Суперхрани влизат в менюто на детските градини

Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини вече ще включва и т.нар. суперхрани - чиа, киноа, авокадо, броколи и брюкселско зеле.

Обратно в новината

Коментари - Суперхрани влизат в менюто на детските градини | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дипломата на професорката от Рабфак ли е ? Най-полезните храни за хората са тези, които растат и се отглеждат на тяхната територия. Как българите са оцелели толкова векове без тия чуждоземски храни? Големи експерти! Еврогейски!

Понеже си нямаме наши хубави зеленчуци и плодове за това ще пласираме и чуждите на децата:(((((( Оставете да пораснат и да преценят какво им харесва а не сега да ги карате да ''заобичат'' чуждото

Малоумници, обикновеният български фасул( който вече е китайски) удря в земята по всички показатели измислените ви чиа, киноа и разни други бълвочи. Същото важи и за простата българска леща. Целта е някой вностител да си пробута тоновете чиа и киноа и да направи гушата от тези сладки държавни и общински поръчки. Същото важи и за годжи-бери-то... Абе, вие не сте ли чували за шипката, бе? Господ ви дал шипка в изобилие, която пак бие по всички показатели годжи-берито, вие годжи-бери ще ядете.. Шипката е 2 пъти по- мощна от него , освен това е и без пари. Засега.

Киноа, чиа и разни други говна. Изрсъл съм на село. Дядо ми правеше едно теле и две прасета на суджук. Нямахме хладилник, но суджукът /без химии/ свършваше чак след 15 септември. Основното ми хранене през лятото беше веднъж на ден педя суджук и топъл хляб. Ако се случеше вечер да съм в къщи, ние мъжете /аз и дядо ми/ вечеряхме на стълбите топла баница и тас студено вино. По цял ден скитосвах с другите деца из полето и гората. Никой не се интересуваше къде ходим. Менюто допълваха риба, раци, змии , жаби, птици, кокошки, патки , гъски, печена царевица, картофи на пепел ..Всичко което е дал Господ. И бой ако те хванат докъто пазаруваш. Сапунът беше най-омразното нещо. Раните дезинфикцирахме с напикаване. Кръвотечението спирахме с прах от пърхутка или с малко пепел. Психолози ли? Специални потребности ли? Дрън, дрън. В цяло село нямаше такова животно. Само едно момче беше малко чалнато, ама то беше следствие от прекаран детски паралич. А сега? Съжалявам ги тези деца.

Аз пък съжалявам възрастните, работили цял живот за благото на шайка комунисти. Кютали си кротко за да не ги закача властта, ходили насила на манифестации, знаеши много добре какво е положението в дуржавата, крали от държавните предпроятие и т.н. Обаче ми обясняват за хубавия тогава живот. Висша форма на лицемерие. Абе направо да се връщаме към пещерния строй, ако не, в детските градини да има дежурни които да опикават контузените деца, лелката ще палят огън на двора за да готвят храната, протеините ще се набавят от насекомите в двора на градинаъа, като децата ще имат възможност дали да ги хапват сурови или да ги хвърлят в жарта. Крачетата от скакалеж и крилца от гълъби. Абе откъде ви намират такива идиоти, всичко това което описваш е било в резултат на мизерията в която са живяли хората....... по онова време.

Така и не разбирам защо някой има нещо против други култивари? Брюкселско зеле има в България от много десетки години. Какво е лошото да се ползва добрия опит на други хора? Станахме страна на розити с чужди инвестиции и култивари в началото (френски). Двата вида предлагано зеле си растат добре и у нас. Виж дали има смисъл от киноа е чиа е повече въпрос на разходи и полза, което може лесно да се анализира.

Ми имаше кой да бачка на полето, затова имаше и домашна лютеница, и домашно сирене, и домашни зеленчуци. Сега сте сичките меринджеи и високоамбициозни нищожества, и децата ви са гладни и тормозени. Айде на киноата, там некаде некой африканец е работил, а вие щото сте спецялни, не щете да бачкате, ке я копувате! Дори не знаете как се гледа и бере леща! УТРЕПКИ!

Встрани от другите ми забележки. Работила съм като доброволка към чарити организации, Случвало се е да работя кухненска работа по детски градини в Британия. Но съм засичала същото и в балХар. В кухнята, назначават верни другарки (вервайте, това се прави и в Британия).... които готвът зле, и то нарочно. Краде се да, но готвенето е кошмарно. Аз требеше да мием чинии, въпреки че имаше миялна машина, която демонстративно беше оставена изключена. Измих старателн очиниите, опитвайки се да дам най-доброто от себе си, на ръка. Изрично ми заповедаха да не пипам миялната машина. Измих ги и ги наредих, приготвих се и зачаках главната готвачка. Тя дойде, и се развика, ти какво си направила, викам какво съм направила?????? И тя, не си ги измила добре. И ги хвърли обратно в мивката, в мръсната пумия, пълна с химикали. разревах се, толкова труд положих, и чистите чинии бяха обратно в пяната и пумията. И тя пак се развика, сега ги извади и избърши с кърпа (и ми метна една мърлева кърпа цжелата в мазнина и изгнили хранителни остатъци). Бърсах чиниите без изплакване, и разбрах, че това беше нарочно. Чиниите бяха отлично измити и избърсани. просто жената имаше да изпълнява заповеди. НЕ ДАВАЙТЕ ДЕЦАТА СИ НА ГРАДИНА, ЗАЩОТО ИМА НАРОЧНО НАЗНАЧЕНИ ХОРА, ДА ВИ ТРОВЯТ ДЕЦАТА ОЩЕ ОТ БЕБЕТА! ТОВА СЕ ПРАВИ НАРОЧНО, И НИКАК НЕ Е СЛУЧАЙНО! ВИДЯХ КАКВО СЕ СЛУЧВА, И СЛАВА БОГУ, ЧЕ СЕ ЦАНИХ ДОБРОВОЛКА, ЗАЩОТО ТОВА МИ ОТВОРИ ОЧИТЕ, ЗАЩО СЕ ПРАВИ! нарочно слагат химикали, и нарочно се дава лоша храна, а децата са държани нарочно гладни! Това идва от платени куманяги и платени агенти на зионизма, и детските градини и училища са изцяло под зиониЗко влияние, и точно оттам започва мозъчната промивка, след която един ден родителите откриват, че не знаят нищо за детето си, буквално! Около 10 години, и детето ви става отровено, и чудовище! И го видях отвътре как работи!

утре иди на психиатър

Пък как! Нека тровът децата ви, пък аз да одим на психиатър, ми тека се пада на децата ви! Горките ви деца!

отиди на психиатър, моля те!

Ми произведи ги тея локални храни - КО ЧЕКЪШ БЕ БУРСУК! тО НЕМА ЗА ПОфТЕНКА ТОЙ МУ СЕ ПРИЩЯЛО ДА НАЗИДАВА! КОГА ИМАШЕ КОЙ ДА ПРОИЗВЕЖДА, КОЙ ТЪРСЕШЕ КИНОА И БРОКОЛИ, ААААААААА! Сега сичките граТски жители и герои, и давате акъл от панелките, ама нещете да произвеждате на село! Какво да ядът децата - турски гмо домати ли! Амахаде, многознайкоФци, наготово! той не произвел 2 кила домати в живота си, ама веке е напук и навъпреки!

Гюзелев, Майстора, Елин Пелин, Вазов, Левски, Христо Ботев, Борис Димовски, Радой Ралин, Стефан Данаилов, Стоичков, Стефка Костадинова, Татяна Лолова, Парцалев, Калоянчев, Грета Ганчева, Лили Иванова, Кеца, Гена Димитрова... Те как станаха това което са с боб, леща, зелена салата, домати, краставици и т.н. автохтонни(традиционни, първични) за България зеленчуци? Тези "супер" храни се ядат веднъж в месеца, те не са за ежедневна употреба. За ежедневна употреба са там, откъдето идват - Третия свят.

Ми имало е кой да бачка на полето и в планината, да бере чушки и домати, да сади лук и праз, да бере и обработва. Кату си толко мереклия, иди да садиш и береш, та да имат дечицата ко да ядът. Мъ тека, да съветваш от панелката, чуждите родители и дечица, ми сечини да е нездравословно и за теби. Буклук! марЗи ви да работите, а после сичко ви е криво! за какво ви е криво! Да имаше изобилие на пазара, от наши си и чисти продукти, тогава кой щеше да се сети за киноа и броколи, борсук! Иначе яж турски корави и стипцави гмо домати, и не раздавай акъл дето не го искът!

В превод: боб, леща, зеле, карфиол, боровинки и т.н.т. Хранителни качества: 1:1; Цена 1:10. Изводите са очевАдни и остават за вас!

Ако има кой да ги произведе. като се бутате по панелките, и нема кой да работи на полето, ше лапаш турския (тумат) и ке благодариш. Айде лижи, и лапай турския, буклук!

Детство мое така си ми потребно, пак с киноа да поръся филия, от хляба от лимец.

Ми имаше кой да бачка на полето, затова имаше и домашна лютеница, и домашно сирене, и домашни зеленчуци. Сега сте сичките меринджеи и високоамбициозни нищожества, и децата ви са гладни и тормозени. Айде на киноата, там некаде некой африканец е работил, а вие щото сте спецялни, не щете да бачкате, ке я копувате! Дори не знаете как се гледа и бере леща! УТРЕПКИ!

Аз на мойто супер дете си му изваждам една бележка че е алергично към супер храни и ще си го пращам на училище с бабини манджи, нищо че не са супер, био, еко и не отключват чакрите.

А покрай суперхраните тоалетни за третия пол предвиждат ли се? Щото, след като се хранят, понякога и ще акат, нали? Та, да сме съвсем в крак с новите Европейски изисквания, вземете се замислете... За момченцата и момиченцата е ясно, ама като ще ги правим вегани, да ги правим и ЛГТБ, модерно е!

С тия супер храни и без трети пол ще трябва и трета, че и четвърта тоалетна. Българският организъм не е пригоден да рупа киноа и папая, а краставици и домати. Та децата ще се посират юнашки - тоалетни за трети и четвърти пол няма да останат.

Не съм против чията и киноата ,те са подходящо за някой диети и хранителни режими ,но в никакъв случай не са за децата ,тези семена идват от страни в Южна Америка които не се славят много със здраво население като Перу ,Еквадор и др. дори и там не са основна храна ,колкото до броколите те по нищо не се различават от българският карфиол ,както и брюкселското зеле от нашенското ,освен по цената ,нито имат по полезни витамини и минерали,целта на тази глупост е да се облажи някой вносител на "супер"храни за сметка на родителите ,колкото до с какво трябва да се хранят децата ...няма по лесен отговор от това ,просто трябва да се върнат рецептурите от седемдесетте и осемдесетте години на детските градини и ученическите столове.

За това е необходимо да съоивете Тато (Тодор Живков) и да се върнем преди 1989 година.

Бих предложил идиотите, съставили менюто за детски градини, да бъдат заставени поне една година да се хранят по собствените си рецептури. Без достъп до нищо друго! И след година, ако са живи, пак да се изкажат по въпроса.

Ми имаше кой да бачка на полето, затова имаше и домашна лютеница, и домашно сирене, и домашни зеленчуци. Сега сте сичките меринджеи и високоамбициозни нищожества, и децата ви са гладни и тормозени. Айде на киноата, там некаде некой африканец е работил, а вие щото сте спецялни, не щете да бачкате, ке я копувате! Дори не знаете как се гледа и бере леща! УТРЕПКИ!

Овесени ядки не обичат, от тази година решихме да слагаме овесените ядки в супите, за да ги приемат по този начин, коментира Галя Точевска - медицински специалист в детската градина. Това изказване е несъвместимо с названието "медицински специалист"!

Медицински специалист е нещо, което уж има нещо общо с медицината, уж е специалист, ама всъщност изобщо не е нито едното, нито другото. И няма и правоспособност за нищо... Ако почнем от доктор, минем през фелдшер, медицинска сестра, санитар накрая ако много ровим дъното стигаме до т.нар. медицински специалисти. Те са най-ниското стъпало в професията.

Това, високопарното невежество, подплатено с купешки фрази и ала-бала аргументи е голяма работа! Но щом ще е свързано с едни пари за едни хора - всичко е обяснимо! Не ми се оборват нещата едно по едно, но само ще попитам - каква е значимата разлика в полза на киноата, сравнена с нашенската леща?

Разликата като хранителна стойност е в полза на лещата, което показва, че ние си се храним със суперхрани от стотици години :)

По-високи заплати за мъжете, за да може Българката да остане да гледа децата, дома и градината, съответно- по-високи издръжки за самотни майки! Никфи децки "градини", щото времето на индустриализЪма и поточното производство свърши отдавна!

Тези зрънца киноа и чиа изискват толкова внимание и точност в приготвянето, че просто не си представям как "лелките готвачки" с големия черпак ще плеснат с ръце и ще ги прегърнат ... пардон, приготвят! А няма да си ги занесат у тях си на техните поотраснали дъщери, които са силно заинтересувани от модните диети със супер-пупер вносни храни! И защо на малките да им се дават такива непознати неща, които могат да не изядат и да останат гладни, след като родителите им с платили много и премного за "супер-храни", а не български нормални неща, но приготвени добре, от качествени продукти, местно производство, както са ни хранили нас навремето?! Аз съм ходила на градина, после и в училище в стола, вярно че в него менюто не ми харесваше особено, но ядях, а в градината ни беше просто чудесно - защото имахме малки чинийки и лъжички, малки чашки с разни патенца и пиленца, всеки си знаеше приборите, готвеха ни вкусно и подходящо за малки деца! Въпрос на организация и любов към децата - това е, а не "супер-пупер-измишльотини"! И за сина ми в края на 80-те години взимахме храната от една близка детска градина, беше чудесна, количеството му стигаше за обяд и вечеря, имаше и плод, а цената на цялото удоволствие беше 12 лв на месец ... Още по старите соц. рецептурници и грамажи - като за живи деца, не днешните фантасмагории ...

Като идете да произвеждате на полето, тогава давайте акъл! Ноо акъл, ноо нещо, а никой не ще да работи на полето - резултата е вносни турски гмо домати, корави и прави краставици по ЕС стандарти, и гладни деца по градините, защото дори и с традиционните храни, лелките пак ги държът гладни! Кога се озъснаете че имате прублем в чипа, тогава! Храната ви била виновна, олеле! Вие сте сбъркани като цяло, ма айде сега храната ви била виновна! да имаше поне кой да я зготви както си требе, и децата немаше да са гладни, ама не щете да барате готвачките и менистерките! Ма барате храната, а не министерките, не здравното менистерство и не себе си! Буклуци! доде не се сетите да поправите себе си, се ше ви е криво, и децата ви се гладни ше ходът!

Здравейте! Аз, съпругът ми, както и 4-годишната ни дъщеря сме вегани! Смело мога да кажа, че това е най-добрият избор, който някога сме правили. Предлагам списъкът със супер храни в детските градини да се разшири, като към него задължително се добавят годжи-бери, пунартан, кедрови ядки, пшенични стръкове... На децата може да се дават и таблетки спирулина - изключително полезни са и заместват напълно месото! Крайно време е да се помисли и за хранителен режим за децата вегани в детските градини и в училищата. Това е важна стъпка, която трябва да бъде направена!

абе вие си рупайте спирулината, оставете останалите деца да растат нормално и да приемат достъчно протеини. Нищо не замества изцяло местото.

Преди да коментирате, прочетете повече за състава на спирулината и за BJF-протеините. Определено има какво да научите!!!

Вие яжте каквото искате, но да налагате на детето безумни и опасни за здравето хранителни режими е пълно безумие. Подрастващите имат нужда от пълноценна храна, а не от трева. Консумирането на месо доказано е начина за набавяне на необходимите хранителни вещества, които ги няма или не се усвояват от организма от растителната храна. Само преди месец четох за 2 случая на побъркани родители, чиито малки деца бяха починали от недохранване, защото са имали "късмета" да попаднат на родители "вегани".

първо, супер храни няма. Второ, тези храни не са типични за нашата кухня и могат да доведат до сериозни разстройства при деца с чувствителен стомах. Какво им е лошото на българското зеле? На морковите, ряпата? На ябълките? има един професор, на който не си спомням името, който обикалял години из света да изучава столетниците, включително и в България. Неговият извод е, че няма по-добра храна от местната храна, тази, с която са израстли родителите и прародителите ни. За България си спомням, че пишете за сиренето, млякото, меда, многото плодове, които имаме. Аз лични съм против да се дават такива неща на децата - който иска да си го храни като свинчета у дома, аз искам детето ми да се храни с български храни, които освен това са много по-евтини от авкадо и чия. И като говоря за пари - кой ли ще се облагодетелства от храненето на децата с тези скъпи храни????

Преди няколко века тук не е имало картофи, царевица, боб, чушки, домати, ориз, кайсии, праскови. Сега са неразделна част от трапезата.

Кайсии, праскови и пипер е имало винаги, сушили са плодовете и са си правели ошав през зимата. Сушените праскови са разкошни, могат да се ядат и сурови.

"Суперхрани влизат в менюто на детските градини" А в училищата????? Как не мога да кача снимка на вчерашната безплатна закуска на сина ми!!!!!! Майка на негов съученик качи по обяд снимка на потресната безплатна закуска. Би трябвало да е сандвич с лютеница и сирене. Когато се прибрах, попитах детето, ял ли е закуската и каква е била. 8 годишния ми син отговори: - не я ядох, беше гадна. ми беше сандвич със сос и трохи от сирене.

В Холандия няма безплатна храна в училище. Не знам как така в България има пък е по-бедна държава. Отгоре на всичко деца, и родители явно са недоволни. Да се махне - само натоварва бюджета. На детска градина детето ми не е ходило, но някой ми рзправяше някакви страготии за хляб и вурст. А в най-бедната страна на ЕС - киноа, готвенко, ала-бала...от къде тия пари?!

ChatGPT

А масло ще има ли?

а бе децата да не са зайци бе,зеле,броколи

Включете български храни и закуски, както са яли родителите ни едно време. Какви са тия глупости - чиа, киноа, авокадо, броколи и брюкселско зеле?! Това НЕ са супер храни! А и още повече храната която се яде трябва да е отгледана наблизо. Така че авокадо и броколи нямат място в българската трапеза. Нито тия семена. А брюкселското зеле го заменете с българското зеле! Нашето е хиляда пъти по полезно от брюкселското! Направете храненето да включва български храни така и децата ще са по умни и интелигентни и ще продължаваме да сме номер 1 в математиката пред руснаци, американци и китайци, но за това включете българска храна както са яли предните поколения, а тя включва: българско зеле, филии с домашна лютеница, филии със свинска мас и шарена сол, кисело мляко без никакви подсладители, прясно мляко, домашно сирене, ябълки, яйрян, домашна баница и истинска домашна боза.

+1 Това е суперхраната на най стария народ в Европа Българския - българско зеле, филии с домашна лютеница, филии със свинска мас и шарена сол, филии с домашно краве масло и сол, домашно кисело мляко без никакви подсладители, прясно мляко, домашно сирене, ябълки, яйрян, домашна баница и истинска домашна боза без подсладители и е-та. Разбира се и други сезонни български плодове може да се включат.

Ако има кой да ги произведе. като се бутате по панелките, и нема кой да работи на полето, ше лапаш турския (тумат) и ке благодариш.

И ще замезват с отровното масло от другата статия

Да очакваме и "супер" цени и такси.

а не може ли децата в гардините да си рупат на воля филии с домашна лютеница или намазани със мас,щото ние някога умирахме за това,и не се ограничавахме откъм захар или сол,да ви ебна евро нормите дето водят децата към затлъстяване и лишения