Бизнес и синдикати в остър спор за минималната заплата

Повишаването на МОД е вредна и безполезна политика. Така работниците няма да бъдат осигурявани на пълната си заплата и ще получават една част от нея в плик.

Обратно в новината

Коментари - Бизнес и синдикати в остър спор за минималната заплата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Искам да попитам следното - Как е възможно в европа да си на мрз с която можеш да можеш да преживяваш що годе нормално. Тук някой би ли се осмелил да наеме жилище с мрз , да си плаща сметките и да се храни. В европа дори и най-черният труд е платен в рамките на 40-50-60 евро - пари с които спокойно можеш да преживееш и пари които у нас никога няма как да получиш за 1 ден работа нискоквалифициран труд. Излиза че има нещо сбъркано в държавата и системата на заплащане.

Ваня Григорова на колко души плаща заплати и осигуровки? ГНУСНИ СТЕ! Има ли още глупаци да членуват в "синдикати"? За дейностите, финансирани от бюджета - синдикатите да се ЗАБРАНЯТ!

Ваня Григорова на колко души плаща заплати и осигуровки? ГНУСНИ СТЕ! Има ли още глупаци да членуват в "синдикати"? За дейностите, финансирани от бюджета - синдикатите да се ЗАБРАНЯТ!

страхува най- много чорбаджиите? думата СТАЧКА! ОБЩА! НАЦИОНАЛНА! А СТАЧКА ДЕЕЕЕ! ДЪРПАТЕ ВИЕ КОТЕТО ЗА ОПАШКАТА, АМА... ТОЙ БЪЛГАРИНА ТРУДНО ИЗЛИЗА НА ПЛОЩАДА, АМА И ПОСЛЕ ТРУДНО С ЕПРИБИРА... ВНИИМАВАЙТЕ, ЧЕ МАМЕТО ВИ...

В БГ работодател и робовладелец е едно и също нещо.

И синдикати и работодатели са един дол дренки. Хвани единият, удари другия.

Какво следва: -ако в пликчето на работника има Х лева - то в пликчето на капиталиста има от Nпъти Х лева В задачата се пита, кой краде повече и кой крие повече? Единия да съществува, а другия да разполага с първия...........

Ръстът на МРЗ има смисъл само и единствено, ако със същия процент се увеличават и всички останали заплати на хората, които получават заплащане, различно от МРЗ. На практика това не се случва в държавата. И в един момент се оказва, че квалифицирани работници с висше образование,задължения и отговорности, надхвърлящи тези на чистачки и продавачки, започват да получава заплати равни на заплатите на хора, които не могат да четат и да пишат и, освен да размахват метли по улиците по програмите за заетостта, за нищо друго не ги бива!!!!! Не мисля, че е справедливо! И синдикатите и работодателите са дълг към хората! То може би затова и почти не останаха работещи в БГ-то!

Ами то Андрешко не е написан току така. Историята е взета от реалния живот, хората търпят, търпят такива, като този с очилцата- ПА айде У калта...

Нещата нямаше да са такива ако всеки си вършеше работата както трябва: бизнесът - да развива производство, да инвестира в иновации и в персонал; държавата с нейните органи органи - да поддържа пазарни условия, да контролира бизнеса, да си събира вземанията и да санкционира нарушенията; работниците - да работят мотивирано, а синдикатите - да защитават интересите на работниците. И тъй като нито един от тези елементи не функционира както трябва, има бедност, корупция и липса на перспективи.

Три пъти ко, жената?.Ааааа, то били заплатите.Кооооо?.

не повече от 3% от оборота. Но така е вече 10 години. Младите хора искат да живеят сега и веднага, а не след 30 години, когато ще бъдат дърти, грозни, болни и пръдливи.

Синдикатите са по заводите. По-добре Велев да влезе в заводите и да види за какво става въпрос. Увеличението на заплатите от както сме в ЕС е капка в морето - нищо. Продължаваме и ще продължим за напред да сме най-бедната държава в ЕС. АИКБ доказват за пореден път, че защитават корпоративни интереси. Бизнеса в България изкарва страшно много, но заради такива кото тоя, надоле по веригата не остава нищо. Минимални разходи - максимална печалба.

Грешка! Синдикатите са в бюджетната сфера. А доколкото ги има в заводите, те са безгласни и самите работодатели ги поддържат за екзотика. Щом работодателите изкарват страшно много - нека всеки да стане такъв и да печели!

Няма лошо всеки да започне бизнес, но нали се сещеш, че сам нищо няма да направиш. Започваш да произведеш нищо. Наемаш необходимия брой хора. От едно изделие плащаш заплати на всички, а с второто разходите, но продаваш по 10 на месец. И тук идва интересното. На банкета обясняваш като по онова време как фирмата процъфтява. Обаче за заплати си дал като за 8 изделия, останалите разходи (заплатата в България от бизнеса се взима за разход) с едно. Чистата печалба се явява на едно устройство. Това е накратко българския бизнес. И не, синдикатите по заводите не са чак толкова безгласни или са за забавление на шефовете. Достатъчно е в най-натовареното време да вдигне хората на стачка. Какво забавление ще падне само.

Работодател, който не може да плати 510 лв. минимална заплата, не му е това попрището и не става, отговори му Григорова.

Абе много добре му го каза синдикалистката на този чичко. Ако някой работодател не може да плаща минималната работна заплата, то той не е бизнесмен. Направо си го сложи днес на мястото му. ;)

Тогава работниците и това няма да вземат. Какво правим тогава? Плюс това, той е работодател - не е шеф на Централния затвор. С работниците се договаря. Като не им изнася - да отиват на борсата. Така и той ще си остане сам-смичък, горкия. На някакви си 510 лв.

И да попитаме пак- какви са оптималните съотношения печалба/дивидент: работна заплата, тъй щото една фирма или пък цяла една икономика да процъфтява и да се развива и да няма недоволни, недобре работещи и пр.?

"Откакто сме в ЕС, заплатите са нараснали три пъти, твърди представителят на работодателите" А пък цените на стоките и таксите нараснаха над десет пъти и продължават да растат докато съвсем не изравнят или задминат европейските.Но това не от значение за работодателя които иска работниците му да работят извънредно без допълнително заплащане и да се радват на абсолютният допустим минимум за заплатата. Като тия нищожни заплати са "прекалено високи" за работниците защо работодателите не вземат да се осигуряват на толкова?Със сигурност всеки един от тях ще може да живее като цар с 460лв на месец.

Добре, оплюхме работодателите и на всички ни стана ясно че те никога няма да променят нещата доброволно. В така нареченият "цивилизован свят" има един инструмент който се нарича "стачка". Има едни организации които се наричат синдикати и които не притискат само държавни компании. Аз примерно не съм чул синдикат в България да е притиснал със стачка средна или малка частна фирма където всъщност са най-големите нарушения на трудовото законодателство. Веднъж от такъв работодател чух следната приказка. "Ами докато има хора които са съгласни да работят при тези условия защо да ги променям. Като не сте съгласен вие знаете ли колко сивита имам на бюрото?" С две думи още на интервюта за робата ни става ясно че почти нищо не ни харесва но понеже месечните сметки за ток вода и парно чукат на вратата се надяваме поне нещо да ни платят. За това подписваме какъвто и да е договор и дори не го четем защото знаем че там пише едно а става съвсем друго. Просто нямаме избор. За да имаме избор трябва да почнем да влияем на пазара на труда. Колкото повече хора започнат да се интересуват от условията на труд и да държат на своето си толкова повече работодатели ще бъдат принудени да ги променят. И тогава няма да се оправдават че административно не може да се притиска пазар. А започналите работа да започнат да се организират помежду си и да притискат от вътре работодателя. Примерно магазин с две три или четири продавачки. Разберете се и обявете стачка. Има закон за това, просто го прочетете и ще видите че не е толкова трудно. По време на стачка работодател не може да ви уволни. А да видим колко ще загуби.

А и още нещо. Почне ли работодател да ви говори че фирмата ви била семейство или че тук всички сме като роднини....бягайте далеч защото това е контрол. Почнат ли да ви рекламират разни тиимбилдинги и прочие това да не ви блазни. Това също е контрол. Приказки от сорта "ние сме едно или всичко за фирмата" това също са празни приказки. Трябва да знаете че вие просто вършите нещо и срещу тов получавате заплащане и нищо повече. Фирмата не е ваша и не е ваша работа да се интересувате за това как тя върви финансово освен ако не сте наети точно това да ви е работата.

Много е нагъл!

Тоя на снимката няма ли кой да му хвърли един фхубав бой, да го извади от лъскавото возило и да го прати да си търси работа, та да видим тогава дали ще е толкова ербап. Аман от назначени бизнесмени и работодатели.

"Работодател, който не може да плати 510 лв. минимална заплата, не му е това попрището и не става, отговори му Григорова." ------------------------------- Странно изявление от синдикален деец. Явно не е надживяла мисленето на социалистическите профсъюзи. Та, нали като ти ги няма работодателите, ще ти ги няма и работниците! А като няма работници, няма да има нужда от синдикати. ооооо.... Да! Забравих: СИНДИКАТИТЕ ОТДАВНА НЕ СЕ ИЗДЪРЖАТ ОТ ЧЛЕНСКИ ВНОС. ТЕ СА НА СУБСИДИЯ, ИЗЧИСЛЕНА ВЪРХУ МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА за страната. Така че, не са необходими синдикални членове, за да има Синдикати. Необходима е висока МРЗ

Ако ги няма сегашните работодатели, на тяхно място ще дойдат други. Няма незаменими хора.

510 лв за какво по напред да ти стигнат,това е заплата с която можеш да изкараш месеца до другата заплата!!! И тези 510 лв няма да са нетни,а брутни!!! Минималната заплата трябва да е поне 1000 лв!!! А в София поне 1300 лв за да можеш да се оправяш,в София с 600 лв не може да изкараш месеца,а все още има такива заплати и там!!!!! Само 300 лв ти е храната за месеца,като сложиш и сметките и 500 лв вече са заминали! Ами за дрехи,ами за шампоан,сапун,паста за зъби,прах за пране,парфюм,ножчета за бръснене и подобни тоалетни посюди?!?!? Ами за бензин в колата,за гражданска,винетка,данък кола,ремонти по колата,смяна на гуми?!?!?! Ами ако си на квартира в по голям град отидоха още 200 лв минимум!!!Къде остава за зъболекар или лекар,за лекарства ако се наложи?!?!?!? Тези самонарекли се бизнесмени мислят ли изобщо с главите,колко е скъп живота и дали хората може да преживяват с трохите,които им дават месеца?!?!? Ами то и за почивка не остана,камо ли за кафе?!!??!!!! За кино,театър,ха такива удоволствия забрави... А робовладелецът изяжа за една вечер по 1 заплата на работещия си роб,за другото,което си позволява няма смисъл да се говори... И след всичките си харчове на робовладелецът му остават пари за трупане в банката,докато на работещия роб се налага да живее на заем,който няма да може и да върне само и само да изкара до следващия месец... Не дай си боже тези роби да имат деца,та за тях бъдеще в България няма,ама никакво,то е обречено на мизерия въпреки работещите му родители,какво остава,някой от родителите пък да остане без работа... Ами затова бягат поголовно хората от България,бягат без да се обръщат назад,а тук остават циганите и престъпниците,които съвсем скоро ще живеят с бг робовладелците заедно и ще се обичат и избиват,както никога досега...

ами като е толкова лесно според теб да си робовладелец / както се изразяваш/ стани и ти един такъв. Защо работиш за другите, а не работиш за себе си?!

Този си няма хабер от данъци ! Тези глупости може да ги говори само икономически неграмомтен човек.А този ми бил работодател !

Няма хабер,защото не си плаща данъците!!! Масово си изнасят парите в офшорни зони и не си плащат данъците в България! Кочината ние я носим на гръб,бедните роби носят цялата държава на гърба си!!! Робите в България плащат данъците и сметките в тая държава,че на всичкото отгоре издържаме и циганската напаст!!!!

даам- време е вече да започнат да се появяват и нормални бизнесмени в тази държава. Ще ги пуснат ли да просъществуват или не -туй е въпросът...

А, Уявиха се ,ама вече ги няма! :-(((

Ей, на идиоти ни направихте!!! Заплатата ми не е "бутната " от преди да влезем в ЕС, господин Велев! Тази стара приказка -че всички ядем пиле със зеле, (но за едни е пилето, а за други е само зелето)- да вземете да спрете да я пеете. Забравихте се в наглостта си! Та ако не са минималните прагове, всички щяхме да сме осигурени на минималните заплати! Това вече сме го видели- главни счетоводители на минимален доход, но ако изтървеш и една декларация към НАП , ти режат главата!

и ДВЕТЕ страни са маскари. Поне 70% от наемните работници не работят изобщо, симулирайки труд. И поне 70% от работодателите не ги е еня за останалите 30% работници, които им икарват парите.

Защо българския бизнес не инвестира в чужбина,не инвестира в ЕС,а инвестира само тук и то най вече в коли,яхти,къщи,хотели,апартаменти и всякакви подобни дудуци,но не и в заводи или в персонала си?!?!!? това означава,че българските бизнесмени не стават,просто не стават,това са чисти далавераджии,нищо друго!!!!

Защото тука има роби а там свободни хора.

Когато всичко е в ръцете на работодателя да ми говори за негови права е повече от нагло. Дами и господа които храните тези извратени алчни червеи, знаете ли че дори закона не ви защитава по никакъв от тази сган а сме 21 век. Подписвате договор с тях и още на следващата минута той е изцяло нарушен от тяхна страна и вие нищо не можете да направите. Не ви плащат заплатата, отивате на съд съди ги осъжда след година две и ... пак няма заплата. През това време банките, електрото, водните дружества, топлофикация са ви подгонили и ви съсипват живота. Там сметките идват всеки месец а не след две години. Защо ли преди около 150 години се появява идеология наречена КОМУНИЗЪМ? Истината е че тази идеология още дълго време ще е актуална. И хора които са я отхвърлили в момента в който се сблъскат с нашите работодатели отново ще я приемат с отворени обятия. Ей колко телевизора си ви необходими за да изгледате един филм? Май само един. За какво са ви десет? За да нямат другите и да държите чатала на вратовете им нали? Това всъщност искате. Е аз пък не виждам как с тая философия ще очаквате социален мир.

има ли синдикати бе? Ма те не са си извадили от устата на тоя члена, той едновременно ги и бъзика... Ако имаше синдикати...

изходът е сформирането на хайдушки чети като през турското робство - слизаме по градовете, залавяме някой душманин и му изпиваме кръвчицата! Другите ще се сетят дали да се подиграват с народа...

Най-смисления коментар

Синдикатите да си махнат маникюрите и високите токчета ... - тоя нагло им се подиграва, като на проститутки, както миналата седмица се гавриха с журналята, а те - мълчат! Ако бяха истински синдикати, щеше при подобни обиди да има нац. стачка!

Тази очилата шушумига лази по нервите на всички. Не го издържам вече; видя ли го, споменавам майка му и гася телевизора.

Лятото във фирмата ни се вдигнахме всички пред шефа ни да ни вдигне заплатите,защото не са вдигани от 2009-та година до ден днешен,дори когато расте минималната,нашата си стои непокътната и настана голяма олелия... Шефът ни се хвали всяка година,че фирмата е много добре и върви на добра печалба,но в момента в които поискахме увеличение и си е*а майката,оказа се,че сме много зле,пред фалит,шефа само не е стигнал по кофите да рови за да дава на нас заплати,олелия голяма... Накрая ги вдигна със заветните 40 лв (пълен смях) и се покри за 2 седмици в чужбина(Филипините),докато позатихнат нещата... Това се случи преди 2 месеца и понеже шефа е стигнал до там ,че да се чуди,от къде да изкара пари за нас,то преди 2 дни си купи последния модел на Мазерати от автосалона в София,явно по тези кофи бая пари се намират... И на сина си е купил автомобил от там,ама това е друг въпрос... Пари няма,зле е човека,а ние вече сме подготвили молбите за напускане и следващата цел ни е западна Европа,защото тук явно бъдеще няма! Бъдеще няма,както за нас,така и за децата ни!!!!

ми направи си фирма бе.

Какво искаш, грухтящо нещо? 7 милиона българи и 7 милиона фирми ли да има? И всеки да си работи сам. Така ще е най-добре.

като нямате кво да кажете, само това ви е единствения аргумент! Аз не съм учил за мениджър и нямам претенции, вие сте меринджеи, вие се оправяйте! абе кви бизнесмени сте вие бе? Хората излязоха в Европа, излезте и вие на европейския пазар бе? най -богатия, 10 г сме в ЕС, 1 бг фирма не присъства на него! това ви е атестацията колко струвате...

Този Велев е просто едина високоплатена марионетка и лакеи на Робовладелците у нас, стоящи в сянка. Най-големите крадци у нас, се крият от обществото зад такива като Велев. Парламента, общините, държавните институции, правораздаването, фирмите/бизнесите / и синдикатите са пълни с Велевци, Цветановци и Бойковци. Към РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ в България. Ако продължавата да държите прекалено дълго в мизерия и глад робите си. Ще дойде време, когато робите ви ще измрат, ще избягат или ще се разбонтуват. Съответно ще трябва сами да почнете да вършите тяхната работа. А при революцията надзирателите ви ще бъдат разкъсани от тълпата. А имуществото ви ще бъде разграбено и опожарено.

Понятието минимална раб.заплата трябва да отпадне. Трябва да се заплаща адекватно и да се гонят европейските доходи и пенсии.Вдигането на мин.раб.заплата води до вдигане на средния коефициент и това автоматично намалява пенсиите, а в същото време работодателите правят едни договори за половин ден, използват ни целодневно и извънредно и реално нищо не ни се вдига

Този на снимката и пасмината като него са заплаха номер едно за националната сигурност на България.

"Работодател, който не може да плати 510 лв. минимална заплата, не му е това попрището и не става" Всички сме убедени, че от комсомолец капиталист не става, но квазимодото от снимката продължава да се прави на улав. А може и да е, щом не схваща, че скоро ще бъдат само едни работодатели на нищо.

Аз пък винаги съм смятала, че е добре, ако единият от партньорите в танца е с груби грайфери, които се опитва да представи за обувки от крокодилска кожа, другият да е с високи токчета? Може би, г-н Велев има предвид ръководството на "синдикатите", когато аз членувах в синдикат, си ходех с ниски токчета, защото имах много работа, а ми заплащаха за нея малко под минималната работна заплата - за справка, работех като неквалифициран учител (в кои заводи има синдикати у нас?).

Мързеливите посерковци само искат да лапат. Ми направете си фирми бе, посерковци - и вземайте 5000 лева заплата.

Ти си заблуден алчен или беден псевдобизнесмен. Който си мисли, че работниците и служителите са мързеливи посерковчи. Именно 400-500 лв. месечно ги правят такива. Ако даваш по 5 000 месечна заплата, половината от мързеливите ти посерковци ще станат съвестни работници. Ще почнат да произвеждат за двама посерковци и тогава ще можеш да уволниш останалата половина мързеливци.

Много се говори за българския мързел. Но идете по централна Европа и вижте къде магазините работят в събота и неделя до 20-21 часа. През седмицата всички магазини работят до 19 часа, след този час има определени магазини, в които цените са двойни, а събота след обяд и в неделя трудно може и хляб да се купи. Помислете дали наистина сме много мързеливи българите. Просто искат много от нас, но за малко пари.

Ми бачкай си сам, бе посерковец, що наемаш хора да ти работят.

бизнесмените ни са напълно измислени, поради което нито икономиката ни върви, нито благосъстоянието на населението се повишава. Освен това, ще повторя, те са безкрайно стиснати, а така добър бизнес климат не се създава.

Какъв е този бизнес,дето да се бунтува срещу едни 250 евро заплата,които са дневната надница на запад?!?!? Това са просто едни алчни мултимилионери,натрупали богатствата си чрез раздаване на пари през 1989 г,чрез корупция,чрез далавери,кражби от еврофондове и източване на държавата,това не са истински бизнесмени,това са алчни престъпници!!! Те изгониха половината население на България в чужбина,те съсипаха животите на милиони хора само и само за да трупат несметни богатства в банките и да живеят,като бейове... Бг робовладелецът има по няколко луксозни коли в двора,яхти,самолети,апартаменти в чужбина,вили,къщи,някой небостъргачи и молове строят и накрая срещу 500 лв заплата грухтят,като диви свине!!!??? Всяка вечер се изяжда по една заплата на един от работещите им роби,на екзотични почивки ходят по 10 пъти в годината,колите им харчат по 30 - 40 на сто,децата им учат в чужбина и живеят там в собствени жилища,а за робите тук се подхвърлят едни 500 - 600 лв,колко да не се стигне да ровят по кофите и постоянно се реве,че нямало пари,криза е,астероиди ще падат,вулкани ще изригват,марсианци ще ни нападат,ама заплатите да не се вдигат... И така вече 3 десетилетия българският роб тъне в брутална мизерия благодарение на свръх алчните си робовладелци!!!! И народа бяга поголовно,а оправданията на алчните мултимилионери продължават да валят,дори вече се обвиняват самите хора,че не ставали,само и само да не им се дават пари...Няма такава долна измет,като българина,в България българите бягат от българите,това го няма никъде...

ама цяла европа работи за германците.

Абсолютна истина!

Айде режете им държавните поръчки и да слагат високите токчета те. И право на Околовръстното

го слушам Велев какви увеличения на заплатите са реализирали си мисля, че доходите трябва да ми бъдат минимум като на германец, а погледнато реално май гониме и македонците по заплати

Това е интересен случай в който и двете страни са прави. От една страна, минималната заплата е много вредна за икономиката, а от друга страна синдикалната мафия също е много вредна за икономиката. Но тука войната пак е между соросоиди (синдикалната мафия) и еничари (правителството), така че ясно е кой за какво се бори!

Работодателските организации в България свършиха цялата работа на синдикати, като сами настроиха срещу себе си цялото българско общество.

ако не бяха партийните куфари нямаше да си главозамаян и щеше да пееш друга песен в момента. Не се заблуждавай, че си нещо уникално или неповторимо.

Няма такова животно минимална заплата и минимална пенсия! Който е работил ще получава, останалите да духат супата!

Ако искаш да духаш.. супата ми?

Гледах интервюто с Велев тази сутрин и останах с впечатление, че този си въобразява, че някой ще дойде от Молдова или Украйна да му работи за 600-700 лева. С тия цени и наеми - никакъв шанс.

Пазара на труда по морето тази година беше отворен за чужди работници. От хотелиерския бранш се оплакаха, че не искали да идват. Е бива глупости ама тоя се уля!

Тези, които са безработни, или не искат, или не могат да работят отсече шефа на робовладелците в България Велев. Да си стоят с най ниските заплати робите и стреса на макс.