Какви права получи българското малцинство в Албания

Признаването на българското малцинство в Албания беше очаквано, въпреки че всички тръпнеха преди гласуването от Тирана през София и Брюксел.

Обратно в новината

Коментари - Какви права получи българското малцинство в Албания | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Около преспанското езеро трябва пак да се чува българска реч, изстрадано през вековете, амин.

Крайно време е да приемем, че българите са християни и мюсюлмани. Живеем на нашата земя, говорим един език и трябва да сме единни. Независимо дали сме в пределите на Родината или зад граница. Пътувам цял живот по света и не виждам причина да не за живеем по-добре.

Еснафския нагон си личи в повечето коментари по-долу. Държавата не е само това, което се случва вътре в нея, а и това което тя прави във външната си политика. Това което се случва е важно, защото означава, че никой не може да прави каквото си иска на Балканите без да се съобразява с нас. Така се гради и авторитет. Макар да няма директно отношение към това което имаме в джоба си. Не всичко е пари уважаеми сънародници!

ма лелеи колко важно! а кога : българите ше имат референдум за натото, ? българите ше имат референдум за европата, а ? българите ше имат референдум за шащмата шенген, а ? българите ше имат референдум за отровите по веригите, а ? българите ше имат референдум за бандитизма и терора на операторите, а? ...................

Веднага щом цъфнат налъмите! Апропо, ко стана с референдума за АЕЦ, май нещо го забравиха?

Свалям шапка на Боко, че успя някак да уговори Владимир Владимирович, та последният да му разреши да сключиме договор с макетата. Мани, ами се оказа, че може и по-спокойно и свободно да го караме - да се сдобрим и с други народи от балканите. Иначе беше зле. Да пръднеш не може, ако не е одобрено от Кремъл!

ха ха ха! големата новина за стотина души, може би българи! А българите в българия изпотрепани и отвлечени от европата и германията!? а 2-та милиона утрепани от европата? а останалите 6 милиона тероризирани и ограбвани от евро-агентите и зомбита и операторите....? кога ще изгорите офисите на операторите и ще ги избесите на мекданите, а?

що за заглавие как какви права са получили,ами в албания получаваш албански права в потурландия потурлански и т.н......

е време и ние да подадем ръка на Албания.

Отдавна сме подали, нали ние я вкарахме в НАТО!

Македонио ти си наред .. затова пищиш.

Право на Мерцедес на 20 лазарника и право на секс. В Мерцедеса. Право на италианска телевизия и разходки около туристически бункери. Вече осветени с лампички.

Браво на Албания! Дядо ми е от едно българско село сега в Албания и знам, че се радва там, където е сега.

значи,за българското малцинство в албания права искате,че и партии да си правят викате,ама за турското малцинство в българия не може,а дпс е незаконно викате.....какви европеици сте вие бе, баиганювци?!!!?

Първо в Турция да видим. Има ли кюдска партия, арменска партия, грузинска партия? Възможно ли е да бъде човек друг освен турчин според конституцията им ? Когато Турция позволи и на онези, които се самоопределят като турци в България, възоснова на реципрочност може да им се позволи, щом са изпълнени доста условия. В условията влизат и плащанията по изселническите имоти от преди век.

Хубаво че има българи там, но важно е какво прави България дза да включи тази територия към страната ни. Защото България е нараствала с ВОЙНА... А след войната е нараствало и населението, когато сме започвали да живеем по нови земи.... И най- важното е, че НИКОГА не са давали жени- българки на араби и турци... Иначе, в момента нямаше да има българи...

какъв прост русофил!

Албанците май са доста по-напред с демокрацията от нас...

Голяма част от албанските българи са християни. Дори и мюсюлманите говорят български и милеят за България. Познавам разкошни, образовани и добри хора, които със зъби и нокти се борят да не бъдат наричани македонци. Защото не и са албанци...и са израстнали с разказите на родителите си за България, с българските песни и хора, предадени от дядо и баба. Тези мили хорица са години наред преследвани, да се обявяват за македонци, принуждавани да учат децата си по македонски учебници, да слушат македонско радио.. Но с младите е различно, идват да учат по проекти и спогодби, в престижни специалности и университети, научават книжовния език за нулево време и дори през училищните ваканции, когато се връщат за кратко в Албания, продължават да милеят за България. Идете на 3ти март в Корча..в България едва ли ще видите такова тържествено празнуване, толкова трибагреници...идете на 1 март, целият град е окичен с огромни мартеници..идете на 24 май, да чуете как гордо рецитират " аз съм българче" в импровизираното училище..това нямо да го чуете от мюсюлманите в Бг, нито от ромчетата, които въпреки възможността да учат на бг, рядко си правят труда да се зорят. И не говорете наизуст за тези прекрасни хора, защото поколения наред, 104 години, дядовци, синове, внуци се борят за правото да са българи. Въпреки диктатури, комунисти, войни. И не са го правили заради паспорти за ЕС..правили са го от любов и все още го правят! Поклон! И ако все пак искате да видите 90-год мюлюсюлманка българка от Албания, пееща красиви български песни, пуснете си в Ютуб- филмчетата за българите в Албания. А ако някой ден успеете, прескочете да ги видите в Албания..гостоприемството им е огромно и ви чакат! Както обичат да казват " ела при нас, да видиш докъде е била България"..

За да няма спорове ще си завладеем отново сръбско, македонско и албанско за да се знае че всичко е било българско и пак ще бъде българско.

Сюлейман Иълдъръм лайкс дис!

Мурзилажът газ пикае. Не им са вързва с опорните точки да православната ос. Сякаш ние, българите, сме прости и не помним колко "добрини" сме видели от православните "братя" сърби и гърци. Нас ни интересува България, българскаа нация, история и култура. Не ни интересува славянството, православието и прочие дивотии.

"Не ни интересува славянството, православието ..." Не се изхвърляай чак толкова. Интересуват ни разбира се, защото сме първата писмена славянска и православна държава дала кирилицата на света и нямаме намерение да отстъпваме на други нашата циливизационна заслуга. Но преди всичко са националните интереси, тук си прав.

Аз съм българин, приятелю. Не се чувствам "славянин". Да, говорим "славянски" език, но това не е основание да изпадаме в дебилно инфантилно умиление какъв голям брат имаме в Кремъл. Уважавам руснаците, уважавам всички народи, но държа на българското. Нека бъдем преди всичко българи, а след това фили или фоби. И със сърбите бихме могли да се разберем, но когато начело им застане някой по-нормален, а не като сегашният им президент ултранационалист и българомразец. Но, те, сърбите, ще има още много да патят. Това обаче не ме интересува. Аз си гледам България.

Малцинство се признава, когато хората са представители на призната нация, с език и други характеристики за идентитет! Власи, македонци, цигани/пардон египтяни/......, от коя нация имат принадлежност, и на какъв език в "чуждите страни говорят???

Pesh0

3000 подписа и албания признава малцинство . 3 милиона гласа и българския парламент не признава референдум . Май и в албания ще ни учи на демокрация скоро

Получиха правото да се молят по пет пъти на ден и обезателно на килимче. Ех пустото му число пет като петолъчката на тези мръсни комунисти.

В нац. музей в Тирана на въпрос, че при Иван Асен Дурас е бил Бг град-гидът отговори, че Албания винаги е гледала на Бг като потенциален агресор. Иначе разкошна дестинация.

Ами попрочети малко история и ще си обясниш, защо гида е казал така!

А ако попитат Б.Д 500 години какви са ни биле турците едва ли ще се нахили с наслада.

Първо в Турция да видим. Има ли кюдска партия, арменска партия, грузинска партия? Възможно ли е да бъде човек друг освен турчин според конституцията им ? Когато Турция позволи и на онези, които се самоопределят като турци в България, възоснова на реципрочност може да им се позволи, щом са изпълнени доста условия. В условията влизат и плащанията по изселническите имоти от преди век.

Страхът на албанците от българите идва от времето на турското робство, когато администрацията е толерирала мюсюлманите албанци за много лоши неща, които са правили на българите. Но същата турска администрация е гледала снизходително и на българските отмъщения над албанците, когато българите са се вдигали срещу албанския гнет и са взимали страха на албанците. Какво да се прави за някогашната колониална политика - тя вече е история. Какво да правим за днешната колониална политика над българския народ? Това е свободният ни избор, настоящето и съдбините ни.

Българите навсякъде по Света имат защитени права. Изключение правят тези които живеят в България. Питайте нашите майки и бащи, баби и дядовци живеещи по селата, а и не само. Как биват унижавани, грабени, убивани , клани, така както и турчин не го е правил!

ама ти май забрави любимата ти Русия ! ходи кажи там , че искаш права щото си Българин - право в Сибир ! и това ми били братушки !

Което е добро, добро е. Да приветсваме решението на Албанския Парламент и да пожелаем Българската Държава също да признава българските малцинства по всички краища на Света, като прави необходимото за подпомагане на тяхната принадлежност към Майка България.

И кво? Заради 3000 човека голяма работа станало! Пълен цирк!

ти да мълчиш комунистическа гнидо! за вас комунягите всички българи извън страната не съществуват и винаги сте ги предавали! мръсна червена московска сган!

Ако си един от тях, как мислиш? Дрисок!

Много шум за нищо.

Пишете за, права, когато в Албания основния закон е ШЕРИЯТА и Аллах Акбар...! Съвместимост с права нулева! А, за правата на Каталунските граждани, кога ще пишете? Тоталитарен и Диктаторски Ес.... Съвместимост нулева, пак и пак! Дори, когато кажа тук,че Сергей Станишев и Боко Бухалков Борисов са престъпници и ми се трие коментара....ама,че ПРАВА и свободи!

А помаците, власите, гагаузите и каракачаните у нас - КОГА?

просто, кратко и явно - НИКОГА!!! помаците са българи, но с извратена религия. огромната част от тях имат и български имена и дори не говорят анадолски. гагаузите не са етнос, за да са малцинство. власите са същата история. но пък Симона е чисто българско име, нали?

A какво са гагаузите, а власите, а македонците? Българите искат а не дават.

От руски медалисти акъл не щем ... От колхозите си чакаме и татарите, които са си чисти българи и говорят езика, който е говорил нявга Кубрат и Аспарух....

Само, ако не си българин може да плюеш срещу наши онеправдани сънародници е чужбина! Раша, Сърбия и Гърция са вековните неприятели на България!

Българското малцинство в Албания получи права за разлика от българското мнозинство в Македония.

По полека! И едно по едно!

Абдулата или Мюмюна -Влиза в България,само като целуне светия кръст ,дядо владика го поръси с босилека и име от български именник!Като не му отърва -да си пасе козите по чукарите на адриатика!

така трябва да бъде, подкрепям идеята на 300% и гласувам с нея с всичките си 8 ръце и 6 крака.

Браво,айде вкарайте и сега читаците от волжка България ,щото и те биле българи и направо да закриваме държавата и да я правим халифат или джамахирия! Гледайте ги заселете из помакъка или делиормана ,че арапите да ги учат по лесно на джихад!

Тези "читаци", както ги наричаш, са 100% по-образовани от над 85% от нашите селски дебили!

2020 година. Султанът, пардон, министър-председателят на България, Абдуллах Гюл, призовава нацията да бъде толерантна с българското малцинство!

Готино Щом като макетата злобеят значи сме на прав път

Ние ги вкарваме с паспорти , а правнуците ни ще ги изкарват с калашници! Навремето Тито така вкара шиптърите в косово!

А НЯКОЙ ДА ЗНАЕ КАКВО Е ПРАВИЛ ЦАР БОРИС ТРЕТИ ЗА БЪЛГАРИТЕ В АЛБАНИЯ И В КОСОВО?... ПОЧТИ Е БИЛО ДО ВОЙНА С ИТАЛИЯ, 1942 Г,....

Ако бай Тошо беше жив щеше да разстреля всички тези откачалки дето вкарват зорлем мюслита е християнска България и то от най дивите- шиптърски! Бай Тодор ги изкарваше с вагони ,тези ги вкарват с паспорти,щото българина йоан кукузел живял там през неолита! Ми то и Димитър Общи живял в Косово,дайте да косовари! Слава богу ,че не се е родил някой възрожденец в чечения ,че да си вкараме и главорези!

Македония и сърбия да взимат пример от уж изостанала Албания!

да чукаме на дърво...

Сега сума албанци ще си купят бг паспорти, и юруш на гювеча в Европа. Сега албанските бадити ще станат български.... Че са ни малко циганите да ни срамят....

Фюромците, сърбоманите и мурзилките газ пикаят. България над всичко!

Добра новина. Shqiperia винаги е била приятелски настроена към нас, за разлика от подлите сърби, македонци и гърци. Все пак имат и известна част прабългарски ген и трябва да се възползваме от това.

ама ти май забрави любимата ти Русия ! ходи кажи там , че искаш права щото си Българин - право в Сибир ! и това ми били братушки !

Забрави си да изпиеш хапчето, но още не е късно.

и още по-подлата Раша ! ходи кажи там че искаш права щото си Българин !

Защо се мълчи за българите в Украйна .Прочетете какво правят унгарците в защита на тяхното малцинство там.Казаха,че ще блокират Украйна за Европейския съюз а нашите управляващи си мълчат ,защо.

трябва да бъдеш за да поставиш минус на този пост? Голям соросоиден идиот!