Арести на сепаратистки лидери, Испания върви надолу

Испанският Върховен съд разпореди предварителен арест за двама лидери на каталунски сепаратистки организации, заподозрени в противодържавна дейност.

Обратно в новината

Коментари - Арести на сепаратистки лидери, Испания върви надолу | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Те се опитват да хвърлят в затвора идеи, но това засилва стремежа към свобода", написа в Туитър Пучдемон. Ами, щом е така, хайде да обявиш независимост, де, Пучдемон. Защо не го правиш вече 10дни??

Право и задължение е на населението на Каталуния да се самоопределя и желае независимост. В Мадрид обаче не са забравили фашистките похвати и започнаха да ги прилагат. Над Каталуния се упражнява насилие. А старата блудница Европа подло мълчи

може да реши само народът на Испания. Това не може да стане с локални референдуми и обявяване на независимост. Започнаха да го разбират и в Каталуния.

Референдумът противоречи на обявената в Конституцията неделимост и единство на Испания. Конститцията е одобрена на референдум с участието на 68 процента от каталунците, от които 90 процента са я одобрили. Нещата са толкова ясни, че всичко друго е запалянковщина и анархия , водени от авантюристи, лъжци и популисти. Да не говрим, че те не привлекоха и половината избиратели дори .

Та кога са одобрили тази конституция? Не е зле да уточниш! Освен това конституцията съдържа редица други текстове, освен за единството на Испания. Няма как да сравняваш дини с пъпеши! А данните ти, че 68% от каталунците са участвали в гласуването на конституцията, а 90% са я одобрили са абсолютна лъжа!

Популизмът избуя в Каталуния по време на кризата. Кризата мина въпреки популизма Сега обаче самия популизъм ги заби в нова криза, която ще ги съсипе и нито ще мине бързо, ако въобще мине, нито ще ги отдели от Испания. Лошото е , че ще страда разумното мнозинство, което не се върза на кресльовците циркаджии и авантюристи и не гласува на незаконните им референдуми. За тези хора наистина съжалявам, стават жертва и заложници на местните авантюристи и агиткаджии.

Испания губи 20% от бюджетните си приходи. Това е непоносимо за бюджета в Мадрид, който и без това получава милионни дотации от ЕС. А тези приходи са достатъчни, да повишат значително стандарта в Каталуния

Кой те излъга. Големите инвеститори се местят в Испания. А Каталуния хем остава в Испания , хем губи големите си данъкоплатци, които и пълнеха хазната. Популизмът и етническата карта рано или късно съсипват -виждаш го с очите си.

Един от големите доводи на сепаратистите за отцепване от Испания се оказа поредния балон а имено , че Каталуния храни цяла Испания. В крайна сметка се оказа че по БВП са на 5-то място след Мадрид и за октомври имат дефицит от 2 милиарда евро за разплащане в публичния сектор.

Каталунските отцепници , вместо отцепване, го нацепиха на каталунските си съграждани. Почва масово бягство на инвеститори, подплашени от нестабилността . А каталунското благоденствие се дължи на испанските и чужди инвеститори, местният бизнес е самп строителство и туризъм, които също ще западнат от кризата. Въобще не само няма да има независимост, но ще си замине и благоденствието. Местните, го знаят и не случайно разумно не гласуваха на незаконния референдум и искаха затвор ,а сепаратиските лидери на милионен митинг.За съжаление авантюрата на сепаратистите ще удари по живота и разумното мнозинство.

,,Независимо" Косово е позорът на САЩ и ЕС. Отделянето бе извършено с външна военна намеса срещу Сърбия и без референдум. В Каталуния има референдум и непреодолимо желание за самостоятелност. Брюксел е против. Къде е прокламираната демокрация ????

Пич , случая Косово е точно противоположен на случая Каталуния. В Косово се отцепха след като им отнеха автономията и в условие на терор , безправие , етническо прочистване и изгонване на половин милион жители от домовете им . В Каталуния искат отделяне при най-голяма автономия от всички области, осигурен висок стандарт и всички гарантирани права на земята от испанската държава. В Косово 90 процента искаха отделяне. В каталуния едва 40 процента отидоха да гласуват на два незаконни референдума, при положение, че 80 процента са гласували на референдума за Конституцията , която не позволява отделяне и прави сепаратиския референдум незаконен.Въобще едните се цепят терор и безправие, а другите щото били много развоти. При едните това го иска мнозинствпто, при другите малцинството.

никаква разлика няма. в международното право има два противоречащи си принципа. 1 - суверенитет и неделимост на територията и 2 - право на народите на самоопределяне. и драмата на ес и западa е в това че за пrъв път в историята на модерна европа разрешиха в косово да се приложи принипът на самоопределяне.. и с това отвориха врата към ада...

Как ли ще ми се отрази на Рахой и на меките китки от Брюксел нова баска и вече каталунска свободна армия, която с идил да бомби из хеспанията и ивропата ?

Това го има всеки ден в Дагестан и Кавказ В Европа отдавна са на друго ниво.

Сега е най-удобния момент монархът Фелипе Номер не знам си кой, да абдикира и да обяви Испания за република. Фелипе е пряк наследник на фашисткия режим на диктатора Франко, и е с изтекъл срок за годност.

Защо ли Европа при сюблимни исторически моменти винаги започва да бълва фашизъм?

Щото такива се избират, уж се избират, а те се самоизбират.

...,че кой пречи на каталунците да са свободолюбиви? Тези не искат свобода , а финансова независимост от Мадрид. Всичко друго, включително автономия в рамките на Испания си го имат. Никой не ги е спрял да са най-богатите, просто трябва както всички други да си плащат такси и данъци към държавата.

"... Тези не искат свобода , а финансова независимост от Мадрид... " - Кой ти го каза това бе лъжецо соросоиден ? Те се борят за независимост от Испания през последните 300 години ! Ходил ли си там бе ждрольо ? Какво знаеш за тяхната история и за вековните желания на тази нация ти платени торле ?

А ти какво знаеш? И защо си мислиш, че тук, в този форум, ти си единственият просветен и просветлен по въпросите на КаталОния?

Фашистката хунта в Мадрид започна окупацията на Каталуния. Арестувани са видните борци за свобода на каталунския народ Jordi Cuixart и Jordi Sanchez.

Българският народ е на страната на свободолюбивите каталунци

Обаче управляващите ни са роби на евробюрократичната мафия и сриат каквото им пуснат от Нашингтонския обком.

Viva Cataluña libre !!!

Рахой е бита карта. Никой не може да спре устрема на Каталония към независимост

Хахаха, докато Сорос и сие не се заемат. Мълшляци ламтящи за кинти дал Господ.

А ДОКАТО ВИЕ СЕ ЗАНИМАВАТЕ С ИСПАНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ , .. НА ТАЙНА СРЕЩА В БАНКЯ СЕРЕ-ГЕЙ ШАЛОМОВИЧ , МУТТРА АГА БАНКЯНЛИЯТА И ДОМУЗ БЕЙ ОТ ДПС СА СЕ РАЗБРАЛИ ДА ВКАРАТ ГЛАВАТА НА ЧЕРВЕНИЯ СУДЖУК ГЕОГИ ГЕРГОВ В ХХХХХТА НА КУРНАЛИНКАТА ... ТВА ЩЯЛО ДА ОТВОРИ ПЪТ КЪМ КОАЛИЦИЯ "СУДЖУК" - ГЕРБ -БСП - ДСП С ПРАВИТЕЛСТВО НА НАЦИОНАЛНОТО ЕДИНСТВО :))

Е това ако стане, ще е супер, дано най-накрая се светнем че от 90-те години само скапаняци и тарикати ни доят. И тогава ще е лесто.

Испанската конституция и закони дават отговори на това какво да се очаква в бъдеще. Никаква независима Каталуния няма да има. Напротив, всички автономни области в Испания ще станат изцяло зависими от Мадрит, след промени които ще се приемат от испанския парламент.

Да ама С-комисарчетата мислят друго. Не искат да загубят Каталония, а същевременно искат да подчинят Мадрид. Слабият по-лесно се подчинява. А и не може да се рискува евробалонът да гръмне точно когато комисарскат власт се тресе от слабости и противоречия. Така че Каталония ще си се отдели и пак ще е в приюта на комисарското плавило.

като се събудиш - ръката в контакта....

По стар "демократичен" обичай, веднага: 1. Да се организира Майдан в Барселона. 2. Наемници на англосаксонската мафия да стрелят със снайпер по хората. 3. Нюланд да иде и да раздава курабийки в Барселона. 4. САЩ и ЕС да наложат ембарго на Испания. 5. Да въоражат Каталуния да се бие за свободата си.

ще пратят спецназ за спазване на реда.

6. Да свалят един-два самолета и да кажат че испанците са го направили.

с бъклица ше ги канят..... Евалата на Рахой, оказа се истински мъж!

Испания върви надолу ... Целият ЕС върви надолу с нея

И аз се чудя защо всеки ден почнахме да четем руски хуморески както едно време военните маршове по радио София. А то било защото целият ЕС моли да бъде приет в евразия... Горките хорица.

Не се чуди, ами свиквай - вече ще е така. Разпадаме ви!

Колко свободни ще са каталонците, ако се отделят ? Икономически, финансово, митнически ? Ще доживеем да видим.

номера вече са в действие. Една област , която излезе от осигурителната система на своята държава, от която напускат базисни учреждения, която във военно отношение пада като топъл хляб в устата на благопожелатели, която разделя близки и роднини и още последици не е за завиждане.

В Турция Ердоган си направи констутцията за него и "законно" арестува всички неудобни. Рахой върви по неговия път!

не е измислил испанската Конституция.

Рахoй промени конституцията през 2010 в ущърб на Каталуния. Ха чети преди да плямпаш!

Ако Каталуния се отдели от Испания, крал Хуан щял да абдикира.

от Путин политическо Обежище.

е възможно

Кой е пък този крал Хуан?! Нещо си се объркал!

- ИСПАНИЯ Е РЕПУБЛИКА 1935 ДО 1936 - ФРАНКО ПРАВИ ПРЕВРАТ УМИРАТ 500 000 ИСПАНЦИ ИСПАНИЯ Е ФАШИСТКА ДИКТАТУРА 1939 ДО 1975 - ФРАНКО ПРЕДИ ДА УМРЕ ВЪЗСТАНОВЯВА МОНАРХИЯТА ... ДОБРЕ ЧЕ Е БИЛ 9-ТИ СЕПТЕМВРИ ДА НИ СПАСИ ОТ ТАКИВА ИДИОТИЗМИ .... ОЩЕ ЛЕВСКИ И БОТЕВ СА ТВЪРДИ РЕПУБЛИКАНЦИ :))

колко русняци умират в МИРНО време..или още не е известно на мурзилките.

sulio@mailinator.com

За съжаление не толкова,колкото ни се иска да умират Козяците... но и техния ред ще дойде.

Фашистите в Испания вече взимат и политически затворници - пълен срам и резил! Къде е ЕС, къде са "демократите"?

Испания е разпадаща се държава. Управляващите в Испания са обхванати от безумие и страх.

Това да не е сАвеЦкият союз..Бъди по-скромен.

Защо сме се изкривили и наричаме тази област КаталУния, след като цял свят я нарича КаталОния?

Телевизия ОН ЕЪР в едно изречение субтитри пише едновременно Каталуния и Каталония. Уникално!

В РУСКИТЕ ВЕСТНИЦИ ИМАШЕ СТАТИИ ОТ РОДА "НА РУСИЯ НЕ И ТРЯБВА ДА СЕ ЗАНИМАВА С ЕВРОПА НА 70 КНЯЖЕСТВА " .. ТАКА ЧЕ ОФИЦИАЛНА МОСКВА Е СЪС МАДРИДСКИТЕ "ДЕМОКРАТИ" ... А АЗ СЪМ С КАТАЛОНЦИТЕ ПОНЕЖЕ СА РЕПУБЛИКАНЦИ :))

Москва захитря. Тя много умело ще манипулира позицията си. И нека еврократите да не гледат все към Москва, а най-после сами да поемат отговорност за проблемите. защото тоя път изконната им черга гори, времето притиска...

Москва не приема будалкане, тя само го предлага на другите.

Каталуния е свободна област от Испания

кога ще гледа небето на каре?

Путиноидите газ пикаят - да го духате...друзя

ВСЪЩНОСТ РАШКИТЕ СА СЪС МАДРИД :)))

Не са бе, манипулатори са братята, туй не ти е полуграмотният Брежнев...

В ИСПАНИЯ ФОРМАТА НА УПРАВЛЕНИЕ Е МОНАРХИЯ ... ... А МОНАРХА Е ВЪРНАТ НА ТРОНА ОТ ФАШИСТА ФРАНКО , :)))) ... ТВА ЗА АБСТРАКНАТА ДЕМОКРАЦИЯ Е САМО МЪГЛА :))

от Русия към дивия запад..От вас човек не може да се вреди до шведска маса в западните хотели.

Бързаме да ви гледаме сеира. Пак сте се оакали до шия, и все други са ви кривите!...

Близкият Изток, Украйна, Германия, Турция, САЩ, Обединеното кралство, Испания ... Ръчкат ли ръчкат, бързат да напълнят ада. Каквото и да причинят на хората, наказанието няма да им се размине.

Испания не е запад... Запад е от и около Алпите на север. Не може нещо дето е произвело след колонизация Мексико и Аржентина да е запад. Средиземноморската култура, както и балканската си е друго нещо и не може зорлем да я туриш там където не е.

Путин е обещал да изпрати Искандер в помощ на Каталунистан

Русия държи под контрол Мадрид от собствената си територия

а Русия е държана на въже от Путин и сие.

Едните осъзнали, че са много богати и решили, че ще се отделят (колко ли са реално?). Другите решили, че няма да ги пуснат, но спаха и гледаха как се провежда референдум. Цирк някакъв. Всъщност каквито и трима да се съберат, веднага ще се разделят на такива и онакива. В природата ни е! А какво да говорим за големи маси от хора. От друга страна, като че ли още не осъзнаваме, че граденето на нещо истинско започва едва тогава, когато сме заедно! Цялата планета ври и кипи от глупостите и мераците на тези, които имат "повече възможности". Всъщност така само изтощаваме ресурсите. Цапаме за сметка на идните поколения. И оставяме една срамна история на разруха, убийства и глупост. С нищо не сме напреднали! С нищо не сме поумнели!

че са награбили доста и изнесли парите от Русия в офшорни зони, а другите продължават да гласуват за държавата, която допуска изнасяне на капитали.

.... тук ясно се открояват добрите и лошите.

,,пари ,любов и фашизъм не се ,,скриват,,..,,!!!

Испания върви в правилната посока, за разлика от нас.

Какви са така -наречени демократична опозиция в Сирия въоръжена да зъби от САЩ-така в Испания Референдума е Фашистки сепаратистки БРАВО

Набирам интербригадисти.

Тоя коминтерн ви е взел акъла..

Двойният аршин на европейския морал фалш е видим от всякъде. В арабския свят ЕС подпомагаше САЩ в борбата против законните правителства. Даже създаваше и въоръжаваше ,,демократични" опозиции. А в Испания ЗАДУШАВА всякакъв демократичен процес и волеизлияние на хората с насилие и кръв по улиците.

Двойния аршин е на путлерастите. В Испания всеки може да се кандидатира за парламент и министър председател, а в страните които си изброил има само една партия и диктатура. В тези другите страни се водят войни и изтребление, докато в Испания такова нещо няма.

Двойният аршин е на европейските шутлерасти. Испанците се трепаха достатъчно и установиха фашистки режим на Франко. Сега вървят по същия път

И за това решиха, че е най-добре да си набият собствените граждани щото мислят различно и не искат да им се чуе гласа... Испанските управляващи в Мадрид направиха най-голямата глупост и продължават да дълбаят надолу. Ами по

Точно в Сирия и Иран, които не са приятели на Говедария има избори! А при техните приятели - С. Арабия, Катар, ОАЕ и др. думата избори дори е незаконна! Искаха да направят Сирия "демокрация" по..... саудитски образец! Парадокс, но факт!

Испания да каже ясно: тя подкрепя умерените сирийски опозиционери, воюващи срещу законната власт в Сирия, нали? Избиваше ли според кралство Испания президентът Асад собствения си народ? - Твърдеше, че го избива. Подкрепяше ли незаконното образуване на независима косовска държава, при това без референдум, а заради анексията от НАТО на сръбски земи, в която самата Испания участва? - Подкрепяше.

на РИСИ... или на Путин.

Зорлем ще си съсипят държавата... Вместо да седнат на разговори ще радикализират каталонците с бруталности щото то насилието увлича по спиралата. Да взимат пример от Балканите, че паралела не е в полза на испанците

Исторически погледнато, за да се оправи една объркана държава, трябва да влезе Русия там и да сложи ред. Примери-ако не беше влязла в Свищов през 1878, още щяхме да сме с потури. Влезе и през 44-та, та поживяхме спокойно няколко десетилетия, за съжаление пак идва време да влиза. Сирия, Крим, Донбас, Абхазия, Осетия, Чечения са все примери за сложен добър ред. Добър ред сложиха и 45-та година в Европа, иначе пречупеният кръст щеше да се вее от всички фасади и арки. И много сапун щеше да е произведен, с отлично германско качество. Така че бакиите на ЕС може само една сила да поправи. За друга не се сещам. Иначе така оставени нещата отиват към Сирия-2.

пратен от шведския крал е сложил ред в племето русь.

Мадрид прави всичко възможно да започне гржданска война! Това е само началото. Скоро и баските ще скочат, защото там репресиите не са спирали от 100 години. Испания е изкуствена държава, крепяща се върху терора и подтискане на националните малцинства!

Костов хич не ми е "арен" на душата, но май има право: 50 на 50 ЕС върви към разпадане. Абе що ли им трябваше на да ни приемат и нас в ЕС. Виж какво става.

Разпадна СДС и надеждите на милионния митинг на Орлов мост...

Законно ли е да се бият жени и стари хора, които отиват да гласуват ??? Нормално ли е да се изпращат спец. части срещу мирни хора, които искат да гласуват ??? Да се развалят изборни секции и изхвърлят урни с бюлетини ??? ,,Демократична" Европа мълчи като ...

срещу държавната Конституция? Или така ви се е сторило.

Нормално е да гласуват щом конституцията е калпава

Законно е, според същата тази натовска Испания, в Сирия опозицията даже има право с оръжие в ръка да сваля законнат власт и да избива народа си. Нещо против твърдението на самите емрочленки за правото на умерената опозиция да води гражданска война? Айде да не се будалкаме, а?

Откакто сме в ЕС, кажи речи постоянно се случват кризи?! Първо беше световната криза, после гръцката, после "бежанската", после британския референдум, сега Каталуния... Да не излезе вярна поговорката, че нашата държава унищожава всяка държава или империя, или организация, в която влиза :):):)

аналогия. Нашата държава влазя , но не участва. Точно като сърбите в СИВ.

Ами с рухването на съветския съюз се постави точка на абсурдни обединения от юдоинтернационален тип. Обаче комисарщината се оказа жилава, жидовщината реши да пробута експеримента си вече на Запад. Получи се не само закономерния фарс, но и безкрайно комичен абсурд.

сега като ,,поемеме,, и председателството...???

НЕ ИЗДЪРЖАТ! РЕПУБЛИКА КАТАЛУНИЯ ГО БОДЕ В ОЧИТЕ. ЩЕ ДОКАРА ЛИ КРАЛЯ НЕЩАТА ДО ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И ПОВТОРЕНИЕ НА СЪБИТИЯТА ОТ НАЧАЛОТО НА МИНАЛИЯ ВЕК. Да не забравяме, че всяко повторение на историята се превръща във ФАРС. КРАЛЯ РИСКУВА ДА ИЗГУБИ НЕ САМО КАТАЛУНИЯ , НО И ЦЯЛА ИСПАНИЯ.

Това да не ви е Украйна дето на интервенцията и сепаратизма викате гражданска война.

БЪЛГАРСКИЯ ЦАР ЖИВЕЕЩ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГО ПРИЮТИ. И БЕЗ ТОВА МУ ДЪЛЖИ ПОДОБЕН ЖЕСТ.

ЕС защо мълчи за погазване вота на един народ? Еврокомисарите веднага да признаят правото на каталонския народ на самоопределение и да порицаят режима в Мадрид, който репресира собствения си народ. ЕС, защо мълчиш?

Това са под 50 % от населението на една област!

Ами да не бяха ги репресирали и щяха да бъдат доста над 50%. Сами си вкараха автогол с тия полицейски репрсии.

Каталонски народ няма, всички са испанци.

Айде стига простотии, явно никога не си стъпвал в Барселона. поосведоми се, има нет - снимки, клипове... Не си в детската градина...

стига бе...!!! всички са ,,македонци,,...!!!

референдум в една област, обявен предварително за незаконен. Ако се проведе референдум в Испания нали знаеш какъв ще бъде резултатът за отделянето на някоя провинция.

Ами и сръбският народ не беше питан, когато Косово се отдели от Сърбия, при това без референдум, само с решение на косовският парламент, но това не попречи на САЩ и техните западноевропейски васали да признаят Косово за независимо!