Крал Фелипе VІ: Каталуния е важна част от съвременна Испания

Кралят на Испания Фелипе VI заяви в петък, че страната е изправена пред „неприемлив опит за сепаратизъм“. Стотици компании започнаха да напускат Каталуния.

Обратно в новината

Коментари - Крал Фелипе VІ: Каталуния е важна част от съвременна Испания | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и тоя сега на какво е крал?

когато се отделят и другите, Филчо ще бъде крал само на баба си.

чета глупотевините които пишат дамараслите политикани ими става много жал за Бг. само за сведение да днешна дата21 окт. спрямо 2 окт. Cataluña-Catalunya е напусната от 864 empresas mas dos bancos La Caxa Bank y Banco Sabadell едната е на 4 място в Европа и на 2 ро в España e като начало не е зле а какво ще кажете господа коментиращи неща които не разбирате/не че аз ги разбирам много ама следя новити от първа ръка/

Горбачов - Чернобилски да гледа неофранкистите как си пазят държавата.

Да бъдем наясно: Съвременно Кралство Испания е продължител на Франкова Испания. Република Каталуния е остатък от Република Испания.

Тези монархични чучела не е ли време да отидат в историята вече ?

Как да не е важна, като ви изхранва. Затова няма да я пуснете, дори да се наложи да пребиете всички сепаратисти. Същото е и в Италия и Белгия, затова ЕС мълчи като п...а и се прави, че не вижда като си заравя главата в пясъка.

Глупости, истинският Обединител е Плювналиев! Обедини всички срещу себе си!

Струва ми се,че краля на Испания е една доста прозорлива лчност.Сам ли е прозрял това мъдро заключение,или някои от днешните български управляващи му го е казал?

Правото на самоопределение на народите е един от най-важните принципи и норми на международното право. Той присъства нашироко и убедително в разнообразната практика на ООН, защото пряко засяга всички народи без изключение. Правото на самоопределение на народите! Така е записано в Устава на ООН и в двата международни пакта- за гражданските и политическите права и за икономическите, социалните и културните права.

Споменатото право на самоопределение е признато само за Косово.За никой друг не Важи !Дори населението на Косово не са знаели до последния момент ,че ще се самоопределят за държава.И от радост ,че някой друг ги е "самопределил" днес от 1,800,000 косовари в държавата Косово са останали само половината,само 900,000 човекопарчета граждани.Другите празнуват перманентно по Германия и по Швейцария,че са се самопределили за държава.

Не вземам страна но- 0.2% компании са се преместили. Някой са еднолични, други са огромни. Кои са се преместили. Коимпаниите стоят при работната сила. Банки щели да напускат. Банките са при парите, а парите са в Каталуния. Статията е рядка мъгла.

Каталуния е част от Испания.

че говорим и пишем за най голямата колониална сила в света. Те не са такива, защото са меки китки.

Както един грижовен родител наказва децата си за направени пакости с цел да ги възпита и осигури тяхното бъдеще, така и испанското правителство в името на светлото бъдеще на страната си в частност и ЕС като общност е необходимо да суспендира каталунската автономия и въведе директно управление и също така да накаже виновниците за този бунт. Сепаратистите застрашават светлото бъдеще на страната и най лошото застрашават вечните и непреходни евроатлантически ценности.

от такива като теб света е в положението което е - плачевно ...а ти и тези като теб и господарите им не ставате и за храна на прасета защото сте мърши

Да се бият децата в Испания е подсъдимо. Макар че повече прилича на опит на булката да избяга от съпруга. Е булката е малко тъпичка и не разбира че основния проблем не е съпруга, а е семейството на съпруга, и особено тъщата император, която изобщо не е съгласна да изпусне зестрата на булката.

Малко ми е странно вашето твърдение "застрашават вечните и непреходни евроатлантически ценности" . Ами ако те са наистина "вечни и непреходни" какво може тогава да ги застрашава :)

Малко си се объркал, но ти е простено, вчера беше петък, а нали всички селяндури тогава сте на черешата... Великите ценности, за които говориш, са изразени баш в Пакта за цивилни и политически права, които дават абсолютно право на самоопределение. Подписано от Испания много преди оня фърчащ лист, дето му викат конституция... Де факто баш тези ценности бяха потъпкани и то без никаква причина - референдума беше необвързващ според конституцията, нямаше да бъде признат така или иначе, нямаше абсолютно никаква оправдаваща причина за насилие, заплахи и тн. Да ги бяха оставили да си гласуват мирно. Нали помниш гръцкото Не как стана Да? Ето ти пример как резултат от обвързващ даже референдум беше заметен под килима... Куроклатите в Мадрид с действията си дадоха повече тежест на каузата на Пучдемонт всъщност. Ако нямаше заплахи и всички бяха отишли да гласуват, нищо чудно да бяха показали, че повечето са против. Щяха да натрият носа на сепаратистите по брилянтен начин.

Ти си Бачо ИДИОТ!

не може ли

Сърбите като отнеха автономията на Косово и нато ги нападна, и след това направиха независима нова държава,чудя се какво ли ще стане сега като отнемат автономията на Каталуния.

Случаят Косово случаят е друг, сърбите предприеха етноческо прочиатване и изгониха от къщите половин милион албанци и никоя сила освен традиционните тирании не може да оправдае остването на тези хора в страна , която ги убива и насилва. В каталуния такова нещо няма, нещо повече в рамките на Испания, Каталуния беше на 4-то място по бвп на глава от население след Мадрид, баските и Навара. Даже сега бизнеса бяга от самото каталунско правителство.

Бяга, бяга, колко да бяга? 2000 от 500000 ? Много под 1%? Бизнесът е при работниците и парите. Хотелите ли ще се преместят? Фабриките и хората? Тея 2000 фирми кои са? Новините за фирмите са пълна мъгла, след като не упоменават данни колко от БВП е от тях. Пушек и огледала мой човек.

Тя и Латинска Америка е била важна част/колония на Испания, но вече не е.

и както виждаме много далеч е стигнала Латинска Америка и то имайки в предвид,че те са друга раса,друга религия и пак не могат да се оправят без Испания,наричат я майчица Испания,та смозабравилите се каталунци ще успеят,но нека да им дадат независимост да ги видим как ще си счупят главите,дали на втората седмица няма да искат друг референдум за присъединяване към Майчица Испания

корнелия нинова или евгени минèв се крият зад този ник.вашия президент,а.

Ясно.И ти си от прайда.Много си докачлив.Ама аз не съм ти виновен.

Когато се действа по тиквунски се стига до такива работи.И тук кога ли на Пловдив или Варна ще им писне от селските изпълнения.Не спря да реве, че цяла България трябва да работи за София.От къде идват по-големите заплати в София за еднакъв труд.Само не се опитвайте да ми образувате обяснения.Всичко е ясно-всеки дърпа чергата.За това на Каталония и писна.

Еднакъв труд няма! "Заплатата е ОБЩЕСТВЕНО признати разходи за труд" - Маркс! Колко пъти ви набиваха в тъпите глави тази истина при соца, е не ви увряха кратуните!

Това майка ти след нощната смяна на околовръстното ли ти го каза бе тъпак третополов.Айде бегай на прайда ,гей нещастен.

Тоя се насра да не му фалира държавицата.

По същия начин преди време европейските крадливи държави са насъскали СерВия да ни нападне и да попречи на Съединението.ЕС е кочина,а ЕК е една престъпна банда свине.

Съдейки по писанието ти, ти си доказан глупак. Сърбия е насъскана от любимата ти Русия.

Смо соросоидите плюят любимата ни Русия! Истинските БЪЛГАРИ плюят майка си БЪЛГАРИЯ, ЕС и краварите!

Не, не, не си гадняр, а селски тъп , миризлив , пръдлив и супер прост тъпанар.Пиши нещо от себе си бе кух лейкоч, а не клишета от наръчника на червените скелети.Мангал.

Никъде не съм написал Русия,безмозъчно същество.Самозадоволяваш се.

Някакви платени с рубли тролове пишат та се късат целодневно и целонощно глупости за испанската криза. Сигурно са надъхани от дежурният офицер, когато им е раздавал опорните точки. Да знаете, на испанците им е през оная работа за глупашките ви драсканици. Единственото, което доказвате е, че сте абсолютни глупаци.

Аве на испанците също им е през иная работа колко часа ти чирака ше се гърчиш у тяхната оранжерия и дали изобщо ше ти плати некойю!хихи

Грешно предположение "вежлив" глупако. Опитай пак.

В голяма заблуда с брато! В Испания българи няма! 2.5 милиона българи избягаха от европейското робство, избраха свободата и избягаха и се преселиха на широките простори на Великата Русия! Там веднага получиха гражданство, безплатни квартири и високопрестижа работа н бюро! А ти кеси тука и се трови с парцуцата!

Тъпако,референдумът в Каталуня е еквивалентен на Руско-турската война за освобождение на България от Турското робство-или на теб господарят ти е наредил че е трябвало все още да сме поробени!

Обикновено "освобождават" за да те поробят! И без псувни моля!

А на вас шорошките грантаджии с какво ви плаща шорош и "Америка граби България"?

vasil

Без значение дали е крал,щом мнението му е обратното на това на Стоичков - значи е прав!

Случаят със Каталуня няма нищо общо със Косово. Та ние всички сме част от голямото европейско семейство. Тези инспирирани отвън от силите на злото сепаратистки настроения са насочени срещу нашето европейско единство, защото обединени ние сме силни. Както в едно семейство неяма абсолютно равенство, така е в нашето европейско. Някои работят повече, но някои имат по големи отговорности. Не са прави каталаните като казват, че носят Испания на гърба си, защото останалите испанци формират единтичността на нацията. То не може така да рече някой и да си тръгне.

Някой да ме е питал, искам ли в това тъпо "европейско семейство"?

Първо научи как се пише идентичност, после се изхождай тук

Що пък да не може? Рано или късно на всеки му писва да щрака с пръсти някой на негов гръб. Освен на българина естествено, манго ще щрака с пръсти още дълго време...

Кралят има нужда от Каталуния, но каталунците не искат краля и никога не са го искали, искат република, а не хрантутника крал, който е бил върнат от Франко с марокански войски.

създадоха Испания и покориха Новия свят. А Каталуния не иска независимост. Независимост искат малко по малко от половината население, които са гласували.

Гласували са около 55% от каталунците. Тъй като стана ясно че със всички заплахи повече от 50% от всички гласоподаватели може да гласуват за отделяне, около 12% от гласовете са иззети от полицията. Видяхме как. Като иззеха достатъчно урни спряха акцията. Изобщо дъртата Европа си показва имперския нрав.

деер

Ало, платените драскач от житницата на Османската империя, гледайте си държавата, защото вашите деца ще се обрязват скоро! Испания и Каталуния да се оправят, ние Люксембург не можем да бием, ако противникът ни играе сериозно, ние все акъл раздаване....

Каталунската хунта погази и конституцията и решението на КС, и всички останали закони, и се постави сама извън цивилизования ред. Всички останали брътвежи в тяхна полза са излишни. В речта си кралят отбеляза "правото на всички испанци да решават съдбата на страната си". Испанската конституция позволява референдуми само, ако са общонационални - няма проблем да има референдум за независимостта на Каталуния, но на него ще гласуват ВСИЧКИ испанци в цялата страна. Само дето на това сепаратистите в Барселона не бяха навити, защото не им стиска. Конституцията гарантира единството на страната, и каталунците са се подписали под конституцията, и на референдумът през 1978-а я подкрепиха с 98% одобрение.

На този свят няма нищо непроменимо. Или както им изнася на мародерите олигарси? Пример Косово!

А бе тикво, я обясни смисъл, полза и изобщо идеята от национален референдум за отцепването на дадена област? Това върши само една работа - да отлъчиш ненужна област. Кой е този идиот, който ще гласува отцепването на богата област, даваща една ПЕТА от БВП на страната???? Ти малоумен ли си? Че тъпотиите в конституцията са напълно противоположни на подписания Пакт за граждански и политически права 12 години преди това, въобще няма да коментирам. Като е конституция какво? Висше право ли е или спусната от Бога? Нали тюфлеци като теб са я писали, преди почти 40 години им е вършила работа. В момента виждаш абсолютното доказателство, че мирна революция не може да съществува. Дори абсолютно единствено допуснатото днес гласуване като израз на волята на народа беше потъпкано със заплахи и насилие, а ти си седнал да обясняваш, че само национален референдум бил истински... Национален референдум не може да даде решение за определяне на област с признати език, традиции, история на обособен народ. Най-вече пък защото никой няма да гласува да си спре поток от пари....

Е краля защо не се извини,ами налива масло!Нали знае,че неговия прадядо е превзел Барселона през 1714 г.

ДИР, защо не отбелязахте в статията, че въпросните премии тази вечер са връчени на приятелчетата на Рахой в Брюксел - Юнкер и Туск, заради тяхната подкрепа днес за "демократичната" му политика днес? Защо не отбелязвате, че Мадрид от две седмици шантажира компании да напускат Каталуня? А знаете ли, че на повечето каталунци изобщо не им пука от това и днес имаше масова акция за закриване на сметки в банките, които напуснаха, и ного каталунци прехвърлят средствата си в каталунски банки?

Хората преди 1000 години разбрали, че обединени са по-силни, по-устойчиви и т.н. Днес всяка жаба прави сметки, как щяла да спечели, ако била независима. Да не би всички щати в САЩ да внасят еднакво във федералния бюджет и че няма "донори"? Еми има, разбира се! Каталуния и сега има огромна свобода, ама с тея кръчмарски сметки заслужават да им бъдат наложени мита ЕС и граничен контрол. БВП да им падне с 20% и после да смятат пак, колко богати станали и "свободни". Да, забравихме свобода, щото сега са в окови...

Ти от МадриТ ли пишеш, миличък?

Ти скъпи знаеш ли, в сравнение с Испания и Европа, Индия, Китай и Русия са огромни пазари? И след като Каталуния няма да е в ЕС, няма и санкции!

Проблема е че не може Каталуния да работи и праща 50% повече данъци, а Андалусия да живее от помощи събрани от данъци. И всъщност не е краля нито испанците. ЕО отпъскаше тези помощи на Андалусия, защото били недоразвити. И налагаше правила така че да не може да развива никаква индустрия. Който плаща поръчва музиката. Когато спряха помощите Мадрид не можеше даже спре изведнъж, те бяха основен поминък на населението. И трябваше да ги плащат районите, които не са взимали помощи и са си развивали индустрията и поради това са станали още по-богати и развити от просещите помощи. Е сега се вижда че могат да се оправят само с диктатура. За радост на даващите помощи европейци.

Колко човека изтеглиха парите си въпреки призивите на сепаратистите? Аз не видях повече от 6-7 банкомата с около 5-6 човека до тях. Също така би ли ни издал имената на тези каталунски банки?

Мда, скоро ще пишат: Каталуния БЕШЕ важна част от Испания

мечти неуловими.

Близо 1200 компании се готвят да напуснат Каталуния, остават ч98800...

Със скоростта, с която го правят- повече от 200 на ден, няма много причини за оптимизъм. Да не говорим, че тези които напускат са най-големите, но да прав си-хлебарниците и сладкарниците ще спасят икономиката на една страна, непризната от никоя друга.

Точно както при Брекзит злите глобалистки компании и банки заплашваха Англия че ще я напуснат ако гласуват за Брекзит, сега правят същото и с Каталуния! Не им се получиха заплахите в Англия, няма да им се получат и с Каталуния! Рекетьори долни!

И Косово беше важна част от Сърбия.

I kvo esega kosovo.....smotana sbirschtina ot rqzani idioti

Косово е първенец по износ на човешки органи, първенец по внос на легално старо въоръжение и контрабанден износ на леко въоръжение. Също е един от центровете на борбата с християнството в Европа.