ЕК ни предупредиха за шоковите идеи при заплатите

Заплатите в България миналата година са нараснали повече от производителността на труда.

Обратно в новината

Коментари - ЕК ни предупредиха за шоковите идеи при заплатите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Станахме най-неравната страна в Европа. ! От едно котиле сте - ти и съученика ти Пешо - същия голтак като теб преди 25 години - но той днес е милионер превъртял 3-4 милиона, а ти си си някакъв прост инженер преквалифициращ се в програмист. И това не е чак проблем - проблемът е , че чалга поколението въздига в култ именоо 'успялостта' на Пешо, плод на случайност или още по-лошо - на много премазани ръце от него. Пошла трагедия. И сега вай , май да стоят на ниски заплати работниците - кой ще ви стои, всичко си бие камшика в Европа, тук остават разни роми да си ги обучавате, айде почвайте.. егати...

Ето какви неща намерих в мрежата: В България производството на БВП на човек е само 2.4 пъти по-малко, но средната реална заплата е 4.83 пъти по-ниска от тази в Еврозоната. При нашето икономическо равнище (БВП на човек), ако разпределението на националния доход между капитала и труда е такова като в Еврозоната, средната заплата би трябвало да е два пъти по-висока. В България корпоративният данък е неколкократно по-нисък, осигурителните вноски за работодателите са едни от най-ниските, чрез бюджета се преразпределя около 36% от БВП, а в Еврозоната - над 50%. Подготвените от нашите колежи по туризъм кадри, охотно приемани в Гърция (и не само там), получават като начало минимум 2.5 пъти по-висока заплата, отколкото в България. Но по преобладаващи оценки цената на сравним туристически пакет у нас, в Гърция и в Турция, е почти еднаква, при значителна разлика в качеството на обслужване в минус за България. Как така при еднаква цена на продукта персоналът получава 2 - 3 пъти по-високи заплати ? За 26 години БВП се увеличава с 20% по съпоставими цени (това се приема като индикатор за ръста на икономиката). БВП на човек се увеличава с 48% (хората намаляват, делим на по-малко хора). Производителността на труда се увеличава с 39%, а средната реална работна заплата е само 86% от нивото на 1989 г. (някои автори представят още по-неблагоприятна динамика на работната заплата). Трябва да се има предвид, че до 2007 г. изоставнато на реалната работна заплата от ПТ е още по-драстично над 2 пъти. Изпреварващият ръст на реалната заплата само частично компенсира това голямо изоставане. Ръстът на заплатите тръгна едва от 2005 г. от много ниско ниво 165 евра. Което беше 15 пъти по-малко от ЕС и 18 пъти по-ниско от Еврозоната в него момент. В същия този момент България има 37% от средния за ЕС БВП/човек. При това реалната заплата през 2005 г. е 50% от тази, през 1989 г.

Хахаха, 518 лева били много. И какво можеш да направиш с тия по по 16-17 лева на ден?? В София един обяд е 8-10 лева по бизнес парковете? Къде отивате вие)ете, искате само да пИчелите. :

Статията не е вярна, а подвеждаща! Истинската статия е цитирана в сайта на Григор Лилов - ЕК категорично пише, че повишаването на заплатите в Блгария НЕ пречи на нищо

.... за цялата мизерия българска, са виновни тия, които управляват държавата... по един и същ глупав начин, година след година...

Това е резултат от оплакването на Киро Гела, по-известен вече като Кирчо от Делиормана!

а не като горкия герджиков - ЕТО ГИ АФЕРИТЕ НА ЧИСТОто ЛИЦЕ ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ КАТО СИНДИК НА АГРОБИЗНЕСБАНК! ДОКУМЕНТИ! ЗАПИС НА ЗАПОВЕД ЗА само 138 600 000 ЛВ. В ПОЛЗА НА НАДГРАЖДАЩия ЕКССЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР-беден и нещастен човечец, спец по акането

Само вие ли искате да плюскате ?!

естествено че богаташа ще иска да остане ниска, ха! ВъоПще защо го коментирате!

Тлъстите капиталисти--са загрижени за пролетариата на България!?:)))))) ...бе --що не си ЕПМ?:))))

ДА НЕ НАПРЯВЯТ КАТО КОМУНОИДНАТА СГАН ДА УВЕЛИЧАТ И ПЕНСИИТЕ ПРЕДИ ДА ГИ СМЕНЯТ ОТ ВЛАСТ.

От сериозен човек знам, че французите са много мързеливи.

Не само мързеливи , а и нечистоплътни , миризливи !

Така ли са казали тия от европейската комисия, аууууу...трябва да се вземат мерки веднага да станем еднакво по-бедни, че като видиш сме изплували от катрана в котела.

Средната заплата в България е 4 пъти по-ниска от средната за ЕС, а покупателната способност е 5 пъти по-ниска от средната за ЕС. Но глупавите и продажни новинарски лакейчета убиват държавата!

След тази констатация влизане в Еврозоната на мук!

Този Репорт на ЕвроКомисията е Напълно Достатъчна едно Нормално правителство да започне процедура за Излизане от ЕС ! Охранените политици от ЕС са се вторачили със Завист в чинииката на Бедняка/Просяк България , ..Посягат са алчни ръце и казват .......Това ви Старшно МНОГО !! .. Няма да го коментираме....БУЛЕКЗИТ!

Е малко акъл се иска :) Нали като ти е ниска заплатата нямаш да можеш да купуваш западната стока. Ама иска се да се мисли малко. Препоръките са правилни. И първо преди да вдигне заплатите държавата трябва да ги вдигне с разликата в осигуровките и те да влизат в НОИ. На учители,полицаи, военни и т.н. Това е едно добро начало за 1 милярд поне допълнително за пенсии. А после другите неща....

Е няма как да стават селските номера - да симулираш работа и изработваш 200 лева, а да получаваш 2000. Да погледнем цяла Сев. България - кръчмите от сутрин до вечер са пълни със селски дебили. Няма производство, няма БВП, няма и пари. Какво по-логично от това? В индустриалните градове на Ю.България в работен ден не можеш да видиш човек от 20-40 години да се шляе, там се "бачка" много здраво. И да, заплатите им са само с 200-300лв по-високи, но цените и услугите са драстично по-ниски, тамошните работодатели са с една идея по-малко селски манталитет от северняците. Това е положението - за да искаш 1-2к заплата, трябва да имаш реална квалификация и да си съдереш задника от работа, не да надигаш чашката и ебеш курвите.

и да седна ,да ти обеснявам-продънена тиква ,как се пълни!!!само ще си загубя времето!!!

Селски дебил малко трудно ще обЕснява. Обяснявай колкото искаш на сеъселяните си - дебили. Те може и да те гледат с отворена уста (най-вероятно). Прочети някой учебник по икономика, дебил с 0 грама мозък! Дори е чудно как си в състояние да пишеш на компютър!

Ей за това ви мразя селяните.Мързеливи и завистливи тъпаци.За всичко си има научно обяснение.На първо място защо селтака е дебил? Ами много просто.В течение на много години са се женили помежду си и много често блики роднини.Например първи или втори братовчеди, което си е кръвосмешение.А от кръвосмешение се раждат пълни дебили и извратеняци-злобни, завистливи и тъпи.Е каво да очакваш от едни перковци родени по роднински.И като дойде демокрацията, тези индивиди с пилешки мозъчета се осраха и обезлюдиха половин държава.И лошото е, че ги наеха за мутри.И сами виждаме резултата.

Ами гласувайте на референдум да се отделите бе тъпчо. Няма да издържате и Сев. България. Ще ви се вдигнат заплатите двойно, на вас ,,работягите".

За какво да се отделят хората бре, келеш? Те си гледат кефа и нищо не дават на Севера, а си живеят живота.

Напълно си прав ! Случва се точно това което иска и Каталуня. Затова предлагам Румелия да се отдели и да направи собствена държава. Имат си език (майна ленгуидж), дават над 70% от БВП на България, също като каталунците. Така,че време е. А тези в североизтока Бойко да ги оправя. И без това заради него останаха само "римляни" по тези места.

Това е "обективната" информация. И затова в анкетата дали верваме на журналистите стои резултата от около деветдесет и пет процента НЕДОВЕРИЕ.

Свидетелство за заема Здравейте Успях да имам кредит между отделните Ragoo, условията са добри, както и начинът на погасяване. Това наистина е сериозно, лихвеният процент е 2%. Ако в противен случай се нуждаете от кредит, за да се свържете с него тук е неговият имейл адрес: link

От новите територии-донори, като Украйна още не пристигат роби към ЕС в достатъчно количество. От БГ още може да се източи.

Наближава датата 7 ноември- Великата октомврийска социалистическа революция. Наскоро четох исторически материал, цитирирам няколко интересни фрази Карающая рука пролетариата, победившего мировую контрреволюцию, быстро раздавит вас, пигмеев, своим железным кулаком "Свобода, вольный труд, равенство и солидарность восторжествуют над рабством под игом государства и капитала" Гусподжи и гуспуда, нека се замислим над тези думи на руския пролетариат.

Хората нямат съзнанието нито за комунизъм, нито за социализъм. За това капитализмът за сега е успешен. И то с уговорката, че има един период от около 30г. в който се случват икономически кризи дори в най развитите държави. Защото формулата на капитализма не работи в дългосрочен план, докато социализмът е предвиден за правителства без партии и в дългосрочен план. Въпреки, че социализмът има някои малки трески за дялане е по добър за масите от колкото за милионерите.

Какво благородство от страна на наште началници! Вместо да си гледат рахата, те не спят и все все мислят за нас дребните хора, неудачниците. така трябва, иначе става шокова терапия с океан от пари и потъваме в разкош и разврат - пари, жени,хазарт. Това не бива да се допуска!

айде да заменим % с абсолютни стойности и да видим тогава какво е пораснало. Ние може да сме прости но знаем че 10% на 200 е по-малко от 5% на 800

Ще продължим да ровим в контейнерите и това си е.

в доклада на еk няма никакви предупрежденя-това е лъжа

Като четеш заглавието оставаш с впечатление, че правителството е решило да вдига заплатите на хората до нивата на евродепутатските такива. Не мога да разбера защо лъжливите овчарчета - "бизнесмени" си мислят, че трябва да продължаваме да им вярваме и въвличат и някакъв европапагал за да им придава някаква тежест. Какъв шок, бе - заплатите са на ниво под това на румънците, ако сравняваме производителност на труда - почасово заплащане за тия заплати хората не би трябвало да работят повече от два-три часа на ден! Да не би заварчик в Холандия да заварява 10 пъти повече шев, че взема 10 пъти повече, а? Наетия от ВАС човек произвежда по ВАШИТЕ правила, с предоставената от ВАС технология, по поръчаната от ВАС методология! Как може един и същ човек в България да заработва 600 лв, а в Германия 2000 евро за едно и също време, за една и съща работа? Като ВАС не ви бива да си организирате правилно бизнеса - хващайте пътя и оставете кадърните хора да оправят каквото вие СЪСИПВАТЕ, г-да "бизнесмени". И още - за всички вече е публична тайна, че целенасочено провеждате геноцид по отношение на българския народ. И подобно на всички идиоти преди вас си мислите, че няма да има Видовден и за вас, както и че няма да паднете в гроба, дето копаете за нас. Е да, ама не - рано или късно ще ядете дървото - и вие, и децата ви.

Разбира се, че заплатите тук в Германия са многократно по-високи - човешкия фактор тук е на много високо ниво като комбинация от образование, квалификация, дисциплина, възпитание, съвестност и надежност. Също така и високата степен на автоматизация води до по-високи заплати. В БГ за цъжаление сме много назад по всички горе изброени показатели, тъй-като става въпрос за комбинацията от всичките тях. Хайде цега ми нацъкайте минусите и демонстрирайте по този начин колко съм прав.

Защо да ти цъкаме минуси!? Ти показваш един факт, но не го обясняваш. Как човешкия фактор в Германия няма да е на много високо ниво, като Германия краде квалифицирани кадри от периферията, част от която е БГ!? Вложи стотици хиляди за един образован индивид за 30 години и когато той трябва да даде, някой да ти го вземе със "свободно движение на хора"! Кога ще имаш добра прозиводителност? Впрочем, май ще ти цъкна минус!

интересуват шокови идеи за пенЦийките.....те пък са производни от заплатите....куче влачи автовлак:))) Пишман бизнесмените осигуряват на минимална.....запявам си "Калашников"

Язека кат гледам снимката се чудя как ще забогатея с тези 2х20 и 1х10.

"шокови идеи при заплатите" звучи толкова ясно и категорично.

Прочетох написаното като новина 6 пъти и нищо не разбрах. Явно трябва, някой по-умен от мен да дискутира този казус. Само в заглавието има някаква яснота.

Абе с 2 думи: нищо общо със страните от ЕС!

преди 13 години кандидатствах за работа в наистина сериозна фирма.одобриха ме веднага,но не ме приеха.точните думи бяха-ти си прекалено квалифициран за тази длъжност.аз няма какво повече да изисквам оттеб.но няма да те назнача,защото имаш избор,ако реша да ти се скарам,ти веднага ще напуснеш.господа ескперти от ек,вие познавате ли поне 1 бъларски работодател

И какво толкова те удивлява? Напълно обосновано решение на работодателя е това! За роб се гледат зъбите, показател на общото здравословно състояние, мускулите и възрастта. Да може да чете и пише е недостатък, който може да създаде големи проблеми на робовладелеца.

най-голямата измама е, че българина работи по-малко от другите европейци, напротив по-много работи.

Западноевропейските лицемери просто искат да унищожат България. С такива приятели врагове не ни трябват.

Работя за 1100-1200 лева на месец,но ме осигуряват на минимума.не еднократно намекнах да ме осигуряват по подобаващо,но получих категоричен отказ.мога да напусна,и да работя в друга фирма ,но резултата няма да е по различен.кандидатствах за смешен кредит не ме одобриха. не се изнемадвай,ми каза банковият служител поне 60% от клиентите са в същото положение.господа експерти от ек,прали ли сте някога "на ръка"

Задници/дирници/ това, че говоря кофти истини срещу господарите ви от герп, не променя по никакъв начин истината - няма икономичски условия за повишаване на заплатите, затова партията на Боко глупава повишава заплатите по административен начин и т.н. Задници, отворете скрития от вас коментар, за да видим колко нормални хора са съгласни с мнението ми.

Кой осигурява ИКОНОМИЧЕСКИТЕ УСЛОВИЯ?

До като заплатите и пенсиите ги вдигнат с 5%,то цените скочат с 50% На едни им се живее ,пък др да мрат Едни немат пари за хлеб,а др за самолет

Този доклад е твърде сложен, няма кой да го разбере.

Синдикатите ли имаш впредвид или работниците.

Не говори ГЛУПОСТИ. Всеки един доклад ТРЯБВА да е ясен и разбираем. Като си толкова умен, обясни на нас глупаците защо е толкова "сложен"?

Е синдикатите и работниците нали затова реват. Увеличение на заплатите. Да ама насреща нищо. Това води до увеличение на цените и до ухапване на работниците и до ново мрънкане на синдикатите. Истината е че ако работниците не започнат да се развиват и продължават да чакат да стане 17ч. ще продължават да получават повече и да купуват по-малко. А пък от синдикатите при този разбит бизнес просто няма нужда. Вредата от тях е повече от ползата.

една гугутка:) Бай работник прави това което му наредиш ти. Ако цял ден пиеш с курвите по двора няма да имаш производителност. Бивш нач.цех:)))

Ако не са обикновените хора да ви работят-как ще имате пари от собствения си труд-ако не са обикновените хорада зада им продавате неужни неща как ще печелите,ако не са обикновените хора на които плащате минимално количество от печалбата как ще бъдете милионери!

Цензурираха ми мнението, понеже зададох ВЪПРОСА, как може един българин на Запад и в България, работейки едно и също, да има различна производителност на труда. Явно това не изнася на модераторите на този сайт и ми лепнаха това: Коментарът е скрит, защото съдържа обиди, цинизми или накърнява доброто име

Да, не само може, а е различна. Но не това е важното, а това, че работника може да работи т.е. имаме специалисти, но явно работодателите не се справят като колегите си в странство!

Не можаш да разбера, как ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА на труда на българина е различна работейки едно и съща работа в Германия, например, или в България?

1.На запад българина бачка защото няма кой да го слуша и търпи да хленчи. 2.Пак на запад бачка защото не може да разчита на роднини. 3.На запад не се обсъждат сериали и мачове. Ако работното време е от 8 в 8 вече е започнало. Ако е до 18 свършва в 18 а не в 16. 4.Ако излезе до тоалета повече от 2 пъти на ден доработва. Същото е и ако пуше. 5.В повечето случаи поради ниска квалификация на запад българина работи на поточна линия и не може да се бави.

Не говори ГЛУПОСТИ. Питам го тоя въпрос не случайно. Работил съм дълго време извън България, а по това, което си писал, ми е ясно, че не си мърдал извън територията на БГ.

То хубаво разясняваш, но : 1. На запад българина бачка защото му се плаща. И ако не работи, или ще му плащат по-малко или ще го освободят от работа. 2. И на изток и на запад, роднините са си роднини. Но ако не работиш погледни втората част на точка 1. 3. Не е важно от колко до колко си бил на работа. Важно е колко работа си свършил. 4. Забрави да добавиш, че ако не са доволни от работата ти, те бичуват с камшик :) 5. В повечето случаи, хора с по-висока квалификация работят по-ниско квалифицирана работа защото са емигранти, защото там така се расте в йерархията. И защото местата за началници са заети :)

Директо ни казват . Млък, вие сте хора втори сорт.

Според мен казват - Вдигайте заплатите на работниците, а не на администрацията защото останахте без работници. Правителството е съгласно да вдига заплатите на администрацията защото те са техните гласоподаватели. Но работодателите не са съгласни. Защо да дават на работниците? Нали дават на политиците. Ако дават по-вече на работниците за тях ще остава по-малко.

Проблемът, е че никой не разбира какво точно ЕК иска да каже с доклада, понеже и те не са наясно. Наясно са само, че заплатите в България НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВДИГАТ, понеже им трябват и последните останали кадърни хора от България.

Малко насоки г-жи и г-да от ЕК какво да направите в България като задължителна директива за всички работодатели : 1. Европейски заплати не по-ниски от 1000 Евро стартово до 3000 Евро средна заплата за страната.; 2. Европейски работни места със здраво индустриално производство с иновации постоянно във всеки един проспериращ сектор с висока придадена стойност; 3. Уважение и отношение към всеки един работник независимо от поста ,който заема; 4. Зачитане на личното време, отпуските, празничните дни,семейството и т.н.; 5. Перспектива за развитие на личностните умения и израстване в йерархията на фирмата в зависимост от постигнатите резултати. 6.Стимули,бонуси,тиим билдинги,екскурзии,обучения в чужбина и всичко ,което прави един човек още по креативен ,за да се чувства оценен. Надявам се някой мислещ за България да прочете всичко това и да се замисли ...

Чакам от пожарникаря 1500 лв заплата която обеща пред изборно кой са тези от ЕК.или царя дава падаря не дава.

Пълнач на бензин във Франция получава 2000 евро,в България 400. Дали французинът пълни 5 пъти повече коли от българина.м Оля , господа експерти от ек за отговор

FuckTheEU

Това с производителноста на труда е мит наложен ни от поробителите за да ни държат под контрол. Истината е, че работим добре и работим много евтино, затова никой няма да ни остави да се ширим с големите европейски заплати, европа няма нужда от нас като равни икономики, европа има нужда единствено от евтина работка ръка и от пазари за стоките си. Сега много производства се насочиха към украйна, защото те са още по-евтини от нас, например забележете че много от продуктите на нестле са произведени там.

по-точно работите добре,от вкъщи,от кревата,нали