчезващ вид. Просто имаше някаква мода на политиците да се правят на вярващи. Тук интересното е, кой е поръчал изследването - "Центъра за дясна политика".

Така е, фактите ти са верни, но обясненията ... съмнителни. Какво значи "вярвящ"? Това са едни нещастни и заблудени хора, които не могат да си обяснят логично живота, който им се случва и прибягват до обясненито, че някой друг (Бог?) решава какво да прави с техния живот. Лено и удобно. Ако нещо добро им се случи - о, благодаря ти боже. Ако нещо лощо - а той Бог ме изпитва. Ама щом така им е по-лесно ...

Истина ти казвам, по-"нещастни и заблудени хора", от атеистите няма! С плоското си мозъче те "логично" си обясняват битието и това им стига! До там!

Господин някой, вярващите винаги са били и ще бъдат малко, в Свещеното Писание се говори за "малко стадо", което обаче ще наследи Царството Божие. Така че малко, много, колкото толкова. Никой истински вярващ не изпитва ни най-малко притеснение, че принадлежи към едно малцинство. А "Институтът за дясна политика" както и тебе както и Ebeneezer-а под тебе им е голяма болка, че все още има вярващи. Вярващите драги имат надеждата за вечен живот, а за вас няма надежда, което придобиете изядете и изпиете тук - това е то. Нещастници сте си ама не можете да го осъзнаете, просто сте заблудени.

Ivan Petrov

"Свещеното Писание" Само това стига да се види, колко тъпи сте това вярващите. Свещен е само истинският, настоящият живот.

Това звучи като "слушай ме какво казвам, а не ме гледай какво правя".

Тука никога е нямало свръх религиозност това важи и за нашите мюсюлмани. И джамиите са празни. Религията опиум за народите.

Може и да съм вяращ, но защо между мен и Бога да е нужна да застава мафиотската църква?Църквата се е самопровъзгласила за наместник на бог на земата.И кой и даде това право?Истината:ако има Господ то той е НАВСЯКЪДЕ

Докато БПЦ се управлява от педали и мошеници, хората ще продължат да избягват храма!

Вярата в Бог и кланянето в църква нямат абсолютна тъждественост. Бог е един, а различните религии си го наричат различно, или си го присвояват, все е едно е различна бройка. А Бог е Господ, той е над всички и всичко (Галактическа енерго-информационна субстанция), рано или късно поставя на място и поповете от всички религии, които злоупотребяват с неговото име и петнят неговата чест. Така че, уважаеми задаващи въпроса, първо си уточнете понятията!

трябва да влизаме в църква? Къде в Новия Завет пише, Исус Христос да е казвал, че трябва да има църкви, попове и т.н. Казал е: Съберат ли се двама или трима в Моето име - аз ще съм сред тях. Това е. Казал е също никого на Земята да не наричаме Отец, а поповете точно така изискват да ги наричат. И други такива "дребни" противоречия.

Когато Западната църква си покаже пълномощното от Бог да го представлява на Земята, можете да ни упреквате, а за православната вече знаем, че е филиал на ДС или КГБ - в Русия, така че със сигурност там няма вяра.

Ами излез по талавизиите и го обясни на народа. Че така си остава самотник във великото си знание ...

Трудно човек, може да има вяра на патриарх примерно, който си е служител и доносник на ДС.

Достойно и ще буди уважение ако се разкае и оттегли ,но...!

ПРОЦЕНТИТЕ СА ОТ АНКЕТИРАНИТЕ,А НЕ ОТ "БЪЛГАРИТЕ" ,КОИТО НЕ СА ПИТАНИ! МЕН НИКОГА ДО СЕГА НЕ СА МЕ ПИТАЛИ ЗА НИЩО,А УЖ ЖИВЕЯ В СОФИЯ?! СМЯТАМ,ЧЕ ПРОЦЕНТЪТ НА ВЯРВАЩИТЕ Е ПО-ВИСОК! КАКТО И ОСТАНАЛИТЕ ПРОЦЕНТИ!

ЕДИН УМИРА ДРУГ МУ ГО ЗАВИРА! - българска народна поговорка !

Аве, теб да не та е евал българин или по-лошо - да те пренебрегнал.

това е пълна лъжа, българите никога не са били много религиозни и суеверни, дълбоко в себе си те си остават езичници, на принципа "Око да види, ръка да пипне", именно вярата им в това, че трябва сами да си помогнат, но по отделно ги е спасило, българина не е добър християнин, повече не знаят, дори как правилно да се прекръстят, изобщо не само комунизма е причината, основно той де, но самите българи са особен тип народ, войнствен, граблив, завистлив, коварен, но много талантлив и напредничав, ако тази енергия беше насочена в правилна посока, досега щеше да е сред най.богатите народи на Балканите!

Божке ле, тез руски уроди.

Но пък 85% мразят хелоуин!

ако искаш един българин да ти стане враг кажи му истината !

Срам ли те е да кажеш ти от кой "истинолюбив" род и народ си?

Бог иска да бъдем разумни вместо емиоцонални. Нашият Създател е несътворен, вечен, всемогъщ и всезнаещ абсолют, от който започва и свършва всичко и който дава смисъл на всичко. Той е свърестествена личност. Преди всичко друго Той е. Алфа и Омега. Начало и край. Абсолютна реалност и авторитет в нашият живот. Превъзходен законодател и съдия, Чиито свят непроменим характер заедно с Неговото всезнание и всемогъщестово, е абсолютна гаранция, че живота ще пребъдва през вечността в любов, истина, правда, радост и смисъл, сред красота каквато човешко око не е видяла и на ум не е дошла. А само вечният живот има смисъл защото само при това условие неговите познания, постижения и мечти ще бъдат запазени и ще се развиват през вечността. Божият воля, която е посветена на създаване и поддържане на живота през вечността, не може да бъде осуетена и тя се изпълнява гарантирано. Бог е повече от всичко, което някога е създал и което някога ще създаде. Безкрайно по-могъщ и знаещ от най-могъщото, интелигентно и знаещо същество, което е създал и което някога ще създаде в бъдеще. Принца на живота, Който единствен има власт над живота и смърта защото само Той е свят. Бог не изкушава и не може да бъде изкушен. Той ни привлича с истина и любов, която е утвърдена чрез Неговата абсолютно гарантирана справедливост в интерес на живота през вечността. Хората сме създадени по образ и подобие на Бога като съзнателни, интелигентни, морални и рационални същества с естествен стремеж към любов, истина, правда, мир, радост, смисъл, красота, хармония и бъдеще. Създадени сме със естественият стремеж да търсим нашият свят Създател и способноста да Го открием чрез Неговото могъщо слово и чудни дела. Бог ни спасява не чрез чувствата, на които временен господар е лукавият, а чрез разума. Затова е много важно каква храна яде човек за да има бистър ум и силна интуиция.

За Ким Чен Ир ли става въпрос?

браво

Религията има известна положителна роля - да държи в страх голяма част от хората, които иначе не се знае какво биха направили. Лошото е, че тези, които ги водят нямат никакъв проблем да манипулират колкото си искат.

Опитай пак. Точно вярата в Бога освобождава човека. От греховете му. Другото не е толкова важно.

Значи освобождаването от грехове става така. Попът ти обяснява, че според древните арамейски митове някаква постъпка е грях. И понеже си настъпил мотиката - все пак трябва да си признаеш на попа, трябва да си купи свещ за 2-3 лева, пък ако може и да дариш още нещо на църквата. Религията е само в главите ви ... е и в джобовете на свещениците.

Важно е да имаш вяра, а не колко пъти влизаш в църква. Мнозина са хората, които влизат в църква БЕЗ да са вярващи, ами "просто да запалят свещичка". Аз лично познавам такива. Когато им кажа, че това е грях, ме гледат учудено... За съжаление на мнозина сънародници им липсва дори елементарна религиозна култура. Затова и лесно залитат по сатанински и всякакви други секти и по разни малоумни чужди празници като Хелоуин.... Междупрочем, проучване само с 1004 участници ми се струва доста НЕпредставително.

тази статия? Лилия е захвванала 55 теми които нямат нищо общо с ходенето на черквата! Защо е допусната в ДИР?

;О Боже, прави Боже не Ти що си в небесата а Ти, що си в мен Боже в мен Сърцето и Душата....; Хр.Ботев

Българите вярват в Бог, но не вярват в тази църква, където масовата педерастия е на почит, както и безбожните търгаши в храмовете.

вярващите са намалели , мюсюлманите и атеитите се увеличават.Тъжна родна картинка

атеистите да го духат

Всички хора са атеисти, разликата е че едите отричат 99 бога, другите 100.

Само в падащ самолет няма атеисти.

при българите истинска е само лъжата !

Я кажи, ти от кой "истинолюбив" народ си - циганин, турчин, евреин...

поповете в 99% са пияндури, пидирази или изобщо без каквото и да е духовно в тях!

ОбъркАл си се нещо - 100% от ръкоположените свещенници са женени. Това е задължително условие при хиротонисването на свещенослужител!

тва нищо не означава - много от тях се плякат едни други, а някои го правят и заради службата - зтам го от вътрешни източници!

''рядко влизат в църква'' българите, защото по презумпция "свещениците" там са слуги на Сатаната. Лицемери, които едно говорят, а друго правят и мислят. А ПРАВИЛНОТО СЛУЖЕНЕ НА БОГА, изисква ЕДИНСТВО на МИСЛИ, ДУМИ и ДЕЛА.

Презумпцията ти е от сатаната. Свещениците служат на Бога, а ПРАВИЛНОТО СЛУЖЕНЕ НА БОГА е служба с ЛЮБОВ и ИСТИНА.

СТАВА ВЪПРОС ЗА ВЯРА В БОГА,НЕ В СВЕЩЕНИЦИТЕ МУ! НЕ СИ ТЪРСИ ОПРАВДАНИЕ,ЧЕ ЖИВЕЕШ КАТО СКОТ!!! И НЕ СЪДИ ХОРАТА,НА КОИТО И БЕЗ ТОВА ИМ Е ТРУДНО ДА ОТСТОЯВАТ ВЯРАТА СИ!

Да цитирам: "Просто всякакви спорове стават излишни, когато едната страна каже "-Аз вярвам, че..." Това, че някой вярва в нещо е абсолютно невалиден аргумент в кой да е спор. Вярата не може да се пребори с логика, понеже вярата съществува въпреки логиката. И всякакви опити да се докаже логично кое да е твърдение на някой вярващ са обречени, понеже няма как да търсим нещо, когато предварително знаем резултата. А в науката е иначе - ако някой каже, че е прав - винаги се намират други, които да се опитат да го оборят. Ако един химик проведе някаква реакция, а при друг, повторил експеримента не се получи, първият химик все пак може да се опита да докаже правотата си с аргументи. И именно тук различаваме валидните от невалидните аргументи. " - Тая реакция не е протекла при тебе, понеже: Температурата не е била същата. Липсвал е определен катализатор. Налично е било замърсяване." Другият подход е следният: " - Твоята реакция не протече според очакванията, понеже ти не си вярвал достатъчно, че ще протече. Не си се помолил на Св. Димитър Менделеевский, не си запалил кандилото с благовония пред портрета на Бутлеров. Всъщност реакцията е протекла, ама ти не вярвай на сетивата и разума си, а се уповавай на писаното в древните книги по алхимия. Там е истината, но чети я метафорично." Ето така действа логиката в защита на религията."

Логиката е знание за формата, не за съдържанието на мислите. Изискването на аргументацията и доказателството си е безгранично доверие в тяхната абсолютност - значи пак вяра е в началото. Разумът няма никаква власт над вярата, защото едно крайно и смъртно същество не може да бъде вездесъщо като знание и способности, следователно и не може без да се доверява, подобно на беззащитното дете.

Вярата в Бог не прави човек религиозн, но вярващ в действителността, понеже съществуването на Бог е най-сигурният факт в Битието. Ако човек не вярва в Бог, тогава е религиозен езичник, който има склонност да придава божествени черти на временното творение и да му се кланя, вместо да се поклони и отдаде слава на вечният свят Бог, Чието могъщо слово имащо сила да променя сърца и съдби ни е дадено от от Него чрез патриарсите и пророците вдъхновени от Светият Дух , за да не ходим в духовният мрак на суетите човешки философии. Обаче само вярата в Бог не е достатъчна, понеже и Сатана и падналите ангели вярват в Него и треперя, но Бог е отредил участта им с учатста на нечестивите, които не се покаят до краят на благодатното време. Бог казва не бъдем само слушатели на словото Му, но също и изпълнители, за да не бъде суетна вярата ни. Защото Бог не иска да ни промени само външно, но първо вътрешно, като промени характера ни така, че да законът Му да бъде записан в сърцата ни и да го изпълняваме с радост и любов като най-естественото нещо на света, което ни носи душевен мир пълнота в Светият Дух.

Институт за Бясна политика. Резултатите едни,"научните" изводи други. Мракобеси!

Така, както домът на Бога на Земята е молитвеният храм, така и собствената епоха на вярата и християнската църква е Средновековието. "Модерността уби Бога" (Ницше), хората днес не само не му се молят смирено, те даже и не го познават.

над 95% от българите всъщност не вярват в Бог. По-голямата част от тези, които трърдят, че вярват са обикновенни позьори...

Човек, като няма как да познава другия, е принуден да съди за него по себе си.

казвам го като човек, който не си криви душата и откровенно се обявява за невярващ...

Всъщност ако вярваш в Бог, но не практикуващ никаква религия, на практика няма разлика между това да си вярващ и атеист.

На практика изповядващите християнските ценности са малко, според друго изследване - 13 % процента. Православни - под 4% всяка неделя участват в литургия, в тайнствата на църквата, постят в определените дни...

Има разлика между "вярващ" и "религиозен" човек ! Да вярваш искрено в Божествената сила, църквата и нейните институции не са ти необходими, а само духовен стремеж за единение и подражание !! Всеки сам, без посредници, може да потърси и намери връзката с Бога, ако го желае силно и искрено !!

Не на всички е дадено да бъдат пастири, повечето са овце и са им нужни атрибутите и институциите на паството, за да стигнат до мъдростта, която си изказал.

Каква ти е ползата и как точно изповядваш вярата си, когато си сам със собствената си вяра, макар и "силна и искрена"? Къде е критерия за правилната вяра? Христос дойде за да събере "разпиляното стадо" в едно цяло, всички да вярват в един Бог, а не всеки според мярката си.

Не всички, а всеки.

Аз съм навсякъде с вас, казва Христос. Малка икона вкъщи, запалена свещ, молитвата "Отче наш" и вярата в сърцето, това стига.

още малко трябва - покаяние /с изповед и причастие/, "метаноя" - "нов ум" ...да станеш нов човек.

Прочети за Св Евхаристия и защо се прави, това ще ти даде посоки за размисли относно Църквата и Храма...нещо около Тайната вечеря и думите, произнесени тогава от Христос ще да е...

Има сила - има, че има творец на видимия и невидимия свят- има, че човека има нужда в самотата си от сила да му помогне във върховен момент на изживяване-- ДА, ДА. Но на един въпрос не мога да си отговаря--Кой ни свали от дърветата, там бяхме по-спокойни и добри и безгрижни....

"По-добре недоволен человек, отколкото доволна свиня". Или пък доволен депутат.

Ти вярваш ли, че дедите ти са слезли от клоните?

Аз вярвам, че тези които са поръсили семето на растителният и животински свят, след дълъг период са се върнали на Земята ,съзрели са маймуната като най удачното същество и са направили нужното след време да слезе от дървото и поеме по Земните пътища. СЪЩИТЕ ТЕЗИ ТВОРЦИ СА БОЖИ ТВОРЕНИЯ. БОГ Е ГЛАВАТА;образно казано; на Тялото Вселенско.

СВЕЩЕНИЦИТЕ СА ЧИНОВНИЦИ ,но висшите чиновници са морално провалени хора членове на ДС ,без срам , свян И СТРАХ ОТ БОГА ,Е ,КАКВО ПРАВИМ ТОГАВА С ТОЗИ ЙЕЗОИТСКИ ПРИМЕР !!!! Достойните и вярващите трябва да се покаят и извинят и да се ОТТЕГЛЯТ ,ТОВА Е ПОЧТЕНОТО ,НО КАКВО ИСКАМЕ от гьонсуратлък !?

"Чиновник" е светска дума, свещеникът не е гражданско лице, а духовен служител.

Да, така е и следователно положението е още по-зле !!!!!

Коггато вярваш в Бог и не влизаш в Църква, не постиш, не бдиш, не четеш Словото, не спазваш и пазиш Закона, не се молиш - значи че не вярваш. Че си атеист, всеки има право на самота, но само да палиш свещи е атеизъм.

Кво ше кажеш да поставим правилния ред на изброеното от теб и църквата да е на последно място, а Словото на първо, в Началото.

Прав си!

Мисля че не съм се объркал, освен може би че съм пропуснал да кажа че трябва и да почнеш в ранна детска възраст ако е възможно.

''НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА!'', написал го е Джордж Оруел в ''1984''. Религията АТЕИЗЪМ, е в основата на"ЦОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА" ДЪРЖАВА, а пък КАТОЛИЦИЗМЪТ управлява ЗАПАДАЩИЯТ ЗАПАД. На католицизмът не е удобно ПРАВИЛНОТО СЛУЖЕНЕ НА БОГА-православието, затова искат с "ПРОГРАМАТА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БОГОИЗБРАНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД" от 1988 година да затрият ЗНАНИЕТО=СВЕТЛИНАТА КОЯТО В ДУШИТЕ ГРЕЙ. За сега, днес на "Хелуин", невежеството празнува "пировата си победа", но УТРЕ е ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ. Българския народ, след 29 години на затриване, най-сетне се пробужда от илюзиите на СТАТИЧНОТО ТОРСИОННО ФОТОННО СОЦИАЛНО ПОЛЕ ("ОРЕЛЪТ", според определението на Дон Хуан), който факт вбесява нашите душмани обявили ни техни ВЕКОВНИ ВРАГОВЕ. ПРОГРАМА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД - Приета на московския ционистки конгрес 1988 г. завършваща с: "Необходимо е с българският народ да се разправим по-бързо, защото после ще бъде късно. Хилядолетният ни враг е още жив."

Нищо чудно, българите сме преки потомци на Богомилите. Вярват в Бог, но не са необходими посредници. Можеш да се молиш навсякъде... А и при сегашното положение на духовенството в България са едни посредници, майко мила.

Нека си пишете минуси, но сега Го "духате", но идва време и да Го "поемете".

:) Е как можа да изцепиш тази глупост под такава сериозна новина?

И аз съм комунист, но се моля на св. Димитър.

Само за твоите грехове трябва нов Исус да се роди.

Значи "вярващ" атеист, демек "неверник".

Краставите магарета...