Орхан Памук: Унищожиха любимия ми Истанбул

Турският писател и нобелов лауреат заяви, че от политически съображения за него вече е невъзможно да живее в родния си Истанбул, съобщи турската СиЕнЕн-Тюрк.

Обратно в новината

Коментари - Орхан Памук: Унищожиха любимия ми Истанбул | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нека мене обвинят в Турция за неуважение към Ататюрк! Той Кемал е един крипто евреин дьонме и заедно с Енвер, Джафар и Тамил свалиха насилствено от власт Абдул Хамид втори и го убиха с ножица, а всичкото му злато изпратиха при ...Ротшилд!!! Това са масони от партията и ложата с едно и също име"Развитие и прогрес"! Те са предатели спрямо етническите турци и именно те избиха милион арменци и много българи и гърци! Също и много изселиха! Това са сатанисти!!!

Oрхан памук за да удари 1,2 милиона долара на Hобел стана родоотстъпник, като призна измисленият така наречен арменски геноцид. Tой продаде родината си за пари , сега сигурно му свършиха парите и затова е написал нов роман ,чрез който пак критикува родината си . Tайно идвал в истанбул , защо ,защото турското общество него обича. Hе е сензация е да критикува турското общество , точно както желаят отвъдокеанските му господари , защото много добре знае че турците няма да четат романите му , а парите ще дойдат от неговите читатели англосаксонци, които никога не са желали прогресирането на турското общество.

ще се съглася. в германия правят същото. карат си кефа и не им се работи ни за турция, ни за гемания, а само гледат каква политическа причина да изтъкнат срещу било турката полиция, било ердоган....кож ли не. турската диаспора са само търтеи.

Tози не е Tурчин. Hе е мъж. Hаи-долен предател e.

Турция не е наследник на Османската империя,Турция е последнатта освободила се държава от Османската империя, Ще бутам минарета на джамии,защото вдигат шум и ми пречат на Виенските валсове,които искам да звучат в Турция, Турция вече ще бъде приятел с Русия и никога няма да воюваме с нея,Aко някой се чувства султан или член на султанското семейство ,то той ще бъде изгонен от Турция, "Ислямът е разлагащ се труп, който трови нашия живот както вонящата мърша" -Думите са на най-големия реформатор в историята на Турция - Кемал Ататюрк. Бащата на турците е виждал в религията на пророка Мохамед една от основните причини за пълния упадък на Османската империя.

Орхан Памук не е турчин и е нормално да говори така.

Всичко за което нападате Орхан Памук, той си го е казал в това интервю и описано в статията като самопризнание. Няма смисълк от националистическо ''остроумие''.

Тоя ако наистина живее на запад е много ама много далеч от живота. Ислямският свят е единствената надежда на днешна западна Европа за бъдеще.

е, па от ирония не разбирате ли?!?

Ислям?По-добре смърт!

че Константинопол никога не може да е истанбул.Не сте създали нищо.Лежите на християнските ценности.Освен едни минарета на Света София,построена от Юстиниян,нищо,нищо.И ти драги си нобелист,благодарение на това,че си мюсюлманин,сега сте на особена почит.- актуален си.Чела съм ти и "Името ти е червен"и "Истанбул",не съм впечатлена-бутафория.

да тогава беше модерно да си мюсулманин в щатите, а каквото се продава в щатите, това бива номинирано за нобел. но освен, религията, това което му помогна беше и гей тематиката - това е и неговият "политически" проблем защо не може да живее в истанбул.

Абе, лъжецо, нали в книжлето "истанбюл" си документирал носталгията си по осмян-ската империя бе? Какъв плач му биеш в неа, че аз даже не можех и да я четем и я фърлих от гнус! Прочетох неколко твои творби, но чак след години разбрах ква политическа про-тутка си! Това в момента е театър по стара тактика!

Да живееш в Ню Йорк и да говориш за любим Истанбул е малко нелепо, но все пак да уважим пропагандното намигване на редактора...

'бахти името!

Аркадаш, с кое по-точно Турция ще се впише в зап. цивилизация: с исляма, с историята си, с езика, с културата и духовността си... с неосманизма и пантюркистките си мераци?! Да се взема желаното за действително е присъщо преди всичко за нежния пол... ПС. Сегашното управление на Турция загърби заветите на Ататюрк, така отиде чак до там да го нарече "пияница"! Избистрете си позицията и не се страхувайте да я заявите (ако въобще можете да го направите, освобождавайки се от онова, което ви превръща в чужденец на цивилизованото човечество).

Нито може, нито им трябва. Защо всички трябва да се вписват в запада ? Кога западът ще разбере, че има и други цивилизации, не по-малко стойностни ?

Иван Петров

ти в коя от тях си живял, за да ни открехнеш, че е по-хубава??

Още едно дърво без корен. Не знае къде да отиде. На запад не му харесва, в родния град не му харесва ... Емигранти.

да се екзекутира незабавно. Гюленист такъв. Веднага на въжето.

Не че имам сантимент към турците и настоящия им президент, но тоя ми прилича на последния мохикан на либерализма. Та нали тъкмо Западът поддържаше диктатурите в Турция толкова много десетилетия преди Ердоган? Нобелът те прави вечно лоялен на една клика масони - много ми прилича, горкият, на нашите козячета. Лакей.

Истанбул е спрял да бъде велик град 1453г. Всичко след това е опорочено културно наследство, върху което е изградена една държава донесла само кръв и мизерия за региона.

Много точно...6+

Турците имат същия проблем като нас - живеят в отрицание на настоящето, бълнувайки за миналото. Това е сигурен знак за упадък и поквара. За мое огромно съжаление, добре разбирам какво казва Орхан Памук. За турци и балХар в чужбина, е невъзможно да се чувстват иначе. Тое патологията на реалността, извадена на показ вербално. Много малко турци го признават, както и много малко българи, но това е болната и патологична реалност. Да, тъжно е.

Много думи, много напъни. Малко секс.

Действително Цариград или Истанбул преди 15 години беше велик град, на средище на две култури, на Изтока и Запада, които на пръв поглед съжителстваха мирно и точно с това многообразие бе уникален.

Да, градът вече не е това, което беше. С мили, дружелюбни хора. Благодарение на президента вероятно.