”За” и ”против” празнуването на Хелоуин в България

Имаме си достатъчно празници, за да празнуваме Хелоуин. Това твърди проф. д-р Георг Краев, фолклорист. На обратното мнение е Анджела Родел, преводач.

Обратно в новината

Коментари - ”За” и ”против” празнуването на Хелоуин в България | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като си нямате друга работа робувайте на чужди нрави, традиции и празници на мъртвите, давайте си парите за ужасни маски изкуствена паяжина и прочие нелепи костюми. Кланяйте се на сатаната и нему подобни!

С две ръце твърдо ЗА!

Не ! Това е сатанински празник.

ти си българин колкото аз съм англичанин

Докато Тива овцете пасе, ще е ЗА.

На най българският празник,жена ми се оисрещна с вечера рокля,нагласена и нагримирана както не съм я виждал и 30 години,със подредена маса и ароматни свещи.Тъкмо и се присмях,че няма как да ме изплаши с това че никога не съм я виждала толкова красива и тя ми представи сметката за наетата вечерна рокля с гол гръб,с включеният кетъринг и косата ми наистина настръхна,по ужасен Хелуин не съм си и представял

:(((Преводачката много добре го е обяснила-не е важно празника какъе корен и от кога датира-щото и тя няма представа от кога е,важното е че децата ги влече да се обличат:(((В това е същността на тези пазници,ти ги приеми,пък после ще измислим логиката им.И трима пофесори като Г.Краев няма как да обяснят нежно колко са тъпи онези в министерството на културата.:)А какво беше това култура и история:((((

Прочетох коментарите и всеки има право, НО..... НИЕ си имаме празници, на които можем да се маскираме. Това са кукерските, които в един край се прави на Тодоров ден през март, в Пернишко - през лятото напр. ЗАЩО в училище не се изготвят маски, да се произведат костюми, да се маскират децата, да носят типичните звънци, които ги има на всеки панаир и събор? Защо НЕ пък в деня на книгата? Когато аз бях дете, през месец май, но не помня кой имаше празник Ден на книгата. Тогава всеки се обличаше като герой от детските книжки - мечки, вълци, принцеси, Червени шапчици, Пипи дългото чорапче, Хитър Петър.... Обличахме се и минавахме през улиците на града до символично за града място, като обикаляхме и можеха да ни гледат. Пускаха и музика по говорители. ЕТО ЕДИН ПРЕКРАСЕН ПОВОД ЗА МАСКИРАНЕ, ЗА ЗАБАВА, ЗА ТАНЦИ НА ДЕЦАТА И НЕКА ТОГАВА ДА ГИ ЧЕРПИМ, НО организирано, а не от непознати хора. КЪДЕ СА СЕГА ТЕЗИ ТРАДИЦИИ, КОИТО ГИ ИМАШЕ?

типичен български обичай - кукерските страшни маски са гонели злото. Даже още има традиция да си сложиш кукерска малка маска срещу входната врата в коридора - за да гони злото и злия поглед и помисъл. Така хем ще се удовлетвори желанието на децата да се маскират, хем ще се пази древната традиция, хем костюмите и звънците ще наливат пари в българските производители.

като празник, който вече ще е повече на филмите и интернет- игрите също може да удовлетвори необходимостта на децата да се маскират и да влизат в роли на любими герои. С една опасност - в ролята на лошите и агресивните герои. Но по-добре да го изживеят на ужким, отколкото като пубертетски комплекс, прераснал в агресия. Така ще могат да ползват и костюмите, китайско производство, предлагани във веригите. Има поводи и празници наши, които могат да минат и без тикви. А най-ми е болно за ПРАЗНИКА 24 МАЙ! Облечени, изгладени, красиви деца, манифестация на децата, на бъдещето за радост на всички родители и граждани с "ВЪРВИ НАРОДЕ, ВЪЗРОДЕНИ". Е, за това трябва да плачем, скъпи сънародници! За този майски спомен, отнесен във всяко българско сърце зад граница и плачещо понякога от обич и тъга с "ВЪРВИ НАРОДЕ, ВЪЗРОДЕНИ"!!!

ХЕЛУИНА Е ФАКТИЧЕСКИ 2 ДНИ : - ПЪРВИЯ ДЕН ДЕНЯ НА ВСИ ДУШИ ПРАВЕДНИ - ВТОРИЯ ДЕН ДЕНЯ НА ВСИ СВЕТИИ .... А ТОВА С БОНБОКИТЕ Е КАТО НАШЕТО РАЗДАВАНЕ ЗА УПОКОЙ НА ЗАДУШНИЦА .... ПРИ НАС КАТО ВИДИШ НЯКОЕ 4-5 ГОДИШНО МАСКИРАНО И КАК КАКИТЕ И БАТКОВЦИТЕ И РОДИТЕЛИТЕ ГИ ВОДЯТ ОТ КЪЩА А КЪЩА НЯМА КАК ДА НЕ СЕ УСМИХНЕШ :)) .. В ПО-СТАРИТЕ КВАРТАЛИ СЕ СЪБИРАТ ПО 30-40 ДЕЧИЦА ДО 12-14 ГОДИНИ И "НАПАДАТ" ЗАЕДНО .... А ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ Е ПЪК ПОВОД ЗА МАЛКО "ЛЮТИ ЧУШКИ" - НАПРИМЕР ВИКИНГКА - ФИТНЕС ИНСТРУКТОРКА С ОЧИ ЦВЯТ PARAIBA TOURMALINE ВОДИ ДЪРТ ДЕТРОЙТСКИ ТРОЛ НА СИНДЖИР КЪМ КРЪЧМАТА :))) И ТАМ УВАЖАВАНИ АДВОКАТКИ ОБЛЕЧЕНИ КАТО СВИНЕ ТЕ ПОСРЕЩАТ С 25 ГРАМКИ СИНГЪЛ МАЛТ :))

Хелуин, що за простотия е това?

ПРАЗНИК НА ПАРТИЯ ГЕРБ И ПРОРОКА БОЧКО ТИКВЕТО :)) ... ТАКА ДЕ БСП ХОДЯТ НА БУЗЛУДЖА , ДПС ХОДЯТ ДО МЕКА А ГЕРБ ДО СВЕТА ТИКВА В БАНКЯ :))

Мъдри са словата ти , мъдри - само , че никой не ще ги чуе...

Култ към министър председателя на снимката.

Анджела Родел? .. ще ни учи на български традиции?? Не стига, че търговски празник! За радост, западните не тачат като нас Въскресението Христово, та още не са го опорочили с карнавали и търговии (освен шоколадените зайчета). Иначе, Халоуин е езическо келтско суеверие.... ако другарката Родел не знае!

пропуснал съм сравнението с комерсиализирания (от западните) празник Рождество Христово, което си е бая отвратително със Санта Клаус, възкресен от Кока Кола...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++......................

Та тая разпоретина , какво иска да каже? Къс ли е, малък ли е мъжо и?

Кои точно Вси Светии?

,,диктатор,, без празник не може...!!!

Тая тиква прилича на Бай Хой.

Това е празника на слабоумните !

Всякакви такива хелуини, тату и марихуани докарват до лудост деца и младежи, това са сатанински, мръсни и грозни неща!

тези отрочета които снощи се влачиха "на карнавал" и освиниха входа с боклуците си днес ги няма да празнуват! Жалки изчадия!

Нека всички чужденци в България си празнуват този празник. И разбира се българите , които не са християни. Но всеки българин- християнин не би празнувал подобен сатанински ритуал. Не ни го натрапвайте, както и еврогейските паради. Празнувате, не ни досаждайте.

празник за мъртъвците.

Който е симпатизант или член на партия ГЕРБ некада си го празнува! Обаче да ни го насаждат като национален, аа не благодаря!

Американолизците да си празнуват извращенията в кашони във ФАЩ,ако ги пуснат де.

но ми е интересен. Много радост носи на децата. Уважавам нашата Задушница, където си спомняме за мъртвите си близки. Не че съм ги забравила. Почти ежедневно си спомням за тях. Като толкова тачим мъртвите си защо не почистваме гробовете им - а то наистина "джунгла" както казва една по телевизия. Ама чакаме все друг да свърши тази работа - я общината, я Бойко. А всички мъртви са ни дали нещо - я имот, я образование - говоря за Софийски централни гробища.

ама и диспута. Какво лошо има да се празнува нещо което ти харесва? На кого пречи? Изведнъж станахме ама много религиозни, а нали "религията беше опиум за народите". Гадни демагози комуняги . Станаха много религиозни - ходят на черква, от тях не можеш да минеш на Рождество. Не че искат опрощение на многото си смъртни грехове. Искат по този начин да се сближат с хората. Опитите продължават.

гадни капиталисти демагози! Само да те светна по времето на соца редовно си правихме фенери от тикви. А преди соца е имало карнавали в които децата и младежите са се обличали с разни парцали и са се веселяли! Проблема е че тая щуротия ни се насажда без някой да ни пита искаме ли я или не! Ама за такива като вас е трудно да се хване тоя момент!

по лицата да сте рисували? Стига лъга! Фенер от тиква - това е едно, а черепи и кръв - това е съвсем друго... децата не се радват, а се лутат натам-насам без да знаят защо и как?!

преди гоини,когато все още нямах толкова отрицателно мнение за българите и все още общувах с тях,българин, приятел на един мои познат в турция ме попита с надсмешка ''а ве ти ходиш ли на джамия'',а аз му отвърнах,''ами ти ходиш ли на църква'',значи,да се ходи на джамия е смешно,а на църква не,ако първото е смешно,би трябвало и второто да е така,ако е смешно да се празнува курбан баирям,то тогава празнуването на хелоуин е направо трагикомично

Повечето българи, които ходят на църква го правят за адет, т.е. за спазване на традицията, обичая. Истински вярващите са малко, предимно възрастни хора. Младите, които работят, дори нямат време да отидат на църква. В този смисъл е изключително глупаво днешното противопоставяне, терор и убийства от страна на мюсюлманите срещу "християните", защото повечето от европейците са атеисти. Това разбира се не означава, че атеистите не уважават традициите, в т.ч. религиозните.

и аз колкото повече гледам и чувам какво правят ,,правоверните,, ми се иска да ги вкараме всичките в ,,правият,, им път...??? при ,,аллах,,...!!! чувал ли си за една приказка за ,,вас,,...??? ,,..че ,,достлукът,, ви бил на ,,коляното,,..???

Tова, ставало заради глобалният свят??? Aми, тогава вкарайте като празник и байрям, коч байрям и.т.н!! Eга ти, разбирачите от култура и наследство!!;))

и обрязването на бургиите(сюнета) да вкарат!!!;)

abasador

нека, да не забравяме, че българският Хелоуин е Задушница , ден за възпоменаване на душите на починалите. Ирландци и шотлендци (наследници на Келтите) пренасят 19 в. празника в САЩ, където той добива днешните измерения! Денят на вси светии, се популяризира в САЩ, най-вече от индустрията производиталка на атрибутите съпътващи самият празник. Само като информация; за 2016 година производителите са направили оборот от близо 2,5 милиарда US-долара? Аз съм за празнуване и почитане, на нашите, българските празници! Ако децата искат да се маскират, да се веселят и закачат на този ден, нищо против, но да се говори за Хелоуин, като за български празник е повече от нелепо. Лек ден.

Да отворим вратите и сърцата си за световната култура, а не за световния кич и чалга. ХелуинЪт и деня на влюбените са пълен отпадък и кич, който се налага умишлено и насилствено до пълно пропадане...

Майкопродавците могат да се появят сред нормалните българи само маскирани. Иначе ще отнесат боя. Толкова са досадили на всички !

Aма много ми е любопитно, как някой ще забрани на някой друг дали и какво да празнува!??? Да не говорим, че това не е празнуване! Все едно на Задушница да се вика празник...

е силно казано 2. това е типичен пример за интелигентност, т.е. тези които са против са просто диви балканци 3. как сте против хелоуин а сте за св. валентин и харчите луди пари за сърчица, букетчета и розови простащини:)

Кой ви каеада празнувате каквото и да било?! Това си е древна ирландска езическа традиция...

Аз пък бих попитал и защо непременно трябва да сме или за, или против нещо, в случая този празник? Ако някой е решил или иска да празнува нещо, с или дори без повод и не ни пречи или касае, то защо ние трябва да сме в ролята на съдници? Толкова ли нямаме наши сериозни поводи за размисъл и преценка, имам предвид които са важни за нас или ни касаят наистина? Аз мисля, че този, който иска да си го празнува да си празнува, а онзи, който не иска - да не го прави! Лично аз не можах напълно да възприема всички традиции и навици на американците дори и след толкова години, и виждам, че българите тук си празнуват всички български празници, като включват разбира се и тукашните, вкл. този. Аз никога не съм чувствал необходимост или кой знае какво желание да празнувам точно Халоуин, но това не ми пречи да се смея и забавлявам с онези, които го празнуват (сред които е и съпругата ми например). Дайте да не взимаме всичко толкова насериозно, за празник и смях става въпрос все пак. От друга страна сляпото подражателство по принцип дразни и говори за неувереност и стремеж за търсене и налагане на идентичността си, но отново - много хора просто обичат да празнуват и няма смисъл да ги съдим и да търсим под вола теле. Ако обаче изкуствено се пренася и налага едно нещо, вкл. този празник, както някои тук във форума изтъкват, това не е добре според мен.

О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин? За хора хора, които имат чувство за себесъзнание и собствено достойнство тоя въпрос - дали да празнуват или да не празнуват Хелоуин изобщо не стои.

Писна ни от налагане на идиотски ,чужди празници ,много далечни на нашата култура ,обичаи и светоглед ! Твърдо "не" на тези кървища и извратеняшки карнавали ,в това ли ще си възпитаваме децата !?

Нищо извратеняшко не виждам във въпросния празник, за разлика от тричането например, което е асолютна варварщина и се практикува в България.

... предлагам да дискутираме "за" или "против" коледната елха и подаръците. Щото това се оказва няква германска традиция с корени в Древния Египет, внесена в България от руснаците около 1878. Та питам аз, кви са тези дет си украсяват елхи по Коледа и дават подаръци на децата си: фенове на Меркел, проруски настроени елементи или тъмни сили от Близкия изток?... И повече никакви костюми на джедаи и принцеси на детските тържества! Ние българи ли сме или какво?!!! Само деца с народни носии, пременени като Хитър Петър и Неродена мома!

Как можахте да направите трагедия, да политизирате и да предизвикате национална дискусия дали децата ни имат право да се позабавляват на Халоуин!! Да се облекат с чаршафи за една вечер не ги прави католици, нито ги прави по-малко българи. На 40 на тях няма да им е до това да се правят на призраци. Сега те имат нужда от веселие, сега могат да се смеят непринудено и да са щастливи надянали костюм на привидение или вещица. Поколения израснахме третирани като войници, тренирани и обучавани непрекъснати в нещо! И ето до къде я докарахме! Ние сме сбърканите че ни хрумва изобщо да сравняваме Халоуин с Деня на будителите, ние сме сбърканите като си мислим, че със забрани можем да възпитаваме, ние сме сбърканите, че в живота ни липсва искрата, радостта, празника, и че гледаме да ги стъпчем дори ако ги видим у другите!

Много знаят и те какво искат.Хем ги сърби,хем ги боли.

От две десетилетия на българското общество се натрапват съвсем безкритично и подмолно чужди празници, като тоя Хелоуин. Това явление е израз и отношение на поредното чуждопоклоничество на привнесената "демокрация" от англосаксонците, триково умешена с реклама и бизнес за сувенири и подърци. Българското общество, освен в икономически, политически план, е подложено на атаки и в културата, бита, в съзнанието. С кичозния Хелоуин на нашата младеж и деца като отровна гъба се поднасят и натрапват чужда култура, под чужди наименования, чужди обичаи с идея и физиономия на мода и новост. И това се прави съвсем целенасочено от глобалните сили във формат на либерални фестивални фокуси, подкрепяни от Римо-католическата църква. Чрез тях безпроблемно зомбират, извращават и идиотизират нашите деца. Тези чужди празници и ритуали разяждат нашия народ, ерозират нашата идентичност и уникална самопринадлежност, постепенно ни дебългаризират, подменят древните български национални традиции с хилядолетна история и елиминират самоопределението за българщината сред населението.

Не, приятелю, не се натрапват. Това е естествен процес. Както е естествен процес това, че без принуда родители, баби и дядовци водят чедата си от 4 годишни да учат западни езици и като ги запишат в езикови училища се чувстват че са дали НЕЩО на децата си. Да не говорим за гордостта, която ги напъва ако са записали дечицата и в университети в странство. Значи да зубрят децата чужди граматики може, а да се повеселят както децата, чиито роден език трябва да изучават - не може, така ли? За детско веселие и карнавал става дума, стига параноя! Никой не кара никого да участвува, но защо трябва да има забрани за този, който иска да се повесели? Ако има нашенски ценности и традиции, които са стойностни и на които вие сте се погрижили да научите детето си, те няма да бъдат забравени и асимилирани от един тиквен фенер и маска на вампир. Но като употребявате с лекота такива гръмки фрази за идиотизиране, избройте ми, моля, пет живи чисто български традиции, които даряват с радост и щастие вашето дете и на които вие се постарахте да го научите? (Баба Марта да ви кажа не е чисто български обичай, мартеница слагат в още поне 4 държави.) À propos, като толкова жалите, че било застрашено българско и като гледам името Хък Фин, се сещам да попитам: какъв е процентът на книгите от български автори в списъка с книги за лятно четене на учениците от малките класове? И защо така, а?

Не искате този празник,добре,няма лошо.Не купувайте на децата си костюми за него,не им позволявайте да ходят по вратите за лакомства и прочее.Но масово тук сте големите ''патриоти'' и бърсачи на задници,вместо като не ви харесва нещо,да го промените.Гледам,има доста деца,нагримирани и облечени в тези костюми.Кой ги е подготвил така?

Явно нямаш деца. В училище ги занимават учителите с дни напред. И всички деца се радват и искат да се маскират. И като кажеш на детето си, че то няма да се маскира, защото "Ние не сме Американци" то не разбира. И реве и се тръшка. И отива на училище и е единственото не маскирано дете. И се отцепва и се чувства гадно. Не е редно учителите и медийте да се възползват от невинноста на децата и по този начин карат родителите да стават част от това.

Корнелий

Я пак? Я кажи в кое училище е това, защото МОН наредиха да не се празнуват никакви хелоуини в училищата.

Вероятно е така,след като твърдите.При нас това го нямаше.Никога не съм правил маски на детето си за дг.Но пък като стана на 10 или 11,сам поиска в училище да се маскира.Не му отказах.И това продължи до преди няколко години.Сега е мъж на 16 години и познайте дали е вземано тиква за това.Това спря от преди няколко години,изведнъж.Сам спря,не съм го спирал аз.Край!Дефакто,това '''безумие'',според някои родители,трае около 3-4 години.И се оказва голям проблем и трагедия.Ужас!Голям ужас!!Що не се занимавате с възпитанието на децата си,но истински,вместо да мислите дали това е наш празник и как да лишите детето от тези някакви си,няколко години?Голяма работа,че няколко дечица ще ви дойдат на вратата,ще звъннат и ще им дадете нещо.Това никога не е било проблем за мен.Голяма работа,че вашето дете ще иска няколко години поред да се маскира един ден и ще му вземете тиква,за да излезе и да се позабавлява с другите деца.То само ще спре и вие никога няма да можете да го накарате да се маскира отново,повярвайте!

Дали имам или нямам,не можете ей така да си вадите изводите.Не разбирам тогава,след като ВСИЧКИ деца в училище са маскирани,какъв е проблемът и вашето дете да се порадва на това?Какво толкова ви пречи това?Ще се радва,ще празнува това до 12-13 години.После ,повярвайте,че това няма да го вълнува и тогава следващият ви проблем ще бъде...знам ли какво. Защо не се маскират 15 годишните??Явно всички знаете само да ревете,обвинявате учителите,незнайно защо.Ако програмата на училището е да обсъждат Хелоуин,тогава се сърдете на тези по-горе,не директно на учителите.Подобна работата при обслужването в спешен център.Работата е пипкава,защото има един куп документи да се попълват,вместо да се обърне внимание на пациента.И за това не са виновни медиците.Това е СИСТЕМНА грешка.

Аз смятам, че 100 % проблема идва от тези над учителите. Сигурен съм, че никой учител не тръпне от желание да занимава децата с Хелуин. Смятам, че това е държавна политика напоследък. А относно въпросът ви "какъв ми е проблема .." Проблема ми е, че така се подменят ценностите на една нация. Така израства едно ново поколение с изцяло подменени вярвания и традиции И после ще го предава на своите деца и внуци. Това ми е проблема

Тогава не си маскирайте децата и готово.Какво сте заревали тук?Мислите ли,че някой ще ви помогне и нещо ще се промени с това?Аз не мисля.И не мисля,че дете,което се маскира един единствен път в годината ,има нарушени ценности и е по-малко българин или зле възпитан.И това нещо е до определена възраст,както вече споменах.Възпитавайте ги на уважение към останалите,възпитавайте ги на обикновените ценности,които напоследък не се забелязват у вашите деца.Възпитайте ги да пресичат улиците,възпитайте и да се съобразяват с останалите и да знаят,че не са само те и на тази планета има и други живи същества.Това,че някое дете не се е маскирало с такъв костюм,не го прави по-добро,или по-голям патриот,ако родителите не са го възпитали на по-горните изброени.Или,ако те,големите патрити ,отдавна са хванали в странство.

По принцип хелоуин е един духно-порнографски празник ,чужд на българския народ -Почни насилствето нагнетен в ограничия мозък на павенюта и подражатели.Та той даже не е европейски въпреки желанието да го свържат с англо-саксонския свят.Ще цитирам главния персонаж от една английска криминална поредица"В детските ми години Хелуин ,беше почти непознат ,защо го правят заради печалбата ли?""

Малко е странно да обвързваш това кой комерсиализира една идея с това от къде произлиза. Защо не си против комерсиализацията на Коледа?

Имаме си достатъчно наши езически празници, че да празнуваме и чуждите. Не ми се мисли какво ще стане след прекомерната употреба на толкова много бонбони с неясно съдържание.

''Бонбони с неясно съдържание''-така е.Обаче,мнозинството от вас масово купува боклуците с неясно съдържание.Това са наденици,колбаси,кайми,карначета.Да изброявам ли още?Това нещо вие,които претендирате ,уж,за неясното съдържание на бонбоните,което е истина,разбира се,давате на децата си.Млякото в кутии,маслото,сокчетата-нещо да кажете?Но за това масово си мълчите,тъпчете ги,а имате огромни претенции към някакъв си празник,на който същите,вашите деца,им е забавно.Нямате никаква логика.

Имаме си и ние наши празници.Но не намирам нищо лошо в това децата да се порадват и на тоя.Нещо като сурвакарски-отиват по вратите и хората им дават бонбони.Какво лошо видяхте в това?Какво от това,че е чужд празник?И дали засенчва будителите?Не ,не ги засенчва,или по-скоро,направете така,че децата да харесат будителите,вместо тук да се правите на големите патриоти,а поне 80 % от вас са по чужбина да бършат стари задници.Нещо логиката куца на някои.Същото като свети Валентин и Трифон зарезан.Кой каквото иска-това празнува.Да има нещо лошо в това,че имаме във фамилията Валентин и му честитим имен ден?Или това,че до обяд празнуваме Валентин,а вечерта Трифон?Лицемери!

КОЯТО ЛЮБЕЗНО СМЕ ПРИЕЛИ И ОБГРИЖИЛИ,ЗА ДА МОЖЕ ДА НИ ДАВА АКЪЛ И ДА НИ НАСТАВЛЯВА,ДА СИ ГЛЕДА НЕЙНАТА РАБОТА И ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С НАШИТЕ ПРАЗНИЦИ! НА МЕНЕ ТИКВИ И ПРИЗРАЦИ ИЗОБЩО НЕ МИ ТРЯБВАТ!!!

Никакви краварски празници !

Началото си води от келтския езически ритуал Сауин и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. Да си глупав е като да си умрял. Ти не осъзнаваш, но другите страдат!

Предлагам да се забранят също: 1. Мартениците - езически обичай 2. Кукерите - езически 3. Нестинарството 4. 8-ми март - натрапен ни от Русия с корени в САЩ. Християнски празник - благовещение 5. 1-ви Май - пролетарски

1. Мартениците въпреки, че са с езически корени са типично български обичай. Създаден в България. 2. Кукерите - също. Кукерството тръгва от България. 3. Нестинарството - никой не празнува Ден на нестинарството. /но и той е само Български и отчасти гръцки обичай/ 4 - 8-ми Март е Международен ден на жената. Международен ... 5. 1 май отдавана не се празнува в България. Единствено е почивен ден, ... за което никой не е против :)

Корнелий

Може би това трябва да е оправдание за субективизма в оценките и определянето на това кой какво трябва да празнува?!?!?! Апропо - ние нямаме нареждане от Вашингтон да празнуваме хелоуин, но всички сте против, този, който иска да празнува. А какво казвате за рамадан и другите мюсюлмански празници, които масово се празнуват в България, но нито са български, нито са християнски, нито международни?!?!? Май нямате критерии относно кой какво може и не може да празнува с България, само оправдания, защо за някои може да се прави изключение.

Нестинарството е предимно гръцки обичай, възприет от българите, живели някога във Византийската империя.

Когато западняците и Хамериканците започнат да си връзват мартеници на 01.03.-тогава и аз ще празнувам Хелоуин!

Г-жо (г-це) Рачел, вижте резултатите от анкетата в този сайт и, моля, млъкнете.

ПРОТИВ ПРОТИВ ПРОТИВ ПРОТИВ ПРОТИВ

Dimi

С тиква за министър председател направо трябва да го обявят за национален празник...

Нещо повече. За 2017 сме на първо място в Европа по тикви, както като количество така и на глава от населението. Съчетано с казаното от Вас е напълно сериозно основание да променим националният празник

Важното е децата да се радват и да е весело, а това че ние не си популяризираме нашите празници си е чисто наш проблем. Едно време имаше Дядо Мраз и много руски неща, някой да са го питали тогава що е така. Но Дядо Мраз даваше подаръци и беше супер. Няма лошо да знаеш нещо за чуждата култура, но си запази и своята. Мир и любов.

Празнуването на Хелоуин днес в детските градини, училищата и читалищата в община Елин Пелин е забранено за втора година. Това става със заповед на кмета на града Ивайло Симеонов, предаде БНР. Кметът обяснява решението си с това, че празникът, който е по-популярен в САЩ и Западна Европа, засенчва българския Ден на будителите. Той коментира, че миналата година децата дори не знаели защо почиват на 1 ноември и мислели, че е заради Хелоуин, а не заради Деня на будителите. В този празник няма нищо християнско, а будителите, тези хора, заради които сме това, което сме, остават на заден план, каза Симеонов. Той добави, че в Деня на будителите в Елин Пелин ще има факелно шествие и тържества.

Ами майки и бащи нямат ли да им кажат за какво почиват (ама то и те са за училище ;)), кво ги бърка едното с другото..

Бас ловя, че всички тук сте против празника по следните причини: 1. Считате го за американски, а вие мразите всичко американско. Ами не е американски - само за сведение! 2. Мразите другите да празнуват каквото и да било. 3. Не е християнски. НО вие така или иначе не зачитате вси светии или вси български светии, които са християнски и са в нашия православен календар 4. Мислите се за патриоти, но не кукерите ги гледате само по телевизията Интересно ми е да знам мнението на гореоприличилите се относно 8-ми март, който е американски, но по-скоро ни е наложен от Русия . . .

Dimi

Абе тикво посрана научи се първо кои са Българските православни празници и празнувай първо тях а след това мисли за католическите... за комерса да не говорим. Защо не се обличаш в карнавален костюм, пък и децата ти на сирни заговезни например... виж съседите ни гърци... или за теб и те са комунисти и повлияни от русия...

Корнелий

Аз бих те посъветвал 3 неща: 1. Научи български. Полезно е! 2. Научи се да се държиш възпитано. Помага! 3. Не давай акъл как някой да възпитава децата си. 4. Не се прави на прекален светец, особено по разни форумчета, а като се прибереш да нариташ жената пред децата си!

Просто ..... това не е празник. Не го свързвам с никаква дата, светец, човек, душевност, народопсихология и въобще .... с нищо! Само по едно си приличат с 8-ми март ..... че по улиците щъкат пияни вещици.

Корнелий

Ама добре бе човече. Защо се опитваш да ми забраниш на мен да си празнувам, ако искам хелоуин, ако искам рождения ден на Валентина Терешкова или международния ден на кривия космос?

Доц. Иво Христов - Българите Дебили Водят Децата си на Хелоуин Паради . Потърсете и изгледайте без коментар.