Желязната църква ”Св. Стефан” в Истанбул е обновена

Българската църква "Свети Стефан", наричана още Желязната църква заради уникалната й конструкция, е напълно обновена след дълъг ремонт.

Обратно в новината

Коментари - Желязната църква ”Св. Стефан” в Истанбул е обновена | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

JWalker

Защо кръстовете са в руски стил, с една напречна наклонена линия в долната част?

Май е последният бастион на българщината там. Всеки нашенец на туризъм да я посещава и да оставя по някое евро, иначе лошо, пак 500 г.

Джамията Ибрахим Паша е построена в XVII век и е много по стара от Желязната църква и е една от най важните за турците джамия в Балканите. Трябва да се поднови както църквите в Истанбул и Едирне, това е човешкото

...така. Ако нямаше туристическа стойност нямаше да си мръднат пръста, та ако ще за нас да е най-свещената реликва. Така, че по-леко с благодарностите.

Желязната църква е изработена в Австрия, монтирана е пробно там, демонтирана и превозена по Дунав и ЧМ до Истанбул. Посетих я преди 10 години и наистина се нуждаеше от сериозен ремонт. Едно Голямо Браво от мен на всички, придонесли за ремонта на тази светиня!

Много ме зарадва новината, но не съм съгласен със следното: "Две са били железните църкви в света, но днес е запазена само българската." Само в Ливърпул и досега си стоят двете железни църкви, посветени съотв. на Св. Георги (St. George's) и на Арх. Михаил (St. Michael's). От средата на 19 век и от Англия се разпростира практиката с железните църкви, разпращани на християнските мисии по широкия свят. Вероятно с тази оскъдна бройка (2), посочена в статията, се има предвид единствено ПРАВОСЛАВНИТЕ храмове от този вид? Другият, несъществуващ вече храм би трябвало да е разрушената през 1934 г. желязна църква посветена на Йоан Златоуст в Киев. Обаче аз поне зная, че и в забутаното английско селце Бабингли има една малка църквица, посветена на Богородица и Св.Феликс, която (вече) е на на разположение на Британската ортодоксална църква. Та, драга редакторке, проверявайте информацията, за да не се заяждат после стари изкуфелници като мен. Искрено се надявам обаче, че нашата желязна църква в Истанбул ще я запишем като световно най-красивата от този вид, особено след ремонта.

... една малка църквица, посветена на Богородица и Св.Феликс, която (вече) е на на разположение на Британската ортодоксална църква и която също е желязна.

А джамията в Разград кога ще я подновят.

Ако стойността на джамията като културно-исторически паметник е равна на Желязната църква, все ще се намери кой да я реставрира. Ако е само с локално значение, нека си я поддържат енориаршите със свои средства.

Забелязал съм ,че когато се появи статия за Турция или се споменава Турция ,веднага отдолу по новината се явява цяла кохорта драскачи. И започват да драскат с умиление тъпотиите си.А някои се правят и на много умни. Не знам какво им е направила Турция ,но явно по този начин си печелят доларчета ,защото за други новини не коментират. Западняшките тролове църкат та се късат ама файда никва! Освен да зилъжат някой заблуден младеж!

Турция има много съседи, но само на българите казваме приятелски комши

Ах така ли, аз пък знам, че само мъртъв турчин не мрази българин. Завещано ни от тия, които изпитаха на гърба си "комшулука" ви.

Ремонтът на желязната църква в Истанбул продължи няколко години. Той се финансира от Истанбулската голяма община и община Фатих и ремонтът е на стойност около 2,5 млн.еврo

То добре, че византия е оставила артефакти, че иначе не знам Стамбул с какво ще се хвали.

Добре че реставраацията се извършва от турски фирми, защото ако бяха български, половината пари ще ги открадат и след завършването на реставрацията, щяха да започнат ремонти на реставрираното!!!.... Истанбулската голяма община явно знае как се привличат туристи....И все пак Браво реставрирано е огнище на българщината!!!

Ердоган говори и действа съвсем сериозно и отговорно за разлика от много български политици .

прочетен и издаденият на 28.02.1870 г. Ферман, с който българите се признавали за отделен етнос е имало ли е българи преди това? и ония българи от преди да паднем под турско имат ли нещо общо с тия българи от 1870 г.

Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея

Един умник по-горе е написал, че с сме признати за отделен етнос с ферман от 28.02.1870г. И аз се чудя що така. Също ми е интересно къде е българската книжнина, българската аристокрация. Всяка джамия на балканите е построена върху осквернен православен храм. Жив късмет е че сме оцелели.

Ако не са това най-зловещите лъжи, които се прокрадват откак оня луд фес Ердоган е на власт, щях да кажа че това са пълни простотии. Обаче ми намирисва на тотална подмяна на историята. Ей предател - внимавай!!!

иначе докато чакаме ние да съберем пари - има много да чакаме. Църкви се правят с дарения. Ама беше то! Сега всичко живо се е овълчило.Поповете носят скъпи часовници и карат Ролсове. Браво на турците. Разбрали са, че желязната черква е една много добра и важна атракция на атмосферата на Инстанбул.

Това ще бъде може би най-вълнуващото събитие в живота на нашата общност,

Новината наистина е хубава! Желязната църква е културно-исторически паметник от значение и за самия град Истанбул. Когато пътувах до този уникален, неповторим град, съжалих, че е оградена и от улицата не може да бъде видяна поне външно. Радвам се, че туристите вече ще могат да я разглеждат. Заслужава си! А в двора й са гробовете на важни личности от борбите за националното ни пробуждане, които ние - българите, също не бива да забравяме.

Браво църквата е много хубава, на много хубава локация в града, някога българите в Истанбул са обединили усилия и са я построили.