Започна засаждането на „Новата гора на София“

В рамките на проекта „Новата гора на София“, десетки доброволци поставиха първите две хиляди акациеви и липови дръвчета в софийския квартал Суходол.

Обратно в новината

Коментари - Започна засаждането на „Новата гора на София“ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ужасен народ е това българският, и нещо добро да се направи пак ще се оплюе, нищо чудно че нищо не върви в тази държава, уви!

'Са сетиш ти кой е най-големият враг на българите.

Липи - добре. Но акацията с какво е полезна? Защо не засаждате дръвчета, които имат смисъл за хората? Дори бреза е по-добре, въпреки че в България не се добива брезов сок, но и брезата в прекрасна билка. Да не говорим за питомни кестени, орехи, сливи, круши (петровки, за да не замърсява) и др. Да има смисъл за това гладно и бедно население. А и би било много по-практично и нормално.

Чушки, домати, марули?

Аз съм пил ракия от акация. И акациев мед ми е любим.

Я, изсякоха ли вече горите, дето ние, дядовците и бабите ви засадихме с многохилядното бригадирско движение. Е, сега вие, с новото бригадирско движение ще ги възстановявате, та след 20 години дървената мафия да има, какво да сече. Че вече намаляват нашите насаждения. ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ СЕЧ Е ТОВА. ДРЪВЦЕ НЕ ОСТАНА.

Защо се морите да садите? Дървената мафия ще бастиса гората. Докато полицията не започне да лови крадците, а съдиите не започнат да ги осъждат ефективно, а не условно, няма смисъл да се прави нищо за българската държава. Държавата ви се смее и подиграва зад гърба ви.

виждам 80% фира! Медийна пукотевица, смях ...

Защо няма мангал доброволец или те само режат?

Абе, що все така се случва, че дървета режат "инвеститори", а ги засаждат доброволци? Ако няма доброволци, какво става?

Ако не си посадил дърво, построил къща и отгледал син (дете), значи си живял напразно.

В женски вариант е "Ако не отсечеш дърво, не разрушиш къща и не отгледаш дъщеря".

Кипи труд за унищожаване на родината ! циганите от близкото гето ще бъдат осигурени с дърна за безплатен огрев ----това езамисъла

Днес в Суходол, а НезабавноУтре - И Навсякъде у Нас ! ..като вчера - Три Протеста на Хора в София...като Всичките - срещу Всичко Вонящо.

Всички хора с алергии към липа да му мислят...

Засаждахме акации, успокой се.

Хахахахах мангалите няма да я изчакат и една година....ще я ползват още тая за разпалки.

Бас държа, че нито един комунист не се е включил в засаждането. Комунистите могат само да изсичат и да крадат.

акации и липи. една благоуханна комбинация за сетивата и на пчелите. много символично възрождение за едно бившо сметище. Бог да благослови всички включени в тази благородна инициатива и да накаже онез, които имат мислите да я разрушат.

дърва за огрев,благодарим!!

Инициативата е чудесна. Градът е мръсен,свръх-застроен,газовете и прахта са вече пословични.Браво на доброволците! Още хиляди места имат нужда от залесяване в града.И дано,дай Боже,усилията и парите не са отишли в циганските кюнци.

Ами да вземат да засадят нещо в градът и да прекратят строенето в зелени площи. Иначе гора в Суходол трудно ще ти пречисти въздуха

НАЙ-ПОСЛЕ! И СТИГА СТЕ ВИКАЛИ, ЗА ДА СЕ ХВАЛИТЕ! В КРАЯ НА 7О-те ЗАСАДИХ В ПОСЛЕДНА ДВУДНЕВНА КАМПАНИЯ, 10-т МИЛИОННОТО ДРЪВЧЕ НА ВИТОША - ТОГАВАШНА НЯКОЛКОГОДИШНА ИНИЦИАТИВА... ЗАКЪСНЯХМЕ И СЕГА, НО ВСЕ ПАК! ВСИЧКИ БЕЗРАБОТНИ И ЦИГАНИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ - ТАМ, НА ОГОЛЕНИТЕ ПУЩЕНАЦИ - НА ВИТОША, ОКОЛО СОФИЯ И В ПОДМЯНАТА НА ПАРКОВИТЕ ДЪНЕРИ! А, СТУДЕНТИТЕ? ЗАЩО АКО ТЕ ЗАПИСВАТ В АМЕРИКАНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ В БЛАГОЕВГРАД ИСКАТ ДА ПРЕДСТАВИШ УДОСТОВЕРЕНИЕ, ЧЕ СИ ПОЛОЖИЛ 15 ДНИ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛЕЗЕН ТРУД, А В БЪЛГАРИЯ ПО ЦЯЛ ДЕН И ЦЯЛ НОЩ КИСНАТ В КРЪЧМИТЕ И КУПОНИТЕ? ЩЕ ЗАСАДИМ НОВИ ГОРИ, НО НЕКА ГОРСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ДА КАЗВАТ - "КЪДЕ?"

Засаждайте, засаждайте да има какво след 5-10 години нашите тъмно зелени братя да има какво да изсекът! Цял живот ние "белите" градим, садим и гледаме за да може циганите да секът, скубат и онищожават след нас! Тъжната истина!

*унищожават

След като изсичат тази край Лозен защо да не замазват гешефтите си с тази ''нова гора'' край Суходол...След време и суходолци ще да протестират срещу изсичането и както сега лозенци:(((ама мангизите ще продължават да влизат в джобовете на тарикатите дето ги траем

Хубава инициатива. Дано да опазят горичката от вандали и дървосекачи от махалите.

Изборът специално за акация е мн.добър.Тя е бързо растяща и устоичива.Ако циганите са се надявали на череши са ударили на камък.

Това е първото хубаво нещо, което се случва на София от години аман от презастроени мутренски квартали стил "Лозенец", "Манастирски ливади" и т.н. аман от некачествени ремонти на улици, които след ремонта изглеждат по-зле отколкото са били преди аман от мръсотия

Не разбрах гората от какви дървета ще бъде. Видът "ароматно дърво" не ми е непознат.

Моля за извинение. Грешката е моя, информацията е коректна.

Ароматни са защото са липа и акация-много хубав мед става от това.

"... поставиха първите две хиляди АКАЦИЕВИ и ЛИПОВИ дръвчета в софийския квартал Суходол" ... Радвам се дето казваш "Видът "ароматно дърво" не ми е непознат"!

Горките фиданки ... Ако знаят какво ги чака ... Няма да имат денонощна въоръжена охрана от четири страни и охранителни камери като добавка. Ако са се надявали на охрана, съжалявам ... Злобарите с евролопатите ще ги набучат в земята, ще си умият ръцете и ще си отидат. Ии ... Сбогом, фиданки ...

да идат да почистят горите от бръшляна в Борисовата градина и Ловния парк щото са на изживяване .паднат ли дърветата ще са новите супер луксозни квартали-то и това се чака да се изсекат и да бъдат уморени умишлено .после да почнат с оправдания .предишния архитект беше задействал да ги пази и кога се раздуха се оказа че е в схемата по прокарването на собствените си архитектурни визиии така бяха зарязани и потулени да се чака да бъдат съсипани.на майната си ще създават гори и пак кон за бълха .

Лекувай се, бе! От мъх да ги почистят ли

Залесяването го правят доброволци.Като знаеш какво трябва да се прави събирай тайфата и почвайте.Мрънкалници!

Браво, сега местното индианско племе ще може да си набавя дърва за огрев от по-близо

ама браво бе! а партизаните и те ли ще ги внесат от европата? по некои евро-проект!? щото докато порасне гората ще изпукат туземните и то все от демокрация!

ако предците ни бяха такива лумпени пет за четири не само че нямаше да имаме гори.

"...Това се случва за първи път от над 40 години насам, отбелязва БНТ...." Що за ГЕРБ-ерастични глупости? До "демокрацията" се садеше е прекрасно и по много. И не се унищожаваше! Мародери мръсни! Лично аз и като чавдарче, и като пионер, и като комсомолец и студент съм посадил десетки дървета... Фандъкова да се засрами! Ама Групата за Енергично Разграбване на България е оперирана по рождение от такива вредни неща!

В случая унищожителите са редови тъмнолилави "гражданье" на Факултето. За справка виж как е окълцан Западния парк.

Знам, за съжаление... Западният парк ми е любимият (или май "беше" е по-точно), Но тъмнолилавите най-накрая си намериха вожда, който им позволява АМА НАИСТИНА ВСИЧКО! Та Винету нашенски a.k.a.Бай Йух и неговите верни ГРОБ-ари са за избиване първо! Заедно с царя, който го направи от мутра - генерал и пръв започна зловещата сеч и з Родината ни! А всъщност коментарът ми е за глупостите , изръсени по БНТ. Ей тъй - за блюдолижене!

Че малко ли им е Западния парк на мързеливите урки,та да им засаждаме и нови фиданки,да си греят кирливите задници?

А така, балъци, садете, за да може после да сечем и да се греем у Факултето.

"...със хиляди..." Учете правопис!

Фандъчкова, погледнете състоянието на дърветата в Борисовата градина и тогава се фукайте! Или в този най стар парк на София вие вече решихте да го ликвидирате, а тук ни замазвате очите с нови съмнителни начинания. Вие не пазите каквото имате, а сте тръгнали да харчите пари за нови насаждения.

Да, бе, ужас! Падат им листата

Ти явно си провинциалистче, което не е стъпвало в Борисовата, иначе нямаше да дрънкаш тук баналностите си.

От поддръжка на Борисовата градина не могат да се присвоят комисиони, т.е. да се откраднат пари. Представяш ли си Фандъкова да иска комисиони за това че сечеш дървета например, или плевиш? Та затова с поддръжката никакви ги няма, то не е само тя такава. А за доставка на 120 000 дървета - спокойно и отчисляваш и всички са доволни, а доброволците най-много, защото помагат на любимата си партия да строи капитализъм.

Какви комисионни бе идиот? Това го прави неправителствена организация,а не общината.Май четеш само заглавията.

Това си е чиста истина. Борисовата градина е пълна с нападали, отсечени и болни дървета, гората е оредяла, а най-голямата заслуга на управляващите за тизи 27 г. управление е, че успяха да заличат асфалтовата алея към братската могила и вместо алея с цветя сега там има крива утъпкана пътека, а мечката и пингвините от чешмата на площадчето са откраднати и дадени за претопяване. Безхаберие отвсякъде, но се цицат пари за нови начинания, без да се пази старото и хубавото, което е имало.

в Западен парк? Поне да надзърнат да видят каква сеч е паднала от жителите на Факултето.

искаме мол не дървета

да благодарим на сорос за дарението

дърводобивните фирми всяка година да засаждат по 10000 фиданки със свои сили и средства. Само така ще си осигурят поминък занапред без да превърнат страната ни в Юпитер.

че новите софиянци с каруците да имат за огрев.

Българите ще садят,мангалите ще ги режат.

Хубаво ще е да се залеси и депото за отпадъци, което е огромно и вече рекултивирано. Но едва ли ще разрешат от общината. За целта ще "усвоят" едни пари от общинския бюджет. Иначе хората биха го направили доброволно. Доста софиянци милеят за родния си град. Това разбира се не се отнася за селските чукундури, натрапници в столицата.

Преди да мрънкаш защо не прочете статията?-Мрънкало такова.

МърльоФциииии, идете в германия и австрия и вижте какво са поддържани гори - едно болно дърво нема да видите! А вие сте тръгнали да ми праите гьобелсови реклами на нпо-та с " положителни" новини! Трябва да се разбере зашо в страната цари безстопанственост, масова сеч, под лифтовете на каката лежат СТОТИЦИ паднали дървета, които са заплаха за останалата част от гората и екосистемата! Да ви на новината, ФЕЙКНЮУУУУУУУУС!

ми заради такива като тебе - кресливи смотаняци с големи усти, мрънкащи, че някой трябва да маправи мещо за тях.

Всъщност твоят пост тук кречи, значи ти си кресльото. И за да ти вляза в каруцарския тон, ти освен всичко си и п е д е р а с т.

Да питам: 1. Какъв олигофрен трябва да си, че да залесиш през метър дървета, особено акации и липи??? 2. Какъв олигофрен трябва да си, че да повярваш, че това е "една хубава инициатива"??? Ако е разсадник - ОК? Иначе - проявете малко въображение, представете си: ПО ТОЗИ НАЧИН ПОСАДЕНА ТАЗИ "ГОРА" (акации, липи) - КАК ЩЕ РАСТЕ? Навремето комундетата, след като изсякоха широколистните гори, насадиха борчета през метър и станаха "нови гори" - плътна зелена маса игли, мАтреал за черчевета и никакъв живот под борчетата и около тях...

Аз пък от тук ще плюя и по това.

Ква нова гора бе пичове, ква София бе. Та вие изпосякохте Витоша, Рила и изпепелихте Пирин сега се фукакате с това, че ще залесите 100 дръвчета. Тия идиоти от "Парк Витоша" са одремали. В планината са изгорели и заболели хиляди дървета и няма кой да изчисти падналите дървесни трупи. Стига бе идиоти ненормални. Преди 30г. нямаше паднало дърво по Витоша и всичко се поддържаше, нямаше затворена хижа и всичко работеше. Пътеката Алеко-Симеоново е затрупана от паднали дървета и клони, някогашната асфартова алея буквално е зарасла с треволяк, цялата е разядена и надигната от кореняци. Някогашните Симеоновски езера са запълнени с кал и нанос. Плажовете на Бистрица и Драгалевци са далечен спомен и вече не съществуват. Този на Бистреца е превърнат в кенеф, мафиотите са си присвоили парцелите до самия плаж. Велосипедист по Витоша където мине с дебелите гуми оставя ерозия на почвата резултат - навсякъде камъни. Цялата планина е запусната, както не е била никога досега. Ще посадите няколко дръвчета и ще вдигнете олелията. Голем прас.

Тъп си! Когато оставиш едно място без човешка намеса, то се оправя. Природата си знае. Падналите дървета са естествени. Асфалтът не е! А па това за колелата и ерозията-вкарва тъпомера в червената зона на оборотите.

И кога си бил на Витоша? Там всичко е разруха!

Оправя се евентуално, ако не решиш. А по Витоша непрекъснато се сече и руши, но не се възстановява. Горите по Витоша толкова са оредели, че скоро цялата кал, мътилка и ерозирала почва ще се натрупа в София.

А преди 100 години кой е чистил гората от падналите дървета?

Горските, синко, горските...

От съображения за сигурност си смерил "у" с "о" в името си?

Но това е положението. Президент доносник, премиер, който, като си отвори устата, ръси глупост след глупост (че се намират хора и да ги подслушват!), безотговорна и паразитна управляваща класа от тарикати... Защо да зяносваме 111 хил. кв. км земна територия, защо да я превръщаме в земен ад, обуклучен и кичозно декориран? Или да закриваме държавата... или да скочим и...? Свободен избор. Свободна борба. Дебеловратите пехливани я пИчелят с туш.

Стига ръси тъпотии, бе спамер! Най-малкото, вече почти година сме с нов президент.

Похвално ! Но помислено ли е и за денонощна защита на новата гора от ромейски набези ?

От доста години не смеят да идват, че им подскачат главите по асфалта...

Прекрасна новина. Ужасно е, че се сече и унищожава безобразно и много части от страната вече са обезлесени. Гората е живот.

селяни

Значи който, каквото и да направи, едно ,80% ще са критики, вайкания, сълзи, сополи, неадекватни коментари и т.н. Няма угодия по никакъв начин. Нито едно дело не е похвално, нито една работа не е достатъчно добра. Ама вие нямате инициатива за нищо и не правите нищо... Как може мързела, негативизма, липсата на инициатива и злобата да е така дълбоко насадена у панелния гений. То за това и градовете са гета. Щот мноо знаем

Фиданките са насадени през метър и е много вероятно изобщо да не израстнат, а след няколко години този район да си остане пустош. Дори засаждането на дърво изисква мисъл, организация и план - неща, които са в основата на всяко развито общество. И точно заради позитивистите като теб всичко след една година в тази страна се разпада - щото сте мноу умни и позитивни, но всъщност вие сте неадекватните и мързеливите, от които нищо не става.

Mekong Delta

Понеже не влага никаква мисъл - сигурно е красив и рус, освен че е позитивен...

Аз поне си направих труда да погледна в техния профил на Фейсбук. Горе долу отговора на този въпрос е, цитирам по памет.... Ще се садят в мрежа метър на метър и половина, една част от фиданките ще умрат а след някоя година ще се прочистят и ще останат само по силните още има място за всички... Рус не съм, но значително по, бих казал Нормален.... Не търся все колко са тъпи всички, как нищо няма да стане и колко са тъпи другите.... Наздраве

По същия начин се налага да се прочистим и от такивапозитивни като теб.

Ах, да, типичната злоба и омраза. Ти си знаеш, ама ако един ден осъзнаеш, че животът ти се е оплескано тотално и никой не иска да е около тебе и те търпят и търсят само за келепира. Да знаеш, че ти си си виновен и си се обградил само със злобничко, подличко далавери

Браво! Ако продължат да залесяват Вискяр и към Сливница и Драгоман ще се постигнат много добри условия за урбанизация с ниско етажно и средно етажно строителство. Аз лично бих залесявал и урбанизирал в тази посока, като предвидя пътища и големи булеварди с мостове и голям план за разширение на града. Това е най- добрата новина за тази година.

в това пространство и при ниско строителство може да преселиш Гуанджоу. А защо да спираме до Драгоман - направо до Димитровград и няма нужда от магистрала, а направо от нова линия на метрото или модерни трамваи :)