Мадрид започна отнемането на каталунската автономия

Започна процеса за суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след правителствено заседание.

Обратно в новината

Коментари - Мадрид започна отнемането на каталунската автономия | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

гей-съюза за радост и щастие на целукпното европейско население.

значи гей бракове може, а хората ако не искат да живеят в една страна с другите мангали, не може и що да не може? Че те не се имат за испанци, останалите испанци също не ги имат за такива е тогава къв ви е проблема, да може повече да смучете така ли? Що албанци, хървати, македонци, чехи и словаци да могат да се отделят, а тие да не могат?

Рахой искрено се старае да унижи и раздразни каталунците, като при това си мисли, че защитава интересите на Испания и мерките му ще имат полжителен ефект ... Но след като в ЕС най-мъдрия политик е Ангела Меркел (която докара ЕС на ръба с идиотските си решения за мигрантите) какво да искаме от един Рахой-чо.

Ицо Стоичков - президент на независима Катлуня!!! Мръсни Франкисти - да ви....утката маЙна!!!

Тоя директно си каза как ще купуват новите избори след като е толкова сигурен кой ще ''спечели'' т,е, техните подлоги.. От такива алчни иодиоти се е разбунил света защото мярка на алчността си нямат ама и акъл да го проумеят това нямат. Сами си бутате столчето идиоти защото хората вече няма как да ви се връзват на идиотизмите които им стоварвате на гърба.

Ами щом толкоз лесно става, тогава искам автономия на делиормана

ПЕДАЛ НЕПОРЪБЕН

Какво означава демокрация и има ли тя почва в ЕС? Защо искат да се отделят каталунците чрез референдум, тоест демократично и защо демократична Испания им забранява? Е ли това демокрация? Ако е демокрация защо не изглежда като такава?

от това, което си написал си личи, че изобщо не знаеш какво е демокрация. още ли не си разбрал, че демокрация не означава анархия? едно от основните правила на демокрацията е, че никой не е над закона. нито пучдемон, нито рахой... нито никой.

А според теб - закона е над народа?! Така ли?! Та нали демокрацията е свободното изразяване волята на народа? Момента, в който закона е над хората, то този строй се превръща в тоталитаризъм.

Ще е супер яко Пучдемон да си получи заслуженето - една присъда 30 години :) Вместо да се обединяват, тоя псевдо-националист иска да си прави собствена държава :)

Ама чакай малко! А защо да се обединяват? С кой да се обединяват? А ако на някой не му харесва това обединение ЕС? Ако някой е против тази форма на диктат? Чакай малко!

Какво стана със "свободата"?

Свободата Санчо....

FuckTheEU

Пучдемон се оказа човек без кохонес - както казват испанците.

Пучдемон има големи топки за разлика от педала Рахой

Значи ... още от начало да кажа, че съм за цялостта на Испания. Всички знаем мъдрата притча за Кубрат, синовете му и снопа копия. Но ... този опит за отцепване(защото още не е факт и играят на нерви) е СЛЕДСТВИЕ, а не причина. За да се стигне до там, това означава, че нещо в Мадрид куца. Обичам аналогията с астрономията. Когато една планета има силна гравитация, привлича към себе си и други тела. Ако гравитацията, обаче, отслабне, тези тела имат склонността да се отделят от нея. Та така и с Испания. За да се стигне до тук, това означава, че "гравитацията" на "планетата" Испания е намаляла. Имаме болен човек в слънчевата система наречена европейски съюз. Ако системата е здрава, другите тела ще се опитат с помощта на тяхната гравитация да върнат тялото в правилната орбита, но реакциите на ЕС са ... никакви. Пас ... Пълен пас! Ето това не разбирам! А основната планета "Испания" е решила да разреши проблема силово - с "въжета" да завърже проблемното тяло. Но такава опасна игра може да изпрати проблемното тяло "Каталуния" на курс за сблъскване с "Испания". И тогава ... и да се намесват другите планети в системата ... кел файда! Каталунския народ няма да забрави пребитите жени, деца и старци. Това не се оправя с едно "извинете". Превантивно трябва да седне целия ЕС и да говори с проблемната планета и нейния спътник. Защото ситуацията е аналогична със смазването на пражката пролет. Разликата е, че тогава бяха комунистическите танкове, а сега са демократичните палки, гумени куршуми и сълзотворен газ. А няколко умопобъркани под мен пишат възторжени плеади колко чудесно било, че нещата отиват към ... гражданска война едва ли не, и как прекрасно било ... че ще възтържествуват демократичните ценности. Ще кажа само едно - браво, приятели! Ако сте се родили 40 години по-рано щяхте да бъдете перфектните редактори на "Работническо Дело", и щяхте да лъскате обущата на Цола Драгойчева. Такива плужаци винаги са съществували. Живи-здрави. Но ... самият факт, че това се случва отново потвърждава, че единственото константно нещо е промяната. И ако ЕС не може да се пригоди, ще свърши като СССР. Индикациите сочат на там. Те ви я и първата "Пражка пролет". Надявам се, да съм бил разбран!

Purvo da se izvinya za lipsata na kiriliza.Prosto ne mi e bila nugna.Dobre si go napisal, no ot gledna to4ka na informaziata s koyato razpolaga6, a ne prili4a da ya ima6 ot purva ruka. Ot 17 godini giveya v Katalunya y moe li4no mnenie e 4e informaziyata koyato poluchavate e dosta izkrevena. Po moe nabludenia katalunzite sa dosta razglezeni y obsto vzeto giveyat na stara slava, a tova kolko sa represirani y ograbvani si e po-skoro mit, suzdaden ot mestnite politizi za da se opravdayat za nerabotestata ikonomika y pokrivane na mestnata korupzia. Y samo da dobavya 4e na planetata Katalunya ne y deistvat samo zentrobegni sili.

Инженерче

Привет! Хубаво е човек да получи информация от първа ръка. Това винаги е меродавно, отдавна съм се отказал да вярвам на това, което ни се представя като новини. Но дали разглезеността, която споменавате не се дължи и на самосъзнанието? Проблемът в случая е политически. Не е на хората. И аз живея в Байерн, хората тук си имат техен си диалект и ако питаш и младите казват - а зна съм германец, аз съм от Байерн. Един от основните мотори на немската икономика. Но защо не се отделят? За да се размъти водата в Каталония така има причина. Може би сте по-наясно, но ако загатвате за външна намеса, не виждам смисъл. Просто за здравия разум това няма смисъл. Всеки от там, където сте знае, че една хипотетична отделна държава би струвала адски много. Автоматично аут от ЕС и над половината индустрия ще се изнесе. Кому е нужно това?!? Какво е принудило политиците да тръгнат на такъв ход? Или просто са блъфирали с надеждата за данъчни облекчения? Ако е така, реакцията на Мадрид е неадекватна. Разбират се и това е.

кралство испания с демократични насочености от европежския съюз...

Когато си дадете с/ка, че Туркеята (т.е. Осмамската империя) е един от най-успешните и гениални геополитически проекти в човешката история (целта?!...), и че българите и руснаците са кръвно свързани (Волжска България е един от основообразуващите елементи на руската нация), ще си ревизирате гледната точка за бълг. история. Особено за ролята на Великобритания в тази история, т.е. кой я вдъхновява за тази роля!!

ПРОЕКТ НА ЕВРЕЙСКИЯ СИНЕДРИОН! НЕ МОЖЕТЕ ДА СРАВНЯВАТЕ ОСМАНСКА ТУРЦИЯ С ИСПАНИЯ.ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ Е СТРАДАЛА ОТ ЛИПСА НА ОБРАЗОВАНИЕ И ВСЯКАКВА ЦИВИЛИЗОВАНОСТ И СЕ Е БАЗИРАЛА САМО НА ДИВИ ЗВЕРСТВА.СРАВНЯВАТЕ НЕСРАВНИМОТО-ДИВИ ЦИГАНИ С ЦИВИЛИЗАЦИЯТА.

е и арабските цифри са имали за полза

опитаха по демократичен пут-явно с испанците не става. сигурно ще хващат пушките. скоро може да чуем за пурвите атентати.

Подкрепям!

През 1989 г. Слободан Милошевич организира провеждането на референдум, който драстично намали автономията на Косово и Метохия. Това обаче не помогна на Сърбия да запази областта. Разбира се, дори без този пример е ясно, че с действията си Мадрид връща Испания във времена, когато е била много по-уязвима за външна намеса, отколкото е в момента.

ЕВРОПО, БЛУДНИЦЕ ВАВИЛОНСКА, КРЪВНИЦЕ МАКЕДОНСКА, ТРИЖДИ ДА СИ ПРОКЛЕТА И ТРИКЛЕТА

ха ха ха! европата винаги е била диктатура, концлагер и гробище за народите! айде сега у европата,а ? ха ха ха!

Премиерът на Баския призна независимостта на Каталуния. Фашистите от Мадрид, Брюксел и Вашингтон с Косово подписаха смъртните си присъди.

нещата (не) се развиват по путлеровите планове, ха, хах :)

не знам какъв сеир ще гледа Путин, обаче в 21.00 тази вечер независимостта е факт. Мъка, никой нема да ходи вече на избори.

Какво правеха американските знамена на митингите някога на СДС ?

каквото правеха руските на митингите на БСП, при това съвсем доскоро

Испания е реална държава и не може да подкупи Каталония, както Русия Чечня ! А и е въпрос на принципи !

Че Русия да не е виртуална? Испания е бедна и задлъжняла държава, разкъсвана от сепаратизъм и от други общности, а Русия освен пари и природи богатства има и най-силната армия в света.

Време е да смениш дилъра.

има, ама защо стандарт на живот няма ? Има канибали, народ пиеш лосион вместо водка. Ако утре войниците си изядат генералите какво ще правят ?

психопат русофилистичен, брутният , вътрешен продукт на глава от населението на Испания е в пъти по голям от морзилската държава Рашка!!!

Grey Wol Munich fпреди 1 ден Замри паскудная Европа И не качай свои права! Ты у РОССИИ просто ж*, А думаешь, что голова.

Бе той и Реал-Мадрид много реален отбор, ама за дрийм-тима на Барса това не е така.

Понеже гледам на живо митинга в Барселона искам да попитам. Какво правят знамена на Русия на площада ?

плаща, той заказва музиката и знамената !

Хората очакват спасение от неоколониализма и великото преселение на африканци и де що е чаршаф по земите ми? Чиновниците са им врагове, САЩ ги окупирали чрез ОТАН.

В Западна Европа и САЩ няма нищо подобно, ама съвсем нищо подобно, на ИСТИНСКА демокрация, надявам се след испано-каталунските "случки" това да е станало напълно ясно на всички. Пък вече защо им се прехласват разни тука, на които всяка втора дума им е "запад" аз не знам, дано те поне да знаят...!

С ТЕБ Е СВЪРШЕНО ГАД СМОТАНА РАЗПАД НА ЕСПАНЯ РАЗПАД НА ЕС ЕС РАЗПАД НА УРОДСКАТА ОЛИГОФРЕНИЯ

Случиха се хубави неща с основаването и влизането на много държави в ЕС. Но вече не се случват само хубави неща и първи се усетиха англичаните. Настъпващият Халифат пред очите на Меркел става все по- арогантен. В Европа се усеща и мерака кой да води хорото след Меркел и един от тях е Рахой. Свободата и демокрацията надминаха всички наши очаквания и вече не можем да ги понесем. Хомосексуалистите, джендерите , трансексуалните и всякакви други обединени в едничката дума "педерасти " ни налагат техния начин на живот. Не искаме вече свобода и демокрация. Не желаем малцината , които още не сме станали педерасти , да сме в такъв ЕС и ще гласуваме за всяка независимост.Дано до тогава не врътнем резбата . Освен на Бойко и на мен взе да ми харесва Еманюел Макрон

Айде и аз да се из..ра по въпроса. Мисля си, че в крайна сметка борбата е кой да събира данъците. Иначе казано - кой да стриже стадото. На никой не му дреме, до момента в който парите намалеят. Явно Каталуния вкарва серьозни пари в испанския бюджет

Много ми е чудно: как чрез референдум АНГЛИЯ МОЖЕ ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, А КАТАЛУНИЯ ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ ИСПАНИЯ?На мене лично ми е все едно, но ЕГАТИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!!!!!!!!

Англия е държава а Каталуния никога не е била държава. Това е първо. И второ референдума е в разрез с конституцията на Испания.

Косово също не беше държава. А ако си спомняте, еврогейовете пледираха и за Чечения. После пък си погазиха принципа и отрекоха Крим. Ако знаехме, че баш демократите са такива ветропоказатели, щяхме да им пикаме на демосрацията още по седесарски времена.

чети им исторята по-добре. и ще научиш за кралство каталуня. цолумб е ходил пурво при тях да иска финансиране за флотиля. бил ли си в музея на барцелона?

1. Европейският съюз не е държава 2. Всяка от страните, членки на ЕС може да се откаже от членството си в него, спазвайки една доста сложна процедура. Каталония е част от Испанската държава. Фактът, че една част от населението иска отделяне не е достатъчно основание за това. Референдумът, който проведе Путдемон не беше законен и не е признат за такъв от нито една държава. За да зададеш такъв въпрос, трябва да си изключително ограничен индивид.

Вие сам казвате, че ЕС не е пържава. същевременно пледирате за признаване от държави. Ами няма как шапката, която не е държава, да претендира за спазването на основните правила за държавност. Тука се навлиза в едно неизбродимо тресавище от самопротиворечия, изобщо всичко около западната цивилизация и нейната мнима демократична институционалност е едно такова блато към момента.

Еврогейски двойни стандарти. За Косово може а за Каталуния не може.

Ти тролиш от Петербург, нали? Та да те питам как постъпи вашият Пути с сепаратистите в Чечня, а?

В Чечня си бяха откровени уахабитски бандити. Освен това там сепаратистите-бандити си имаха легална проправителствена опозиция, която се опитаха да избият. Тука няма такова нещо, освн ако Мадрид не вкара танковете следващите дни.

В крайна сметкка каудильовците ще го духат каталунския четвъртит.

Аз

Ся... има много начини да бъде одрана котката. Един от тях е - докато е още жива.

Имаше ли международна съпротива срещу прецедента Косово? Имаше. Кой беше ЗА нарушението на основополагащи положения от хартата на ООН? Ами Европа и САЩ. Е, тогава да си сърбат надробеното от Хага.

Голям праз! И да се отцепват и да не се отцепват, все ще са си по-добре от тукашната кочина

Ми то това се очакваше. Каталония ще изгуби автономията си.

Но ще спечели независимостта си.

Каталуня - искаме да се отцепим! Мадрид - а ние да ви го нацепим!

Испанските фашисти с нови заплахи за репресии и потъпкване правата на хората! В същото време ЕС спи и се прави че не вижда!

Е, да де...за Косово може, а за тези не. Двойните стандарти на Великите сили са впечатляващи! Отново! Иначе ми е все тая по темата...

Забравяш случаяЧечня, духло!

Съд и после-пред наказателния взвод за предателите пред Мардрид. А после прахта им да се разпръстне над бунището. съдбата на предателите трябва да е жалка и за назидание!

Не може цял народ да е предател. Друг е въпросът, че международното право преди косовския прецедент и отварянето на кутията на Пандора не предпоставяше правото на отцепване като основополагащо международно право. Но Хага бе категорична тогава: всеки един народ има право на самоопределение и отделяне. Щом е така, ще я караме според новия принцип. да видим дали ще им изнася днес на неговите "велики и далновидни" творци.

Я си направете по един "аутосодомайзинг"( справка картината на С. Дали) и си от- говорете на въпроса: кой всъщност управлява този свят и реди фигурките на дъската?!

Лоша им е работата на каталунците щом са си намерили лидер като Пучдемон Нерешителен страхлив глупав недипломатичен Сеободата иска топки а той ги няма Свободата иска жертви а каталунския народ не готов да ги понесе

Рахой не е като българските политици, които се подлагат на Ахмед Доган при всяка негова заплаха за етническия мир.

Испания=ФАШИЗЪМ!Рахой в Нюрнберг!

Коя държава позволява сепаратизма. И в коя държава предателите не са тежко осъждани? Съд, и затвор за предателите, и да се радват, защото само преди 50 г предателите ги пращаха пред наказателния взвод! Публично.

Съдът в Хага е против сепаратизма. Във връзка с независимостта на Косово, опусът спрямо правото за отделяне на всеки един народ оттогава насетне, е просто трогателен. Прочетете го и вникнете в ценностите на модерния атлантически свят, вместо да ми говорите като Ердоган.

заглавие можеше да бъде: мардид го начуква на кремъл.

Поясни моля,как точно...

Аз

Той откъде да знае, горкия... Тъй му казали, тъй писал...

Какво е мардид?

Тия от Мадрид си търсят гражданска война.

Глупости. Предлагаш да гледат и нищонеравят ли? Ще наложат закона със сила-което е напълно законно. Употребата на сила е позволено, и демократично, в краен случай, какъвто е настъпил. Предателите трябва да бъдат за назидание тежко наказани.

Внимавайте, започвате да мислите като турчин или руснак, т.е. като ония, които осъждахте за недемократичност. Очевидно имаме новина, огънят, подпалил чергата на атлантизма, започна да ви огъва от принципите!

Разумно и премерено решение на испанското правителство. А какво щяхте да направите ВИЕ, ако Кърджали обяви независимост?..... До вчера над 1000 фирми са напуснали Барселона, насочвайки се към Валенсия, Кадис, Малага, Севиля, Мадрид. Т.е. там ще си плащат данъците. Или най-просто казано - каталунците от водеща област ще обеднеят като Видин, Монтана, Враца.

Ако европейските фашисти издадат подобна присъда, то те подписват собствената си смъртна присъда. Решението на Хага за Косово леше: АКО ЕДНА НАЦИЯ ЖИВЕЕ НА ОПРЕДЕЛЕНА ТЕРИТОРИЯ, ТО ТЯ МОЖЕ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛИ БЕЗ САНКЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ. Светът помни това добре. На практика шиптърските джихадисти опънаха евроатлантическите мръсници, които изпадат в абсолютна двуличие и мерзост.Испанците бомбардираха Сърбия и тепърва ще си плащат. Баския е наред. Подкрепила е Каталуния

Точно така, и Путин изрично им го прочете на Валдай това уродливо решение - да си припомнят какви глупости са каканижели поръчковите им съдии от Хага заради удобната конюнктура тогава. Тъкмо това малко камъче днес им обръща колата на евробюроатлантиците.

"Баския" е Навара! Стига сте ръсили глупости, бе! "Баския"...

позна, сега като им отнемат автономията ще има истинско отцепване от Испания:)

Какво общо има Кърджали с Каталуния освен първата буква, че постоянно ги сравнявате.

Кърджали не е автономна област. И ако са прави за централите на фирмите - парите ще текат другаде из Испания, а не към независима Каталуния. Би трябвало Мадрид даже да ги поощри. Но преместените офиси са нищожна част от всички.

Давай лупата! Явно пишкаш седнал.

Испанците си търсят белята и успешно ще я намерят.

Как може да допускате да ви представлява този Пичекамон и да не се усещате, че чрез него някой ви "работи"?!

Преди 100 години руските шпиони Раковски, Бенковски, Каравелов, Панайот Волов, Каблешков бунтуват и настройват българите срещу Негово Величество султана. За което са получили руски рубли в аванс. Нищо ново под слънцето през последните 200 години! А турците са били принудени да вземат законни мерки срещу сепаратизма и опитите за разделяне на държавата, подклаждани отвън.

Всички тези са били наясно че Русия е голямо зло и изобщо не са се вълнували от нея и заради нея.

"негово величество" султана? Ти даже не се и криеш че си мазен ибрикчия.

ръските ръбли били обменени от западни валути за да набутат русия ,като в кримската вожна,ама не успели по някакво чудо ,като че ли...

"Започна процеса за суспендиране " ... суспендиране ... колко интелигентен(снобиски) израз ... звучи като да забравим българскят език ... дирника, дирника ... направо сте си задн ... ик

сигурно суспендиране идва от руски, та затова.

я суспендирую, тъи суспендируеш...

nope, идва от SUSPEND Definition of suspend transitive verb 1 :to debar temporarily especially from a privilege, office, or function suspend a student from schoo 2 a :to cause to stop temporarily suspend bus service .....

Рахой фашиста, тепърва ще бере големи ядове. Ще отнема свободата на хората на една абсолютно отделна от испанците нация

ето, така те искам :)

Фалшивият ЕС обедини политически държави с различно развитие на производителните сили. Икономически силните държави изсмукаха слабите. България е типичен пример. 82% импорт и население намаляло от 9 млн. при комунизма на 5 млн. души, от които 2.5 млн. цигани и Турци. Без армия на практика и без полиция. Крадливи гербаджии ,окопали се във властта за кражби. ГЕРБ е типична клиентелистка партия.

и 90% експорт. Ае са бегай у лево педале

Вярвам в бъдещето на обединена Европа.Вярвам в бъдещето на обновена Русия.Вярвам в бъдещето на света.И всякакви просъветски /проболшевишки /прореволюционни сантименти- в България или извън нея- смятам за назадничави, вредни и излишни.

не се получава по путлеровия сценарий. лошо, товарищи!

Абе не знам какво не се получава, ама нъл Вова ви избра президент, кво не сте доволни??

Той такъв президент избра, че толкова ще му е. Дотук с избирането.

за косово ли говориш ?! 007 ... ха ха ха ... още един сънува че е супермен :) :) :)

не, косово е село под язовир стамболийски.

Сороските гювендии пак са се развихрили.Ужасна паплач.

хвани ме за сороския :)

При Сорос липсва подобен атрибут бе льольо

Российските трол-кавали ги боли за разпада на насилствено образуваното туморно образувание СеСеСеРе и затова със злоба и настървение се мъчат да сеят раздор в ЕС в угода на заплатоплатеца им еврейчето с наполеонов комплекс и нацистки налконности Путлер. Жалкари смешни.

А пък ако знаеш какъв ЗОР видя Вова да изгони Наглия от ЕС... Още трепери от зор горкия...

Ако под Наглия имате предвид Англия, товарищ, Путкин направи голяма услуга на ЕС, че финансира Гараж и помогна да излязат тия самогъзници от ЕС (ако излязат де, още не е финализирана работата). Такива дето дърпат само за себе си на никого не са нужни.

Нямам нищо против усилията на РФ да се съхрани, но това не бива да е за сметка на мирна, просперираща, единна Европа. Същевременно, трагикомично е смесването на русофилията със съветофилията-двете неща са несъвместими.

егати изречението! как го измисли?