Днес е Хелоуин, вечерта преди Деня на Вси Светии

Днес е Хелоуин, вечерта преди Деня на Вси Светии, утвърден от папа Григорий Четвърти през 853 г. като ден за почит към всички християнски светци и мъченици.

Обратно в новината

Коментари - Днес е Хелоуин, вечерта преди Деня на Вси Светии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нали имаше тема дали да се празнива този празник в БГ, а сега статии се пишат за него. Популяризирайте повече БГ празниците и това е. Вие правите обратното и после се чудите дали или.

Мнооо ме кефят демонстративно непразнуващите Хелоуин как се сещат за "православните ценности" точно 3 пъти в годината, а през останалото време бият по кръстовища, псуват жени, пушат в линейки, наливат се с евтина ракия и живеят според принципа "аз съм тарикат и мисията ми в живота е да прецаквам балъци"!

Това май е празник на тиквите. И не е ясно нас, в България какво ни засяга. То вярно, тикви има и тук.

Абе българчета, гледам, че долу много се пенявите за православните ценности! Вие не сте ли наясно, че българите са езичници? Славяните - също? Тангра и Перун чували ли сте ги? И че православното християнство е наложено от византийците в момент, когато българската държава е била слаба, а после византийците са ни заробили за два века? Чудя се как може да се биете в гърдите, че сте патриоти, а сами да не си познавате историята и истинските корени, та ми плещите колко били български православните ценности.

Много си слаб по история ! Вземи прочети историята за цар Борис I и тогава ми говори за византийците !

Хехе, аз ли съм слаб по история? Ти даже не си наясно, че титлата е КНЯЗ Борис I, а не цар! Второ, какво точно да прочета? Онова, което вече съм написал ли? Че Борис I e бил принуден да приеме християнството от Византия, понеже държавата в онзи момент е била слаба? Или за византийското робство след това? Айде ти кажи откъде ни е "внесено" православието като си толкоз наясно и не искаш "да ти говоря за византийците"! Или защо има и католици в България, а не само православни!

Честит ,,празник" на най-голямата тиква у нас и на останалите от бостана Му,в едно с ,,патриотичните" плашила в него!

Ако медиите не дават толкова трибуна на този измислен и вредящ на психичното здраве хелуин, то и отзвуците от него няма да са в такива пагубни размери. Чакам утре да видя какво ще пишат Дираджиите и всички останали журналя за Празника на Будителите?

ChatGPT

Интересно как САЩ постигнаха за 30 години това, което Османската империя не успя за 500 - Накараха ни да се отречем от българските празници и да празнуваме техните, макар и да не знаем какво точно се празнува и защо! Важното е да има бонбони за лапетата и пийнье и ебънье за по-големите

Българските традиции са езически. Затова и по коледа се колят прасета, през май се коли агне, а през март се връзват мартеници. Православието е наложено на българите от Византия и не е изконна българска традиция.

Вземи почети малко, после дрънкай глупости...Св. Апостол Андрей Първозвани е проповядвал в днешна Добруджа, а Св. Апостол Павел е проповядвал в днешен Пловдив...прочети за Св. Амплий, Св. Ерм и останалите светци, просияли по тия земи... Кесарите хан Кубрат и ханТервел нещо да ти говорят каква вяра трябва да са изповядвали, че да им се даде тази византийска титла??? За Св. Княз Борис-Михаил пък въобще няма да обяснявам...

Уникално си тъп ! Helloween не е американски празник , а келтски ! Американците го направиха комерсиален и да накарат идиотите да си харчат парите за тъпотии !

ТАЗИ ВЕЧЕР ХИЛЯДИ МЛАДИ СВОБОДНИ ХОРА ЩЕ ПРАЗНУВАТ И НАЙ-ВЕЧЕ ЩЕ СЕ ЗАБАВЛЯВАТ, А КОМУНОИДНИТЕ РУСОФИЛИСТИЦИ ЩЕ СЕДЯТ ПРЕД КЛАВИАТУРИТЕ СИ В ТРОЛСКИТЕ СИ ПЕЩЕРИ, И ЩЕ СЕ ПЕНЯТ ЗА НЯКОЯ ДОПЪЛНИТЕЛНА РУБЛА!!!

там е работат, че никой не ги спира да се забавляват. само че не ми е ясно какво точно празнуват?

Келтска Задушница. Честито, вече си наясно.

Днес не изтребения "лошия мат'риял" поздравява БХ с Хелоуин и го черпи със суджук. И дано БСП след конгреса си да не успее да РАЗДРАЗНИ "Kuerbis"-а, с чесането по ташаците което сега прави.

Окупацията на България от червената армия на 9.9.44 също не е български празник, ама 45 години си го празнувахте, нали тъпанари моралисти? Оставете хората да се забавляват. Сега поне никой не ви кара да празнувате нещо, щото на пленума така решили. Ама от тъпигьоси комуноиди.

пак грешиш. Посрещането на братската Червена Армия си е точно празник на всички българи. шепата ошамарени протестърчета не се броят.

ти правиш ли разлика между светски и църковен празник, дрисльо!???

Всеки има право да си празнува какъвто си иска РЕЛИГИОЗЕН празник. Ако не ти харесва тоя факт, хващай самолета за КНДР/руссията и так далее.

Мислех да се изкажа остро, но в същност ме боли. Боли ме, че американизацията на България върви с пълна сила. Католизацията също. Забравяме за изконно българските си празници за да се "насладим" на нещо чуждо, "интересно". Не е само Хелоуин. И нашата Коледа вече не е на 6 януари, а на 25 декември. Отстъпихме от цялото православие. А след два дни е типично българския празник на Народните будители, за който националните предатели и нихилисти мълчат. Някога България е намерила своята идентичниост чрез съхраняваметоп на обичаите, езика, религият си. Затова са се борили Народните будители, а сега тенденцията е обратната - да забравим всичко българско и родно, да говорим на англосаксонски с българско наречие, да прегръщаме ценности, които никога не са били наши, да допускаме западняци да ни наричат "примати". Забравихме своя род, история, свята светиня и да се гордеем с нея.

Да приравняваш този сатанински празник с Рождество Христово е признак или на тотален дебилизъм, или на безсрамна гавра и кощунство. Един ден всеки ще отговаря за делата си, а журналистите - и за думите си!!!

абе малоумник проучи първо за какво става въпрос сатанистите сте вие комунистите антихристи

военновъздушната кака се завтекла да защитава американския 'празник'. Продължавайте, граждани! тук няма нищо ново за гледане.

Защо не питате малките си деца празнуват ли, веселят ли се на Хелоуин и какво е за тях Денят на будителите, освен ден за ваканция, заедно с още два ...

ChatGPT

Ти ги питай какво се празнува на Хелоуин? Колко мислиш знаят какво се празнува? Знаят само, че се ядат бонбони и толкова им стига!

комунистическите подлоги на русия ни накараха да забравим религиозните си празници талин беше забранил и православната черква! а сега същите реват че сме ги забравили тези празници?!?! какво велико двуличие! нормалният човек може да изпитва само погнуса!

Направи услуга на България - върви да се гръмнеш.

ако наистина трябва да правя услуга на България други трябва да гърмя ;)

Голям празник за Супермени, Батмани , Батбойковци и герберастка паплач. Тиквен ден е !

Днес е 31 октомври, денят преди Българския национален празник на Народните Будители.

българите винаги са били предатели затова ще изчезнете някой ден от тази територия

Днес е 31ви Октомври. Ден, като ден. Денят преди 1-ви Ноември : Ден на будителите. Който се чувства чужденец, нека си празнува, каквото си ще. Всеки има право на избор.

+ това вси светии има и в православието какво сектанство??? само дето на запад го честват по-забележимо! то ние през комунизма и коледа не ни разрешаваха да честваме вашите любимци ни забраняваха!

Православните българи отбелязваме Задушница, но след четири дни.

Тиквата да почерпи и да не се прави на страхлива циция.

Не се прави нито на страхлива, нито на циция. Човекът си такъв по природа.

А-а-а....не така! Това си е като персонален празник на Вожда! Нали е тиквен празник!

накърнява доброто българско име,обижда,съдържа обиди,цинизми,не е актуално.Темата не касае нищо българско,промива мозъци,налага чужди сатанински ритуали,разлага,обърква нездраво стъпили на земята млади,подрастващи българчета.Отдалечава ги от изконно българските бит,народност,принадлежност.Изтрийте тази гадост и се гръмнете,вие,които пропагандирате чужди сатанински ,антибългарски,антиправославни рогати отровни промивки.

И да бъде възстановен кльонът, за да не се допуска българите да се отдалечават от изконно българските бит, народност, принадлежност!

Ами да си го празнуват тези, за които е празник. За мен е работен ден, а празник е Трифон Зарезан.

Днес е поредният измислен празник(подобно на св. Валентин), който користолюбиви българи промотират с цел да изтръскат още някой лев от съдрания български джоб. Честито на будалите! Скоро е и денят на благодарността, могат и него да го пришият към наш'те празници...

Днес е 31 октомври, деня преди 1 ноември - Денят на народните будители. На тези будители, които винаги са поддържали българщината, заради които днес пишем, учим и четем, заради които все още ни има и можем с гордост да се наречем българи!

Вси светии Неделя на всички светии Първа неделя след Св. Петдесетница събота 17 юни 2017 Сега е времето нашите попове да образоват яко младежта, а не да хулята Хелоин, защото с хулене няма да стане!!! Чухте ли ме от Св.Синод?

Това не е православен празник. Защо Светия синод допуска в православна България насаждане на секти и извращенци. Това са педераските ценности. Както и деня на педераската ллюбов свети Валентин. Абата Валентин защитавал хомосексуалната любов. Това са еврейските и американски ценности. Педерастия.

де факто източноправославието се е отделило от римската католическа черква и е нещо като секта а християнството като цяло също е било секта в израелската римска провинция

Константин Велики приема християнството като религия в Константинопол, наричан от нас, българите Цариград. Римокатолическата черква се отделя по причина, че иска да съхрани "светата кръв", децата на Йешуа, първите френски крале, Меровингите. В какво е разликата? В така наречената "света троица", православните твърдят, че е подобно същностна, а католиците, че е едино същностна. По същество еврейски фигеле мигеле. Най-малкото еврейската религия е народната българска вяра. Та и апостол Павел пита Йешуа, "учителю, защо целуваш Мария-Магдалена така, както не целуваш нас? Защото любовта ми към нея е по-различна-отговаря Йешуа". Не ви ли напомня за хомо дружинка. Тове е педерастията залегнала в католицизма.

++++++++++Кратко, точно и ясно - право в десетката.

А ти за к'во изобщо изповядваш православната религия, като българите са езичници, а нея са ни я наложили византийците? Че и се подписваш с езическо име?

...25 ТЕКА на ЕУРОТЕКА от мен за дето ми пълни страницата х 10 сек.!

да го начкам на всички хелуинци !!какви хубави празници си имаме,къде сте тръгнали ,бе дупдавце и вяроотстъпници !!вярно ,че тикви ни управляват ,но пък и наш празник да бъде -НЕ !!!

Тричане ли искаш! Това заслужавате всички, на които ви се иска да го нач*квате на мъже!

Вси Светии, господа малоумни драскачи, е летен празник според православния календар! Запомнете го и не ни натрапвайте келтски празници - имаме много по атрактивни наши!

на подлогата с минуса - ДА ГО ДУХА!

Проблемът си е на православната църква,мислят си,че вярата им е бащиния и не полагат никакви усилия -примерно в Гърция църквите са отворени денонощно,свещеникът знае имената на всичките си енориаши ,а тук в провинцията след 17 ч. църквите са увити в катинари и синджири,попчетата се крият като частен съдебен изпълнител

За празника в посолството на САЩ , Радев си е изпрал потника и ще се маскира с него !

ChatGPT

Днес е 31 октомври... никакъв ден, а утре е Денят на народните будители!

Говориш за един крехък празник - въведен за кратко от Борис 3ти, отменен от комунистите и наскоро въведен отново... В същото време отричаш голям празник на 1000 години - празнуван от половината свят. Само преди 30 години си плюл по будителите и си се кланял на Г. Димитров - а сега си пръв националист :) Салурчо

не лъжи, предател никакъв половин свят не празнува тая дивотия

ChatGPT

Преди 30 години не ме е имало, трол нещастен! Говориш за Хелоуин както северно корейците говорят за рождения ден на Ким

Това, че всички правят нещо не означава, че е правилно дори инглизите са го казали: "Wrong is wrong, even if everyone is doing it. Right is right, even if no one is doing it."

Не че съм " за " празнуване на Хелоуин, но интересно как повечето хора подскачат срещу яденето на бонбони и веселбата на децата, а на утрешния празник / който безспорно трябва да се празнува/ ще търкат диваните вкъщи и ще гледат телевизия.Даже повечето няма да знаят как да обяснят празника на Народните будители на децата си.Много сме гадни.Ама много сме гадни.....

Съгласен! Вместо да се повеселят, да се маскират и да се посмеят и да почерпят децата някой бонбон, всичките изведнъж станаха големи праведници и взеха да бистрят какъв бил тоя празник, православните ценности, па нашите празници колко по-хубави били и н'ам к'во си. Аз лично смятам да го използвам като повод да се повселя, а дребните душици, които се веселят като заклейяват каквото им попадне според случая, понеже нямат с какво друго да изпъкнат, да си злобеят.

Искам да честитя на всички българи ,най-българския от всички празници Хелоуин-празника на Сатаната усвоен от Католическата църква !? То бива дебилизация в тази държава ,ама чак толкова...

Ще празнувам Хелоуин, когато видя американец да си сложи мартеница, срамота имаме такива хубави български празници и обичай но искаме да сме модерни и умишлено ги забравяме. Българският народ е оцелял и е запазил до наши дни традиции и обичаи, които не бива да забравяме, а напротив трябва да се гордеем с тях, да ги обичаме и ценим.

Интересно - що си купувате "западни" коли и летите със самолети вместо да си таралянкате с каруци - като истински Българи!

ChatGPT

Наистина ли сравняваш празниците с коли и каруци?

ами седни на ока на каруцата или на моя да си задоволиш интереса

...25 ТЕКА на ЕУРОТЕКА от мен за дето ми пълни страницата х 10 сек.!

Защото минаха "ликвидационните комисии" и унищожиха завода в Цървена Могила, Радомирско. Завода за тежко машиностроене. Той трябваше да произвежда и автомобили и самолети. Все някога трябва да се започне. Но не позволиха. Отстранява се конкуренцията .

Редно е да уточните за кои точно Вси Светии става въпрос. Защото има Вси Светии и по православния, т.е. нашия църковен календар. Друг е въпросът доколко наистина в празника има нещо християнско.

Голяма шумотевица около тоя "празник". Не си заслужава, не се занимавайте с глупости.

Правилно. По-добре да си седим около масата и мрачно да се наливаме с домашна ракия и македонска наденица за мезе. Точно тъй ще направя, понеже поредния интернет шушумига се е изказал така авторитетно да поучава всички.

И какво от това?

Хелоуин е видоизменен наш древен обичай през празника Нардуган От две десетилетия на българското общество се натрапва съвсем безкритично и подмолно чуждия празник, т.н. Хелоуин. Това явление е израз и отношение на поредното чуждопоклоничество на привнесената "демокрация" от англосаксонците, триково умешена с реклама и бизнес за сувенири и подърци. Българското общество, освен в икономически, политически и геополитически план, е подложено на атаки и в културата, бита, в съзнанието. С кичозния Хелоуин на нашата младеж и деца като отровна гъба се поднасят и натрапват чужда култура, под чужди наименования, чужди обичаи с идея и физиономия на мода и новост. И това се прави съвсем целенасочено от глобалните сили във формат на либерални фокуси. Чрез тях безпроблемно зомбират, извращават и идиотизират нашите деца. Тези чужди празници и ритуали разяждат нашия народ, ерозират нашата идентичност и уникална самопринадлежност, постепенно ни дебългаризират, подменят древните български национални традиции с хилядолетна история и елиминират самоопределението за българщината сред населението. В дълбоката древност българите са имали главни молебени ("мен тайре" - "голямото, великото моление"), които са били два: зимен и летен. Англосаксонският Хелоуин е копиран от древния български празник, зимния "Мен тайре" - Нардуган. Англосаксите са древно-българска отломка, която през времето на най-великия хон-български император, господаря на целия свят Урус Баг ("Бич Божий" ) - Атила е заселена в областта Англъй ("Крайбрежната") на остров Улуг Бурджан ("Велика България", откъдето се получава наименованието Великобритания). Празникът Нардуган се е провеждал в далечното минало през десетия месец, който от народът се наричал също Нардуган. Този Мен тайре започвали с това, че хората с маски на лицата и в най-причудливи дрехи се изсипвали на улиците в селата и с шумна музика и с диви викове прогонвали нечистите духове. Тези маскирани хора наричали себе си "кукери" - "безбожници" и действали в техните образи и от тяхно име заради това, за да избегнат ответна мъст от злите духове. Няколко хора дърпали след себе си шейни, на които от всеки дом изхвърляли ненужни стари вещи. Те били убедени, че заедно с тези вещи, изхвърлят всичкото зло, натрупало се през годината. Освен това всички били въоръжени с тояги, вили, брадви, дървени саби, самоделни копия, рогати шлемове. Тропали с тия оръжия по вратите на всеки дом, а след това влизали вътре с димящи клонки от хвойна или бор и го опушвали, защото нечистивите духове се бояли от този дим. При това, от време на време, всички "кукери" пеели началото на нардугановата молитва, в която бил прославян Мардукан или Нардуган. В нея хората от различни местности изричали различни числа. Към тези думи в молитвите в селата се добавяли най-разнообразни застрашителни припеви за това, че "кукерите" скачат по зова на Нардуган срещу врага - нечестивите духове - от четири страни, с четири врани коня и пълна решимост да разгромят нечистивия с най-различни оръжия. След като прогонвали нечистивите духове от селото, "кукерите" отивали на гробището. По пътя те "превземали снежния град", най-често представляващ малък хълм със заледени склонове, а след това обесвали заловеното чучело на Тама-Тархан - дух на планините, сушата и тъмнината и изгаряли шейните със старите вещи. На гробището отново се пеела молитва.

"Най-търсеният костюм за Хелоуин е на Жената чудо." Интересно как ли му стои на Плевнелиев?

Гайда и потури е не по-малко нелепо :) Аман от празни националисти

Едно време България произвеждаше най-големите мотокари и компютри в Европа. Днес произвеждаме най-големите тикви в ЕС. Шампион е Боко Тиквата!

Преди два дни четох ,че България е на първо място по производство на тикви. Сигурно е вярно. Докато журналистите / които излизат на протест, че нямат свобода на словото / и учителите които обясняват и подготвят празника от няколко дни ни занимават с хелуин , а никой не споменава за деня на будителите , не само ще растат тикви в полето а цялата нация след време ще бъде тиквена.

За съжаление, точно това им е целта.

Точно националните празници, като деня на будителите са измислени за да възпитават "тикви" които се делят на наши и чужди. България е малка държава- не може само да се делим, глобализацията отдавна е направила света малък. Та редно е да започнем да се приобщаваме с другите народи вместо да отричаме всеобщи празници!

Заповядай във Факултето, да те приобщим, един път. Отзад. И отпред.

Вместо да цвъкаш минуси, обличай си костюма и отивай да се приобщаваш с други народи в пазарджишкия квартал изток!

Статията трябва да се скрие, защото е извън българската традиция и извън темата за народните будители или съдържа спам!!!

Мене ми е през дедовия!

Било хелоуин, разбираш ли... И к'во от т'ва?